2018, július 2 - 08:05 Sajtószemle

 

Egyiptomi kifőzdés eteti ingyen a szegényeket a VIII. kerületben

 

Hana Samir Kamel a Mátyás tér mellett üzemeltet egy kifőzdét. Nyolc éve érkezett Egyiptomból. Hihetetlenül hangzik, de mindenki imádja, és nem csak a kajáját.

https://www.youtube.com/watch?v=XVWFGCBjScA

A vb fair play díja: Cristiano Ronaldo segítette le a sérült Cavanit

2-1 lett az Uruguay–Portugália nyolcaddöntő végeredménye, a mérkőzésen 14 percig volt csak egyenlő az állás, az uruguayiak kétszer is Edinson Cavani góljával jutottak vezetéshez. Ezért is volt fontos pillanat, amikor a 71. percben Cavani fájdalmas arccal, sántítva indult meg a pálya széle felé, majd mutatta, hogy cserét kér.

Mivel ekkor Uruguay 2-1-re vezetett, pici időhúzásra is jó lett volna, hogy lassan lebicegjen, Cristiano Ronaldo viszont nagyon előzékeny volt, odaszaladt az ellenfél csatárához, vállára vette, és lesegítette a pályáról Cavanit.

https://index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/06/30/cristiano_ronaldo_uruguay_cavani_sportszeruseg/

Merkel állítólag Orbánnal is megegyezett bevándorlók Németországból visszafogadásáról

ngela Merkel levélben tájékoztatta koalíciós partnereit arról, hogy összesen tizennégy országgal megállapodott kiutasítandó bevándorlók befogadásából – adta hírül a német DPA hírügynökség. Azokat a bevándorlókat telepítik más országokba, akiket Németország előtt már más tagállamban is regisztráltak.

Merkelnek azért fontos ez a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor CSU július 1-ig adott neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére.

A németek állítólag megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is. 

A Reuters óvatosabban fogalmazott: azt írták, hogy Merkel csak arról írt abban a levélben, amelyre a DPA hivatkozik forrásként, hogy a tagállamokkal alá fognak majd  írni megállapodásokat.

https://24.hu/kulfold/2018/06/30/merkel-allitolag-orbannal-is-megegyezett-bevandorlok-nemetorszagbol-visszafogadasarol/

Orbán: Kacsa a megállapodás

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére közölte:

ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra; közlése szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan: Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére – fogalmazott.

Havasi szavaiból az is kiolvasható, hogy akár születhet is ilyen megállapodás Németország és Magyarország között, hiszen ha máshol érkeztek a bevándorlók az Unió területére, akkor Magyarországra semmilyen kötelezettséget nem ró a megállapodás.

https://24.hu/kulfold/2018/06/30/orban-kacsa-a-megallapodas/

Lemond a német belügyminiszter

Horst Seehofer német sajtójelentések szerint arra készül, hogy minden hivataláról és tisztségéről lemond.

A CSU tartományi frakcióvezetője, Alexander Dobrindt azonban nem akarja tudomásul venni a lemondást az első hírek szerint. Így a vita várhatóan még folytatódik a CSU-n belül és a CDU-CSU között is. A Spiegel Online értesülései szerint Seehofert párttárai le akarják beszélni a lemondásról, de Seehofer a Bild Zeitung értesülései szerint a CSU vezetőségének müncheni tárgyalásain azt mondta: a menekültkérdés Merkel-féle intézéséért „belügyminiszterként nem tudja vállalni a felelősséget”.

https://24.hu/kulfold/2018/07/01/horst-seehofer-lemondott/

Kinyírhatja a kormány Kósa Lajos találmányát, a nyugdíjas szövetkezeteket

Jövőre megszűnhet a nyugdíjas szövetkezetek adóelőnye. A kormány minden saját jogú nyugdíjas foglalkoztatásánál eltörölné a munkáltatói adóterhet (a jelenleg és még jövő júliusig 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót), a munkavállalóktól pedig csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnák le, az eddig fizetendő egyéni nyugdíjjárulékot (10 százalék), illetve az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot (8,5 százalék) eltörölnék. Pontosan úgy, ahogy a nyugdíjas szövetkezeteknél. Vagyis megszűnne a Kósa Lajos javaslata alapján nem is olyan régen létrehozott szövetkezetek adóelőnye.

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/30/kosa-lajos-nyugdijas-szovetkezetek-kormany/

 

Novák Katalin: Mondjuk ki a nyilvánvalót, akkor is, ha homofóbnak tartanak majd!

A kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Kaposváron, a Református Egyházi Napok beszélgetésén. Az MTI beszámolójából kiderült, az államtitkár a házasság értékei melletti kiállás alatt a melegházasság elítélésére gondolt.

STABILAN KELL ÁLLNUNK A JÖVŐBEN IS A HÁZASSÁG ÉRTÉKE MELLETT, MERT FENNÁLL A VESZÉLY, HOGY AMIKOR "EGY MAROKNYI KISEBBSÉG JOGAIÉRT HARCOLNAK EGYESEK, ELFELEDKEZÜNK A TÖBBSÉGRŐL"

 – mondta, majd hozzátette: vannak fenyegető jelek, amelyek próbálják megbontani a család szentségét, bár ezek nem jellemzőek a világ egészére, és a média által jelentős mértékben felnagyítottak. Az államtitkár a tiszta vízhez hasonlította a családot: bár az üdítőitalokat sokat reklámozzák, a vizet e nélkül is minden gyerek szereti.

 

https://index.hu/belfold/2018/06/30/novak_katalin_mondjuk_ki_a_nyilvanvalot_akkor_is_ha_homofobnak_tartanak_majd_csalad_allamtitkar/

És akkor Brüsszelben az asztal szélére ültették Orbánt

Nagy egyezkedés ment az EU menekültpolitikájának további lépéseiről; 330 forintot is kellett adni egy euróért; kiderült, hogy évente 150-szer hibásodott meg a 15,5 milliárdért vett vasúti biztosítóberendezés. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója

http://hvg.hu/gazdasag/20180701_Es_akkor_Brusszelben_az_asztal_szelere_ultettek_Orbant

Szijjártó Péter megdicsérte a saját főnökét, Orbán Viktort

Szerinte a nemzetközi szervezetek a következő időszakban sem fognak nyugodni, a jövőben is mindent meg fognak tenni azért, hogy eredeti céljukat elérjék, Európát poszt-keresztény, poszt-nemzeti időszakba léptessék.

A legfontosabb feladat, hogy mindettől Magyarországot, Közép-Európát és lehetőség szerint egész Európát megvédjük.

Kifejtette, amellett, hogy Magyarország ne legyen bevándorló ország, maradjon magyar ország, megpróbáljuk elérni, hogy Európa európai maradjon, ragaszkodjon gyökereihez, hagyományaihoz, örökségéhez, amelyek a legerősebb kontinenssé tették egykor.

http://hvg.hu/gazdasag/20180701_Szijjarto_Peter_megdicserte_a_sajat_fonoket_Orban_Viktort

Az ly-tól a szabadságig

Suk-sükölni szégyen, nyelvjárásban beszélni dicsőség. Mikor szégyenletes, mikor dicséretes eltérni a normatív nyelvhasználattól? Mi dönti el? Az elit ideológiája?

A helyesírás az életidegen iskolai fikciók egyike. Végigmenni a világtörténelmen, a világirodalmon, a magyar irodalmon, Földünk rajzán és élővilágán, a természettudományi "alapismereteken" és a helyesírási szabályokon - ezek ugyanolyan képtelenségek. Mindenki tudja, hogy azok. Hogy a fiktív egészből a tananyagba belezsúfolt töredék töredéke marad meg a tanulók fejében az életidő töredék részében. Ezt nagyon kevesen tagadják, de éppoly kevesen vonják le a következtetést, amely adódik belőle.

Ha a gyerekek és a tanárok életéből kihullana az a számtalan óra, tömérdek erőfeszítés, szenvedés, szorongás és unalom, amelyet az életidegen fikciók hajszolása, a felejtésnek tanítás-tanulás, a belső motiváció nélküli teljesítmény kényszere megkövetel, illetve okoz, hirtelen hatalmas tér nyílna az alapkészségek kifejlesztésére, a tartalmas gyerekkorra, érvényesülne a gyermekkori kíváncsiság motiváló ereje; az iskolában az történne, ami az egyén sikeres életgyakorlatát, az egyéniség kibontakozását szolgálja, és nem a diszciplinált társadalom föltöltését diszciplinált egyedekkel.

 

http://hvg.hu/kultura/20180630_Az_lytol_a_szabadsagig

 

 

Az első igazi uniós regényben egy magyar fúrja meg a "soha többé Auschwitz" projektet

 

Micsoda hülyeség regényt írni az EU-ról! Így utasította ki az irodájából az unió kulturális főigazgatóságán pöffeszkedő görög kabinetfőnöknő Robert Menasse osztrák írót, ám ő mégis megírta.

A regényben a jelen jellegzetes magyar figurái is felbukkannak. Egyikük az a nemzeti érdekként a saját érdekeit védő sertéstenyésztő, akinek annyi esze sincs, hogy tudja, a kínai kommunistáknak nem célszerű a Tienanmen téri vérengzés üdvözlésével udvarolni. Az is egy magyar volt, akire a „soha többé Auschwitz” projekt megfúrását rábízták, mert tudták, hogy ő lesz az, aki ebben fölfedezi a nemzetállam-ellenes üzenetet.

http://hvg.hu/kultura/201826__regeny_europarol__robert_menasse__brusszel_belulrol__feszito_nyomatek

AZ IGAZI DEMOKRATÁK

ELÉG VOLT A JAKOBINUSOK ÉS A BOLSEVIKOK UTÓDAIBÓL, A ’68-AS IDIÓTÁK JOGFOLYTONOS ÖRÖKÖSEIBŐL

Bayer Zsolt Magyar Idők

Így pusztítottátok el a szemünk láttára Euró­pát, miközben semmi másra nem hivatkoztatok, mint Európára. Ezért kell kimondani végre hangosan és félelem nélkül: elég volt! Elég volt belőletek, elég volt az „eszméitekből”, az erőszakotokból, elég volt a világotokból, elég volt a „szabadság zsarnokságából”, elég volt a liberálisok „demokratikus diktatúrájából”. (Hol vannak már a proletárok, Istenem…)

S ha ezt kimondjuk végre, mindjárt fel is fogunk szabadulni. S felszabadulásunk és erőnk bizonyosságában büszkén és nyugodtan kimondhatjuk azt is: mi soha nem fogunk erőszakot alkalmazni veletek szemben, ugyanis nekünk van miben hinnünk és van mit veszítenünk. De mostantól megvédjük magunkat az erőszakotokkal szemben. És nektek azt se adja meg az Úristen!

 

https://magyaridok.hu/velemeny/az-igazi-demokratak-3234520/

 

ÚJABB PÉNZESŐ A NÁCIZÓ BALLIB ÉRTELMISÉGRE

VEREBES ISTVÁN: AZ UTÓBBI TÍZ ÉVBEN CSAK A JOBBOLDALHOZ SOROLT IGAZGATÓKTÓL KAPTAM MUNKÁT

Szakács Árpád

Reméljük, a kedves olvasók megfogadták tanácsunkat, és június 23-án ellátogattak a Prőhle Gergely vezette Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol – mint írtuk – Gyurcsány Ferenc pártjának gyémánt fokozatú rettegője, Vágó István kvízmester pallérozhatta a tudásukat. Ha nem voltak, magukra vessenek, mert sorozatunk új részét kvízkérdéssel kezdjük, amelynek megválaszolásához a felkészülés elengedhetetlen. A feladat a következő: ki mondta a következő idézeteket? Spiró György, Verebes István, Szász János, avagy Dragomán György?

1. „A világon nincs olyan hely, ahol gazdagabb lenne a kulturális élet, mint Budapesten. Ötszázféle színházi előadást láthatsz egy hónapban. A világon nincs olyan hely, ahol öt amerikai musical megy egy épületben.
A My Fair Ladyt is megcsinálták húsz városban, ami rendkívüli.”

2. „A Kádár-korszak második felében nagyobb volt a szabadság a kulturális életben, mint ma. Ma nem tiltanak be semmit, de el sem készülhet a mű, ha az alkotója nem elég lojális a hatalomhoz. Anyagilag kivéreztetnek független szellemi műhelyeket.”

 

https://magyaridok.hu/velemeny/ujabb-penzeso-a-nacizo-ballib-ertelmisegre-3242288/

"Nemzeti vértanúk" jöhetnek Nagy Imre helyére

 

Szakály Sándor történész szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel a kivégzett miniszterelnök szobrát.

A közelmúltban a Demokratikus Koalíció hívta fel rá a figyelmet, hogy veszélybe kerülhet a mártír miniszterelnök szobra. A pártnak az a feljegyzés lett gyanús, amelyben Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója megemlítette a Vértanúk tere „gyalogos-prioritású átalakítását”. A DK az 1956-os forradalom és a hősök megcsúfolásának tartaná, ha Nagy Imre szobrát eltüntetnék az Országház közeléből.

http://nepszava.hu/1163445_nemzeti-vertanuk-johetnek-nagy-imre-helyere

Vigyázzba állítja a sajtót az Alkotmánybíróság

A pontatlan vagy megtévesztő cikkcím komolyan sértheti a személyiségi jogokat, ezért az ilyen gyakorlatot szigorúbban kell megítélni - mondta ki az Alkotmánybíróság. Egy püspöki per hatására a hazai újságírás gyakorlata is megváltozhat.

Négy éve húzódó sajtóper végére tehet pontot az Alkotmánybíróság szombati határozata, a döntés viszont közvetetten kihat a magyar sajtó napi gyakorlatára is.

Az Ab kimondta, hogy egy cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest - idézi a határozatot az MTI.

A cím ezért a cikk többi részétől függetlenül, önállóan vizsgálandó, és nem szerepelhet benne olyan lényeges, megtévesztő pontatlanság vagy valótlanság, amely a cikk egésze szempontjából fontos – állapította meg a testület.

Az Ab egy, azóta már megszűnt országos napilap 2014-es cikkcíme miatt hozott határozatot: e szerint „Kényszerítés miatt nyomoznak” egy - konkrétan nevén nevezett - „püspök ellen”. A lap a továbbiakban kitért arra is, hogy egy püspöki ülnök ellen is nyomozás folyik az ügyben.

http://nepszava.hu/3000009_vigyazzba-allitja-a-sajtot-az-alkotmanybirosag

Marosán György: A komfortzóna csapdája

Arrogáns fiatalok árasztják el a magyar munkahelyeket: nincs megállás. Így foglalta össze egy nemrég lezajlott hazai HR-es konferencia tapasztalatait a híradás. Az értékelésről két másik – témájukat illetően egymástól is távoli – kutatás jutott az eszembe. "A jó idők a világot ostoba viselkedésre késztetik" – írta a Financial Times. A kellemes körülmények - az alacsony infláció, a gyorsuló növekedés, a csökkenő munkanélküliség, és az emelkedő jövedelmek – miatt az emberek felhagynak a válság idején magukra kényszerített körültekintéssel, terjed a kockázatkereső és az óvatlan viselkedés. Egy másik vizsgálatban a magyar kutatók kis kedvenceink - a kutyák - szélsőséges jutalom-érzékenységét elemezték (Gerencsér, L. et al. 2018. Development and validation of the Canine Reward Responsiveness Scale. Scientific Report.). Azt tapasztalták, hogy a kutyáknál is kialakulhat - az embernél előforduló - kóros jutalom-függőség, amit az vált ki, ha a gazdi a közös játékot inkább élelem-jutalommal „pótolja”. A „figyelem helyett nasi” modell hatására a kutyák jutalom-motivációja eltolódik az élelmi ösztönzők keresése felé. Amikor a jutalmazásban a játék és a személyes kapcsolat maradt a meghatározó, ilyen – hibás - viselkedés nem volt tapasztalható. A helytelen jutalmazási stratégia láthatóan kóros motivációt idéz elő a kutyáknál és az embernél egyaránt.

http://nepszava.hu/1163288_marosan-gyorgy-a-komfortzona-csapdaja

Vásárhelyi Mária: A gonosz banalitása

Szijjártó Péter külügyminiszter egy közleményben ujjongva üdvözölte az olasz belügyminiszter döntését, amelyben megtiltotta, hogy a menekülteket szállító hajó az olasz partokon kikössön. „Az olasz kormány lépései még inkább rávilágítanak a brüsszeli bevándorláspolitika alkalmatlanságára, amely az elmúlt három és fél évben képtelen volt az európai határok megvédéséhez szükséges kapacitások kiépítésére, és folyamatosan azokat támadta, akik őszintén beszéltek a migráció biztonsági kockázatairól”, jelentette ki Szijjártó, amiből félreérthetetlenül kiderül, hogy a 629 ember sorsa a magyar kormány számára nem jelentett mást, mint újabb alkalmat a gyűlöletkeltésre és a politikai haszonszerzésre.

 

Hannah Arendt, a világhírű filozófus és újságíró a tömeggyilkos Eichmann bíróság előtti viselkedését tanulmányozva alkotta meg a „gonosz banalitása” kifejezést, amikor szembesült azzal, hogy Eichmann milyen tárgyilagos, hideg nyugalommal, az emberi együttérzés szikrányi jelét sem mutatva beszélt több millió zsidó ember általa vezérelt, üzemszerű meggyilkolásáról. Arra a viselkedésmódra alkalmazta ezt a kifejezést, amikor az ember jól láthatóan már nem tudja a jót a rossztól megkülönböztetni, és a konformizmus, a hatalom elvárásainak való feltétlen megfelelés vágya mindenféle emberi együttérzést, erkölcsi érzéket kiöl belőle.

Úgy tűnik, hogy Magyarország elindult azon az úton, amikor a hatalom által gerjesztett gonoszság mindinkább hétköznapivá, banálissá válik, amikor a manipuláció következményeként egyre többen vannak, akik a menekültekben és saját társadalmunk legelesettebbjeiben nem az emberségre és oltalomra szorulót, hanem a gyűlölet célpontját látják.

http://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-a-gonosz-banalitasa-152270

Palkovics László szerint az Orbán-kormány nem akarja államosítani a kutatást, de ő azért még egyszer átnézi a győztes pályázatokat is

Felfüggesztik azoknak a szerződéseknek a megkötését, amelyek alapján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) február-márciusi kiírásában győztesnek nyilvánított kutatási pályázatokat kellene kifizetni – derül ki abból a levélből, amelyet Pálinkás József NKFIH-elnök küldött el pénteken a kutatóknak. A portálunk által megszerzett levél tanúsága szerint a leállás oka az, hogy az NKFIH júniusban a Palkovics László vezette Technológiai és Innovációs Minisztérium felügyelete alá került, anyagi kötelezettségvállalásra pedig csak előzetes miniszteri jóváhagyással kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy ha akarja, a miniszter felülbírálhatja a tudományos szakértői csoportok döntését.

http://168ora.hu/itthon/palkovics-laszlo-szerint-az-orban-kormany-nem-akarja-allamositani-a-kutatast-de-o-azert-meg-egyszer-atnezi-a-gyoztes-palyazatokat-is-152272

Vezércikkben áll ki Orbán Viktor mellett a Le Figaro

ORIGO2018.06.30. 14:49

A világ egyik legtekintélyesebb napilapja, a Le Figaro vezércikket írt a brüsszeli csúcs második napjára. Demokratikus vészhelyzet, ez a címe. Saját felmérésükre is hivatkozik a szerző, a kiváló riporter, Arnaud de La Grange. Eszerint a franciák nagy többsége is fél a migránshelyzettől, nem akar több migránst, ráadásul úgy gondolják, Brüsszel nem áll a helyzet magaslatán. És mindezt végre észre kellene venniük a brüsszeli vezetőknek. Ahogy fogalmaz: nem demagógiáról van szó, hanem arról, hogy a demokrácia lényege meghallgatni az embereket.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180630-orban-figaro.html

Az EU-csúcs döntésével Magyarország időt nyert, de a csata még nem dőlt el

 A Fidesz-KDNP értékelése szerint az EU-csúcson született, a migrációt érintő megállapodással időt nyertünk, de a politikai csata még nem dőlt el - mondta a frakciószövetség szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

http://www.origo.hu/itthon/20180630-az-eu-csucs-dontesevel-magyarorszag-idot-nyert-de-a-csata-meg-nem-dolt-el.html

 

A mesterséges intelligencia felforgatja a világot, de erre a hazai cégek nincsenek felkészülve

 

Bár a big data-őrület mintha lecsengett volna, a rengeteg adat, amit megtermelünk, továbbra is egyre értékesebb erőforrásnak számít. Az adatok megfelelő elemzésével kinyert információ ugyanis sokat segít a cégeknek abban, hogy jobban megértsék ügyfeleik viselkedését, s az üzleti döntések meghozatalát is egyszerűbbé teszi. És akkor még nem is beszéltünk az önvezető autók közelgő érkezéséről vagy a zeneszerző-algoritmusokról. Adatbányászokkal beszélgettünk, akik belülről látják az adatalapú gazdaság térhódítását.

 

 

 

https://zoom.hu/hir/2018/07/01/a-mesterseges-intelligencia-felforgatja-a-vilagot-de-erre-a-hazai-cegek-nincsenek-felkeszulve/

 

Az egyház még mindig hallgat a tatabányai szexuális bántalmazás ügyében

Egy tatabányai hittantanár szexuálisan bántalmazott egy 7 és egy 9 éves kislányt egy általános iskolában. A gyanú szerint egyiküket arra kényszerítette, hogy vetkőzzön le, a másikat pedig magához húzta – számolt be az RTL Híradó még pénteken.

Bors most arról ír, hogy a férfit korábban kiskorú sérelmére, szexuális indíttatásból elkövetett bűncselekményért már elítélték, s börtönben is ült, mert éveken keresztül szexuálisan kihasználta 12 éven aluli nevelt fiát. A lap megkereste az élettársát, akivel tavaly el is jegyezték egymást. Ő elmondta, hogy tisztában volt a múltjával és elfogadta.

A férfi egyébként hittudományi főiskolára jár, a diplomáig már csak egy éve volt hátra. Az továbbra is kérdéses, hogy a férfi hogyan taníthatott ilyen múlttal egyáltalán. Az iskolától úgy nyilatkoztak korábban, hogy heti egy órát tartott náluk a hittantanár és az egyház jelöli és választja ki az oktatókat és nem tudják, volt-e erkölcsi bizonyítványa. Az egyház továbbra is hallgat.

https://zoom.hu/hir/2018/07/01/az-egyhaz-meg-mindig-hallgat-a-tatabanyai-szexualis-bantalmazas-ugyeben/

2018. június 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Keresztény kultúra

 

 „Az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme.” (Alaptörvény 7. módosítása)

„Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. (Alaptörvény 7. módosítása)

Totális szellemi káosz lett úrrá rajtam most, hogy így egymás mellé rakosgattam ezeket az idézeteket. Ez persze idáig magánügy lenne, ha az Alaptörvény szellemének és szövegének betartása nem lenne minden állampolgár és minden intézmény alapvető kötelessége.

Látom lelki szemeim előtt azt a szerencsétlen fakabátot, akinek kötelessége felszólítani az életvitelszerűen padon ülő/fekvő hajléktalant, hogy azonnal kezdjen el lakni, ám eközben arra kell gondolnia, hogy most éppen nem azt teszi ezzel az emberrel, amire vágyna, hogy vele is ezt tegyék. Mert ugyebár a Hegyi beszéd kétségtelenül sziklaszilárd része a keresztény kultúrának. Akkor most mihez kezdjen a rend boldogtalan őre? Akár így, akár úgy tesz, megszegi az Alaptörvény egyik, vagy másik előírását.

http://jog-asz.blog.hu/2018/06/30/kereszteny_kultura

Magyar diadal – francia zűrzavar

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Tegnap a magyar külpolitika három évnyi küzdelem után sikert aratott. Hogy mekkora ez a siker, azt sokféleképpen értékelhetjük. Sok szó esett például arról, hogy Merkel véglegesen zsákutcába manőverezte magát, de érdemes vetni egy pillantást Franciaországra is.

Nem túlzás azt állítani, hogy a nagy múltú, komoly diplomáciai hagyományokkal rendelkező állam elnöke – aki mindeddig a kötelező betelepítési kvóta egyik legharcosabb támogatója volt – komplett hülyét csinált magából az elmúlt napokban.

http://mozgasterblog.hu/blog/magyar_diadal_francia_zurzavar

Németh Szilárd élő adásban evett meg egy birkafejet (+videó)

Csodálatos videóval lepte meg követőit a rezsibirkózó.

Igazán nem mondhatják Németh Szilárd Facebook-oldalának követői, hogy kedvenc politikusuk elhanyagolná őket.

A tavasz óta honvédelmi államtitkárként is tevékenykedő “Sziszi” szombaton a XX. Karcagi Birkafőző Fesztiválról jelentkezett be egy élő videó erejéig, hogy a kamera előtt lehúzzon egy szilvapálinkát, majd elkezdjen enni egy birkafejet.

Jó étvágyat kívánunk!

http://nyugatifeny.hu/2018/06/30/nemeth-szilard-elo-adasban-evett-meg-egy-birkafejet-video

Orbán: eddigieknél is nagyobb szükség lesz a rendőrségre

 A magyar emberek ma azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy védje meg az országot, a családokat, a közös értékeket és eredményeket a külső és belső veszélyektől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.

A kormányfő kiemelte, ma Európában a rend, a béke és a biztonság már nem magától értetődő dolog, egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenni, hogy "fenntartsuk saját civilizációnk több ezer éves rendjét". Ilyenkor felértékelődik a rend, a béke és vele együtt az őreinek, a védelmezőinek szerepe - hangsúlyozta.

 

A magyarok békében és biztonságban akarnak élni, ezért a jövőben is szükség lesz - sőt Európa jelenlegi helyzetét látva még az eddigieknél is nagyobb szükség lesz - bátor, jól képzett, hazájukat és nemzetüket szerető egyenruhásokra - mondta Orbán Viktor.

http://sztarklikk.hu/kozelet/orban-eddigieknel-is-nagyobb-szukseg-lesz-a-rendrsegre/339387

Orbánnak bekapcsolva maradt a mikrofonja a tisztavatón

 

„Egy tetovált volt. Mindegy, én csak egyet láttam, egy tetovált volt. De a többi rendben volt” – Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik végzősén élcelődött, bekapcsolt mikrofon mellett a mai tisztavatáson.

 

https://www.facebook.com/hirtv/videos/1975314515820435/

 

CDU: Németország egy hónapon belül megegyezne a menekültek visszaküldéséről

Négy héten belül egyezségre kell jutnia Németországnak azzal a 14 uniós tagállammal, amelyekkel megkezdte az egyeztetést a menekültek elhelyezése ügyében - ez áll abban a feljegyzésben, amit Angela Merkel pártja adott ki.

A CDU az úgynevezett másodlagos migrációra, azaz a menedékkérők Európán belüli mozgására keresnek megoldást. A cél, hogy a migránsok ne maguk válasszanak célországot, erre a feladatra menekült központokat állítanának fel.

 

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/cdu-nemetorszag-egy-honapon-belul-megegyezne-a-menekultek-visszakuldeserol-2463730

 

A magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista, csak báncsák, mer’ magyar

Francia sajtóértesülések szerint Orbán Viktor újabb rajongót szerzett magának. A lelkes Orbán-hívő ezúttal a Magyarországra delegált francia nagykövet, Éric Fournier, aki személyesen állt ki levélben Magyarország miniszterelnöke mellett, éppen ezért arra biztatta külügyminisztériumát, hogy meg kéne változtatni a francia álláspontot Orbán Viktorról, mert a magyar miniszterelnök sem nem szélsőséges, sem nem populista.

A megszellőztetett június 18-i keltezésű belső táviratban Fournier állítólag arról ír, hogy csak a média találta ki Orbánék populista lépéseit, szó nincs populizmusról, magyarfóbiáról viszont igen.

A francia nagykövet a magyar migrációs politikát modellnek tekinti, a magyar kormányt pedig egyenesen a Real Madridhoz hasonlítja (sorozatban háromszor nyert választást a Fidesz, ahogy a Real meg Bajnokok Ligáját).

A francia sajtó rá is kérdezett a csütörtök–pénteki brüsszeli csúcson a táviratra Emmanuel Macron államfőnél, de Macron válaszából nem derült ki, hogy ismeri-e a dokumentumot. Megjegyezte viszont, hogy az elmondottak nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak, és nem is osztja ezeket. Ugyanakkor az elnök szerint különbséget kell tenni egy bizalmas belső irat, illetve aközött, ha a nagykövet a nyilvánosság előtt beszélne ilyesmiről. Az utóbbi esetben akár a nagykövet hazahívása is felmerülhetne, ami annál is szükségesebb, mert befogadni sajna nem tudjuk, épp nincs migránsfelvétel.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/orban-ujabb-rajongot-szerzett-maganak-a-budapesti-francia-nagykovet-kiallt-orban-mellett-112128

Nyers Rezső és a balliberális értelmiség

 

A múlt héten elhunyt Nyers Rezső és az általa megszervezett „reformközgazdász” világ a magyarországi balliberális gondolkodásmód egyik legfontosabb előzménye volt. Azt, hogy a rendszerváltás baloldali értelmiségének nagy része a piaci folyamatokra máig mint természettudományos törvényekre tekint, és ezáltal minden más szakpolitikát csak ennek alárendelve tud elképzelni, a Nyers által koordinált új gazdasági mechanizmus alapozta meg. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az értelmiség egy széles körében megkérdőjelezhetetlenné vált a közgazdaságtannak a piaci folyamatok védelmére való leszűkítése, valamint az ennek jegyében cselekvő szakértői kormányok aktív támogatása.

yers, aki egy rendkívül megnyerő, művelt, integratív személy volt,

a KB titkáraként egy informális gazdaságpolitikai fórumot szervezett maga köré, ahol heti rendszerességgel egyeztetett a korszak legfőbb gazdaságpolitikusaival, közgazdászaival. Az így kialakított tapasztalatok alapján1964 végétől több mint száz közgazdász bevonásával előkészítette az 1968-ban elindított új gazdasági mechanizmust.

Nyers személyiségéről vélhetőleg sok elismerő írás fog születni a napokban, kétségtelenül rászolgált. Jelen írás azonban munkásságának legfőbb eredményét, az új gazdasági mechanizmust és a köré szerveződő ún. reformközgazdászokat és szakértelmiséget kívánja kritikailag értékelni.

https://merce.hu/2018/06/29/nyers-rezso-es-a-balliberalis-ertelmiseg/

Kim Dzsongun átverte Trumpot, nem állt le az észak-koreai atomprogram

 

Észak-Korea két csúcstalálkozón is megígérte, leállítja atomprogramját, az amerikai titkosszolgálat viszont úgy hiszi, a diktatúra átverte az elnököt, jelenleg is fejleszti az atomfegyver-programját, írja a Reuters az NBC alapján. Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora június 15-én találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, előtte pedig Dél-Korea miniszterelnökével, Mun Dzseinnel.

Az NBC titkosszolgálati forrásokra hivatkozva írta pénteken, hogy mind a kettő, egyébként történelmi jelentőségű találkozó sikertelen volt. Bár ezeken Kim Dzsongun hitett tett a nukleáris leszerelés mellett, a gyakorlatban ez semmit sem jelent. Jelenleg is nukleáris fegyver készítésén dolgozik az észak-koreai hadsereg, csak ezt egy eddig ismeretlen, rejtett bázison csinálja.

"EGYÉRTELMŰ BIZONYÍTÉKUNK VAN RÁ, HOGY FÉLREVEZETIK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT"

– idézte az NBC az egyik név nélküli forrását. Az amerikai hatóságok –sem a nemzetbiztonság, sem a Fehér Ház – hivatalosan nem kívánta kommentálta a csatorna értesüléseit.

 

https://index.hu/kulfold/2018/06/30/kim_dzsongun_atverte_trumpot_nem_allt_le_az_eszak-koreai_atomprogram/

 

 

Júliustól egy fillért sem kap a Jobbik az államtól

 

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azon pártok támogatását, melyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg, két párt esetén pedig már májusban levonta ennek mértékét – közölte a MÁK vasárnap. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében ugyanakkor – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól - a Kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani

- áll a közleményben. 

 

 

legnagyobb bírsággal sújtott Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika a következő négy évben is részesülnek állami támogatásban, esetükben a Kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket. Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbikra is, hiszen már január 24-ét követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordították – írta az Államkincstár.

https://index.hu/belfold/2018/07/01/juliustol_egy_fillert_sem_kap_a_jobbik_az_allamtol/

 

 

 

TGM: Aquarius (2): a mélypontnál lejjebb

 

A „migrációs” csúcsértekezleten az Európai Unió vezetői vizsgálat, vád és ítélet nélkül halálra ítéltek pár százezer embert

Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin (jegyezzük meg, mert az ilyesmi kivételes a magyarországi sajtóban) lejegyezte a baloldal véleményét a lap szombati, június 30-ai számában. Ska Keller, a Zöldek európai frakcióvezetője: „a döntések eltemetik a menedékhez való jogot Európában”; „a menekültkérelmek [menedékkérelmek] benyújtása gyakorlatilag lehetetlenné válik Európában”. Gabi Zimmer, az Európai Baloldal európai frakcióvezetője: „az EU vezetői a legveszélyeztetettebb emberek jogait veszik semmibe, azokét, akik a háború elől menekülnek, rettegve a családjuk meg a maguk életéért. Ezzel szolgai módon követik a rasszista jobboldal félelemkeltő propagandáját” – hozzátehetnők: „…és fajüldöző-kirekesztő-fasisztoid gyakorlatát”.

Lehetett tudni, hogy így alakul majd.

Festung Europa, az Európa-erőd, hogy az egyik (hm) korábbi német vezető szóhasználatához folyamodjam, már megint (ahogy ti mondanátok) megvédelmezésre került.

Evvel a szélsőjobboldal (V5, Olaszország, Dánia stb.) – amely a konzervatívokra és a balközép maradványaira is rákényszerítette akaratát, s függetlenül attól, hogy formálisan kormányon van-e (mint nálunk) vagy nem – átvette Európában a hatalmat.

https://merce.hu/2018/07/01/tgm-aquarius-2-a-melypontnal-lejjebb/

Mennie kell az Orbánt védő francia nagykövetnek, de nem azért

ávozik Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete, aki egy június 18-i nem nyilvános diplomáciai jegyzékében arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények a sajtó túlkapásai. A nagykövet ehelyett inkább a sorozatban harmadszor Bajnokok Ligáját nyerő Real Madridhoz hasonlította a magyar miniszterelnököt.

A nyilvánosságot kapó véleményről megkérdezték Emmanuel Macron francia elnököt is, aki azt mondta, ha Fournier nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de nem ért vele egyet.

Éric Fournier azért távozik Magyarországról, mert a hároméves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és ráadásul hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan – írta a Franciaország-szakértő.

 

https://24.hu/kulfold/2018/07/01/macron-orban-nagykovet/

 

Trump: Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála

 

"AZ EURÓPAI UNIÓ VALÓSZÍNŰLEG UGYANOLYAN ROSSZ, MINT KÍNA, CSAK KISEBB NÁLA"

- fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva, írja az MTI. 

"KERESKEDELMI DEFICITÜNK VAN AZ EURÓPAI UNIÓVAL... ÉS TETEJÉBE EGY RAKÁS PÉNZT FIZETÜNK BE A NATO-BA, HOGY MEGVÉDJÜK ŐKET"

- mondta a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban az amerikai elnök. Arról volt szó itt a műsorban, hogy mit kezdhet az USA azzal, hogy Kína ellopja az amerikai technológiát és fejlesztéseket, és miért nem fog össze Amerika az Európai szövetségeseivel, hogy megállítsa Kínát, hogy megváltoztassa Kína kereskedelmi gyakorlatát. Majd azt hangsúlyozza, hogy nem korrektek az európai szövetségesek velük szemben.

 

https://index.hu/kulfold/2018/07/01/trump_az_europai_unio_valoszinuleg_ugyanolyan_rossz_mint_kina_csak_kisebb_nala/

 

Az olasz belügyminiszter „nemzetközi populista szövetséget” akar az EP-választásra

 

„Olaszországban a következő 30 évig kormányon maradunk, Európában pedig megalakítjuk a »populisták szövetségét«, és ledöntjük Brüsszel falait.”

Matteo Salvini emlékeztetett, hogy a Liga éppen egy hónapja került kormányra, és a pártnak a következő kihívás a jövő évi európai parlamenti választás lesz. Azt mondta, 2019-ben a nép és az elit méri össze az erejét Európában:

 

egyik oldalon az elit, a bankok, a migráció sorakozik, és vele szemben a nép és a munka”.

 

https://444.hu/2018/07/01/az-olasz-belugyminiszter-nemzetkozi-populista-szovetseget-akar-az-ep-valasztasra

„Nagy változásokat szeretnénk elérni”

Nagy Anikó: Az egészségügyi szakdolgozók bére átlagosan hatvanöt százalékkal emelkedik 2016 és 2019 között, az idei nyolcszázalékos emelés már megtörtént

Magyar Hírlap

Nem tervezi hagyományos kancellári rendszer bevezetését a kórházaknál Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár, aki a lapunknak adott interjúban arról is beszélt, hogy elkészült a Nemzeti Gyermekegészségügyi Program javaslat.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122255/Nagy_valtozasokat_szeretnenk_elerni

Kacsoh Dániel A deficit hiánya

Álláspont. Csatát nyertek a visegrádiák, ám háborút még nem

Magyar Hírlap

Ezer meg egy oka volt annak, hogy az ellenzék az áprilisi választáson sokadszorra is csúnyán leszerepelt, ám ezen a listán alighanem előkelő helyen szerepel Kunhalmi Ágnes szocialista őstehetség elhíresült 2015-ös kijelentése. Miszerint a migráció álprobléma. A töpörödő MSZP első sorában továbbra is stallumot szerző választmányi elnököt nem is a Fidesz, sokkal inkább a valóság cáfolta meg, olyannyira, hogy az elmúlt években nemcsak itthon, hanem szinte valamennyi európai választáson a bevándorlás vitt mindent. Elég csak a német, az olasz vagy éppen az osztrák voksolásra gondolni, melyek nyomán egyértelműen kirajzolódik a társadalmi elvárás: a politikusok szabjanak gátat az áradatnak, védjék meg Európát! Némi fáziskéséssel, és talán a közelgő EP-választás miatt, a minapi EU-csúcson végre magas szinten is rögzítették azt az álláspontot, amit Orbán Viktor évek óta hangsúlyoz: határvédelem kell, kötelező elosztási kvóták nélkül. Ez a program pár éve még neofasizmusnak számított, múlt hét óta uniós dokumentum rendelkezik például a zárt menedékkérő táborok felállításáról.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122268/A_deficit_hianya

Veczán Zoltán Kvótajavaslat

A sok tízezer magyar mellé, akik odaát dolgozva buzgón lapátolják az osztrák GDP-t, nem akarna ez a bőkezű Ausztria átvenni még pár száz hajléktalant Budapestről?

Magyar Hírlap

Igényesnek lenni jó dolog. Amikor az ember elég pénzt keres, és megengedheti magának a minőséget – mi több, ismeri azt, és a talmi vackok helyett úgy érzi, igazi értéket vesz –, a fogyasztói társadalomra szocializált agya, amely azt az örök kérdést, hogy ki is vagyok, a bevásárlókosárhoz köti, termel egy jókora adag endorfint. Megérdemlem – suttogja az agy, megsimogatja az ember esendő lelkét, az ember pedig, ha módja van rá, szívesen váltja be munkaórái ellenértékét erre a minőségi életérzésre

Bécsben bezzeg nem fagynak meg a hajléktalanok – szúrta oda a riporternek a hajléktalanellátást szervező helyi szociális alap. Hát élnék egy javaslattal: a sok tízezer magyar mellé, akik odaát dolgozva buzgón lapátolják az osztrák GDP-t, nem akarna ez a bőkezű Ausztria átvenni még pár száz hajléktalant Budapestről? Vannak itt olyanok is, akik nap mint nap heroikus harccal próbálnak talpra állni, meg olyan életnyűtte elesettek is, akik önerőből már sohasem fognak tudni kitörni a hajléktalanságból: így vagy úgy, de ezerszer jobban megérdemelnék ezt a lehetőséget, mint a cikkben megszólaló semmirekellők. De az se lenne baj, ha csak az ingyenélő legalját vinnék a szemünk elől a sógorok, ha már ennyire szeretik őket. Tényleg, erre nincs valami kvóta?

http://magyarhirlap.hu/cikk/122257/Kvotajavaslat