2018, június 5 - 07:29 Sajtószemle

Minden tizedik eurót visszakéri Brüsszel: százmilliárd forint uniós támogatást bukhatunk

Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, és mint akkor meg is írtuk, 1200 milliárd forint összértékű, közbeszerzést vizsgáltak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti termésből. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, a 34 kiválasztott projekt fele pedig olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/04/minden-tizedik-eurot-visszakeri-brusszel/

"A jövőt magyar nyelven írják" - írta Orbán angolul

"The future is written in Hungarian" - olvasható Orbán Viktor Facebook-oldalán, kissé régiesen, még külföldi nyelven is. Így emlékezik meg a miniszterelnök a Nemzeti Összetartozás Napjáról; illetve, még egy dallal.

Az archaizálóan angolos nevű Anna and the Barbies az Ötöslottó és Luxor sorsolás műsorában lépett fel pár éve, Orbán az ekkor készült felvételt ítélte méltónak a mai nagy naphoz. Az előadott Márti dala szövegében olyan fordulatok fordulnak elő, mint például "kezdjetek el élni", hogy aztán "legyen mit mesélni majd az unokáknak" - feltehető, hogy a kormányzat aktuális népesedéspolitikájával való véletlen áthallások keltették fel az államfő érdeklődését a 2012-es zeneszám iránt.

http://nepszava.hu/cikk/1161333-a-jovot-magyar-nyelven-irjak---irta-orban-angol

Politico: A holland kereszténydemokraták is azt feszegetik, zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) hétvégén elfogadott egy indítványt, ami arról szól, a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból, ha „nem térnek vissza ahhoz az úthoz, amin korábban jártak, és amivel a Néppárt értékes tagjai voltak”, írja a Politico hírlevele. A CDA azt kéri a Néppártól, hogy határozzon meg „vörös vonalakat”, és ha ezeket valaki átlépi, akár a párt tagságának felfüggesztését is kezdeményezze.

A CDU korábban az egyik legnagyobb holland párt volt, de 2010 óta jelentősen gyengültek a pozícióik. 

Az Európai Néppártból legutóbb Manfred Weber frakcióvezető jelezte, hogy a civilek vegzálása már túl sok. 

https://444.hu/2018/06/04/politico-a-holland-keresztenydemokratak-is-azt-feszegetik-zarjak-ki-a-fideszt-az-europai-neppartbol

Totális háborút indít a Fidesz a holland testvérpártja ellen

 

Szándékos hazugsággal vádolja a Fideszt az Európai Néppártból kirakni akaró holland kereszténydemokrata CDA-t, és felfüggeszt vele minden kapcsolatot.

 A Novák Katalin fogalmazta levélben az áll, a párt egy sor hazugságot ír a Fideszről, Magyarországról és az Alaptörvény-módosításról (Novák alkotmánymódosítást ír – a szerk.). "Alappal feltételezzük, hogy mindez szándékos félrevezetés." Pár órával korábban Süli János a párbeszéd és vita megkerülhetetlenségéről elmélkedett a Facebookon

http://hvg.hu/itthon/20180604_Totalis_haborut_indit_a_Fidesz_a_holland_testverpartja_ellen

 

A Fidesznek vissza kell fognia magát, ha maradni akar

 

Visszafogottságra és az unióellenes retorika mérséklésére kérték a néppárti vezetők Orbán Viktort Brüsszelben, de a pártcsaládon belül egyre nagyobb a feszültség. Markus Ferber, a bajor CSU (néppárti) európai parlamenti képviselője szerint az sem igaz, hogy Magyarországnak „alanyi jogon” járna az európai anyagi támogatás. Alapvetőnek tartja, hogy a következő pénzügyi ciklus támogatásait már jogállami feltételekhez és akár az európai államügyészség elfogadásához kössék. A Stop Sorost és a lex CEU-t pedig súlyosan diszkriminatívnak tartja, ami kötelezettségszegési eljárásokat von majd maga után.

Úgy hallottam, hogy amikor Orbán Viktor nemrég Manfred Weberrel és Joseph Daullal találkozott Brüsszelben, a néppárti vezetők arra kérték, hogy legalább a jövő májusi EP-választásokig fogja kicsit vissza magát, mert egyes kijelentései már vállalhatatlanok több kereszténydemokrata és jobbközép párt számára Európában, és ezzel rontja a néppárt választási esélyeit. Milyen a hangulat most az Európai Néppártban, meg tudja erősíti ezeket az aggodalmakat?

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/04/markus_ferber_csu_europai_neppart/

 

Orbán megszorításról nem beszélt, de szerinte újabb európai gazdasági válság jön

 

A kötcsei piknikről kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor az előtte álló ciklus kapcsán megszorításokról egyáltalán nem beszélt, de újabb gazdasági válságot vizionált, és egyértelművé tette: miniszterei ne is kérjenek tőle plusz 10-20 milliárdokat, mert nem ad. "Beszorulhatunk Trump és Putyin közé" – hangoztatta a miniszterelnök forrásaink szerint. Kövér László a pikniken szintén azt mondta: "a legnehezebb négy évünk következik" - mondták el a résztvevők az ATV főmunkatársának.

 

Az ATV főmunkatársához eljutott információk szerint mindez összefügghet azzal, hogy már zajlik a tárcák „felkészítése” Orbán részéről, azaz a miniszterekkel már konzultál a miniszterelnök arról, hogy a 2018–2022 közötti ciklusban „nem fognak azzal a bőséggel találkozni, mint a választások előtt", a helyzet ugyanis megváltozott: eddig, ha arról esett szó, hogy például az Operaház felújítása 4 milliárddal többe kerülhet, ez nem volt probléma, de még az sem, ha 10-20 milliárdos többletigényekről, plusz forrásokról szóltak a tárcák kérései. Akkor az volt a válasz, hogy „nem baj, megoldjuk”. Most viszont úgy tűnik, Varga Mihály a költségvetés előkészítésével "behúzta a féket", és nem lesz az elkövetkező években olyan sem, hogy például az egyházak kapnak az év végén több tízmilliárdot – hangoztatta forrásunk.

http://www.atv.hu/belfold/20180604-orban-megszoritasrol-nem-beszelt-de-szerinte-ujabb-europai-gazdasagi-valsag-jon

Százmilliós összegeket nem fizettek ki Tiborczék

Egy informátor arról is beszélt a Hír TV Online-nak, hogy közel-keleti üzletemberek szerezhetik meg a turai kastélyt.

Több tíz, sőt százmilliós összegeket nem fizetett ki Tiborcz István üzleti köre a turai kastély és az Andrássy úti ingatlan felújítási munkálatai kapcsán – mindkettő a kormányfő vejének érdekeltségeibe tartozik. A Hír TV Online egy, Tiborcz ügyeire rálátó forrástól úgy értesült, december óta egy forintot sem kaptak a különféle építési és felújítási munkákkal megbízott alvállalkozók. Informátorunk, aki a csabdi Tiborcz-birtokra is bejáratos volt, már akkor tapasztalta, hogy mondvacsinált indokokkal is igyekeztek késleltetni az elszámolásokat, vagy utólag kezdtek alkudozni az árakkal. Kezdetben úgy tűnt, hogy Orbán Viktor veje és üzlettársai a választások közeledte miatt váltak „óvatosabbá” a kiadásokkal – ugyanakkor bő két hónappal a Fidesz újabb kétharmados győzelme után a vállalkozók nagy része még mindig nem látta a pénzét. Vajon köze lehet ehhez az elapadt EU-s pénzeknek is?

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szazmillios-osszegeket-nem-fizettek-ki-tiborczek-2460539

Kormányközeli üzleti körök repültek rá a naperőműves uniós pályázatokra

G7

A választások előtt egy hónappal furcsa közjáték zajlott le az egyik uniós pályázat körül. Egy korábban már felfüggesztett programot hirtelen újra megnyitottak, de csak egy napra.

Az uniós tendereket árgus szemmel figyelő pályázatíró tanácsadócégek is meglepődve tapasztalták, hogy március 9-én hirtelen ismét elérhetővé vált a KKV Energiahitel nevű pályázat, ahol lényegében naperőműves beruházásra lehetett „ingyen” hitelre pályázni.*

Sok ideje nem volt sem a szakmának, sem a potenciális pályázóknak, mivel másnap, március 10-én már fel is függesztették a pályázatot. Egy ilyen projekt esetében a pályázati kérelem beadásához sok időre van szükség, a pályázatot leíró eljárásrend 87 oldalas. Vagyis csak olyanok jelentkezhettek a tenderre, akik fülest kaptak arról, hogy egy napra ismét be lehet adni a kérelmeket.*

https://g7.24.hu/allam/20180604/kormanykozeli-uzleti-korok-repultek-ra-a-naperomuves-unios-palyazatokra/

Az állam megveszi Mészáros Lőrinctől az ország legnagyobb naperőművét

Megy már a DD

- tudtuk meg több iparági forrásból is. Azt írták körül így, hogy Mészáros Lőrinc naperőművét hamarosan megvásárolhatja a magyar állam.

A DD (Due Diligence) a bevásárlás előtti átvilágítást jelenti. Mészáros Lőrinc eddig állami megrendeléseken keresztül jutott elsősorban pénzhez, illetve komoly hiteleket is felvett bevásárlásaihoz bankoktól, továbbá a tőzsdén részvények eladásával is szedett be pénz vállalatai számára, szóval sok forrása volt fantasztikusan gyors meggazdagodásának

De most először fordul elő, hogy egy céget ő ad el az államnak, és így juthat tőkéhez.

https://444.hu/2018/06/04/az-allam-megveszi-meszaros-lorinctol-az-orszag-legnagyobb-naperomuvet

Megszereztük Gyárfás vallomását: 2008-ban döbbent rá, hogy Portik mire játszik

 

A szlovák és a magyar alvilág vele szembeni zsarolására épül az eljárás, amit ellene indítottak – ez áll többek között a Fenyő János megöletésével gyanúsított Gyárfás Tamás vallomásában. A médiavállalkozó állítja: Portik Tamás próbálta beszélgetéseik során folyton Fenyőre terelni a szót, és ő 2008-ban jött rá, hogy ezeket a párbeszédeket rögzíti is. A hvg.hu birtokába jutott 14 oldalas gyanúsítotti vallomásban 25 évre visszamenőleg magyarázza a történtek saját verzióját a sportdiplomata.

http://hvg.hu/itthon/20180604_Megszereztuk_Gyarfas_vallomasat

"Ilyen utoljára az 50-es években volt" – Civilek tiltakoztak a Stop Soros ellen

Tiltakozó akciót tartottak a civilek a Kossuth téren, a Parlament előtt a Stop Soros ellen. Ha elfogadják, egy befogadott menekült, oltalmazott sem lesz ezután, állítják.

Tiltakozó akciót tartott a Parlament előtt az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság: egy gigantikus, Civil feliratú szív előtt sorfalat alkotva álltak fel a Kossuth téren. Iván Júlia elmondta, a kriminalizáló Stop Soros törvénytervezet ellen egy kis füzetet osztanak majd ki a képviselőknek. Pardavi Márta, a Helsinki társelnöke pedig arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a törvényt, mert az nem javítható,

"a nem gomb megnyomása az egyetlen helyes válasz".

A jogvédelem egy jogállamban nem bűncselekmény, a menedékjog kérelme nem bűncselekmény. Pardavi kiemelte, a kormány javaslata az ügyvédhez fordulás jogát korlátozza gyakorlatilag, ilyen utoljára az 50-es években volt, amikor az ügyvédeket jogi segítségnyújtás miatt kiminalizálták, elítélték. A menedékkérőknek védelem kell, nem üldözés. Számos nemzetközi és külföldi szervezet tiltakozott a Stop Soros ellen, és a civilek is arra kérik a képviselőket, ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Ezután a beszédek kivonatát elmondták angolul ishttp://hvg.hu/itthon/20180604_Ilyen_utoljara_az_50es_evekben_volt__Civilek_tiltakoznak_a_Stop_Soros_ellen

Hadházy: Három dologtól fél a kormány, ezek miatt ülök be a parlamentbe

Mivel az alakuló ülésén nem volt ott, hétfő teszi le képviselői esküjét az LMP-s Hadházy Ákos - aki korábban azt mondta, hogy a Fidesz győz, nem akarja folytatni a képviselői munkát.

Hadházy most egy hosszú Facebook-posztban ír arról, miért ül be mégis a parlamentbe.

https://444.hu/2018/06/04/hadhazy-harom-dolog-fel-a-kormany-ezek-miatt-ulok-be-a-parlamentbe

TRIANONRA EMLÉKEZIK A VILÁG MAGYARSÁGA

KILENCVENNYOLC ÉVE AKARTÁK SZÉTSZAKÍTANI A NEMZETET

Magyar Idők

– Ha az országcsonkítás 98. évfordulóján erős magyar lélekkel mondjuk ki a nemzeti összetartozást, akkor nemzetünk mögött a véres, de csodálatos történelmünk, előttünk pedig a rejtélyes, ám megnyerhető jövő áll – nyilatkozta lapunknak Raffay Ernő. A történész úgy látja: a baloldal két nagy irányzatához – liberalizmus, marxizmus – tartozó személyek ott vannak az állami egyetemeken, mérgezik a leendő középiskolai történelemtanárokat, s csak belőlük lesz akadémikus. 1990 után a baloldal liberális része kialakította a maga Trianon-képét, ami ennek a folytatását jelentette, sőt ma is ez az uralkodó álláspont az akadémiai világban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Zebegényben kijelentette: mi, magyarok sosem kérünk többet, mint amit más nemzetek Európában már megkaptak.

https://magyaridok.hu/belfold/trianonra-emlekezik-a-vilag-magyarsaga-3161119/

Trianon-interjú a kormánylapban: A cél a határrevízió, az eszköz az erős hadsereg

 

A nemzeti összetartozás napjának nevezett Trianon-emléknapot a Magyar Idők számos cikkel köszönti, de egyik sem olyan harcias, mint Raffay Ernő nyilatkozata. A történész-politikus szerint a területek 98 évvel ezelőtti elvesztését nem kell elfogadni, és az autonómiakövetelések sem vezetnek semmire. Nagyhatalmat kell találnia Magyarországnak ügyéhez.

http://hvg.hu/itthon/20180604_Trianoninterju_a_kormanylapban_A_cel_a_hatarrevizio_az_eszkoz_az_eros_hadsereg

RAFFAY ERNŐ: ERDÉLY NINCS ELVESZVE

A TÖRTÉNÉSZ SZERINT VANNAK AKADÉMIKUSOK, AKIK REMÉNYTELENSÉGET TÁPLÁLNÁNAK A MAGYARSÁGBA

Pataki Tamás Magyar Idők

Ha az országcsonkítás 98. évfordulóján erős magyar lélekkel mondjuk ki a nemzeti összetartozást, akkor nemzetünk mögött a véres, de csodálatos történelmünk, előttünk pedig a rejtélyes, ám megnyerhető jövő áll – nyilatkozta lapunknak Raffay Ernő történész, akinek 30 évvel ezelőtti Trianon-feldolgozása úttörő volt a magyar történettudományban.

https://magyaridok.hu/belfold/raffay-erno-erdely-nincs-elveszve-3158857/

FEKETE KERETBEN

Pilhál György Magyar Idők

„Tíz óra után egy-két perccel megérkezett a végső megerősítés […], megkondultak a templomi harangok, először Budapesten, majd […] minden városban és faluban, a lesújtott országon végig. Két órán át, egészen délig – tudósít a szemtanú-krónikás Padányi Viktor. – Az utcán idegenek ölelték át egymást gyászukban. […] A Nemzeti Múzeum előtt összegyűlt tömeg a Himnuszt énekelte.”

Nagy-Magyarország kereszthalálának napja is péntekre esett.

Harmadára csonkolt ország, szétdarabolt nemzeti vagyon, otthon nélkül maradt milliók. És könnyek, könnyek… Bánathegyek és kilátástalan sorsok. Zúgtak a harangok – akinek füle van rá, ma is hallja… Magyar az, akinek fáj Trianon, írta Illyés Gyula. Ilyen egyszerű.

https://magyaridok.hu/paca/fekete-keretben-3159076/

A GLOBALISTÁK KULTURÁLIS MARXIZMUSA

Fricz Tamás Magyar Idők

Vajon honnan meríti a globalista elit a szellemi munícióit egy új, nemzetállamokat leradírozó világtársadalom víziójához? A kiindulópont természetesen a neoliberalizmus, amely ugyan elsősorban a gazdaság működésére vonatkozó ideológia, de immáron sajátos világszemléletté, világlátássá vált, s igyekszik hatását univerzálissá tenni. Ebben van segítségére a kulturális marxizmus, amely a modern kori társadalom és a kultúra gyökeres megváltoztatását tűzte ki célul. Érdemes ennek a huszadik század második felében kikristályosodó világszemléletnek a legfontosabb alapelemeivel megismerkedni.

A kulturális marxizmus gyökerei egészen az első világháborúig, illetve a húszas évekig vezetnek vissza. Két marxista teoretikus, az olasz Antonio Gramsci és a magyar Lukács György hasonló következtetésekre jutott: úgy vélték, hogy a munkásság sohasem fogja felismerni a saját érdekeit addig, amíg meg nem szabadulnak a nyugati kultúra hagyományai­tól, különös tekintettel a keresztény vallásra és egyházra, a nemzettudatra, illetve a klasszikus polgári családokra épülő létmódra.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-globalistak-kulturalis-marxizmusa-3138511/

A Matolcsy-birodalom jobban tette volna, ha kaparós sorsjegybe fekteti a milliárdjait

·      Az MNB-alapítványok cégei 400 millió forint profitot jelentettek 2017-re úgy, hogy 170 milliárd forintnyi vagyon volt bennük. Ez nagyon gyenge teljesítmény.

·      Igaz, 100 milliárd csak év végén került hozzájuk, addig közvetlenül az alapítványoknál volt, de 70 milliárdból fialtatni 400 milliót se nagy művészet.

·      Maguknak az alapítványoknak 2,8 milliárd forint bevételük volt, elsősorban pénzügyi befektetéseikből.

·      A bevételből 660 millió forint fizetésekre ment el.

·      Emellett az alapítványok cégei is elköltöttek félmilliárdot fizetésekre, vagyis az alapítványok és a cégek együtt bő 1,1 milliárdot költöttek személyi kiadásokra.

·      Az alapítványok 2017 végén átpakoltak 100 milliárd forintot a cégbirodalom központi vállalkozásába. Ami ebből a pénzből 75 milliárdot elsuvasztott a saját alapkezelőjébe, 7,8 milliárddal pedig meghitelezte az épp Takarékbankká alakuló FHB Bankot.

https://zoom.hu/hir/2018/06/04/a-matolcsy-birodalom-jobban-tette-volna-ha-kaparos-sorsjegybe-fekteti-a-milliardjait/

Adósságban fuldoklik az NBI-es fociklubok harmada

mfor.hu

Hirtelen nagyot zuhant egyes fociklubok adóssága, de még ma is akadnak néhányan, akik csak halmozzák az adósságot, igaz, a jó kapcsolatokkal háttérben nem is feltétlenül kell emiatt aggódniuk. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/adossagban-fuldoklik-az-nbi-es-fociklubok-harmada.html

Márki-Zay Péter egyértelműsítette: a Stop Sorosnak semmi köze a migrációhoz, a civil társadalom ellen szól

„A Stop Sorosnak semmi köze a migrációhoz, a civil társadalom ellen szól. Segítenünk kellene ezeknek az embereknek, nem pedig gyűlöletkampányt vezetni azok ellen, akiknek más bőrszínük van” – nyilatkozta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a The Guardiannak, amely arról írt bővebb beszámolót, hogy a héten kezdődik a Stop Soros-törvény vitája a parlamentben.

A cikk egyébként egy röszkei tudósítás alapján elég alaposan elemzi az alaptörvény hetedik módosítására, valamint az úgynevezett migrációs és civil törvények módosítására irányuló, összefoglalóan Stop Sorosnak nevezett törvényjavaslatot. A csomagot a 168 Óra is részletesen elemezte– már akkor megírtuk, hogy az alaptörvény hetedik módosításával az Orbán-kormány gyakorlatilag alkotmányellenesség tenné a menekültek bárminemű befogadását Magyarországra –, de beszámoltunk arról is, hogy emberi jogi szakemberek is készítettek állásfoglalást arról, miféle alapjogi korlátozásokhoz, valamint jogcsorbításhoz és megfélemlítéshez vezet majd, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többséggel simán átveri a Házon a Stop Sorost.

 

http://168ora.hu/itthon/marki-zay-peter-egyertelmusitette-a-stop-sorosnak-semmi-koze-a-migraciohoz-a-civil-tarsadalom-ellen-szol-150888

 

Így reformálná meg az EU-t Angela Merkel: egységes külpolitika és európai valutaalap jöhet

 

A német kancellár szerint olyan Európa kell, amelynek tevékenységét az emberi jogok orientálják.

Átalakításra szorul az Európai Unió (EU) döntéshozatali szerkezete – hangsúlyozta egy vasárnapi interjúban Angela Merkel német kancellár, aki szerint a közös külpolitika hatékonyságának növelésére az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) mintájára fel kellene állítani az EU biztonsági tanácsát, az Európai Bizottság létszámát csökkenteni kellene, és az európai parlamenti (EP-) választásokon be kellene vezetni a transznacionális választási lista intézményét – írja az MTI.

A politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapban közölt interjúban kiemelte, hogy az EU a polgárainak nemcsak a béke, hanem a biztonság ígéretét is jelenti, és ezt az ígéretet meg kell újítani, méghozzá nagyon átfogó módon.

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/igy-reformalna-meg-az-eu-t-angela-merkel-egyseges-kulpolitika-es-europai-valutaalap-johet-111592

 

Az új olasz belügyminiszter Orbánnal közösen tervezi megváltoztatni az EU-t

 

Az új olasz kormány belügyminisztere, a szélsőjobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini az olasz sajtó beszámolója szerint arról beszélt hétfőn, hogy a nap folyamán telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktorral, és közösen meg fogják változtatni az Európai Unió szabályait. 

A beszélgetésről több részlet nem derült ki, a cikk fő témája ugyanis az olasz-tunéziai diplomáciai viszony volt. Salvini lelkesedése amúgy nem meglepő, már januárban arról beszélt, hogy Orbán Viktor a példaképe. 

https://444.hu/2018/06/04/az-uj-olasz-belugyminiszter-orbannal-kozosen-tervezi-megvaltoztatni-az-eu-t

 

Ez nagyon jó: 24 ingyenes koncertet ad júniusban a Budapesti Fesztiválzenekar

Újabb 24 ingyenes koncertet ad országszerte a Budapesti Fesztiválzenekar Őcsénytől Apostagon át Zalaegerszegig június 4. és 10. között – közölte a zenekar az MTI-vel.

Az évad harmadik Közösségi Hetén ingyenes koncertet adnak a kortárs előadó-művészeti központként működő szegedi zsinagógában, a jelenleg pálinkacentrumként üzemelő egykori békési zsinagógában, valamint a hangverseny- és kiállítóteremként funkcionáló zalaegerszegi zsinagógában is.

http://magyarnarancs.hu/zene2/ez-nagyon-jo-24-ingyenes-koncertet-ad-juniusban-a-budapesti-fesztivalzenekar-111588

Orbán ügyvédje a kerület pénzén kampányolt

Így spórolt a Fidesz: a választók meggyőzésére szánt kiadások egy részét az adófizetőkre terhelte – az Erzsébetvárosban biztosan.

Három és fél millió forintot költött a VII. kerületi önkormányzat arra az április 7-én, azaz a választás előtt egy nappal tartott rendezvényre, amelyen a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje, Bajkai István is fellépett. Moldován László az erzsébetvárosi LMP politikusa csütörtöki interpellációjában szóvá is tette az ügyet, álláspontja szerint ugyanis a Zeneexpressz Fásy Ádám nevű rendezvény valójában Bajkai István, a korábbi alpolgármester országgyűlési kampányzárója volt, ezt pedig nem szabadott volna közpénzből finanszírozni. - Vattamány Zsolt polgármester a felvetésemre reagálva azt mondta, hogy a megítélt 3,5 millió forintot végül nem költötték el teljesen.

http://nepszava.hu/cikk/1161300-orban-ugyvedje-a-kerulet-penzen-kampanyolt

Őfelsége nagykövete a Heti Válasz szerkesztőségében!

Látogatást tett lapunknál Iain Lindsay. A brit nagykövet elképzelhetetlennek tartja, hogy Milo-féle figurákat brit kormánykörök meghívjanak magukhoz, de mint mondta, „nem vagyunk egyformák”.

Nem tartja túl keresztényinek annak méricskélését, melyik politikai vezetőnek miért nincs gyereke – mondta el Iain Lindsay érdeklődésünkre a Heti Válasz szerkesztőségében tett látogatásán. A brit nagykövet arra reagált így, hogy Novák Katalin Fidesz-alelnök nemrég egy konferencián többek között Theresa May brit miniszterelnök gyerektelenségének tényét állította szembe Orbán Viktor magyar miniszterelnök ötgyerekességével. A britek viszonya a magyar kormánnyal ettől függetlenül jó, baráti és szövetségesi: azt is barátilag jelezték Orbánéknak, hogy a CEU-nak szerintük maradnia kell Budapesten.

http://valasz.hu/itthon/ofelsege-nagykovete-a-heti-valasz-szerkesztosegeben-128722

Nagyot kaszál Mészáros Lőrinc a közmédián

Jól járt Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, Felcsút nemrég lemondott polgármestere, Mészáros Lőrinc, hogy a közvetett érdekeltségébe került Media Services Company Magyarország Kft. (MSC) értékesíthette tavaly is az MTVA (közmédia) tévécsatornáinak reklámidejét. Az MSC ugyanis 2017-es pénzügyi eredménye alapján összesen mintegy 545 millió forint osztalékot fizet ki a cég tavalyi 294 millió forintos adózás utáni eredményéből, valamint a megelőző évi 250 millió forintos eredménytartalékba helyezett adózott eredményből, derül ki a vállalat üzleti beszámolójából.

A több mint félmilliárd forintnyi osztalékot az anyavállalat, az Atmedia kapja, melynek egyik tulajdonosa a Status MPE Magántőke Alapon keresztül Mészáros Lőrinc.

 

https://24.hu/media/2018/06/04/nagyot-kaszal-meszaros-lorinc-a-kozmedian/

Akció indult az illegális menekülttáborok lakói ellen Párizsban

origo

A rendőrség hétfőn elkezdett kiüríteni két illegális menekülttábort a francia fővárosban, egy, a múlt hetihez hasonló műveletben. A Porte de la Chapelle-nél, valamint a Canal Saint Martinnél összesen 1000 migráns táborozik illegálisan.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180604-parizsban-a-rendorseg-elkezdett-kiuriteni-ket-illegalis-menekulttabort.html

Meleg helyzet, avagy kiborul a Billy

 

ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA – 2/76. levélária

Drága Tatjána Néném!

És akkor hirtelen vihar kerekedik a nyárias hőségből, és az elkészített témát az asztalomon félrelöki. És hiába szerettem volna ma a kortárs zene befogadási problémái kapcsán Önnek felelni, egy szerencsétlen módon felnyitott forró pite, a homoszexualitás színpadi megjelenésének – és az ehhez szerintem igen kevéssé kötődő Billy Elliot-előadásnak – kapcsán kell irkálnom. Muszáj, mert akaratom ellenére ide és oda sorolnak, amit nem jegyeztem le, azt mások teszik helyettem, kvázi a nevemben. Nem haragszom senkire, lófejet se találtam ma reggel az ágyamban, de azért a környülállásokat lefesteném. (Bocsánat, de Mozart panaszolta egyszer így apjának, Leopoldnak, levélben: „Ha nem sietek Szöktetésemből fúvósátiratot készíteni, mások teszik meg helyettem...")

Néném küldte át nekem a támadó jellegű, hirtelen véleménycikket, arra pedig egy hirtelen válasz  született, de itt és Önnek nyugodtabban tudok pár dolgot elmagyarázni a kényes kérdés kapcsán. Talán az a legkevésbé félremagyarázható, ha sallangmentes állításokat sorakoztatok fel – ez tehát az én (árnyaltnak szánt) véleményem.

http://www.origo.hu/kultura/20180604-okovacs-szerint-az-opera.html

Rövid káoszszünet Itáliában

 

Ara-Kovács Attila

 

„Bár sokat írtak már az Öt Csillag nagyszájú felelőtlenségéről és a Liga szélsőjobboldali megátalkodottságáról, a veszélyt igazából nem ők jelentik, hanem az a káosz és kilátástalanság, amely felemelkedésükhöz szárnyakat adott. Már a közeljövő kikényszeríti versengésüket, s azt, hogy a megoldatlan problémák miatt a felelősséget egymásra hárítsák. Mert a teljes olasz gazdasági és politikai szerkezet reformokra szorul, ezekhez pedig pénz, idő és türelem szükségeltetik. Az olaszok egy ideje ezekből mind kifogytak.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2018/06/03/Rovid-kaoszszunet-Italiaban

 

Beer Miklós: Remélem, megérem, hogy nős férfiakat pappá szentelnek

 

A 75. születésnapját ünneplő váci főpásztor elküldte lemondást felajánló levelét Ferenc pápának. Miért hálás, mit sajnál? Hogyan tovább? Korszakértékelő interjút adott a SZEMléleknek.

 

http://szemlelek.blog.hu/2018/06/01/beermiklos75

Gyurcsány nem kért Orbán háborújából, de megkapta Németh Szilárdot

 

Ám Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője nem állt be a megemlékezős sorba, és az új ciklusban első parlamenti felszólalását annak szentelte, hogy elmagyarázza, mit szeretne majd csinálni az Országgyűlésben.

Gyurcsány szerint ugyan a „két hónappal ezelőtt választás nem volt sem szabad, sem tisztességes", de 2,5 millió ember szavazott a kormánypártokra, „ez nem kevés". És valamivel többen szavaztak arra, hogy „ne ez a kormány folytassa a munkáját, pokolba kívánták a kormányt". Márpedig a DK vezetője szerint ezeket a szavazókat „a Jobbiktól a Párbeszéden át a DK-ig" képviselni kell.

Nem kívánunk részt venni a miniszterelnök háborújában, amire felfűzte a politikáját,

 

Gyurcsány felszólalása után Kövér László házelnök áttért volna a következő napirendi felszólalásra, de figyelmeztették, hogy a kormány reakciója még hátravan. Így kapott szót Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki rögtön be is mutatta, miféle háborús logikára célzott Gyurcsány.

Németh először is kijelentette, hogy nem tudja, „mit is akar mondani Gyurcsány Ferenc". De nem tartja örömtelinek, hogy a nemzeti összetartozás napján „az a volt miniszterelnök szólal meg, aki bosszúból megszüntette a Magyar Állandó Értekezletet", és aki „nem összeforrt csontokat, hanem összecsórt fontokat emlegetett" (Gyurcsánynak 2006-ban volt egy ilyen bakija a tévében).

Németh Szilárd Gyurcsány beszédét úgy értelmezte, hogy a DK elnöke az egész ellenzék nevében szólalt fel (miközben csak DK-sok tapsolták meg), és „idegen érdekeket akarnak szolgálni, az illegális bevándorlókat akarják képviselni". Márpedig szerinte „a szavazók világosan megmondták, hol van Gyurcsány Ferenc helye".

 

https://index.hu/belfold/2018/06/04/parlament_gyurcsany_ferenc_eloszor_szolalt_fel_nmeth_szilard_valaszolt/

 

Diliházat csináltak Magyarország egyik fő bevételi forrásából

 

Fű alatt már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, ám az utóbbi hetekben magasabb fokozatba kapcsolt Donald Trump kereskedelmi háborúja: csütörtökön éppen az EU-val került összetűzésbe, de korábban véletlenül majdnem kinyírta Kína egyik legfontosabb telekomcégét is. Trump kiszámíthatatlansága teljes bizonytalanságot szül, és nem tudni, ki lesz a következő, akinek nekiront. Most az autóiparban akar nekimenni Amerika vélt és valós ellenségeinek, és a német autóipari kitettsége miatt számítások szerint ez Magyarországnak is eléggé fájni fog.

https://index.hu/gazdasag/2018/06/04/trump_kereskedelmi_haboru_kina_eu_audi_mercedes_gyar_autoipar_viccet_csinaltak_magyarorszag_beveteli_forrasabol/

Az újdonsült Jobbik-képviselő első felszólalása: Ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem

 

Erős a mai nap a Házban. Egy nappal az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros vitája előtt plenáris ülést tart az Országgyűlés, esküt tesznek új képviselők (bár egyelőre nem tudni, pontosan mikor, mert a napirendben jelzett időpontban ez nem történt meg) és lesznek interpellációk, azonnali kérdések is.

percről-percre

http://hvg.hu/itthon/20180604_Trianonra_emlekezve_kelt_ki_a_menekultek_ellen_Kover_Laszlo

Marosán György: A jólét, az identitás és a megfőtt béka

 

A választó, a vásárlóhoz hasonlóan, nem racionális. Nem mérlegeli hideg fejjel a lehetőségeket, nincs tudatában döntésének elkerülhetetlen következményeivel. Vélemény.

A 2018-as magyar választás egyik különös – sokak által rejtélyesnek minősített – jelensége: éppen azok szavaztak nagy arányban a Fideszre, akik a legrosszabbul jártak vele. Ez azért érthetetlen, mert logikusnak látszik feltételezni: az emberek racionálisan, életkörülményeik alapján ítélik meg helyzetüket, így ha romlik, akkor büntetik azokat, akiket felelősnek tartanak ezért.

http://hvg.hu/itthon/20180604_Marosan_Gyorgy_Jolet_vagy_identitas

Trump: Abszolút jogomban áll ELNÖKI KEGYELMET adni saját magamnak

Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt posztolta, hogy:

„Amint azt számos jogtudós elmondta, teljesen jogomban áll ELNÖKI KEGYELMET adni saját magamnak, de miért tenném ezt, amikor nem csináltam semmi rosszat? Addig is, a soha véget nem érő Boszorkányüldözés, amit 13 nagyon Dühös és Zavart demokrata (& mások) vezet, folytatódik a félidős választásig!”

 

https://444.hu/2018/06/04/trump-abszolut-jogomban-all-elnoki-kegyelmet-adni-sajat-magamnak

Putyin mostantól ellenszankciókat indíthat a „barátságtalan” országok ellen

A törvény értelmében az orosz elnök a kormány kezdeményezésére büntetőintézkedéseket rendelhet el az Oroszországgal szemben „barátságtalan magatartást tanúsító” országok, a közvetlenül vagy közvetve azok joghatósága alá tartozó szervezetek, ezen országok tisztségviselői és állampolgárai ellen.

A jogszabály lehetővé teszi a nemzetközi együttműködés leállítását vagy felfüggesztését meghatározott ágazatokban, a termékek és nyersanyagok importjának és exportjának betiltását, az állami és helyi szintű közbeszerzési eljárásokból és privatizációból történő kizárást.

A törvény emellett egyéb korlátozásokat is megenged „az elnök döntésével összhangban, hogy lehetőség nyíljon az operatív reagálásra a változó helyzetben”.

https://444.hu/2018/06/04/trump-abszolut-jogomban-all-elnoki-kegyelmet-adni-sajat-magamnak

Salvini–Soros szópárbaj

Egymást kritizálták, de az uniónak ugyanazt üzenték: segítse Rómát

Magyar Hírlap

Szó- és nyilatkozatpárbajt vívott egymással George Soros és Matteo Salvini, de Brüsszelnek mindketten azt üzenték: jobban teszi, ha nem hagyja cserben Olaszországot a bevándorlási válságban.

Ha Oroszország támogatja Matteo Salvini belügyminisztert és az új olasz kormányt, arról a közvéleménynek is joga van tudni – jelentette ki George Soros egy Trentóban tartott tanácskozáson a la Repubblica olasz lap beszámolója szerint. A milliárdost aggasztja Oroszország növekvő európai befolyása, és szerinte Moszkva nagyon nagy hatással van az új olasz kormányra. Soros veszélyesnek nevezte Donald Trump amerikai elnök politikáját is, de azt hangsúlyozta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megsemmisíteni akarja Európát, hanem ki akarja használni a kontinenst.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119925/SalviniSoros_szoparbaj

Őry Mariann Csomagoljanak!

Álláspont. Örüljünk annak, hogy ha nehéz idők is jönnek, az arra méltatlanok elvesztik a hatalmukat. Magyarország pedig újabb erős szövetségest kap Európa védelméhez

Magyar Hírlap

„Nem válhatunk Magyarországgá a Földközi-tenger közepén” – panaszolta a hét végén Marco Minniti volt olasz belügyminiszter azzal az összetéveszthetetlen arroganciával, amivel csak a balliberális politikusok tudják kioktatni az embereket. Az Olaszországért való aggodalom leginkább a saját politikusi garnitúrájának jövőjéért való aggodalom. Nem kell ezt Magyarországon bemutatni, ahogy azt a valósághoz való sajátos viszonyt sem, amelyet Minniti egy másik megjegyzésével felvillantott. Szerinte ugyanis az új, M5S-Liga kormány „zárt társadalmat” akar csinálni Olaszországban az eddigi hagyományos nyitottság helyett. Hol lehet a józan esze annak, aki társadalmi nyitottságnak hívja, ha jó félmillió illegális afrikai migráns keseríti meg az olaszok életét?

Persze ne feledjük, a kormányzati felelősséggel bírók azért kénytelenek voltak felismerni, hogy hiába a szép szavak, összeomlik az ország, őket pedig nemcsak kiszavazzák a hatalomból, hanem vasvillával kergetik el. Szóval miközben napi szinten szidták a magyar kormányt, amely elültette az olasz jobboldaliak fejében is a határvédelem ördögtől való gondolatát, azért – valamelyest – Róma is fellépett a migránsokat taxiztató Soros-civilek ellen a Földközi-tengeren.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119920/Csomagoljanak

Bogár László Itáliapokalipszis

Az olasz válsággal lehullani látszik a lepel, a feltáruló valóság látni tanítja majd Európát

Magyar Hírlap

A görög apokalüpszisz szó jelentése feltárulkozás. Arra az aktusra utal, mikor a színházban félrehúzzák a függönyt, s így láthatóvá válik a színpad a szereplőkkel és a díszletekkel, szóval mindaz, ami addig rejtve volt. Olaszország most a legteljesebb apokalipszis állapotában van, hiszen végre láthatóvá vált mindaz, ami eddig rejtve volt. Eddig az volt mondva, hogy egyáltalán nem is létezik semmiféle színház, meg díszlet, meg szereplő, itt egyszerűen csak demokrácia van. Most azonban minden eddiginél világosabban és kegyetlenebbül tárult fel mindaz, ami a demokratikus díszletek mögött húzódik, és amit nem létezőnek szoktak mondani a világ egyébként szintén nem létező urai.

Az olasz államfő egyértelművé tette, számára a választói akarat-nyilvánítás legfeljebb „tájékoztató jellegű” lehet, és ő sokkal jobban tudja, hogy mi a választói akarat, mint az ezt az akaratukat kinyilvánító választók.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119919/Italiapokalipszis

Toroczkai: A mi formációnk erősebb lesz, mint a Jobbik

„Tömegek, akár komplett alapszervezetek fogják otthagyni a pártot”

Magyar Hírlap

Várhatóan új politikai formációt alapít Toroczkai László, akit a Jobbik elnöksége igyekszik kiszorítani a pártból. A volt alelnök lapunknak azt mondta, több olyan belső ügyről is tud, amely a Jobbik szavazóinak nagyon nem tetszene.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119927/Toroczkai_A_mi_formacionk_erosebb_lesz_mint_a_Jobbik

„Nem látjuk Soros kritikájában az antiszemita motivációt”

Az elmúlt években Franciaországban százmillió eurót kellett költeni a zsidóság biztonságára, az infrastruktúra megerősítésére a Tett és Védelem Alapítvány titkára szerint

Magyar Hírlap

Soros önmaga definiálta magát közéleti-politikai szereplőként, fogalmazott meg véleményt a migrációval kapcsolatban. Teljesen legitim támadni a szereplését – nyilatkozta lapunknak Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119926/Nem_latjuk_Soros__kritikajaban_az_antiszemita_motivaciot

A Fideszben sem tiszta, miért kellett átírni Semjén Zsolt Stop Sorosát

Bár a kormánypárti képviselők kedvenc témája évek óta a Soros György elleni harc, hétfőn nem igazán tudtak mit mondani arra, miért írta át a kormány szinte teljesen a Stop Soros-törvénycsomag év eleji verzióját. 

Az eredeti tervezetet februárban még Semjén Zsolt nyújtott be a parlamentnek. Aztán a Fidesz végig azzal kampányolt, hogy a választáson ehhez kérnek felhatalmazást, de a múlt héten előterjesztett verzióban nem sok maradt a miniszterelnök-helyettes eredeti ötleteiből:

A mostani javaslat még így is börtönnel fenyegeti azokat, akik a menedékkérőknek próbálnak segíteni, de látszik, hogy az eredeti verziót még ők sem látták megvalósíthatónak. Egyébként az új javaslat benyújtása előtt, az Európai Néppártban újra felerősödtek azok a hangok, amik kizárással fenyegették a Fideszt a civilek vegzálása miatt. 

https://444.hu/2018/06/04/a-fideszben-sem-tiszta-miert-kellett-atirni-semjen-zsolt-stop-sorosat