2019, április 15 - 08:14 Sajtószemle

A hatalmas Trianon-emlékmű Orbán Viktor zavarának állít örök emléket

A héten nyilvánosságra kerültek a centenáriumi Trianon-emlékmű tervei, amelyek elég gigantikusak bizonyultak ahhoz, hogy első pillantásra senki se vegye észre a megrendelő valódi célját: úgy alkotni bombasztikusat, hogy azt csak az lássa, aki tudja, merre kell keresni. Egy Gyurcsány-kormány is épp így oldotta volna meg a feladatot. Orbán Viktornak a jelek szerint a háta közepére sem kell a jövőre esedékes századik évforduló. Ez a hvg.hu heti belpolitikai elemzése.

https://hvg.hu/itthon/20190414_A_hatalmas_Trianonemlekmu_Orban_Viktor_zavaranak_allit_orok_emleket

Kövér László bejelentette a Fidesz kiléphet a Néppártból- az európai szélsőjobbal szövetkezhetnek

Megdöbbentő interjút adott Kövér László, a Fidesz vezető politikusa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában volt vendég

A fideszes házelnököt, többek között a Fidesz és az Európai Néppárt között meghúzódó konfliktusról is kérdezték, ennek kapcsán mondott Kövér László igen érdekes mondatokat.

A Fideszes politikus úgy vélekedett, hogy a Néppárt egy balra tolódott, kilúgozott, hatalomtechnikus gyülevész társasággá vált, ugyanakkor a Fidesz nem a saját érdekeit, hanem a nemzeti érdekeket tartja szem előtt.

Kifejtette, abban a pillanatban, ahogy azt látni, hogy a Néppárton belül nincs mozgástér arra, hogy akár a Néppártot magát, ezáltal Európát jobbá tegyük, akkor abban a pillanatban a Fideszt nem kell kizárni, mert a párt menni fog magától is.

Kövér László szerint a Fidesz szövetkezni fog azokkal, akik a magyar kormánypárthoz hasonlóan küzdeni kívánnak a nemzetek Európájáért.

Kövér Néppártot ócsároló kijelentései azért is érdekesek, mert eddig a Fidesz-vezetők következetesen azt hangoztatták, hogy a Fidesz a Néppártban akar maradni.

Kövér László azon gondolatai is érdekesek, melyek a Fidesz  vélelmezett új szövetségeseiről alkotott, mert a Néppárton kívül igazából csak az európai szélsőjobboldal van, akivel lehetséges a Fidesz számára az együttműködés.

https://hirhugo.hu/2019/04/14/kover-laszlo-bejelentette-a-fidesz-kilephet-a-neppartbol-az-europai-szelsojobbal-szovetkezhetnek/

Inkább Botka, mint a Kubatov-vezette Fidesz – elege lett és kitálalt a jobboldali szegedi polgármesterjelölt

Szabó Bálint, a jobboldal egyik helyi polgármesterjelöltje egy interjúban kikelt Kubatov Gábor fideszes pártigazgató ellen, miután a rendőrség házkutatást tartott nála. Az interjút készítő újságíró visszaküldte Szabónak közlés előtt a szöveget, aki a válaszait, sőt a kérdéseket is lényegesen módosította. Az újságíró az átírt interjú közléséhez nem járult hozzá, Szabó pedig az eredeti megjelenéséhez, így az interjút végül a B1 blog tette közzé, miután a riporter eljuttatta hozzájuk az anyagot.

Szabó 2018 végén jelentkezett be az idei választásokra, akkor a Magyar Időkben azt írták róla, „a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójaként évek óta küzd Szegeden a Botka-féle MSZP-s városvezetéssel. A cége képviseli a Szeviép-károsultak egy részét, a csődbe vitt Szeviéppel 443 családot károsítottak meg, összességében tízmilliárd forinttal”, illetve „annak idején a szegedi parkolási botrány miatt is feljelentést tett”, valamint „korábban a szegedi Cserepes sori és a Mars téri piac ügyében, valamint a botrányos zajrendelet ellen, illetve a korábban átalakított helyi tömegközlekedés és a parkolási rendszer miatt is felemelte a szavát.”

Szabó az elmúlt években több alkalommal is szót emelt Botka László szegedi polgármester tevékenysége ellen (megmozdulásai rendre botrányba fulladnak), így talán nem meglepő módon nyilatkozatai elsőként többnyire olyan felületeken jelentek meg, mint az Origo, a 888.hu, a Lokál, a Pesti Srácok vagy éppen a helyben erősen Fidesz-közeli Szeged Ma. Most azonban úgy néz ki, fordulat állt be a kapcsolatában a Fidesszel.

Szabó az interjúban ugyanis arról beszél, hogy Kubatov Gábor gyakorlatilag kézivezérli a helyi Fideszt, őt pedig betámadták, mert Kubatovék szerint Lázár embere.

„Szombaton reggel megérkezik Kubatov Gábor, és értekezletet tart. Ott vannak a választókerületi elnökök – Szegedhez kettő tartozik –, ott van a helyi Fidesz elnöke, Bartók Csaba, ott vannak a Budapestről importált emberek, mint Kobza Miklós, Belénessy Csaba és társaik, meg persze a Maróti Gábor is, és megbeszélik, hogy a következő héten mi történjen.

Így készülnek el a nagyinterjúk a Szeviép-vezér Baranyi Sándorral, odavezénylik a Békés megyéből importált fidelitaszosokat Ujhelyi István sajtótájékoztatójára, kiküldik a budapesti cég drónját az Ujhelyi házához. Ez így működik.”

https://merce.hu/2019/04/13/inkabb-botka-mint-a-kubatov-vezette-fidesz-elege-lett-a-jobboldali-szegedi-polgarmesterjeloltnek/

A közmunkások nagy részét is kizárnák a falusi CSOK-ból

A Miniszterelnökség válasza szerint falusi CSOK célja az, hogy a becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel

 

Legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyt kell igazolnia minden kétgyermekes falusi CSOK-igénylő családnak, vagyis kétszer annyit, mint amennyit az eredeti CSOK-hoz kérnek. A háromgyerekesektől két évet várnak el – derült ki az RTL Klub Híradójából.

Az RTL Klub által megkérdezett szakértő szerint ez azt jelenti, hogy emiatt a munkanélküliek mellett a közmunkások nagy része is elesik a támogatástól.

A Miniszterelnökség azt írta az RTL Klub Híradójának megkeresésére, hogy a falusi CSOK célja, hogy becsületes magyar családok élhessenek az otthonteremtésüket segítő lehetőséggel, a tisztességtelen szándékúak pedig ne tudjanak visszaélni vele.

Eszerint az érvelés szerint netán a Miniszterelnökség a kormány közmunkaprogramjában résztvevőket nem tartja becsületes embereknek? Szép.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/a-kozmunkasok-nagy-reszet-is-kizarnak-a-falusi-csok-bol-118932

Ez történt: a Microsoft megelégelte, hogy mindenki csak úgy kihúzza a pendrive-ot

Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.

https://hvg.hu/tudomany/20190414_fekete_lyuk_esemenyhorizont_fenykep_pendrive_kihuzasa_figyelmeztetes_wifi_halozatok_elrejtese_fortnite_esport_kinai_agyaghadsereg

Az orosz maffia luxusjachtokon szállít menekülteket az olasz kikötőkbe

Miközben a jobboldali populista olasz kormány minden eszközzel igyekszik lezárni kikötőit az Észak-Afrikából érkező menekültek előtt, bűnözői csoportok luxusjachtokon igyekeznek az országba csempészni embereket, írja az olasz L'Espresso.

A menekülteket szállító luxusjachtok legénysége nagyrészt orosz és grúz állampolgár.  Az olasz hatóságok szerint az embercsempészek mögött az orosz maffia áll.  

 

https://index.hu/kulfold/2019/04/13/olaszorszag_oroszorszag_maffia_luxusjacht_menekultek_embercsempeszet

Kocsis Máté ingyenes zuglói parkolást követel

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt kezdeményezi, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat addig, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy "új, alkalmas polgármester" nem rendezi a helyzetet a kerületben.

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott, a XIV. kerületben az autósok és az önkormányzat is egy előnytelen szerződésbe dobálja a pénzt, a Párbeszéd társelnökének hibái pedig rengeteg pénzükbe kerülnek az ott lakóknak. Felszólította a polgármestert, hogy vállalja a felelősséget az elkövetett hibákért, a kifogásolt parkolási szerződést pedig mondja fel.

Kocsis szerint a fővárosi kerületek Zugló kivételével nyereségesen tudják üzemeltetni a parkolást, a korábban általa vezetett Józsefvárosnak például évente 4-500 millió forintos bevétele származott abból, amit a közbiztonság javítására és fejlesztésekre tudtak fordítani.

https://hvg.hu/cegauto/20190414_Kocsis_Mate_ingyenes_zugloi_parkolast_kovetel

Deutsch Tamás: Teljesen életszerű, hogy Orbán saját zsebből fizeti a magánrepülőzést

Csányi Sándor mondta azt, hogy Orbán mindig kifizette, amikor az OTP magángépén utazott. Deutsch Tamás tudja, honnan és miből.

Az RTL Klub alapján írtuk meg pénteken, hogy az OTP-vezér azt mondta, Orbán többször is utazott a bank magángépén, de sohasem vendégként. „Orbán több alkalommal is utazott az OTP magángépén, de azt minden alkalommal személyesen fizette ki, soha nem utazott vendégként.”

Az RTL híradójában szombaton megkérdezték Deutsch Tamást is Orbán magánrepülőzéséről. A Fidesz EP-képviselője azt javasolta a csatorna munkatársának, ha kíváncsiak, kérdezzék meg Orbánt miből és hogyan fizet. Az RTL megtette, a kérdést feltették, de választ nem kaptak.

Deutsch mindenesetre azt mondta, teljesen életszerű, hogy a miniszterelnök a jövedelméből (tehát saját zsebből, a megtakarításaiból) fizette az utakat.

A Jobbik tamáskodik, ők számlákat követelnek, hogyan sikerült kigazdálkodni Orbánnak a luxusutakat.

Orbán a vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 2 millió forintot keres, és kevesebb, mint másfél millió forint megtakarítása van.

https://hvg.hu/kkv/20190413_Deutsch_Tamas_Teljesen_eletszeru_hogy_Orban_sajat_zsebbol_fizeti_a_maganrepulozest

Kitartóan hallgat a belügy arról, hogy Nikola Gruevszki magyar állampolgár akar-e lenni

Nem egészen fél éve kapta meg a hazájában korrupció miatt jogerősen két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki a magyar menekültstátuszt, emlékeztetett Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője annak próbált utánajárni, igazak-e azok a politikai pletykák, miszerint Gruevszki kérvényezte a magyar állampolgárságot - és az Orbán-kormány ezt kész is megadni a volt macedón miniszterelnöknek. 

Ujhelyi István írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter (pontosabban a helyette válaszoló Kontrát Károly államtitkár) hosszú gondolkodás után mindössze annyit tudott közölni: a menedékjogról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy a menekültügyi hatóság miről és kiknek adhat tájékoztatást, jelen esetben pedig sem a nyilvánosságnak, sem a szocialista politikusnak nem adhatnak információt.

A hallgatás oka pedig a szocialista politikus szerint az, hogy miközben a Fidesz semmi mást nem tud mondani a „migránsozáson” kívül a Magyarországot és Európát érő kihívásokra, addig kormányzati pozíciójával visszaélve menedéket ad korrupt politikusoknak vagy szabadon enged jogerősen elítélt gyilkosokat (lásd: utalás az azeri baltás gyilkosra).  

https://nepszava.hu/3032571_kitartoan-hallgat-a-belugy-arrol-hogy-nikola-gruevszki-magyar-allampolgar-akar-e-lenni

ÉLET ÉS IRODALOM

Marosán György A globális világ hét parancsolata

„Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan” – foglalta össze életfilozófiáját Zorbász, a görög Kazantzakisz csodálatos novellájában. Ám a harmóniához nem csak a táncban, az életben is fontos tudni, hogyan lép partnerünk, és jó, ha ő is tisztában van azzal, mi merre fogunk. Az élet „táncrendjében” először a bölcs öregek igazítottak el: „jó tett helyébe jót várj” vagy „szemet szemért, fogat fogért”. A komplex társadalmak azonban már nem nélkülözhették az Isten tekintélyére hivatkozó intéseket. Aranyszabályaik írták elő: „Ne tedd másnak, amit magadnak nem kívánsz” (Hillél), „azt tedd másnak, amit szeretnéd, ha veled tennének” (Lukács), vagy „azt tedd másnak, amit ő tesz veled” (Konfucius). Majd előlépett a filozófus – Kant –, aki az ész nevében a „kategorikus imperatívuszt” ajánlotta: „Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindenkor egyszersmind általános törvényhozás elveként szolgálhasson.” Ez, bár másként hangzik, mint az aranyszabályok, de ugyanarra figyelmeztet: mielőtt cselekednél, képzeld el, jó volna, ha mindenki hozzád hasonlóan viselkedne? 

Ám a problémát – amit sokáig kizárólag a vallás és a filozófia érzett sajátjának – a matematika is „kezelésbe” vette. A 1970-es évek végén egy politológus – Robert Axelrod – arra kérte barátait: írják le, milyen elvek szerint játszanák a minden kapcsolatukat átszövő csereberét. Életünk ugyanis a cseréről szól: a családban és a szomszédokkal, a piacon és a munkahelyen folytonosan adjuk, ami a miénk – szeretetet, kedvességet, megtisztelést, segítséget vagy éppen pénzt – a viszonzás reményében. A cseréket azonban – mint az a „foglyok dilemmája” játékban feltárul – mindig a kölcsönös bizalom vezérli. A bizalom hiánya és a szabadulás csábítása miatt vallanak egymás ellen az elkülönített bűnözők, így mindkettőjük rajtaveszt. Mindennapi cseréink során éppígy szembesülünk azzal: nemcsak becsületes – a másiknak a bizalmat megelőlegező –, hanem csaló – csak önző érdekeikre tekintő – partnerekkel is találkozhatunk. Sokan választják, hogy potyautasoklesznek: elfogadják a partner szolgáltatásait, de nem fizetnek érte. Ráébredve, hogy a csalás „kifizetődő”, egész életüket „nyerésre” játsszák: minden kapcsolatukban csak kapni akarnak, viszonozni soha.

https://www.es.hu/cikk/2019-04-12/marosan-gyorgy/a-globalis-vilag-het-parancsolata.html

Spiró György: Ha az emberiség okosabb lenne, már rég kihalt volna

“A külső ellenség mellett a belső ellenséggel is számolni kell, ezek Önök, tisztelt ellenzéki képviselők, akik itt ülnek ezekben a padsorokban. Önök miatt a várost nem elég átnevezni, hogy terroristákat megtévesszük……..” /Részlet, Spiró György: Egyéni javaslat című kötetéből/

Rekonstruálni szerette volna az egymástól kissé eltérő, de végső soron állami balgaságokat

Spiró György, akinek a napokban jelent meg a Magvetőnél az Egyéni javaslat című humoreszkgyűjteménye. Ezek az írások, amelyek jó pár év alatt jöttek össze, egy mentalitásról szólnak, ami mélyebb és tartósabb, mint az aktuálpolitika vagy az ideológiák. A harmincegy írás egy része törvényjavaslat-paródia, de elég sok másféle, ránk jellemző marhaság is bekerült: “A magyar polgári fejlődés a XIX. századi kezdetektől magában hordozta az öniróniát, túl gyorsan zajlott le ugyanis. A magyar kispolgárok furcsálkodva néztek saját magukra, volt ebben önlebecsülés is, egészséges kételkedés is. Talajtalannak érzékelték a létüket, és még jól emlékeztek a nyomorra, amiből kivergődtek. Ezt a szomszédainknál alig lehet tapasztalni.” /…… /

https://varosikurir.hu/spiro-gyorgy-ha-az-emberiseg-okosabb-lenne-mar-reg-kihalt-volna/

Gyurcsány: naponta harcolni kell, vagy jönnek a történelem farkasai

Nagy Blanka mindenkit arra buzdított, mondja el, ha igazságtalanság érte.

A Demokratikus Koalíció egységes és kiszámítható párt, amely a megalakulása óta egyetlen jelentős politikai fordulatot sem tett "nem cikcakkokban próbálta megközelíteni a jövőt" - mondta Gyurcsány Ferenc. A párt elnöke a DK európai kampánynyitó rendezvényén arról beszélt a Budapesti Kongresszusi Központban, hogy hisz abban, hogy az ember szabadnak született, ám korábban úgy gondolta: a demokrácia képes megvédeni önmagát. De tévedett, a demokráciáért minden nap meg kell küzdeni, mert amikor a demokrácia nem képes jobb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb életet biztosítani, akkor a többség elfordul tőle és jönnek a "történelem farkasai, a történelem gazemberei", mint Orbán Viktor, Marine Le Pen és Matteo Salvini, akik megtanítanak félni és gyűlölni.

 A DK az európai egyesült államokban hisz. Egy közös Európában nem vereségre vagyunk ítélve, hanem a közös sikerek aktív partnerei és nyertesei leszünk - mondta Gyurcsány Ferenc.  Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azt mondta, egy olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok. Egy olyan Európáról, amely képes megvédeni a polgárait a külső veszélyektől, de attól is, ha a saját kormányuk diktatúrát épít, mert "Európa minket Orbán Viktortól is meg tud védeni".

 

https://nepszava.hu/3032614_gyurcsany-naponta-harcolni-kell-vagy-jonnek-a-tortenelem-farkasai

Dobrev Klára pityeregve: Orbán úr, ezek a düh és erő könnyei!

A DK el fogja kergetni Orbán Viktort, akit „gazembernek”, „bajkeverőnek”, „összetöpörödött zsarnoknak” tartanak, akiben nincs „ép és egészséges lélek”. Egymást felülmúlva szidták Orbán Viktort a DK kampánynyitóján, Dobrev Klára könnyek között üzent.

Az eddigi DK-s rendezvényekhez képest volt egy látványos eltérés: ezúttal nem Gyurcsány Ferenc volt a csúcspont. A DK vezetője – akit a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként konferáltak fel – csupán előzenekar volt az EP-lista szereplőihez, és a fő attrakció a felesége, a listavezető Dobrev Klára lett.

Ő pedig annyiban hű tanítványként követte a gyurcsányi hagyományokat, hogy a beszéde nem nélkülözte az emlékezetes retorikai elemeket. A beszéde egy pontján Dobrev száma könnybe is lábadt, vagy az ő szavaival mondva, pityeregni kezdett.

Dobrev ugyanis felidézett egy beszélgetést az egyik fórumozásáról, ahol egy nagymama mesélt arról, hogy idegenbe országba „kényszerült” a családja, és kis unokája úgy búcsúzott, hogy „holnap találkozunk, mami”. De ez a holnap csak karácsonykor következik be. Dobrev tehát erre elérzékenyült - ami olyannyira tervezett volt persze, hogy erre felfűzött egy Orbán Viktornak szóló üzenetet.

https://index.hu/belfold/2019/04/14/dk_kampanynyito_ep-valasztas_gyurcsany_ferenc_dobrev_klara_pityeregve/

Lendvai Ildikó Üldözött keresztény leszek?

Sürgősen tisztázni szeretném: üldözött kereszténynek minősülök-e? Ebben az esetben tudniillik miniszterelnök úr értem is kiállt európai programjában: „Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát.” Eddig ugyan szegény Gellért püspök esete óta nemigen lehetett hallani az Unió területén keresztényüldözésről, de így legalább egy követelés máris ki van pipálva. Ha mégsem, akkor érvénybe lép az az ígéret, amelyet a 2017-es évértékelőn hallottunk: szívesen fogadjuk a Nyugat-Európából hozzánk menekülő üldözött keresztényeket. Azóta egy szálat sem láttunk, a hálátlanok az istennek sem akarnak nálunk élni. Az üldözött keresztények szempontjából valóságos fekete lyukként működünk. Szőrin-szálán eltűnt az az ezer kopt is (pedig ők tényleg veszélyben vannak), akiket a kereszténymentő kormány állítólag még 2013-14-ben befogadott. Olyannyira nyomuk veszett, hogy még a hazai kopt közösség sem találkozott velük. 

https://nepszava.hu/3032527_uldozott-kereszteny-leszek

Sebes György Plakáterdőben

Átmeneti időre eluralkodott az őszinteség a Fideszben. Pedig vigyázni szoktak rá, nehogy ilyen hibát kövessenek el. Ám most sok ezer példányban, nagy színes betűkkel arra kérik az embereket, hogy „támogassuk Orbán Viktor programját”. Nem kertelnek tehát, nem próbálják elhitetni, hogy itt demokrácia van, netán bármiben is a többség dönt. Nem, az európai parlamenti választás kampányában a főnök, a vezér, az uralkodó (nem kívánt törlendő) szava a meghatározó, őt kell követni. És még pozitív is lenne a jelszó, hiszen ez a része nem irányul – közvetlenül – senki ellen, tehát így szakít is a hagyományokkal. De persze azért a második fele – „állítsuk meg a bevándorlást” – már jelzi, az ellenség itt van a spájzban, a határokon, vagyis a program, ami mellé oda kellene állni, azért egyértelmű. 

Ami pedig a leglényegesebb: az állítások fölött lengedez a magyar zászló. Alul – egészen kicsiben - a Fidesz és a KDNP logója. Csak a figyelmesebbek vehetik tehát észre, hogy itt pártpropagandáról van szó. A plakát azt sugallja, az egész nemzet érdeke az, ami rajta szerepel és amit – ki más – a király testesít meg. Árulkodó őszinteség. De már hozzászokhattunk. 

https://nepszava.hu/3032524_plakaterdoben

Novák Katalin: A Fideszt nagyra értékeli a Nemzetközi Demokrata Unió

MTI

A Fideszt egyik legsikeresebb tagpártjának tartja a középjobb és jobboldali pártokat tömörítő Nemzetközi Demokrata Unió (angol rövidítéssel IDU) egymást követő három kétharmados választási győzelméért – mondta vasárnap Novák Katalin Chiléből telefonon az MTI-nek az IDU kétnapos kongresszusát követően.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/novak-katalin-a-fideszt-nagyra-ertekeli-a-nemzetkozi-demokrata-unio-6724031/

Novák Katalin Chilében azon aggódik, hogy hazánkban "nyíltan antiszemita politikai erők már a baloldallal szövetkeznek csak hogy hatalomhoz tudjanak jutni"

Az államtitkár szerint létrejött egy olyan ellenzéki szövetség, mely jelenséget mindenki aggodalommal figyel.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/novak-katalin-szerint-a-fideszt-nagyra-ertekeli-a-nemzetkozi-demokrata-unio-118928?fbclid=IwAR1aV6dhb7hTYJ6BsLM0stwTVHaAdDsr0K1iuMAllwMjO28Qk47Be1tW1i8

Közép-Európa az új identitás

KÖZÉP-EURÓPA AZ ÚJ IDENTITÁS

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Az európai parlamenti választások előtt alapvető kérdés: vajon tartós lehet-e a közép-európai, főként a visegrádi négyek közötti együttműködés? Vagy csak felszínes, időleges, sérülékeny kapcsolat van ezen országok között? Közép- és Kelet-Európának történelmileg nézve mindig két problémával kellett szembenéznie, amelyek újra és újra megakadályozták abban, hogy képes legyen egységesen fellépni a világpolitikában.

 

Ezt a régiót nevezték már Kelet-Európának, Közép-Európának, Kelet-Közép-Európának és Közép-Kelet-Európának is. Minden elnevezésnek politikai-ideológiai, illetve geopolitikai megfontolásai voltak. Európa nyugati fele, különösen a nyugati nagyhatalmak (beleértve az Egyesült Államokat is) a hidegháború idejében előszeretettel neveztek bennünket egyszerűen kelet-európaiaknak, ezzel is jelezve, hogy mi a szovjet birodalom részei vagyunk, kommunista „keleti népek”. Bíztunk abban, hogy a rendszerváltás és az unióba való belépésünk után mindez megváltozik, ám csalódnunk kellett.

A nyugati országok továbbra is kelet-európaiaknak vagy jobb esetben közép-kelet-, kelet-közép-európaiaknak hívnak bennünket. Ennek ma már nem politikai-ideológiai oka van, hanem gazdasági és kulturális: szerintük ugyan talán valamennyire demokráciák lettünk, de gazdaságilag, kulturálisan, szokásokban és gondolkodásban elmaradottak vagyunk – és persze nem elég liberálisok.

Azért ragaszkodunk a közép-európai minősítéshez, mert éppen ezzel jelezzük: egész fejlődésünk a középkor óta Nyugat-Európához kötött bennünket. Ugyanakkor a történelmi sorsközösség sok tekintetben összeköt bennünket a kelet-európai és a balkáni kis országokkal, s ennek jelentősége, az összefogás szükségessége éppen most, az Európai Unió és Nyugat-Európa mély válságának idején mutatkozik meg a legerőteljesebben.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kozep-europa-az-uj-identitas-6620042/

Letakart keresztek Olaszországban

Apáti Bence Magyar Nemzet

A bevándorlás egyrészt álprobléma. Ezt maga a nagy gondolkodó és kortárs balettművész, Kunhalmi Ágnes mondta, tehát bizonyosan így van. Másrészt a bevándorlás és a bevándorlók által voltaképpen gazdagabbá válik a kultúránk, arról nem is beszélve, hogy sokszínűbbek leszünk. Bár a liberálisok által áhított sokszínűségről egyelőre még senki sem tudta bebizonyítani, hogy jó lenne, de ami késik, nem múlik.
A bevándorlás jótékony hatása mellett a bevándorlókat tömegével befogadó országok épületei és ünnepei sem fognak megváltozni. Vagy ha mégis, attól a nyitott határokat támogatók szerint csak sokkal jobb lesz minden.

Legalábbis hasonló marhaságokat szoktak mantrázni a Soros György kötelékében repülő nem kormányzati szervezetek képviselői. Persze a szamárságokat mantrázók vagy hazudnak, vagy elveszítették a józan eszüket, vagy a marihuána legalizálása mellett folytatott harcuk mellékhatásaként aktív szerhasználóvá váltak. Nem tudni pontosan, melyik igaz a felsorolt verziók közül, de igazából nem is fontos, mert a lényeg az, hogy a liberálisok olyan dolgokkal ámítják az arra fogékony embereket, amik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/letakart-keresztek-olaszorszagban-6698798/

Újabb sztárügyvéddel erősített Gyárfás

Szemán László János Magyar Nemzet

Polt Péter szerint törvényt sértve törölte a Fővárosi Törvényszék Bánáti János ügyvédnek Fenyő-ügyből történő kizárását. A legfőbb ügyész a Kúria állásfoglalását kérte, ám a döntés csak jogi kérdés. Bánáti marad Gyárfás Tamás védője, de a sportvezető a napokban Zamecsnik Péter ügyvédet is meghatalmazta arra, hogy járjon el az ügyében – értesült lapunk.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-sztarugyveddel-erositett-gyarfas-tamas-6722450/

Videón a kormányfő dubrovniki látogatása

Magyar Hírlap

Orbán Viktor az elmúlt napokban a horvátországi Dubrovnikban a nyolcadik „16+1” csúcstalálkozón vett részt, amely Közép- és Kelet-Európa, valamint Kína vezetőinek legfelsőbb szintű gazdasági együttműködési fóruma. 

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190413-videon-a-kormanyfo-dubrovniki-latogatasa

Jean, minden rendben?

A számtalan legendás Jean-vicc legújabb darabját csütörtökre virradó éjjel mondta el Brüsszelben Jean-Claude Juncker

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Hogy Juncker meghökkentő mozgáskoordinációs és kommunikációs „anomáliáiban” mekkora szerepet játszik az alkohol vagy az isiász, azt innen nemigen lehet megválaszolni, az azonban több mint aggasztó, hogy ilyen ingatag ember áll még mindig – és még fél évig – a brüsszeli bürokrácia élén. Amely az Európai Uniót alkotó szuverén nemzetállamok kormányai által megbízott szakszerű, észszerű és felelős végrehajtó testület helyett valamiféle birodalmi elitnek, szovjet mintájú politbürónak képzeli magát. Ehhez viszont sem legitim felhatalmazással, sem elhivatottsággal és alkalmassággal nem rendelkezik, ezt már sokszorosan bebizonyította. A négy éve elindult-elindított népvándorlás-cunami, a többek között cinikus spekulánsok, profi és álcivil bűnszervezetek által tervezett, szervezett, menedzselt „menekült” invázió (nem) kezelésében éppúgy leszerepelt, mint a Brexit (kölcsönös) elbaltázásában és a globális gazdasági, technológiai, infokommunikációs, nem utolsósorban katonai versenyben (való lemaradásban). A jelenlegi brüsszeli impotens, korrupt, parazita, végtelenül gőgös és ostoba véd- és dacszövetség – a bizottság éppúgy, mint a parlament és egész szakértői és médiaholdudvaruk – a vezetői alkalmassági vizsgán csúfosan megbukott, mint az az egyszeri sofőr, aki az autópályán a forgalommal szemben száguldva felháborodottan kiabál: „Mindenki szembe jön velem!” És ahelyett, hogy a fékpedálra taposna, tövig nyomja a gázt.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190413-jean-minden-rendben

Hová jutott Magyarország 15 év EU-tagsággal? - 11 látványos ábra következik

potrfolio.hu

A gazdasági, szociális és társadalmi mutatók széles körében határozott előrelépést ért el Magyarország EU-tagként az elmúlt 15 évben, de több régiós ország is van, amely nagyobbat tudott előrelépni ugyanezen időszak alatt - derül ki azokból az ábrákból, amelyeket a 2004-es EU-bővítési kör eddigi tapasztalatairól rendezett minapi bécsi és pozsonyi konferencián adtak ki a szervezők. 

 

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/hova-jutott-magyarorszag-15-ev-eu-tagsaggal-11-latvanyos-abra-kovetkezik.320901.html

 

Ha a trón fizet, az oltár parancsszóra gyűlölködik: ez a magyar „történelmi” keresztény egyházak legfőbb hagyománya

Aki ilyet tesz – népiesen kifejezve – bohócot csinál Krisztusból.

A baj az, hogy Orbán bázis-közönségét (örökös szavazóit) rég nem foglalkoztatja, hogy mekkora emeletes pogány aljasságokat hord össze a vezénylő tábornok a harc hevében. Biztosak benne, hogy azt kell mondani, amit ő mond, és az, amit mond, nyilván a létező mondások legjobbika. Bármennyire szeretnénk tisztelettel illetni Orbánra szavazó és őt szolgáló, magukat talán kereszténynek érző honfitársainkat, azt azért ki kell mondani, hogy erkölcsi alapállásuk nem elegendő egy élhető ország kialakításához. Talán hallgassanak minden idők legkitűnőbb filozófusára, akit ők – állítólag – Isten fiaként szeretnek és tisztelnek, csak éppen nem tartják be a legfontosabb ajánlását: folyvást olyat tesznek embertársaikkal, amit nagyon nem szeretnének elszenvedni tőlük. Viszont ez a Hegyi beszéd és a kereszténység fő igazsága. Aki a keresztényi szeretetet emlegeti, erről beszél. És aki azt nem tartja be, az bizony gyűlölködik!

Ellenségeket nevez ki, arcukat céltáblaként plakátra teszi, vesztüket óhajtja.

S ezek után magáról állítja, hogy védelmezi a kereszténységet.  Aki ilyet tesz – népiesen kifejezve – bohócot csinál Krisztusból. Ám, hogy ezt lehet, az már az ország szomorú helyzetét mutatja: törvényben kegyelt keresztény egyházaink főpapjai nemcsak szó nélkül tűrik a szentírás csúffá tételét, hanem buzgón csatlakoznak a hit hiteltelenítéséhez. És erre mindössze egyetlen, viszont annál szégyenletesebb okuk van: ők a kufárok. Pénzért és hatalomért árulják el a hit igazságát. Sajnos ez a magyar „történelmi” keresztény egyházak levetkőzhetetlen hagyománya

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/ha-a-tron-fizet-az-oltar-parancsszora-gyulolkodik-ez-a-magyar-tortenelmi-kereszteny-egyhazak-legfobb-hagyomanya-118930

Tüskevár helyett hullámvasút: Rogán Antal a magyar turizmus atyjaként köpött a Kis-Balatonba

„Zalaszabar nagyon híres a borairól és a bortermesztéséről, tudomásunk van egy 1800-as években rendezett borversenyről ahol aranyérmes lett a szabari bor” – olvassuk a helyi honlapon, ennek ellenére valószínűleg kevesen hallottak a Kis-Balaton melletti településről. Még úgy sem, hogy az alig 700 lelkes falu már 2007-ben meghallotta az idők szavát, s a főterét Puskás Ferencről nevezték el, és itt avatták fel a futballista első köztéri szobrát is. Az akkori szoboravatón Puskás özvegye és Buzánszky Jenő is részt vett, de még

Orbán Viktor levelét is felolvasták,

mégis egészen mostanáig úgy tűnt, hogy mindössze ennyivel kell a beérniük.
Hát nem. Igaz, hogy 12 év eltelt a nagyszerű műalkotás átadása óta, de úgy tűnik, megérte a várakozás, ugyanis tegnap Zalaszabarra érkezett Rogán Antal – ha nem is helikopterrel –, hogy átadja a Holnapocska Tábor és Zobori Élményparkot, ami több mint egymilliárd forintot kóstált. 

Rogán elsősorban számokkal próbálta elvarázsolni hallgatóságát, 

mert mint mondotta, „a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire”, és a MTI tudósítása szerint azt is elmondta, hogy azért e tengernyi zsé, mert „a turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy mi is felfedezzük a saját hazánkat”.

https://magyarnarancs.hu/narancsblog/tuskevar-helyett-hullamvasut-rogan-antal-a-magyar-turizmus-atyjakent-kopott-a-kis-balatonba-118927

„A parkolási maffia létezik” – A Momentum elnöksége kezdeményezi a ferencvárosi alapszervezet vezetésének leváltását

A IX. kerületi alapszervezet korábbi közlése elég távol áll a Momentumtól, amit a teljes tagság és vezetés elítél

 

Még pénteken arról számolt be a Narancs, hogy a Momentum ferencvárosi alapszervezete történetének első Facebook-bejegyzésében a kerület ellenzéki tárgyalásait kommentálta, valamint megindokolta, miért nem támogatja a függetlenként bejelentkező Baranyi Krisztinát.

A helyi Momentum szerint a ferencvárosi parkolási mutyi érintettjeit is megilleti az ártatlanság vélelme

Ezt követően a Momentum elnöksége is reagált az érdekes kijelentésekre.

Azért is volt érdekes a IX. kerületi szerv közlése. Mert a Momentum eddig beleállt a Fideszhez és az MSZP-hez egyaránt köthető ferencvárosi sötét parkolási ügyek számonkérésébe, amit a 444.hu tárt fel kimerítő alapossággal. Korábban szórólapokon figyelmeztettek, hogy ellopják az autósok pénzét, vagy például börtönrácsot ragasztottak a kerületi fideszes irodára.

A Momentum mélységesen elítéli a korrupciót és annak minden formáját, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szereplők állnak mögötte.

A Momentum elnöksége ennek érdekében azonnal összehívja a párt választmányát, amely dönthet az alapszervezeti vezetők leváltásáról.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-momentum-elnoksege-kezdemenyezi-a-ferencvarosi-alapszervezet-vezetesenek-levaltasat-118922

Már le is váltották a Momentum ferencvárosi vezetőjét

https://nepszava.hu/3032648_mar-le-is-valtottak-a-momentum-ferencvarosi-vezetojet

Élet Menete: nagy tömeg a fáklyás felvonuláson

Az Élet Menete – azon túl, hogy a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából megemlékezik az áldozatokról – a kirekesztés és az előítéletek elleni demonstráció is. A tizenhetedszer meghirdetett budapesti emlékmenet résztvevői a Március 15. téren gyülekeztek vasárnap kora este. A szervezők „közkívánatra” döntöttek úgy, hogy ismét fáklyás felvonulást tartanak.

A téren felállított színpadon a brit lobogó is feltűnt. Idén ugyanis az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) budapesti nagykövetségével „szoros együttműködésben” folytak az előkészületek. A nyitóbeszédet – Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett – a díszvendégként felszólaló David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere mondta. Az esemény egyik házigazdája Iain Lindsay brit nagykövet volt. A nagykövet magyarul köszöntötte „Európa egyik legnagyobb antirasszista rendezvényének” résztvevőit, közöttük a parlamenti pártok, az egyházak és a diplomáciai testületek képviselőit. A szónokok megemlékeztek a skót presbiteriánus (református) egyház misszionáriusnőjéről, Jane Hainingről, aki életét áldozta az üldözöttek védelmében.

https://nepszava.hu/3032653_elet-menete-nagy-tomeg-a-faklyas-felvonulason

Michael Jackson pokoli teljesítménye – Elválasztható-e a remekmű a bűnös művésztől?

Amióta bemutatták a Leaving Neverland című dokumentumfilmet, számos rádió- és tévécsatorna letiltotta Michael Jackson dalait, ugyanakkor a tíz éve elhunyt popikon ismét előrelépett a lemezeladási listákon. Képmutatók lennénk? Vagy csak arról van szó, hogy el tudjuk választani a bűnös művészt az általa létrehozott minőségi produktumtól? Miért van az, hogy szigorúbbak vagyunk egy Kádár-kori besúgóval szemben, mint Caravaggióval vagy Cellinivel, akik pedig embert is öltek? És tényleg hamarabb megbocsátunk ugyanazért a bűnért egy zseniális művésznek, mint egy középszerűnek? A Jacko-botrány apropóján ezekről a kérdésekről beszélgettünk Nagy Zsófia szociálpszichológussal és Radnóti Sándor esztétával.

– Számít-e egy bűnös művész megítélésében, hogy mennyire tehetséges? Egy zseninek többet megbocsátunk?

– N. Zs.: Az biztosan számít például, hogy egy művész mennyire hat termékenyítőleg az utókorra. Azt gondolom, ha R. Kellyt kiradíroznánk a zenetörténetből, a hiánya nem hatna nyomasztólag senkire, ellenben Michael Jackson olyan mértékben írta át a zenetörténetet, hogy nélküle elképzelhetetlen lenne az elmúlt húsz-harminc év popzenéje. Bár megérint a bűnössége, nem vitatom, hogy része marad a kultúrának. Emiatt okoz nagyobb dilemmákat a bűnére való reflektálás. A dolog másik része viszont, hogy minél népszerűbb, elismertebb egy művész, annál kevésbé kell tartania a lebukástól. A Michael Jacksont körülvevő és ajnározó közeg is felelős mindazért, amit Jacko elkövetett. A közvetlen környezetében mindent láttak, mindent tudtak.

– R. S.: Elvileg a zsenialitás nem ad felmentést semmilyen bűn alól. A gyakorlat ezt olykor mégis felülírja. Ott van például Páger Antal és Kiss Ferenc esete. Mindkét színész súlyosan kompromittálta magát a nyilasuralom alatt. Páger emigrált, Kiss éveket ült Rákosi börtönében. Később mindkettőjüknek megbocsátott a kommunista rendszer. Kiss megtört emberként, elfeledve halt meg, Páger fantasztikus pályát futott be, amikor visszatért – visszahívták – Magyarországra. Holott Páger nem bűnhődött meg az elkövetett vétkeiért. Mégis neki bocsátott meg könnyebben a közönség, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a zseniális művész bűneivel szemben olykor elnézőbbek vagyunk.

https://168ora.hu/kultura/michael-jackson-pokoli-teljesitmenye-elvalaszthato-e-a-remekmu-a-bunos-muvesztol-166592

Magyar műhold már az idén lesz, de az újabb magyar űrhajósra várni kell

 Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos interjú

A nagyközönséget általában az olyan dolgok érdeklik, hogy mikor lesz újabb magyar műhold, és mikor lesz magyar űrhajós. Ezekre lát esélyt a közeljövőben?

Reményeink szerint már az idén startol a magyar SMOG műhold, és valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget. A magyar űrhajós kérdése sokkal nehezebb. Egyrészt legyünk nagyon büszkék arra, hogy már volt saját űrhajósunk, nem minden nemzet mondhatja el magáról. Nemcsak Farkas Bertalanra gondolok és a jövőre 40 éves történelmi űrutazására, hanem Simonyi Károly fiára, ifj. Simonyi Károlyra (Charles Simonyi) is, aki kétszer is járt fenn, és vitt fel magával címeres magyar zászlót, és aki nagyon fontosnak tartotta vállalni a magyar identitását. Az űrállomáson magyar középiskolásokkal lépett rádiókapcsolatba, a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjaival, és végzett kutató tevékenységet is.

Viszont ő magánfinanszírozásban jutott fel az űrbe.

Igen, ő saját magát fizette be. Viszont az az igazság, hogy

nem olyan egyszerű ma már elérni, hogy egy nemzet űrhajóst küldhessen a világűrbe.

https://24.hu/tudomany/2019/04/14/ferencz-orsolya-interju-magyar-urkutatas-tamogatas-esa-muhold-urhajos/

Gerő András: Városok helyett magyar családokkal emlékezzünk Trianonra!

A napokban nyilvánossá vált, hogy a magyar kormány a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára, 2020-ra emlékhelyet hoz létre a budapesti Alkotmány utca Kossuth téri torkolatában. Az emlékmű egy tér felől lejtő, száz méter hosszú, négy méter széles rámpát jelent, amely falára a történelmi Magyarországon fellelhető helyiségneveket vésnek. Gerő András történész szerint a szándék és a cél is helyes, de a megvalósítás félrevisz, ezért más megoldást javasol. Vélemény.

https://24.hu/kozelet/2019/04/13/gero-andras-trianon-emlekmu-varos-csalad-nev/

Bródy János: A hazaszeretet nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti

„Lesz ez még így se, mondta, s keserűn nevetett, aki a hazáját nagyon szerette, de kit a hazája nem szeretett.”

A hazaszeretet nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti – szögezte le Bródy János az ATV műsorában.  Az énekes többek között az  Akit hazája nem szeretett című dalt tartalmazó kislemezéről mesélt, amin felcsendül: „Lesz ez még így se, mondta, s keserűn nevetett, aki a hazáját nagyon szerette, de kit a hazája nem szeretett”.

https://mandiner.hu/cikk/20190414_brody_janos_a_hazaszeretet_az_nem_az_epp_regnalo_kormany_szeretetet_jelenti

„Európának meg kell védenie magát az álhírekkel szemben”

Magyar magánszemélyek hozták létre a Prosum Alapítványt, azzal a céllal, hogy kampányoljanak az európai közmédia érdekében. A feladat határos a lehetetlennel: az uniós döntéshozókat kellene meggyőzni arról, hogy érdemes az adófizetők pénzéből akár 30 milliárd eurót áldozni erre az ügyre. A négy alapító közül kettővel, Nagy-Pál Leventével és Szélpál Szilárddal az Európai Parlament kávézójában beszélgettünk.

https://magyarhang.org/kulfold/2019/04/14/europanak-meg-kell-vedenie-magat-az-alhirekkel-szemben/

Kiss Tibor: Totál agyrém, ami itt van

Magyarország összességében véve nem boldog társadalom, ezen mindig van gyógyítani való – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában a Quimby zenekar énekese. Kiss Tibor szerint a rendszerváltást fiatalon megélő generáció már kezdi elveszíteni a reményt, a kulcs most a fiatalok kezében van. Ők döntik el: megpróbálják meggyógyítani az országot, vagy elmennek. Bár három éve sokat támadták a zenekart, mert felléptek a Tusványos rendezvényen, a frontember erről azt mondta, ha hívják őket, újra mennek.

https://magyarhang.org/kultura/2019/03/01/kiss-tibor-total-agyrem-ami-itt-van/

Hont András A kormánymédia esete a keresztény kultúrával

“akkor voltak utoljára templomban, amikor Bayer Zsolt illemtankönyvet fogott a kezébe. Ám, ha mégis tiszteletüket tennék, és ott azt látják, hogy egy síró csecsemőre vizet hintenek, ne próbálják kimenteni.

Lendületes cikket írt a Magyar Nemzet fedőnevű nyomdaipari termékbe az Operettszínház balettigazgatójának politikai okokból kinevezett táncos és publicista a híres teológus, Apáti Bence. Lendület itt azt jelenti, hogy hatalmas tempóban halad előre sorokon, bekezdéseken keresztül anélkül, hogy a tények vagy gondolkodás lassítaná tollát.

A saját gyökereire (alt right médiamunkások) negyven fölött ráébredő Apáti a keresztényellenes liberálisok ellen nyit újabb frontot, onnan indítva, hogy a bevándorlás tény. Majd gúnyolódva fölemlegeti azt a szerinte közkeletű vélekedést, hogy „a bevándorlás jótékony hatása mellett a bevándorlókat tömegével befogadó országok épületei és ünnepei sem fognak megváltozni. Vagy ha mégis, attól a nyitott határokat támogatók szerint csak sokkal jobb lesz minden.”  Hozzátéve az erről alkotott megalapozott véleményét: „legalábbis hasonló marhaságokat szoktak mantrázni a Soros György kötelékében repülő nem kormányzati szervezetek képviselői.”

Adott tehát egy kreált tétel, a semmivel nem igazolt Soros mint háttérember, és a kötelékében repülő ellenfelek, a különféle NGO-k munkatársai, akik „vagy hazudnak, vagy elveszítették a józan eszüket, vagy a marihuána legalizálása mellett folytatott harcuk mellékhatásaként aktív szerhasználóvá váltak”. És ezek után érkeznek Apáti szerint a tények.

https://hvg.hu/velemeny/20190413_A_kormanymedia_esete_a_kereszteny_kulturaval

Belgrádban nem álltak le a decemberben kezdődött tüntetések, ma is tízezren mentek az utcára

Ismét mintegy tízezren tüntettek szombaton Belgrád központjában Aleksandar Vucic elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve. Az Egy az ötmillióból jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői múlt hónapban a közmédia székházába is behatoltak, illetve megrohamozták az elnöki palotát.

Ezúttal a szabad média és a tisztességes választások jelszavaival vonultak fel.

„Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat” - jelentette ki a tüntetés egyik szónoka, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor. „Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen.” 

https://444.hu/2019/04/13/belgradban-nem-alltak-le-a-decemberben-kezdodott-tuntetesek-ma-is-tizezren-mentek-az-utcara

Bizarr választ adott a fóti gyermekotthon fenntartója arról, hogy hová viszik a gyerekeket

Szél még márciusban Kásler Miklós miniszterhez fordult, de az EMMI annyit írt csak vissza, hogy a fóti gyermekotthon felszámolásának tervét 10 évre titkosították, mert döntéselőkészítő anyagnak számít. Ez már önmagában nagyon furcsa volt.

A képviselő ezután a gyermekotthon közvetlen fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, ami egyébként szintén az EMMI intézménye. A válasz egy szürreális regényben is megállná a helyét:

Első ránézésre nincs rajta semmi különös, a levél alapján azt is lehetne gondolni, hogy Szél előbb tájékozódhatott volna a kormányrendeletek között, mielőtt kérdezősködik. 

Csakhogy 2063/2016-os számú kormányhatározat egyszerűen nem létezik. Ezt csak úgy kitalálta valaki. A 2122/2017-es már létezik, az azonban a CSOK nevű, lakásvásárláshoz adott állami támogatás előkészítéséről szól

2063/2017-es kormányhatározat létezik ugyan, és abban szó van gyerekekről is, de nem a fótiakról. Az a rendelet különböző civil szervezetek támogatását írja elő, például pénzügyi tudatosságot fejlesztő oktatási programokra, táborokra és családi napközikre adnak benne pénzt. 

Vagyis nincs még terv. így már csak az lehet a kérdés, hogy akkor mit titkosítottak 10 évre?          

https://444.hu/2019/04/14/bizarr-valaszt-adott-a-foti-gyermekotthon-fenntartoja-arrol-hogy-hova-viszik-a-gyerekeket

Amerikai Népszava

LEISZTINGER MEGMUTATHATJA A NÉPSZAVÁNAK, HOGYAN KELL BEOLVADNI A NER-BE

Orbán leváltotta a Népszava tulajdonosát, Puch Lászlót, és helyére az egykori MSZP-s kötődésű, de a NER-nek behódolt Leisztinger Tamás vállalkozót helyezte. Leisztinger Tamással az első Orbán-kormány idején találkoztunk utoljára, amikor még Simicska revolverezte és épp a BÁV-ot államosították vissza a kezéből.

Azóta belátta, hogy az MSZP reménytelen társaság, nem képes élni az oligarchái által nyújtott lehetőségekkel, és nem képes megvédeni az oligarcháit sem, a párt, az érdekvédelem és az egész baloldal a széthúzó kicsinyes érdekek és árulások martaléka lett.

 

Ezt belátva Leisztinger Tamás többször adott jelzést az ellenfélnek, hogy megadta magát, visszavonul, ártalmatlan, de ez nem elég Orbánnak. Hűséget kell fogadni és át kell állni, be kell állni a sorba, és ebben Csányi Sándor megfelelő lökhárító. Leisztinger Tamás beszállt a NER-bizniszbe, a magyar futballba, és Orbánnak tett gesztusként befektetett a Diósgyőr labdarúgó csapatába. Kegyelmet kapott, és azt talán soha nem tudjuk meg, hogy belső átalakuláson ment át, és azonosult a cinikus NER ideológiával, vagy továbbra is rejtőzködik és menti az életét. Most mindenesetre fontos bizalmi megbízást kapott Orbántól.

https://nepszava.us/leisztinger-megmutathatja-a-nepszavanak-hogyan-kell-beolvadni-a-ner-be/

Szabadságolták a Brexitet - lelkileg szétestek a kormánypárti képviselők, az ellenzék előrehozott választást sürget

Megkezdték jól megérdemelt, közel kéthetes húsvéti szabadságukat a westminsteri parlamenti képviselők, természetesen anélkül, hogy elfogadták volna a háromszor leszavazott brüsszeli kilépési megállapodást. Ha a honatyák vakációjával kapcsolatban sok szarkasztikus megjegyzés hangzik is el a médiában és az egyszerű emberek körében, idegállapotukat a Mind (elme) elnevezésű, mentálhigiéniai problémákra szakosodott jótékonysági intézmény most közzétett jelentése szerint komolyan kell venni. A széles körben, többek között a Sky News hírcsatornán és a PoliticsHome portálon közzétett információ szerint az alapítvány hasznos tanácsokkal látta el mind a 650 alsóházi képviselőt és azok munkatársait is, miután többen elpanaszolták, mennyire megviseli őket a Brexit-folyamat. Andrew Percy, az észak-angliai Brigg és Goole parlamenti delegáltja elárulta: nemrégiben bebújt egy szekrénybe, hogy néhány percnyi nyugta legyen a zűrzavartól. A Mind parlamenti összekötője, Louise Rubin “aggasztónak” nevezte a túlterhelt képviselők helyzetét. Sokan az alkoholhoz fordulnak, miután úgy érzik, a rájuk nehezedő nyomás miatt elvesztik a kontrollt az életük felett. A jótékonysági intézmény emlékeztet: a “politikusok is emberek és elengedhetetlen, hogy hozzájussanak a megfelelő mentális segítséghez”.

https://nepszava.hu/3032634_szabadsagoltak-a-brexitet-lelkileg-szetestek-a-kormanyparti-kepviselok-az-ellenzek-elorehozott-valasztast-surget

Hont András: A NER találkozása az internettel a koncasztalon

A Századvég a magyar állam gyámsága alá venné a Facebookot. Olyasmi ez, mint amikor hadat üzentünk Amerikának. Most kiderülhet, hogy Lőrinc tényleg okosabb-e, mint Zuckerberg. Vélemény.

A Századvég nevű kifizetőhely az „állam hatálya alá” terelné a Facebookot. (Nem röhög!) A G. Fodor Gábor által elnökölt intézet mindezt a Facebook cenzúrájával indokolja. (Mondom, nem röhög!!)

Kevésbé röhejes, hogy bizonyos mértékig ugyanezt kéri Mark Zuckerberg, a közösségi portál alapító-tulajdonosa. Ez inkább szomorú. Azt jelzi, hogy a cég tehetetlen a felületén áramló hamis és egyéb káros tartalmakkal szemben. Normál esetben ez elintézhető volna annyival, hogy ez a vállalkozás hitelét érinti, és ha amaz nem képes megoldani a problémát, akkor a magára valamit is adó felhasználó nem veszi igénybe a szolgáltatást.

Csakhogy a monopol- vagy kvázi monopolhelyzetben lévő vállalatok ügye nem ilyen egyszerű, az ő esetük mindig bonyolult elméleti-jogi kérdéseket vet föl. Mert bárhogy veri is magát G. Fodor Gábor és a többi Zuckerberg sújtotta nernyik, a Facebook magántulajdon, és irányítóinak többnyire szívük joga eldönteni, milyen tartalmakat tűrnek meg. Igen ám, de bizonyos iparágak szereplői, egyes szakmák képviselői egyszerűen nem tehetik meg, hogy ne legyenek jelen a népszerű közösségi oldalakon, különben nem jutnak el potenciális vásárlóikhoz, közönségükhöz. Azaz a webkettes vállalkozások üzemeltetői hatalmat kapnak más területek fölött is. A tulajdon szentségére hivatkozva torzítani tudják – tőlük elvben független – piacok, így a politikai piac viszonyait is.

A Századvégnek viszont van egy rossz hírem: a Facebook már így is az állam hatálya alatt áll. Ahol van bejegyzett cége, leányvállalata, ott be kell tartania az adott ország törvényeit. Mivel létezik ilyen uniós ország, így vonatkoznak rá az uniós előírások is (nem csupán ezért, de erre ezúttal ne térjünk ki). G. Fodoréknak, még mielőtt megállítanák, inkább Brüsszelben kéne próbálkozniuk, ha valami gondjuk támad a szabályozással.

https://hvg.hu/velemeny/201915_a_ner_talalkozasa_azinternettel_akoncasztalon