2018, január 11 - 08:04 Sajtószemle

Mintha magasles volna, úgy néz ki a nyugotszenterzsébeti buszmegálló. Tetején korlát is van, nehogy leessen valaki. A baranyai település lakói új buszmegállót szerettek volna, de erre nem volt semmilyen pályázati pénz. Kilátó építésére viszont igen.

 

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/buszmegallo-helyett-kilato-vagy-forditva

 

 

Otromba hamisítványok a genovai Modigliani-tárlaton

 

Egy kivételével hamisítvány volt a tavalyi genovai Modigliani-tárlaton lefoglalt összes alkotás - ismertette kedden a szakértői vizsgálat eredményét az olasz kikötőváros ügyészsége, amely egy toszkánai művészettörténész feljelentése nyomán még a kiállítás ideje alatt lefoglalt 21 kétes eredetű vásznat, a kiállított művek felét.

 

https://index.hu/kultur/2018/01/09/otromba_hamisitvanyok_a_genovai_modigliani-tarlaton/

Apple-részvényesek kongatják a vészharangot: az okostelefon durva függőséget okoz

Ilyen még nem volt: az Apple két részvényese múlt szombaton hivatalos levélben kérte, hogy az óriáscég tegyen valamit a fiatalok okostelefon-függőségének csökkentéséért. A francia Le Monde által szemlézett levél szerint a két kisrészvényes úgy véli, ez nem csak közegészségügyi kérdés. Az egyre több kutató által elemzett jelenség veszélyes lehet az óriáscég tőzsdei árfolyamára is.

A cikk által idézett kutatások egészen elképesztő számokról adnak hírt: az Egyesült Államokban a 11 éves gyerekek felének van okostelefonja, ez az arány a 12-17 évesek között 90 százalékra kúszik fel. Az amerikai kamaszok 78 százaléka legalább óránként egyszer használja eszközét, 50 százalékuk pedig saját bevallása szerint függő.

 

http://valasz.hu/vilag/apple-reszvenyesek-kongatjak-a-veszharangot-az-okostelefon-durva-fuggoseget-okoz-126915

 

Európa „beteg demokráciái”: Magyarország kapta a legtöbb bírálatot

Európa „beteg demokráciáiról” készítettek összeállítást jogvédő és civil szervezetek, amelyet Brüsszelben mutattak be. A kézikönyv négy országot tárgyal részletesen, Magyarországot, Horvátországot, Lengyelországot és Szerbiát. A kiadvány bemutatása során a legnagyobb figyelmet az illiberális demokráciák, vagyis Magyarország és Lengyelország kapta, de az Orbán-kormány egyértelműen több bírálatban részesült, mint a varsói kabinet.

 

https://mno.hu/kulfold/europa-beteg-demokraciai-magyarorszag-kapta-a-legtobb-biralatot-2439020

 

Orbán Kínához fordul, ha nem ad pénzt az EU

 

Európa sorsdöntő évének nevezte 2018-at Orbán Viktor szerdán Berlinben, a legnagyobb német cégek vezetői előtt tartott előadásában. A kormányfő hangsúlyozta, hogy most kell megvédeni a schengeni rendszert, "ha meg akarjuk őrizni, sőt növelni akarjuk versenyképességünket".

Közép-Európának jelentős hátrányokat kell ledolgoznia az infrastruktúra területén, sok még a tennivaló ezen a téren. Forrásokra van szükségünk az új utak vagy vezetékek építéséhez. Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk

– ismertette a miniszterelnök szavait az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Tájékoztatása szerint Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy a visegrádi négyekhez tartozó országok rendkívül dinamikusan növekednek, 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének.

2030-ban jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót

 

https://24.hu/kulfold/2018/01/10/orban-kinahoz-fordul-ha-nem-ad-penzt-az-eu/

 

Karácsony: a többség nem lehet ellenzékben! (videó)

A Párbeszéd társelnöke, pártja és a szocialisták közös miniszterelnökjelöltje az MSZP budapesti évadnyitóján egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar emberek többsége változásra vágyik, ezért létre kell hozni a változást akarók szövetségét. Közös országot csak közös akarattal lehet létrehozni, ehhez pedig közös ajánlat, közös miniszterelnök-jelölt kell. A fideszes áldemokrácia helyett cél a szociális demokrácia kialakítása, amelynek lényege, hogy az embert állítsa a középpontba, a hatalom legyen az utolsó.

 

http://nepszava.hu/cikk/1149947-karacsony-a-tobbseg-nem-lehet-ellenzekben-video

 

Kövér még az Antall-kormány külügyminiszterét is kizárja

Nem engedi meg Kövér László házelnök, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel közösen tartsa szokásos csütörtöki korrupcióinfóját az Országgyűlés Hivatalában – értesült a Népszava.

Hadházy Ákos kérelmében azt írta: tisztában van azzal, hogy a hivatal épületeiben kizárólag országgyűlési képviselő, nemzetiségi szószóló, az Európai Parlament magyarországi képviselője, valamint az Országgyűlési Hivatal nyilatkozattételre kijelölt képviselője tarthat sajtótájékoztatót, ettől eltérni pedig csak a házelnök előzetes engedélye alapján lehet. "Éppen ezért arra kérjük önt, hogy legyen méltányos az első szabadon választott kormány külügyminiszterével, az első és a második Orbán-kormány nagykövetével szemben" – írta kérelmében Hadházy Ákos.

Kövér László házelnök végül tömör levelében utasította el a kérést, válaszában mindössze annyit írt indoklás nélkül, hogy nem kíván eltérni a sajtótájékoztatókra vonatkozó szabályoktól.

http://nepszava.hu/cikk/1149935-kover-meg-az-antall-kormany-kulugyminiszteret-is-kizarta/

 

Demokrata szenátorok: akkora az orosz befolyás Magyarországon, hogy újra élni kellene a kitiltással

 

Magyarország is előkerül abban a jelentésben, amelyet az orosz befolyásról készítettek az Egyesült Államok szenátusa külügyi bizottságának demokrata párti tagjai.

 

http://hvg.hu/itthon/20180110_demokrata_szenatorok_orosz_befolyas_kitiltas

 

A baloldal fellegvára volt, most bulvártévét csinálnak belőle a Fidesznek

 

·         Az ATV átalakulása tökéletes példája annak, hogyan zsarolja, korrumpálja és fordítja maga oldalára a kritikus médiát az Orbán-kormány

·          

·         A Fidesz által sokáig üldözött Hit Gyülekezete 10 évig finanszírozta az egyetlen balos tévécsatornát, az ATV-t.

·         2010 után mégis rengeteg kormányzati pénz jelent meg a felekezet környékén. És egyre több. 

A gyülekezet és az ATV átvette a kormány migránsozását, a TV2-ből töltötték fel az állományt, és egyre sűrűbben fordul elő, hogy felülről beleszólnak a szerkesztői munkába.

A folyamat ma ott tart, hogy az egyházat egykor üldöző Semjén Zsolt tart teológiai előadásokat az egyház akadémiáján.

FRIDERIKUSZRÓL ELHITTÜK, HOGY ANYAGI VITA MIATT LÉPETT LE, BÁNÓVAL ÖSSZEVESZTEK, OLGÁT NEM TUDTÁK MEGTARTANI. AZTÁN MEGJELENT HAJDÚ PÉTER MINT KISFŐNÖK: MÉSZÁROS ANTÓNIA HELYÉRE HOZTA DEMCSÁKOT ÉS A TÖBBI TV2-S FIGURÁT. ÉRTEM ÉN, HOGY BULVÁRTÉVÉT CSINÁLNAK BELŐLÜNK A FIDESZNEK, DE LEGALÁBB SZÓLHATTAK VOLNA.”  

Az ATV egyik munkatársától származik a fenti idézet, aki szerint a tévé vezetősége másfél év alatt lebontotta a csatorna 15 évig építgetett közéleti portfólióját a 2018-as választás előtt.

 

https://tldr.444.hu/2018/01/10/a-baloldal-fellegvara-volt-most-bulvartevet-csinalnak-belole-a-fidesznek

 

Uniós pénzből épít sörgyárat Matolcsy barátja

Beindultak Matolcsy Ádám barátai. Egyikük luxuslakásokat épít a Vörösmarty téren, másikuk 305 milliós uniós támogatásból kezd sörgyártásba. Részlet a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő cikkéből.

2017. eleji bejegyzése után néhány hónappal a Hübris Projekt Kft. 350 millió forintos uniós támogatást nyert sörfőző üzemének berendezésére. A szeptemberben kiírt közbeszerzés novemberre le is zárult, a pályázatból pedig kiderül, hogy a beruházást nem aprózzák el: 2000 literes kapacitással terveznek, amivel akár évi 6000 hl sört is le lehet főzni.

A Hübris korábban a Matolcsy Ádámtól bérelt egy 2,7 hektáros területet, az üzlet azonban annyira felpörgött, hogy nem volt idő saját csarnokot építeni, most már egy székesfehérvári ipari park a leendő gyár helyszíne.

A Hübris székhelye Balatonakarattyán van, egy olyan családi házban, amely a Frank Digital tulajdona. A Frank Digital egy kreatív ügynökség, amelyet Száraz István alapított, nem sokkal a vs.hu portál elindítása után. (Matolcsy Ádám nyilvános megjelenéséig Száraz István építette azt a médiabirodalmat, amely most Matolcsy György jegybankelnök fiáé. A vs.hu egyébként megroggyant, amikor kiderült: titokban mintegy 600 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól – erről korábban itt írtunk)

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/unios-penzbol-epit-sorgyarat-matolcsy-baratja-108687

 

„Nőket vegzáló” ellenzéki pártoktól tart Simonka

Kemény kampányra számít Békés megyében a botrányairól ismert fideszes politikus, aki szerint az ellenzéki pártok nemtelen eszközökhöz fognak folyamodni.

A felmérések szerint Simonka támogatottsága megingott a Békés megyei körzetben, ám a politikus úgy látja, tíz éve ezt mondják, ennek ellenére mindig sikerült nyernie a Fidesznek, ugyanakkor „kemény csatára” számít. Hozzátette, attól tart, hogy „néhány olyan párt, amely úgy érzi, más lehetősége nem lesz”, nem megengedhető dolgokat fog tenni a kampány során: „nőket vegzál, képviselők családtagjait félemlíti meg”.

 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/noket-vegzalo-ellenzeki-partoktol-tart-simonka-2439143

Kapaszkodjon! Hirtelen 203 cége lett Mészáros Lőrincnek

Hány egységből állt a felcsúti polgármester vállalatbirodalma 2010-ben? Kettőből. Tíz hónapja már 104-ből, ma pedig 203-ból. Mészáros Lőrinc akár Mol- vagy OTP-jelentőségű nemzetközi holdingot építene. 

Míg 2010-ben 2, azaz kettő egységből állt a felcsúti polgármester vállalatbirodalma, tíz hónapja már 104 érdekeltséget soroltunk hozzá. A január 11-i Heti Válaszban megjelenő legfrissebb összegzés szerint pedig Mészáros Lőrinc mostanra 203 társaság felett rendelkezik.

Ennyi cégvásárlás elemzéséből normál esetben évekig elél a gazdasági szaksajtó, de ilyen tempó mellett már a puszta tényközlés kitölti a felületeket.

De miért kell ekkorára fújni Mészáros Lőrincet? Miért vállalja nyíltan, immár üzleti jelentések, prezentációk szintjén is a Konzum–Opus-csoport, hogy nemzetközi befektetési holdingot épít? És mi a féktelen növekedés forrása? Egy biztos: e tőkefelhalmozás már túlmutat azon – az akár legitimnek is mondható – törekvésen, hogy stabil gazdasági hátország segítse a jobboldalt.

http://valasz.hu/itthon/kapaszkodjon-hirtelen-203-cege-lett-meszaros-lorincnek-126921

Megszólalt az MNB Fekete-Győr András leváltásáról

Miután lapunk azt az információt kapta, hogy a váltásról szóló döntést az MNB hozta, ezért a jegybank sajtóosztályához fordultunk. Válaszukban arra hivatkoztak: a hitelintézeti törvény előírása szerint az OBA ügyvezető munkaviszonyára – így a kinevezésre, felmentésre – vonatkozó döntéseket az OBA igazgatótanácsa hozza meg. Mint írták, a törvény előírása alapján a 7 tagú igazgatótanács 3 tagját a hitelintézeti piac szereplői, 1-1 tagját az érintett szakminisztérium, illetve az OBA, további 2 tagját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) delegálja. „Egyes megjelent sajtóhírekkel ellentétben tehát a személyi döntésekkel kapcsolatos jogkör nem az MNB hatásköre, s az OBA sem áll a jegybank irányítása alatt” – írták.

Hozzátették: az OBA igazgatótanácsa elnöki tisztét az idei évben Windisch László, az MNB alelnöke látja el, e felhatalmazás alapján pedig arról tájékoztatnak, hogy az OBA igazgatótanácsa személyi (és egyéb) döntéseit minden esetben szakmai alapon hozza meg. „Az OBA ugyanakkor a személyi döntései részleteiről sem a múltban, sem a jövőben nem kíván kommunikálni” – tették hozzá. Vagyis lapunk hiába szerette volna megtudni, hogy miért pont most – a választások előtt három hónappal – volt szükséges a vezetőcsere az OBA élén, erről nem közöltek információt.

https://mno.hu/belfold/megszolalt-az-mnb-fekete-gyor-andras-levaltasarol-2439016

 

Kiáll kirúgott apja mellett Fekete-Győr András

 

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindig, minden körülmények között megtartotta becsületét, egyenes gerincét" – írta apjáról a Momentum elnöke.

 

http://hvg.hu/itthon/20180109_Kiall_kirugott_apja_mellett_FeketeGyor_Andras

 

Szó sincs róla, hogy az ÁSZ-büntetés megsemmisítené a Jobbikot

A Jobbik büntetése példátlan jogállami normasértés, ám a hatóságoké mellett a szélsőjobboldali párt kétes elszámolásai ügyei is különös bűzt árasztanak.

Mielőtt azonban Vona elkényelmesedhetne a legnagyobb politikai mártír szerepében, érdemes átszámolni mindazt, amiről a pártelnök azt állítja: tönkremenne a Jobbik, ha kifizetné az ÁSZ – teljesen egyértelműen demokratikus határokat sértő, sőt, kifejezetten a hatalom által vezérelt, koncepciós eljárásokat idéző módszerrel kirótt – bírságát. Vona azt ugyanis elárulta, hogy a párt az év első negyedévére járó állami támogatást már megkapta, tehát jelenleg valamivel több mint 110 millió forint van a Jobbik számláján. Ez azonban – akárhogy nézzük, nem tud igaz lenni, sőt, a Jobbiknak jelenleg rendelkezésére kell, hogy álljon még további legalább több tízmillió millió forint, ráadásul néhány hete eladták azokat a plakáthelyeket, amelyeket a párt kétes körülmények között vásárolt meg, így az abból befolyt vételárral is rendelkeznie kellene.

Erről azonban a Jobbik mélyen hallgat.

http://168ora.hu/itthon/szo-sincs-rola-hogy-az-asz-buntetes-megsemmisitene-a-jobbikot-15029

 

ÁSZ-büntetés: Varga Mihály haladékot ad

 

Azt javasolta, a NAV se lépjen a parlamenti választások előtt.

Az Állami Számvevőszék büntetései miatt a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel. A szaktárca tudatta, hogy a tiltott támogatás miatt kirótt büntetést a pártoknak be kell fizetniük, de a Magyar Államkincstár féléves felkészülési időt biztosít.

Kérelemre részletfizetési lehetőséget kaphatnak a pártok július elsejétől. Varga Mihály azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást, ne érvényesítsen inkasszót a parlamenti választások előttÍgy az Állami Számvevőszék által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampánytámogatásokat nem érintik. A törvényeket be kell tartaniuk a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést senki sem kaphat – írták.

https://24.hu/belfold/2018/01/10/asz-buntetes-varga-mihaly-haladekot-ad/

 

"Ez csapda, nem egyezkedünk" - üzenik Vargának

 

Haladékot ígért a miniszter az Állami Számvevőszék által megbüntetett pártoknak, de az egyelőre nem világos, mi lesz azokkal, akik nem hajlandók tárgyalni az adóhatósággal. Megkerestük a megbüntetett pártokat, csapdát vagy lehetőséget látnak-e Varga ajánlata mögött.

 

http://hvg.hu/itthon/20180110_Szigetvari_Varganak_Ez_csapda_nem_egyezkedunk

 

Botrány: Az ellenzéket büntető ÁSZ-elnök jogosulatlanul vett fel 15 millió forint lakhatási támogatást

Itt az Index korabeli cikke, ebben Domokos maga is elismerte, hogy felvette a támogatást. Ezt azzal indokolta, hogy ugyan Budapesten van lakása, de választókörzetében, Szarvason nincs.

Ez tényszerűen igaz, csakhogy Szarvastól alig negyven kilométerre, Békéscsabán viszont lenne hol laknia, több ingatlana is van a városban és környékén.

Ráadásul saját bevallása szerint sem lakásbérlésre költötte az arra felvett összeget.

“Van költségem bőven, higgye el”

– indokolta a törvénysértést.

http://nyugatifeny.hu/2018/01/10/botrany-az-ellenzeket-bunteto-asz-elnok-jogosulatlanul-vett-fel-15-millio-forint-lakhatasi-tamogatast

 

Morvai Krisztina nem politikusként bírálja az ÁSZ eljárását

Nem vagyok pártpolitikus, jogászként tudom megítélni az ügyet, és nem tartom a jogállamiság alapelveivel összeegyeztethetőnek, hogy nincs helye bírósági felülvizsgálatnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) határozata ellen – mondta lapunknak Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője, amikor telefonon arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az ÁSZ Jobbikkal kapcsolatos döntéséről. Morvairól tavaly olyan sajtóhírek kaptak szárnyra, hogy rossz viszonyba került jelölő pártjával, amely a 2019-es EP-választáson már nem is indítja újra. Morvai a kormányközeli Magyar Időknek adott tavalyi interjújában az Orbán-kormány migránspolitikáját dicsérte. A Heti Válasznak pedig azt nyilatkozta, nem tudja, hogy a Jobbikra szavaz-e jövőre, majd hozzátette: elbizonytalanította a párt irányváltása.

 

https://mno.hu/belfold/morvai-krisztina-nem-politikuskent-biralja-az-asz-eljarasat-2439060

 

Az államtitkárnak halvány fogalma sincs, mire költik az magyar adófizetők milliárdjat a határon túliak

Biankó csekk az anyaországi adófizetők pénzéből. Céltalanul osztogatta a támogatást a kormány a határon túli magyarok szervezetei között. Az illetékes államtitkárnak fogalma nincs, hogy a pénzt mire költik a kedvezményezettek.

Az év végi kormányzati pénzosztásból közel 27 milliárd forint jutott az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Egy kárpátaljai alapítvány 2 milliárdot kapott, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület pedig 420 millió forintnak örülhet. A támogatási céloknál ugyanaz a sablonszöveg olvasható: erdélyi szervezet programjainak, célkitűzéseinek és működésének támogatása, továbbá ingatlanberuházások és eszközbeszerzések finanszírozása.

 „Azt hiszem, az év során, nem akarok hülyeséget mondani” – válaszolta Potápi Árpád arra a kérdésre, hogy meddig kell elszámolni a támogatások felhasználásával. A kiválasztott határon túli szervezetektől a magyar kormány nem várta el, hogy előzetesen megmondják, mire költik az anyaországi adófizetők pénzét.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/az-illetekes-allamtitkar-sem-tudja-mire-mennek-a-kiosztott-adofizetoi-milliardok-2439047

 

Leslie Mandoki szerint Orbánnal beszélgetni olyan, mintha Leonyid Brezsnyevhez szólna

Feketén-fehéren a néhai szovjet pártfőtitkárhoz, Leonyid Brezsnyevhez hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt Leslie Mandoki – szúrta ki a hvg.hu. A Németországban élő magyar zenész a müncheni bulvárlapnak, az Abendzeitung (AZ) mesélte el, hogy nemrég múlt 65 éves, és össze is futott a miniszterelnökkel, aki a múlt héten bajor kollégája, Horst Seehofer vendégeként Münchenben járt. Ennek kapcsán elmondta, hogy Orbán Viktor jobban meg akarja érteni a német lelket, amiben ő segít neki, már csak azért is, mert vallja, hogy a szabadság a másként gondolkodkodók szabadságát jelenti. „Én Willy Brandt tanítványaként vallom, hogy a legfontosabb, hogy az emberek beszéljenek egymással – úgy, ahogyan ő beszélt Leonyid Brezsnyevvel” – fogalmazott.

 

http://168ora.hu/itthon/leslie-mandoki-szerint-orbannal-beszelgetni-olyan-mintha-leonyid-brezsnyevhez-szolna-15074

 

BURKA ÉS BOROTVA

Haraszti Gyula Magyar Idők

 

Áll egy afganisztáni leszbikus nő a magyar tranzitzónában, akár egy égszínkék szobor. A testét tetőtől talpig burka fedi, csak a lábbelije látszik, még a szemét is eltakarja a ruhájához tartozó fura fejfedő rácsa. A befogadóhelyen tevékenykedő segélyszervezet munkatársához fordulva csak egyetlen kérése van. Azt óhajtja, de nagyon, hogy valaki sürgősen adjon neki egy női borotvát, hogy az egyik mosdóban ki tudja elégíteni az ezzel kapcsolatos szükségleteit.

Ugye életszerű a kép? A Soros György által százmilliókkal támogatott Helsinki Bizottság szerint igen. Ezek az úgynevezett civilek ugyanis azzal a nem mindennapi közérdekű adatkéréssel fordultak a Karitatív Tanácshoz, hogy ugyan mondják már meg nekik: adnak-e a hozzájuk tartozó segélyszervezetek a Magyarországon menedéket kérő meleg, leszbikus, transznemű és interszexuális egyéneknek (LMBTI), illetve a migráns nőknek speciális intim eszközöket. Ez a csoport ugyanis igen sérülékeny, ezért kutatást kell végezniük a körükben, hogy mindenben kiszolgálják-e az igényeiket.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/burka-es-borotva-2662735/

 

AMIKOR A SAJTÓ OPERÁL

Pilhál György Magyar Idők

 

Másfél napra rá, hogy az ellenzéki sajtó körbelihegte legújabb „leleplezésével” a nyilvánosságot, már fogalmazhatta is saját értesüléseinek cáfolatát – igaz, azt már jóval halkabban, apró betűkkel. Nehéz pálya a hazudósoké.

„Megrázó poszt terjed a Facebookon, ami újra rávilágít a magyar egészségügy óriási problémáira – harsogja címében az egyik legvérmesebb portál. – 2022. január 19-re kapott időpontot.” A cikk a súlyos betegségben (bélendometriózis) szenvedő 34 éves Krámli Kinga énekes, pedagógus Face­book-bejegyzéséből idéz

Nézzük, hogyan „igazít helyre” ilyenkor az egyik legharsányabb portál, a 444.hu! „Vasárnap nagyot ment Krámli Kinga története a Facebookon, és az országos sajtó is felkapta a 34 éves nő történetét.” Majd hozzáfűzi: ja, és közleményt adott ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy a műtétre legfeljebb két hónapot kell várni, az alkalmazott gyógyszerek zömét állja a társadalombiztosító.

Az én kommentemet nem írom ide.

 

http://magyaridok.hu/paca/amikor-sajto-operal-2661823/

 

GYURCSÁNY KOTTÁJÁBÓL JÁTSZIK A BALOLDAL

A DK ELNÖKE NAPRÓL NAPRA KÉPES ELSZÍVNI AZ ÉLETERŐT AZ MSZP-TŐL

Borsodi Attila Magyar Idők

 

Minden esély adott arra, hogy a 2018-as választás után formálisan is átvegye a baloldal vezetését Gyurcsány Ferenc – állítják a lapunknak nyilatkozó politikai elemzők. Az egykori kormányfő nyeregben van, a kérdés az, mit kezd a lassan újjáépített pozíciójával.

 

http://magyaridok.hu/belfold/gyurcsany-kottajabol-jatszik-baloldal-2662633/

Lázár: Magyarország szeretne többet fizetni az EU-nak

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter így kezdte előadását egy hétfői brüsszeli konferencián: "Mi Magyarországon szeretnénk nettó befizetők lenni, de sajnos nem azok vagyunk." 

Ehhez képest alig két évvel ezelőtt, egy 2016 márciusi konferencián szomorúan jelentette be, hogy ha a külföldi cégek által elvitt pénzeket is nézzük, akkor "valójában nettó befizetők vagyunk", és ha minden költséget összeadunk, akkor "nem kapunk tulajdonképpen semmit" az EU-tól. Helyettese, Csepreghy Nándor is azt mondta egy 2016-os interjúban, hogy az elmaradt vám- és adóbevételek miatt többe kerül a magyar tagság, mint amennyi támogatás érkezik. 2016-ban mondta azt is Lázár, hogy most már nem szavazna az EU-tagságra, mert nagyon csalódott.

https://444.hu/2018/01/10/lazar-magyarorszag-szeretne-tobbet-fizetni-az-eu-nak

 

Váratlan: Borókai Flóra cége nyerte a jegybank érdekesen kiírt 350 milliós tenderét

Borókai Flóra cége, az Akció BTL Kft. nyerte a Magyar Nemzeti Bank 350 millió forintos rendezvényszervezési tenderét, derült ki az uniós közbeszerzési értesítő szerdai számából. A 36 hónapra szóló megbízásra "érdekes" pályázatot írt ki a jegybank. Nem először szerepel jól Borókai Flóra cége a Nemzeti Bank közbeszerzésein. Legutóbb tavaly májusban szerződtek nettó 213 millió forint értékben. 

 

https://444.hu/2018/01/10/varatlan-borokai-flora-cege-nyerte-a-jegybank-erdekesen-kiirt-350-millios-tenderet

 

Kamupártokról szóló kampányt indít a Lungo Drom

A Lungo Drom továbbra is a Fidesz szövetségeseként, a Kövér László választmányi elnökkel kötött megállapodás szellemében tevékenykedik – hangsúlyozta a szervezet elnöke

Magyar Hírlap

A Lungo Drom szükségesnek tartja a hazai cigányság megtévesztésére és kihasználására alakuló úgynevezett kamupártokkal kapcsolatos tájékoztatást – közölte lapunkkal Farkas Flórián, a szervezet elnöke.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/107649/Kampanyt_inditanak_a_kamupartok_ellen

 

"A focipálya reflektora világít a hálónkban" – közpénzből bővítették ki illegálisan a sportcentrumot

Szabálytalanul fejlesztettek többpályás sportcentrummá egy önkormányzati focipályát Biatorbágyon, fittyet hányva arra, mire szól az építési engedély. A fideszes alpolgármester nyíltan kijelentette, hogy majd utólag fogják hozzáigazítani az építési szabályzatot a megvalósult beruházáshoz. A több százmillióból kibővített focipályákon a hét minden napján edzések vagy meccsek vannak, ezért a környező házakban lakók élete ellehetetlenült, az ingatlanjaik elértéktelenedtek. De akár este is tudnak füvet nyírni, mert a pályákat bevilágító reflektorok kéretlen fényében élnek.

http://hvg.hu/itthon/20180110_Bevilagit_a_reflektor_a_haloba_kozpenzbol_illegalisan_epult_focicentrum

Kovács szerint ha eljön az ideje, reagálnak a miniszterelnök-jelölti vitákról szóló kérdésekre

"Majd amikor eljön az ideje, és a kérdés valós értelemben is élesben vetődik fel, válaszolunk a kérdésre," jelentette Kovács Zoltán kormányszóvivő szerda délelőtt arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e a tavaszi választások előtt miniszterelnöki vita. 

https://444.hu/2018/01/10/kovacs-szerint-ha-eljon-az-ideje-reagalnak-a-miniszterelnoki-jelolti-vitakrol-szolo-kerdesekre

 

Magyarország helyett inkább a deportálás veszélyét választotta az iráni keresztény nő

 

A Svédországból kiutasított nő nem akarja elhagyni a családját, és harcolni akar az igazságtalanság ellen.

Biztosan nem akar Magyarországra jönni a Svédországból kitoloncolt iráni keresztény nő, akinek befogadását még augusztusban előlegezte meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Aideen Strandsson ügye akkor körbejárta a teljes magyar és a nemzetközi sajtót is, de úgy tűnik, hiába szerette volna vele a magyar kormány bizonyítani, hogy mindent megtesz a bajbajutott keresztényekért, ezúttal nem járt sikerrel.

https://zoom.hu/hir/2018/01/10/magyarorszag-helyett-inkabb-a-deportalas-veszelyet-valasztotta-az-irani-kereszteny-no/

 

Költségvetési csalásban a vagyonőrök és a takarítók a legjobbak

 

Egy tavalyi célvizsgálat megállapítása szerint az ellenőrzött őrzővédő cégek háromnegyede szabálytalanul foglalkoztatta a dolgozóit. Pedig már vagyonőrből és takarítóból is hiány van.

https://zoom.hu/hir/2018/01/10/koltsegvetesi-csalasban-a-vagyonorok-es-a-takaritok-a-legjobbak/

Az offshore cégé lett a metró feletti BKV-irodaház

Még decemberben számoltunk be arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lett a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti ingatlanfejlesztés.

Akkor azt írtuk, hogy a ciprusi offshore hátterű tulajdonossal rendelkező, de Gagel Michaeli által irányított Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. szerezheti meg az ingatlant. Kikértük a Budapesti Közlekedési Zrt.-től az ügylet dokumentumait, amelybőll kiderült, hogy öt nappal a kormányhatározat kihirdetése után valóban élt vételi jogával a WSI.

https://zoom.hu/hir/2018/01/10/az-offshore-cege-lett-a-metro-feletti-bkv-irodahaz/

Mostantól az egyetemeken is csak engedéllyel nyilatkozhatnak

Mi is beszámoltunk róla, hogy megtiltották a szakképző iskoláknak, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak. A Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési Hivatal küldött levelet az intézményeknek, amiben kikötötték, hogy mit kell tenni sajtómegkeresés esetén. Eszerint a szakképző iskoláknak hírzárlatot kell elrendelni, adatokat gyűjteni, a kérdésekre választervezetet írni, majd ezt elküldeni a hivatalnak, ahonnan iránymutatást küldenek számukra.

24.hu információja szerint az intézkedés nemcsak a szakképzésre vonatkozik, hanem a felsőoktatásra is, ugyanis a birtokunkba került levél szerint egy budapesti felsőoktatási intézmény dolgozói szerdán kaptak a sajtónyilatkozatokról szóló rektori és kancellári utasítást.

Ennek lényege pedig a szakképzésben elrendelt intézkedésekhez hasonló: az utasítás hatályba lépésével ugyanis a

az Egyetem működésével, helyzetével kapcsolatos mindennemű sajtónyilatkozat tétele a rektor és a kancellár közös, előzetes írásbeli engedélyéhez kötött.

 

https://24.hu/belfold/2018/01/10/mostantol-az-egyetemek-is-csak-engedellyel-nyilatkozhatnak/

 

Csökkent a kormánypártok előnye, nőtt a Momentum támogatottsága

 

A változások mértéke nem túl jelentős, de továbbra is stabil a Fidesz – KDNP-előnye, a Jobbik támogatóinak aránya picit emelkedett, a DK a biztos pártválasztók körében előzi az MSZP-t, a Momentum pedig 2 százalékot hozott- többek között ezek derülnek ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből, melyben arra is rákérdeztek, bűn-e az abortusz, illetve, mit szólnak a választók az egyházi iskolákhoz és a történelmi egyházak támogatásának mértékéhez.

 

http://www.atv.hu/belfold/20180108-csokkent-a-kormanypartok-elonye-nott-a-momentum

 

Rengeteget csúszik és még drágul is Tállaiék sportszállója

Nem sok beruházás csúszik majd' egy évet, és hogy mindez Tállai Mezőkövesdjén, a sportszállóval történik, még különlegesebbé teszi az egész történetet.

A költségnövekedés indoka sincs pontosan kifejtve a hirdetményben, annyit lehet tudni, hogy a pót és elmaradó tételek eredményezik a költség és a határidő módosítását is. Ez azonban nem jelenti a beruházás teljes költségét, hiszen először egy 469 milliós munkára kötött szerződést a Mezőkövesd Zsóry FC szintén a Pentával.

Jelen állás szerint tehát összesen 1,513 milliárd forintba fog kerülni a mezőkövesdi sportszálló.

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Rengeteget_csuszik_es_meg_dragul_is_Tallaiek_sportszalloja.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

 

Magyarországra mosolygott a Világbank, és elismerően csettintett is hozzá

A globális mellett a magyar GDP-növekedési előrejelzést is emelték

A Világbank javította Magyarország és világ idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését. A washingtoni székhelyű szervezet azzal számol, hogy a tavalyi 3,9 százalékos GDP-növekedés után idén 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2020-ban pedig 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság. A tavalyi növekedést 0,2 százalékponttal, az ideit és a jövő évit egyaránt 0,1 százalékponttal emelte a Világbank júniushoz képest.

http://mfor.hu/cikkek/makro/Magyarorszagra_mosolygott_a_Vilagbank__es_elismeroen_csettintett_is_hozza.html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

 

BESZÉLŐ FEJEK

Terápia 3. / HBO

2018.01.09.

A siker receptje a legegyszerűbb: megírni, megrendezni, eljátszani. A Terápia 3. évada pont ilyen. CSÁKI JUDIT KRITIKÁJA.

http://revizoronline.com/hu/cikk/7014/terapia-3-hbo/

 

Már biztos, hogy kevesebb EU-támogatás jön 2020 után

 

Ha az Európai Bizottság is ezt mondja, a tagállamok biztos nem lesznek bőkezűek.

Csökkenni fognak az agrárkifizetések és a felzárkóztatási támogatások is 2020 után, de az Európai Bizottság azon lesz, hogy a visszaesése ne érje el a 15 százalékot – közölte Günther Oettinger, az új hétéves uniós pénzügyi keret kidolgozásáért felelős uniós biztos. A politikus nyilatkozatát a BruxInfo idézi.

http://hvg.hu/gazdasag/20180110_Mar_biztos_hogy_kevesebb_EUtamogatas_jon_2020_utan

 

TGM: A kor falára

Első pillantásra semmiség.

Alig történt valami.

Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum nevű fiatal ellenzéki párt elnökének az apját megbízatásának letelte előtt leváltották az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatói tisztségéből. Ez nem politikai, bizalmi, hanem hivatali, technokrata, menedzseri jellegű munka.

Nem bizonyítható, de minden ép ésszel élő ember számára nyilvánvaló, hogy idősb Fekete-Győr Andrást a fia politikája miatt váltották le.

Lecke ez mindenkinek: milyen pályafutás vár arra, akinek a családjában ellenzékiek fordulnak elő. Természetesen ez nem érvényes minden munkahelyre, de épp elegendő számúra ahhoz, hogy polgártársaink levonhassák a következtetést: ellenzékinek lenni veszélyes – de legalábbis kellemetlenségekkel járhat.

Ezt 1989 előtt mindenki tudni vélte, s nemzedékünk biztos volt benne, hogy ilyesmi soha többé nem eshetik meg ebben az országban. Hogy valakit hátrány érhet családtagjai, szerettei, barátai politikai nézetei vagy tevékenysége miatt. Hiszen ilyesmi csak diktatúrában fordulhat elő.

Most 2018 januárja van.

Idősb Fekete-Győr András leváltásának dátuma benne lesz a krónikában.

Ezt írtátok a kor falára.

 

http://hvg.hu/itthon/20180109_TGM_A_kor_falara

 

Újabb szégyenlistán az ország: cenzúrázták a művészetet. Magyarország a bécsi Collegium Hungaricumban tavaly letiltott mű miatt szerepel azon a listán, melyen azt a tíz országot sorolják fel, ahol 2017-ben cenzúrázták a művészetet.

 

https://24.hu/kultura/2018/01/10/ujabb-szegyenlistan-az-orszag-cenzuraztak-a-muveszetet/

 

Charles Gati: Két hülye gyerek gombozik

Az amerikai gyerek persze nem lenne amerikai gyerek, ha nem akarná túllicitálni a koreai gyereket és gombját. Twitterén bejelentette, hogy neki is van egy nukleáris gombja, és az „sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé (a koreai gyereké – a szerk.),” majd hozzátette: „és az én Gombom működőképes!” (az eredeti tweetben a Button szó is nagy B-vel szerepel.)

Ez nem paródia, kedves olvasó. 2018 így kezdődött, bár hozzáteszem: nincs kizárva, hogy a folytatás jobb lesz. Friss hír például, hogy az amerikai gyerek egy tekintetben mégis követi elődei példáját. Rövidesen teljes orvosi/kórházi kivizsgálás alá veti magát. Sőt arra a kérdésre, hogy a vizsgálat kiterjed-e a gyerek mentális állapotára is, szóvivője kitérően válaszolt. Nem mondott igent, de nem mondott nemet sem. Hasonló jó hírem sajnos nincs a koreai gyerekről, de lenne egy szerény javaslatom. Hívja meg mindkettőt a magyar kormány egy gombfoci csúcstalálkozóra. Legyen Budapest a béke és a gombfoci fővárosa! Ez a két kis hülye gyerek pedig azonnal adja át a nukleáris gombokat a felnőtteknek - véglegesen.

http://nepszava.hu/cikk/1149858-charles-gati-ket-hulye-gyerek-gombozik

 

Lovas István Tusk Polexitje?

Az EU eddigi magatartása megváltoztatható. Reaktívból pro-aktívvá kell válni

Magyar Hírlap

Jön a lengyel uniós kilépés. Nem kevesebbet állított a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy lengyel hetilapnak, mint arról ja­nuár 9-én beszámolt az amerikai Politico brüsszeli kiadása. Tusk, a volt lengyel miniszterelnök közismerten nagyon nem szereti a pártját legyőző, most kormányon lévő Jog és Igazság pártot (PiS). 

A múltban is nem egy ellenséges kijelentést tett vele szemben, de sokaknak úgy tűnt, az utóbbi időben visszafogja magát, és igyekszik áthidalni a Brüsszel és Varsó közötti, egyre növekvő távolságot.

Úgy tűnik, Tusk ismét visszakanyarodott a régi pályára. Mivel mindez egybeesett a lengyelországi miniszterelnök-váltással, feltételezhető, hogy az Európai Tanács elnöke rájött, Mateusz Morawiecki, az új miniszterelnök nagyjából ugyanazt mondja, mint elődje, Beata Szydlo. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/107744/Tusk_Polexitje

 

Nagy Ottó Gumicsont

Álláspont. Ugyan kis termetű kutyám van, egy barátságos keverék, az ölebeket nem szeretem, a palotapincsik sem tartoznak kedvenceim közé

Magyar Hírlap

Ez csak azért jutott eszembe, mert tegnap ért véget Emmanuel Macron háromnapos pekingi látogatása, amelyen a francia elnök éppen úgy pitizett, mint egy ilyen gyűrött orrú kis vakarék. Ül, fekszik, alszik, jó kutya. Talán még a farkát is csóválta nagy igyekezetében.

Természetesen nem ingyen csaholt, több zsíros jutalomfalat hullott neki. Ezek közül az egyik egy tizen-nyolcmilliárd dolláros Airbus-megrendelés, ekkora összegben vásárol majd repülőgépeket Kína a franciák­tól. Irdatlan összeg ez, hogy érzékeltessük mekkora, emlékeztessünk arra mindenkit, hogy pontosan ennyi pénzt, tizennyolcmilliárd dollárt osztott szét civil szervezetei között George Soros is, hogy azt fordítsák „jótékony, emberbarát és demokratikus célokra”.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/107755/Gumicsont