2018, július 3 - 07:25 Sajtószemle

Mbappé minden vébémeccsért járó pénzt jótékony célra fordít, mert „a haza képviseletéért nem jár fizetség”

A franciák 19 éves csatárcsillaga, aki kis túlzással egymaga ütötte ki a vébéről az argentin válogatottat, jótékony célra ajánlotta fel a meccsek után járó 17 ezer fontos meccsdíját és minden további prémiumot, mert úgy gondolja, nem jár azért fizetség, ha ő a hazáját képviseli. 

Mbappé már azzal történelmet írt Oroszországban, hogy a Peru ellen szerzett találatával ő lett a francia válogatott valaha volt legfiatalabb gólszerzője világbajnokságokon.

A L'Equipe információi szerint Mbappé a mozgássérült fiatalok sportolási lehetőségeit támogató Premier de Cordees alapítványnak ajánlotta fel a bónuszokat, amiket kap, viszont az egyes meccsek után járó díjazásait mindig más alapítványhoz juttatja el. 

https://444.hu/2018/06/30/kylian-mbappe-minden-vebemeccs-utan-jaro-penzt-jotekony-celra-fordit-mert-a-haza-kepviseleteert-nem-jar-fizetseg

 

LORD BYRON LÁNYA VOLT A VILÁG ELSŐ PROGRAMOZÓJA

 

Ada Lovelace a neves angol költő, George Byron lánya volt, és a nők 19. századi esélyegyenlőségét elnézve nem lenne meglepő, ha ez lenne az egyetlen dolog, amiről ismert. Pedig nagyon nem ez a helyzet: őt szokás ugyanis a világ első programozójaként emlegetni.

Lovelace írta a világ első gépi algoritmusát, méghozzá egy olyan gépre, amely csak papíron létezett, még a számítógép feltalálása előtt. Zseniális matematikus volt egy olyan korban, amikor nőnek ritkán adatott meg, hogy bármilyen matematikus lehessen.

A történethez persze hozzátartozik, hogy a tehetsége mellett Lovelace sikerében az arisztokrata származásának is szerepe volt, mert enélkül nem nagyon lett volna lehetősége se a tanulmányai elvégzésére, se arra, hogy nőként matematikussá váljon. 1852-ben, mindössze 36 évesen halt meg rákban. 2009-ben ünnepnapot neveztek el róla, amely minden évben a nők természettudományos eredményei előtt tiszteleg.

https://index.hu/tudomany/til/2018/07/02/lord_byron_lanya_volt_a_vilag_elso_programozoja/

A magyarok több mint 40 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány szerint megmenthették volna

 

a 75 év alatti magyarok 41 százaléka úgy halt meg 2015-ben, hogy az orvostudomány és -technológia szerint megmenthetőek lettek volna.

Ezzel az aránnyal a hetedik legrosszabb helyet sikerült megcsípni az EU egészségügyi fejlettségi listáján. A legtöbb elkerülhető halálesetet Romániában számolták össze, 48,6 százalékot mértek. 

https://444.hu/2018/07/01/a-magyarok-tobb-mint-40-szazaleka-ugy-hal-meg-hogy-az-orvostudomany-szerint-megmenthettek-volna

 

Merkelék kiegyeztek, Seehofer mégis marad

Tranzitzónákat állítanak fel a német határon. Nem engedik be azokat a menedékkérőket, akiket egy másik országban már regisztráltak.

Több órán át tartó tárgyalás után úgy látszik, mégsem mond le a német belügyminiszter, és egyelőre nem szakad a német kormány. Hétfő délután óta tárgyalt egymással Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter, hogy megoldják a hetek óta tartó kormányválságot. 

A CDU székházából kilépve Seehofer azt mondta, megérte küzdeni a meggyőződéséért. Hozzátette, hogy elégedett a tárgyalás eredményével, ez pedig megengedi, hogy belügyminiszter maradhasson. Szerinte  a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodásával megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.

https://444.hu/2018/07/02/merkelek-kiegyeztek-seehofer-megis-marad

 

Videó is készült arról, ahogy a brit búvárok megtalálják a barlangban rekedt thai gyerekeket

 

A mentőalakulatoknak 9 napnyi keresés után sikerült megtalálniuk azt a 12 gyereket és az edzőjüket, akik egy vízzel elárasztott barlangban rekedtek. Szerencsére sikerült olyan helyet találniuk, amit nem öntött el a víz, ott várták a segítséget. Végül két brit búvár talált rájuk a Tham Luang Nang Non barlangban, Chiang Rai tartományban. 

 

https://444.hu/2018/07/02/video-is-keszult-arrol-ahogy-a-brit-buvarok-megtalaljak-a-barlangban-rekedt-thai-gyerekeket

 

Akadémikus a kormánysajtóban: Ne csüngjenek az állam csecsén a tudósok

 

Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke publicisztikájában azt írja a Magyar Időkben, hogy a kutatók ahelyett, hogy a "megvetett állam csecsein csüngenének" és vehemensen ragaszkodnának évtizede művelt témájukhoz, inkább saját maguknak kéne máshol forrást keresniük kutatásukra. Szerinte türelemmel kellene viszonyulni a kormányhoz és figyelembe vehetnék szempontjaikat, ahelyett, hogy tüntetni mennek.

 

http://hvg.hu/itthon/20180628_Az_akademikus_a_kormanysajtoban_gyalazza_a_tudosokat_amiert_ragaszkodnak_temajukhoz_es_nem_keresnek_penzt_ra_maguk

 

Újabb kilépő az LMP-ben

 

- Vállalhatatlan számomra a továbbiakban az LMP - jelentette be lapunknak Ábrahám Júlia. A párt volt elnökségi tagja, egészségügyi kabinetvezetője a Facebookján többek között azzal indokolt: ez a párt – a többihez hasonlóan – nem érti a rendszerrel elégedetlen, az ellenzékben csalódott választókat, és nem látja tragikusnak az orbáni zsákutcát sem.

Az LMP-ből kilépett volt elnökségi tag lapunknak korábban azt mondta leegyszerűsítve két irány van az LMP-n belül és mindkettőnek az az álláspontja, hogy hitelesen képviseljék az ökopolitikát, valamint megteremtsék a kormányváltás lehetőségét. – A két „tábor" között az a kérdés, hogy ki, mit tekint prioritásnak. Én azokhoz tartozom, akik szerint mindent meg kell tenni az Orbán-kormány leváltásáért, az ökopolitikai képviselete is ezen keresztül lehetséges. Míg a másik oldal azt mondja: az ökopolitikát minden körülmény között képviselni kell, a kormányváltás pedig nyilván fontos, de másodlagos szempont – magyarázta Ábrahám Júlia. Szél Bernadett, a párt újraválasztott társelnöke Ábrahám felvetésére lapunknak azt mondta, ő nem így látja, nincsenek táborok a párton belül.

http://www.nepszava.hu/3000150_ujabb-kilepo-az-lmp-ben

 

A dajkákat is bevetik a terroristák ellen

 

Lejárt a határidő, ameddig az iskoláknak és óvodának be kellett nyújtani saját terrorellenes akciótervüket.

Életemben nem láttam még ennél nagyobb marhaságot – foglalta össze keresetlen egyszerűséggel az egyik fővárosi általános iskola igazgatója, hogy mit gondol arról, hogy az akkor még Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a választási kampány felfutásakor, az év elején kötelezővé tette minden iskolának, óvodának, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) írjon arra az esetre, ha terrortámadás vagy más vészhelyzet miatt rendkívüli állapotot kellene bevezetni. Az óvodáknak és oktatási intézményeknek június utolsó napjáig, azaz szombatig kell elküldeni az elkészített programot a megadott minisztériumi címre.

 

http://nepszava.hu/3000152_a-dajkakat-is-bevetik-a-terroristak-ellen

 

Simicskáék pénzét is ellovizta a kormány

 

Lesz agárstadion is a Kincsem Parkban, amely több milliárdos beruházások várományosa. A lovi két állami cégében eddig csak égették a pénzt, tavaly 2,2 milliárd veszteséget termeltek együtt.

A Kincsem Kft. bevétele döntően a lóversenyfogadás-szervezőnek értékesített versenyszervezési, -rendezési szolgáltatásból származik, de ez nem elég arra, hogy megálljon a saját lábán, a beszámolóba is bekerült, hogy a cég „működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható”. Úgy tűnik, egyre többől, legalábbis 2,577 milliárdra emelték a Gránit Bank eddigi kétmilliárdos rulírozó hitelkeretét, amelyből az általános üzletmenet finanszírozzák.

https://24.hu/belfold/2018/07/02/loverseny-fogadas-simicska-allam/

Rendhagyó címlappal szúrt oda az Alkotmánybíróságnak a Népszava

Szokatlan címlappal jelent meg a hétfői Népszava, a napilap első oldalán megjelent címek ugyanis egytől egyig az Alkotmánybíróság (AB) minapi döntését bírálják. Ugyanakkor az olvasók egy része talán nem érti az újság akcióját.

„Unalmas cím, de törvényes”

„Unalmas cím, ez talán megfelel az AB ízlésének”

„Unalmas cím, nincs benne semmi, amiből baj lehetne”

Ezek a címek szerepelnek az első oldalon, miután az Alkotmánybíróság egy négy éve húzódó sajtóper végére tett pontot szombati határozatával, amelynek hatására a hazai újságírás gyakorlata is megváltozhat.

A testület kimondta, hogy egy cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest.

 

https://24.hu/belfold/2018/07/02/alkotmanybirosag-nepszava-cimlap-biralat/

 

Újabb Orbán-gúnyoló falfestmény tűnt fel, ezúttal a Szent János Kórház ápolási igazgatóságának falán

 

A nyomasztó kórházi környezetnek jól jött egy kis vidámság.

A stencilmű először a múlt héten tűnt fel a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán, de szinte azonnal lefestették. Kovács Gergő, az MKKP elnöke utána azt nyilatkozta, hogy  

"kitaláltuk: ha lefestik, kettőt fújunk majd vissza"

 

https://444.hu/2018/07/02/ujabb-orban-gunyolo-falfestmeny-tunt-fel-ezuttal-a-szent-janos-korhaz-apolasi-igazgatosaganak-falan

 

Máris eltüntették a vonatozó Orbánt a rohadó kórházfalról

 

Úgy tűnik, ha valami igazán fontos, akkor rögtön kerül festék és karbantartó a pocsék állapotú (beázott a műtőelromlott a fűtés) Szent János Kórházban. Orbán Viktor csak néhány órát "vonatozhatott" az Ápolási Igazgatóság és a Humánpolitikai Osztály épületének bejárata mellett, fotósunk képeinek tanúsága szerint máris lemázolták.

 

http://hvg.hu/elet/20180702_maris_eltuntettek_a_vonatozo_orbant_a_rohado_korhazfalrol

 

SIMICSKÓ ISTVÁN: A LIBERÁLISOK A NEMZETTUDATOT AKARJÁK ELTÖRÖLNI

MÁR GYERMEKKORTÓL FONTOS A SZELLEMI HONVÉDELEM MAGYARSÁGUNK MEGŐRZÉSÉHEZ

Jurák Katalin Magyar Idők

Gyermekeinket egészséges nemzettudatra kell nevelni, de ehhez tisztában kell lennünk saját nemzeti közösségünk értékeivel – hangsúlyozta Simicskó István kormánybiztos a lapunknak adott interjúban. Honvédelmi miniszterként a déli határzár felépítését és a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megalkotását tekinti a legfontosabb eredménynek, új megbízatásában pedig egy egészséges, hazafias nevelési módszertan létrehozásán dolgozik

.

https://magyaridok.hu/belfold/simicsko-istvan-a-liberalisok-a-nemzettudatot-akarjak-eltorolni-3235309/

 

BIZTONSÁGI FORDULAT

Megyeri Dávid Magyar Idők

Azt mondják, az az igazán jó tanácskozás, ami után mindenki nyertesnek érzi magát.

Eszerint az Európai Tanács ülése abszolút eredményes volt, hisz a résztvevők saját sikerükként tüntetik fel a megállapodást. Amivel nincs is baj, miután az EU tagállamainak együttműködése a cél, s nem holmi önemésztő, energiapocsékoló pozícióharc. Nekünk azonban szép csendben tisztában kell lennünk azzal: ezt a csatát bizony mi, magyarok és közép-európaiak nyertük meg, nem pedig a migrációpártiak.

Úgy is fogalmazhatunk: a józan ésszel rendelkezők diadalmaskodtak a más érdekeket szolgálókkal, az infantilis liberalizmus mocsarában dagonyázókkal szemben. Még Angela Merkelnek is igaza lett, aki az európai megoldást szajkózza évek óta, s erre való hivatkozással gátolja az illegális migrációval szembeni fellépést. Hisz a vaskancellárnő eddig valójában az Európán kívüli megoldást szorgalmazta, mivel a beözönlők érdekeit karolta föl.

Most viszont megnyílt a reális esély, hogy megszabaduljunk a „még több Európa, még több migráció” önsorsrontó gyakorlatától, és végre a kontinens biztonságára és versenyképességének növelésére koncentrálhassunk.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/biztonsagi-fordulat-3251360/

 

MACSKAJANCSI A PARLAMENTBEN

TORDAI BENCE NEVETSÉGES, INFANTILIS FIGURA, AKI SEMMIT NEM ÉRT A MAGYAR VALÓSÁGBÓL

Bencsik Gábor Magyar Idők

Tordai Bence valószínűleg bátor embernek képzeli magát. Pedig csak egy nevetséges, infantilis figura – az ilyet nevezi a köznyelv macskajancsinak. A mögötte álló pártja sem vehető komolyan, hiszen a támogatottságuk gyakorlatilag mérhetetlen, csupán egy félreértés következtében kerültek be a parlamentbe. Az történt, hogy a szocialisták, engedve a balliberális értelmiség nyomásának, a választási kampányban valamiféle összefogás látszatát akarták kelteni, ehhez megtalálták Karácsony Gergelyt, aki hozta magával a kvázipártját is, annak három képviselőjelöltjét befutó helyre fölvétette a szocialisták listájára. A szocialistáknak ez az összefogósdi ugyan nem hozott semmit, viszont a senkit nem képviselő Tordai Bence két társával beülhetett a parlamentbe. És senki meg nem tilthatja neki, hogy az önmagát és az ellenzéket végletekig lejárató hőbörgését négy éven át folytathassa.

https://magyaridok.hu/velemeny/macskajancsi-a-parlamentben-3246491/

ALKOTMÁNYOS DONALD TRUMP BEUTAZÁSI TILALMA

Sándor Lénárd Magyar Idők

Minthogy az ország területére való belépéshez az alkotmány nem biztosít jogot, ez a döntés az ország kormányzásával megbízott elnök felelőssége, amelybe a bíróság legfeljebb csak akkor szólhat bele, ha a döntés minden legitim okot vagy jóhiszeműséget nélkülöz. A kifogásolt rendelet esetében azonban nem ez a helyzet, hiszen kimondott célja azon személyek belépésének a megtagadása, akiket az információcsere hiányosságai miatt nem lehet kellőképpen ellenőrizni.

A legfelső bíróság mostani döntése nemcsak azt jelenti, hogy Donald Trump elnök bevándorlási elképzelései és közpolitikai törekvései sikerrel állták ki az alkotmányosság próbáját, hanem általánosságban szolgálhatnak alapként a szigorúbb bevándorlási intézkedések alkotmányos és jogállami kereteinek meghatározásához.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/alkotmanyos-donald-trump-beutazasi-tilalma-3242420/

 

Új elnököt választott Mexikó, Donald Trump rögtön megszólalt

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az első, a  nagyarányú  győzelmet  jelző eredmények után egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy kész együttműködni a leendő mexikói államfővel. Az üzenetben kiemelte, sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében.

https://24.hu/kulfold/2018/07/02/uj-elnokot-valasztott-mexiko-donald-trump-rogton-megszolalt/

 

Élet és Irodalom

Bokros Lajos

A baloldal árulása

A 2018-as országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki együttműködés tényei és tanulságai

Amikor 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján a Blaha Lujza téren együtt ünnepelt a demokratikus ellenzék, akkor úgy tűnt, hogy talán létrejönnek az együttműködés politikai, lelki és érzelmi feltételei. Óvatosan és tapogatózva, a PM és a MoMa kezdeményezésére elindult valami, amit pártközi tárgyalások előkészítésének lehetett nevezni. Voltak viták arról, hogy ki vegyen, ki vehet részt a megbeszéléseken, de a cél világosan az volt, hogy jóval a 2018-as országgyűlési választások előtt megegyezzünk arról, ami a Fidesz által súlyosan eltorzított, egyfordulós és tisztátalan választási rendszerben az önkényuralom megdöntéséhez vezető egyetlen járható útnak tűnt: legyen egy közös demokratikus ellenzéki jelölt mind a 106 egyéni választókerületben.  Nem az én feladatom a baloldal újjáépítése. A MoMa nem baloldali párt, nem is lesz az soha. Hatalmas áldozatot vállalt egy olyan közös ügy érdekében, amelyet a baloldal önző módon elárult. Nehezen dolgozzuk föl, hogy mi történt. Még nehezebben találjuk ki, hogy végre mi történjen. Egy dolog azonban biztos. Ahhoz, hogy legyen demokratikus jövője Magyarországnak, ahhoz, hogy a gazdasági, kulturális és erkölcsi romlás valaha megállítható, majd megfordítható legyen, nagyon kell olyan demokratikus ellenzék, amelyik felnő a feladathoz.

https://www.es.hu/cikk/2018-06-29/bokros-lajos/a-baloldal-arulasa.html

Horn Gábor A butaság hatalma

 

Miután sokakat ellehetetlenítettek azok közül, akik a szegényeknek kitörési pályát igyekeztek kínálni, vagy egyszerűen csak gondoskodni róluk (számos civilszervezetet, Iványi Gábor egyházát), és hosszú évek óta olyan szociálpolitikát folytatnak, amely egyszerűen megfeledkezik a társadalom alsó harmadáról, az oktatás szisztematikus tönkretételével pedig a kitörési pályákat is lezárták, most kriminalizálják a legelesettebbeket. Ettől persze nem lesz tető az utcán élők feje felett, de keménykedhetnek a legelesettebbekkel, ezt már megmutatták a menedékkérők esetében is.Ez a történet mint cseppben a tenger mutatja meg, hogy az állampárt és kormánya miképp konzerválja a nyomorúságot. Eközben ott a nyomasztó, most napvilágot látott OECD kutatás, amely azt azt vizsgálta, hány nemzedék kell ahhoz, hogy az alacsony jövedelmi sávba tartozó családok az átlagos jövedelmi szintet elérhessék a fejlődő gazdaságokban. A drámai eredmény: Magyarországon 7 generáció kell az előrejutáshoz, hasonlóan Indiához. Dániában például két generáció elég ehhez.

 

http://nepszava.hu/3000133_a-butasag-hatalma

 

Sebes György Ketten se

 

Az uralmon lévők rájöttek, hogy az egyetlen veszély kívülről, az utcákról fenyegetheti őket.Márpedig azt mindenki megérheti, hogy a közlekedés, netán a diplomaták akadályozása nem megengedhető. A magánélet és az otthon nyugalma pedig mindennél fontosabb, különösen, ha a nemzet jólétéért éjjel-nappal fáradozó politikusok lakóhelyét érintené a tiltakozás. Ma már a nagyszerű író, Tabi László sem írhatna napi aktualitásokat Ketten beszélnek címmel. Hiszen az ilyen "véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel" is lehet. Tehát akár be is tiltható. Mindebből világos, hogy a magyar nemzeti - orbáni - demokrácia újabb nagy győzelmeket arat.

 

http://nepszava.hu/3000139_ketten-se

 

Lassú pusztulásban a közoktatás – Radó Péter: Legyünk a digitális vas és acél országa!

 

Nem, nem igaz, hogy nem lesz munka, munka mindig lesz. Csak nem mindenkinek. Magyarországon sokaknak nem – mondja Radó Péter oktatáskutató az úgynevezett robotizációs forradalomról. Radó rendkívül sötéten látja a magyar oktatás helyzetét, s a jelenlegi rendszerből szerinte nem látszik a kiút.

 

http://168ora.hu/itthon/lassu-pusztulasban-a-kozoktatas-rado-peter-legyunk-a-digitalis-vas-es-acel-orszaga-152290

 

Mit kapunk a tb-ért a kórházban? Egyre kevesebbet

 

Hiába fizetünk tb-t, az már rég nem elég a normális egészségügyi ellátás fedezéséhez. Az egészségügyi kiadások egyharmadát ma már a lakosság maga fizeti meg. Most fölmerült, hogy ezt a pénzt egy kötelező állami kiegészítő egészségbiztosítással legálisan is be lehetne csatornázni az egészségügybe, hogy gyorsabb és jobb körülmények között gyógyulhassunk. Bár a szakma szerint erre szükség lehet, és folyik is ilyen gondolkodás kormánykörökben, ez a téma igazi forró krumpli a vizitdíjat vagy a több-biztosítós rendszert elutasító Fidesznek.

Mit kapunk ma a pénzünkért az egészségügyben? Aki dolgozik, és levonják a béréből az egészségbiztosítási járulékot, aki helyett az állam fizeti meg ezt, és aki maga fizeti be, az Magyarországon - elvileg - térítésmentes orvosi ellátásra jogosult. Ha beteg lesz, elmehet orvoshoz, szakrendelőbe, ha súlyosabb a helyzet, befeküdhet egy kórházba. Ez a lehetőség ma is adott, de amit a befizetett járulékért kapunk, az egyre kevesebb.

 

https://index.hu/belfold/2018/07/02/kiegeszito_egeszsegbiztositas_allam_tarsadalombiztositas_mnb_alapcsomag_egeszsegugy_orvosi_ellatas/

 

Antiszemita erőszakhullám Magyarországon 1946-ban – Emberevők

 

Már 1945 végén is voltak antiszemita akciók az ország több helyén, 1946-ban pedig a zsidóellenesség néhány helyen pogromig fajult. Hogyan és miért történhetett meg mindez másfél évvel a magyarországi deportálások, valamint a haláltáborok akkor már viszonylag széles körben ismert rettenete után?

 

 Budapesten a Józsefvárosban például egy csoportos gyomorrontás váltott ki pánikot, a „magyarázat” az lett, hogy a zsidók gyerekhúst ke­vertek a disznósajtba. Dömsödön egy piacozó asszony – az előbbi rémhír folyományaként – azzal kürtölte tele a falut, hogy a pesti Teleki téren keresztény gyerekekből készített pörköltet mérnek zsidó kereskedők, mire a helyiek olyannyira nekihevültek, hogy kénytelenek voltak szétverni a rabbi házát. Komlón a település mellett táboroztatott árva zsidó gyerekekről híre ment, hogy „főúri módon” élnek, míg a helyi bányászok éheznek; kisvártatva pedig az terjedt el, hogy a zsidó fiatalok keresztény kiscserkészekre vadásznak – talán mondani sem kell, hogy mi célból.A fővárosban 1946-ban szinte folyamatos volt a zsidóellenes hisztéria: svartliba, virslibe és más különböző húsos ételekbe kevert gyerektestrészekről röppentek föl hírek időről időre (volt, aki megesküdött rá, hogy a saját adagjában gyerekkörmöket talált). Ezek a vérvádak néhány esetben lincselésbe torkolltak, a Lehel téren például félholtra vertek egy árust. A Ferencvárosban egy kislány azt állította a házban lakó zsidó ószeresről, hogy gyerekeket rabolt el rituális gyilkosság céljára, a főleg asszonyokból álló felheccelt tömeg pedig összeverte a férfit, akinek az életét a rendőrség mentette meg úgy, hogy bevitték a közeli őrsre. Jellemző az izzó gyűlöletre, hogy csak a kivezényelt karhatalom tudta távol tartani az épülettől az odavonult csőcseléket. Az MTK meccsein hallható állandó zsidózás, a köztéri zsidóverések, a Nemzeti Színház Szent Johanna előadásán elővezetett zajos antiszemita demonstrációk – amelyeket a darab zsidókat kárhoztató néhány mondata váltott ki az arra fogékony nézőkből – a fentiek ismeretében akár említésre alig méltó epizódoknak tűnhetnek, még ha nemegyszer tömegverekedés kerekedett is a hőzöngésből mind a pályákon, mind a színházban.

 

http://magyarnarancs.hu/tudomany/emberevok-111640

 

Élet és Irodalom

Kovács Zoltán Egy nyugodt ember

 

Ül agárdi házában L. Simon László, és nézi, amint kinn csepereg az eső. Elégedetten múlatja az időt: bársonyos lelke és a kint csepergő nyári eső – ha szabad úgy fogalmazni – harmonikusan párzik. Ezt onnét tudni, hogy maga érzékelteti kedden délután abban a telefonos beszélgetésben, amelyre Bolgár György kérte. Kocsival igyekeztem kifelé a városból, valahol a Műcsarnok környékén kapcsolódtam a beszélgetésbe. Az egykori kulturális államtitkár azt érzékeltette, milyen nagy a nyugalom Magyarországon, pontosan ezt látta a közelmúltbeli Omega-koncerten, ugyanezt a Metallica-bulin, és érzi ezt a biztonságot, bárhova megy. Hogy jó élni itt, előbb-utóbb mindenki rájön majd. Valahol a Duna-parton tartottam már, ő arról beszélt, hogy Orbán miniszterelnök élhetővé tette az országot, hát miért nem lehet nyugodtan és békességben élni. Itt nincsenek olyan elemek, akiktől tartani kellene, nem erőszakolnak lányokat, asszonyokat. Így tölti napjait L. Simon, nyugalomban, békességben.

Azt már én teszem hozzá, ha kinéz agárdi házából, és tekintetét kelet felé veti, még kiegyensúlyozottabb lehet, mert a Gárdony határában fölzöldellő erdők mögött lomhán nyújtózkodik vagy kétszáz hektár saját földje, ha meg az ellenkező irányba, a közeli Seregélyes felé fordul, fölrémlik a Mezőföld löszös, mély völgyekkel tagolt asztallapja, ahol, mint az Illyés-féle Puszták népéből ismert, annak idején summások serénykedtek a nyári idényben, évtizedekkel megelőzve kései utódaikat, a büntetés-végrehajtás meggyszedőit. Ha az egykori avantgárd, majd képviselő, később kulturálisalap-kezelő, se jobbra, se balra nem akar nézni, hanem átveti tekintetét a Velencei-tó kéken feszülő acélján, a karbonkor variszkuszi rögei pislognak vissza rá. Azok is az övéi. 

"Ő nem tehet semmiről. És eszembe jut, hogy milyen álságos és sumák ez az ember, aki a biztonságot nem az ilyen-olyan vásárlásokkal összebuherált bor- meg fitneszüzemeiből, támogatással fölhúzott panzióiból vezeti le, hanem a nem létező migránsokból. Nem azért érzi magát prímán, mert amerre lát, néhány év alatt birtokai nőttek úgyszólván a semmiből, hanem azért, mert nincsenek migránsok."

 

https://www.es.hu/cikk/2018-06-29/kovacs-zoltan/egy-nyugodt-ember.html

 

Jelentjük, a kormány éppen magasról tesz egy jogerős ítéletre

 

A jogászok számításai szerint a kormánynak hétfőn már ki kellett volna tennie a kormany.hu-ra azt a bocsánatkérő nyilatkozatot, amelyben beismeri, hogy valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról. Önök szerint kitették?

 

http://hvg.hu/itthon/20180702_Nagyon_ugy_fest_a_kormany_fittyet_hany_a_jogeros_iteletre_nem_ker_bocsantot_a_Helsinkitol

 

Fürjes Balázs, a megoldóember

 

Az új kormányban már államtitkárként felel Budapest ügyeiért, főpolgármesternek azonban nem készül. Portré Fürjes Balázsról, aki már a gimnáziumban Fidesz-csoportot alapított, mégis a magánszektoron át vezetett az útja a kormányig, és aki nélkül évek óta nincs kiemelt fejlesztés a fővárosban.

 

https://24.hu/belfold/2018/07/02/furjes-balazs-a-megoldoember/

 

Kötelezettségszegési eljárás indult Lengyelország ellen

 

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt – írja az MTI. A törvény miatt a lengyel bírósági testület minden harmadik jelenlegi tagját kényszernyugdíjaznák.

Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő elmondta, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Lengyelországnak, ezzel megindult az eljárás az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően a bizottság akár az Európai Bíróság elé is viheti az ügyet.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/02/kotelezettsegszegesi-eljaras-indult-lengyelorszag-ellen/

 

Putyin egy dolgot kivéve bármiben kész kompromisszumot kötni Trumppal

 

A Krím-félsziget Oroszország elválaszthatatlan része, nincs rajta Vlagymir Putyin orosz- és Donald Trump amerikai elnök tervezett csúcstalálkozójának napirendjén – közölte sajtótájékoztatón Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A Reuters szerint Peszkov azt mondta, Putyin “minden más ügyben kompromisszumot fog keresni” Trumppal.

Donald Trump korábban kitért a kérdés elől, miszerint elismerné-e a félsziget bekebelezését, az ezt firtató kérdésre mindössze annyit válaszolt: “Majd meglátjuk.” Újságírói kérdésekre válaszolva megismételte, amit már korábban többször is kifejtett: a Krím-félszigeten történtekért szerinte az előző amerikai elnököt, Barack Obamát terheli a felelősség. “Obama elnök tette lehetővé, hogy ez megtörténhessen” – fogalmazott. Oroszország 2014-ben gyakorlatilag elcsatolta a Krímet Ukrajnától. A lépést a nemzetközi közösség nagy része (beleértve az USA-t és az EU-t) elítélte, mind a mai napig gazdasági szankciók vannak érvényben miatta Oroszországgal szemben.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/02/putyin-egy-dolgot-kiveve-barmiben-kesz-kompromisszumot-kotni-trumppal/

 

Már 330 forint felett az euró és semmi biztató hírünk nincs a nyaralni indulóknak

 

Továbbra is nyomás alatt van a forint, melynek következménye, hogy az euróval szembeni jegyzés 330 forint környékén mozog. Egyetlen biztató momentumba kapaszkodhatunk: a nagy összeomlás lehetőségét nem látják az elemzők.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/02/mar-330-forint-felett-az-euro-es-semmi-biztato-hirunk-nincs-a-nyaralni-induloknak/

 

Százezer magyar gyermekkel végeztek a holokauszt idején, de alig tudjuk, kik voltak

 

Nemes Jeles László fővédnökségével Saul Gyermekei Emlékprogram indul, melynek célja: megismertetni a világgal a magyar gyermekáldozatokat. A kutatóknak több százmillió dokumentumot kell majd átvizsgálni.

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/02/szazezer-magyar-gyermekkel-vegeztek-a-holokauszt-idejen-megis-alig-tudjuk-kik-voltak/

 

Hazugsága miatt bukhat Merkel

ORIGO2018.07.02. 10:27

 

Távozhat a belügyminiszteri posztjáról Horst Seehofer, ha az elkövetkező három napon belül nem sikerül megállapodni Angela Merkel német kancellár pártjával, a CDU-val a határellenőrzés témája kapcsán. Merkel korábban azt állította, hogy megegyezett több európai uniós országgal, hogy hajlandó bizonyos esetekben bevándorlókat visszafogadni. Az állítás nem volt igaz: vasárnap Orbán Viktor magyar kormányfő politikai kacsaként jellemezte a híresztelést, Andrej Babis cseh államfő pedig azt mondta, nem született ilyen megállapodás. Később megérkezett a lengyel cáfolat is. 

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180702-merkel-kancellar-hazugsag-migracio-v4.html

 

Kórházi fertőzések: fontos bejelentést tett Kásler

MTI

Elkészült a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz. A témával kapcsolatban a miniszter elmondta,

komplex cselekvési programot készítettek elő.

 

http://www.origo.hu/itthon/20180702-kasler-elkeszult-a-korhazi-fertozesekkel-kapcsolatos-miniszteri-rendelet.html

 

Miért téved Tordai Bence?

 

Orbán miniszterelnök úr hívei: nem ostobák és nem tudatlan senkik, hanem honfitársaink, akik megérdemlik tiszteletünket

Természetesen nem kell féltenünk Orbán Viktor miniszterelnököt attól, hogy a rokonszenves fiatal képviselő gorombáskodik vele.

A parlament méltóságáról se szeretnék beszélni, mert a parlamentarizmus Magyarországon kis híján halott. Ám épp itt kezdődnek a problémák.

Tordai Bence ellenzéki képviselőnek (Párbeszéd) mindenekelőtt azért nem illik „úgynevezett miniszterelnöknek” titulálnia Orbán Viktort, mert Orbán Viktor ugyanannak a választási törvénynek a jóvoltából került a Magyar Országgyűlésbe, mint Tordai Bence. Ha nem tartjuk közjogi meggyőződésünkkel összeegyeztethetőnek a jelenlegi magyarországi választójogot, akkor ne üljünk be a parlamentbe. 

 

http://hvg.hu/itthon/20180702_tgm_miert_teved_Tordai_Bence

 

Lassan jön a milpengő, Matolcsy meg azt üzeni mindenkinek: közöd?

 

Már bevásárlóturisták rohamozzák a magyar boltokat.

 

A forint helyzetét vélhetően nem javítja, hogy az Index tudósítása szerint az ügyben kommunikációs stopot léptetett életbe a Magyar Nemzeti Bank, vagyis a jegybank nem óhajtja a nyilvánosság orrára kötni, hogy mit is gondol erről a kétségkívül rendkívül rossz helyzetről.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/lassan-jon-a-milpengo-matolcsy-meg-azt-uzeni-mindenkinek-kozod-112154

 

Megszólal a miskolci áljelölt: a Fidesz parlamenti képviselője kérte fel, hogy induljon Rokker Zsolti ellen

Sikerült szóra bírnunk Molnár Zsoltot, aki pár dolgot elárult fura jelöltségével kapcsolatban.

 

Molnárról azt lehet még tudni, hogy nemcsak Koncz képviselőnek volt a segítője a kampány során, de jóban van Koncz családjával is, így például a fiával is. Ezzel kapcsolatban a Narancs úgy értesült Fidesz-közeli forrásból, hogy „kifejezetten Koncz Ferenc kérte fel Molnárt, hogy induljon el a miskolci időközin, és összességében Koncz mozgatta háttérből a szálakat”.

Molnárt sok-sok sikertelen próbálkozás után végül röviden sikerült elérnem hétvégén, és ő ezt az értesülést egyértelműen elismerte (írásban), igaz, ezen túl már semmit sem akart hozzáfűzni az esethez. Többet nem is kívánt elmondani, de azt azért még egyértelművé tette, hogyha más lenne a keresztneve, akkor nem kérte volna fel Koncz képviselő, hogy induljon el most Miskolcon. Magyarán a Fidesz azt várta az ő indulásától, hogy megtévessze azokat a választókat, akik esetleg Rokker Zsoltot keresnék a szavazólapon, és esetleg Molnár Zsoltban vélnék megtalálni.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/miskolci-aljelolt-a-fidesz-orszaggyulesi-kepviseloje-akarta-hogy-induljak-rokker-zsolti-ellen-112143

 

Nyomoznak a hatóságok, mert a választások előtt gyanúsan sokan jelentkeztek át Ukrajnából a határ menti falvakba

 

Nemrég megjelentek a NAV nyomozói annál a kispaládi családi háznál, ahová a választások előtt legalább 200 ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be, tudta meg az RTL Klub Híradója.  A választások előtt a postás több köteg választási értesítőt vitt ki nekik. A házban lakó Sankó Józsefné a csatornának azt mondta, hogy a nyomozók ellenőrizni akarták, hogy tényleg a lakásukban élnek-e a kettős állampolgárok. A választások előtt a postás több köteg választási értesítőt vitt ki nekik.  De hiába keresték őket, a család még csak nem is találkozott velük. Sankóné szerint a nyomozók a polgármesteri hivatalban is jártak. 

 

 

A nő a csatornának azt mondta, ezért járult hozzá, hogy ennyi embert jelentsenek be a címére, mert a fideszes polgármester azt ígérte, ezért mostantól mindig számíthat közmunkára. Egyébként mióta nyilatkozott, sem ő, sem a férje nem kap munkát. 

 

https://444.hu/2018/07/02/nyomoznak-a-hatosagok-mert-a-valasztasok-elott-gyanusan-sokan-jelentkeztek-at-ukrajnabol-a-hatar-menti-falvakba

 

Százezren tüntettek Bécsben a 12 órás munkanap bevezetése ellen

 

Bécsben több tízezer ember vonult utcára szombaton, hogy egy olyan törvényjavaslat ellen tiltakozzon, amely bevezetné a 12 órás munkanapot és 60 órás hetet. A bécsi rendőrség szerint a tüntetésen 80 ezren vettek részt, az azt megszervező Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) szerint 100 ezren.

 

 

https://merce.hu/2018/07/02/szazezren-tuntettek-becsben-a-12-oras-munkanap-bevezetese-ellen/

 

Hadházy egymillió aláírást akar gyűjteni azért, hogy csatlakozzon Magyarország az Európai Ügyészséghez

 

A képviselő azt is elmondta, hogy előzetesen már számos  parlamenten kívüli politikai szereplővel, civil szervezettel egyeztetett, ahonnan sok pozitív visszajelzést kapott. Hadházy Ákos ugyanakkor egyeztetést kezdeményezett az ügyben a parlamenti pártokkal is az együttműködés lehetséges formáit illetően.

 

https://24.hu/kozelet/2018/07/02/hadhazy-egymillio-alairast-akar-gyujteni-azert-hogy-csatlakozzon-magyarorszag-az-europai-ugyeszseghez/

 

Akkor ezt most emésszük egy darabig: 100 milliárdot fizetünk 20 új helikopterért

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a köztévében számolt be a "széles piackutatással" zajló beszerzésről.

Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére - mondta a honvédelmi miniszter hétfő este a köztévé műsorában.

Benkő Tibor közölte, az Airbusszal kötött szerződést széles piackutatás előzte meg. Nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül az Aibusnál, az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza.

http://hvg.hu/gazdasag/20180702_Akkor_ezt_most_emesszuk_egy_darabig_100_milliardot_fizettunk_20_uj_helikopterert

 

Fidesz: Magyarország nem lesz bevándorlóország

 

A KDNP bírálta a Sargentini-jelentést az Országgyűlés keddi ülésén - Felfüggesztették az MSZP-s Burány Sándor mentelmi jogát

MH/MTI – 2018.07.02. 16:59 

A DK a nemzeti érdekek elárulásával vádolta a kormányt, az MSZP és a Jobbik az egészségügy helyzete miatt bírálta a kabinetet, a Párbeszéd pedig az alacsony alapkamatszintet kifogásolta napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben, emellett a rendvédelmi dolgozók béréről, valamint az uniós csúcsról és a Sargentini-jelentésről is szó volt. A Ház jegyzőnek választotta Vinnai Győzőt (Fidesz), miután a korábbi jegyző, Bodó Sándor a pénzügyi tárca államtitkára lett. A hétfői plenáris ülésen a képviselők határoztak arról is, hogy felfüggesztik a januárban ittas vezetésen ért Burány Sándor (MSZP) mentelmi jogát. Az interpellációk között szó esett az otthonápolási díjról és a fővárosi Dózsa György utcai iskolában történtekről, valamint a nyugdíjemelésekről, a villamos energiáról és a magyar V4-es elnökségről is kérdeztek a honatyák.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122317/Fidesz_Magyarorszag_nem_lesz_bevandorloorszag

 

Szijjártó Péter: Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról

„Új migrációs útvonalak vannak kialakulóban, ezért Magyarország készen áll arra, hogy segítsen Montenegrónak”

MH/MTI – 2018.07.02. 11:35 

Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról, ahol a migrációs nyomás sok helyen eléri, és bizonyos esetekben meg is haladja a 2015-ben tapasztalt szintet, és új migrációs útvonalak vannak kialakulóban, ezért Magyarország készen áll arra, hogy segítsen Montenegrónak abban, hogy megvédje magát az illegális migrációs hullámokkal szemben - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122287/Szijjarto_Peter_Riaszto_hirek_erkeznek_a_NyugatBalkanrol

 

Bán Károly Szárnyaszegett turul

Álláspont. Az európai parlamenti választás estéjén, 2009. június 7-én egy óriáscsirkét vezettek ki az SZDSZ Gizella úti székházából

Magyar Idők

Jelképes pillanat volt ez, az SZDSZ hattyúdala. A szabad madarak pártként végleg elreppentek. A „tudjuk, merjük, tesszük” múlt időbe került. Nem maradt más utánuk, csak az adósság. Sőt, milliárdos adóssághegyek.

Kifizetetlen ingatlanok tucatjai, amelyeket később az állam árvereztetett el, az adófizetőket ért veszteség még ezután is meghaladta a félmilliárdot. A posztkommunisták kegyeltjei – Magyar Bálinttól Konrád Györgyig – hadállásaikat áthelyezve léptek le a süllyedő hajóról, most Soros-kegyeltként üldözik a „maffiaállamot”, rettegnek jól fizetett hadállásokban, szerte a világ liberális ültetvényeiben.

Ki gondolta volna azonban, hogy a történelem ismétli önmagát? Ráadásul az esküdt ellenség képében és utóbb már hasonlatosságában is. Ki gondolta volna, hogy a Spinoza-házban a liberálisokat megkövető, keblére ölelő Vona Gábor hanukaüdvözletes Jobbikja Heller Ágnes filozófus és megmondóasszony legnagyobb bánatára az SZDSZ útjára lép? Hogy felfalja önmagát. Hogy feléli mindenét. Hogy Simicska kedvében járva felad mindent, mit addig hirdetett. A Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusban esedékes költségvetési apanázst jelentősen meghaladó, több mint háromszázharmincegy-millió forint tiltott támogatást fogadott el még 2017-ben, emiatt az ezzel megegyező összegű bírságot is meg kell fizetnie. A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok ráadásul a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, járandóságuk pedig ugyanennyivel csökken.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/122349/Szarnyaszegett_turul

 

Bogár László Válaszúton

Orbán Viktor pontosan tudja, korunk legsúlyosabb kihívása az, hogy a modern Nyugat egy, az egész emberiséget végzetes zsákutcába vezető létszerveződési módot jelent

Magyar Hírlap

Bár a kezdetben kizárólag Orbán Viktor által képviselt stratégia most fényes győzelmet aratott a legutóbbi EU-csúcson, ám a miniszterelnök nemcsak szerénységből nem ünnepli látványosan egyébként teljesen megérdemelt győzelmét. Visszafogottságának oka alighanem az, hogy ő maga is tudja, hogy ez csupán az első nyertes csata, ám a háború még csak most kezdődik igazán. Érdemes eltöprengenünk azon, hogy vajon mi is ennek a háborúnak a lényege, miféle tektonikai erők mozgatják a szereplőket (kik is ők?), és legfőképpen hogy mi lehet ennek a most már permanensnek látszó globális háborúnak a kimenetele. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/122348/Valaszuton