2018, július 5 - 07:57 Sajtószemle

Tamás Ervin: Aczél Endre halálára

Ahhoz az újságíró nemzedékhez tartozott, amely képes volt a történelmet a jelennel, a személyiségeket a történésekkel és a világot a nemzettel összekapcsolni. Mindezt imponáló tárgyismerettel, absztrakciós képességgel és egyéni meglátásokkal tette – ezért előfordult, hogy a végkövetkeztetésben, a prognózisban tévedett, hogy valamit túl nagy emócióval fűszerezve tárgyalt, de mindig logikusan, érthetően, lebilincselő stílusban és magabiztosan, a tényeket tiszteletben tartva.

Fél manapság az ember ilyesmit leírni, de profi volt a lehető legpozitívabb értelemben. Elképzelem, hogy főnökként mindent kisajtolt az embereiből, mert évtizedekig saját magából is. Csak egyetlen, Bandit aláfestő sztori: nem tudtam aludni, s vasárnapra virradóan csak úgy bekapcsoltam a televíziót. A CNN a ma már hírhedt párizsi alagutat mutatta, ahol Diana Mercedese karambolozott. Hajnali három előtt hívtam Aczélt, aki álmosan vette fel a telefont, el nem tudta képzelni, mit akarok ilyenkor tőle. Csak annyit mondtam: meghalt Diana. Egy szót sem válaszolt, letette a telefont, majd fél óra múlva visszahívott, s elmondta, mit kellene a hétfői számba megcsináltatni, s ebből mit tud ő vállalni, kezdi is rögtön. Egyébként fölsorolni is nehéz, hányszor húzott ki a csávából expressz gyorsasággal és ennek ellenére kellő alapossággal.

http://168ora.hu/itthon/tamas-ervin-aczel-endre-halalara-152477

 

Onnan tudni, mekkora balhé van az igazságszolgáltatásban, hogy a bírák is nyíltan beszélnek róla

 

Egyre több bíró mond le, mert nem látják maguk előtt a lehetőségeket, amiért ezen a területen kezdtek dolgozni. A központi igazgatás beleszól szakmai kérdésekbe, belül csak "törvény erejű körleveleknek" hívják a műfajt, amikor jogszabály-értelmezésben próbálnak irányt mutatni

- többek között erről is beszélt Vadász Viktor bíró, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja az OBT és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Jogtudományi Intézetnek közös konferenciáján. Az OBT feladata a magyar igazságszolgáltatást irányító, Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal (OBH) ellenőrzése, és talán még soha nem fordult elő, hogy az OBT egy tagja egy nyilvános eseményen ennyire nyíltan beszéljen a magyar igazságszolgáltatáson belüli feszültségekről.

https://444.hu/2018/07/04/onnan-tudni-mekkora-balhe-van-az-igazsagszolgaltatasban-hogy-a-birak-is-nyiltan-beszelnek-rola

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara is tiltakozott a bírákat és bíróságokat ért támadások ellen

 

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége is csatlakozott a jogállam és a bíróságok függetlensége miatt aggódó szervezetekhez. Kedd reggeli közleményében ugyanis a Kamara aggodalmának adott hangot amiatt, hogy

egyes sajtó megnyilvánulások során szaporodó támadások érik a bírákat, a különböző bírói szervezeteket, köztük újabban már a Kúriát is.

A Budapesti Ügyvédi Kamara nem nevezte meg, milyen támadásokról van szó, de nem nehéz kitalálni, hogy a kormány propagandalapjaiban megjelent lejárató cikkekre, melyek az igazságszolgáltatás "Soros György általi behálózását", az Országos Bírói Tanács egyes tagjainak "kormányellenes tevékenységét" sérelmezik. Ezek ellen egyébként korábban már Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is élesen kikelt.

 

https://index.hu/belfold/2018/07/04/budapesti_ugyvedi_kamara_igazsagszolgaltatas_jogallam_birosagok_lejaratas/

 

 

Putyin személyesen rendelte el az amerikai elnökválasztásba történt beavatkozást

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el az orosz beavatkozást a 2016-os amerikai választási folyamatba, hogy Donald Trumpot segítsék győzelemhez Hillary Clintonnal szemben -

állapította meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága legújabb, kedden publikált jelentésében.

A demokrata és republikánus szenátorokból álló bizottság jelentésében leszögezte, hogy a hírszerző közösség értékelése Oroszország beavatkozását illetően helytálló volt, Moszkva "egyértelműen" Donald Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjét részesítette előnyben.

A bizottság republikánus elnöke, Richard Burr észak-karolinai szenátor, valamint demokrata párti kollégája, Mark Warner virginiai szenátor - ellensúlyozandó Donald Trump többször kifejtett kételyét - hangsúlyozták:

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/04/putyin_amerikai_elnokvalasztas_beavatkozas_szenatus/

 

Simicska mindenét eladja Nyerges Zsoltnak

 

Azt írják:

Dr. Nyerges Zsolt megvásárolja dr. Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy dr. Nyerges Zsolt az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt. A szükséges versenyhivatali eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal eljárásrendjének megfelelően megindítjuk.

A vételár és a szerződések tartalma üzleti titok lesz, ezeket később sem hozzák nyilvánosságra.

Simicska Lajoshoz, az adóhivatalunk korábbi elnökéhez, a Fidesz pártpénztárnokához és a NER-értékrendű Magyarország egyik fő kialakítójához egész korszak kötődik, amikor a Fideszben már majdnem Orbánéhoz mérhető lehetett a hatalma. 

 

https://index.hu/gazdasag/2018/07/04/simicska_mindenet_eladja_nyerges_zsoltnak/

 

Az MTA nem kér a Palkovics-tervből, előálltak a saját javaslataikkal

 

Nem csak tiltakoznak, saját javaslataik is vannak. Kompromisszumkészség és határozott kiállás: az MTA minden eszközzel próbálja megvédeni magát. "A Magyar Tudományos Akadémiának alapvető elvi fenntartásai és a gyakorlati megvalósíthatóságot illető kétségei vannak az őt érintő kormánytervekkel kapcsolatban."

Az MTA vezetése most saját javaslatokkal állt elő, hogy megakadályozzák a kormáény tervét, melyben az új Palkovics-minisztérium magához venné az MTA költségvetésének jelentős részét, hogy ők határozhassák meg a jövőben, hogy az MTA kutatói mit és mennyit kutassanak. A tervet magyar kutatók és külföldi akadémiák is a tudomány függetlensége elleni támadásnak tekintik. A terv ellen több, a konzervatív oldalhoz sorolt sztárkutató is tiltakozott, Freund Tamás agykutató és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus (mindketten Széchenyi-díjas, világhírű tudósok a maguk területén) az ügy miatt kilépett a megosztottá vált Professzorok Batthyány Köréből.

 

https://index.hu/tudomany/2018/07/04/mit_akar_az_mta/

 

Már Zuglóig ér a Hős utcai drogprobléma

 

A Hős utcától egy kilométerre lévő Pillangó parkban is egyre többeket zavarnak a biofűtől és más dizájnerdrogoktól szétcsúszott szerhasználók. A Zuglói önkormányzat szerint a szegénység a baj gyökere, és egy-egy telep felszámolása után sem lesz kevesebb drogos, csupán a probléma tolódik át más területekre. A Pillangó park és a Hős utca mellett az 1-es villamos vonalán, például a Népligetnél is mindennapos a földön fetrengő fiatalok látványa az aluljáróban, fényes nappal.

 

https://index.hu/belfold/2018/07/04/nem_megoldas_a_hos_utcai_getto_felszamolasa/

 

Az EMMI államtitkárát meghívták a Pride-ra, nem megy el

 

Miután Bősz Anett, a Liberálisok egyszem parlamenti képviselője - nyilván nem minden provokatív szándék nélkül - nyílt levélben hívta meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, a Fidesz alelnökét a hétvégi Pride-ra, a kormánypárti politikus szintén nyílt levélben köszönettel elutasította a meghívást. De azt kívánta Bősznek, "érezze jól magát", és arra kérte, 

amennyiben keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban

 A homofób jelzőtől sem félő államtitkár azt is leírta, hogy 

Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt.

Amihez hozzátette, hogy Magyarországon "tiszteljük a kisebbségeket és tiszteljük a többséget" is, sőt, ő maga is tiszteletben tartja a kisebbségek jogait.

Viszont - nyilván a Pride egyik alapüzenetére, a melegek teljes jogi egyenjogúságára utalva - felhívta arra a figyelmet, hogy az alaptörvény szerint „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony."

 

https://index.hu/belfold/2018/07/04/novak_katalin_bosz_anett_pride_meghivas/

 

Repes a szív, ahogy együtt poharazgat Orbán, Novák, Rogán és Vajna Bajorországban

 

Az origo így számolt be a kerti partiról:

“Orbán Viktor miniszterelnök, bajor politikusok, német újságok főszerkesztői, újságírói illetve a német ipar jeles képviselői is ott voltak azon a kerti fogadáson, amit a világhírű zenész, Leslie Mandoki rendezett Németországban. A magyar kormány részéről is egy nagyobb delegáció képviseltette magát. Ott volt többek között Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, továbbá Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos is.”

A kommentekből:

“Mutassátok az utat! A fény már látszik, Isten segítse a küldetéseteket, áldását terjessze ki azokra is akik mellétek állnak.”

“Jó felkészülést a holnapi találkozóra ! Vigyázzanak Merkellel!”

“De mit keres ott a Vajna????”

 

https://varosikurir.hu/repes-a-sziv-ahogy-egyutt-poharazgat-orban-novak-rogan-es-vajna-bajororszagban/

 

Nagyon megerősödtek az iszlám szélsőségesek Afrikában, és ezt Európa is megérezheti

 

Az afrikai kontinensen elég gyakran zajlanak felkelések, zavargások, etnikai villongások és polgárháborúk. Az ilyen konfliktusok mellett azonban egyre inkább teret nyernek a különféle iszlamista szervezetek, amelyek már most is jelentős területeket tartanak az ellenőrzésük alatt Észak-Afrikában. Ez pedig hosszú távon Európára is hatással lehet: ha a régió országait nem sikerült stabilizálni, újabb migrációs hullám indulhat el Európa felé.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/04/nagyon-megerosodtek-az-iszlam-szelsosegesek-afrikaban-es-ezt-europa-is-megerezheti/

 

Megint egy luxusjacht fedélzetén találtak rá Mészáros Lőrincre

 

Az olaszországi Porto di Ischia-i kikötőben, egy Lady MRD (frissítés: Itt korábban azt írtuk, hogy Lady M típusú a yacht a kép alapján, de valójában Lady MRD a típús) típusú jacht fedélzetén pihente ki fáradalmait a felcsúti expolgármester, amikor forrásunk lencsevégre kapta.

 

Forrásaink így számoltak be a találkozásról:

„A kikötőben sétáltunk, láttuk hogy a szokásos jachtok között van egy még nagyobb. Álltak előtte jó páran, nézelődők meg egy pár fős személyzet. Azt hittük valami Beyoncé-kaliberű celeb, közelebb mentünk, és láttuk, hogy ott ül a „pénztáros”. Lefotóztam, takargatta magát, aztán dühödten lekiabált nekünk, hogy ne fotózzunk. Kíváncsiságot éreztünk, hogy vajon tényleg diktatúrában élünk, és félni kell emiatt, mert előásnak valamit rólunk, vagy ez azért meg odébb van.”

 

https://merce.hu/2018/07/04/igy-nyaral-meszaros-lorinc-egy-luxusjacht-fedelzeten-az-adrian/

 

Orbán kész tárgyalni a visszatoloncolt menekültek befogadásáról

 

A magyar miniszterelnök berlini látogatása előtt egy nappal azt mondta a Bild német bulvárlapnak, Magyarország hajlandó a Németországból és Ausztriából visszatoloncolt bevándorlók átvételéről tárgyalni. De lesznek követelései.

 

Magyarország hajlandó tárgyalni a Németországból kiutasított bevándorlók visszafogadásáról. Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a német Bild napilapnak. A miniszterelnök szerint előtt Németországnak és Ausztriának kell megegyezni a visszatoloncolások szabályairól, azután Ausztriának és Magyarországnak, de a magyar miniszterelnök szerint ennek a feltétele az európán kívüli táborok létrehozása és a külső határok fokozott védelme.

 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/magyarorszag-hajlando-targyalni-a-visszatoloncolt-menekultek-befogadasarol-2463884

 

Kurz: Ausztria nem lesz Közép-Európa gyűjtőtábora

 

Az osztrák kancellár szerint a német szövetségi kormány sem tudja, mi legyen a tranzitzónákkal.

 

Nagy felhördülést keltett az osztrák kormányban Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter hétfői bejelentése, miszerint tranzitzónákat hoznának létre a német-osztrák határnál. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden már úgy nyilatkozott, hogy ha Németország szigorít a határain, akkor ugyanezt Ausztria is meg fogja tenni, hogy elkerüljék az állampolgáraikat fenyegető hátrányokat. Kedd reggel az osztrák kancellár, Heincz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl osztrák belügyminiszter kedd reggel közös nyilatkozatban kérték a német álláspont tisztázását.

 

https://24.hu/kulfold/2018/07/04/ausztria-merkel-menekultek-sebastian-kurz/

 

MAGYARORSZÁG NEM KÖT MEGÁLLAPODÁST NÉMETORSZÁGGAL, AMÍG AUSZTRIA EZT MEG NEM TESZI

MTI

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás – ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár, kedd esti telefonos tárgyalásuk során.

Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte az MTI-vel, hozzátéve: Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon.

Orbán Viktor emellett tájékoztatta az osztrák kancellárt, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben. Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók – mondta el a kormányfő Sebastian Kurznak a kabinetiroda tájékoztatása szerint.

Orbán Viktor csütörtökön tárgyal Angela Merkellel, szerdán pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble-val, a Bundestag elnökével találkozik.

 

https://magyaridok.hu/belfold/magyarorszag-nem-kot-megallapodast-nemetorszaggal-amig-ausztria-ezt-meg-nem-teszi-3261512/

 

Merkel: elkerülhetetlen a német bevándorlási rendszer szigorítása

HÍR TV

Európa jövője a migráció kezelésén múlik, ezért elkerülhetetlen a német bevándorlási rendszer szigorítása és a külső határok védelme. Angela Merkel beszélt erről a német parlamentben, a kormányválságot követő első felszólalásában.

 

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/merkel-elkerulhetetlen-a-nemet-bevandorlasi-rendszer-szigoritasa-2463883

 

Leveszi a kezét a kormány az adókedvezményről, brutális drágulás jöhet a lakásoknál

 

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió műsorában beszélt arról, hogy nem terveznek hosszabbítást, 2019 végéig tart az 5%-os lakásáfával kapcsolatos adókedvezmény. A Portfolio számításai szerint a lépésnek komoly, érezhető hatása lesz.

 

http://hvg.hu/ingatlan/20180704_Leveszi_a_kezet_a_kormany_a_lakasafarol_brutalis_dragulas_johet

 

Fegyelmi indult az LMP-s ellen, mert a kampány alatt többször egyeztetett Schmidt Máriával

 

Folyamatos a belső villongás és feszültség az LMP-n belül a választások óta. Verekedés, személyeskedés, fegyelmi eljárások, kilépések. Most újabb fegyelmi eljárás indult, amihez Schmidt Máriának is köze van.

 

Schmuck Erzsébet például, az LMP kampányfőnöke és jelenlegi parlamenti képviselője (aki a Medgyessy-kormány alatt államtitkár is volt) nem titkolja, hogy régóta jóban van Schmidttel. Az LMP-n belül már márciusban arról pletykáltak, ogy Schmuck a kampány ideje alatt többször is telefonon egyeztetett Schmidt Máriával. Schmuck fültanúja is volt a beszélgetéseknek. Több beszélgetőpartner megerősítette, a hívások miatt jelenleg fegyelmi eljárás zajlik Schmuckkal szemben, ami nyár végére zárulhat le.

 

http://hvg.hu/itthon/20180704_Fegyelmi_indult_az_LMPs_ellen_mert_a_kampany_alatt_tobbszor_egyeztetett_Schmidt_Mariaval

 

Bauer: XXI. századi pártok

 

Az Orbán-kormányok törvényeikben és a kormányzás mindennapi gyakorlatában érvényesítik a múlt század első felére emlékeztető, de a „XXI. századi” Jobbik által is szorgalmazott, az LMP által is követett nacionalizmust, a globalizációval szembehelyezkedő protekcionizmust, és azt az embertelen menekültpolitikát.

 

A Fidesz ellenzékének a széles választási összefogást őszintén szorgalmazó pártjai (MSZP, DK, Párbeszéd) abból indultak ki, hogy az Orbán-rendszerrel szemben a választási együttműködésben ott lenne a helye az LMP-nek is. Sőt, a választásokat megelőző hetekben már annak felelősségét is a Jobbikra hárították, hogy vele nem alakult ki választási együttműködés, merthogy nekik ez a jelek szerint nem lett volna ellenükre. A választások óta is azt halljuk a demokratikus pártok számos politikusától, hogy a jövőben együtt kell működni majd a Jobbikkal. Tévednek.

 

Többen megfogalmazták a választások előtt, hogy siker esetén nehéz elképzelni a közös kormányzást a Jobbikkal, és ebben igazuk volt. Csakhogy az elmondottak szerint ez az LMP-re is igaz. Most, a súlyos választási vereség után, amikor sokan törjük a fejünket azon, hogy mi is a nyugati demokrácia híveinek teendője az előttünk álló időszakban, annyit biztosan be kell látnunk, hogy a mai parlamenti ellenzéki pártok teljes körére kiterjedő összefogásban nem érdemes, nem értelmes gondolkozni.

 

http://hvg.hu/itthon/20180704_bauer_xxi_szazadi_partok

 

A Fidesz lesöpörte az otthonápolásért magasabb juttatást

 

Hiába támogatta az összes ellenzéki párt, a testület fideszes többsége lesöpörte azt a javaslatot, hogy a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok juttatása elérje a minimálbér szintjét, közölte Varju László, a Költségvetési Bizottság DK-s elnöke.

Mint fogalmazott,

megtörtént a szégyen az országgyűlés Költségvetési Bizottságában. Hiába tüntettek a Kossuth téren a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok, hogy juttatásuk elérje a minimálbér szintjét, hiába tüntettek azért, hogy áldozatos munkájuk munkaviszonynak számítson.

Hozzátette, a Költségvetési Bizottság nyújtotta volna be a költségvetésben mindössze hatmilliárdos – fél stadionnyi – tétel módosítását, de a magát kereszténynek tartó fideszes képviselők nemet mondtak.

https://24.hu/kozelet/2018/07/04/otthonapolas-minimalber-javaslat-leszavazva/

 

Tízezrek tüntettek a bírák nyugdíjazása ellen Lengyelországban

 

Egyre nagyobb botrány bontakozik ki Lengyelországban amiatt, hogy a bírósági reform értelmében szerdától nyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság 65 év feletti tagjait.

 

http://nepszava.hu/3000419_tizezrek-tuntettek-a-birak-nyugdijazasa-ellen-lengyelorszagban

Döntött a Kúria, nyilvánosságra kell hozni az offshore cégek letelepedési kötvényjegyzéseit

Egy több mint két éve húzódó jogvita végére tett pontot mai ítéletével a Kúria. A vita arról szólt, hogy nyilvános adatnak minősülnek-e a letelepedési programban részt vevő közvetítővállalkozások kötvényjegyzései.

Összesen nyolc, többségében adóparadicsomnak számító helyszíneken bejegyzett vállalkozások vásárolták meg a magyar állam által kibocsátott letelepedési kötvényeket.*

A Pénzügyminisztérium alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonban értékpapír- és üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását.*

A per nem volt túl bonyolult, hiszen a tőkepiacról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a zárt körben kibocsátott állampapírokra nem vonatkozik az értékpapír titok védelme.*

https://g7.24.hu/allam/20180704/dontott-a-kuria-nyilvanossagra-kell-hozni-az-offshore-cegek-letelepedesi-kotvenyjegyzeseit/

 

Kamuirodákkal fejték meg Brüsszelt, óránként 400 ezer forintos sebességgel

 

Az Elios-ügyhöz fogható csalássorozatot göngyölített fel az OLAF, amelyben csaknem 9 milliárd forint uniós támogatáslenyúlást koreografáltak Budapestről. A több mint két tucat cégből szőtt hálózatba szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek, de a szereplők között volt Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvérének cége is. Durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel az OLAF-vizsgálat zárójelentésében, amelyet megszerzett a 24.hu.

 

https://24.hu/belfold/2018/07/04/kamuiroda-kutatas-fejlesztes-olaf/

 

AZ IRODALOM NEM CSUPÁN TANTÁRGY, HANEM SZÍVÜGY

Adamikné Jászó Anna Magyar Idők

Nézzen már utána az illetékes minisztérium, hogy kik és miért garázdálkodnak a magyar irodalom tantervében, valamint a magyar irodalom interpretálásában. Már most megnézhetik a fiatalság gondolkodásmódját, milyen lesz tíz-húsz év múlva. Térkép lesz nekik a táj, s nem fogják tudni, hol született Vörösmarty Mihály. Azt sem, hogy ki volt.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-irodalom-nem-csupan-tantargy-hanem-szivugy-3257390/

 

A TEKINTÉLYES NATURE FOLYÓIRAT IS BESZÁLLT A FELELŐTLEN HANGULATKELTÉSBE

Ligeti Dávid Magyar Idők

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, a Nature június 26-ai számában egy a maga nemében példátlan véleménycikk jelent meg Worrying changes in Hungary (Aggodalomteli változások Magyarországon) címmel. Szerzője nincs megnevezve, vagyis szerkesztőségi véleménynek tekinthető.

Az írás a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között kialakult vitáról szól. A cikk tartalmát tekintve jól látszik, hogy azt az Akadémia munkatársai mondták tollba. Eltekintve a cikkben hemzsegő, finoman fogalmazva kétes megállapításoktól, és attól, hogy még a Fidesz nevét is Fidezs alakban olvashatjuk, egy különösen felháborító mondat is olvasható, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Az írás a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között kialakult vitáról szól. A cikk tartalmát tekintve jól látszik, hogy azt az Akadémia munkatársai mondták tollba. Eltekintve a cikkben hemzsegő, finoman fogalmazva kétes megállapításoktól, és attól, hogy még a Fidesz nevét is Fidezs alakban olvashatjuk, egy különösen felháborító mondat is olvasható, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Angolul így hangzik: „Yet many researchers in Hungary tell Nature they are worried (…) that historians should glorify their country’s past.” Azaz: „Sok kutató úgy nyilatkozott a Nature-nek, hogy aggódnak amiatt (…), hogy a történészeknek dicsőíteniük kellene az ország múltját.”

Igen, jól olvasták. Eljutottunk oda, hogy a hazai történészek egy része amiatt aggódik, hogy a magyar történelemről pozitívan kellene írni. Az esettel kapcsolatban a következőket kell megjegyeznünk.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/a-tekintelyes-nature-folyoirat-is-beszallt-a-felelotlen-hangulatkeltesbe-3247154/

 

HULLÁMVASÚTON A FORINT

A JÚNIUSI JEGYZÉSBEN SZEREPET JÁTSZOTT A SANDASÁG, AMINEK CÉLJA A KAMATEMELÉS KIERŐLTETÉSE VOLT

Boros Imre Magyar Idők

Kormányok meggyengítésére néha sikeres kísérletezés is folyik. Ilyenkor a sanda kísérletezők a pénzérték romlására való érzékenységre apellálnak, és abban reménykednek, hogy hazai pénzeiket eladva lényegében önsorsrontó módon cselekszenek. A sorsdöntő török választások előtt ennek láttuk iskolapéldáját. A török elnöknek a sandaságra külön fel kellett hívnia polgárai figyelmét.

A forint júniusi jegyzésében is látható volt a sandaság, aminek nyilvánvaló célja egy kamatemelés kierőltetése. A jegybank azonban nem eszköztelen. Részint feltárható a spekuláció forrása, részint vannak konvencionális és nem hagyományos eszközök a spekulánsok elkedvetlenítésére.

Egyet azonban kerülni kell; hogy a spekulánsok kottájából fújt zenére táncoljunk. Mi se ezt tegyük, ha már 2012-ben, amikor a veszély sokkal nagyobb volt, sem tettük.

https://magyaridok.hu/velemeny/hullamvasuton-a-forint-3257375/

 

Magyarországon titkos, hogy a legfőbb közszolga, a miniszterelnök hova és mikor utazik az adófizetők

Az Orbán-kormány nem hajlandó elárulni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hova, mikor, milyen költséggel és miért utazott az adófizetők pénzéből.

 

A Belügyminisztériumnak és a Terrorelhárítási Központnak nem tartozik a hatáskörébe a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos szervezési feladatok ellátása. A Terrorelhárítási Központ a terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről és feladatai ellátásának részletes szabályairól szóló 295/2010. Korm. rendelet szerint a védett személyek személyvédelmi feladatait látja el" – írta Pintér Sándor. A belügyminiszter a Vadai Ágnesnek adott írásbeli válaszában hárította el az érdemi válaszadást a képviselői kérdésre:

ki hazudik Orbán Viktor külföldi útjainak adatnyilvánossága kapcsán?

Vadai maga is felidézte, amiről a 168 Óra is beszámolt: a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a TEK pingpongozhatott egyet a Népszavával, amely közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk, hogy Orbán Viktor hány hivatalos külföldi utazást tett tavaly, hova ment el és mindez mennyibe került. A lapnak ezekre a kérdéseire első körben sem a Miniszterelnökség, sem Rogán Antal tárcája nem adott érdemi választ, a kérdéseket azzal rázták le, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Ezután a Népszava megkereste a TEK-et, hátha sikerül kicsikarnia belőle valamit, de az érdeklődést a szervezet azzal hárította el, hogy ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli, így a kérdéseket továbbították Rogán tárcájának.

 

http://168ora.hu/itthon/magyarorszagon-titkos-hogy-a-legfobb-kozszolga-a-miniszterelnok-hova-es-mikor-utazik-az-adofizetok-penzen-152462

 

A Fidesz semmilyen autonómiát nem tűr – Szalai Erzsébet: A Kádár-rendszer élhetőbb volt

Miközben az Orbán-rendszer azt állítja magáról, hogy a középosztályt akarja felvirágoztatni, valójában a leggazdagabbak és a legszegényebbek jelentik a bázisát – mondja Szalai Erzsébet szociológus. Szerinte a legelesettebbek számára a közmunka, még ha az látszatmunka is, jobb, mint segélyen tengődni. A Fidesz buheráló gazdaságpolitikáját életszerűbbnek látja, mint az elődjeiét. Nemrég jelent meg Hatalom és értelmiség a globális térben című tanulmánykötete.

 

http://168ora.hu/itthon/a-fidesz-semmilyen-autonomiat-nem-tur-szalai-erzsebet-a-kadar-rendszer-elhetobb-volt-152448

 

Nagy N. Péter: Az egészségügy titkos reformja

– Mondja, doktor úr, ha anyám (…) életveszélyben van, miért nem helyezik át azonnal az intenzív osztályra?

– Erről az osztályról nem vesznek át senkit.

– De hát miért?

Az orvos lehajtotta a fejét és nem válaszolt.

Újra én: „Talán azért, mert öreg?”

Orvos: „Így is mondhatnám.”

Én: „Akkor meg kell halnia az anyámnak?”

Orvos: „Így is mondhatnám.”

A Magyarországon élő Garai-Édler Eszter gyakori publikálási helyén, a Kanadai Magyar Hírlapban idézte fel az édesanyját kezelő kórház pszichiáter főorvosával folytatott beszélgetését. Mamája néhány nap múlva meghalt. Több van ebben a párbeszédben, mint amiről a következőkben írhatok, de ennek kibontására nincs most tér. Csak annyit jelezhetünk, hogy komoly egészségügyi reform zajlik anélkül, hogy bárki bejelentette, megvitatta volna, és lenne, aki menedzselje.

 

http://168ora.hu/velemeny/nagy-n-peter-az-egeszsegugy-titkos-reformja-152291

Az Akadémia Földre szállása

A sajtóban rutinszerűen megbotránkozó véleményeket olvashatok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénzügyi függetlenségének elvesztéséről. Az MTA ellenző állásfoglalást is készített, az akadémikusok tiltakoztak, külső tagok adták vissza a klubtagsági könyvüket, és a Momentum pár száz embert utcára is vitt. „Oroszországban lerombolták a Tudományos Akadémiát, erre készül a kormány is” – hangzott el az épületes mondat. Azt gondolom, hogy nem érthetők a történtek az előzmények mérlegelése nélkül, amiért az a véleményem, hogy ez a megálló már menetrend szerint következett, és az út racionálisabb tevékenység felé vezet, semmint azt a hasznosság iránt mérsékelt érdeklődést mutató MTA vezetők elképzelték.

Éppen az MTA korábbi elnöke készítette elő ezt a változást, bár attól még most csodálkozhat azon, hogy ez a tudományügyi minisztérium az ő vezetése nélkül valósul meg. Politika által működtetett jármű (vö. hullámvasút) csak arra haladhat, amerre a síneket lefektették.

 

https://darvasbela.atlatszo.hu/2018/07/04/az-akademia-foldre-szallasa/

 

Ingyen pénzt követelnek a milliárdosok

 

Bár az állampolgári alapjövedelemmel kapcsolatos finnországi kísérletet nem folytatják, miután az év végével lezárul, a világ milliárdosai továbbra is úgy vélik, hogy ingyen pénzt kellene adni az embereknek. Egyikük, Richard Branson teljesen feltétel nélküli pénzosztás híve.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ingyen_penzt_kovetelnek_a_milliardosok.665493.html

 

Durva drágulás a magyar rezsidíjaknál és az egészségügyben

 

Bár az utóbbi években viszonylag alacsony volt a magyar infláció, hosszabb távon más a helyzet. Az EU-n belül 2000 óta a második legrosszabb eredmény a magyar, amely részben az egészségügy durva drágulásának köszönhető, de a rezsiköltségek emelkedésében is az élmezőnyben van Magyarország.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/durva_dragulas_a_magyar_rezsidijaknal_es_az_egeszsegugyben.665013.html

 

Győri Péter független polgármesterjelölt szerint, ha a Fidesz nyer, kilakoltatási hullám kezdődik a nyolcadik kerületben

Ő ezzel szemben azt ígéri, megválasztása esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot.

 

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Józsefvárosban, mivel a korábbi polgármester, a fideszes Kocsis Máté parlamenti képviselő lett az áprilisi választáson. Győri Péter független jelölt, (akit a legtöbb ellenzéki párt egységesen támogat) Sára Botond fideszes alpolgármesterrel száll versenybe a polgármesteri székért.

Az MTI tudósítása szerint Győri úgy látja, hogy a józsefvárosi önkormányzat csak a választásig tartja vissza a kilakoltatásokat, utána kilakoltatási hullám kezdődik, abban az esetben, ha Sára Botond nyer. Győri hozzátette, tudomása van arról, hogy több család már összepakolva várja a választást, azonban ő mindenkit megnyugtat: győzelme esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot.

http://magyarnarancs.hu/belpol/gyori-peter-a-jozsefvarosi-fuggetlen-polgarmesterjelolt-szerint-ha-az-idokozin-a-fidesz-nyer-kilakoltatasi-hullam-kezdodik-a-nyolcadik-keruletben-112215

Bekeményít a kormány, tényleg letartóztatják a jogvédőket?

Az államtitkár bejelentette: a Belügyminisztérium és a rendőrség felkészült a „Stop Soros“ végrehajtására.

 

A Belügyminisztérium és a rendőrség felkészült a Stop Soros végrehajtására, a törvénycsomag hatályba lépésével pedig tovább erősödik Magyarország és a magyar emberek biztonsága - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly hangsúlyozta: a hónap elején életbe lépett jogszabályok újabb erős eszközt adnak a rendőrség kezébe annak érdekében, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket az illegális migrációtól. Mostantól ugyanis bűncselekménynek számít az illegális migráció szervezése és büntethető mindenki, aki a magyar törvények kijátszására buzdítja a migránsokat - fejtette ki az államtitkár.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/bekemenyit-a-kormany-tenyleg-letartoztatjak-a-jogvedoket-112176

 

Újabb migránsáradat indult útnak: már Európa kapujában vannak - helyszíni riport

ORIGO2018.07.04. 14:02

Miután a magyar határzár, vagyis a kerítés működik, ott nem jutnak át migránsok, ezért új útvonalat kerestek. Most Bosznia felől akarnak bejutni. És sokuknak sikerül is. Ha átlépnek Horvátországba, már az Európai Unión belül vannak, ha pedig átjutnak Szlovéniába, a schengeni övezeten belül. Ez pedig azt jelenti, hogy úgy mozoghatnak, hogy még csak határokon sem kell átkelniük. Az Origo stábja Boszniában járt. Sok migránssal beszéltünk. Volt olyan migráns, aki azt mondta, ő kifejezetten Budapestre szeretne menni. Megmutatjuk, kik várnak arra Boszniában, hogy a lehető leghamarabb Nyugat-Európába jussanak.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180702-ujabb-migransaradat-indult-europa-fele.html

Nem került "süllyesztőbe" Andy Vajna

origo

 

Árnyékra vetődött Szauer Péter lapja, a hvg. Múlt héten azt írták, hogy Andy Vajna süllyesztőbe került, egy friss fotó azonban azt bizonyítja, szó sincs erről.

 

http://www.origo.hu/itthon/20180704-nem-kuldik-el-andy-vajnat.html

 

Így érkezett Németországba Orbán Viktor - videó

ORIGO2018.07.04. 13:49

Videót töltött fel a közösségi oldalára Orbán Viktor miniszterelnök arról, ahogy megérkezik Berlinbe, ahol a belügyminiszterrel tárgyal, majd holnap Angela Merkel kancellár is fogadja.

http://www.origo.hu/itthon/20180704-igy-erkezett-berlinbe-orrban-viktor.html

 

A magyar akadémia körül

2018. július 4. 15:32

BENCSIK GÁBOR 
Demokrata

Palkovics László a magyar innováció fejlesztéséért indult csatába és ennek a csatának az első ütközetét elveszítette.

Palkovics László, aki kiemelkedően fontos ügyért, a magyar innováció fejlesztéséért indult csatába, ennek a csatának az első ütközetét elveszítette, amikor az Akadémia ténylegesen kevesebb, mint egy órát kapott egy olyan törvény véleményezésére, amely alapvető befolyással van rá. A háborút azonban megnyerheti, bár nagy körültekintésre lesz szüksége.”

 

http://mandiner.hu/cikk/20180704_bencsik_gabor_a_magyar_akademia_korul

 

KÁRPÁTI JÁNOS 
Népszava

Az időhúzás nem egyszerűen a CEU-val szembeni kellemetlenkedés, hanem a tanácstalanság jele.

„A szokásos honi hódolók széles köre tapsol: pártunk és kormányunk nem hagyja magát rángatni semmilyen nagyhatalom által.  

Pedig dehogynem: szívük szerint már régen kipenderítették volna az egyetemet, de arra kellett rádöbbenniük, hogy Donald Trump számára tényleg Amerika az első, még akkor is, ha Amerikát itt és most Soros György testesíti meg. Vagyis az időhúzás nem egyszerűen a CEU-val szembeni kellemetlenkedés, hanem a tanácstalanság jele is. Győztesen, vagy legalábbis nem túl vesztesen kellene feladni az ellenállást, és kifarolni ebből a konfliktusból. Arra várnak, amihez már sokkal korábban is vérmes reményeket fűztek: hogy Donald Trump fogadja végre Orbán Viktort. Egy közös fotó – feltéve, ha jól sikerül - kommunikációs szempontból aranyat érhet. ”

http://nepszava.hu/3000405_megint-soros

 

Hadházy: Nem bírtam nézni, ahogy a többiek mosolyogva átveszik a mandátumaikat

Látható volt, hogy milyen derűsen, és mosolyogva vette át mindenki a mandátumát. Én ezt nehezen viseltem, nem bírtam nézni. Ez a probléma nem csak az LMP-t érinti: az ellenzékben még mindig nem látom belátását annak, mekkora nagy a baj. Sokan még mindig elhiszik, hogy a Fidesz után csak úgy át lehet venni a hatalmat. Másfél évvel ezelőtt, a pártból egy már kivált, volt befolyásos vezető azt mondta, hogy fogjam vissza magam, mert az emberek 60 százalékát csak a kormánysajtó éri el, ha pedig valami nagyon súlyos ügyet tárok fel, szétszednek és nem engednek szerepelni a sajtójukban. És hogy inkább passzoljam át a nagy ügyeket újságíróknak.

Nyílván Schiffer Andrásról van szó. 

Nem a név a fontos, sőt még csak nem is kívánok morálisan ítélkezni afelett, aki ezt mondta, hiszen a diagnózisban, a lopott milliárdokból működtetett propagandagépezet döbbenetes erejében még igaza is volt. A figyelmeztetés, azt gondolom, valamennyire jószándékú is volt. Azt kell viszont nagyon pontosan látni, hogy ez a folyosói egyezkedés, a hallgatólagos megalkuvás csapda. Csak addig simogatnak meg hallgatnak rólunk a lapjaikban, amíg simulékonyan politizálunk. Abban a pillanatban, hogy erősödni kezdenénk, és felmegyünk 15 százalék környékére, ugyanúgy szétszednek  bennünket is, mint tették azt a Jobbikkal. 

https://444.hu/2018/07/04/hadhazy-nem-birtam-nezni-ahogy-a-tobbiek-mosolyogva-atveszik-a-mandatumaikat

 

Szijjártó már egy ideje tudta, hogy eljárás folyik Kuna Tibor ellen

Szijjártó Péter külügyminiszter jó viszonyban volt a vállalkozóval, 2015-ben a 444-nek adott interjúban barátjának nevezte Kunát. Ennek a baráti viszonynak mostanra viszont nyoma sem maradt, pénteken este, miközben a kormány még azt hangsúlyozta, hogy nincs jogerős ítélet Kuna ellen, Szijjártó már az RTL Híradójának úgy fogalmazott az ügyről:

„Minden felnőtt ember a saját cselekedeteiért felelős.”

Mi ezután, a héten kerestük meg Szijjártó Péter, arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor beszélt utoljára Kunával, és felmerült-e valaha kettejük között a Kuna ellen folyamatban lévő büntetőeljárás.

A külügy válaszában először csak arról írt, hogy Kuna és Szijjártó Péter két és fél hónappal ezelőtt beszéltek utoljára egymással (tehát valamikor április közepén, a Fidesz választási győzelme után), és arra nem válaszoltak, hogy a büntetőügy szóba került-e valaha a miniszter és a vállalkozó között. Mikor megismételtük az erre vonatkozó kérdést, a külügy azt válaszolta a 444-nek, hogy

„Kuna Tibor nem a legutóbbi, hanem egy jóval korábbi beszélgetés során említette, hogy kihallgatták egy ügyben. A miniszter sem akkor, sem azóta nem foglalkozott ezzel.”

 

https://444.hu/2018/07/04/szijjarto-mar-egy-ideje-tudta-hogy-eljaras-folyik-kuna-tibor-ellen

 

Tudományosan bizonyították, hogy Orbán Viktor egyre inkább paráztat

 

Készült egy igen alapos elemzés Orbán Viktor beszédeiből, ami statisztikai módszerekkel vizsgálja a miniszterelnök szóhasználatának változásait 1999 és 2018 között. A tanulmányt komoly, szakmájukban elismert kutatók készítették, de csak álnéven kívánták publikálni a szövegüket. Ez jól mutatja, hogy a mai magyar tudományos életben milyen a hangulat.

A kutatók Orbán Viktor évértékelő, tusványosi és március 15-i beszédeit vizsgálták az elmúlt 19 évből. Egészen pontosan az évértékelőket 1999 - 2018 között, a tusványosiakat 2007 - 2017 között, a március 15-i beszédeket pedig 2007 - 2018 között, így összesen 41 beszédét elemezték.

https://444.hu/2018/07/04/tudomanyosan-bizonyitottak-hogy-orban-viktor-egyre-inkabb-paraztat

 

Hülyét csinált a fideszesekből a jobbikos képviselő, a kormánypártok készséggel asszisztáltak hozzá

Ander Balázs, a Jobbik parlamenti képviselője T/503/292. számmal benyújtott egy módosító javaslatot a jövő évi költségvetéshez. A javaslat szerda délelőtt került a költségvetési és a kulturális bizottság elé. Sok hasonló módosítóval együtt. Csakhogy ennek a tartalma bizarr, amit csak az vesz észre, aki el is olvassa a szöveget – írja a 444.

A javaslat ugyais arról szól, hogy az állam adjon 30 millió forintot a pajkaszegi Kakaós briós szobor rekonstrukciójára.

Pajkaszegről annyit érdemes tudni, hogy nem létezik, az RTL Klub A mi kis falunk című sorozat kitalált helyszíne, így persze a szobor is csak kitaláció.

Mint Ander a 444-nek elmondta, azért adta be ezt a módosítót, hogy megmutassa, mennyire nem veszi komolyan a kormánytöbbség az ellenzéki beadványokat. Arra számított a szöveg beadásakor, hogy mindenféle megütközés nélkül simán szavaznak a módosítójáról az illetékes bizottságban, és mivel ellenzéki képviselő jegyzi, ezért egyszerűen megállapítják, hogy nem támogatják. Éppen úgy, mint a teljesen komoly javaslatokról.

http://168ora.hu/itthon/hulyet-csinalt-a-fideszesekbol-a-jobbikos-kepviselo-a-kormanypartok-keszseges-asszisztaltak-hozza-152482

A Momentum elnökségi tagja nyílt levélben fordult az Amerikai Nagykövethez

 

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja és egyben magyar-amerikai kettős állampolgár a mai napon – a függetlenségi ünnep alkalmából – élve alkotmányos jogával levelet küldött az Amerikai Nagykövet, David B. Cornstein részére, írja a párt közleményében.

Berg nyílt levélben kérte David B. Cornsteint, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, hogy a magyar kormánnyal való tárgyalásai során tegye szóvá azokat az intézkedéseket, amelyek árthatnak az amerikai és magyar kapcsolatoknak, valamint veszélyeztetik a magyar és amerikai érdekeket.

Berg levelében kifejezte aggodalmát a a CEU ellehetetlenítése és a növekvő orosz gazdasági és politikai befolyás kapcsán is, valamint problémaként azonosította, hogy a kormány továbbra is gátolja a NATO hatékony fellépését az ukrán konfliktusban.

https://24.hu/kozelet/2018/07/04/a-momentum-elnoksegi-tagja-nyilt-levelben-fordult-az-amerikai-nagykovethez/

 

Simonka köre beszagolt Szegedre, be is döntötték az uniós beruházást

 

Több százmillió uniós forintból épített kalandparkot Szegeden a Simonka György érdekeltségébe tartozó agrárcég, majd alighogy kinyitott, már be is dőlt a vállalkozás.

Még fel sem tűnhetett a szegedieknek, hogy egy újabb kalandpark nyílt a városban, már le is húzták a rolót. A Vadasparktól bérelt területen építette meg a Kalandozoo-t a Paprikakert Tész Kft., még 2012-ben nyertek uniós pályázaton 278 millió forintot erre. Akkor még látszólag nem volt semmi gond az agrárcéggel, a szegedi önkormányzat gyanútlanul kötött bérleti szerződést a Simonkához köthető, zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozással. A DAOP-pályázaton nyert támogatásból 2014 végéig kellett volna megnyitni a kalandparkot, ám a nyitás húzódott, háromszor is engedélyt kértek a vadasparkot fenntartó önkormányzattól a halasztásra. Arra hivatkozott a játszóparkot építő mezőgazdasági cég, hogy lassú az engedélyeztetés, nehezen bonyolódott a banki ügyintézés.

De közben már 2014 nyarán nyomozás indult a Paprikakert Tész Kft. tevékenységével kapcsolatosan. 

http://hvg.hu/gazdasag/20180704_Simonka_kore_beszagolt_Szegedre_be_is_dontottek_az_unios_beruhazast

 

Hont: Kilépek az Európai Unióból

 

Nem kellett Brüsszelt megállítani, ácsorog az magától is.

Tisztelt Európai Unió, Kedves Gecik!

Önök nyolc hosszú éve képtelenek szembenézni egy de facto autokrácia kiépülésével, még azzal sem tudnak mit kezdeni, hogy más, uniós tagállamban bejegyzett cégek vígan igazodnak a kurzus által diktált szabályokhoz. Például ahhoz, hogy a kormány kedvére torzítsa a hirdetési piacot, és fenyegesse a reklámozókat. Az a mi szégyenünk, hogy olyan politikai ellenzéket termeltünk ki, amelyik nem tud a valós helyzetre még csak reagálni sem, az viszont az Önöké, hogy észre sem veszik, hogy az egyik tagállamukban perceken belül megszűnik a nyilvánosságnak a maradéka is. Az Európai Uniónak nem csupán az áruk, a tőke, a személyek és a szolgáltatások szabad mozgását kell szavatolnia, de a gondolatokét is. Sajnálom, hogy ezt nem látják.

A fentiekre tekintettel ezért én, fölül írt Hont András bejelentem, hogy kilépek az Európai Unióból. Nem akarok olyan klubba tartozni, ahová minket fölvesznek. Illetve: megtűrnek.

 

http://hvg.hu/velemeny/20180704_hont_az_unio_egy_geci_simicska_media

 

A makói iskolaszövetkezet is része volt Czeglédyék hálózatának

Meghosszabbított letartóztatás

Magyar Hírlap

A büntetőeljárási törvény szabályai nem teszik lehetővé, hogy bíróság előtt folyamatban lévő ügyet nyomozati szakban lévő üggyel egyesíteni lehessen, így ilyen indítványt az ügyészség nem tett – írta lapunk megkeresésére a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője annak kapcsán, kezdeményezték-e a makói iskolaszövetkezeti vezetők, illetve Czeglédy Csaba és társai ügyében a büntetőeljárások egyesítését.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122567/A_makoi_iskolaszovetkezet_is_resze_volt_Czegledyek_halozatanak

 

Kövér László: A globalizmustól nemzeti szuverenista irányba fog eltolódni az európai politika súlypontja

„Az EP-választás az igazság pillanata lesz”

MH/MTI – 2018.07.04. 21:13 

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások után az európai politika súlypontja globalista irányból nemzeti szuverenista irányba fog tolódni - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a felvidéki Ógyalla közelében rendezett Martosi szabadegyetemen tartott fórumán.

Az EP-választásokat Kövér László úgy jellemezte, hogy "az igazság pillanata lesz". Mint mondta, azért, mert most először lesz a választás tétje az, hogy merre haladjon Európa: egy idegen civilizációkban feloldódó kontinens legyen, vagy sikerül megfordítani ezt a folyamatot.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122546/Kover_Laszlo_A_globalizmustol_nemzeti_szuverenista_iranyba_fog_eltolodni_az_europai_politika_sulypontja

 

Nagy Ervin Berci üzent a baloldalnak

Egy demokráciában Tóth Bertalannak is joga van hülyeséget mondani, balfékké válni

Magyar Hírlap

Úgy tűnik, minálunk nem csupán azt jelenti a demokrácia, hogy lehet szabadon választani, gyülekezni vagy véleményt nyilvánítani, hanem azt is, hogy mindenkinek joga van ostobának lenni. Politikai értelemben hülyeséget mondani. Mert miként is értékelhetjük az újdonsült szocialista elnök népszavazási kezdeményezését, mint egy nagy rakás szerencsétlen mellékcselekvést? Hisz senki nem gondolhatja komolyan, hogy az európai ügyészséghez való csatlakozás és a kormányzati kommunikáció megváltoztatása a Berci által megígért hagyományos baloldali üzenetek egyike lenne. De hát istenkém, egy demokráciában Tóth Bertalannak is joga van baloldali balfékké válnia, követve ezzel az elmúlt évek hagyományait.

Emlékszünk még, hogy mivel indította csodálatos tündöklését Tóth Bertalan a párt élén? Azt ígérte, hogy (ismét) megújítja és felfrissíti a szocialista pártot, majd visszatérnek a „tradicionális baloldali értékekhez”. Habár már akkor jól látható volt, hogy a „szocialista párt Retkes Atillájának” fogalma sincs a hagyományos baloldali értékekről, kiváltképp az egyenlőségről, most aztán be is bizonyította nekünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122563/Berci_uzent_a_baloldalnak

Bán Károly Végvári vitézek

Álláspont. A történelemben vannak olyan pillanatok, amikor Bibó Istvánt muszáj újra levenni a polcról

Magyar Hírlap

A politikatudományok tudósa írt egyet s mást a kommunistákról, azokról is, akik a Lajtán innen, szovjet fennhatóság alatt építették az internacionalizmust, s azokról is, akik a Lajtán túl lájtosabb, liberálisabb, már szociáldemokrata lobogó alatt. A kommunista párttaktika válsága című esszéjében azt írta Bibó, a helyzet valójában az, hogy a kommunista párt látszólagos nagyfokú politikai rugalmassága mögött, amely „mindenre képes”, mert mindent alá tud rendelni taktikai szempontoknak, a valóságban a legnagyobb fokú rugalmatlanság áll. Írt cifrábbakat is, amiket most nem idéznék, mert a citált mondat is a lényeget, a közös gyökereket, a taktikai rugalmasságot ragadta meg. Az igazi kommunista hajlik, mint a nád. És aminek most a német belpolitikai – nevezhetjük illegális migrációnak is – válság kapcsán vagyunk tanúi.

Elegendő Merkel kancellár asszony egyik legutóbbi televíziós interjújára utalni, amelyben azt találta mondani, hogy a magyar–szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi. Amikor Orbán Viktor mondta ezt még 2015-ben, ő volt „a legravaszabb jobboldali populista”. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/122564/Vegvari_vitezek