2018, július 7 - 07:46 Sajtószemle

Most derült ki, hogy Anne Frankékat nem engedték be az USA-ba

Elutasították a család 1940-ben beadott vízumkérelmét, ezért maradtak Hollandiában.

Egy új kutatás szerint a náci haláltáborban 1945-ben elhunyt Anna Frank családja annak idején megpróbált Amerikába menekülni, de nem kapott bevándorlási engedélyt a szigorú bevándorlási politika és a háború kitörése miatt. "Az európai náci üldözés elől menekülő zsidóknak szigorú bevándorlási eljáráson kellett átesniük. A zsidó menekültek kérelmét csak korlátozottan fogadták be" – derült ki az Anne Frank Ház és az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum által pénteken közzétett jelentésből.

http://hvg.hu/elet/20180706_Most_derult_ki_hogy_Anne_Frankekat_nem_engedtek_be_az_USAba

 

Oxigént vitt egy mentőbúvár a thai gyerekeknek a barlangba, végül az övé fogyott el, és meghalt

A búvárok azt mondták, nagyon nehéz terep, de nem adják fel, folytatják a mentést. Volt olyan mentő, aki arról beszélt, nagyon bíznak benne, hogy pénteken vagy szombaton sikerülni fog.

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/06/oxigent_vitt_egy_mentobuvar_a_thai_gyerekeknek_a_barlangba_vegul_az_ove_fogyott_el_es_meghalt/

 

 

Thai gyerekek: nagyon veszélyes manőverre készülnek a mentőbúvárok

 

A Channel NewsAsia egyik szakértője, videós animációban mutatta meg, miként lehetséges kijutni a barlangból. Glenda Chong elmondta, a mentőcsapat búvárjai azt tervezik, hogy a focistákat kiúsztatják a barlangból, de ez nagyon kockázatos. A vízáram ugyanis elég erős, a barlang nyirkos, gyakorlatilag alig látni bent valamit. A barlang járatai néhol olyan szűkek, hogy a búvárruhába öltöztetett fiataloknak le kell majd venniük az oxigénpalackjukat, hogy tovább tudjanak haladni. Erős esély van arra is, hogy valamelyikük bepánikol vagy rosszul lesz a kivezető úton, és ez egy ilyen esetben végzetes lehet.

„Sok gyerek még úszni sem tud, nemhogy búvárkodni”

– mondja Chong. A mentőcsapat tagjai épp gyorstalpalót tartanak nekik. Egy kötelet is kifeszítettek, hogy segítsék az úszásukat, de arra is van esély, hogy a profi búvárok a barlangból kifelé adott pontokon oxigéntankokat helyeznek majd el, hogy a biztosítsák a megfelelő oxigénellátást.

https://zoom.hu/hir/2018/07/06/thai-gyerekek-nagyon-veszelyes-manoverre-keszulnek-a-mentobuvarok/

Berlusconi szerint nem szabad szövetkezni a V4-ekkel

Nem az unió külső határait, csak a sajátjukat akarják megvédeni – véli a volt olasz miniszterelnök.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök óva intette az olasz kormányt attól, hogy szövetséget kössön a visegrádi négyek (V4) országcsoporttal, mert annak tagjai nem az Európai Unió külső határainak védelmét akarják biztosítani, hanem csak a saját nemzeti határaikat akarják megvédeni.

„Naiv lenne azt gondolni, hogy a V4-csoport vagy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jó szövetségese lehetne Olaszországnak” – írta Berlusconi a római kormánynak címzett nyílt levelében, amely pénteken jelent meg a Corriere della Sera című olasz napilapban. Ezek az országok az esetek többségében visszaküldenék Olaszországba az illegális bevándorlókat – tette hozzá a Hajrá Olaszország (FI) elnöke.

A nyílt levélben Berlusconi arra figyelmeztette Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy kerülje a konfrontációt Brüsszellel. „Európa nélkül vagy Európa ellenében nem lehet a problémákat megoldani, azok csak súlyosbodni fognak. Saját tapasztalatomból tudom, hogy Olaszország akkor ért el jó eredményeket, amikor koalíciókra és szövetségekre tudott építeni” – fejtette ki Berlusconi. Hozzátette: annak az Európának a sorsa forog most kockán, amelyet jelenlegi formájában ismerünk, „amely a mi generációnk nagy álmából jött létre”.

https://24.hu/kulfold/2018/06/29/berlusconi-szerint-nem-szabad-szovetkezni-a-v4-ekkel/amp/

Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről

Ha a látható vagyont vesszük alapul, és hiszünk a toplistáknak, akkor még mindig Csányi Sándor – ha a harácsolás tempójából következtetünk, a láthatóhoz hozzáadjuk a kisebb strómanok nevén futó, illetve a becsült, de nem látható vagyont, akkor ez már korántsem ilyen egyértelmű.

Vasútépítéstől a borturizmusig, banktól a cukorgyártáson át az ingatlanüzemeltetésig terjed a Mészáros Lőrinc nevén lévő birodalom cégeinek tevékenységi köre: a közel kétszáz kisebb-nagyobb cég átláthatatlanul sokféle dologgal foglalkozik, a portfolió teljes éves árbevétele pedig meghaladja az ezer milliárd forintot. Körbejártuk Magyarországot, hogy vizuális képet kapjunk erről a viharos sebeséggel összeszedett, a tudatos építkezésnek semmi jelét nem mutató, ám közpénzmilliárdokkal hizlalt, nagyon heterogén portfolióról. Amit megmutatunk, az persze csak a homlokzat, annak is csak egy töredéke, de azt talán érzékelhetővé teszi, hogy a számok, cégnevek, magántőkealapok és bizalmi vagyonkezelők mögött micsoda irdatlan vagyon halmozódott fel néhány év alatt.

https://vimeo.com/278548318?ref=fb-share

Az MTA nem hagyja magát, kiáll a kutatás függetlensége mellett – videó

 

Annak ellenére is, hogy az innovációért felelős miniszter lesöpörte javaslataikat a kutatási pénzek elosztásáról.

Nagyon sajnálja – ezt mondta az RTL Klub Híradójának adott exkluzív interjúban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azután, hogy az innovációért felelős miniszter lesöpörte javaslataikat a kutatási pénzek elosztásáról.

Lovász László szerint a kutatást nem szabad politikai céloknak alárendelni, és a parlament döntése után is ki kell állni a kutatás függetlensége mellett. Az elnök visszautasította a miniszternek azt az állítását, hogy a tudományos akadémián mindenki azt csinál, amit akar. Szerinte ez az alapkutatások lényegének félreértése. Úgy fogalmazott, a kutatási célokat részben a tudomány belső logikája, részben a világszerte elért legfrissebb eredmények határozzák meg.

Palkovics László innovációért felelős miniszter a Magyar Hírlap mai számában jelentette be, hogy az Akadémia által tett alternatív javaslatokat a kormány nem fogadja el.

A parlament valószínűleg július 20-án szavaz a tudományos akadémiát érintő javaslatokról.

http://hvg.hu/itthon/20180706_Az_MTA_nem_hagyja_magat_kiall_a_kutatas_fuggetlensege_mellett

 

Videón az unortodox Orbán és az ortodox pópák villámtalálkozója

 

Erős szóviccel lökte be a pénteket Orbán Viktor, amikor videót tett ki a Facebookra arról, hogy görögkeleti, azaz ortodox pópákkal találkozott. Távozásakor pedig katolikus módra köszönt el.

Unortodox látogatás címmel tett ki videót Orbán Viktor. Ortodox pópákkal találkozott vélhetően valahol német nyelvterületen. Ugyanis az érdeklődő "Do you speak English?" kérdésére a szakállas atyák a "Deutsch" választ adják a szóviccben ezúttal erős, de Angela Merkellel szemben kevésbé fajsúlyos Orbánnak.

 

Csak erre jártunk, magyarázza Orbán, de a pópák spontán módon megköszönik a megtiszteltetést, hogy vele találkozhatnak, értékelik erőfeszítéseit, és további sikereket kívánnak neki.

A röplátogatás végén Orbán a katolikus "Laudetur Jesus Christus" (latinul a Dicsértessék a Jézus Krisztus) köszönéssel búcsúzik el.   

 

http://hvg.hu/itthon/20180706_Videon_az_unortodox_Orban_es_az_ortodox_popak_villamtalalkozoja

A magyar rendőrség és ügyészség szerint az, hogy két dokumentum első 25 oldalán néhol szó szerint ugyanaz a szöveg olvasható, nem utal arra, hogy egyezés lenne közöttük

Az itt következő cikk kivételes lehetőséget ad arra, hogy egy eset mélyebb ismerete és bármiféle előképzettség nélkül objektíven megítélhesd, milyen hozzállással nyomoz a magyar rendőrség és a Polt Péter vezette ügyészség olyan ügyekben, amikhez valami okból nem fűlik a foga. Mindeközben ráadásul jól is szórakozhatsz.

A jobb mulatság kedvéért megfordítjuk a klasszikus cikkszerkezetet, és azonnal két dokumentum részleteinek bemutatásával kezdünk, majd utána tömören elmesélem a poént, ami így nagyobbat fog csattanni. 

A két dokumentum két, egymástól közúton 33 kilométere eső Baranya megyei város,  egyben járási székhely, Mágocs és Komló úgynevezett "esélyteremtő programterve". A két tervet két különböző cég írta, ez később még fontos lesz.

Hadházy Ákos egykori LMP-s képviselő és EU-pénz-lopás-ügyi tényfeltáró két évvel ezelőtt feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt.

A téma aktualitását pedig az adta, hogy Hadházy most megkapta a határozatokat arról, hogy a nyomozást megszüntették. Hogy milyen indoklással? 

Hát azzal, hogy nem találtak egyezést az emlegetett dokumentumok között, nincs miről beszélni. 

Dékány Éva, a IX. kerületi ügyészségről egyrészt leszögezte, hogy jól megvizsgálták a hasonlóság kérdését:

https://444.hu/2018/07/06/a-magyar-rendorseg-es-ugyeszseg-szerint-az-hogy-ket-dokumentum-elso-25-oldalan-nehol-szo-szerint-ugyanaz-a-szoveg-olvashato-nem-utal-arra-hogy-egyezes-lenne-kozottuk

Francia alkotmánytanács: nem büntethető az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése

A francia alkotmánytanács pénteken megállapította, hogy a testvériség alkotmányos elvét alapul véve, 

az illegális bevándorlók érdek nélküli segítése nem vonhat maga után eljárást.

A testület Cédric Herrou, egy dél-franciaországi gazda kérésére foglalt állást a kérdésben, aki a francia-olasz határon a menedékkérők segítésének egyik jelképévé vált, és aki ellen „szolidaritási szabálysértés” címén több eljárás is indult az elmúlt hónapokban. Egy másik aktivistát szintén elítélt egy bíróság, amiért külföldiek „illegális tartózkodását segítette” Franciaországban.

Pénteki határozatában az alkotmánytanács arra emlékeztetett, hogy a francia köztársaságnak az alkotmányba foglalt jelszava a Szabadság, Egyenlőség, 

Testvériség, 

és az alkotmány egy „közös eszmére” hivatkozik„A testvériség elvéből fakad a mások humanitárius célból történő segítésének szabadsága, tekintet nélkül arra, hogy a másik szabályosan tartózkodik-e az országban” - hangsúlyozta az alkotmánytanács.

https://444.hu/2018/07/06/francia-alkotmanytanacs-nem-buntetheto-az-illegalis-bevandorlok-erdek-nelkuli-segitese

Országok, ahol a miniszterelnök is büszkén vonul a Pride-on

Írországban még a kereszténydemokrata politikus is menetel. Nálunk nagyon más a helyzet.

 

Szinte napra pontosan egy héttel az idei Pride-felvonulás előtt beszélt arról Novák Katalin családügyi államtitkár, hogy vigyázni kell, mivel vannak fenyegető jelek, amelyek azt mutatják, hogy sokan meg akarják bontani a család egységét. Novák egyértelműen utalt a homoszexuálisokra, akikkel kapcsolatban azt mondta, hogy nem élhetnek igazi családban, mert szerinte a családhoz egy férfi és egy nő kell. Ez a gondolat elég jól mutatja, hogyan viszonyul a kormány a homoszexuális párokhoz: Orbán Viktor három éve például azt találta mondani, hogy hálás a magyarországi homoszexuálisok közösségének, mert „nem azt a provokatív viselkedést folytatják”, amit szerinte a nyugati országokban látni. Amikor pedig néhány évvel ezelőtt a 444.hu megkérdezteOrbánt, hogy megy-e a Pride-ra, ő csak annyit mondott, hogy nem kapott meghívót, ami egyébként nem volt igaz, mert a szervezők több ízben is hívták. Tarlós István is válaszolt akkor, a szokásos stílusban. „Én a másik oldalon állok” – mondta Budapest főpolgármestere, aki két évvel később már visszataszítónak nevezte a Budapest Pride-ot.

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/orszagok-ahol-a-miniszterelnokok-is-buszken-vonulnak-a-pride-on-112233

34 ország nagykövetsége állt ki a budapesti Pride mellett

Közös sajtóközleményt adott ki a Pride budapesti alkalmábólki az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council alapítvány.

„A 23. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre.

Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek napjainkban végzett fontos jogvédő munkáját”– hangsúlyozták.

Hozzátették, az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —, valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek. Szerintük a nemzetközi emberi jogok ténylegesen azon a premisszán alapulnak, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg.

https://zoom.hu/hir/2018/07/06/34-orszag-nagykovetsege-allt-ki-a-budapesti-pride-mellett/

Ferenc pápa szerint álszentek, akik falakat emelnek a menekültek elé

Az egyházfő azt mondja, a migráció kihívására a szolidaritás az egyetlen értelmes válasz.

 

A migráció mai kihívására az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság” – mondta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában a migránsokért bemutatott misén pénteken, lampedusai látogatásának ötödik évfordulóján.

Beszéde elején Ferenc pápa arról beszélt, hogy a világ az évezredek során nem sokat változott: „Hány szegényt taposnak el ma is! Hány kis embert pusztítanak el!” A pápa szerint közöttük vannak a migránsok és menekültek, akik „a nagyobb jóléttel bíró nemzetek kapuján kopogtatnak”.

„A világ elnyomottainak mások szemére van szüksége, hogy észrevegyék, mire is van szükségük; mások kezére, hogy segítséget nyújtsanak, mások szavára, hogy hangot kapjanak a csendben elkövetett jogtalanságok, amelyek "gyakran sokak cinkosságával" mennek végbe” – mondta ki a pápa, aki szerint ma is sokan inkább hallgatnak és nem tesznek semmit a közszeméremre hivatkozva, mások cselekvését várva a maguké helyett, vagy

azt ismételve, hogy a világban úgyis „mindig ez volt”.

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/ferenc-papa-szerint-alszentek-azok-akik-falakat-emelnek-a-menekultek-ele-112244

 

Két kézzel szórta a pénzt az Emmi olyan sporteseményekre, amiket a budapesti olimpiára hivatkozva rendeztek meg

Három kormányhatározat is megjelent, az egyikben a kormány 21 milliárdot bízott rá az Emmire, hogy azt ossza szét sportcélokra, de azonnal, és napokon belül fizesse is ki. (A két másik kormányhatározatban szerepeltek olyan tételek, mint a határon túli fociakadémiáknak - így Mészáros Lőrinc Eszékének - adott milliárdok, csepeli birkózóakadémiára is kaptak Németh Szilárdék 2 milliárdot, jutott a dunakeszi műugrótoronyra, többek között a diósgyőri, szegedi és a Vasas-stadionra, sportcsarnokokra, a mezőkövesdi sportszállóra, a Fradi-városra.)

A tételeket lehetett tudni, de hogy pontosan mire is ment ennyi pénz, az abból a közérdekű adatkérésből derült ki, amit az MSZP-s Tóth Bertalan nyújtott be az Emmihez. A 21 milliárd forint felhasználására kérdezett rá, a támogatási szerződésekkel együtt.

Az Emmi, mintha nem közpénzekről lenne szó, nem akarta ezeket kiadni, végül a bíróság mondta ki, hogy márpedig ezek közérdekű adatok.

 

https://444.hu/2018/07/06/ket-kezzel-szorta-a-penzt-az-emmi-olyan-sportesemenyekre-amiket-a-budapesti-olimpiara-hivatkozva-rendeztek-meg

A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta a francia nagykövet, aki kiállt Orbán mellett

az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Budapesten pénteken, írja az MTI. 

Július elsején írtuk meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök leváltotta és és már ki is nevezte utódját a budapesti francia nagykövetnek, aki az elmúlt napokban amiatt került bele a francia és a magyar sajtóba, mert támogatólag szólt Orbán Viktorról, akit a nyugati sajtó szerinte csak „magyarfóbiája” miatt támad és nevez populistának. Bár a gyors váltás miatt egyértelműnek tűnhet, hogy a nagykövetnek emiatt kell távoznia, simán lehet, hogy csak a normál diplomáciai rotációnak köszönhető a változás, vagy hogy éppen közeli távozása tudatában ment szembe a diplomata a meghatározó francia külpolitikai állásponttal.

 

https://index.hu/belfold/2018/07/06/a_magyar_erdemrend_kozepkeresztjet_kapta_a_francia_nagykovet_aki_kiallt_orban_mellett/

 

A közmédia kommentszemlére költi a pénzünket

Ha az m4sport adójukat kivesszük a mérésből, a 80 milliárdos éves költségvetássel működtetett tévé közönségaránya a teljes lakosságot tekintve, egész napot nézve, nemigen éri el az 5 százalékot sem.

És ezért kell baszogatni ezt a pénznyelőt, aminek hírműsorában sikerült eljutni arra a pontra, hogy egy háromperces blokkot szentelnek egy Twitterbejegyzés alatti, holland nyelvű kommenteknek, melyekben Judith Sargentini EP-képviselőt küldik el a picsába. A Híradó persze a szemlében gondosan ügyelt arra, hogy a kommentek között legyen két sororozás is, jóhogy. Szóval 80 milliárdért azért ennél jobb híradót raknák össze, csak mondom. Itt a videó, ha valakinek ilyen perverziói lennének.    

https://comment.blog.hu/2018/07/06/a_kozmedia_kommentszemlere_kolti_a_penzunket

Magyarország lehet Trump háborújának egyik legnagyobb áldozata 

 

A nagymértékű járműipari exportja miatt Magyarország a világon a negyedik leginkább integrált gazdaság a globális értékláncokba, és ezért különösen sérülékeny a globális kereskedelmi háború durvulása esetén - mutat rá friss infografikájában a Reuters. Éppen ezért is különösen fontos az a hír, ami tegnap este jött Berlinből és ami a német autógyártók, illetve a részvénypiacok és az euró mellett a forint reggeli ugrásában is szerepet játszhatott. 

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag-lehet-trump-haborujanak-egyik-legnagyobb-aldozata.12.290982.html

A kínai hírszerzés közel járt hozzá, hogy behálózzon egy német, kormánypárti Bundestag-képviselőt

Megpróbálta beszervezni informátornak a német szövetségi parlament (Bundestag) egy képviselőjét a kínai hírszerzés, a 2016-ban folytatott műveletet a német elhárítás meghiúsította - írta pénteken a Süddeutsche Zeitung című német lap.

Az érintett képviselő neve nem jutott nyilvánosságra, csak annyit tudni róla, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának tagja, és a külügyekkel foglalkozó tekintélyes szakpolitikusok között tartják számon.

Azaz befolyásos kormánypárti képviselő.

A lap szerint valamennyi rendelkezésre álló információ alapján két képviselő jöhet szóba, de mindketten azt mondták, hogy őket nem környékezte meg a kínai hírszerzés.

Kína ügynöke politikusokat és elemzőket összefogó, kiterjedt német kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzsernek állította be magát, és felkérte a kiszemelt képviselőt, hogy készítsen számára külpolitikai elemzéseket. A munkáért legkevesebb 30 ezer euró (10 millió forint) fizetség járt volna.

https://444.hu/2018/07/06/a-kinai-hirszerzes-kozel-jart-hozza-hogy-behalozzon-egy-nemet-kormanyparti-bundestag-kepviselot

Orbán kirakott egy fura képet a netre, de egyelőre nem tudni, mi az, és hogy mit akar vele – fotó

Ó – nagyjából ennyi látszik a péntek délelőtt megjelent képen, amelyet saját Facebook-oldalára töltött fel a kormányfő. Talán valamilyen visszaszámlálás készülődik?

 

http://hvg.hu/elet/20180706_Orban_kirakott_egy_fura_kepet_a_netre_de_egyelore_nem_tudni_mi_az_es_hogy_mit_akar_vele__foto

Az ÁSZ-nak végre volt egy pozitív válasza a Jobbiknak

Elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbik többször kiegészített intézkedési tervét, ezért okafogyottá vált a párt költségvetési támogatásának felfüggesztésére irányuló intézkedés előkészítése. Ez ugyanakkor nincs összefüggésben a tiltott párttámogatás következményeként, a Magyar Államkincstár által tett intézkedésekkel – közölte az ÁSZ pénteken.

http://hvg.hu/itthon/20180706_Nem_zarjak_el_a_Jobbik_penzcsapjat_elfogadtak_a_part_intezkedesi_tervet

Rejtőzködő vásárhelyi milliomosok nyomában

Multinacionális cégek vezetői, dúsgazdag földbirtokosok, nagyvállalkozók, milliomosok és adócsalók. Egy közös bennük: mindannyian Márki-Zay Péter mögött állnak. Kik a polgármester valódi támogatói, és vajon milyen érdekeket akarnak érvényesíteni? A Promenád az új városvezetés mögött álló milliomosok nyomába ered.

A gazdasági, pénzügyi és hatalmi érdekek, a baráti, rokoni és üzlettársi szálak sűrű szövetében összetett, de jól felrajzolható gazdasági kapcsolatrendszerre bukkantunk: nagyvállalatok és multicégek vezetői, nagyvállalkozók, földbirtokosok és adócsalók csapata tevékenykedik a színfalak mögött.

Lapunk utánajár, kik ezek a különös pénzemberek, és milyen érdekeket akarnak érvényesíteni a vásárhelyi közéletben. Kövesse sorozatunkat a rejtőzködő vásárhelyi milliomosokról!

http://promenad.hu/2018/07/06/rejtozkodo-vasarhelyi-milliomosok-nyomaban/

Migráció: az összes német kormánypárt megegyezett – de minek?

Tranziteljárás és transzferközpont – így fogják hívni azt a procedúrát és a helyszínt, amivel a migrációt próbálja kezelni a német nagykoalíció. A jobboldali CDU és a CSU már a hét elején megállapodott a tranzitállomásokról, ezt most a szociáldemokrata SPD kérésére átnevezték transzferközpontoknak. A nyelvi finomságok azonban a helyi sajtót nem hatják meg, és azt kérdezik a lapok: lesz-e olyan ország – és itt sokszor utalnak Orbán Viktor csütörtöki berlini látogatására –, amelyik vissza fogja fogadni a németek által visszautasított illegális bevándorlókat?

Orbán Viktor és Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatója után a német lapok egyetértettek abban, hogy alapvető ellentét van a német és a magyar kormány migrációval kapcsolatos világnézetében, ugyanakkor a Spiegel Online azt hangsúlyozza:

Merkelnek szüksége van Orbánra, ha valamit tenni akar a menekültválság megoldására.

 

https://24.hu/kulfold/2018/07/06/migracio-nemetorszag-cdu-csu-orban/

Még magyar állampolgár az ukrán származású terrorista

Pintér belügyminiszter szerint azonban azt el fogják venni Vladimir G.-től.

Demeter Márta (LMP) kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert miként kaphatott magyar állampolgárságot az a férfi, akit a szlovák rendőrség 2018. június 19-én Kassán fogott el. Az ukrán származású, nemzetközileg körözött, terrorista múlttal rendelkező férfi Szlovákiában Vladimir G.név alatt élt. A szlovák ügyészség közölte: emberöléssel való fenyegetés, túszejtés, szándékos testi sértés, terrorizmus, köztisztviselő elleni támadás és más bűncselekmények miatt körözték.

A terrorista elfogását hetekig készítették elő, miután információk szerint a körözött férfi terrorcsoportokat láthatott el fegyverrel.

Ezek okán az ellenzéki képviselő azt kérdezte Pintér Sándortól:
1. Hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a Vladimir G. név alatt élő ukrán származású terrorista, aki nemzetközi körözés alatt állt?
2. Az egyszerűsített honosításkor jeleztek-e Vladimir G. esetében a magyar hatóságok  nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kockázatot?
3. Amennyiben nem, ez hogyan történhetett meg az említett férfi hosszú bűnlajstroma ellenére?
4. Amennyiben nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg vele kapcsolatban, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot ?
5. Visszavonják-e hivatalból az említett személy magyar állampolgárságát?

Pintér Sándor belügyminiszter közölte, az ukrán férfi Hollóházán 2012. augusztus 7-én kért magyar állampolgárságot, amit október 19-én meg is kapott.

https://24.hu/kozelet/2018/07/06/meg-magyar-allampolgar-az-ukran-szarmazasu-terrorista/

A Radóc utca titka: meg nem támadási megállapodás volt Simicska és Nyerges között

A régi üzlettársak útjai már nagyjából két éve elváltak, de nem támadták egymást. Nyerges Zsolt most megkapta a magyarországi Simicska-birodalmat, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Akárkié lesz a Közgép, állítólag visszatérhet a piacra, Simicska Lajos pedig Amerikában próbál szerencsét.

https://24.hu/kozelet/2018/07/06/simicska-nyerges-orban-kozgep-gnap/

PÓCZA ISTVÁN: MERKEL KEZDI FELFOGNI, HOGY A MAGYAR ÁLLÁSPONT TISZTELETREMÉLTÓ

ECHO TV

Az elmúlt években megszokhattuk, hogyha Angela Merkel találkozott valakivel, akkor azt felértékelte a nemzetközi politikában. Most azonban fordult a kocka – mondta Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető kutatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Úgy látja, hogy Angela Merkelt, az ő személyét értékelte fel Orbán Viktor azzal, hogy elment erre a találkozóra.

https://magyaridok.hu/kulfold/pocza-istvan-merkel-kezdi-felfogni-hogy-a-magyar-allaspont-tiszteletremelto-3269546/

BAJUSZOS FÉRFIAK

Kottász Zoltán Magyar Idők

Bőrszerkóba öltözött, csókolózó, bajuszos férfiak, fejkendőt viselő asszonyok, kisgyermekes apuka és anyuka, hajléktalan férfi és egy hatalmas arany nyakláncot viselő, színes bőrű fiatalember utazik a berlini metró U5-ös vonalának egyik szerelvényén.

Láthatóan mindannyian nagyon boldogok. Persze csak a berliniek képzeletében, a berlini metró U5-ös vonalának meghosszabbítását hirdető plakátokon. Mert valószínűleg nem ilyen egy átlagos nap a berlini metróban.

A berlini liberális elit világában azonban mindenképpen ez lenne az utópia. Nem vicc. A kétségtelenül jólétben tobzódó nagyváros értelmiségi körei a bajuszos férfiak és a fejkendős nők békés egymás mellett élésének örülnének a legjobban. (Nem feltétlenül a tőszomszédságukban, de Berlin egy másik fejlődő kerületében mindenképpen.)

https://magyaridok.hu/ahelyzet/bajuszos-ferfiak-3267497/

AZ AKADÉMIA ESETE A HANGULATKELTÉSSEL

VITA EGY BOTRÁNYOS SZERKESZTŐSÉGI ÁLLÁSFOGLALÁSRÓL

Zsoldos Attila Magyar Idők

A Magyar Időkben július 4-én megjelent véleménycikk – amelynek szerzője Ligeti Dávid, címe pedig A tekintélyes Nature folyóirat is beszállt a felelőtlen hangulatkeltésbe – azzal a javaslattal fordul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) filozó­fiai és történettudományi osztályához: „Talán nem ártana, ha az MTA filozófiai és történettudományi osztálya testületileg határolódna el ettől a kijelentéstől. Máskülönben a dolog ódiuma örökre be fogja árnyékolni az osztály további munkáját és tevékenységét”. Az idézett szövegben említett kijelentés a Nature-ben megjelent azon írásban szerepel, amely – Ligeti Dávid szavaival élve – „a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között kialakult vitáról szól”, maga a kijelentés pedig Ligeti Dávid magyar fordításában így hangzik: „Sok kutató úgy nyilatkozott a Na­ture-nek, hogy aggódnak amiatt (…), hogy a történészeknek dicsőíteniük kellene az ország múltját.”

 

nehezen hihetem, hogy Ligeti Dávid birtokában lenne afféle képességeknek, amelyek alapján jóslásokba bocsátkozhatnék azt ille­tően, minek az ódiuma fogja örökre beárnyékolni a filozófiai és történettudományok osztályának további munkáját és tevékenységét.

Abban viszont maradéktalanul egyetértek Ligeti Dáviddal, hogy a felelőtlen hangulatkeltés létező jelenség.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-akademia-esete-a-hangulatkeltessel-3265511/

 

SAJÁT MÉRCÉT KELL TEREMTENI

A BALOLDALI-LIBERÁLIS GONDOLAT ÖSSZEURÓPAI KIMERÜLÉSE UTÁN A JOBBOLDALÉ A GONDOLATI ERŐ

Békés Márton Magyar Idők

Mit tegyünk?

Először is azt az itt-ott még mindig meglévő optikai csalódást kell felszámolni, amely szerint a balliberális értelmiség által meghatározott nyelv és viszonyítási rendszer továbbra is érvényes. Ezt a délibábot részben hadicsel gyanánt ez a közeg, részben viszont a „konzervatívok” baleksága tartja fenn. Pedig ez nem más, mint fantom – aki lustaságból vagy gyávaságból bedől neki, azzal nincs mit kezdeni.

Ebből is következik, hogy saját mércét kell teremteni és érvényesíteni, a saját fejünk után menni. Meg kell becsülni és szaporítani azt, amink van: gondolkodókat, intézményalapítókat és -működtetőket, folyóiratokat, könyveket stb. Van saját kánonunk, ugyan miért igazodnánk másokéhoz?

 

https://magyaridok.hu/velemeny/sajat-mercet-kell-teremteni-3263726/

 

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

 

Miért működik az orbáni gyűlöletpropaganda?

Brüsszel, Soros, migránsok, ENSZ: több mint három éve folytat gyűlöletkampányokat az Orbán-kormány. Mi a sikerük titka?

 

2015 óta egymást érik az Orbán-kormány gyűlöletkampányai, amelyek megcélozták már a menekülteket és a migránsokat, az Európai Uniót („Brüsszelt”), Soros Györgyöt és a hozzá köthető szervezeteket és intézményeket, sőt még az ENSZ-t is. A kormány államilag finanszírozott országos plakátkampányokat, hirdetéseket, nemzeti konzultációkat, még egy népszavazást is felhasznált látszólag arra, hogy „tájékoztassa” az embereket és „kikérje a véleményüket”, valójában azonban nem csinált mást, mint a saját álláspontját igyekezett alátámasztani és elfogadtatni.

Orbán a kampányokat sikeresnek értékeli, hisz a választásokat ismét megnyerték, és valóban, a közvélemény-kutatások eredménye szerint egyre rosszabb véleménnyel vagyunk a kampányok célpontjairól, és egyre inkább hiszünk a propagandának. Egy friss felmérés szerint a magyarok félnek a világon a vizsgált országok közt a legjobban a migránsoktól: a magyar társadalom több mint kétharmada tartja a migrációt kiemelt fenyegetésnek. Eközben rendszeressé kezd válni a rendőrség kihívása egy-egy fejkendő vagy sötétebb bőrszín miatt, és sokan gondolták a választások előtt, hogy Soros György és pártja is versenybe száll majd az ország kormányzásának jogáért. Mi lehet ennek a sikernek az oka?

 

http://magyarnarancs.hu/republikon/miert-mukodik-a-gyuloletpropaganda-112226

Nógrádi György azzal riogat a tévében, hogy Európa rendkívül nehéz helyzetbe sodorhatja magát

A Tv2 híradónak nevezett műsora, a Tények a kormány kedvenc témájáról, a migrációról értekezett tegnap este. A riportot jól jellemzi, hogy a kezdő képsorok a propagandasajtó egyik másik termékének, az Origónak a videójából lettek átemelve, és elhangzanak benne olyan információk is (valaki elmondja, hogy úgy hallotta, a határra érkező migránsoknál bombát is találtak már), melyek igazságtartalmát lehetetlen ellenőrizni. De a csatorna tényleg csúcsteljesítményt hajtott végre: a három és fél perc tulajdonképpen arról szól, hogy ismertetik az Origo videóját:

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/nogradi-gyorgy-azzal-riogat-a-teveben-hogy-europa-rendkivul-nehez-helyzetbe-sodorhatja-magat-112239

 

Vargáék elköltöttek minden pénzt, sőt még többet is

 

Június végére a kormány túllépte az egész évre tervezett hiánycélt - adta hírül a Pénzügyminisztérium.

 

 

Az államháztartás központi alrendszere 2018. június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el.

 

Júniusban a központi alrendszer 233 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. azonos havi hiánynak. Az idei hiánycél 1361 milliárd forint, így az első hat havi hiány a cél 104 százaléka.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vargaek_elkoltottek_minden_penzt_sot_meg_tobbet_is.665699.html

 

Ősszel nagy változás jön a kórházakban

 

Hamarosan megérkezhetnek a kancellárok a kórházak élére annak ellenére, hogy az egészségügyi tárca nem szeretne ilyen pénzügyi vezetőket az intézmények élén látni.

 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/osszel_nagy_valtozas_jon_a_korhazakban.665679.html

 

Hargitai Miklós Zsarolta-lak

 

Amikor Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár (elnézést kérünk tőle az összehasonlításért) tengelyt akasztott Orbán Viktorral, nem kapott szabad elvonulást. Hiába tett előzőleg nélkülözhetetlen szolgálatokat az első, mindent eldöntő kétharmad összekovácsolásában, a szakítást követően nem pusztán a kormányból repült, de az egyetemi intézetét, meg a kedvenc szellemi gyermekének számító Kishantost is beszántották, és azóta is utánanyúlnak, amikor csak lehet. A mi miniszterelnökünk megbocsátásra képtelen, haragtartó típus (aminél keresztényietlenebb tulajdonság kevés létezik), és abban a helyzetben van, hogy éreztetni is tudja a rosszallását.

 

És mégis: Simicska Lajos, az egykori szobatárs, és az egyetlen fajsúlyos közéleti szereplő, aki nem egyszerűen csak szembefordult vele, de a nyilvánosság előtt olyan fokú tiszteletlenséget is mutatott iránta, amit az átlagember a négy fal között sem tűrne el senkitől, szabadon távozhat, sőt a zsákmányt is magával viheti. Aki ezt fegyverletételnek, az ide vezető utat pedig valamiféle szabadságharcnak látja, nagyobbat nem is tévedhetne. 

A helyzet az, hogy Simicska Lajos megzsarolta Orbán Viktort, és most épp távozik a váltságdíjjal (hogy mi fizetjük, az nem változtat a lényegen). Ha valaki idegenkedik a zsarolás szótól, használja átmenetileg a póker kifejezést, a konklúzió ugyanaz lesz: Simicskának még most, 2018 közepén is nyerő lapjai vannak. És nem a médiában (a Hír Tv évente milliárdos pluszfinanszírozásra szorul), nem a gazdaságban (állami földön szántó-vető agrárcégek, kiszárított Közgép - ugyan már...), meg nem is a politikában (hol van már a tavalyi Jobbik?).

Hogy is írja a vonatkozó passzusban a Btk?

 

http://www.nepszava.hu/3000674_zsarolta-lak

 

A The Guardian megfejtette, ki is valójában Soros György

 

Van, aki szerint Soros csak egy spekuláns, van akik úgy vélik, saját pártja van és gyakran emlegetik a „tervét” is, amit mindenki másként értelmez. A hatalmas érdeklődés mellett mégis elképesztően kevés alkalommal foglalkoznak azzal, mit is képvisel igazán Soros, és hogyan is látja ő a világot. A Guardian „long read” vagyis „hosszú olvasmány” rovata pénteken, a 87 éves, milliárdos üzletemberrel foglalkozott.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/06/a-the-guardian-megfejtette-ki-is-valojaban-soros-gyorgy/

A Nagy Imre Társaság elhatárolódott saját elnökétől

 

Ezt a közleményt tették ma közzé:

A Nagy Imre Társaság (NIT) Országos Elnöksége kinyilvánítja, hogy dr. Donáth Ferencnek, a NIT Budapesti Szervezet elnökének pártpolitikai fellépései és aktuálpolitikai kérdésekben tett – Nagy Imre mártír miniszterelnökhöz nem kapcsolódó – nyilatkozatai ellentétesek a NIT Alapszabályában foglaltakkal, így azokkal az Országos Elnökség nem vállal közösséget. Legutóbb, a Czeglédy Csabával készített interjúja során próbált a hatvan évvel ezelőtti Nagy Imre-per és Czeglédy büntetőügye között politikai szándékú párhuzamot vonni. A Nagy Imre Társaság vezetősége elhatárolódik az ilyen jellegű aktuálpolitikai megnyilvánulástól.

Az inkriminált interjú itt olvasható. A fotó is innen.

 

http://huppa.hu/a-nagy-imre-tarsasag-elhatarolodott-sajat-elnoketol/

 

Linkadó, mémtilalom, cenzúra: tényleg ezt tenné az EU az internettel?

 

Betiltaná az EU az internetes mémeket – olvashatjuk sok helyről mostanában. A sokakat felháborító uniós „mémtilalom” azonban csupán egy morzsa az EP új, hátborzongató szerzői jogi javaslatából, mely kritikusai szerint a szabad internet végét jelentené Európában. Van ok az aggodalomra? Van, de ezúttal Ön is megállíthatja Brüsszelt. Elmondjuk, hogyan.

http://mandiner.hu/cikk/20180705_folytatodik_a_harc_a_memkeszitok_es_az_eu_kozott

Juncker: Brüsszel szeptemberben bemutatja a határellenőrzés fokozását célzó tervezetét

2018. július 6. 13:36

Szeptemberben bemutatja a külső határellenőrzés fokozását célzó tervezetét az Európai Bizottság – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

http://mandiner.hu/cikk/20180706_juncker_brusszel_szeptemberben_bemutatja_a_hatarellenorzes_fokozasat_celzo_tervezetet

Le Monde: Orbán 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkelt tekinti

2018. július 6. 15:08

Miközben a Berlin-Bécs-Róma bevándorlás-ellenes tengelyhez Orbán csatlakoztatja a visegrádi négyeket, Macron elszigetelődik álláspontjával – írta a Le Monde.

Orbán kereszténydemokrata puccsa címmel közölt kommentárt a Le Monde. A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök Helmut Kohl halálának egyéves évfordulóján elmondott beszéde arra utalt, hogy kész ellenállni a szélsőjobboldali pártok szövetségi szándékának, s abban a hitben, hogy megnyerte a csatát az illiberális demokráciáról és a bevándorlásról, az európai jobboldal alapjainak megváltozatását tűzte ki célul, és 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkel német kancellárt tekinti.

Idézte a lap Shahin Vallée közgazdászt, aki korábban Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács volt elnökének, majd Emmanuel Macronnak a tanácsadója volt, még amikor a jelenlegi francia elnök gazdasági miniszterként tevékenykedett. A francia közgazdász szerint Orbán Viktor már nem az európai jobboldal margójára, hanem a közepére helyezi magát, az európai kereszténydemokrácia valódi örököseként tűnteti fel magát, szemben a liberális és kozmopolita jobboldallal, s ezzel el is indította a jövő évi európai parlamenti választási kampányát.

Alain Lamassoure francia jobboldali EP-képviselő mindebben azonban csak egy olyan politikus újabb átalakulását látja, aki képes egyik napról a másikra beszédmódot váltani. Véleménye szerint Orbán azért keresi a helyét, mert érzi az ellenszelet az Európai Néppárton (EPP) belül.

http://mandiner.hu/cikk/20180706_le_monde_orban_2015_ota_legfobb_celpontjanak_angela_merkelt_tekinti

Olasz író: Soros György a migrációval akarja lecserélni Európa népességét

ORIGO2018.07.06. 14:13

 

Giampaolo Rossi olasz író és archeológus véleménye alapján az európai elitek a bevándorláspárti spekulánssal szövetkezve akarják lecserélni a kontinens őshonos népességét migránsokra.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180706-soros-gyorgy-le-akartja-cserelni-europa-lakossagat.html

Orbán Viktor a kínai kormányfővel találkozott

ORIGOMTI2018.07.06. 15:57

 

Orbán Viktor miniszterelnök Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel találkozott Szófiában. A bolgár fővárosban a magyar kormányfő részt vesz a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés csúcstalálkozóján. 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180706-orban-a-kinai-kormanyfovel-talalkozott.html

Lakner Zoltán Hagyaték izmus nélkül – Horn Gyula útja a történelemben

Legújabban neohornizmussal újítaná meg magát az összezsugorodott legnagyobb baloldali párt. Horn Gyula töltötte be mindeddig a leghosszabb ideig az MSZP elnöki tisztét, vezetésével újjáépült, választást nyert, a politikai élet meghatározó szereplőjévé vált. Horntól mi sem állt távolabb, mint hogy izmust csináljanak belőle, politikusi személyiségét az éleslátó gyakorlatiasság jellemezte. De egy gyakorlatias embernek is lehetnek elvei, ahogy egy tehetséges politikusnak is vannak tévedései.

http://168ora.hu/itthon/hagyatek-izmus-nelkul-horn-gyula-utja-a-tortenelemben-152532

Élet és Irodalom

Kovács Zoltán

Chase Manhattan

 

1980 lehetett, amikor Csernok Attila előadást tartott az újságíró-iskola gazdasági szakán – említjük ezt a „szak”-ot így, kissé fellengzősen, mert hiszen összesen egy erőszakosan összeválogatott osztályból állt. Ráadásul emlékezetem szerint igencsak lekezelt társaság, mert a többség a kulturális vagy a belpolitikai szakra igyekezett. Akiknek nem sikerült – például nekem se –, kiegészülve néhány közgazdász végzettségű újságíróval a gazdaságpolitikára került. Csak később derült ki, hogy ez volt a legjobb pálya: a végül is félbemaradt hatvannyolcas reform keseredett hangulatából újraéledező és külön utakat kereső gazdaság 1980-ban már akkor is nyitást jelentett a világra.

Néhányan átvonultunk a szövetség Andrássy úti (akkor még: Népköztársaság útjai) székházába, ahol egyre vadabb dolgokat kérdeztünk, egyre messzebb mentünk, és végül egészen addig a kérdésig jutottunk, hogy „Alelnök úr, véleménye szerint meddig lesz Magyarországon szocializmus?”. Csernok gyakorlatilag gondolkodás nélkül, de nagy meggyőződéssel, magától értetődő természetességgel folytatta: „amíg pénzt ad rá a Chase Manhattan Bank. Aztán megszűnik.”

1980-ban viszonylag nagy nyilvánosság előtt ilyet mondani egyrészt bátorság, másrészt bizalom kérdése is volt, Csernok Attila akkor látott bennünket életében először. Azt világosan tudta, hogy a szocialista rendszer abban a struktúrában fenntarthatatlan. Nem lehet működtetni az országot úgy, hogy a működés alapja részben az amerikai és japán nagybankok átmenetileg fölösleges pénze, miközben veszteséget termel a teljes foglalkoztatottság bűvöletében fönntartott, a valóságos piacon eladhatatlan termékeket gyártó töméntelen hazai vállalat, az egyre több agyagot és egyre kevesebb szenet felszínre hozó bányászat és a mérhetetlen mennyiségű, jelentős részt fölösleges tevékenységet végző alkalmazott.

Csernok Attila a napokban elhunyt. Rá emlékezem, amikor a cikk korábbi részében szereplő szocializmust behelyettesítem az Orbán-kormánnyal, a Chase Manhattan Bankot pedig az Európai Unióval.

https://www.es.hu/cikk/2018-07-06/kovacs-zoltan/chase-manhattan.html

Csintalan: nem tudom, hogy meddig fognak beengedni ide még

A csütörtökön, a HírTV Tantusz c. műsorában elmélkedett Csintalan Sándor arról, vajon milyen hatása lesz Simicska üzleti kivonulásának. Mint ismeretes, szerdán röppent fel a hír, hogy a Fidesz egykori oligarchája minden üzleti érdekeltségét átruházza régi üzlettársásra, Nyerges Zsoltra, majd az a hír is szárnyra kelt, hogy a szolnoki vállalkozó csupán közvetítő, Simicska portfóliója végső soron Mészáros Lőrincnél kötne ki.

Csintalan, aki az ominózus G-nap után az oligarchával tartott, a tegnapi műsorban arról beszélt, Nyerges Zsolt egy „rendes ember”, de a stratégiai döntéseket nem ő hozza:

„Most így, hogy az önkény felmenő ágban van, az önkény döntéseit nyilvánvalóan a miniszterelnök hozza.”

A műsorvezető csupán 1 százalék esélyt ad annak, hogy a HírTV megmaradhat jelenlegi, kormánykritikus irányvonalánál, és azt is bevallotta, hogy nem tudja, mikor jön el a nap, amikor a portaszolgálat már nem engedi őt be a televízió épületébe.

https://merce.hu/2018/07/06/csintalan-nem-tudom-hogy-meddig-fognak-beengedni-ide-meg/?utm_medium=push&utm_source=push

Szeret takarítani? És ha több tízmilliárdot kap érte?

 

Kormányközeli vállalkozó vásárolja fel az állami intézményeket takarító, jól jövedelmező cégeket. Céghálójában befolyásos emberek egész csapata tűnik fel Simicskától Rogánig.

Három évig söprögethet Nyugat-Magyarország 50 és Kelet-Magyarország 82 kormányzati ingatlanában a Tombor András és Rogán Antal üzlettársaival évek óta kapcsolatban álló Kis-Szölgyémi Ferenc vezette B+N Referencia Zrt. A két részből álló, 12 milliárd forintos megbízást nem nyílt tenderen, hanem meghívásos eljárás eredményeként nyerte el a cég. A kormányzati épületek takarítására, karbantartására meghirdetett pályázaton három meghívott volt. Az ingatlanokat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a B+N mellett egy szigetszentmiklósi cégpárost és a szegedi KÉSZ-csoportot szemelte ki. Utóbbi ajánlatát azonban érvénytelennek nyilvánították, a másik jelentkező pedig többet kért, így a B+N tarolt.

http://hvg.hu/kkv/201749__tomborroganhabony__takaritasi_biznisz__kozpenzmilliardok__melytisztitas

Lisztériafertőzés: Baján van a gócpont, de mindenki a sötétben tapogatózik

 

Nem tudni, hogyan indult ki a kilenc életet követelő fertőzés a Greenyard bajai gyárából, azt sem, hogyan lehet megakadályozni az agresszív baktérium terjedését. Azt is nehéz megmondani, kinek a terméke lehet veszélyes, egy biztos: forraljunk fel minden mélyhűtött zöldséget.

Tizennégy országba juthatott a Greenyard bajai üzeméből a lisztériabaktériummal fertőzött mélyhűtött zöldségekből – mondta el a hvg.huérdeklődésére a társaság. A belga cég magyarországi leányvállalata a 2018. március végén záruló üzleti évben 24 millió eurós (napi árfolyamon 7,77 milliárd forintos) árbevételt ért el, ennek nagyjából 60 százaléka származott exportból – azokból a termékekből, amelyeket most Európa-szerte visszavonnak a boltok polcairól. A többi a hazai üzletekbe került, gyakorlatilag az összes magyarországi üzletlánc hűtőpultjaiba.

http://hvg.hu/kkv/20180706_Liszteriafertozes_mindenki_a_sotetben_tapogatozik

 

Újabb technológiákkal nőhet a hatékonyság

Cseresnyés Péter: Komoly kapacitások léteznek a kutatóintézetekben és az egyetemeken, velük együttműködve a piaci szereplők fokozhatják innovációs tevékenységüket

Magyar Hírlap 

A magyar gazdaság jelenleg erős és stabil, de a többi lépcsőfokot, az újabb kihívásokat csak az innováció segítségével lehet leküzdeni – nyilatkozta lapunknak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Elmondta: fontos változtatni azon az arányon, hogy a hozzáadott érték többségét jelenleg a hazai cégekkel szemben a multinacionális vállalatok állítják elő. Lényeges, hogy a vállalatvezetők előtérbe helyezzék a képzést, hiszen ők vannak leginkább tisztában azzal, milyen tudásra van szükség a gazdaságban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122739/Ujabb_technologiakkal_nohet_a_hatekonysag

 

Továbbra sem lesz tilos demonstrálni

Alkotmánybírósági határozat miatt mindenképp szükség van az új gyülekezési törvényre, amelynek tervezetében külföldi példák is visszaköszönnek

Magyar Hírlap

Össztüzet zúdított az ellenzék az új gyülekezési törvényre, az Alapjogokért Központ szerint ez csak a szokásos vészmadárkodás. A jövő héten szakértői egyeztetések lesznek a témában, a parlamenti frakciók képviselői­vel már a napokban leült az igazságügyi és a belügyminiszter.

Egyre abszurdabb az ellenzék magatartása, mintha szellemi elődjüket, a Mr. Nyetnek csúfolt szovjet politikus Andrej Gromikót akarnák követni: bármilyen törvényt terjeszt elő a kormány, arra nemet mondanak – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az új gyülekezési törvény, illetve az annak kapcsán megjelent kritikákról szólva. A magánélet védelméről szóló indítvánnyal szorosan összefüggő tervezetet hevesen támadta a parlamenti vitában valamennyi ellenzéki frakció képviselője, a DK szerint „szájpecektörvény” születik, a Jobbik és az MSZP szerint pedig lényegében nem lehet majd tüntetni a rendőrségnek túlhatalmat biztosító, gumiszabályokat tartalmazó szabályozás életbe lépését követően.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122760/Tovabbra_sem_lesz_tilos_demonstralni

 

Szerencsés Károly Demokrácia és önvédelem

A választási vereséget nehéz elviselni. Az értelmesebb ember ilyenkor magában keresi az okokat, új stratégiát dolgoz ki, megpróbál alkalmazkodni a helyzethez

Magyar Hírlap

Mások elkeseredett dühvel elvetik az egész választási rendszert, sőt az egész „rezsimet” és elvakult indulattal egyre mélyebbre süllyednek, egyre távolabb kerülnek a valóságtól. Megint mások azzal áltatják magukat, hogy a többség (de minimum az „értelmes többség”) az ő oldalukon áll, csak valahogy nem értette meg az üzenetet, rossz volt a kommunikáció, esetleg az ellenfél aljas eszközei eltérítették saját szavazóit is. A negyedik a legveszélyesebb fajta, aki tudja, hogy nem képes felvenni a versenyt, tudja, hogy a nagy többség nem mögötte áll, hogy dühödt erőszakkal nem megy semmire, ezért kívülről várja a megoldást. Ilyen „megoldás” elmarasztaló eljárás kiprovokálása mindenféle nemzetközi fórumokon, de ennél is veszélyesebbek az egyéb – főleg pénzügyi, gazdasági eszközök – , amelyek nehezen kontrollálhatók. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/122750/Demokracia_es_onvedelem

 

Faggyas SándorA forint köszöni, jól van

Álláspont. Az utóbbi hetekben tapasztalt gyengülésnek főként külső okai voltak

Magyar hírlap

Nem meglepő, de mulatságos látni, ahogy a baloldali és a bulvármédia egy része krokodilkönnyeket hullat és/vagy kárörvendően csámcsog a forintárfolyam emelkedése miatt, „pokoli időszakkal” riogatva jámbor polgártársainkat. A balliberális sajtó egyik gyöngyszeme, a HVG friss számának Őrizzük meg a pánikot! című összeállításában a kormányt és a jegybankot hibáztatja a forintgyengülés miatt, ám sikerül több öngólt is lőnie. Az egyik pénzpiaci elemző maga jelenti ki a lapnak: nincs pánik a forint kismértékű, fokozatos értékvesztése miatt. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank 2007 és 2013 között volt alelnöke pedig – akit a legkevésbé sem lehet Fidesz-szimpátiával vádolni – kifejti: „Lassan meg kellene tanulni, hogy a forint szabadon lebegő valuta. Nincs »jó« és »rossz« forintárfolyam, az úgymond »egyensúlyi« árfolyamot sem könnyű meghatározni (az exportőr teljesen máshol érzi azt, mint az importőr vagy a turista).”

http://magyarhirlap.hu/cikk/122759/A_forint_koszoni_jol_van

 

 

Busás hasznot remél Orbán Viktor török barátja, aki sietve terjeszkedik Veszprémben

 

Mára kilenc magyar naperőműcéget birtokol Adnan Polat török üzletember, aki nem titkoltan baráti viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Heti Válasz értesülései szerint a vállalkozó kilenc cégéből hetet egyetlen nap alatt vásárolt fel – méghozzá másfél héttel a hazai választások után –, és ezzel elkezdte meghódítani Veszprém megyét. Polat a magyar szolárüzlethez ugyanazt a török családi vállalatot hívta segítségül, amellyel odahaza a szélfarmjait építette.

A lap sorra vett mindent, amit tudni lehet a hazai napelemes piac alakulásáról, a kormány szándékairól, illetve Adnan Polat török milliárdos terveiről:

https://24.hu/kozelet/2018/07/06/busas-hasznot-remel-orban-viktor-torok-baratja-aki-sietve-terjeszkedik-veszpremben/

 

 

Harmincmillióból kozmetikázza magát az LMP

 

Egy sor szakértőt bízott meg az LMP parlamenti frakciója, hogy megtervezzék a párt külső kommunikációját és arculatát: a szépítkezés mellett a jogi tanácsadásra is gondoltak.

 

http://www.nepszava.hu/3000745_harmincmilliobol-kozmetikazza-magat-az-lmp