2018, szeptember 14 - 07:36 Sajtószemle

Kivéve az álruhás ápolókat.

Létezik egy falu, amelynek lakói nem tudják, hogy minden lépésüket orvosok és ápolók figyelik. A holland Hogewey település demenciában és Alzheimer-kórban szenvedők közössége, egy különleges öregotthon, ahol a lakók úgy élnek, mint egy átlagos kisvárosban, attól eltekintve, hogy szomszédaik és bejárónőik egyben szakképzett ápolók.

Összesen 160 beteget ápolnak egészen különleges körülmények között. A lakók hét különböző stílus közül választhatnak, attól függően, hogy korábban milyen életmódot folytattak. Választhatnak városi, arisztokratikus, művészi, kulturális, keresztény, hagyományos és indonéz életmód közül. A házakat is ennek megfelelően alakítják ki.

 

https://index.hu/tudomany/til/2015/09/04/a_falu_ahol_mindenki_demenciaban_szenved/

 

Egészen döbbenetes látvány az óceánfenék, ha lecsapoljuk belőle a vizet

Nem kell ahhoz vízfetisisztának lenni, hogy az ember kíváncsiságát feszegesse a kérdés: vajon mi minden van a tengerfenéken, a tavak, folyók medrében. Persze ma már, köszönhetően az egyre több környezettudatosságra nevelő, figyelemfelhívó kampánynak, legalább már odáig eljutott a közgondolkodás, hogy szemét, na, az például bőven van. De a National Geographic régi-új – különálló tévéfilmek után most „rendes” sorozatként tér vissza, de ha a formátumkülönbséget nem nézzük, akkor ez már a második évad – sorozata, a Lecsapolt óceán nem a kioktatás és a kesergés oldaláról fogja meg vizeink tisztán tartásának fontosságát. Ehelyett inkább megmutatja mindazt az értéket, ami ott pihen a vizekben, mindazt, amit megvédeni érdemes.

https://24.hu/kultura/2018/09/13/lecsapolt-ocean-nat-geo-national-geograpchic-tv-sorozat-kritika/

Nem is hónapok óta, hanem 7-8 éve engedi a Rudas fürdő az ürüléket a Dunába, de észre sem vette

Egészen megdöbbentő fordulattal szolgált a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt nevű fővárosi tulajdonú cég a Rudas fürdő szennyezési botrányának ügyében, amit a 444 írt meg ma, vagyis szerdán.

A sztori eddig arról szólt, hogy budapesti horgászok 2017 decemberében bejelentést tettek a katasztrófavédelemnél, hogy úgy látják, mintha a Rudas fürdő a kifolyóján keresztül folyamatosan tisztítatlan vécétartalmat engedne a Dunába. Miután a búvár szakértő megállapította, hogy ez így igaz, illetve azt is, hogy a hiba oka az, hogy a fürdő csatornarendszerét egyszerűen nem kötötték rá az épület előtt futó budai főgyűjtő vezetékre, a hatóságok május 1-ig adtak időt a fürdőnek, illetve az azt birtokló BGyH-nak, hogy javítsa ki a hibát. A BGYH ekkor azt jelentette, hogy a hibát kijavította. Ám a 444-gyel kapcsolatban álló pecások a nyáron fotókkal és videókkal bizonyították, hogy a kaka továbbra is a folyóba csorog. A Csatornázási Művek segítségével emiatt a nyár végén újabb helyszíni szemlét tartottak, ami megint csak a bejelentőknek adott igazat. Azt állapították meg ugyanis augusztus elején, hogy az egyik vizesblokkot továbbra sem kötötték rá a csatornára. Ezt a problémát a mai napig sem orvosolta a BGYH.

https://444.hu/2018/09/12/nem-is-honapok-ota-hanem-7-8-eve-engedi-a-rudas-furdo-az-uruleket-a-dunaba-de-eszre-sem-vette

Gulyás: Nem fogadták el a Sargentini-jelentést

kormányinfó percről-percre

·         A kormány szerint az Európai Parlament nem fogadta el a Sargentini-jelentést szerdán, a tartózkodó szavazatokat is figyelme kell venni az eredménynél – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Hétfőn döntenek a jogi lépésekről.

·         Állami alapítványhoz kerül jövőre a Corvinus Egyetem, addig pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz a fenntartó.

·         Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány októberben, a téma a családtámogatás és a demográfia.

·         A gazdasági növekedésnek köszönhetően számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok.

·         Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány. Az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben

 

https://index.hu/belfold/2018/09/13/kormanyinfo_gulyas_gergely_kovacs_zoltan/

 

Újabb, 5,9 milliárdos plakátkampányt indít a kormány

A lebonyolító természetesen Balásy Gyula két cége. De segít majd a Századvég is.

Idén júnusban ismét gigantikus, 75 milliárd forintos keretszerződést kötött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) három, kivétel nélkül remek kormányzati összekötettésekkel rendelkező csoporttal az állami hirdetések körüli teendőkre. A három befutó Csetényi CsabaKuna Tibor és Balásy Gyula érdekeltségei voltak, kizárólag ezek a vállalkozások adhattak ajánlatot az állami megbízásokra. Csakhogy Csetényi és Kuna cégeit kizárták, mivel a Közbeszerzési Hatóság szabálytalanságokat tárt fel náluk, így a közpénzes médiaköltések egyetlen médiaügynökségen folynak keresztül.

Az tehát nem csoda, hogy az NKOH új megbízását Balásy Gyula érdekeltségei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Szolgáltató Kft. vitték el, az összeg annál inkább: nettó 5 milliárd 905 milliárd forintos megbízást kaptak Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció szerint.

A kissé bonyolult megfogalmazást eddig a plakátkampányokra használták.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/09/13/plakatkampany/

„Idióta bics!” – Megszállták Sargentini Facebook-oldalát a magyar kommentelők

Az Európai Parlament szerdai döntése után a Magyarországról jelentést készítő Judith Sargentini Facebook-oldalán több száz magyar üzent a politikusnak.

Volt aki magyarul, mások egészen elképesztő angolsággal intéztek keresetlen szavakat a holland képviselő ellen. Sokan egyszerűen csak Orbán Viktort éltetik. A vita folyamatos, cikkünk megjelenésekor a kommentelők közül sokan estek egymásnak a Sargentini üzenőfalán, ugyanis többen őt dicsérő szavakat írtak az oldalra.

https://zoom.hu/hir/2018/09/12/idiota-bics-megszalltak-sargentini-facebook-oldalat-a-magyar-kommentelok/

 

Uram, irgalmazz! Morvai Krisztina dermesztő videóban leprázza az Európai Parlamentet a Sargentini-szavazás után

 

Inkább nem idézünk semmit a szürreális videóból, csak mutatjuk:

http://nyugatifeny.hu/2018/09/12/uram-irgalmazz-morvai-krisztina-dermeszto-videoban-leprazta-az-europai-parlamentet-a-sargentini-szavazas-utan

Ez egy ilyen nap: az ENSZ is elítélte Magyarországot

Magyarország Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia mellé került az ENSZ szerdán publikált listáján, mely azt a 38 országot sorolja fel, ahol "szégyenletes módon lépnek fel" a vele együttműködő emberi jogi aktivistákkal szemben. A 38 ország között 19 már korábban is szerepelt ezen az ENSZ-es feketelistán, 19 pedig most került fel rá első alkalommal - köztük Magyarország vagy Izrael.

Néhány, a listán szereplő ország jelenleg is tagja az Emberi Jogi Tanácsnak, amely tavaly elfogadott határozatában megerősítette, hogy mindenkinek joga van szabadon kapcsolatba lépni az ENSZ-szel.

 

https://index.hu/kulfold/2018/09/12/ensz_emberi_jogok_jelentes_magyar_kormany_elitelte/

Hoppál Péter rámutatott: egyes európai politikusok azért rontanak rá a keresztény értékekre, mert „NINCS gyermekük”

 

A Sargentini-jelentés elfogadása utáni kommunikációs agyviharból is kiemelkedik az a mém vagy mi, amelyet Hoppál Péter fideszes képviselő, korábbi kulturális államtitkár osztott meg követőivel.

„Nekik nem számít a jövő, a haza, Európa, a keresztény kultúra. Csak a Carpe diem... Ennyi.”

- írta egy montázs fölé, amelyen európai politikusok láthatók, akiknek a képére rápecsételték, hogy „NINCS gyermeke”.

https://444.hu/2018/09/13/hoppal-peter-ramutatott-egyes-europai-politikusok-azert-rontanak-ra-a-kereszteny-ertekekre-mert-nincs-gyermekuk

AZ ÚJ FEHÉR KÖNYV

Bayer Zsolt Magyar Idők

Igen, Sargentini „jelentése” pontosan olyan, mint a kommunisták „fehér könyve” volt, amelyben összefoglalták az „1956-os ellenforradalom bűneit”. És nincs is semmi különbség ezek és az akkori gazemberek között. És igen, azok is meg ezek is meg vannak róla győződve, hogy az ő feladatuk megalkotni a helyes és megfelelő társadalmat, az új embertípust, aki majd megteremti a szép új világot.

Nekünk ennyit kell tudnunk és megértenünk ebből az egészből. És bő fél év múlva eltakaríthatjuk ezt az összes becstelen gazembert az EU intézményeiből, helyreállíthatjuk a demokráciát, és barátainkkal szövetségben létrehozhatjuk a következő EU-parlament legnagyobb frakcióját is. A normálisok frakcióját. Arra van most a legnagyobb igény.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/az-uj-feher-konyv-3475733/

 

LENGYELORSZÁG TÁMOGATNI FOGJA MAGYARORSZÁGOT A TÁMADÁS ELHÁRÍTÁSÁBAN

MTI

 

Demokrácia elleni merényletnek minősítette a Sargentini-jelentés megszavazását Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szerdán a lengyel közszolgálati televízióban, aláhúzva: Lengyelország támogatni fogja Magyarországot e támadás elhárításában.

https://magyaridok.hu/kulfold/lengyelorszag-tamogatni-fogja-magyarorszagot-a-tamadas-elharitasaban-3477377/

 

NIGEL FARAGE: HAMIS AZ A FELVETÉS, MISZERINT MAGYARORSZÁG NEM DEMOKRÁCIA

MTI

Az „egész ötlet”, hogy Magyarország már nem demokrácia és szélsőséges, autokrata, önkényuralmi rendszer kiépítése felé halad, teljességgel hamis – mondta Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport vezetője szerdán az M1 aktuális csatornának az aznap az Európai Parlamentben (EP) elfogadott Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

https://magyaridok.hu/kulfold/nigel-farage-hamis-az-a-felvetes-miszerint-magyarorszag-nem-demokracia-3477089/

 

SZOLIDARITÁS AZ AFRIKAIAKKAL

Novoszáth Péter Magyar Idők

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy Magyarország ki fog ürülni, olyan méretű az elvándorlás az országból. Az utolsó majd oltsa le a villanyt, írják maró gúnnyal. Arról persze elfelejtkeznek, hogy 2004 és 2010 között jóval nagyobb volt a kivándorlás mértéke a mostaninál, és ma már egyre többen jönnek vissza.

A fél ország el szeretne innen menni, sulykolják különféle felmérésekre hivatkozva. Eközben minden eszközzel arra bátorítanák az afrikaiakat, hogy induljanak el, hagyják el szülőföldjüket, hagyjanak mindent maguk mögött és költözzenek hozzánk, itt mégiscsak jobb.

Fel sem merül bennük, hogy a kibocsátó országok hogyan fognak fejlődni, felzárkózni a fejlettebb országokhoz, ha eljönnek a fiatalok, a legmobilabbak?

https://magyaridok.hu/velemeny/szolidaritas-az-afrikaiakkal-3436742/

 

Sólyom: Ferenc pápát egy szakadék választja el a hazai politikai kereszténységtől

 

Milyen értelemben beszélnek keresztény Magyarországról a kormányban és az alkotmányban, ha közben egyre kevesebb a vallásgyakorló? Hogyan devalválja a valódi hitet a politikai katolicizmus? Az egyháznak gyakran nem kívánt teher a politikai segítség, nekik tesz rosszat, ha az állam paternalista módon rájuk telepszik – hangzott el az Eötvös Csoport vitafórumán, ahol Sólyom László Ferenc pápáról, a katolikus pap pedig Bayer Zsoltról mondta el a véleményét.

 

https://index.hu/belfold/2018/09/13/politika_es_katolicizmus_szekularis_allam_solyom_laszlo_eotvos_csoport/

Tanultak-e a közgazdászok a válságból?

Abban konszenzus van, hogy a válság előtti közgazdaságtan főárama nagyon benézett valamit, és emiatt meg kell újulnia. Abban viszont nincs egyetértés, hogy vajon ez a megújulás bekövetkezett, vagy legalábbis elkezdődött-e. Vannak, akik amellett érvelnek, hogy az új mainstream figyelme a korábban elhanyagolt, de a válság során felértékelődött témák (egyenlőtlenség, pénzügyi piaci tökéletlenségek stb.) felé fordult. Mások viszont 10 évvel a válság kirobbanása után is a tudomány gyökeres reformját sürgetik.

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2018/09/13/valami_van/

TIM BERNERS-LEE ÉS VINT CERF ELLENEZTE, DEUTSCH TAMÁS ÉS SZANYI TIBOR MEGSZAVAZTA AZ EU ÚJ SZERZŐI JOGI IRÁNYELVÉT

Két éven át húzódó vitára tette fel a pontot az Európai Parlament szerdán, amikor megszavazta az  új uniós szerzői jogi irányelvet. Ennek célja, hogy egyensúlyt teremtsen a tartalom-előállítók (újságok, tévék, videósok, bloggerek) és az alkotásaiknak teret adó internetes platformok (Google, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram) között. Miután az európai parlamenti képviselők az első, júliusi szavazáson 318-278 arányban a reformot sürgető Voss-jelentés ellen foglaltak állást, a második fordulóra az enyhítő módosítások és a reformpártiak erős lobbitevékenysége után már 438-226 arányban megszavazták a jelentést.

Bár a szándék látszólag nemes, az új irányelvek több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hajtanak: ellehetetlenülhetnek az olyan híraggregátorok és közösségi oldalak, mint a Google vagy a Facebook, ami jelentősen korlátozza a szabad információáramlást, a netes platformokra feltöltött képekről, videókról pedig gépi algoritmusok döntik majd el, hogy szerzői jogokat sértenek-e, amibe természetszerűleg bele van kódolva a rendszeres és súlyos tévedés lehetősége. 

https://qubit.hu/2018/09/13/tim-berners-lee-es-vint-cerf-ellenezte-deutsch-tamas-es-szanyi-tibor-megszavazta-az-eu-uj-szerzoi-jogi-iranyelvet

Márciusig meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat az EU

Az Európai Unió hat hónappal, március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket - közölte csütörtökön az Európai Unió Tanácsa. 

Az intézkedések vagyoni eszközök befagyasztásából és utazási tilalomból állnak, és továbbra is 155 emberre és 44 vállalatra vonatkoznak.Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa a helyzet értékelését követően nem tartotta indokoltnak a szankciórendszer módosítását.

https://444.hu/2018/09/13/marciusig-meghosszabbitotta-az-oroszorszag-elleni-szankciokat-az-eu

Kim Lane Scheppele: Senki se becsülje le az Európa vezetésére készülő Orbánt!

Az Európai Unió óriási hibát követ el, ha alábecsüli Orbán Viktor stratégiai jövőképét és a könyörtelenségét, amellyel el fog járni, hogy elérje, amit akar – állítja Kim Lane Scheppele alkotmányjogász. A Princeton Egyetem professzora, aki a magyar alkotmányos rendszert kutatja másfél évtizede, azt állítja: illiberális demokráciának sem nevezhető a magyar állam, hiszen már nem demokrácia.

 

 

http://168ora.hu/itthon/kim-lane-scheppele-senki-se-becsulje-le-az-europa-vezetesere-keszulo-orbant-155897

Brit muszlim toryk is nemet mondtak a Sargentini-jelentésre

 

Egészen furcsa koalíciók alakultak a Sargentini-jelentés mellett és ellen szavazva: a Néppárt többsége a baloldallal tartott, míg cseh és portugál kommunisták, bolgár szoci és román liberális politikusok, lázadó olasz néppártiak, skandináv EU-szkeptikusok és a brit konzervatívok – közöttük két muszlim politikus – is a magyar kormány álláspontja mellett szavaztak.

http://mandiner.hu/cikk/20180913_brit_muszlim_toryk_is_nemet_mondtak_a_sargentini_jelentesre

Megmérgezhették a Pussy Riot aktivistáját, aki pályára rohant a vébédöntőn

Pjotr Verzilov válságos állapotban van, jelenleg is egy moszkvai kórházának toxikológiai osztályán vizsgálják, miután hozzátartozói szerint a férfit megmérgezhették 

- a Meduza orosz híroldalra hivatkozva a Telegraph helyi tudósítója írt erről a Twitteren szerda este: 

A Putyin-ellenes performanszaival világhírűvé lett Pussy Riot aktivistája onnan ismert, hogy egyike volt azoknak, akik július 18-án egyenruhában pályára rohantak és megzavarták a moszkvai Luzsnyikiban a Franciaország-Horvátország világbajnoki döntőt. 

https://444.hu/2018/09/12/megmergezhettek-a-pussy-riot-aktivistajat-aki-palyara-rohant-a-vebedonton

Vidékről hívnak mentősöket a budapesti munkaerőhiány miatt

„Orvos-igazgatói utasításra 2018. szeptember 15-től előreláthatólag 2018. december 31-ig hétköznapi és hétvégi/ünnepnapi napokon is – rendkívüli munkavégzés keretein belül, kiküldetéssel – 24 órás BLS (Basic Life Support, vagyis alapszintű újraélesztés) egységeket kell küldenünk Budapestre, a mentési helyzet megsegítése céljából” – áll abban a szerkesztőségünk birtokába jutott levélben, amit több Békés megyei mentőállomás kapott a hét elején.

A levél szerint a Békés megyei bajtársaknak „meg kell jelenniük szolgálatban” Budapesten, a levélben meghatározott időpontokban és helyszínen. Az utasítás azt is közli, hogy a szolgálatokat minden nap reggel 9 órakor kell elkezdeni, a személyzet „feljuttatása minden esetben OMSZ gépjárművel történik”, a szolgálat pedig másnap reggel 9-ig tart, ami után a bajtársakat hazaszállítják. Az utazással eltöltött időt kifizetik, a beosztásokat pedig úgy kell elkészíteni, hogy a kötelezően kiadandó pihenőidők be legyenek tartva - olvasható a levélben.

Mit mond a Mentőszolgálat?

Az utasításról megkérdeztük az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóosztályát is, azt szerettük volna ugyanis megtudni, miért van erre szükség és mit takar egészen pontosan a „mentési helyzet megsegítése”. Ahogy arra a kérdésünkre is szerettünk volna választ kapni, ez egyedi eset, vagy más megyékből is várnak egységeket a fővárosba. Az OMSZ tájékoztatása szerint azonban „nincs ilyen intézkedés, nem született ilyen döntés.”

http://magyarnarancs.hu/belpol/bekes-megyebol-varjak-a-mentosoket-hogy-megsegitsek-a-budapesti-mentesi-helyzetet-113606

MAGYARORSZÁG KÜLÖNÖSEN KEVESET KÖLT OKTATÁSRA, A TANÁROK FIZETÉSE TÖREDÉKE AZ OECD-ÁTLAGNAK

Megjelent kedd délelőtt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet, az OECD Education at a Glance című jelentése a szervezetbe tartozó tagországok oktatási rendszereiről.

Magyarországról a következőket emeli ki az OECD:

·         Bár az óvodai képzés Magyarországon igen jól fejlett, probléma, hogy a gyerekek szocio-ökonómiai háttere még mindig nagymértékben meghatározza, hogy hozzájutnak-e a kora gyerekkori ellátáshoz.

·         Az OECD-tagok közül Magyarországon jár az egyik legnagyobb kereseti előnnyel, ha valaki felsőfokú képesítést szerez. A diplomások jóval több állás közül is válogathatnak, különösen, akik mester-, illetve doktori fokozatot szereznek. Ugyanakkor igen kevesen jutnak el a felsőfokú képzésig.

·         A szakképzésben részesültek körében a munkanélküliségi ráta alacsony, keresetük azonban nem is közelít az érettségizettekéhez és a diplomásokéhoz.

·         Óriási fizetéskülönbség van a 25-64 éves diplomás férfiak és nők között. A felsőfokú képesítést szerzett nők átlagosan 67 százalékát keresik a diplomás férfiak fizetésének. Ez a legalacsonyabb ráta az EU-ban is tag OECD-országok körében (a továbbiakban EU-23). (Ahogy a lenti ábrán láthatjuk, az OECD-tagok közül Mexikót, Izraelt, Brazíliát és Chilét előzzük meg a 67  százalékkal.)

·         A 2005 és 2013 közötti tartós relatív csökkenés után 2013-2014-ben nagyot nőtt a tanárok fizetése, de még mindig alacsonynak számít az OECD- és az EU-tagországoka jellemző tanári fizetésekhez képest.

https://qubit.hu/2018/09/11/magyarorszag-kulonosen-keveset-kolt-oktatasra-a-tanarok-fizetese-toredeke-az-oecd-atlagnak

A kormány megszüntetné az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetét

A belső levélből az is kiderül, hogy Palkovics László miniszter elsőként a Közgazdaság-tudományi Intézetet szüntetné meg, mert annyira rossz eredményességűnek tartja. 

Fazekas Károly hozzátette, hogy „ezt a közlést komolyan kell venni, ezért döntöttem úgy, hogy ezt az információt meg kell osztanom az intézethez tartozó minden munkatársammal”. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a minősítést abszurdnak tartja, és visszautasítja. A továbbiakban az elnökséggel együtt megpróbál mindent megtenni, hogy a Közgazdaság-tudományi Intézet a többi
intézettel együtt tovább folytathassa eddigi munkáját. 

A teljes levél:

https://444.hu/2018/09/13/a-kormany-megszuntetne-az-mta-kozgazdasag-tudomanyi-intezetet

 

Hatalmas erőket szabadíthat el Trump

 

Könnyen elképzelhető, hogy a félelmek ellenére a Donald Trump által indított kereskedelmi háború nyomán tovább emelkednek az amerikai részvényárak és csökken a munkanélküliség. Az egyik neves amerikai elemző szerint nagyon jól is elsülhetnek az elnök intézkedései.

 

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/trump-usa-gazdasag-kereskedelmi-haboru.669660.html

 

Orbán nagy játszmája a Sargentini-jelentés árnyékában

Orbán Viktor a Néppártot is felrobbantaná, ha ettől fontosabb politikussá válhatna. Ehhez viszont a jövő májusi EP-választáson a szélsőjobbnak nagyon jól kell szerepelnie, az addigra Macron vezette liberálisoknak pedig nagyon el kell bénázniuk a kampányt. Mindenesetre Orbán merészet húzott azzal, hogy kísérletet sem tett a Sargentini-jelentés megszavazásának megakadályozására.

https://24.hu/kulfold/2018/09/12/orban-nagy-jatszmaja-a-sargentini-jelentes-arnyekaban/

Lázár: Kétballábas focistáknak őrült pénzeket kifizetni, hogy ugrabugráljanak, ez a legnagyobb piramisjáték

Miközben Szijjártó Péter homlokát törölgetve jár ATV-től Hír TV-ig, és adja mellette a nemzetközi interjúkat, Gulyás Gergely és Rogán Antal pedig a színfalak mögött oltja a strasbourgi tüzet, Lázár János leszerelt kancelláriaminiszter szerdán a Csongrád megyei Földeákon járt, hogy átadja a falu iskolájának vadonatúj műfüves focipályáját. 

Teljesen békebeli hangulatban csordogál a klip, mígnem Lázár egy öltönyös bácsival - alighanem épp az iskola igazgatójával - elegyedik beszélgetésbe, aki épp azt magyarázza, az a baj a mai focival, hogy a fiataloknál rögtön a pénz kerül előtérbe, az hajtja őket. Lázár köszöni szépen a gólpasszt, és már tüzel is: 

„Tudod, az a legborzalmasabb, hogy van aki még pénzt is fizet azért, mert rosszul játszik egy csapat. Ez a teljes őrület. Ez a világ egyik legnagyobb piramisjátéka: kétballábas focistáknak óriási pénzeket fizetni azért, hogy ott ugrabugráljanak, és semmi eredmény nincs. Elég súlyos helyzet.”

https://444.hu/2018/09/12/lazar-ketballabas-focistaknak-orult-penzeket-kifizetni-hogy-ugrabugraljanak-ez-a-legnagyobb-piramisjatek

Lemond Szepesházi Péter bíró, a Handó-féle igazságszolgáltatás egyik leghangosabb kritikusa

Felmentését kérte a köztársasági elnöktől Szepesházi Péter bíró, aki tavaly októberben a 444-nek adott interjújában robbanás közeli állapotokról beszélt az igazságszolgáltatásban. Szepesházi volt az egyik leghangosabb kritikusa a Handó Tünde-féle Országos Bírói Hivatalnak, idén áprilisban a BBC-nek beszéltegy „általános, félelemmel teli légkörről”, ami a bíróságokon uralkodik.

Szepesházi most a 444-nek arról beszélt, hogy több, egymással összefüggő körülmény vezetett a lemondásához.

https://444.hu/2018/09/13/lemond-szepeshazi-peter-biro-a-hando-fele-igazsagszolgaltatas-egyik-leghangosabb-kritikusa

Nincs benne semmi titok, de csak 616 ezerért árulja el a kormány

Hatszáztizenhatezer forintot kér a kormány az elmúlt 10 évben hozott olyan kormányhatározatoknak a kiadásáért, melyek nem titkosak ugyan, ám nyilvánosságra sem hozták őket, a Magyar Közlönyben nem jelentek meg. A Zoom.hu közérdekű adatigényléssel kérte ki a vélhetően több száz határozatot, ám azt a választ kaptuk, hogy az adatigénylés teljesítése „a kért adatok mennyiségére tekintettel, a Miniszterelnöki Kormányiroda alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”, ezért – élve a törvény adta lehetőséggel – 616000 forint költségtérítést kérnek.

Van tehát vélhetően több száz olyan kormányhatározat, amely ugyan nem titkos, de nem is nyilvános, és fizetni kell azért, hogy a közvélemény megtudhassa, miről szólnak.

https://zoom.hu/hir/2018/09/13/nincs-benne-semmi-titok-de-csak-616-ezerert-arulja-el-a-kormany/

Már nem Simicska embere vezeti az Index mögött álló rejtélyes céget

Már nem Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna annak a cégnek a vezérigazgatója, amely az Index hírportált tulajdonló alapítvány mögött áll. A részvénytársaság első számú vezetője Spéder Zoltán egyik bizalmi embere, a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett. Állítólag ez a „simicskátlanítás” egyik lépése lehet, de kérdés, mi volt ennek az ára – és ezt ki fizette.

http://hvg.hu/gazdasag/20180913_Mar_nem_Simicska_embere_vezeti_az_Index_mogott_allo_rejtelyes_ceget

 

Tóta W.: Magyarország nem vádlott, hanem áldozat

Baljós gondolat, hogy amint nálunk milliók képzelik azt, hogy minden egyes menekült őrjöngő vadállat, odakint talán sokan azt hiszik, hogy minden magyar az utcasarkon tolja le a gatyáját, mint Orbán Viktor. És Bécsben megint kikerülnek a kirakatba a táblák, hogy Magyar, ne lopj. A szégyen és a bűn ma Orbáné. Magyarország jobbik felének feladata – köztük éppen azoké, akiknek elnyomása ellen Európa most szót emelt –, hogy létével és munkájával jelezze: nem vagyunk mind cinkosok, és némák sem.

http://hvg.hu/itthon/20180913_Nem_az_en_nevemben

Bemutatkoztunk a német tévében: a magyar faluban azt hiszik, atombombát dob ránk az EP

 

A Sargentini-jelentés elfogadásának estéjén hosszabb riportot közölt Magyarországról a közszolgálati német ZDF külpolitikai műsora. A nézők megtudhatták, hogy Orbán Viktor mögött állni kifizetődő, és a magyar választó sokszor alulinformált.

A német újságírókat az a vád nem érheti, hogy a "Soros-ügynökök" irodáit járták volna végig, egyetlen Orbán-kritikust sem szólítottak meg a 6 perces filmben. Ritter Imrével indít a riport, aki a német kisebbség első parlamenti képviselője, aki az érdekvédelmet úgy fogja fel, hogy mindenben megszavazza a kormánypárt indítványait (az kimaradt a riportból, hogy Ritter korábban fideszes színekben is indult önkormányzati választáson).

http://hvg.hu/elet/20180913_Bemutatkoztunk_a_nemet_teveben_a_magyar_falun_azt_hiszik_valodi_atombombat_dob_rank_az_EP

 

Török Gábor: Az orbánizmus akkor ér véget, mikor a király kikerül a képből

 

A politikai elemző szerint Orbán rendszere erősebb, de törékenyebb, mint a Horthy- és a Kádár-rendszer volt. 

 

Török Gábor politikai elemző szerint az Orbán-rendszer

egy tömegdemokratikus díszletek mögött létrehozott királyság.

A HVG-nek adott interjúban Török kifejti, itt egyetlen személy irányítja a tág értelemben vett politikai folyamatokat, nem elsősorban a jog, hanem a karizma, a belé vetett hit és a tőle való félelem segítségével. Körülötte nem önálló hivatalok állnak, hanem az udvar, ahol kizárólag ő osztja a helyeket. Török meglátása szerint több belső hatalmi ellenerő volt a Horthy-rendszerben, de talán még a Kádár-érában is, mint most. Mindkettő folytatható lett volna a névadó halála után, ha az a rendszereiknek véget vető nagy nemzetközi történetek előtt következik be. Az orbánizmus más: erősebb, de törékenyebb.

Szabadabb kezet ad a mostani vezetőjének, de abban a pillanatban véget ér, amikor a király kikerül a képletből

http://hvg.hu/itthon/20180912_Torok_Gabor_Orban_rendszere_abban_a_pillanatban_veget_er_mikor_a_kiraly_kikerul_a_kepbol

NÓGRÁDI GYÖRGY: EGY ÚJ EURÓPA SZÜLETIK JÖVŐ MÁJUSBAN

HIRADO.HU

 

Kedden megszavazta a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentést az európai parlament. Vádirat, összeollózott lista, valótlanságok gyűjteménye – sokak szerint ez a dokumentum lényege, valamint a nyilvánvaló kettős mérce. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a köztelevízió műsorában az aktuális helyzetről és Németország esélyeiről fejtette ki a meglátásait.

https://magyaridok.hu/kulfold/nogradi-gyorgy-egy-uj-europa-szuletik-jovo-majusban-3478118/

GYURCSÁNY ÉS UJHELYI ELLEN IS INDULT A HETES CIKKELY! DEUTSCH TAMÁS AZ AZONNALINAK

Manfred Weber politikai Stockholm-szindrómából szavazta meg a Sargentini-jelentést, ami így is érvénytelen, mert valójában a tartózkodásokkal együtt nem lett meg a kétharmad az Európai Parlamentben – mondja Deutsch Tamás az Azonnalinak. Szerinte vérlázító, hogy milyen kevés pénzt kapunk az EU-tól, a korrupciós ügyek firtatására pedig az a válasza: a nyugati tagállamok előítéletesek a keletiekkel, és numerus clausust alkalmaznak velük szemben. Nagyinterjú.

http://azonnali.hu/cikk/20180913_gyurcsany-es-ujhelyi-ellen-is-indult-a-hetes-cikkely-deutsch-tamas-az-azonnalinak

Lemond a mandátumáról Balog Zoltán 

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, mandátumáról elsősorban azért mond le, mert egyháza, a Magyarországi Református Egyház és a gyülekezete visszahívja szolgálatba, és ez az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen képviselői munkájával.

https://index.hu/belfold/2018/09/12/balog_zoltan_mandatum_fidesz_lemondas/

BALOG, A KISEBBIK ROSSZ

azonnali.hu

Balog háttérbe erőszakolása és lecserélése néhány nála is alkalmatlanabb alakra, mint például Palkovics vagy Kásler, a felszínen is látható jele annak, hogy Orbán csavart még egyet az államigazgatás nyakára hurkolt kötélen.

 

A róla hozzám eljutott vélemények szerint Balog egy számító, alattomos, kétszínű alak, akinek azonban volt gyerekszobája, nyelveket beszél, és noha a közoktatásra simán ráuszította Hoffmann Rózsát és levezényelte a helyi közoktatás seggfejek kezére játszását a KLIK-ek élére rakott pártemberek formájában... nem volt elég kemény.

Az ilyen pokornizmusokat a NER nem szereti. Nem kötünk gentlemen’s agreementeket, nem jófejkedünk, nincs frontbarátkozás. Ez nem a Kádár-rendszer, itt Antall József nem igazgat múzeumot. 

http://azonnali.hu/cikk/20180913_balog-a-kisebbik-rossz

 

Erdogan saját magát nevezte ki a nemzeti vagyonkezelő élére

A török elnök ugyanezzel a mozdulattal saját vejét, a pénzügyminiszter Berat Albayrakot is maga mellé ültette az alap igazgatóságába Zafer Sonmezzel, a török beruházás alap vezetőjével együtt. 

https://444.hu/2018/09/12/erdogan-sajat-magat-nevezte-ki-a-nemzeti-vagyonkezelo-elere

Már Juncker is a Fidesz kizárása mellett van

Nemzetközi sajtószemle

 2018. szeptember 13. - Szelestey

·         Elszámította magát a nagy stratéga, aki a néppárti frakció előtt azt bizonygatta, hogy képtelen befolyást gyakorolni a magyar parlamenti képviselőkre.

·         Merkel és Macron alaposan megdolgozta az európai konzervatívokat, hogy voksoljanak Orbán ellen, ez nem sok jót ígér a magyar politikus európai hatalmi törekvései szemszögéből.

·         Orbán kardcsörtető beszéde után még nagyobbat szólt Juncker figyelmeztetése, hogy Európában a populisták előretörése a háború veszélyét rejti magában.

b1.blog.hu/2018/09/13/mar_juncker_is_a_fidesz_kizarasa_mellett_van

Gyorshír: Megállapodtak a pártok, közös tüntetés lesz Orbán ellen – Itt vannak a részletek

 

Vasárnap közösen tüntet az MSZP, a DK és a Párbeszéd.

http://nyugatifeny.hu/2018/09/13/gyorshir-megallapodtak-a-partok-kozos-tuntetes-lesz-orban-ellen-itt-vannak-a-reszletek

Még több állami hitelt kap a szellemberuházás, amit az OLAF vizsgál

Kiszállt a kormány egyik bankja, az Eximbank a csornai napelemgyár négy éve húzódó beruházásából. De ez nem azt jelenti, hogy megszűnt az állami hátszél.

Bankot váltott a befektető, amelynek négy év alatt sem sikerült a helyére tenni a napelemgyártó sor darabjait a világcsodaként beharangozott, 15 milliárd forint költségűre tervezett csornai gyárban. Az Áder János köztársasági elnök által adjusztált beruházást 2014-ben kezdték el, de máig nem termel az üzem, viszont gyanússá vált az EU csalás elleni hivatalának, a hvg.hu információja szerint vizsgálatot is indít a projekt ügyében. Az OLAF tisztázni akarja, hogy célba értek-e az uniós polgárok adóforintjai, vagy másfelé gurultak az eurók, magyarul elcsalták-e a támogatást.

Valamiféle gyanú korábban Magyarországon is felmerült, legalábbis az uniós forrás felhasználásával kapcsolatban a gazdasági tárca 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot kezdett, a támogatás vissszafizetéssel sújtott projektek listáján azonban nem találtuk meg a csornai beruházást. Az unió egyébként a beruházás költségének töredékét finanszírozta, 1,9 milliárd forint támogatást nyújtott, a magyar állami hozzájárulás nagyságrenddel vaskosabb volt. Egy parlamenti interpelláció nyomán a napelemgyár kérdése tavaly egészen az ügyészségig ért, de az állami közreműködés nem szűnt meg. Sőt.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/09/13/csorna-napelemgyar-olaf/

Válaszolt a CEU Szijjártónak: az egyetem minden előírásnak megfelelt, most a kormányon a sor

 

A Közép-európai Egyetem szerint többször is igazolták, hogy szabályosan működnek, a kormány mégsem hajlandó aláírni az együttműködésről szóló megállapodást.

Válaszolt Szijjártó Péter szerdai nyilatkozatára a CEU. A külügyminiszter az ATV-ben beszélt arról, hogy szerinte az intézmény nem teljesíti az előírt követelményeket, így csak akkor adhatna ki továbbra is diplomát Magyarországon, ha a kormányzat speciális privilégiumokat adna neki. Amikor a műsorvezető arról kérdezte, hogy a magyar kormány miért nem írta még alá a CEU-val a megállapodást, Szijjártó azt felelte, hogy az egyetemnek nincs külföldön campusa, csak megállapodott két amerikai intézménnyel egy-egy közös képzés indításáról.

A CEU közleményében emlékeztet, hogy New York Állam Oktatási Hivatala igazolta, hogy az egyetem a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban. Az erről szóló levelet már júniusban nyilvánosságra hozták, sőt, augusztusban a CEU újabb levelet küldött a kormány illetékeseinek arról, hogy az egyetem bővíti oktatási tevékenységét. Arról nem is beszélve, hogy 2018 áprilisában az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett küldöttség meg is látogatta a CEU New York állambeli oktatási helyszínét.

http://hvg.hu/itthon/20180913_Valaszolt_a_CEU_Szijjartonak_az_egyetem_minden_eloirasnak_megfelelt_most_a_kormanyon_a_sor

Szijjártó Péter: Az ENSZ-főtitkár bosszúja, hogy Magyarországot emberi jogi aktivistákkal szégyenletesen bánó országok közé sorolták

„Olyan listára tettek bennünket, ahol semmi keresnivalónk”

MH/MTI – 2018.09.13. 12:16 

A külügyminiszter szerint António Guterres ENSZ-főtitkár bosszúja, hogy Magyarországot emberi jogi aktivistákkal szégyenletesen bánó országok közé sorolták, hogy egy olyan listára tették, amelyen "semmi keresnivalója nincs".

Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy harmincnyolc országot nevezett meg szerdán az ENSZ, köztük például Magyarországot, Oroszországot és Kínát, amelyek a világszervezet szerint szégyenletes módon lépnek fel a vele együttműködő emberi jogi aktivistákkal szemben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/128392/Szijjarto_Peter_Az_ENSZfotitkar_bosszuja_hogy_Magyarorszagot_emberi_jogi_aktivistakkal_szegyenletesen_bano_orszagok_koze_soroltak

Őry Mariann Reconquista

Álláspont. Eljött végre az igazság pillanata a Magyarországgal szembeni koncepciós perben

Magyar Hírlap

Előbb a vitának nevezett strasbourgi lincselés, majd pedig a Sargentini-jelentésről szóló szavazás is világosan megmutatta, kik a bará­taink, és kik az ellenségeink.

Remélem, Judith Sargentini alaposan kiélvezte a nagy pillanatát, mert az ő dicsőségének ezzel vége is van. A holland zöldpárti képviselő innentől kezdve nem érdekes, bár valójában eddig sem volt az, hiszen egy hazugságokkal teli fércmunka összeollózására bármelyik ötödvonalbeli sorosista képes lehet. Nem érdekes már a jelentése sem, darabokra szedtük, cáfoltuk, mások meg megszavazták. Ha csalással, hát úgy, a lényeg az volt, hogy a nemzetek Európájának ellenségei végre ünnepelhessenek, és egy lépéssel közelebb kerüljenek a renitens Magyarország megbüntetéséhez.

Ne higgyük el Sargentini és barátai hazugságait: ez nem az ő híres elveikről, a jogállamiságért való eltartott kisujjas aggodalmaikról szól. Odacsaptak, mert a magyar modellt, a magyar bevándorláspolitikát és új, formálódó európai szövetségünket akarják megállítani. Elegük van abból, hogy a választóik számon kérik őket: ha Magyarország meg tudja védeni a határát, akkor mi miért nem?

http://magyarhirlap.hu/cikk/128468/Reconquista

Újabb sztori kering az amerikai médiában arról, hogy Orbánék zsarolással vesznek át cégeket

 

Újabb olyan sztori került elő az amerikai médiában, ami arról szól, hogy az Orbán-kormányzat emberei egy vállalkozót arra kényszerítenek, hogy olcsón adja el a cégét nekik. Legutóbb a Vox újságírója állította, hogy beszélt ilyen emberrel, most az Atlanticban írt meg Anne Applebaum újságíró, a régió szakértője egy hosszú magazincikk-elemzésbe ágyazva egy ugyanilyet.

"Egy magyar üzletember azt mondta nekem, hogy nem sokkal Orbán első hatalomra jutása után a rezsim haverjai követelték tőle, hogy adja el a céget alacsony áron. Amikor visszautasította, adóellenőrzéseket és a nyomásgyakorlás más formáit alkalmazták ellene, beleértve a megfélemlítést is, ami miatt testőröket is fogadott. Egy idő után eladta a magyarországi tulajdonait, és elhagyta az országot", írja Applebaum. 

https://index.hu/belfold/2018/09/13/anne_applebaum_orban_fenyegetes_ceget_elad_vallalkozo/

Szél Bernadett és Fekete-Győr András is ösztöndíjat kapott az amerikai kormánytól

 

Két magyar ellenzéki politikus is az amerikai kormány ösztöndíjával utazik az Egyesült Államokba ősszel – értesült az Index az érintettektől.

https://index.hu/belfold/2018/09/14/szel_bernadett_es_fekete-gyor_andras_is_osztondijat_kapott_az_amerikai_kormanytol/