2018, november 8 - 07:53 Sajtószemle

Elveszíti közterület-jellegét a Kossuth tér és fél Budapest, szinte soha nem lehetne tüntetni

Tüntetések, demonstrációk legnépszerűbb fővárosi helyszíne a törvényhozás épülete előtti Kossuth tér, ám Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata alapján jövő májustól – éppen a hónap végi európai parlamenti választás kampányhajrájától – már csak elvétve lehetne ott tüntetni. Vagy akkor sem.

Semjén ötlete alapján a Kossuth téren és országszerte más fontos helyszíneken csak akkor lehetne tüntetni, amikor azt az állami szervek jónak látják – vagyis akár sohasem.

A településképvédelmi törvényhez benyújtott friss módosítás ezt egy egyszerű lépéssel, a közterülethasználat újraszabályozásával érné el, hivatkozási alapnak használva a nemzeti és vallási ünnepeket, mondván: az új szabályozásra a rendezvények biztonsága, méltósága érdekében van szükség.

https://zoom.hu/hir/2018/11/07/elvesziti-kozterulet-jelleget-a-kossuth-ter-es-fel-budapest-szinte-soha-nem-lehetne-tuntetni-tobbe

Orbán már nem kertel: szerinte „vannak a kommunista időkből olyan dolgok, amiket jó átmenteni”

Egy exkluzívnak nevezett, és meglehetősen alákérdezős interjút készített az ATV Orbán Viktorral Kínában. A csatorna Facebook-oldalára kikerült videóban a miniszterelnök elmondta, hogy meghívta a kínai elnököt Magyarországra, illetve hozzátette, hogy a magyar–kínai kapcsolatok nagyon jók. Hogy Hszi Csin-ping végül eljön-e Budapestre, az közel sem biztos, a kormányfő azt mondta, lehet, hogy elfogadja a meghívást.

Majd nevetve megjegyezte, a háttérben a szintén mosolygó Szijjártó Péterrel, hogy vannak a kommunista időkből olyan dolgok, amiket jó megőrizni és átmenteni, „mert láthatóan azért a mai napig fialnak”.

https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-mar-nem-kertel-szerinte-vannak-a-kommunista-idokbol-olyan-dolgok-amiket-jo-atmenteni-114837

A Fidesz kihúzatta a „liberális demokrácia” kifejezést az Európai Néppárt jogállamisági határozatából

– Minden liberális és ellenzéki törölje le az arcáról a krokodilkönnyeket, hiába kajánkodtak és álmodoztak, a Fidesz javaslatára Helsinkiben kikerült az Európai Néppárt határozati javaslatából a liberális demokrácia kifejezés, ehelyett a kereszténydemokrácia értékeit vési kőbe a dokumentum" – nyilatkozta a PestiSráconak Helsinkiben Deutsch Tamás, az Európai Parlament fideszes képviselője.

A politikus fontosnak nevezte, hogy a jelentés elmozdult a kereszténydemokrácia értékei felé, az Európai Néppárton (EPP)  belül ezt egy kereszténydemokrata fordulatnak nevezte. „Teljes lelki nyugalommal támogatjuk a határozati javaslatot” – egyértelműsítette Deutsch Tamás. Sőt, fideszes EP-képviselő ezúttal sem hazudtolta meg magát, úgy fogalmazott:

– A haladó értelmiség és a magyarországi fake news gyárak mesterdiplomás néppárti tudorrá változtak, de még így sem sikerült. Az Európai Néppárton belül olyan meghatározó a Fidesz, hogy javaslatunkra kikerült a dokumentumból a liberális demokrácia. Elindult a kereszténydemokrata fordulat a néppárton belül. A Fidesz és a KDNP összesen 34 magyar küldöttel van jelen Helsinkiben, de vannak határon túli, más magyar küldöttek is, így összesen ötvenhárman képviseljük a nemzetet. A németek, a franciák, a spanyolok és a lengyelek után a Fidesz-KDNP az ötödik legnagyobb frakció Helsinkiben, de miután a lengyelek, a franciák és a spanyolok ellenzékben vannak a saját hazájukban, így Helsinkiben a második legnagyobb kormányzati pozícióban lévő küldöttcsoport vagyunk – mondta Deutsch.

https://168ora.hu/itthon/a-fidesz-kihuzatta-a-liberalis-demokracia-kifejezest-az-europai-neppart-jogallamisagi-hatarozatabol-158726

A néppárti uniós költségvetési ellenőr szerint a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket erősíti az Elios-döntés

Meglepő, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében Magyarországon, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése „meggyőző bizonyítékokat" tartalmazott a szabálytalanságokra – közölte az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke szerdán. Ingeborg Grässle hangsúlyozta, hogy a CONT-nak és az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának elemeznie kell a magyarországi nyomozás eredményét.

https://168ora.hu/itthon/a-nepparti-unios-koltsegvetesi-ellenor-szerint-a-magyar-bunuldozo-hatosagok-fuggetlensegevel-kapcsolatos-ketelyeket-erositi-az-elios-dontes-158729

Rogánék szerint bebizonyosodott, hogy az Elios-jelentés csak egy brüsszeli kampányjelentés

A Rogán Antal vezette propagandaminisztérium alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ „Bebizonyosodott, hogy a brüsszeli hatóság kampányjelentést készített” címmel az alábbi közleményt adta ki:

„Több hónapos hatósági vizsgálat után bebizonyosodott, hogy az Elios-jelentés nem volt más, mint egy brüsszeli kampányjelentés. A tavaszi országgyűlési választások előtt bevándorláspárti brüsszeli politikusok kísérletet tettek a magyar választások befolyásolására. A magyar hatóságok minden ügyet kivizsgálnak. Ebben az esetben is ez történt. Az alapos hatósági vizsgálat cáfolta a brüsszeli kampányjelentésben szereplő rágalmakat.”

https://444.hu/2018/11/07/roganek-szerint-bebizonyosodott-hogy-az-elios-jelentes-csak-egy-brusszeli-kampanyjelentes

Medián: A Fidesz egy hónap alatt visszaszerezte az összes elbizonytalanodó

 

támogatóját

Először előzte meg a Momentum az LMP-t – állapítja meg a HVG számára készített legutóbbi Medián-elemzés.

https://hvg.hu/itthon/201845__partok_es_politikusok_nepszerusege__erosodo_fidesz__ingatagok

A CEU már nem fél a kormány adójától: újra tanítanak magyarországi menekülteket

A nyár végén a bevándorlási különadó miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a CEU-n a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programot. Most, amikor a kormány Bécsig űzné az egyetemet, bejelentették, újraindul a program.

https://hvg.hu/itthon/20181107_A_CEU_visszavag_a_kormanynak_ujra_tanitanak_menekulteket

Titkolja a rendőrség, kihallgattak-e bárkit is Elios-ügyben

Kedd este közölte az ORFK szóvivője, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt. ügyében, ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást.

A hírt az MTI írta meg, és abban Gál Kristóf azt mondta: az OLAF ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. Annyit árult el, hogy:

„Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek – a társhatóságok bevonásával – revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt”, majd „megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.”

Arról egy szót sem mondtak, hogy bárkit kihallgattak-e az ügyben. Július végén Pintér Sándor azt állította, hogy a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik az üggyel, és a hatóság intézkedett az iratok lefoglalására, beszerezte a projektekkel összefüggésben keletkezett iratokat, amiket akkor éppen értékeltek. Nem sokkal korábban Polt Péter bevallotta, hogy még senkit sem hallgattak ki.

https://444.hu/2018/11/07/a-rendorseg-nem-hajlando-elarulni-hogy-egyaltalan-barkit-kihallgattak-e-az-elios-ugyben

Zavar a Kúrián a devizahiteles ítélet miatt

Habár látszólagos higgadtsággal értékelte a Kúria az Európai Unió Bíróságának (EUB) devizahiteles szerződések ügyében hozott szeptemberi ítéletét, valójában komoly zavart okozott a főbírák körében a luxemburgi székhelyű testület döntése – értesült a 24.hu. Miközben ugyanis a Kúria a nyilvánossággal azt közölte, hogy az ítélet sok tekintetben megerősíti a bíróság eddigi gyakorlatát, és nincs szükség újabb, általános jellegű elvi iránymutatás kibocsátására, a testület egyik főbírája levélben fejtette ki, hogy szerinte érdemes volna újra az EUB-hoz fordulni.

Portálunk birtokába került egy bírósági körlevél, amelyben Vezekényi Ursula tanácselnök arról ír, hogy érdemes volna újra az Európai Unió Bíróságához fordulni és esetlegesen feltenni azt a kérdést, hogy ha az adósoknak nyújtott tájékoztatás nem volt megfelelő, érvényessé nyilvánítható-e a hitelszerződés. Illetve – mint írta – azt is tanácsos volna megkérdezni, hogy ez esetben mekkora mértékben kell megosztozni a banknak és az adósnak a mostanáig teljes mértékben az adósok által viselt árfolyam-különbözeten.

A tanácselnök a bankok által nyújtott tájékoztatásra is kitért. Arra utalt, hogy ha az Európai Bíróság által vizsgált ügyben a tájékoztatás nem volt megfelelő, akkor

aligha lehet olyan tájékoztatás, amely tisztességesnek tekinthető.

Ez erős kijelentés a Kúria tanácselnökétől.

https://24.hu/kozelet/2018/11/07/devizahitel-kuria-europai-unio-birosag-itelet-luxemburg/

A CEU-t üldözi, de egy kínai egyetemet szívesen látna itt a kormány

Miközben minden eddigi jel arra mutat, hogy a magyar kormány elüldözi a CEU-t az országból (az egyetem szerint ha a másfél éves várakoztatás után december 1-jéig nem állapodik meg a magyar kormány New York állammal, akkor az amerikai diplomát is adó képzéseiket elviszik Bécsbe), eközben egy kínai egyetemet tárt karokkal várnak Orbánék.

Kormánydelegáció utazott ki Kínába, ott van Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. A minisztérim közleménye szerint Palkovics előadást tartott a Csungking Egyetemen, de ami lényegesebb, hogy szerintük

egy kínai egyetem alapítása Magyarországon eszköze lehet az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének. A miniszter erről is egyeztetett a város és a vendéglátó intézmények vezetőivel.

https://24.hu/kulfold/2018/11/07/a-ceu-t-uldozi-de-egy-kinai-egyetemet-szivesen-latna-itt-a-kormany-palkovics-oktatas/

Szuperül alakult az év Mészárosék kempingjeinek

Kevesebb kempinggel ért el a tavalyinál nagyobb, 1,7 milliárd forintos bevételt a Konzum Nyrt.-hez tartozó Balatontourist – olvasható a Világgazdaságban. A Konzum – mint megannyi cég Magyarországon – Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

A kiemelkedő eredményeket hozó 2017-es évhez képest is nagy jelentőségű, hogy a Balatontouristhoz tartozó társaságok idén 1,6 százalékkal tovább növelték vendégeik számát, és azt többszörösen meghaladóan a szállásdíjbevételüket – idézte a lap a társaság ügyvezetőjét. Nagy Gábor közölte az MTI szerint: a Balatontourist sikeres szezont zárt, idei szállásdíjbevétele várhatóan meghaladja az 1,4 milliárd forintot, teljes bevétele pedig az 1,7 milliárdot.

https://24.hu/kozelet/2018/11/07/kemping-balatontourist-balaton-kempingezes-meszaros-lorinc-orban-viktor-lopas/

Nagy taslit kapott az Orbán-kormány az Európai Bíróságtól

Az EU-jogba ütközik az, hogy monopóliuma van a nemzeti mobilfizetési rendszernek – ezt állapította meg az Európai Bíróság.

A magyar állam kizárólagos tulajdonában álló Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2014 közepe óta működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert, ennek a rendszernek a használata kötelező, ha valaki parkolójegyet, útdíjat fizet mobilon, okostelefonon keresztül, de a taxizást is ezen keresztül lehet fizetni (és állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások díját is ezen keresztül lehet mobilfizetéssel kiegyenlíteni).

Ez a kizárólagos használat sérti több ponton is (letelepedés, szolgáltatásnyújtás szabadsága) az EU-jogot, állapította meg előbb az Európai Bizottság, aztán mivel a magyar kormány nem fogadta el a Bizottság álláspontját, az Európai Bíróság elé került az ügy. Amely most az Európai Bizottságnak adott igazat.

https://24.hu/kulfold/2018/11/07/tasli-europai-birosag-mobilfizetes/

Focimeccsekre azért megtartaná a cafeteriát a Fidesz

A Fidesz 2010 óta harmadik egymást követő ciklusában a nagy szakítások híve lett: legutóbb a lakás-takarékpénztárak állami támogatását vitték le – két nap alatt – 30 százalékról nullára, módosítás helyett egyszerűen eltörölték az előadó-művészeti tao rendszerét, a nyáron pedig jókora felháborodást kiváltva gyakorlatilag teljesen eltörölték a cafeteriajuttatásokat. Ez utóbbiból azonban most visszakozik a kormánypárt. Egy, a parlament előtt lévő módosító javaslat szerint ugyanis

SPORTRENDEZVÉNYEKRE ÉS KULTURÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKRA TOVÁBBRA IS LEHETNE ADÓMENTES JUTTATÁSKÉNT JEGYET ADNI A DOLGOZÓKNAK.

Vagyis továbbra is adómentesen adható 

sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet,

valamint „kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére ) szóló belépőjegy, bérlet,

továbbá könyvtári beiratkozási díj."

https://index.hu/gazdasag/2018/11/07/cafeteria_sportrendezveny_torvenymodositas/

Most is megpróbáltak az oroszok beavatkozni az amerikai választásokba a Facebook szerint

115, az amerikai félidős választásokba összehangoltan beavatkozni próbáló Facebook- és Instagram-oldalt tette elérhetetlenné mark Zuckerberg birodalma hétfőn. A Facebook azóta tett újabb bejelentése szerint az oldalak a jelek szerint orosz kötődésűek,. Ugyanaz a moszkvai hátterű Internet Research Agency (IRA) állhat mögöttük, mint Trump megválasztásakor.

https://index.hu/techtud/2018/11/07/most_is_megprobaltak_az_oroszok_beavatkozni_az_amerikai_valasztasokba_a_facebook_szerint/

Orbán Kínába is elvitte magával török oligarcha barátját, hogy egy zsíros üzletet hozzon össze neki

Itthon viszont egy szót sem szóltak arról, mit keresett Adnan Polat Kínában a magyar delegációval.

Kedden számoltunk be arról, hogy Orbán Viktor kínai látogatása alkalmával arról értekezett, hogy vannak olyan dolgok, amiket érdemes átmenteni a kommunizmusból, mert ma is működnek.

A rövidke interjú azonban nemcsak ezért érdekes: a videón a háttérben feltűnik valaki, aki az elmúlt években rendszeresen mozog együtt Orbánnal. Minden jel szerint Adnan Polatról lehet szó, aki Erdoğan török elnökkel is jó kapcsolatot ápol, és akiről a Narancs is többször írt.

De mit keresett Orbán török barátja a Kínai Nemzetközi Import Expó magyar pavilonjában? Ebben az ATV tudósítása sajnos nem segít, mert a különösen baráti hangvételű anyagban csak annyi hangzik el, hogy „öt magyar vállalat is megállapodást írt alá kínai cégekkel”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye is igen szűkszavú, bár pár részlet itt már kiderül a megállapodásokról. A Kőröstej például tejtermékeket szállíthat majd Kínába, az Organica szennyvíztisztítót épít, reklámozni fogják a magyar borokat, sőt magyar kartusokat is exportálni fogunk.

Beszédes viszont a cégnév nélkül elejtett mondat, mi szerint „szerződést írtak alá egy magyarországi napelempark építéséről”. Itt már eszünkbe jut lapunk tavaly szeptemberi cikke, melyben bemutattuk: Adnan Polat cége egy 1000 MW kapacitású napelem parkot tervez felépíteni Magyarországon. Erre a hatalmas kapacitásra (a Paksi Atomerőmű négy blokkja összesen mintegy 2000 MW kapacitású) a török üzletember öt évet és 700 millió eurót szánt – ez mai árfolyamon 225 milliárd forint.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/orban-kinaba-is-elvitte-magaval-torok-oligarcha-baratjat-hogy-egy-zsiros-uzletet-hozzon-ossze-neki-114852

Habony szlovén lapja indította el azt a sorosozó álhírt, amire Kósa hivatkozik

Az MTI és a kormányközeli Magyar Idők is közölték Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökének kijelentését, miszerint kiderült, hogy Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között, amire havi több ezer eurós apanázs érkezik. Kósa mindezt megfejelte Sorossal is, aki szerinte beszállt ennek finanszírozásába. A fideszes politikus szerint ilyen módon a terrorizmust és a szervezett embercsempészetet finanszírozzák az uniós polgárok, és mindez bizonyítja, hogy Soros veszélyezteti az Európai Unió biztonságát.

Kósa és a sztorit terjesztő újságok és álhíroldalak ugyanis összevernek több olyan állítást, aminek van valóságalapja, de az összefüggésekről már hazudnak. Egyrészt nem derült ki semmi, az UNCHR menekülteket támogató bankkártyás programja az elmúlt években sem volt titok. A bankkártyás segítségnyújtás lényege, hogy a menekültek kézhek kapják az UNCHR támogatását, aminek jogosultságáról egyébiránt az ENSZ dönt. Másrészt ehhez nincs köze sem a hasonló programot futtató Mastercardnak, sem a Mastercarddal egy harmadik programban valóban együttműködő Soros Györgynek — ez utóbbi kezdeményezés lényege, hogy segítség a menekülteket befogadó társadalom foglalkoztatottsági és egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos problémáinak megoldását, ezzel pörgessék fel a helyi gazdaságot.

Snopes azt is írja, hogy az eredeti sztori a Nova24Tv nevű oldalról származik, és noha a szlovén lap még nem nevezték meg Soros Györgyöt és az ENSZ-t, a történet mégis így terjedt el.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/habony-szloven-lapja-inditotta-el-azt-a-sorosozo-alhirt-amire-kosa-hivatkozik-114860

Kinek drukkoljon Orbán az amerikai félidős választáson?

Veszélyben a helye annak a képviselőnek is, aki Orbánék legelkötelezettebb barátja. És nincs ezzel egyedül. Az amerikai félidős választások magyar vonatkozásai.

Az amerikai külpolitika elsősorban az elnök hatásköre, mégis bizonyos helyzetekben a kongresszus befolyása sem elhanyagolható – márpedig jelenleg a magyar kormánynak leginkább a kongresszussal van konfliktusa.

Erre David Cornstein nagykövet is utalt a CEU-n tartott október eleji előadásában, amelyben kijelentette, hogy miközben az elnöki adminisztrációban és a nagykövetségen már az Orbán-kormány barátai vannak, a kongresszus irányából számos kritikus észrevétel érkezik.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/kinek-drukkoljon-orban-az-amerikai-felidos-valasztason-114843

Kiesett a Kongresszusból Orbán Viktor leglelkesebb amerikai támogatója, Dana Rohrabacher

Szoros küzdelemben elvesztette kongresszusi székét Dana Rohrabacher republikánus képviselő a keddi félidős választásokon. Rohrabacher 1989 óta volt Kalifornia 48. választókerületének képviselője, ám idén legyőzte demokrata kihívója. Magyar szempontból azért érdekes Rohrabacher, mert évek óta ő volt az Orbán-kormány legjobb barátja az amerikai Kongresszusban. Ám Washingtonban egyre kellemetlenebb figura volt, Putyin-barátsága miatt.

https://blog.atlatszo.hu/2018/11/kiesett-a-kongresszusbol-orban-viktor-leglelkesebb-amerikai-tamogatoja-dana-rohrabacher/

TOVÁBB BŐVÜL AZ AUTÓIPAR: 32 MILLIÁRD FORINTOS BERUHÁZÁS ÉRKEZIK TATABÁNYÁRA

MTI

A dél-koreai Doosan 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással 32 milliárd forintos autóipari beruházást telepít Tatabányára.

https://magyaridok.hu/gazdasag/del-koreabol-32-milliard-forintos-autoipari-beruhazas-erkezik-tatabanyara-3645536/

KIRÁLYVÁLASZTÁS HELSINKIBEN

Surján László Magyar Idők

Csütörtökön Helsinkiben eldől, ki lesz az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A két pályázó egyike Manfred Weber, európai képviselőségem tíz éve alatt helyettes frakcióvezető volt, majd Josef Daul lemondása után frakcióvezetővé választották. Másikuk, Alex Stubb sokáig mellettem ült a plenáris üléseken.

Azután külügyminiszter, majd miniszterelnök lett. Weber mosolygós, kedves ember, könnyű vele kapcsolatba kerülni. Stubb merev, zárkózott. Északi, mondhatná valaki, aki hisz a sztereotípiákban. Vele szemben, már a bajor–magyar kapcsolatok ezer éve okán is, Weber áll hozzám közelebb, noha a Sargentini-jelentés megszavazásával sokunknak csalódást okozott.

Orbán Viktor nagyvonalúságát mutatja, hogy túl tudott ezen emelkedni. Most azonban nem a titkos szavazatomról akarom fellebbenteni a fátylat. Nem beszélünk eleget ennek a csúcsjelölti rendszernek a csalárdságáról, pedig ez rámutat az Euró­pai Unió egyik rákfenéjére, az intézmények közötti harcra.

Szerintünk az Európai Parlament tagjainak megválasztása arról szól, hogy földrészünk megmarad-e saját elvei, értékei és kultúrája mellett, vagy átadja a helyét más népeknek. Nagy a tét.

https://magyaridok.hu/velemeny/kiralyvalasztas-helsinkiben-3641939/

BRÜSSZEL ÚJ FEGYVERT KOVÁCSOLT

LEHET-E TAGÁLLAMI RETORZIÓ ESZKÖZE A FRISSEN FELÁLLÍTANDÓ UNIÓS BÍRÓSÁG?

ifj. Lomnici Zoltán Magyar Idők

Az elmúlt időszakban több olyan támadást indított az Európai Unió vezetése a szuverenista nemzetállami kormányokkal szemben, amelyek látványosak ugyan, de a tényleges joghátrány tekintetében megkérdőjelezhető a hatásuk. Az uniós jog ráadásul nem tisztázza egyértelműen a védendő értékként megjelölt jogállamiság fogalmát és ennek kritériumait, így az elmúlt időszakban erősödnek azok a hangok, amelyek az Európai Bíróságot látják a megrendszabályozás új eszközeként és lehetőségeként.

A luxemburgi testület az ideiglenes kvótahatározat kapcsán pártos döntést hozott, az Európai Bizottság szándékával egyezően. Az uniós igazságszolgáltatásnak is – a még irányadónak tekinthető montesquieu-i elvek alapján a törvényhozó, valamint a végrehajtó hatalomtól elválasztva – magának kell megfelelő módon korrigálnia egy-egy esetlegesen hibás döntést. Azonban ahogy az EU adaptációs, úgy a testületeinek önkorrekciós képessége is erősen kérdéses.

https://magyaridok.hu/velemeny/brusszel-uj-fegyvert-kovacsolt-3631487/

LÉLEKTELEN KARAKTEREK

Kis Ferenc Magyar Idők

Vesztüket érzik, ezért fél évvel az európai parlamenti választások előtt ismét támadásba lendültek a brüsszeli politika „élőhalottjai”. Közben Európa nyugati felében, főként angolszász területeken, az Egyesült Államokban, Kanadában és a Brit-szigeten óriási népszerűséget szerzett a világhálón terjedő úgynevezett NPC-mém, amely a balliberális véleménydiktatúrát kritizálja.

A non-player character rövidítést (magyarul nem játékos karakter) a videójátékok világában azokra a mellékszereplőkre használják, akik mögött nincs valódi, élő játékos, csupán díszletek, nincs személyiségük, öntudatuk, és ha rájuk kattintunk, ugyanazokat a programozott mondatokat képesek csak ismételgetni.

Tegnap éppen az egyik ilyen NPC, Guy Verhofstadt, az európai parlament liberális frakciójának vezetője indított kampányt Orbán Viktor ellen. Brüsszel különböző pontjain tűnik fel a liberálisok teherautóra szerelt mobil óriásplakátja, amin a magyar miniszterelnöknek üzennek.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/lelektelen-karakterek-3644345/

Kihúzták a talajt a szegények alól a segélyek megszüntetésével

abcúg.hu

Amikor a kormány 2015-ben az önkormányzatokra bízta, adnak-e segélyt a szegényeiknek, azt ígérték, igazságosabb lesz a rendszer, hiszen a helyi közösség könnyebben eldönti, ki rászoruló, és ki nem. Ehhez képest úgy tűnik, az új rendszer életbe lépésével sokkal kevesebb jut a lakhatási és egészségügyi gondokkal küzdőknek, elsősorban a kistelepüléseken. Közben elterjedtek az “egyéb” támogatási formák, ami bármit jelenthet. Ezek nem rendszeres, hanem eseti segélyek, így a szociális biztonságot is kevésbé segítik. A segélyezési rendszer átalakításáról szóló tanulmány a Társadalmi Riportban jelent meg, ezt foglaljuk össze. 

https://abcug.hu/kihuztak-a-talajt-a-szegenyek-alol-a-segelyek-megszuntetesevel/

Bayer Zsolt és kollégái azon röhécselnek, hogy nőket molesztáltak

Bayer Zsolték úgynevezett „politikai vitaműsorában” a műsorvezető és kollégái, Bencsik András, Huth Gergely és Szentesi Zöldi László ezen a héten is rettentő szórakoztató pillanatokkal örvendeztették meg az arra fogékony közönséget.

Bayer Zsolttól megtudhattuk, hogy az utóbbi időben mérhetetlenül kiakadt, mégpedig a Kavanaugh egykori főbírójelölt, immár főbíró elleni támadások miatt, melyek szerint Trump elnök jelöltje nőket molesztált és erőszakolt fiatalabb korában, most pedig kiderült hogy egyik vádlója nem mondott igazat. (18:36) Majd valamivel később felteszi a kérdést:

„Nem szoktatok mostanában egyre sűrűbben jeges verejtékben ébredni reggel azon töprengve hogy ’74-ben vagy ’78-ban nem volt-e egy házibuli ahol félrészegen megfogtátok egy csaj seggét?”

Majd Szentesi Zöldi közli, hogy neki ’86-ból van ilyen emléke.

Erre Bayer: „Én is félek hogy egyszer majd kiderül valami turpisság és akkor itt nézhetünk majd”

Majd Huth: „És csak reménykedhetsz hogy hölgyről van szó.”

Mindeközben a mértékadó, konzervatív értelmiségiek teli szájjal röhögnek a stúdióban. (25:29)

Majd Bayer megemlékezett arról, hogy a Jobbik a Fidesz lendvay utcai székházán MSZMP-s párttagkönyvek repróit helyezte el fotókkal, némi öniróniával kiemelve hogy

„te is rajta vagy, Bencsik, ne mosolyogjál, szerintem a Szentesi Zöldi is, én nem tudom hogy hogy úsztam meg” (37:44)

https://merce.hu/2018/11/06/bayer-zsolt-es-kollegai-azon-rohecselnek-hogy-noket-molesztaltak/

KÖVETKEZHET A VÁDEMELÉS CZEGLÉDY ÉS TÁRSAI ÜGYÉBEN

NAPOKON BELÜL BEJELENTHETIK, HOGY A BÍRÓSÁGRA KERÜLTEK AZ ÜGYÉSZSÉGI IRATOK

Szemán László János Magyar Idők

Napokon belül vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, mintegy 6,3 milliárd forintos kárt okozó költségvetési csalás, valamint több milliós gazdasági csalás miatt – tudta meg a Magyar Idők. A volt szocialista politikus letartóztatásának meghosszabbításáról már a büntetőperben eljáró bíróság dönthet.

A vád tartalma még nem ismert, ám a nyomozás során Czeglédy Csabát és 21 társát bűnszervezetben, üzletsze­rűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, emellett az MSZP és Gyurcsány Ferenc DK-elnök ügyvédjeként elhíresült ügyvédet többmilliós gazdasági csalással is meggyanúsították.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyanúja szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott.

A bűnszervezet 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be vagy nem fizették meg

https://magyaridok.hu/belfold/kovetkezhet-a-vademeles-czegledy-es-tarsai-ugyeben-3642893/

Charles Gati Reszkess, Brüsszel!

Horthy Miklós dicsőítése után most Tisza Istvánon a sor. Halálának századik évfordulóján Orbán Viktor méltatta Tisza érdemeit, és kiemelte tragikus halálát. A magyar politikusok közül kevesebbet hallani mostanában Széchenyi Istvánról vagy Deák Ferencről, a haza bölcséről szónokolni nagyívűen. Kár, de ezt a nálam avatottabb történészek úgyis megvitatják. 

Ami engem megkapott, az az „aktualitás”: hogy Európa volt akkor is felelős az ország problémáiért (beleértve Tisza öngyilkosságát). Orbán ezt mondta: „…az egész ügy úgy indulhatott, hogy hoztak egy rossz döntést Bécsben, egy másikat Berlinben, egy harmadikat Szentpéterváron, egy negyediket Párizsban és egy ötödiket Londonban, és a sok rossz döntés összeadódott (sic) egy egész Európát felőrlő katasztrófává. Mi, magyarok, nem voltunk abban a helyzetben, hogy a sok rossz döntés árnyékában egy jó döntést tudjunk hozni.”

Tehát mindenki nemcsak elrontott mindent, de rossz helyzetbe hozta a magyarokat. Mint mindig, a kis ország egy kis kényszerpályán mozgott, alternatíva nem volt, mi okos és jó fiúk voltunk, bőven van mentség (kényszerpálya), tessék másokat hibáztatni: az osztrákokat, a németeket, az oroszokat, a franciákat és az angolokat. Ott nincs kényszerpálya, ott szabad a gazda, ezek buta és többnyire gonosz országok. Mi, magyarok - így Orbán - „Nem voltunk szuverének. Hozzá voltunk láncolva egy multietnikus birodalomhoz…”

Érdekes, én eddig azt hittem, hogy a kiegyezés utáni kor – szörnyű problémái ellenére – a fellendülés kora volt.

https://nepszava.hu/3014340_reszkess-brusszel

Erre se lehetünk büszkék: szomorú magyar rekord az elvándorlásban

Amíg a magyar jövedelem a fele a nyugat-európai átlagnak, aligha fog leállni a kivándorlás – írja a Tárki Társadalmi Riportban megjelent tanulmányában Hárs Ágnes.

A diplomás magyaroknak már a 8 százaléka él külföldön – derül ki a Tárki Társadalmi Riport 2018 elvándorlásról szóló elemzéséből. Ez egyedülálló az európai országok közül: a felsőfokú végzettséggel rendelkező elvándorlók aránya itt a legmagasabb.

A diplomások aránya jóval meghaladja az átlagot is: a Hárs Ágnes által jegyzett tanulmány szerint amíg 2017-ben az aktív korú lakosság 5,2 százaléka volt elvándorló.

Ezzel Magyarország – Szlovákiához, Lengyelországhoz és Észtországhoz hasonlóan – a mérsékelt kivándorló országok közé tartozik. A csúcstartó Románia, ahol a 20-64 évesek 16,6 százaléka élt tavaly külföldön.

A fő probléma hazánkban tehát az, hogy a képzettebbek hagyják el az országot. Rajtuk kívül még a fiatalok és a vállalkozók távozása szembetűnő, amíg az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők elvándorlási aránya elmarad a többi országétól.

https://hvg.hu/gazdasag/20181107_Erre_se_lehetunk_buszkek_szomoru_magyar_rekord_az_elvandorlasban

Elektronikus jegyrendszer: Vitézyt okolják, szerződésbontás is jöhet

Akár szerződésbontás is következhet a német céggel az elektronikus jegyrendszer ügyében – derült ki a BKK vezérigazgatójának bizottsági meghallgatásán. A bevezetés időpontja totál homály, miközben Dabóczi Kálmán olyanokra hivatkozik a projekt nehézségeiről beszélve, mint az ázsiai időeltolódás, vagy a veronai buszbaleset. A projekt hibáiért ki nem mondva Vitézy Dávid korábbi BKK-vezért okolja a főváros.

„Mentsük legalább szögletre” – tömören így látja a helyzetet Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója azon a szerda reggeli városházi bizottsági meghallgatáson, amelyen az egyik téma az elektronikus jegyrendszer volt.

Pedig a szöglet helyett egyre inkább öngólnak tűnik a projekt.

https://hvg.hu/itthon/20181107_Elektronikus_jegyrendszer_kozelitunk_a_teljes_kaosz_fele

Jávor Benedek: százmilliárdokat veszíthet az ország az Elios-ügy miatt

A politikus szerint arcpirító a magyar hatóságok döntése a nyomozás leállításáról.

Magyarország tíz-százmilliárdokat veszíthet azon, hogy saját lábára álljon Orbán Viktor veje és lánya – kommentálta Jávor Benedek azt a döntést, hogybűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az Elios-ügyben.

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője a Facebookra kitett videoüzenetében emlékeztet: a magyar hatóságok döntése nem jelenti a történet végét, az Európai Bizottság ugyanis az uniós támogatások egy részét jó ideje visszatartja, többek között abban az operatív programban is, amelynek a keretében a korábban Tiborcz István tulajdonában levő társaság elnyerte a vitatott közbeszerzéseket. Információi szerint a konfliktus rendezésének alapvető feltétele a rendszerszintű hiányosságok rendbehozatala, de valószínűsíthető, hogy Brüsszel a négyes metró és az Elios ügyében is érdemi előrelépést várna a magyar hatóságoktól.

https://hvg.hu/gazdasag/20181107_Javor_Benedek_szazmilliardokat_veszithet_az_orszag_az_Eliosugy_miatt

Az ország egyik legnagyobb kamionparkolója lesz Mészáros Lőrincé

 Székely Sarolta mfor.hu

Az M1-es autópálya mentén készülő kamionparkoló az egyik legnagyobb lehet az országban.

"Még több lehetőséggel, hamarosan nyitunk..." - találtunk rá a meglehetősen szűkszavú bejegyzésre az M1 Szekér Csárda Facebook-oldalán. A bejegyzésben megosztott autohofobarok.com még nem üzemel, annyi viszont biztosan kijelenthető az elérhető információk alapján, hogy Mészáros Lőrincék autópálya melletti csárdája egy modern kamionparkolóval fog bővülni. Mert hogy az Óbarokon található M1 Szekér Csárdát a Mészáros Gasztro Kft. üzemelteti, mely Mészárosék családi vállalkozásának nevezhető. A tulajdonos ugyanis Mészáros Lőrinc és felesége, valamint három gyermekük.

A hivatalos honlapon a "Hamarosan..." szöveggel találkoztunk, a kamionparkoló Facebook-oldalán azonban sokkal bőbeszédűbbek Mészárosék. Mint a legelső, szeptember 5-i bejegyzésből kiderül,

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/hatalmas-kamionparkoloja-is-lesz-meszaros-lorincnek.html

97 millió forintot adott Kisvárda a focicsapatnak, hogy a város jó hírét növeljék

Kisvárdára az elmúlt évek során rengeteg állami és uniós támogatás érkezett különféle projektekre. Stadion épült, a városba tervezett beruházások között még termálvizes lórehabilitációs központ is szerepel. Azt azonban nem akarta nyilvánosságra hozni az önkormányzat, hogy a város kivel mire szerződik. A honlapjukon nincsenek ilyen közérdekű adatok, az adatigénylésünkre nem válaszoltak, de végül a NAIH segítségével sikerült információkat szereznünk.

https://blog.atlatszo.hu/2018/11/kisvarda-97-milliot-adott-a-helyi-focicsapatnak-hogy-az-novelje-a-varos-jo-hirnevet/

Németh Zsolt: Európa jövője a tét

origo

Európa jövője szempontjából is nagy tétje van az Európai Néppárt holnapi csúcsjelölti elnökválasztásnak, amelyen Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz egyértelműen Manfred Weber, bajorországi kereszténydemokrata politikust támogatja - minderről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke beszélt Helsinkiből az Origónak. 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181107-nemeth-europa-jovoje-a-tet.html

Marad a kedvezményes lakásáfa

ORIGO2018.11.07. 08:32

Fontos hírt jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter. Ennek értelmében továbbra is 5 százalékos marad a lakásáfa. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, ötszázalékos lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható.

http://www.origo.hu/gazdasag/20181107-lakasafa-bejentes.html

Így dolgozik a 24 nevű álhírgyár, alkoholistákat fizettek le, hogy hazudjanak

ORIGO

Összhangban az ellenzék országos szintű hajléktalanőrületével, arra mentek rá a magyar fake news kisiparosok, hogy a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat alkalmazottjai milyen brutálisan bánnak az utcán élőkkel. Csakhogy most kiderült, rendhagyó módon pénzzel és egy kis alkohollal próbálták rávenni a hánytatott sorsú embereket arra, hogy a csepeli vagyonőrökre terhelő vallomást tegyenek. Megszületett 2018 leggázosabb álhíre, lekörözték az Indexet.

http://www.origo.hu/itthon/20181106-24hu.html

Die Zeit: Horst Seehofer lemond a CSU elnöki tisztségéről

Horst Seehofer a környezetéből származó információk alapján pártja hét végi vezetőségi ülésén ismerteti döntését, miszerint befejezi 2008-ban kezdett pártelnöki munkáját, de megtartja a belügyminiszteri pozíciót a szövetségi kormányban.

Döntését nagyban befolyásolta Angela Merkel kancellár azon elhatározása, hogy pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán nem pályázza meg ismét az elnöki tisztséget, és legkésőbb a ciklus végén távozik a politikából.

https://index.hu/kulfold/2018/11/07/die_zeit_horst_seehofer_lemond_a_csu_elnoki_tisztsegerol/

A Mi Hazánk Mozgalomban politizálnak tovább Volnerék

A Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizál ezentúl három korábbi jobbikos országgyűlési képviselő, Volner János, Apáti István és Fülöp Erik.

Toroczkai László pártelnök hangsúlyozta, ezzel, Dúró Dórával együtt,  a korábbi egy helyett immáron négyen képviselik a törvényhozásban politikájukat, amelynek lényege, hogy „a nemzet az első, a nemzet érdekeit semmilyen magánérdek oltárán fel nem áldozzuk"

 

http://mandiner.hu/cikk/20181107_a_mi_hazank_mozgalomban_politizalnak_tovabb_volnerek

 

Kezdjük el tisztelni a tényeket! – Szakály Sándor a zsidók elhurcolásáról

„Megkövetem mindazokat, akiket az általam használt kifejezéssel megbántottam, de nem változtatom meg a korban használatos kifejezéseket másra, ezek a tények” – mondja Szakály Sándor történész a Mandinernek. Zsidótörvénynek tekinthető-e a numerus clausus? Kudarcot vallott-e Horthy? Miért más a kormányzó megítélése itthon és a külhoni magyarok körében? Ezekről, illetve a második világháború kényszerpályájáról, a deportálás fogalmáról és a munkaszolgálatról is beszélgettünk a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójával.

Az elmúlt években többször magára vonta a zsidó közösség haragját félreérthető kijelentéseivel. Az egész talán azzal kezdődött, amikor idegenrendészeti eljárásnak nevezte, az akkori magyar hatóságok kamenyec-podolszkiji tragédiában játszott szerepét.

2014 januárjában az MTI-nek adott interjúmban egész pontosan a következők olvashatók:  „… arról is beszélni kell, hogy a Magyarországról kialakított képpel ellentétben az itteni zsidóságot igazán attól kezdve érte jelentős veszteség, amikor a német haderő bevonult Magyarországra, s így az ország szuverenitása erősen korlátozottá vált 1944. március 19. után. Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra…

Ezek után mondták azt, hogy én tagadom a holokausztot, hogy én a deportálást idegenrendészeti eljárásnak tekintem. Én nem a deportálást neveztem idegenrendészeti eljárásnak, ellenben nem neveztem a kitoloncolást/kiutasítást – ami idegenrendészeti eljárás keretében történt – deportálásnak. Egy teljesen kifacsart érvelést használtak fel ellenem. 

http://mandiner.hu/cikk/20181104_szalma_gyorgy_szakaly_interju

Orbán Viktor beszéde a Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) felállított magyar országpavilon megnyitóján

http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-kinai-nemzetkozi-import-expon-ciie-felallitott-magyar-orszagpavilon-megnyitojan

Az egész rendszer célja az Orbán család gazdagodása, akkor hogy lehetne Tiborcz bűnöző?

Hangfelvétel van arról, hogy név szerint emlegetik Tiborczot már a pályázat kiírása előtt, pontosan látszottak a túlárazások, a jelentésben vastag betűvel szedték Orbán vejének nevét. Az OLAF működéséből adódódan annyit tudott tenni, hogy átadta a jelentést a magyar hatóságoknak, akik el is kezdtek nyomozni, majd arra jutottak, nem történt semmi törvénytelen.

Ez nem félrenézés

De miért is történt volna? Amit Tiborczék csinálták, az a rendszer szíve, lelke, lényege. Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor körének obszcén léptékű, magánrepülőkkel és kastélyokkal segélyezett vagyonosodása valami kellemetlen mellékszál, aminek láttán a hatóságok kénytelen-kelletlen félrenéznek a Nagy Cél érdekében. Ez maga a cél.

https://444.hu/2018/11/07/az-egesz-rendszer-celja-az-orban-csalad-gazdagodasa-akkor-hogy-lehetne-tiborcz-bunozo

13 vádlottra kért börtönt az ügyész a vörösiszap-perben

Szerdán az ügyész vádbeszédje hangzott el az úgynevezett vörösiszap-perben, amiben tizenhárom vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kért a bíróságtól Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában való büntetőjogi felelősségük miatt - írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.

Az ügyész szerint a vádlottak közül a mentőket, tűzoltóságot, rendőröket, katasztrófavédelmet, polgári védelmet, önkormányzatokat, polgármesteri hivatalokat, vízügyi igazgatóságokat, környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, ÁNTSZ-t, közúti felügyeletet, MÁV-ot senki nem értesítette időben.

A közveszély előidézéséért és annak következményeiért az üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán tizenegy vádlott, továbbá a közveszély elhárításának, következményei enyhítésének akadályozásáért az értesítési kötelezettségük nem teljesítése, majd később a nem megfelelő tájékoztatás adása folytán tizenegy vádlott, míg ezeken túlmenően a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért négy vádlott felelős.

https://index.hu/belfold/2018/11/07/vorosiszap-per_13_vadlottra_kert_bortont_az_ugyesz/

Kéri: Vegyük tudomásul, hogy magunkra hagytak minket videó

A politológus szerint általános elbizonytalanodás, irányvesztés figyelhető meg a magyar társadalom minden szintjén.

http://www.atv.hu/belfold/20181107-keri-vegyuk-tudomasul-hogy-magunkra-hagytak-minket

Kósa Lajos: Nincs közöm édesanyám cégéhez

Nincs köze édesanyja cégének járműparkjához – ezt Kósa Lajos mondta a Magyarország élőben című műsorunkban.

24.hu írt arról, hogy Kósa Lajos édesanyjának cége három nagy értékű járművet is lízingel, köztük egy olyan motort is, amivel Kósa Lajos érkezett a Fidesz kihelyezett frakcióülésére. A politikus azt mondta, nem használja ezeket a járműveket és a céghez sincs köze.

„Életemben nem láttam ezeket az autókat, nem ültem bennük. Tiszta agyrém. Mi közöm hozzá? Pont annyi közöm van hozzá, mint a MOL elnöki gépkocsijához, semmi” – mondta Kósa.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/kosa-lajos-nincs-kozom-edesanyam-cegehez-2471170

Lemondott az amerikai igazságügyi miniszter

Az elnök bejelentette: az új tárcavezető jelöléséig Matthew G. Whitaker lesz az ügyvezető miniszter. A CNN hírtelevízió értesülései szerint Trump kérte fel Sessionst a távozásra. Ezt lemondó levelében a miniszter jelezte is.

A dátumot nem tartalmazó levélben az alabamai politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mindig az elnök által a 2016-os kampányában meghirdetett politika megvalósításán munkálkodott. (MTI)

https://zoom.hu/hir/2018/11/07/lemondott-az-amerikai-igazsagugyi-miniszter/

A gyerek lelkét kontrollálná a kormány, és csak a dolgozó családoknak járna támogatás

Irányított propaganda a legújabb nemzeti konzultáció is, de sokat elárul arról, mi van a gyerekekkel és a famíliákkal kapcsolatban a kabinet nyúltagyában.

 „Közvélemény-kutató vagyok, nem propagandista” – így indokolta Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató ügyvezető-igazgatója, hogy miért nem tudja „szakmailag” elemezni a kormány legújabb, a „családok védelméről” szóló nemzeti konzultációját. Szerinte ugyanis ahogy a korábbi konzultációk, úgy ez a mostani sem az állampolgárok véleményére kíváncsi. Hann Endre felidézte: 2015-ben 45 társadalomtudós kollégájával közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben – akkor épp a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció kapcsán – részletesen elemezték, hogy a nemzeti konzultációk legkevésbé sem valódi közvélemény-kutatások, hanem "közvélemény-kutatásnak álcázott mozgósító célú politikai kommunikációs eszközök". Nem sok minden változott azóta – vált világossá hétfőn, amikor Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyilvánosságra hozta a legújabb konzultáció kérdéseithttps://nepszava.hu/3014183_a-gyerek-lelket-kontrollalna-a-kormany-es-csak-a-dolgozo-csaladoknak-jarna-tamogatas

20 milliárdos hitelkeretet kapott Schmidt Mária cége

A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be szerdán, hogy a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) hogy 20 milliárd forint keretösszegű hitelkeret-szerződést írt alá az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel.

A közlemény szerint a 10 éves futamidejű, fix kamatozású, forintalapú finanszírozást biztosító hitelkeret ingatlanvásárlási, ingatlanfejlesztési és hitelkiváltási célra is felhasználható.

A BIF többségi tulajdonosa a Pió-21 Kft. A cég kétharmada Schmidt Máriáé, egyhatod-egyhatod részt pedig gyermekei, Ungár Anna és Ungár Péter birtokolnak.

https://index.hu/gazdasag/2018/11/07/20_milliardos_hitelkeretet_kapott_schmidt_maria_cege/

Korrupció, gyilkosság és titkok: újabb részletek derültek ki Viktorija Marinova halála előtti utolsó riportjának hátteréről

Elfogták a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megerőszakolta és brutálisan meggyilkolta Viktorija Marinova bolgár újságírónőt. Ám továbbra is kérdéses, vajon a gyilkosság valódi oka nem az volt-e, hogy a halála előtt egy tévériportban beszámolt egy uniós pénzekkel kapcsolatos közbeszerzési botrányról. Viktorija Marinova utolsó műsora ugyanis az úgynevezett GP-botránnyal foglalkozott: Bulgáriában több száz millió eurónyi összeget loptak el EU-s finanszírozású projektekből.

https://occrp.atlatszo.hu/2018/11/07/korrupcio-gyilkossag-es-titkok-ujabb-reszletek-derultek-ki-viktorija-marinova-halala-elotti-utolso-riportjanak-hattererol/

A Soros-egyetem sem állhat a törvények felett

A magyar kormány által bevezetett nemzeti konzultáció egy sehol máshol nem használt demokratikus eszköz – mondta lapunknak Kovács Zoltán kormányszóvivő

Magyar Hírlap 

Az alapító atyákhoz hasonlóan abban hiszünk, hogy az európai keresztény kulturális alapértékeket meg kell őrizni, és a cél, hogy az Európai Uniót erős, egymással együttműködő nemzetállamok alkossák – mondta a lapunknak adott interjúban a kormányszóvivő. Kovács Zoltán beszélt a CEU jövőjéről, továbbá arról is, hogy bár az Európai Bizottság korábban jelezte: kifizeti a magyar határvédelmi költségek egy részét, ezt a mai napig nem tették meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/132971/A_Sorosegyetem_sem_allhat_a_torvenyek_felett

Botkáék nem adják ki a listát

A Fidesz újabb visszaéléseket sejt a parkolóbotrány kapcsán

Magyar Hírlap 

A szegedi parkolóbotrány utóéleteként újabb feljelentést fontolgat a szegedi Fidesz–KDNP-frakció – tudta meg lapunk.

Évtizedes „szokásjogot” kifogásolt a bíróság, vagyis azt a gyakorlatot, hogy az adott képviselő bemondja a rendszámot és már kapja is a parkolási bérletet, ami a munkájához kell – ilyen és ehhez hasonló cikkecskékkel próbálja mosdatni a szegedi önkormányzati lap a városháza három hűtlen kezelésért első fokon elítélt vezetőjét, Botka László szocialista polgármester helyettesét, kabinetfőnökét és a város főjegyzőjét – mondta lapunknak Német Ferenc, a szegedi önkormányzat jogi- és ügyrendi bizottságának külsős tagja. 

A fideszes politikus jelezte, a kormányhivatalnál támadják meg azt a baloldali többség által elfogadott bizottsági előterjesztést és határozatot, amely szerint nem összeférhetetlen az, hogy a várost olyan személyek irányítják, akiket hivatali tevékenységükkel összefüggésben hűtlen kezelésért ítéltek el. Német hozzátette, a Botka-féle városvezetés már a látszatra, a saját maguk által elfogadott szabályokra sem ad, egy bizottsági ülés összehívása után a tagoknak három napot kell biztosítani arra, hogy az iratokat megismerhessék, s felkészüljenek az ülésre. Ezt is elmulasztották – mondta Német

http://magyarhirlap.hu/cikk/132977/Botkaek_nem_adjak_ki_a_listat

Csizmadia László A kérdező kormány erőssége

Nincs annál nagyobb bölcsesség, mint amikor a kormány megkérdezi, hogy tervei találkoznak-e a választók elképzeléseivel

Magyar Hírlap 

A mostani, a családok védelméről szóló nemzeti konzultáción nyolcmillió magyar mondhatja el véleményét, a családját érintő sorskérdésekről. A kereszténydemokráciát zászlójára tűző kormány helyesen vallja, hogy a nemzet legkisebb közösségei teremthetnek biztos alapot az ország jövőjének. Ha a család, mint gazdasági egység stabilan működik, akkor garanciát ad az ország optimális fejlődéséhez. A népi konzultáció során az állam azon szándékát közvetíti, hogy tervezett intézkedéseivel, az azokra adott visszajelzéseket figyelembe véve meggondoltan képviseli a nemzet érdekeit. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/132963/A_kerdezo_kormany_erossege

Baranya Róbert A nehezebb út

Álláspont. Szinte a nulláról kellett újra elindulni, de az Orbán-kormány következetesen elkezdte megint összerakni a „családtámogatási puzzle-t”

Magyar Hírlap 

Nyolc évvel ezelőtt, amikor az országot a szakadékba taszító balliberális kormány Bajnaistól, Gyurcsányostul megbukott, és a jobboldal átvette a kormányrudat, egyben az is eldőlt, hogy véget ér a családokat sújtó, évek óta tartó ámokfutás. A családtámogatási rendszer teljes szétverésének, a lakástámogatások megnyirbálásának, a forinthitelek támogatáskorlátozásának nemcsak az elkedvetlenedés lett a vége, hanem a devizahiteles pokol is. Adóemelések, megszorítások, munkanélküliség – ez volt a program, és egy ilyen politika nyilván nem növelte a gyermekvállalási kedvet, ami meg is látszott a statisztikákon. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/132867/A_nehezebb_ut

Szijjártó Péter: Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása

A bevándorlást meg lehet állítani, és ezt be is bizonyítottuk Brüsszelnek - szögezte le a külügyminiszter Bécsben, ahol a határőrizetről is tárgyalt az osztrák alkancellárral

Magyar Hírlap 

Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekével - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter az osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatón szerdán Bécsben. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/132931/Szijjarto_Peter_Az_ENSZ_globalis_migracios_csomagja_Europa_elarulasa