2018, június 12 - 06:14 Sajtószemle

Robert De Niro ellopta a show-t a 72. Tony Awards díjátadó gálán magyar idő szerint hétfő hajnalban, amikor pár másodpercen belül kétszer is káromkodva küldte melegebb éghajlatra Donald Trumpot.

A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész Bruce Springsteent szólította fel a színpadra, de előtte üzent az amerikai elnöknek is.

Csak egy dolgot szeretnék mondani. Baszd meg, Trump!

A váratlan beköszönés olyannyira jól sült el, hogy a közönség állva tapsolta őt.

A műsort közvetítőt CBS egyébként ügyesen kisípolta a trágár megszólalást, de a Twitterren később felkerült a cenzúrázatlan verzió is.

 https://24.hu/kultura/2018/06/11/allva-tapsoltak-robert-de-nirot-a-dijatado-galan-miutan-elo-adasban-azt-uzente-trumpnak-bassza-meg/

 

Egy jelenet, négy párhuzamos valóság négy elnöki fotós képein

 

Pillanatok alatta bejárta a netet Angela Merkel elnöki stábjának fotója a hétvégi G7 csúcstalálkozóról. Könnyű belátni, hogy miért. Az elkapott testbeszéd-jelenet tökéletes pillanatban, szavak nélkül illusztrálja az egész világpolitikát (ami most leginkább a kereskedelmi háború előkészületeiről szól), az egymásnak feszülő nehézsúlyú politikusok testtartásába mindenki beleláthatja, amit csak akar. 

Angela Merkel fotósa egész biztosan megnyerte a háziversenyt ezzel a képpel. Tökéletesen kipipálta a feladatát.Én még egy véletlen reneszánsz plecsnit is kiosztok érte.  A jelenet persze megtörtént, és pont így történt, de, aki látott már embereket csoportban állni, tudja azt is, hogy az emberek sosem állnak hosszú percekig ugyanabban a pózban szoborrá merevedve. Érdemez megnézni, mit hozott ki a helyzetből Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai elnök vagy Donald Trump stábja, akik mind igyekeztek a saját emberüket a jelenet középpontjába állítani.

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/10/negy_fotos_egy_testbeszed/

CEU-rektorhelyettes: Június végéig tudnunk kell, mi történik, annál nem húzhatjuk tovább

 

Fodor Éva szerint tavaly szeptember óta a kormány asztalán van az a megállapodás, ami lehetővé tenné a Közép-Európai Egyetem működését. Alá azonban nem írják, pedig Palkovics László az Egyesült Államokban azt mondta: a CEU teljesítette a feltételeket. Interjú az egyetem társadalom és bölcsészettudományokért felelős rektorhelyettesével.

https://zoom.hu/hir/2018/06/11/ceu-rektorhelyettes-junius-vegeig-tudnunk-kell-mi-tortenik-annal-nem-huzhatjuk-tovabb/

Lázár áprilisban újabb kétmilliárd forintot szórt szét az emberei között

A június 30-ig mért teljesítmények utáni kifizetésekre már korábban válaszolt a Miniszterelnökség, eszerint 1,3 milliárd forintot kapott 642 dolgozója. A december végéig elért teljesítményhez kapcsolódó extrajuttatás adatára azonban mostanáig kellett várni:

A 2017 december 31-i mérési pont szerinti teljes céljuttatás-kifizetés a Miniszterelnökségen 2.041.975.483 forint volt. A céljuttatásban összesen 783 fő részesült.

Ezzel együtt, az összesen 3,3 milliárd forint céljuttatás alapján

Lázárék fejenként átlagosan 4,6 millió forint jutalmat osztottak szét búcsúzóul.

 

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/lazar-aprilisban-ujabb-ketmilliard-forintot-szort-szet-az-emberei-kozott/

2400 milliárd forintnyi uniós pénzt bukhat Magyarország

Mintegy 7,6 milliárd euróval, kb. 2400 milliárd forinttal kevesebb forrást kaphat Magyarország az EU közös költségvetéséből 2021-2027 között, mint a mostani ciklusban és 3,1 milliárd euróval, 1000 milliárd forinttal többet kellene befizetnie a kasszába, így az EU-pénzek nettó egyenlege közel 34 százalékkal, 21,3 milliárd euróra eshet – derül ki a Portfolio 2018-as árakon végzett számításaiból.

A portál az Európai Bizottság friss terveiből indult ki, a végső számok a következő évek tárgyalásain dőlnek el.

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/2400-milliard-forintnyi-unios-penzt-bukhat-magyarorszag/

Nem engedi kikötni a 629 menedékkérőt szállító hajót az olasz belügyminiszter

A német SOS Mediterrannee civilszervezet Aquarius nevű hajója, fedélzetén 629 menedékkérővel vasárnap nem tudott kikötni az olasz partoknál, mivel a hatóságok nem adtak engedélyt rá. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, a szigetország szerint azonban nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket.

A civilek hajója jelenleg líbiai felségvizeken vár döntésre.

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/salvini-hajo-kikot/

Az orosz metróügylet után Paks 2-nél is felbukkant Orbán volt államtitkára

direkt 36

Bár a nevét kevesen ismerik, Perenyei Tamás fontos ember.

Az 51 éves ügyvéd államtitkár volt az első Orbán-kormányban, baráti viszonyt ápol Csányi Sándor OTP-vezérrel, valamint szerepe volt annak a megállapodásnak az előkészítésében, amellyel a BKV az oroszokra bízta a 3-as metró felújítását.

Most pedig Perenyei érdekeltsége feltűnt az ország történetének egyik legnagyobb beruházásában, a szintén oroszok által végzett Paks 2-építkezésben is. 

Az ügyvéd egyik cége tavasszal nyert el egy megbízást a bővítést végző orosz atomvállalattól, a Roszatomtól. A komoly referenciákkal rendelkező, korábban más atomerőműveknek is bedolgozó vállalat tervezői munkákat fog végezni az új paksi blokkokhoz. A cég tavaly ősszel került Perenyei közvetett tulajdonába.

A Direkt36 folyamatosan figyeli és egy magyar nyelvű adatsorban teszi közzé, hogy a Roszatom milyen vállalatokkal köt szerződést Paks 2-vel kapcsolatban. Eddig alig 40, főleg kisebb értékű szerződést kötött, ezek közül kapta az egyiket Perenyei cége. 

https://444.hu/2018/06/11/az-orosz-metrouzlet-utan-paks-2-ben-is-megjelent-a-legfelsobb-korokhoz-kotodo-ugyved

Megkezdődött Trump és Kim Dzsongun csúcstalálkozója

 

A találkozó első pillanatai képről képre

Legyünk azért őszinték, sok minden nem derült ki eddig, pedig két órája tart a találkozó. Ami eddig történt, azt az apró gesztusok, a kézmozdulatok, a testbeszéd és a viaszból faragott mosolyok foglalják össze.

A következő galériában képről képre végigmegyünk a történelmi találkozó minden pillanatán: 

https://index.hu/kulfold/2018/06/12/megkezdodott_trump_es_kim_dzsongun_csucstalalkozoja/

A rózsadombi úrifiú, aki a NER holdudvarából váltaná le a Fideszt

A rendszerváltás utáni politikai-gazdasági elit gyerekeivel nőtt fel, ma a parlament legfiatalabb és legvagyonosabb tagja. Az LMP politikusaként beszélő viszonyban van Csányi Sándorral, de elment Orbán Ráhel esküvőjére is. Az elmúlt években milliárdokat profitál a NER-ből, a pénzét mégis a rendszer lebontására akarja fordítani: azt mondja, nyáron vidéki médiahálózatot indít, hogy ne csak a Fidesznek legyen Budapesten kívül sajtója. Egy házban élnek édesanyjával, a NER egyik főideológusának számító Schmidt Máriával, akivel vannak politikai vitáik, de üzletileg teljes összhangban gyarapodnak. Portré az LMP-s Ungár Péterről.

Ungár lakrésze egy olyan 340 négyzetméteres házban található, amelynek negyedrészben tulajdonosa. Itt él édesanyjával, Schmidt Máriával, a NER egyik főideológusával, az ország leggazdagabb nőjével.

Eleget mondják, pontosan tudom, hogy én nem vagyok a nép egyszerű gyermeke, egy rózsadombi gazdag úrifiú vagyok. Ezért tudom, hol a helyem, mik a korlátaim

– válaszolta mezítláb és borostásan arra a kérdésre, hogy milyen politikai ambíciói vannak. Miniszterelnökiek nincsenek, de miniszterként el tudja képzelni magát. Utóbbihoz viszont mindenképpen kormányváltás kellene szerinte, Fidesz–LMP-koalíciót nem tud elképzelni a politikában, még ha az üzleti életben, a családi cégükön belül éppen valami ilyesmi a helyzet.

 

https://index.hu/belfold/2018/06/11/ungar_peter_lmp_portre/

2819 milliárd - ennyi magánnyugdíjpénztári vagyonról jelentett az MNB

mfor

Ezúttal 4 milliárd forinttal apadt az állomány.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint semmi jelentősége nincs annak, hogy a jegybanki statisztikában nyilvántartják a beszántott magánnyugdíjpénztári rendszerben felhalmozott vagyont, de azért érdemes rögzíteni, hogy idén március végén 2819,1 milliárd forintot tüntetett fel a nemzeti bank egy jelentésében, mint az államháztartás nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozása.

https://mfor.hu/cikkek/makro/2819-milliard--ennyi-magannyugdijpenztari-vagyonrol-jelentett-az-mnb.html

Nem rúgta fel a monetáris rendszert Svájc

MTI

A svájciak a vasárnapi népszavazáson elutasították, hogy a továbbiakban csak a jegybanknak legyen joga a pénzteremtéshez. Elfogadták viszont az online szerencsejátékról szóló javaslatot.

https://mfor.hu/cikkek/makro/nem-rugta-fel-a-monetaris-rendszert-svajc.html

„Migránssimogatásért" jelentették fel Botkát, a KSH akcióját leplezték le

 

„Feljelentették” Botka Lászlót, hogy már megint migránssimogató akcióba kezdett Szegeden. Botka szerint nem az önkormányzat, hanem a kormány szervezete, a Központi Statisztikai Hivatal programjának része az óvódákban dolgozók érzékenyítő tréningje.

Egy szegedi olvasó írt levelet a Pesti Srácoknak, hogy a szegedi Humán Közszolgáltató Iroda levélben értesítette a helyi óvodákat, hogy kétszer kétnapos érzékenyítő tréninget tartanak számukra, ahogy a portál írja, a Soros-féle Menedék Egyesület közreműködésével – a hírportál cikkét a delmagyar.huszemlézte. A Migráns gyerekek az óvodában – Interkulturális kompetenciafejlesztés a Pesti Srácok szerint már önmagában arra utal, hogy a szegedi önkormányzat bevándorló gyerekek befogadására készül.

delmagyar.hu megkereste a polgármestert, aki válaszolt a helyi lap megkeresésére, és közölték is Botka László válaszát. Ebből derült ki az, hogy a Központi Statisztikai Hivatal projektjéhez csatlakozott a város a kormány szervezetének, a Központi Statisztikai Hivatalnak a kérésére.

http://hvg.hu/kkv/20180611_Migranssimogatasert_jelentettek_Botkat_a_KSH_akciojat_lepleztek_le

EZER SZÓ

Sitkei Levente Magyar Idők

Jobban tesszük, ha soha nem hiszünk a szemünknek, amikor nemzetközi politikáról van szó, arról nem is beszélve, hogy a szavak is mindig cselesek, az igazi üzenet nem ott rejtőzik, ahol gondolnánk. Mindig kampány van valahol, mindig szüksége van valakinek arra az asztalt körülálló politikusok közöl, hogy bebizonyítsa erejét és tettrekészségét. A világsajtóban megjelent fénykép szerint Donald Trump durcás kisfiúként, karba tett kézzel ülve elszigetelődött, a G7-csúcson részt vevő többi tagállam vezetője pedig a német kancellár vezetésével egységes tömböt képez. Ezt a fotót Angela Merkel hivatalos stábja adta ki.

Egy töredék pillanattal korábban vagy később kattintott a kanadai fotós, az ő képükön Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nevet, Merkel közel hajol Trumphoz és mosolyog, az amerikai elnök pedig érdeklődően néz a többiek felé. Röviden szólva, semmi sem igaz. Csak egy töredék pillanat volt, amelyet ki lehet használni politikai munícióként, hiszen harc dúl, állandó, kérlelhetetlen küzdelem, a legszorosabb szövetségesek között is.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/ezer-szo-3182128/

A SZABADSÁG LEBEGÉSE

Pilhál György Magyar Idők

– Miután az Orbán-kormány drogstratégiája megbukott, és a hatóságok nem tudják megakadályozni a fogyasztást, a biztonságosabb fogyasztás felé kellene terelni az embereket. (…) Arra kérjük a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kannabisz legalizálása érdekében! Ez Magyarország érdeke – mondta minap Sermer Ádám, a Liberálisok szószólója. Meg azt is mondta korábban ez az ember, hogy a kannabisz már régen nem „kapudrog”, nem lehet ráfogni, hogy belépő a kemény drogok világába.

Hallgatva az „érveket”, az embernek van egy olyan érzése, hogy Sermer Ádám már maga is benyitott azon a drogkapun…

A kéretlen látogatások idén február tizedikétől elmaradtak – a fiú aznap a Szabadság-híd turulját kereste föl… (Ha Sermer nem hiszi, guglizza ki a február 10-i rendőri tudósításokat.)

„Ez Magyarország érdeke” – érvel a drogliberalizálás mellett az anyaszomorító ember. (Amit még ideírnék, azt alighanem kihúzná a szerkesztő.)

 

https://magyaridok.hu/paca/a-szabadsag-lebegese-3182707/

FRANCIA ÉRTELMISÉGIEK A MAGYAROK PÁRTJÁN

S. Király Béla Magyar Idők

Álljon itt Eric Zemmour egyik áprilisi rádiós jegyzete, amely Mostantól Orbán Viktor Brüsszel első számú ellenzéke címmel hangzott el.
„Orbán Viktor győzelme messze túlmutat a kis Magyarországon. Egy újabb választási siker, amelyet a nyugati elitek megvetően populizmusnak titulálnak. Pedig a leckét feladták minden jobboldali pártnak. Orbán pártja – amely többek közt a francia Republikánus Párttal és a német Kereszténydemokrata Unióval együtt az Európai Néppárt tagja – úgy győzött, hogy közben vállalta Európa keresztény gyökereit, és küzdött a nagy népességcsere ellen, példát mutatva egy olyan országnak, mint a multikulturális Franciaország.

Ausztria, Szlovákia, Olaszország és Lengyelország után Magyarország ismét a kezdőkörben van. Immár a kontinens fele ellenzi a brüsszeli politikát, illetve a német és a francia gazda magatartását. Fél Európa – köztük Észak-Olaszország is – támogatja az Orbán Viktor által elméletileg megindokolt illiberalizmust. A nemzetközi média sulykolása ellenére – amely elkeseredett kampányt folytat Orbán ellen – az illiberalizmus nem ellentéte a liberalizmusnak, még kevésbé a piacgazdaságnak.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/francia-ertelmisegiek-a-magyarok-partjan-3165787/

 

KROKODILKÖNNYEK A HETI VÁLASZÉRT

A G-NAP UTÁN A LAP MUNKATÁRSAI TUDTÁK, MIRE SZERZŐDTEK, MÉGIS A KORMÁNYRA MUTOGATNAK

Jeszenszky Zsolt Magyar Idők

Persze mennek a szokásos mantrák. Míg a liberálisok folyton náciznak, fasisztáznak, amikor nincs érdemi, tartalmi érvük (tehát szinte mindig), addig az igazikonzik kedvenc szava járása, úgy tűnik, a „nyilas” lett. Nyilasnak nevezik ugyanis Huth Gergelyt és az ő írását.

Miért is? Mert leírta az igazságot? Hogy „Volt véget nem érő lámpabotránykeltés, lőrincezés, korruptozás, miközben az ország látványos fejlődéséről, az emberek töretlen bizalmáról, a nemzetközi vitáinkról és harcainkról legfeljebb csak cinikus félmondatokban esett szó”.

Az árulást mindenhol szeretik, az árulókat sehol. Úgyhogy most aztán sokan vannak bajban a kisebb-nagyobb kvizlingek közül. Van, aki jobban, és van, aki kevésbé szolgált rá. És szerintem eszerint is lehet mérlegelni, hogy ki az, aki megérdemel egy újabb lehetőséget, és ki az, aki nem. Tartok tőle, hogy a világ nem igaz­ságos, és épp azoknak sikerül majd valahogy visszadörgölőzni, akik a legkevésbé méltók az újabb lehetőségre.

https://magyaridok.hu/velemeny/krokodilkonnyek-a-heti-valaszert-3177766/

Nincs magyarázat a rejtélyes betegségekre

A kubai hatóságok közlése szerint továbbra sincs magyarázat arra, milyen támadás érte az Egyesült Államok havannai nagykövetségének munkatársait.

A kubai külügyminisztérium szerint semmiféle hiteles elméletet sem sikerült találni arra, mi történt a diplomatákkal, így semmi sem indokolja az amerikai kormány ellenlépéseit sem. Washington havannai diplomáciai testületének több mint a felét vonta ki a kubai fővárosból a megmagyarázhatatlan esetekre adott válaszként. Egyúttal 15 kubai diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államokból. Havanna biztosította az Egyesült Államokat arról, hogy továbbra is együttműködik hatóságaikkal a helyzet tisztázásáért.

A rejtélyes esetek 2016 végétől 2017 nyaráig történtek. A nagykövetség több munkatársa megmagyarázhatatlan zajokról számolt be. Komoly fejfájásra, hallási problémákra panaszkodtak, illetve más szimptómák is jelentkeztek náluk. A legutóbbi rejtélyes esetről május 29-én számoltak be.

Hasonló esetekről számoltak be legutóbb Kínából is. Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége pénteken közölte, hogy különös megbetegedések történtek.

http://nepszava.hu/cikk/1161918-nincs-magyarazat-a-rejtelyes-betegsegekre

Tovább gyűrűznek a sikertelen Zsolnay-einstand következményei

Pécs önkormányzatának 300 milliós ingatlanvagyona úszott el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tulajdonosa ellen folyó perben. Mindeközben Pécs vezetőinek komoly felelőssége van abban, hogy a volt Zsolnay-dolgozók egyre nehezebb helyzetbe kerültek.

Nemzetközi visszhangja volt annak, amikor 2016-ban a kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló Paár Attila cége, a WHB meg akarta szerezni a Zsolnayt. A WHB féláron megvette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankól a porcelángyár 416 milliós lejárt hitelét, és követelte az adósság kifizetését. Ezzel párhuzamosan a Zsolnayban kisebbségi tulajdonnal rendelkező pécsi önkormányzat létrehozta a Ledina Kerámia Kft.-t, s oda átcsalt a Zsolnay 145 dolgozójából 117-et, így a porcelángyár leállt. A Zsolnay szír származású, svájci állampolgárságú többségi tulajdonosa, Bachar Najari azonban kifizette a tartozást, s új emberekkel beindította a termelést. A Zsolnay talpra állt, a Ledina pedig – amit a város eladott egy fideszes érdekkörnek - azóta is keresi a helyét a piacon, és csak a tulajdonosok támogatásból képes fenntartani magát.

Pécs fideszes vezetőinek súlyos presztízsveszteséget okozott ez a sikertelen einstand, ami immár anyagi veszteséggel is társul. 

http://nepszava.hu/cikk/1161927-tovabb-gyuruznek-a-sikertelen-zsolnay-einstand-kovetkezmenyei

“Az enyém alatt ott volt az elhunyt férjem aláírása is” – országosan 111 büntetőeljárás indult a választási ajánlások hamisítása miatt

Miközben a GDPR miatt most magyar vállalkozások tízezrei pánikolnak, és naponta kérdezgetik az alkalmazottaikat, hogy “ugye semmilyen ügyfél személyes adatát nem tárolod az íróasztalodon?!”, addig a kamupártok még néhány héttel ezelőtt is úgy adták-vették a választók személyes adatait, mintha csak egy kiló kenyérért mentek volna le a boltba. Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint rengeteg csalás történhetett, országszerte összesen 111 büntetőeljárás indult emiatt. Megtudtuk azt is, hogy kik csalhattak, köztük van például az Iránytű Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Rend és Elszámoltatás Párt. De még az LMP-s Ungár Péter ajánlása miatt is feljelentést tett valaki a rendőrségen.

A trükközés annyira széleskörű volt, hogy áprilisban a választók méteres hosszúságú szavazólapokon voltak kénytelenek kikeresni azt az egy valódi pártot, akire le akarták adni a szavazatunkat. A voksolás előtt csak az Átlátszónak több mint 30 ovasónk jelezte, hogy lemásolták a személyes adatait: hiába csak egy (valódi) pártnak írt alá, a szignója (a címével és az anyja nevével együtt) számtalan más ajánlóíven is szerepelt. Őket most újra megkerestük, hogy megtudjuk, mi lett a feljelentésük sorsa. Mindannyian arról számoltak be, hogy a rendőrség már meghallgatta őket az ügyben.

https://atlatszo.hu/2018/06/11/az-enyem-alatt-ott-volt-az-elhunyt-ferjem-alairasa-is-orszagosan-111-buntetoeljaras-indult-a-valasztasi-ajanlasok-hamisitasa-miatt/

Kétmilliárd forintot kértek a Szeviép-károsultak, ebből 825 milliót találtak jogosnak a kormányhivatalok

Kamu jelentkezők, eltúlzott igények: csak a felét kapták meg a kért állami kártalanításnak a Szeviép-károsultak. A kormánymédia évek óta Botka Lászlót láttatja a csőd mögött, ehhez hatékony segítséget kap a kalandos múltú Szabó Bálinttól. A tavaszi választások előtt Lázár János is csatlakozott ehhez a narrációhoz, ő jelentette be a kártalanítást. Mostanra mégis kiderült, a valódi kár nem sokmilliárdos.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/ketmilliard-forintot-kertek-a-szeviep-karosultak-ebbol-825-milliot-talaltak-jogosnak-a-kormanyhivatalok/

Az azeri feketekasszából származó pénzen népszerűsítette Alijev rezsimjét egy amerikai lobbicég

Az OCCRP és partnerei tavaly ősszel számoltak be arról, hogy Azerbajdzsán brit cégeken keresztül egy feketekasszát működtetett. Egy bonyolult, homályos tulajdonosi hátterű fedőcég-hálózaton keresztül eurómilliós nagyságrendű összegeket mozgatott az azeri rezsim, amelyet saját politikai céljainak előmozdítására használt. A pénz egy része európai politikusok zsebébe vándorolt, akik aztán elismerően nyilatkoztak Azerbajdzsánról és elnökéről, Ilham Alijevről. Most kiderült: az azeri feketekasszát az európaihoz hasonló tevékenységek pénzelésére használták az Amerikai Egyesült Államokban is.

https://occrp.atlatszo.hu/2018/06/08/az-azeri-feketekasszabol-szarmazo-penzen-nepszerusitette-alijev-rezsimjet-egy-amerikai-lobbiceg/

Fordulat az amerikai-magyar kapcsolatokban – Orbánéknak megnyílhat a Fehér Ház ajtaja

Bejött Orbán Viktor számítása és fordulat következett be az amerikai-magyar kapcsolatokban– még ha erre Donald Trump elnökké választása után majdnem másfél évet is kellett várni. A The Washington Post a minap azt írta: egyenesen a Fehér Házban döntöttek arról még tavaly, hogy ezentúl engedékenyebbnek kell lenni a magyar kormánnyal szemben. De valóban bármit megtehet ezután Orbán Viktor, és az amerikaiak csendben fognak maradni? Washingtoni forrásaink szerint erről szó sincs: új politikát hirdetett az amerikai külügy, de Orbánék könnyedén eljátszhatják az esélyt, amit most kaptak.

https://atlatszo.hu/2018/06/08/fordulat-az-amerikai-magyar-kapcsolatokban-orbaneknak-megnyilhat-a-feher-haz-ajtaja/

„Orbán Viktor Magyarország kilépését készíti elő az Európai Unióból”

Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök a bíróságok függetlenségének felszámolásával Magyarország kilépését készíti elő az Európai Unióból. Hadházy Ákos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányfő retteg a felelősségre vonástól, az Európai Ügyészségtől, emiatt „mer nekimenni” a bíróságoknak. Ki akarja provokálni az ország kilépését a közösségből, hogy ne kelljen az Európai Ügyészség elé állnia – értékelt. 

http://168ora.hu/itthon/orban-viktor-magyarorszag-kilepeset-kesziti-elo-az-europai-uniobol-151271

Nem kímélik a kastélytulajdonos Lázárt volt kollégái

Folyamatos az üzengetés a Miniszterelnökség korábbi vezetője a kormányzat tagjai közt április 8. óta. Most a nemzetpolitikáért felelős államtitkár válaszolt 

Lázár János "Riogatás zongoraszóra" című Bécsben készült videójára.

Potápi Árpád János gyermekeivel közös szelfit posztolt az osztrák fővárosból, amit még egy un. szmájlival is nyomatékosított. 

https://444.hu/2018/06/11/nem-kimelik-a-kastelytulajdonos-lazart-volt-kollegai

Kovács László: Most kell előkészíteni a 2022-es kormányváltást

Kovács László korábbi pártelnök szerint az MSZP-ben most zajló tisztújítás tétje és kulcskérdése az, hogy sikerüljön előkészíteni a kormányváltást a következő országgyűlési választáson.

Az M1 hétfő reggeli műsorában az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy ha megfelelő elnököt és elnökséget sikerül a párt élére választani, „akkor kezdhetünk bízni a '22-es sikerben”. Fontosnak nevezte, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező csapat kerüljön a szervezet élére.

Úgy értékelt, a jelenlegi kormányzat rossz irányba vezeti az országot. Míg az európai uniós csatlakozás idején Csehországgal és Szlovéniával küzdöttünk a térség éllovasának szerepéért, addig ma Bulgáriával és Romániával versengünk a sereghajtók között – mondta a volt külügyminiszter.

http://168ora.hu/itthon/kovacs-laszlo-most-kell-elokesziteni-a-2022-es-kormanyvaltast-151253

Tamás Ervin: Alelnökök – Németh Szilárd és Kubatov Gábor

Mi történik, ha egy hatalomban lévő párt alelnökéről kiderül, hogy verőembereket vesz igénybe bizonyos politikai célok elérése érdekében? Semmi. Hiszen nem is verekedtek. Benézhettünk a rezsim paravánja mögé, egy sértődött, nagydarab, kopasz ember beszélt is a bevethetőség kulisszatitkairól, de úgy ment el emellett a közvélemény, mint ahogy a gyorsvonat a feltételes megállókon át, sebességcsökkentés nélkül. Korábban a választási iroda előcsarnokában lezajlott tumultuózus jelenet, amely a hétvégi boltzár elleni népszavazási beadvány időbeni leadását akadályozta meg, élőben mutatta, hogy kell az ilyesmit csinálni. Na, azt is a morgást követően színes-szélesvásznú közöny fogadta, visszavonták a boltzárat, a nagyközönség pedig megelégedett ennyivel.

Boncolgathatjuk napestig a választási eredményeket, a lényeg azonban az, hogy a választók alig-alig büntettek meg valakit, sorra szavazták a T. Házba a leggázosabb alakokat. Nem érdekel, hogy ebben mennyi részük van a trükköknek, a nyilvánosság kisajátításának, a manipulációnak vagy a mozgósításnak, de bizarr, hogy végül a miniszterelnök rostáján esik ki néhány azok közül, akiknek már nekünk kellett volna elégtelent adnunk. Így viszonylagossá válik minden, mert jól látható, hogy Orbán Viktor nem annyira erkölcsi felháborodásában válik meg valakitől, nem a morális kopás leltára, hanem az aktuális felhasználhatósági mutató, esetleg valamicske önállóság felmutatása volt a döntő szempont a szelekcióban. 

http://168ora.hu/velemeny/tamas-ervin-alelnokok-nemeth-szilard-es-kubatov-gabor-150375

Mikecz Dániel: Menjél haza, nézzél tévét

Az Alaptörvény mostani változtatása csupán pár ember kényelmét szolgálja.

Fontosabb azonban, hogy hivatkozási alapot jelent majd a tüntetések és résztvevőik megítélésében. Célja, hogy erősödjön a passzivitás a magyar társadalomban, és szektásodjon annak aktív magja. Ha nem is tiltanak be tüntetéseket a lakók nyugalmára hivatkozva, szembe lehet állítani az állandóan elégedetlen ellenzéki „hisztizőket” a családok nyugalmát védelmezőkkel. 

http://168ora.hu/velemeny/mikecz-daniel-menjel-haza-nezzel-tevet-151176

Hangfelvétel van arról, hogy milliós nagyságrendű a feketepénz a ceglédi kórházzal összenőtt cégnél

2017 egyik tavaszi hónapjában bő 5 millió forint volt a tankolás a nagyjából 30 autóval betegeket szállító cégnél, 10 millió forint a munkatársak bére, közel 2 millió forint ennek a járuléka, és „közel 4 millió forintot fizettünk feketén”.

A rögzített beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy ennek a feketefizetésnek a csatornája a papíron önkéntes, ingyenes munkavégzés – ez egybevág azzal, amit korábban meséltek a 24.hu forrásai. A dolgozók a bérük egy részét úgy kapják, hogy heti másfél napot még ráhúznak a normál munkájukra, ezt papíron ingyen teszik, valójában zsebbe kapják érte a pénzt, és így összességében a legtöbb ember 130-150 ezer forint között visz haza havonta.

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/egeszsegugy-sanamed-korhaz-feketepenz-feketemunka-cegled/

Mire képes és mire nem a spanyol demokrácia?

|

Ara-Kovács Attila

 

„A szocialistáknak mindössze 84 mandátuma van a 350 fős parlamentben, vagyis sok áldozattal járó „koalíciós politikára kényszerülnek”. Ott vannak a koalícióban a katalán és baszk nacionalisták: ha nekik engednek, akkor állandó támadásoknak lesznek kitéve a nemzetet egyben tartani akaró nyilvánvaló többség részéről. És szintén a koalíció tagja a radikális-balos populista Podemos, mely már most követeli annak a gazdasági reformcsomagnak a kivezetését, ami Rajoy nevéhez fűződik.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2018/06/11/Mire-kepes-es-mire-nem-a-spanyol-demokracia

 

4.5 millió forintot fizet a TV2 Spéder lejáratásáért

Szinte pontosan két évvel ezelőtt került adásba a TV2 propagandacsatornává züllesztésének emlékezetes állomását jelentő riport Spéder Zoltánról, amelyben klasszikus paparazzófotókkal és manipulált beállításokkal próbálták lejáratni az üzletembert. Az emiatt indult per jogerősen véget ért, az elsőfokú ítélethez képest ugyan kisebb, de még így is jelentős sérelemdíjjal. Úgy tűnik, a bíróságokon (még) számítanak a személyiségi jogokat garantáló törvények akkor is, ha az állami támogatással Andy Vajnához került csatorna veszi ezeket semmibe.

http://hvg.hu/itthon/20180611_Mediatorteneti_itelet_elmeszeltek_a_TV2t_a_gyomorforgato_Spederlejaratasert#rss

Nagy fordulat az Észak-Korea-csúcson

 

Az észak-koreai média, amely eddig mélyen hallgatott az ország diktátora, Kim Dzsongun és az USA elnöke, Donald Trump szingapúri csúcstalálkozójáról, egyszer csak elkezdte tolni a híreket a történelmi eseményről. Az elemzők következtetéseket vonnak le ebből, mint ahogy abból is, hogy ha közvetve is, de Kína is megjelent a színen.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_fordulat_az_eszak-korea-csucson.664092.html

 

Földrengésszerű változás jöhet az EU-ban

 

Az európai jobbközép ugyanúgy visszaszorulhat a kontinens politikai palettáján, ahogy a balközép háttérbe került, ami alaposan átrajzolhatja a hatalmi viszonyokat: egy új centrum és a populista erők vehetik át az irányítást, meghatározva Európa politikai-gazdasági jövőjét.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/foldrengesszeru_valtozas_johet_az_eu-ban.663960.html

 

Újabb gyanúsítások lehetnek a kilencvenes évek nagy bűnügyeiben

ORIGO2018.06.11. 12:05

A kilencvenes évekbeli gyilkosságok és merényletek újabb tetteseit foghatja el a rendőrség, miután Pintér Sándor belügyminiszter ismét miniszteri biztossá nevezte ki Horváth Andrást - írja a Magyar Idők. A nyugdíjas dandártábornok nyomozói most Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolására, és az 1998-as politikai robbantásokra koncentrálnak.

Horváth András öt évvel előtt kezdte el a munkát Pintér Sándor belügyminiszter felkérésére. Egy nyomozócsoport élén vállalta a feladatot, hogy pontot tesz a kilencvenes évek alvilági leszámoláshullámát jelentő ügyek végére. Ennek első eredményeként áprilisban meggyanúsították Gyárfás Tamástazzal, hogy

az ő közvetlen parancsára gyilkolták meg

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban. 

http://www.origo.hu/itthon/20180611-tobb-ugy-vegere-pont-kerulhet-a-kilencvenes-evek-alvilagi-leszamolashullamabol.html

 

Lázár János kastélyügye megmutatja, hogy ebben az országban mit ér egy politikus (szava)

„Nekem nincsenek százmillióim, hogy beszálljak egy ilyen beruházásba.”

 

Amikor március 19-én parlamenti dolgozószobájában fogadott Lázár János, már több hónapja kutattam olyan bizonyítékok után, amelyek alátámaszthatják, hogy az akkori csúcsminiszternek van köze a Hódmezővásárhely melletti tanyavilágban, Batidánál felépített luxuskastélyhoz. Számos olyan emberrel beszéltem, aki vagy dolgozott a területen, vagy rálátása volt a munkálatokra, netán ismerte azt a Kulik Jenőt, akinek a nevén futott kezdetben az egész beruházás, és mindenki arról számolt be, hogy információi szerint Lázár János nem csak egyszerű telekszomszéd.

Ha nem szeretnék jóhiszemű lenni – és a fentiek után miért is lennék az –, akkor azt mondanám: Lázár János szemrebbenés nélkül az emberek szemébe hazudta, hogy neki semmi köze nincs az egészhez, majd amikor már kiderült, hogy semmi szerepe nem lesz az új kormányban, nem érezte kockázatosnak papíron is beszállni.

Hogy mi volt a valódi oka az időzítésnek, az minden bizonnyal sosem fog kiderülni, mindenesetre érdemes felidézni a márciusi interjú egy másik részletét, amellyel Lázár János igazolni szerette volna, hogy neki tényleg semmi köze a földjeik közötti luxushoz: „A vadászház körül lévő földek egy részén édesanyám, a gyerekeim és én együtt gazdálkodunk: a családunk. Itt szinte teljes egészében erdőgazdálkodás folyik, de a vadászház tulajdonosai azzal is megkerestek, hogy tudunk-e egy kisebb területet a rendelkezésükre bocsátani.

Nekem nincsenek százmillióim, hogy beszálljak egy ilyen beruházásba, ilyen módon azonban én is tudtam támogatni a fejlesztéseket, amelyeknek természetesen az a vadásztársaság is a nyertese lesz majd, amelynek a tagja vagyok.”

 

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/lazar-janos-kastelyugye-megmutatja-hogy-ebben-az-orszagban-mit-er-egy-politikus-szava-111720

A párt szakad, a világnézetünk marad – Novák Előd a Mandinernek

 

„A Jobbik számára a lejáratódott és elbukott Vona Gábor személye mára inkább tehertétellé vált” – mondja Novák Előd, aki Vonát bizonyos szempontból egyszerre hasonlítja Gyurcsány Ferenchez és az egykori hadsereget leszerelő Linder Bélához. A szerinte hiteltelenné vált Jobbikból kilépő politikus új jobboldali mozgalmat akar indítani, mert „igény volna rá”. Interjúnk.

 

http://mandiner.hu/cikk/20180611_novak_elod_interju

Hogyan lesz itt kereszténydemokrácia?

Egy kereszténydemokráciában sem a többségnek, sem a kormánynak, sem a népnek nincs abszolút hatalma. A keresztény jelző viszont egyvalamit biztosan jelent: az úr egyedül az Úr.

 

http://valasz.hu/publi/hogyan-lesz-itt-keresztenydemokracia-128755

Zoltai Gusztáv mire volt jó?

Az exmunkásőr Zoltai Gusztáv alkalmazása a jobboldali kormányzat tanácsadójaként az elmúlt ciklus olyan botránya volt, amire négy éven keresztül semmilyen épkézláb magyarázat nem született.

Túl azon, hogy évente egyszer-kétszer, a nyilvános szerepléseivel halálosan felidegesítette az antikommunizmust eldobható politikai terméknél többre tartó honfitársak tömegét, Zoltai csak arra volt „,jó”, hogy fel lehetett mutatni, a nemzeti együttműködés immár a legyőzött establishment kádereire is kiterjed. Amennyiben azok – Lázár János megfogalmazása következik – „nem szekértolókként” is hajlandók tolni a szekeret.

Zárjuk ezt a rövid bejegyzést egy 2014-es idézettel. A kérdező D. Horváth Gábor, az akkori Magyar Nemzet akkori szerkesztője, a válaszadó pedig Gulyás Gergely, akkor még országgyűlési alelnök, ma már Zoltait kirúgó miniszter.

– Miként illeszthető a Fidesz kommunista múlthoz való viszonyulásába Zoltai Gusztáv miniszteri főtanácsadói kinevezése?

– Szerintem sehogy. Egy volt kommunista munkásőr kormány-tanácsadói kinevezése kibékíthetetlen ellentétben áll mindazzal, amit a totalitárius diktatúrákhoz való viszonyulásunkról sokszor és sokan elmondtunk, ahogy az alaptörvény értékrendjével is összeegyeztethetetlen.

http://valasz.hu/itthon/zoltai-gusztav-mire-volt-jo-128869

 

Siralmas a helyzet - Összeomlott a magyar szakképzés

Hiába menekítik ki a jómódú szülők a gyerekeiket idejekorán hat-nyolc osztályos gimnáziumokba, egyházi középiskolába, az állami iskolákból és a szegregált szakképző intézményekből kikerülő, írni-olvasni nem tudó tömegek előbb-utóbb feloldhatatlan szociális feszültséget és megoldhatatlan gazdasági problémát okoznak.

 

http://168ora.hu/itthon/siralmas-a-helyzet-osszeomlott-a-magyar-szakkepzes-151173

 

Hőbörgött az interneten, Európa egyik legbefolyásosabb embere lett

 

Olaszországban nemcsak európai, világviszonylatban is újszerű populista erő került hatalomra: az Öt Csillag Mozgalom nem párt, hanem hálózat, nem politikusok alkotják, hanem laikusok, és ígéretük szerint nem a bankárokra, hanem az átlagemberek problémáira fognak figyelni majd. Persze árnyalja a képet, hogy nem sok a szakértelem a csapatban, miközben a koalíciós partnerük egy régi vágású szélsőjobbos, EU-ellenes párt lett. De ettől még szeretnék felforgatni Európát.

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/11/beppe_grillo_ot_csillag_mozgalom_eszaki_liga_di_maio_salvini_olaszorszag_valasztas_koalicio_szelsojobb/

 

Dömötör a Jobbiknak: Álhíralapú politizálás helyett szavazzák meg az alkotmánymódosítást

 

A parlament mai ülése Vadai Ágnes napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. A képviselő szerint 21 EU-s kormány jelezte, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez. A DK-s politikus szerint ha nem Polt Péter lenne a legfőbb ügyész, már több fideszes megégette volna magát. „Magyarországon nem tud olyan sötétség lenni, hogy Európában ne lássák, itt köztörvényes bűnözők vannak hatalmon" – mondta Vadai.

Vadai megkérdezte a fideszeseket: mi érdekük fűződik ahhoz, hogy az európai ügyészség nyomozzon és börtönbe zárja a bűnösöket?

 

Vadai elkezdte sorolni, kiknek lenne börtönben a helyük, vagy legalább a vádlottak padján: Tiborcz István, Farkas Flórián, Rogán Antal, Kiss Szilárd.

A kormány nevében Németh Szilárd válaszolt. Szerinte a DK nem a magyar emberek érdekeit nézi, az EU-s ügyészséghez való csatlakozás pedig csökkentené az ország szuverenitását. „Mi nem akarjuk, hogy Brüsszelből irányítsák a magyar ügyészséget és a bíróságot" – mondta az egykori rezsibiztos, aki szerint Gyurcsány Ferenc sincs börtönben, pedig „ő maga mondta az őszödi beszédben, hogy ott lenne a helye".

Németh szerint Gyurcsány családi cége úgy ki van bélelve „brüsszeli megrendelésekkel, hogy olyat még a világ nem látott". Nem csoda hát Németh szerint, hogy a DK a brüsszeli érdekeket képviseli. „Nekünk Magyarország az első" – húzta alá a politikus, mintha nem is telt volna el lassan három hónap a választások óta.

 

https://index.hu/belfold/2018/06/11/domotor_a_jobbiknak_alhir_alapu_politizalas_helyett_szavazzak_meg_az_alkotmanymodositast/

 

Ideiglenesen Bayer Zsolt felesége az országos vérellátó élén

Drexler Donátot menesztette az új emberminiszter, Kásler Miklós az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatói székéből, így Drexler általános helyettese és korábbi üzlettársa, Bayerné Matusovits Andrea felel pillanatnyilag az intézmény vezetéséért.

Az aneszteziológus–sportorvos Bayerné eddig az OVSZ általános főigazgató-helyettesként dolgozott, 2016-ban szinte Drexlerrel együtt érkezett a szolgálathoz. Mindketten szegediek, közös vállalkozásaikban éveket töltöttek együtt. Drexler a szegedi székhelyű On Duty Bt.-ben Matusovits cégtársa 2005-2015 között. (A cégben 2009-2010-ben csaknem 10 hónapig Bayer Zsolt is kültag volt.) 2008-2009-ben Drexler a már házaspárBayerék családi cégében, a Bayer-Matusovits Bt.-ben is viselt vezető tisztséget.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/ideiglenesen-bayer-zsolt-felesege-az-orszagos-verellato-elen-111746

 

Tovább hadakozhatnak a vadászok ifjabb Mészáros Lőrinccel, ma sem lett jogerős ítélet

 

Másfél éve várnak a vadászok Bélmegyeren arra, hogy végre vadászhassanak a saját területükön, ahonnan Mészáros Lőrinc fia kiszorította őket. Pert indítottak az ifjú ellen, első fokon a javukra döntött a bíróság, de a jogerős ítéletet ma sem hirdették ki, így tovább nézhetik, hogy a saját földjükön mások vadásznak.

http://hvg.hu/kkv/20180611_Tovabb_hadakozhatnak_a_vadaszok_ifjabb_Meszaros_Lorinccel_ma_sem_lett_jogeros_itelet

Jávor Benedek feljelentette az ügyészséget a Tiborcz-féle Elios-ügy elsikálása miatt

Jávor Benedek szerint az ügyészség nem végezte el azt a feladatát, amely a közpénzeket érintő, szervezett csalássorozatok felderítése lenne. Az EP-képviselő ezért abban bízik, hogy feljelentése után a rendőrség nem csupán ezt a mulasztást, hanem az Egész Tiborcz-ügyet fel fogja tárni. Jávor azt várja el az ORFK-tól, vizsgálja ki, hogy közhatalmat képviselő szervek hogyan asszisztálhattak ehhez a csalássorozathoz, és hogy a nyomozóhatóság miért hunyt szemet a visszaélések fölött.

https://merce.hu/2018/06/11/javor-benedek-felejelentette-az-ugyeszseget-a-tiborcz-fele-elios-ugy-elsikalasa-miatt/

„Magyar Ellenállásra” szólítottak fel szélsőjobboldali szervezetek a Budapesti Pride-dal szemben

A kormánytól várja, hogy tiltsák be a „Soros-szervezetek által finanszírozott és szervezett egyhónapos Budapest Pride-ot” a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). A Jobbikból frissen kizárt Toroczkai László állta alapított mozgalom szerint „a hagyományainkat meg kell védeni a modern deviációkkal szemben.”

A HVIM közleménye szerint amennyiben a kormány nem tiltja be a Budapest Pride-ot, akkor ők fognak Magyar Ellenállás keretében fellépni a rendezvénnyel szemben.

A vármegyések egyébként a kormány mellett a pártokat és a történelmi egyházakat is felszólították valljanak szint a „homokos felvonulás” kérdésében. Ferenc pápa alig 3 hete mondta egyébként egy meleg férfinak, hogy „Isten tett ilyené téged”

https://merce.hu/2018/06/11/magyar-ellenallasra-szolitottak-fel-szelsojobboldali-szervezetek-a-budapesti-pride-dal-szemben/

Mészárosék visszahívják az egyik ásványvizüket

mfor.hu

Ellentétes eredményeket mutatnak a laborvizsgálatok, ezért a Vivienvíz Kft. a Lupilu szénsavmentes ásványvizek visszahívásáról döntött. Panasz, negatív visszajelzés még nem érkezett a termékkel kapcsolatban. 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/meszarosek-visszahivjak-az-egyik-asvanyvizuket.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

Eldőlt: fiú lesz az MSZP új elnöke

Nem mellesleg letette esküjét a parlament két új képviselője. Tudósításunkban a velük készült villáminterjúkkal oldjuk a vejkózással mixelt gyurcsányozást. Üdv a t Házból.

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/vejkozik-a-parlament/

Újabb 75 milliárdot költhetnek el a kormányközeli reklámügynökségeknél

A következő években is ugyanaz a három, kivétel nélkül kormányközeli üzleti kör húzhat hasznot az állami hirdetésekből, mint amelyik az elmúlt másfél évben is milliárdokat keresett ezen. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) még pénteken tette közzé az áprilisban kiírt közbeszerzésének eredményét.

Az összegzésből kiderül: az állami kommunikációs feladatok lebonyolítására létrehozott szervezet a jövőben is a tavaly még a NER-ben is szokatlan ütemű gazdagodást produkálóBalásy Gyula, a több miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor és a sajtóban legtöbbször csak Rogán Antal szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba cégeivel szerződhet.

Az NKOH az a szervezet, amit elvileg az állami kommunikációs költségek lefaragására hozott létre a kormány még 2014-ben. A cél az volt, hogy a korábban évi 40 milliárdos ilyen jellegű kiadást 25 milliárdra csökkentsék. Ehhez képest csak az elmúlt másfél évben 70 milliárdot költöttek el az új rendszerben a hivatalon keresztül. A pénz pedig teljes egészében ahhoz a három üzleti körhöz vándorolt, amelyet előzetesen kiválasztottak.

https://g7.24.hu/allam/20180611/ujabb-75-milliardot-kolthetnek-el-a-kormanykozeli-reklamugynoksegeknel/

Külföldről kapott támogatást, mégsem regisztrált a felcsúti fociakadémia

Pedig megeshet, hogy Mészáros Lőrinc alapítványa is a tavaly meghozott civil törvény hatálya alá esik.

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/kulfoldrol-kapott-tamogatast-megsem-regisztralt-a-felcsuti-fociakademia/

A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadja a menekültekkel teli Aquriust

A hajó a tengerből kimentett többszáz emberrel vesztegel a tengeren, miután sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére, azonban az olasz hatóságok nem engedték az Aquariust kikötni. AZ olaszok azt tanácsolták hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó induljon Máltára, ám a szigetállam közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: az új olasz kormány véget vet annak a gyakorlatnak, hogy segélyszervezetek tengeri taxiként működve könnyítsék meg az illegális bevándorlók Európába jutását.http://magyarnarancs.hu/kulpol/a-spanyol-kormanyfo-felajanlotta-hogy-befogadja-a-menekultekkel-teli-aquriust-111747

Európa tömeges orbanizálódása: egyre többen utánozzák

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

·         Orbán a Kárpát-medence Trumpja;

·         Az európai politikai elit nemcsak falazott a populistáknak, hanem jócskán besegített a migránsellenes hangulat kialakításába;

·         Beigazolódott, amit Orbán Viktor jósolt: a földrészen az történik, ami előzőleg Magyarországon, mint kísérleti laboratóriumban lejátszódik.

·         http://b1.blog.hu/2018/06/11/europa_tomeges_orbanizalodasa_egyre_tobben_utanozzak

 

Madocsán a lakosok leszavazták a Paks II. építéséhez szükséges kavicsbányát

A hétvégén tartottak népszavazást Böde Dániel városában, amelyen a lakosok a helyi földek helyére tervezett kavicsbányáról szavazhattak. Végül a lakosság 75%-a ment el szavazni, és 95% szavazott a kavicsbányával szemben.

A Teol írása szerint március 7-én kezdeményeztek helyi népszavazást Madocsán, a népszavazás kiírásához szükséges 316 aláírás helyett, végül majdnem 1200 jött össze. Így vasárnap meg is tartották  a szavazást amin két kérdés volt:

„Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?”

„Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”.

https://merce.hu/2018/06/11/madocsan-a-lakosok-leszavaztak-a-paks-ii-epitesehez-szukseges-kavicsbanyat/

Az iszlám kultúrából csak az extrém esetek ütik meg az ingerküszöbünket

A menekültválság óta sorjáznak a hírek az iszlám többségű, illetve a muszlim menekülteket is befogadó európai országokban történt bűncselekményekről, amelyek esetében a szerzők sokszor – igencsak tévesen – azonnal „muszlimozásba” kezdenek. A cikkek alatti komment-szekcióban pedig gyakran olvasni félelemmel teli mondatokat, amelyekben a hozzászólók a nyugati kultúra bekebelezését, a nők elnyomását, „elfátyolozását” vetítik előre.

Az iszlámmal kapcsolatos tévhitekről Sayfo Omar Ádám Közel Kelet-kutatóval beszélgettünk, aki már az elején rávilágított arra a tényre, hogy

az 1,7 milliárdos iszlám kultúrkör sokszínűségében nagyban hasonlít a keresztényhez, így félrevezető lenne egy lapon említeni egy indonéz és egy közel-keleti muszlimot ugyanúgy, ahogyan egy nigériai és egy svéd keresztényt is.

https://zoom.hu/hir/2018/06/11/az-iszlam-kulturabol-csak-az-extrem-esetek-utik-meg-az-ingerkuszobunket/

Globális orosz kibertámadás miatt hozott szankciókat az USA

 

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be a vélelmezett orosz kibertámadások miatt. Azt, hogy pontosan milyen orosz érdekeltségekre vagy személyesen kikre vonatkozik a szankció, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy öt orosz entitásról van szó, köztük egy olyan cégről, amelyik a gyanú szerint az orosz KGB-utód biztonsági szolgálat, az FSZB érdekeltsége.

Az új szankciók többek között a 2017-es, NotPetya néven ismert orosz kibertámadást torolják meg. Múlt júniusban globális kibertámadás indult Oroszországból: érdekes módon a valószínűleg az amerikai NSA által kifejlesztett vírust használták fel az oroszok saját céljaikra. A támadás elsősorban ukrán célpontokat vett célba: az ukrán adóhatóság szoftverét fertőzték meg, ezen keresztül pedig egy sor nemzetbiztonságilag is fontos nagyvállalatok, energiahálózatok, bankok, repülőterek, gázállomások belső rendszerét fertőzték meg.

A vírus anemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította.

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/11/globalis_orosz_kibertamadas_miatt_hozott_szankciokat_az_usa/

 

Idén is elkészült az ötven legmeghatározóbb magyar művész listája

 

A Fidelio tavaly mutatta be először kiadványát, amiben a lap szerkesztősége és egy héttagú zsűri közösen választja ki, hogy ki az az ötven személy, akire színház, a zenés színház, a tánc, a film, az irodalom, a klasszikus zene, a képzőművészet, a jazz és a folkzene területén oda kell figyelni.

https://index.hu/kultur/2018/06/11/fidelio_kult50_kiadvany/

"Magyarország első fekete képviselője" a BBC-n

Magyarország sajátos hírnevet szerzett a világban a keményen "migráns"-ellenes politikájával, most pedig egy fiatal, fekete képviselő azt tevezi, hogy változtat az országról kialakult képen - írja a BBC. Közben itthon a parlament mai ülésén végre letehette a képviselői esküt Kocsis-Cake Olivio és Hohn Krisztina, amire legutóbb nem sikerült alkalmat találni. Kocsis-Cake Karácsony Gergely mandátumát kapta meg a Párbeszéd-frakcióban.

http://nepszava.hu/cikk/1161963-magyarorszag-elso-fekete-kepviseloje-a-bbc-n

Orbán tovább faragná a "gránitszilárdságú" Alaptörvényt

Úgy tűnik, Orbán Viktor nem csak az országot nőtte ki, hanem az Alaptörvényt is. Meglepő bejelentést tett ugyanis pénteki rádiónyilatkozatában a miniszterelnök. Miután vázolta a nemrég beterjesztett hetedik alaptörvény-módosítás hátterét – „nemcsak azt az egy-két rövid kis módosítást, amit az illegális migráció elleni harc szükségessé tesz, iktatjuk be az alkotmányba, hanem szellemi alapokat is teremtünk egy-egy ilyen konkrét rendelkezéshez” –, közölte: szeptembertől „egy-másfél éves alkotmányrevíziót” kezdenek.

http://nepszava.hu/cikk/1161987-orban-tovabb-faragna-a-granitszilardsagu-alaptorvenyt

Újra napirenden a tanév meghosszabbítása

Két hetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban – értesült lapunk.

http://nepszava.hu/cikk/1161979-ujra-napirenden-a-tanev-meghosszabbitasa

Veszélyben Nagy Imre szobra

A Jobbikot is beleértve az összes ellenzéki pártot tiltakozásra kéri a Demokratikus Koalíció – nyilatkozta lapunknak Rónai Sándor, a DK szóvivője. A DK szeretné megakadályozni, hogy Nagy Imre szobrát eltávolítsák a Vértanúk teréről.

Azt, hogy a kormány elvitetné a szobrot a Parlament mellől, a DK-sok abból a feljegyzésből gondolják, amit Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója írt a költségvetési bizottságnak. A feljegyzés szerint a hivatal – egyebek mellett – arra tekintettel állította össze költségvetését, hogy „rendelkezésre álljon az Országgyűlés hivatali szervezete elhelyezésére szolgáló, Szabad György Irodaház felépítéséhez, és a Vértanúk tere gyalogos-prioritású átalakításának 1. üteméhez szükséges forrás”.

A DK-sokban a „gyalogos-prioritású” kifejezés keltett gyanút. Különösképpen azért, mert Kövér László házelnök 2012-ben már előhozakodott azzal, hogy a Kossuth tér rekonstrukciójába (amelynek célja az 1944 előtti „képzőművészeti arculat” visszaállítása volt) nem fér bele a Nagy Imre-szobor. A miniszterelnöki emlékmű végül maradt a helyén, de a „forradalom lángját” elszállították a Kossuth térről.

http://nepszava.hu/cikk/1161975-veszelyben-nagy-imre-szobra

Őry Mariann Vörös vonalak

Álláspont. A déli határ védelmével Magyarország Németországot is védi

Magyar Hírlap 

Ezt jól tudjuk három éve, a kormány több tagja is sokszor elmondta, különösen akkor, amikor éppen Berlinből jött a menetrendszerű kritika. Ebbe az evidens kijelentésbe most Angela Merkel német kancellár lehelt új életet, hiszen ezúttal ő ismerte el, hazánk „bizonyos értelemben” elvégzi helyettük a munkát.

Az uniós vezetők egyre közelebb kerülnek egy közös menekültügyi rendszer megalkotásához, ami azonban a legújabb jelek szerint nem pont ugyanaz lesz, amiről a szélsőliberálisok és az emberi jogi fundamentalisták ábrándoznak. Néppárti politikusoknál a külső határ védelme ma már alap, legfeljebb annak módjában vannak eltérő javaslatok, a cél ugyanaz. Az Európai Néppárt múlt heti müncheni konferenciáján mind Merkel, mind pedig Sebastian Kurz osztrák kancellár újra bedobta a rugalmas szolidaritás fogalmát, ami egyébként nem új találmány, hiszen a visegrádi négyek évek óta behozták a köztudatba. Ami azonban akkor, a kvóta iránti optimizmus korában elvetendő volt, ma egyre életképesebb ötlet. Persze most is vannak, akik továbbra is elzárkóznak az illegális migráció korlátozásától, a meghatározó irányvonal azonban már nem ez.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120532/Voros_vonalak

Boros Imre Európai tótágas

Különös viszonyt ápolunk mi magyarok Európával, és nemkülönben Európa velünk

Magyar Hírlap

Nemcsak manapság, de nagyon régóta. Régmúltunk máig a rejtélyes homályban van, de amikortól történelmünk létezéséről hivatalosan is tájékoztatnak minket a beavatottak, úgy formálják tudatunkat (történelemoktatás és média), hogy másról sem hallunk, hogy alkalmazkodtunk és még ma is alkalmazkodnunk szükséges Európához. Úgy tűnik, jó egy évezred kevés volt ahhoz, hogy mi magunk is a magasztos Európa részei legyünk, legalábbis a ma is divatos hivatalos tudatformálók szerint. Európához tartozásunkról őket nem győzte meg, hogy a Római Birodalom keblében létrejött, és annak bukása után Európában államalkotó vallás, a kereszténység követői léteztek nálunk már első és egyben kanonizált királyunk uralkodását megelőzően is. Sőt mi több, a hajdani birodalomhoz tartozó részeken (Dunántúl) már jóval ezelőtt hidat vert a kereszténység.

Az sem elég érv, hogy Árpád-házi királyaink lányait egymás sarkát taposva kérték nőül európai fejedelmek, királyok és császárok. Teljesen feledésbe merült a tény, hogy hazánk fogta fel a halálos csapást, amit a terjeszkedő iszlám mért volna Európára a 16-17. században.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120531/Europai_totagas

Nemcsak Magyarország ellenzi a kötelező elosztási kvótát

Már tizenhat EU-s tagország nem támogatja a dublini menekültügyi rendszer reformtervezetét

MH/MTI – 2018.06.11. 12:47 

Már tizenhat olyan európai uniós tagország van, amely jelen formájában nem tartja elfogadhatónak a dublini menekültügyi rendszer reformjáról szóló tervezetet - mondta Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottságában hétfőn.

http://magyarhirlap.hu/cikk/120470/Nemcsak_Magyarorszag_ellenzi_a_kotelezo_elosztasi_kvotat

 

Puch Lászlóék cége hatmillióért ad tanácsokat az MSZP-frakciónak

A volt pártpénztárnok nyolc hónapig gazdasági tanácsokkal látja el szocialistákat.

A cég Kardos Péter György, Puch László lánya, Puch Eszter és a Horizont Handels und Industrie AG tulajdonában van, utóbbi Puch László érdekeltsége.

A megbízás nem meglepő: tavaly 8 millió forintért vállalták a tanácsadói feladatokat. Korábban a szintén Puch-érdekeltség Horizont Kft.-től bérelt irodát az MSZP volt elnöke, Mesterházy Attila, valamint a másik korábbi elnök, Tóbiás József is. Tavaly a Heti Válasz írt alapos cikket Puch László az MSZP-ben érzékelhető befolyásáról:

https://24.hu/kozelet/2018/06/11/puch-laszlo-mszp/