2018, július 9 - 08:10 Sajtószemle

Négy gyereket mentettek ki a thaiföldi barlangból

 

·         Négy gyereket már sikerült kimenteni vasárnap a barlangban rekedt thai focicsapat tagjai közül

·         A mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni

·         Egy gyereket két búvár fogott közre, az első vitte a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot is

·         A mentőakció viszont hétfőig szünetel, addig tart előkészíteni a következő fázist

·         Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kell

·         A barlangban még nyolc gyerek, és edzőjük van bent

·         Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatóak a hét elején, amik megemelnék a barlangban a vízszintet

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/08/sorra_mentik_ki_a_gyerekeket_a_thaifoldi_barlangbol/#

 

Az edző, aki barlangba vitte a gyerekeket: hős vagy vádlott?

 

Amerikában valószínűleg per, sőt vádemelés várna rá. Itt szinte isteni hősként tekintenek rá, aki a gyerekekkel van a nehézségekben.

– írja a Washington Post helyszíni tudósítója Twitteren Ekapol Chanthawongról. A médiában sokszor csak Ek edzőként emlegetett férfi  június 23-án, Thaiföld északi részén egy föld alatti barlangban rekedt a rá bízott 12 fiúval. A gyerekeket – egy ifi focicsapat tagjait– Ek vezette be a barlangba, figyelmen kívül hagyva a monszunra figyelmeztető táblákat. A kirándulásból rabság lett, miután az esőzések okozta víz elzárta a kijáratot.

Az edző felelőtlensége nehezen vitatható, Thaiföldön mégis sokan a sors küldöttjeként tekintenek rá, akinek az a feladata, hogy a gyerekekkel legyen és óvja őket a nehéz időkben. A helyi közösségi médiában az elmúlt napok egyik legnépszerűbb virális tartalma volt egy rajz, amin Ek edző 12 kismalacot dédelget. (Utalás a focicsapat nevére, a Moo Pa-ra, ami annyit tesz: Vaddisznók.)

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/08/az_edzo_aki_barlangba_vitte_a_gyerekeket_hos_vagy_vadlott/

 

Szülők akadályozták meg egy református osztályban, hogy a fogyatékkal élő gyerekek rákerüljenek a tablóra

 

Szűcs Mária két nappal a ballagás előtt tudta meg, hogy Down-szindrómás lánya nem lehet egy tablón az egészséges gyerekekkel. Az igazgató elhárítja a felelősséget, és arra hivatkozik, hogy a külön tabló „hagyomány”. Amit most épp a gyerekek akartak megváltoztatni, néhány szülő azonban nem engedte, hogy a speciális osztály tanulói is rákerüljenek a tablóra.

 

https://24.hu/kozelet/2018/07/08/szulok-akadalyoztak-meg-egy-reformatus-osztalyban-hogy-a-fogyatekkal-elo-gyerekek-rakeruljenek-a-tablora/

 

Magyar film kapta a zsűri díját Karlovy Varyban

 

Az amatőr szereplőkkel készült Virágvölgy nyert az „East of the West" versenyprogramban.

 

Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét, a Virágvölgyet díjazta a zsűri szombat este Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválján. A road movie az „East of the West" zsűri díját nyerte el, melyet a rendező személyesen vett át Közép-Európa legismertebb fesztiváljának záróünnepségén.

A film története röviden: a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar a lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

 

http://www.nepszava.hu/3000800_magyar-film-kapta-a-zsuri-dijat-karlovy-varyban

 

A fideszes Sára Botond lett Józsefváros polgármestere

 

Három önkormányzati választást tartottak ma: Budapest VIII. kerületében és Árpáson polgármestert, a főváros V. kerületében pedig egyéni képviselőt választottak. A legnagyobb figyelmet a józsefvárosi polgármester-választás kapta, napok óta masszív kampány folyt.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Dr. Sára Botond nyert a józsefvárosi időközi polgármester-választáson. 100%-os feldolgozottságnál a szavazatok 62,85%-ával nyert. Az új polgármester csak egy rövid ideig, a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget.

Sára kihívója, az összellenzéki Győri Péter a szavazatok 36,39%-át kapta. 

 

Szintén polgármestert választottak a Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson, ahol a 2014-ben megválasztott polgármester, Szabó András (független) március végén egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. A településvezetői tisztségért négy független jelölt indul, a választáson 216 helybéli adhatta le szavazatát. Végül 146-an éltek is a lehetőséggel, ami a másik két időközihez képest kiugróan magas részvételi arányt, 67,59%-ot eredményezett.

Végül Szabóné Kovács Alice Mária 66,67%-kal megnyerte a választást. 

Az V. kerületben, Belváros-Lipótvárosban pedig azért kellett időközi választást tartani, mert a 4. számú egyéni választókerületben Böröcz László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a tavaszi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett és a két tisztség összeférhetetlen. A választáson hárman indultak: Balla Valéria Emese, a Fidesz-KDNP színeiben,  ketten pedig függetlenként, Nagy Béla, és Schmuck Andor, a tőle megszokott lendülettel.

A 2321 szavazóból 470-en mentek el, ami így kicsivel több mint 20%-os részvételt jelent. Végül Dr. Balla Valéria Emese, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a választást 67,24%-kal. 

 

https://index.hu/belfold/2018/07/08/idokozi_valasztas_jozsefvaros_belvaros_fidesz/

 

Balettruhában vonult a Kétfarkú a Magyar Időkhöz

 

A viccpárt a Pride kezdetére időzítve állt ki a homofób cikket megjelentető kormányszócső Magyar Idők szerkesztősége elé.

 

 „Hallottuk, hogy a Magyar Idők munkatársai szeretik a balettet, ezért meglepetéssel készültünk nekik.”

 

https://varosikurir.hu/balettruhaban-vonult-a-ketfarku-a-magyar-idokhoz/

 

Politico: izraeli hírszerző cég dolgozott a Soros-civilek lejáratásáért

Április elején, közvetlenül a választások előtt az Index írta meg, hogy egy magánkézben lévő, volt hírszerzőkből álló izraeli biztonsági cég állt rá Magyarországon több olyan civil szervezetre is, amelyet az Orbán-kormány vett a célkeresztjébe a Soros-ellenes kampánya során.

Nem sokkal később, a Buzzfeed News ennél tovább ment és már az orosz vezetésig érő szálakról és egy román szoftverfejlesztőről is szó esett. A Buzzfeed hét civil szervezetet célzó akcióról beszél, melyek közül egy kivételével mind Soros Györgyhöz kapcsolódik. A portál állította, minden bizonnyal ugyanaz a csoport áll az összes akció mögött.

Most a Politico írt arról, a hírszerző cég egy korábbi, belső forrására hivatkozva, hogy a Black Cube-ot bízta meg valaki a magyarországi választások előtt azzal, hogy próbáljon meg minél több, Soros György nevéhez köthető vagy általa támogatott civil szervezetet lejáratni.

A módszer, ahogyan arról írtunk, az volt, hogy

álnéven, ál (ám alapos internetes háttérinfóval felépített) cégek képviselőjeként próbálták különböző szervezetek vezetőit illegális tevékenységre, kompromitáló megjegyzésekre rávenni.

Az egyik ilyen esetről nagyon részletesen beszámolt az Index, amelyben Siewert András, a Migration Aid képviselője már a találkozó előtt értesítette az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy gyanús megkeresést kapott, és rögzítette is a találkozó hanganyagát.

http://168ora.hu/itthon/politico-izraeli-hirszerzo-ceg-dolgozott-a-soros-civilek-lejaratasaert-152589

Leszedték a Magyar Idők oldaláról a lejárató cikkeket, amiket az izraeli Black Cube készíthetett nekik

 

A Politico-n megjelent cikk szerzője, Bayer Lili vasárnap azt írta a Twitterre, hogy a Magyar Idők leszedte a témába vágó teljes sorozatát. Az időzítés alapján a Black Cube lelepleződése és a Magyar Idők cikkek eltávolítása között összefüggés lehet. 

https://444.hu/2018/07/08/leszedtek-a-magyar-idok-oldalarol-a-lejarato-cikkeket-amiket-az-izraeli-black-cube-keszithetett-nekik 

Az EU az új Weimari Köztársaság, és hamarosan beteljesülhet a sorsa

 

Az európai populista politikai erők célja, hogy elfoglalják az európai intézményeket, és belülről számolják fel az Európai Uniót. A terv megvalósítása már beindult, kevesebb mint egy év múlva jöhet a hatalom átvétele, majd az EU a Weimari Köztársaság sorsára juthat.

 

Az Európai Unió két olyan veszéllyel került szembe, amely a létét fenyegeti: az egyik Donald Trump amerikai elnök politikája, a másik Matteo Salvini olasz radikális jobboldali pártvezér internatcionalista nacionalizmusa - írja Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) európai szakírójának cikkéből.

Az USA garabonciás államfője jelentette veszély nyilvánvaló, közvetlen és brutális. Az acél és az alumínium EU-s importvámja után valószínűleg jön az európai autók amerikai exportjára kivetett büntetővám. Az EU megfizeti az árát annak, hogy túlságosan támaszkodott az USA-ra mint kivitele felvevőpiacára és mint biztonsága garantálójára.

Rémisztő siker

Az a fenyegetés azonban, amelyet Salvini jelent nagyobb, ha nem is olyan közvetlen, mint a Trump-adminisztráció csapásai. Amióta az elitellenes Öt Csillag Mozgalommal megállapodott a kormánykoalícióról, két ravasz döntést hozott. Felfüggesztette a vitát arról, hogy Olaszországnak ki kellene lépnie az eurózónából és belügyminiszteri posztját úgy használja, mint egy hordószónok a hordót. És ez utóbbit rémisztő sikerrel teszi - véli az FT publicistája arra utalva, hogy nem engedett kikötni egy bevándorlókat szállító hajót vállalva a kockázatát, hogy a rajta lévő emberek a tengerbe vesznek.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az_eu_az_uj_weimari_koztarsasag_es_hamarosan_beteljesulhet_a_sorsa.665405.html

Élet és Irodalom

Széky János

A megvédett Európa

Az Európai Tanács június 28-i találkozóján új migrációs politikáról döntöttek. Az eseményre hazánkban is sokféleképpen reagáltak, de a két tipikus vélemény a következő volt: 1. Orbán győzött, 2. Orbán győzött.

Egy kicsit bővebben: kormánypárti vélemény szerint Európa belátta, hogy Orbánnak volt igaza, a buta Nyugat észhez tért, győztünk! Ellenzéki vélemény szerint Európa feladta baloldali és liberális értékeit; így Orbánnak lett igaza, megmételyezte a művelt Nyugatot, vesztettünk!

A valóság sem ez, sem az. A magyar miniszterelnöknek ebben a játszmában nem osztottak lapot, úgyhogy nem ő győzött. Ettől persze nyugodtan mondhat akármit, csak az nem oszt, nem szoroz. Ami minket közelebbről érdekel: a liberális demokrácia (másképpen a szabadság) magyarországi esélyein legföljebb akkor változtat a brüsszeli csúcs eredménye, ha ellenzékben is kellően sokan feltételezik, hogy itt a liberalizmus és a demokrácia szenvedett vereséget, és ehhez elég volt a magyar miniszterelnök mágikus gonoszsága, tehát a helyzet reménytelen.

Nyoma sem volt az Európa megtervezett elfoglalásáról szóló paranoid, sorosozó mítosznak. Valóságos problémára keresett megoldást mindenki a maga módján, Európa érdekei szerint. Magyarország nem volt téma a Duna melletti apátságban: Orbán a 2015. nyári, egyszeri bajkeverés után a kerítés megépítésével kikapcsolta magát és az országot az európai diskurzusból. Mondhatnám, öngólt lőtt. Azzal ugyanis, hogy az illegális vagy irreguláris migrációt nem feltartóztatta, hanem másfelé terelte, többé nem volt ebben az ügyben olyan tényező, akire rászorulna bárki. A tranzitzónán belüli kegyetlenkedésekkel csak ellenségeket szerez a humanitárius elveket még fel nem adó Európában, viszont a biztonsági ellenőrzés, szűrés teljes elmaradása miatt híveket sem szerzett soha azok között, akik a „védelmező Európa” pragmatikus elvét követnék.

Nem, nem győzött. Olyan meccs ugyanis, amiben győzhetne, nincs.

https://www.es.hu/cikk/2018-07-06/szeky-janos/a-megvedett-europa.html

 

Végre értelmes plakátkampányt indított a kormány

 

Újra kormányplakátok lepték el Budapestet, ezúttal azonban nem a bevándorlás és Soros György ellen agitálnak Orbán Viktorék.

A mostani kampány témája a kórházi fertőzések visszaszorítása. Az Emmi narancssárga plakátjain az áll, hogy A megoldás a te kezedben van: előzzük meg közösen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket!

https://24.hu/kozelet/2018/07/08/plakat-kezmosas-korhazi-fertozes-egeszsegugy/

Nem sok jót tartogat, hogy ezentúl Mexikót is egy Trump-szerű politikus vezeti

Az elmúlt közel 90 évben Mexikót ugyanaz a két politikai párt irányította felváltva, ám a vasárnapi választások gyökeres változást hoztak. A frissen megválasztott baloldali populista elnök, Andrés Manuel López Obrador a mindössze négy éve alapított pártjával országszerte elsöprő győzelmet aratott.

A csak AMLO-nak becézett új elnök sikeréhez a populista ígéretek mellett Donald Trump is nagyban hozzájárult. A bevándorlók démonizálása, a rasszista megjegyzések, a déli határra tervezett „szép nagy” fal, a bevándorló családok szétválasztása és az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felrúgásával való fenyegetőzés – nem éppen váratlan módon – felerősítette a mexikóiak nacionalizmusát és Amerika-ellenességét, éppen ezért olyan vezetőt választottak, aki azt ígérete, megköveteli majd a tiszteletet az amerikai elnöktől.

 

https://g7.24.hu/vilag/20180707/nem-sok-jot-tartogat-hogy-ezentul-mexikot-is-egy-trump-szeru-politikus-vezeti/

Lendvai Ildikó Közmunkán a kultúra

Senki ne mondja, hogy közmunkából nem lehet karriert csinálni. Emlékezzenek csak Orgován Bélára! Ő közmunkásból lett pár hétre a Quaestor vezérigazgatója. Jó, strómanként, de akkor is vezérigazgató. Egy szavát se higgyék tehát annak, aki azon nyavalyog, hogy leállt a mobilitás. Ezt csak a bérjajgató liberális halálmadarak kuvikolják, két hazaárulás között. Persze akárki nem emelkedhet ki, tehetség és teljesítmény kell hozzá. Orgován pl. börtönviselt volt, ami direkt előnynek számított a szintén nem maszületett bárány Quaestor-vezérek szemében. Kevésbé érdemdúsaknak nehezebben megy, pláne ha koloncként még szakképzettség, diploma is akadályozza őket az életpályák közti szabad röpködésben. Ezért nem kell annyi iskolát végezni, ezt szem előtt is tartják az oktatás irányítói.

Nem csoda, hogy a túlképzett kulturális közmunkások is megszívták. Először, amikor elvesztették a rendes munkahelyüket, másodszor most, amikor egy tollvonással a közmunkából is kirúgják őket, mind a négyezret. Egy nagy pofon az egyik oldalról, majd a másikról is egy, csak hogy el ne dőljenek. Csupán ugyanaz történik velük, mint magával a kultúrával. Ha egyszer annyira szeretik, hát osztozzanak a sorsában! Az első fázis az elszegényítés, a második az államnak való kiszolgáltatottság, a harmadik a feleslegessé nyilvánítás. A kultúráé is, a benne dolgozóké is.

 

http://www.nepszava.hu/3000698_kozmunkan-a-kultura

Lex reptér: törvény, ami az egész magyar gazdaságot veszélyezteti

 

A politika sokszor alkalmaz testreszabott jogalkotást. Nem szép dolog, de olyanra még nem nagyon volt példa, hogy egyetlen ad hoc ügy kezelése miatt a gazdaság egy fontos jogintézményét, a felszámolást veszélyeztetnék a képviselők.

Magyarországon éppen zajlik a 2019-es költségvetés vitája, ennek a farvizén pedig egy egészen furcsa törvénymódosítás is esélyt kaphat.

HA VALAKINEK MÁR JOGERŐSEN ELRENDELIK A FELSZÁMOLÁSÁT, DE KIFIZETI A VITATOTT SZÁMLÁT, AKKOR MEGSZŰNIK ELLENE A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS.

Az Országgyűlés előtt fekvő javaslat látszólag egy pozitív, a cégek továbbélését segítő újítás. Valójában azonban nem az, hanem

·         teljesen kiüresíti a felszámolási eljárások hazai intézményét

·         jelentősen rombolja az üzleti bizalmat

·         a tisztességes vállalkozásokat sújtja

·         és óriási előnyt ad a számlákat nem fizetőknek.

 

https://index.hu/gazdasag/2018/07/07/lex_repter_-_az_egesz_magyar_gazdasagot_veszelyezteti_egy_torvenyjavaslat/

 

„Magyarország ne várjon semmiféle jóakaratot Európa részéről”

A bizantinus rendszer a végleges leszakadást jelenti hazánk számára – mondta egyebek mellett a Népszavának adott interjúban Róna Péter, az oxfordi egyetemen a Blackfriars Hall tanára. Szerinte egyetlen ilyen struktúra sem hozott felemelkedést.

 

http://www.nepszava.hu/3000736_magyarorszag-ne-varjon-semmifele-joakaratot-europa-reszerol

 

Sebes György A lecke

Most aztán feladta a leckét a Jobbik a regnáló hatalomnak. Szávay István - aki nemrég a parlamentben is felhozta a témát - új közleményében azt követeli, hogy a Vértanúk teréről vigyék a szoborparkba Nagy Imre szobrát. Szerinte ugyanis egy „moszkovita gazember” emlékműve oda való, az átkos rendszer idejéből származó többi művel együtt. 

Az ötlet, hogy a mártír miniszterelnökről készült alkotás ne ott álljon, ahol ma, nem áll távol napjaink uralkodó osztályától. Szakály Sándor történész - a jónevű Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója - is felvetette, érdemes elgondolkodni, hogy mást tegyenek a helyére. Például az 1919-es "vörösterror" áldozatainak korábban ott lévő emlékművét. Az Országgyűlés hivatalának főigazgatója, Such György is úgy látta, netán más funkciója is lehetne a Vértanúk terének, amely különben a kiemelt nemzeti emlékhely része, így vagyonkezelője e hivatal. Az átalakításhoz meg a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulása kell, e testület vezetője Kövér László.

Itt aztán lassan elérkeztünk a lényeghez. A házelnök ugyanis már hat éve felvetette, hogy Nagy Imre szobrát máshová kellene vinni. Csakhogy Orbán Viktor néhány hete a parlamentben viszont úgy foglalt állást, aki a halált választja, hogy ki tudjon állni a hazája mellett, az elismerést érdemel, még ha az 56-os forradalom előtti tetteivel "a többség nem is ért egyet". És azt se felejtsük el, hogy Nagy Imre kivégzésének évfordulóján Áder János - több mint jelképesen - lerótta kegyeletét a mártír miniszterelnök sírjánál.

 

http://www.nepszava.hu/3000699_a-lecke

 

Halló, itt Trump!

 

Trump csak úgy megadja a magánszámát a külföldi vezetőknek, akikkel aztán a Fehér Ház szabályait felrúgva beszél, a hajukat tépő beosztottak meg legfeljebb csak remélni tudják, hogy az elnök nagyjából emlékszik, miben is állapodott meg. Míg a szövetségeseit félbeszakítja, Putyintól naiv tanácsokat kér, valószínűleg azt hiszi, tényleg lehet az orosz elnök meghitt barátja. Trump legfelsőbb kommunikációjáról az elnökhöz közel álló anonim források beszéltek a Washington Postnak.

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/07/hallo_itt_trump/

 

Tulajdonképpen vége a szíriai polgárháborúnak

 

Megpecsételődött az arab tavasz bölcsőjének sorsa, már csak a dzsihadisták maradtak. Szíria stabilizálódhat, de csak három részre szakadva.

https://index.hu/kulfold/2018/07/07/deraa_sziriai_polgarhaboru/

VISSZASÍRJA A VÖRÖSTERRORT A BALLIB ÉRTELMISÉG

KINEK A KULTURÁLIS DIKTATÚRÁJA? IX. RÉSZ

Szakács Árpád

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) március 28-i kezdéssel a fennhatóságába tartozó Kassák Múzeumban Albert Ádámmal olyan tárlatot rendeztetett, amilyet még a Rákosi-éra alatt szocializálódott keményvonalas bolsevikok is méltán megirigyelhettek volna. Igazi életbiztosítás arra, ha esetleg bukik a Fidesz. A címe: „Minden a miénk!” Itt sincs zsákbamacska, elvégre ez kettős áthallás, jól illik a képzőművészetben uralkodó állapotokra.

Sőt a tárlathoz kapcsolódóan egy Sinkó Ervin-idézettel kerülhetünk közelebb a baloldali gondolkodáshoz: „Amíg maguk a művészetről és metafizikáról fecsegnek, addig egy becsületes bolsi még csak vitázni se fog magukkal. A mi számunkra maguk éppoly halottak, mint a metafizikájuk meg a művészet” – írja rólunk, magyarokról ez a nagyszerű bolsi.

A tárlatot Böcskei Balázs politológus, az ELTE oktatója nyitotta meg, aki nemcsak méltatta a Tanácsköztársaságot, hanem megfogalmazta azon vágyát, miszerint bízik e nagyszerű kor visszatérésében.

Prőhle Gergelyt június 27-én azzal konferálták fel a Klubrádióban, hogy „kezdetben még Wass Albertről akart kiállítást rendezni, ám hamar rájött, hogy az igazi értékes kultúra baloldalon van, ezért szerepelteti előszeretettel ezt az oldalt az általa vezetett intézményben”. Úgy látszik, főigazgató úr kicsit továbbfutott a bal oldali vágányon, így juthatott el a könyékig véres kezű Kun Béláig és Szamuely Tiborig.

https://magyaridok.hu/velemeny/visszasirja-a-vorosterrort-a-ballib-ertelmiseg-3271613/

AZONOS MÉRCÉT AZ EURÓPAI UNIÓS DÖNTÉSHOZATALBAN!

Novoszáth Péter Magyar Idők

A kettős mérce olyan gondolatban, szóban vagy tettben is megnyilvánuló döntés, ítélkezés, amikor azonos helyzeteket különbözőképpen, néha ellentétesen ítél meg valaki, többnyire részrehajlás, elfogultság miatt. Sajnos nap mint nap találkozunk ezzel a jelenséggel. De úgy vélem, hogy az Európai Unió vezetőinek, bürokratáinak és a média egyes művelőinek megnyilatkozásaiban egyre gyakrabban.

Mint ismeretes, a Frankfurter Allgemeine Zeitung az EU új költségvetésével kapcsolatban egyes tagországok szigorú szankcionálásáról írt, amelyek nem teljesítenek bizonyos jogi normákat, és ahol magas szintű a korrupció. A lap Bulgáriát, Romániát és Magyarországot említette példaként mint lehetséges érintetteket.

Azóta is kérdés számomra mint egy átlagos európai állampolgár számára, hogy egy ilyen új szabályozás miként fogja érinteni vajon Németországot, ahol a dízelbotrány és az autókartellezés ügye nem éppen arról tanúskodik, hogy a német autóipari óriások, amelyek rendszeresen jelentős adományokkal, kedvező állásokkal támogatják a német kormányzó erőket, jó példával járnának elöl ezekben a kérdésekben a tagországok előtt.

https://magyaridok.hu/velemeny/azonos-mercet-az-europai-unios-donteshozatalban-3271760/

RÖSTELLNI VALÓ, AMI FILMÜGYBEN TÖRTÉNIK

BÁN JÁNOS: ELEGEM LETT A FOLYTONOS BŰNTUDATKELTÉSBŐL

Pataki Tamás

Egészséges nemzeti öntudat, nemzeti büszkeség nélkül esélytelenek vagyunk a jelen és jövő kihívásaival szemben – mondta Bán János író, a Hunyadi című sikeres történelmi regénysorozat szerzője. A magyar játékfilmgyártás több mint száz esztendeje alatt nem volt képes nagy költségvetésű történelmi játékfilmet készíteni Szent István királyról, Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról vagy Zrínyi Miklósról. Bán János szerint a magyar államnak határozott, tudatos megrendelőként kell fellépnie a kiemelt nemzeti ügynek számító történelmi filmek, televíziós sorozatok területén.

https://magyaridok.hu/kultura/rostellni-valo-ami-filmugyben-tortenik-3271475/

Kétszázmilliót vihettek el a betörők a letelepedési kötvényes cég széfjéből

g7

Jelentős késéssel, de végre közzétette tavalyi üzleti beszámolóját az Arton Capital Kft. Ez az egyetlen magyar vállalkozás, amely letelepedési kötvények értékesítésével foglalkozik, és ezért valamennyire ráláthatunk a pénzügyi működésére.

Feketén-fehéren ugyan nem számol be erről az Arton Capital, de a beszámolójából viszonylag pontosan ki lehet következtetni az elrabolt pénz mértékét. A cég ugyanis egyéb ráfordítás soron 217 milliót adott meg. A korábbi években ebben a rubrikában 4-6 millió forintos összegek voltak feltüntetve, márpedig ez az hely, ahol a káreseményeket jelölni szokták.

Úgy tűnik tehát, hogy az Arton irodájából valamivel több mint kétszáz milliót vihettek el a betörők, legalábbis a cég ennyit könyvelt ebbe a sorba. Az is kiderült, hogy ha a betörésre biztosítva lett volna a cég, akkor az egyéb bevételek sorba került volna ez az összeg. Ott azonban csupán egy százhetvenezres tétel szerepel.

https://g7.24.hu/allam/20180707/ketszazmilliot-vihettek-el-a-betorok-a-letelepedesi-kotvenyes-ceg-szefjebol/

Elkeseredett akadémikus üzent a Facebookon

 

Kitanulta az esztergálást, mert nem volt pénz kutatóeszközökre. Most közellenség lett.

Szomorú bejegyzést tett közzé a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtani Kutatóintézete Demény Attila akadémikustól.

Demény az MTA elleni kormányzati támadás kapcsán, illetve a Figyelő nevű feketelista fenyegetőzése nyomán ír arról, milyen mértékben maradtak le a magyar kutatói bérezések a nyugati átlagtól. Felidézi, hogy fiatal kutatóként konzerven élt, és ki kellett tanulnia az esztergálást és az üvegfújást is, mert csak a maga készítette a vákuumberendezésekkel tudott dolgozni, hiszen beszerzésre nem volt keret.

Demény azt írja, az Akadémia intézeteinél valóban az arra érdemesek részesülnek támogatásban, ami az eredményeken is meglátszik. Hozzáteszi, a támadásokkal azt kockáztatja a kormány, hogy a kutatók egyszerűen elmennek külföldre. Ezt akarjuk? - teszi fel a kérdést Demény Attila.

 

http://hvg.hu/itthon/20180707_Elkeseredett_akademikus_uzent_a_Facebookon

 

Prágában is feltűnt a kisvonatozó Orbán

 

Június 25-én virradóra tűnt fel egy Banksy aláírással ellátott, Orbánt ábrázoló graffiti a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán.

Fél napig találgatta az ország, vajon tényleg az álnéven alkotó graffitis műve-e a kép, de aztán délutánra kiderült, hogy nem az: a Kétfarkú Kutya Párt fújta oda. Nem sokkal később a közteresek le is festették az egész falat.

A vonatozó Orbán azonban most olyan helyen tűnt fel, ahonnan a budapesti közteresek csak nagyon nehezen fogják tudni eltüntetni: Prágában, a Lennon-falon.

https://444.hu/2018/07/07/pragaig-vonatozott-az-al-banksy-orbanja

A konszolidáció előtt Erdogan még kirúgatott 18,5 ezer rendőrt és katonát

Több mint 18.500 török állami alkalmazott - köztük 9 ezer rendőr és 6 ezer katona - veszítette el állását egy vasárnap nyilvánosságra hozott kormányrendelet miatt.

Az állami közlönyben ismertetett törvény szövege összesen 18.632 közalkalmazottra vonatkozik, köztük az igazságügyi minisztérium ezer, és az oktatási minisztérium 650 dolgozójára. A dokumentumban egyúttal 12 egyesület, három újság és egy tévécsatorna felszámolását rendelték el.

Török médiaértesülések szerint ez az utolsó hasonló rendelet a 2016. július 15-i puccskísérletet követően kihirdetett rendkívüli állapot felfüggesztése előtt. 

A hírek alapján a június 24-én újból elnökké választott Recep Tayyip Erdogan - kampányígéretének eleget téve - eskütételét követően eltörli a rendkívüli állapotot. 

https://444.hu/2018/07/08/a-konszolidacio-elott-erdogan-meg-kirugatott-185-ezer-rendort-es-katonat

Pride: vonulás az egyenlőség felé vezető úton – Fotók

Vidám hangulatú, színes karnevál volt az idei rendezvény. Tudósításunk itt olvasható.

 

https://24.hu/kozelet/2018/07/07/pride-vonulas-az-egyenloseg-fele-vezeto-uton-fotok/

Budaházyék idén sem jutottak be a Pride-re, csak a kordon mögül ordibálnak

 

Budaházy György a Kodály köröndnél nagyjából száz ember társaságában skandálja egy kordul mögül a felvonulók felé, hogy „mocskos buzik”/„betegek vagytok” stb. Közben motorokat bőgetnek. Budaházy György idén egy jógamatraccal tüntetett.

https://444.hu/2018/07/07/budahazyek-iden-sem-jutottak-be-a-pride-re-csak-a-kordon-mogul-ordibalnak

Nem a Pride volt az egyetlen felvonulás az Andrássy úton, a pozsonyi csatáról is most emlékeztek meg az ősmagyar hagyományőrzők

 

Nem sokkal korábban az Andrássy úton felvonultak a hagyományőrzők és mindazok, akik szerettek volna megemlékezni e pozsonyi csata 1111. évfordulójáról. 

pozsonyi csatát tekintik az első honvédő háborúnak. 907-ben Liutpold bajor őrgróf azért indított hadjáratot, hogy kiűzze a honfoglaló magyarokat, de mivel a bajorok nem ismerték a nomád harcmodort, a magyarok a túlerő ellenére is győzni tudtak. Arról megoszlanak a vélemények, hogy Árpád fejedelem részt vett-e még az ütközetben. 

Az évforduló alkalmából egy csoport külön zarándokutat szervezett, ami június 9-én indult Vereckéről, és elvileg szombaton ért Pozsony alá.https://kepek.444.hu/2018/07/07/nem-a-pride-volt-az-egyetlen-felvonulas-az-andrassy-uton-a-pozsonyi-csatarol-is-most-emlekeztek-meg-az-osmagyar-hagyomanyorzok

Mindenki szarrá van kokózva Balaton Sound

Mindenkinek van egy jó sztorija a fesztiválokról, de igazán jókat azok mesélnek, akik végig józanok maradnak. Helyszíni riport a Balaton Soundról felszolgálókkal, életmentőkkel, pultosokkal és hostessekkel. 

https://zoom.hu/video/2018/07/08/balaton-sound-itt-mindenki-szarra-van-kokozva/

Phenjan szerint sajnálatos kimenetelű volt az amerikai látogatás

Észak-Korea értékelése szerint a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette delegáció phenjani tárgyalásai “sajnálatos” kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington egyoldalúan próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, s emiatt “meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott” eltökéltségük.

A phenjani közlemény szombaton néhány órával azután jelent meg, hogy Pompeo termékenynek nevezte kétnapos phenjani tárgyalásait, amelyek – mint mondta – a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Pompeo Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével folytatott megbeszélést pénteken és szombaton.

https://zoom.hu/hir/2018/07/07/phenjan-szerint-sajnalatos-kimenetelu-volt-az-amerikai-latogatas/

Fényévekre vannak a magyar nyugdíjasok az osztrákoktól – meglepő számok

A magyar nyugdíjak uniós összehasonlításban a középmezőnyben vannak: egy magyar nyugdíjas 61 százalékkal kevesebb terméket, szolgáltatást tud venni a havi ellátásból, mint egy osztrák nyugdíjas, de ugyanakkor 83 százalékkal többet, mint egy bolgár nyugdíjas. A volt szocialista országokat nézve, jobb helyzetben vannak a cseh és szlovák nyugdíjasok is – ott magasabb az ellátások vásárlóértéke. A magyar társadalmon belül a nyugdíjasok között van a legkevesebb szegény, a relatív szegénység a nyugdíjasok 9,6 százalékát érintette, míg a teljes társadalomban 13 százalék volt ez a mérték.

https://zoom.hu/hir/2018/07/07/fenyevekre-vannak-a-magyar-nyugdijasok-az-osztrakoktol-meglepo-szamok/

Marosán György Élet és Irodalom  Alkotmányrevízió

De jure demokráciából de facto királyságba

„Ősszel meg szeretnénk indítani egy alkotmányrevíziót” – jelentette be nemrég Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában. A revízióra szánt másfél év arra enged következtetni, hogy a 2012-ben életbe lépett – gúnyból vagy megszokásból „gránitszilárdságúként” jellemzett – Alaptörvény alapvetően átalakul. Természetesen mindig volt – eddig hét alkalommal – magyarázat, miért kell a „gránitszilárdságúba” éppen az adott néhány mondatot beilleszteni. A valóságban azonban a cél ugyanaz volt: biztosítani, hogy Orbán Viktor megtehesse azt, amit akar, illetve elháríthassa azt, amitől tart. A kérdés tehát: végül is hova vezet a tervezett revízió?

https://www.es.hu/cikk/2018-07-06/marosan-gyorgy/alkotmanyrevizio.html

Gerő András: Régészeti lelet

2018. június 22-én elhunyt Nyers Rezső, akinek a halálát a Népszava a magyar baloldal hatalmas veszteségének tartja, s akiről az újság úgy véli, hogy egész életében a szociáldemokrata politikáért dolgozott. Meglehet, dolgozott érte, de ehhez képest Nyers a magyarországi szocialista rendszer változó szerepköröket betöltő funkcionáriusa volt, s a rendszer állampártja korántsem volt szociáldemokratának nevezhető.

Az egykori rendszer politikai közszereplőinek nevei nagyjából-egészében eltűntek közterületeinkről, de Nyers Rezső kivétel. Az ő tevékenységének egyik nevesített nyoma 2018-ban is fellelhető. A kecskeméti zsinagóga falán a következő emléktábla-felirat található: „Ez az épület eredetileg a kecskeméti izraelita hitközség zsinagógája volt. A német fasiszta megszállók a templomot 1944-ben meggyalázták és tönkretették. A hitközség tagjait elhurcolták. Közülük 1200 mártírhalált halt. A felszabadulás után az épületet a városi tanács 1966-ban megvásárolta. Falai között társadalmi összefogás a Tudomány és a Technika Házát hozta létre. Tervezte Kerényi József és Udvardi Lajos. Az átalakítást a Bács Megyei Állami Építőipari Vállalat kollektívája Dörner Henrik igazgató vezetésével végezte. Rendeltetésének 1974. július 12-én adta át Nyers Rezső országgyűlési képviselő.”

Az emléktáblával tényszerűen is vannak problémák.

 lehet, hogy szíve mélyén szociáldemokrata volt, de a Kádár-korszak országgyűlési képviselőjeként is egy olyan rendszert szolgált, amelyik a holokauszt ügyében (is) félrevezető elbeszélésmódot alkalmazott. Nagyon tudatosan inkább mellébeszélt, mintsem a lényeghez közelített.

A kecskeméti egykori zsinagóga falának emléktáblája tartalmi értelemben régészeti lelet; az 1974-es elbeszélésmód lenyomata. A baj éppen az, hogy nem múzeumban van. 

http://168ora.hu/velemeny/gero-andras-regeszeti-lelet-152561

Magyar orvos próbálja megmenteni az orosz kettősügynök és lánya után az újabb brit idegmérgezéses betegeket is

A 2014 óta az angliai Salisbury városi kórházának sürgősségi osztályán dolgozó Dr. Závori László a Hvg.hu-nak adott interjút. Závori doktor tagja volt annak az orvoscsapatnak, melynek Szergej Szkripal volt orosz kettősügynök és lánya, Julija az életét köszönheti, miután a Novicsok nevű, a volt Szovjetunióban kifejlesztett idegméreggel támadták meg őket még márciusban.

Múlt szombaton ismét történt egy hasonló incidens a városban. Novicsoktól szenvedett súlyos mérgezést egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton. Amesbury 16 kilométerre fekszik Salisburytől. 

A helyi hatóságok a nőt Dawn Sturgess-ként, a férfit Charlie Rowley-ként azonosították. Mindketten helybéliek. A rendőrség először arra gyanakodott, hogy megbetegedésüket szennyezett kábítószer fogyasztása okozhatta. A kórházban derült ki, hogy nem erről van szó.

Závori doktor a Hvg-nek elmondta, a betegek továbbra is kritikus állapotban vannak, és megerősítette, hogy kezdetben leginkább szerves foszfáttal szennyezett gyógyszerre vagy drogra gyanakodtak, hiszen ez nagyságrendekkel gyakoribb, mint a Novicsok-mérgezés, ugyanakkor a klinikai tünetek nagyon hasonlóak lehetnek. Szerencsére a kezelési lehetőségek is többnyire ugyanazok, így a végső diagnózist követően sem kellett a megkezdett terápián lényegesen változtatni - mondta az orvos, aki szerint a márciusi eseményekből tanulva mindenki tisztában volt a teendőkkel.

http://168ora.hu/kulfold/magyar-orvos-probalja-megmenteni-az-orosz-kettosugynok-es-lanya-utan-az-ujabb-brit-idegmergezeses-betegeket-is-152588

Putyin a kiesés után azonnal rátelefonált az edzőre

 

És természetesen nagyon megdicsérte a csapatot. A Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint Putyin elnök megnézte az orosz válogatott horvátok elleni vb-negyeddöntőjét – csak nem a stadionban –, és nagyon drukkolt a csapatnak.

Putyin szerint végül tisztességes csatában esett ki a csapat, egy nagyszerű mérkőzésen.

A játékosok továbbra is nagyszerű emberek, sőt hősök a szemünkben. Akár meg is haltak volna a csapatért, büszkék vagyunk rájuk.

– dícsérte Oroszország kedvenceit Oroszország elnöke, az elnöki sajtóiroda szerint.

https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/07/08/a_vilagbajnoksag_25._napja/putyin_a_kieses_utan_azonnal_ratelefonalt_az_edzore/

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt tankönyvkiadó

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó, miután több tankönyvük esetében elutasították hosszabbítási kérelmüket. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindent szabályosan csináltak. Úgy vélik, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt tagadták meg tőlük, hanem azért, mert nem állami kiadókról van szó. További részletek a videóban.

http://www.atv.hu/belfold/20180707-pert-indit-az-oktatasi-hivatal-ellen-ot-tankonyvkiado/hirkereso

Szorul a hurok: Feljelentették a rendőrségen Ungár Pétert, miután bűncselekménnyel hencegett

A Zoom.hu birtokába került dokumentumok szerint egy magánszemély feljelentette az LMP-s Ungár Pétert, amiért átverte Ron Werbert, amint ez a minap kiszivárgott videóból kiderül.

Mint megírtuk, a választások után kibeszélőt tartott az LMP vezetése, a tagság Szél Bernadett társelnököt, Ungár Péter kampányfőnök-helyettest és Schmuck Erzsébet kampányfőnököt, a párt parlamenti képviselőit kérdezhette. Az erről készült felvétel jutott el a Magyar Narancshoz.Előkerült a kibeszélésen az LMP volt kampánytanácsadójának az ügye, Ron Werber azt állította korábban, Szél Bernadették szabotálták az ő munkáját, ráadásul még csak nem is fizettek neki. Szél Bernadett ezzel szemben azt állította, hogy Werber idő előtt hagyta ott a kampányban a pártot. A most kiszivárgott anyag szerint, Werber szerződését Ungár Péter úgy írta alá, hogy arra nem volt felhatalmazása: a szerződés december 10-én kelt, de Ungár csak januárban kapott engedélyt arra, hogy eljárjon a párt nevében.

https://zoom.hu/hir/2018/07/06/feljelentettek-ungar-petert-amiert-atverte-ron-werbert/

Újabb akadémikus borult ki a nyilvánosság előtt: Pléh Csaba szerint a kormány elüldözi a kutatókat

Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei – mondta Pléh Csaba akadémikus, pszichológus-nyelvész az RTL Klubnak nyilatkozva. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát.

Az interjúból kiderült, hogy Pléh meglepődött a kormány azon lépésén, hogy az alkalmazott kutatások felé próbálja tolni a hatalom azt MTA-t az alapkutatások helyett.

Pléh Csaba Bolyai nem-euklideszi geometriájával illusztrálta az alapkutatás értelmét, mondván, az sem hozott azonnal hasznot, később viszont felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Pléh Lánczi András nyilatkozatára reagálva, mely szerint számos társadalomtudományi kutatás nem érdemes a finanszírozásra, azt mondta, hogy az efféle szemezgetés a több ezer közleményből nem ad megfelelő képet a kutatásokról. Ugyanakkor példaként említette az MTA-nak a magyar oktatási rendszert elemző munkáját.

http://magyarnarancs.hu/belpol/pleh-csaba-a-kormany-intezkedese-bizonytalansagot-okoz-megrenditheti-sot-eluldozheti-a-kutatokat-112266

Kovács Zoltán nagyot ment a rádióban: logikus a német parancsnokság

 

Barátkoznánk mi nagyon Merkellel, csak még húzogatjuk kicsit a hózentrógert.

Noha a magyar és a német kormány esetében a migrációt elutasító, illetve azt pártoló álláspont ütközik, a Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint azokra a kérdésekre kell koncentrálni, ahol megvannak az együttműködés alapjai – nyilatkozta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kovács Orbán Viktor és Angela Merkel csütörtöki berlini megbeszéléséről mesélt, illetve azt visszhangozta, hogy Magyarország Európát is védi a kerítésével, megteremtve annak feltételeit, hogy az európai jog, a határvédelem követelményei teljesüljenek. "Ezt csak úgy tudjuk végrehajtani", ha az érintett országok is támogatják.

Azzal összefüggésben, hogy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság jöhet létre Németország támogatásával, hangsúlyozta, együttműködésen alapuló, hatékony formációk kellenek az európai védelmi képesség növelésére. 
Egy ilyen hadosztály-parancsnokság magyar, szlovák, horvát és szlovén egységeket érintene – hozzátéve: a német parancsnoksághoz kapcsolódás "ésszerűnek tűnik ezen keretek között".

http://magyarnarancs.hu/belpol/kovacs-zoltan-szerint-nem-a-migracion-hanem-az-egyuttmukodesen-van-a-hangsuly-merkellel-112269

Akcióban a bevándorláspártiak

Aláírásgyűjtés indult az unió területére érkezőket segítő szervezetek Brüsszelből való anyagi támogatása érdekében

Magyar Hírlap

Soros-féle szervezetek, köztük a Menedék egyesület is csatlakozott ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amelynek keretében az Európai Bizottságot akarják a bevándorlókat segítők támogatására felszólítani.

Let us help, vagyis Hadd segítsünk elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés, melyhez a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület is csatlakozott. A Soros által finanszírozott szervezet honlapján propagálja az akciót, melynek keretében aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy az Európai Bizottságot (EB) szólítsák fel cselekvésre, a bevándorlók érdekében. A nemzetközi, katolikus és evangélikus egyházi szervezetek által is támogatott kezdeményezés keretében egyrészt követelik: ne lehessen büntetést kiszabni azért, ha valaki „szállást vagy humanitárius segítséget nyújt rászorulóknak”, illetve migránsoknak. Azt is követelik a brüsszeli testülettől, nyújtson közvetlen támogatást a beutazási vízummal rendelkező menekülteket segítő helyi csoportoknak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122850/Akcioban_a_bevandorlaspartiak

Dippold Pál Ikarosz zacskói

Álláspont. Néhány év alatt az evolúció eddig ismert törvényeit felülírva villámgyorsan kifejlődött a 21. század magát meghatározónak gondoló típusa: a pulpitusember

Magyar Hírlap

Szánalmas. Kiváló példa mindezekre a Lehet Más a Politika című vicces alakulat működése. A minap derült ki, hogy az LMP borostásan ifjú titánja, Ungár Péter szándékosan írta alá a Ron Werberrel kötött kampánytanácsadói szerződést úgy, hogy tudta, nincs erre joga. Mert az jól jön majd a pártnak a bíróságon. Előre megfontolt, sunyi, pitiáner csalás. 

A parlamenti választások előtt és után rövid ideig egyik fő címerállatuk volt a Hadházy Ákos nevű ember. A leginkább kecskére hasonlító illető többek között azzal húzta magára a közfigyelmet, hogy a koraszülötteket kutyákhoz és tejeszacskókhoz hasonlította, majd azokat, akik ezt az otromba párhuzamot számon kérték rajta, feljelentette. Hadházy suttyomban összekomált mindenkivel, aki szerinte megbuktathatja az Orbán-kormányt. Azt mekeghette a titkos összejöveteleken, hogy mindegy, ki honnan, jobbszélről vagy balszélről jön, a hatalom megszerzése érdekében szövetkez­niük kell. Az óriási bukta után szélsőliberális és alibizöld párttársai felelősségre akarták vonni. Hadházy ficánkolt, nem esküszik fel mint listás képviselő az Alaptörvényre, aztán mégis titokban megtette ezt, hiszen szüksége van a mentelmi jogra. Lemondott társpártelnöki – párttárselnöki – tisztségéről, még a fegyelmi előtt kilépett a Lehet Másból, ám előtte még Sallai R. Benedektől megijedve leesett a székéről. 

Igen, ő a magyar Ikarosz. Neki a végtelen magasság mások fenekéig ér. A szék ülőlapjáig

http://magyarhirlap.hu/cikk/122846/Ikarosz_zacskoi