2018, július 16 - 07:59 Sajtószemle

A horvátok sztárja visszafizette szülőfaluja összes lakosának hiteleit

Ante Rebic már a 2017/2018-as szezonban is felhívta magára a figyelmet és ezt a focivébén is megtette, de nemcsak a futballpályán.

Rebic egy Split melletti faluban (Imotski) nőtt fel, édesanyja jogi asszisztensként, édesapja buszsofőrként dolgozott. 19 évesen került Olaszországba, de karrierje nehézségekbe ütközött: 2013 óta a Fiorentina három klubnak is kölcsönadta (Hellas Verona, RB Leipzig, Frankfurt), végül utóbbi klubban töltött második szezonja hozta meg az áttörést, nyáron az Eintracht élt is 2 millió eurós opciós vásárlási jogával, ha úgy akarják, a vb után szép haszonnal adhatnak túl rajta.

A horvát válogatott alapembere bár évek óta külföldön él, nem felejtette el honnan jött. A Heue osztrák lap a játékos egyik legjobb barátját, Lovro Sidniket szólaltatta meg, aki elárulta, hogy Rebic még a világbajnokság előtt 500 lelket számláló szülőfaluja összes lakosának kölcsöneit, banki hiteleit visszafizette.

https://www.m4sport.hu/vb2018/cikk/2018/07/15/a-horvatok-sztarja-visszafizette-szulofaluja-osszes-lakosanak-hiteleit/

Hollik a VB döntőről: “egy bevándorlóország játszik egy nemzeti identitására büszke, keresztény országgal…”

Hollik István lefordította Fideszre, hogy mi a vasárnapi foci világbajnokság tétje és jelentősége, ha valaki még nem beszélni 100%-osan a nyelvet. Tudják, a nemzetit!

Világbajnok Franciaország! Ehhez mit szól, Hollik úr?

https://varosikurir.hu/hollik-a-vb-dontorol-egy-bevandorloorszag-jatszik-egy-nemzeti-identitasara-buszke-kereszteny-orszaggal/

 

Zsebre vágott egy aranyérmet a pódiumon a Putyin mögött álló nő

Miközben a világbajnok francia csapatnak adta át az érmeket Vlagyimir Putyin, a mögötte álló nővel váltott pár szót, aki ezután szépen a zsebébe csúsztatott egy aranyérmet.

 Deschamps került volna sorra, de azért jutott neki is. 

https://444.hu/2018/07/15/zsebre-vagott-egy-aranyermet-a-podiumon-a-putyin-mogott-allo-no

 

Hiába kéri a baráti Olaszország, Orbán nem vesz át tőlük menedékkérőket

Szicília közelében, két hajón mintegy 450 menedékkérő várja, hogy valahol kiköthessenek. A harcosan bevándorlás-ellenes - és éppen ezért a magyar kormány által agyba-főbe dicsért - új olasz kormány arra kérte a többi uniós tagországot, hogy legyenek szolidárisak velük, és vállalják néhány ember befogadását, vagyis menedékkérelmének elbírálását.

Eddig Németország, Málta, Spanyolország, Portugália és Franciaország jelezte, hogy befogad 50-50 embert. Az olasz miniszterelnök levelére magyar kollégája is válaszolt:

„Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait”

- közölte Szijjártó Péter az MTI-vel. De ez csak a felvezetés volt, a lényegi válasz az, hogy 

 

nem, nem, soha

 

https://444.hu/2018/07/15/hiaba-keri-a-barati-olaszorszag-orban-nem-vesz-at-toluk-menedekkeroket

 

A Fidesz-henger Rokker Zsolttin is átszáguldott

Hiába állt be a teljes ellenzék Rokker Zsoltti mögé, a Fidesz magabiztosan, 60 százalékkal megnyerte a miskolci időközi választást. A részvétel alacsony, 27 százalékos volt.

https://index.hu/belfold/2018/07/15/a_miskolci_idokozi_onkormanyzati_valasztas_erdmenye_rokker_zsoltti/#

Küzdünk, hogy a gyerekünk napjának mind a 24 órája emberhez méltó legyen

Ferenc – a családjának csak Ferkó – 2009-ben született. A születésénél fellépett komplikációk miatt súlyos agykárosodást szenvedett, huszonnégy órás ápolásra szorul. Édesanyja, Paku Andrea otthon, a szülei segítségével gondozza a kisfiút, aki után összesen 52 800 forint állami támogatást kap. Ennyi ma Magyarországon a kiemelt ápolási díj. A kormány július elején söpörte le azt a javaslatot, hogy a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok juttatása elérje a minimálbér szintjét. Andrea szerint az otthonápolás munkaként való elismerése és megfelelő bérezése mellett szükség lenne a beteg, fogyatékos emberek ellátásával foglalkozó intézmények fejlesztésére is, jelenleg ugyanis nincs olyan hely, ahova Ferkót napi pár órára beadhatná anélkül, hogy aggódnia kelljen, vajon megfelelően ellátják-e ott gyermekét.

https://24.hu/belfold/2018/07/15/kuzdunk-hogy-a-gyerekunk-napjanak-mind-a-24-oraja-emberhez-melto-legyen/

Elérhető az Esterházy családról készült dokumentumfilm

A 13-as cella grófnője című filmet Károlyi Margitról, Esterházy Péter nagyanyjáról és az Esterházy család majki kastélyának utolsó éveiről forgatta az Oroszlányi TV.

Az Esterházy Péter Harmonia Caelestiséből ismerős alakokat és helyszíneket bemutató alkotás január elsejétől bárki számára hozzáférhető. A tévéstáb felkereste a majki kastély környékén élő egykori tisztségviselők, alkalmazottak gyerekeit és az Esterházy család tagjait is. Megszólal Esterházy György, Péter fivére, egy 1992-es felvételen pedig  a 2015-ben elhunyt Esterházy Mónika, Péter apjának, Esterházy Mátyásnak a húga.

https://fidelio.hu/plusz/elerheto-az-esterhazy-csaladrol-keszult-dokumentumfilm-11230.html

Megvan, miről tárgyalt egymással Orbán és Putyin

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben – közölte Havasi Bertalan a kormányfő sajtófőnöke az MTI tájékoztatása szerint. De nézzük sorba, mi is történt:

Orbán Viktor gratulált vendéglátójának a világbajnokság megrendezéséhez, mondván: a sportesemény megrendezése méltó volt az orosz kultúrához, amelyet egyébként Magyarország „tisztel és nagyra tart”

Áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét, illetőleg ezek Európára gyakorolt hatásait, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarország számára is kiemelten fontos

Tárgyaltak továbbá a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről is, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy “minden a korábban kialakított mederben halad”.

Zoom.hu már írt a találkozóról, melyen ott volt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, az MLSZ elnöke is. Noha – mint azt most is megerősítették a felek – Orbán és Putyin szeptemberben ismét találkoznak majd Moszkvában, a magyar kormányfő ha már a focivébé döntőjére úgyis Oroszországba utazott, most is tárgyalt röviden Vlagyimir Putyinnal.

https://zoom.hu/hir/2018/07/15/megvan-mirol-targyalt-egymassal-orban-es-putyin/

A Magyar Időkben a trockizmus terjesztésével vádolják Baán Lászlót, amiért Frida Kahlo-kiállítást hozatott Budapestre

Úgy tűnik, tényleg megkezdődött a hatalmi kultúrharc a NER-ben.

Egy ideje már egyáltalán nem hat újdonságként, hogy a Magyar Idők elkezdett valamiféle kultúrharcnak nevezett hadjáratot a jobboldalhoz sorolt kulturális szereplők ellen. Kezdődött az egész azzal, hogy áprilisban elindult egy sorozat a kormánylapban, Kinek a kulturális diktatúrája?címmel, amit a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks főszerkesztője, Szakács Árpád jegyzett. Ezekben az írásokban egyrészt a baloldalinak nevezett művészeket támadta a szerző, de megkapták a magukét a jobboldalhoz sorolt, a Fidesz-kormány által kinevezett szereplők is.

Nyáry Krisztián a friss Magyar Időkről szóló Facebook-bejegyzését, nehezen akartunk hinni a szemünknek:

A Magyar Idők mai számában a következőket olvastam három cikkben, hogy nektek már ne kelljen:

1. Pröhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a véres Tanácsköztársaságot népszerűsíti, és történelmet hamisít a magyar állam pénzén.

2. Sasvári Edit, a Kassák Múzeum igazgatója anarcho-kultúrmarxista propagátorok hölgyismerőse.

3. Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója kaszáspókként terpeszkedik a kultúrmarxista lucernásban.

4. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Frida Kahlo ürügyén a trockizmust népszerűsíti.

5. A Ludwig Múzeumban trockista- valamint gender- és melegpropaganda folyik. (Felelős egyelőre nincs megnevezve.)

6. Karafiáth Orsolya bukott fűzfapoéta, aki érzelgős szélsőliberális politikai és feminista maszlaggal tömi az elbutított olvasók fejét, és még csúnya is.

7. A liberálisok ránk akarják erőszakolni, hogy nyugati trendeket majmolnunk, és a Trianon-téma helyett a 72 gender szivárványszínű világát boncolgassuk.

8. A liberálisok elérték, hogy Móra Ferenc helyett Harry Potter szerepeljen a tankönyvekben.

9. Ritkítanunk kellene a könyvfelhozatalt, hogy az olvasó megtalája az értékes könyveket.

10. A könyvüzleteinket elözönli a nyugati szenny, ezért fel kéne emelni az értéktelen könyvek áfáját 5%-ról 27%-ra. (Hogy mi az értékes, azt csak egy új Klebelsberg tudná kiválogatni, akinek személyét a szerző szerénysége tiltja megnevezni.)

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/a-magyar-idokben-a-trockizmus-terjesztesevel-vadoljak-baan-laszlot-amiert-frida-kahlo-kiallitast-hozatott-budapestre-112393

Az eredeti cikk: ÍGY NÉPSZERŰSÍTIK A KOMMUNIZMUST ÁLLAMI PÉNZBŐL

KINEK A KULTURÁLIS DIKTATÚRÁJA? X. RÉSZ

Szakács Árpád

https://magyaridok.hu/velemeny/igy-nepszerusitik-a-kommunizmust-allami-penzbol-3291221/

Így szólt be Krúdy az államtitkárnak, aki kiszorította volna őt az irodalmi kánonból

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész Facebook-oldalán elevenít fel egy majdnem száz évvel ezelőtti esetet. 1920 februárjában, Pekár Gyula vallás- és közoktatásügyi államtitkár lapjában, a Magyar Múzsában hazaárulózták le Krúdy Gyulát, és arra buzdították az olvasót, hogy ne vásárolják meg műveit.

„Krúdy hivatalos bűne az volt, hogy az őszirózsás forradalom után Móricz Zsigmonddal együtt szerkesztette a Néplap című újságot, ahol több cikket publikált a magyar vidék nyomoráról” – írja Nyáry.

A Magyar Múzsában aztán Négyesy László irodalomtörténész is megszólalt, aki egyenesen azt állítja, hogy az irodalomban Krúdyval nem szabad foglalkozni.

Az író nyílt levélben reagált a támadásra, igaz, a levél végül nem került nyilvánosságra, csak kéziratként maradt fenn. Ebben Krúdy kiadósan beszól az őt támadó államtitkár-lapszerkesztőnek:

„Államtitkár úr, én nem vagyok hazaáruló. Én nem voltam a munkáspárt tagja, én nem voltam tegnap luteránus és ma egy kimondott katholikus párt vezére. Én mindig az voltam, aki ma. Magyar író. Remélem, hogy ez a pártoktól független állás megmarad részemre akkor is, ha ön már nem lesz államtitkár…”

Később így folytatja:

https://merce.hu/2018/07/14/igy-szolt-be-krudy-az-allamtitkarnak-aki-kiszoritotta-volna-ot-az-irodalmi-kanonbol/

A házmesterértelmiség feljelent

Csinos levélben jelentették fel  Prőhle Gergelyt Orbán Viktornál. Az aláírók között találjuk Apáti Bencét, Bayer Zsoltot,  Bencsik Andrást, Döbrentey Kornélt, Huth Gergelyt, Pozsonyi Ádámot, Fricz Tamást, Nagy Ervint, Raffay Ernőt, Tóth Gy. Lászlót, Takaró Mihályt, a magyar házmesterértelmiség színe-javát. 

       Orbán Kötcsén vérengzést ígért a szörnyetegeinek. Megkapják. 

       A Magyar Időkben nem csak Prőhlét, hanem Baán Lászlót a Szépművészeti Múzeum igazgatóját is támadják, aki Frida Kahlo-kiállítást rendezett ohlordjezus, Fabényi Júliát a Ludwig Múzeum vezetőjét, Gulyás Gábort a Ferenczy Múzeum igazgatóját. A nyilaskák végre  kijöttek a fényre

  A házmesterértelmiséginek nincs szüksége a zsidózongorára, a kuláksifonérra, nem magának kell, hanem a magyar népnek, ő csak használná, és csakis addig, amíg  Édeserdélyt vissza nem vesszük a szabadkőművesektől. A házmesterértelmiségi nem azért turkál levetkeztetett, vagonokra váró öregasszonyok nemi szervében vélelmezett arany nyakláncért mert szeretné azt a naccsosasszony nyakában látni, hanem a Szent Koronáért, annak is a tanáért, mosolyáért. A házmesterértelmiségi csak egy filmet szeretne csinálni Trianonról, esetleg kettőt, ő lenne az operatőr, csak azt a nagyobb darab izét nem szeretné cipelni

http://orulunkvincent.blog.hu/2018/07/14/a_hazmesterertelmiseg_feljelent

Élet És IrodalomTamás Gáspár Miklós

„Moszkovita gazember”

A kör bezárult.

Nagy Imrét a Kádár-rezsim és a szovjet vezetőség nevezte ellenforradalmárnak. Azaz a nemzetközi munkásmozgalom árulójának.

Most a Jobbik és a – kedvesen apolitikus – Nagy Imre-emlékművet eltüntetni óhajtó kormánypárti körök kiállítják neki a bizonyítványt: hű kommunista volt. Nekik van igazuk. Nagy Imre nem volt ellenforradalmár és nem volt áruló.

Evvel kínos helyzetbe hozzák a regnáló miniszterelnököt, akinek a gondosan megszerkesztett mítosza a Nagy Imre ünnepélyes újratemetésén mondott, utólag történelmivé fölfújt beszédével kezdődik (amelynek hosszú és kellemetlen a valódi története, de hagyjuk: nem Orbán Viktor lejáratása ennek az írásnak a célja). Az egyik jobbikos képviselőnek még a jelenlegi országgyűlésben is kissé alpárinak tetsző fölszólalására adott válaszakor a miniszterelnök úr – akinek a magabiztossága többnyire rendíthetetlen – zavarba jött, és összevissza beszélt (hogy Nagy Imrének a haza és a halál között kellett választania, ilyesmik), ez rá nem jellemző. De érthető: egyrészt nem engedheti, hogy bárki inkább antikommunistának tessék, mint ő, másrészt nem mondhat ellent a saját hivatalos mítoszának.

Ez azonban nem lehetséges, mert Nagy Imre csakugyan kommunista volt.

Ez a mi történelmünk sajátossága (ez nem így történt Nyugaton, se a Távol-Keleten), és meg nem értése (holott kiböki a szemlélő szemét) végzetes, ugyanakkor komikus következményekkel jár, mint ez az ’56 körülötti bohókás békaegérharc is.

Az utólagos antikommunizmus daliás leventéi szokás szerint nem igazán fogják föl, miről beszélnek. Ha sor kerül valóban a Nagy Imre-szobor „áthelyezésére”, nyilván lesz fölháborodás meg tüntetés. Helyesen és indokoltan. De azért a dolog pokolian nevetséges.

https://www.es.hu/cikk/2018-07-13/tamas-gaspar-miklos/moszkovita-gazember.html

„Négyszemközt, puszta kézzel verd a gyerekedet!” – tanácsolja a keresztény kiadó könyve

„Miután imádsággal átgondoltunk minden más lehetőséget, ha úgy érezzük, csak a verés lenne célravezető, imádkozzunk gyermekünkkel együtt! Beszéljük meg a probléma súlyosságát, és hogy mit szeretnénk, mit tanuljon meg a verés által. Csak ezután verjük meg.”

Ez a nevelési tanács Kay Kuzma amerikai szerző Az első hét év című gyermeknevelési tanácsadó kötetének a gyerekveréssel foglalkozó fejezetében olvasható.

Csakúgy, mint egy rakás további, pontokba szedett tanács arra vonatkozóan, hogyan és mikor érdemes hatékonyan megvernünk a kisgyerekünket.

Jól jegyezzük meg: alkalmanként sose üssünk többet háromnál, és mindig mondjuk meg előre az áldozatnak, hogy hányszor fogjuk megütni. Hogy miért pont hármat érdemes ütni?

„Ha bejelentjük, mennyi lesz, segít saját magunkat kordában tartani.”

– írja a könyv.

http://nyugatifeny.hu/2017/04/18/gyomorforgato-keresztenyi-pedagogia-negyszemkozt-verd-a-gyerekedet

Ezreket toloncolnának ki Németországból, de nem találják őket

 

Csak minden második elutasított menedékkérőt találnak meg a német rendőrök, amikor végre akarják hajtani a kitoloncolásról szóló döntést – írja a Welt am Sonntag a szövetségi rendőrség belső értékelésére hivatkozva. Az adatok szerint eddig 23 ezer kiutasító határozatból csak 11 100-at tudtak végrehajtani, mert a többi személy egyszerűen eltűnt.  A helyzet romlik, hiszen a legutóbbi hullámban 12 800 kiutasító határozatból 11 500-at nem tudtak végrehajtani, mert nem találták az elutasított menedékkérőt. A fennmaradó 1300 esetből 150-ben azért maradt el a deportálás, mert a repülőgép pilótája megtagadta az utas átvételét (ehhez joga van, biztonsági okokra hivatkozva, de feltehető, hogy inkább emberbaráti megfontolások vezérlik őket), több mint 500 esetben pedig a kiutasított személy ellenállása miatt hiúsult meg a deportálás.

http://www.nepszava.hu/3001619_ezreket-toloncolnanak-ki-nemetorszagbol-de-nem-talaljak-oket

Majdnem háború: eldurvult a helyzet a gázai övezetben

Százharminc alkalommal fújt riadót Izraelben a polgári védelem, Gáza városában tucatnyi palesztin sebesült van, a tévék a szokásos szombati, ünnepi és hétvégi műsorok helyett folyamatosan híradót adnak.

Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt - jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé.

http://www.nepszava.hu/3001606_majdnem-haboru-eldurvult-a-helyzet-a-gazai-ovezteben

Lendvai Ildikó Magyar modell Thaiföldre

Thaiföldön azt is elrontották, hogy az ausztrál orvos rábeszélésére először a legrosszabb állapotban lévőt hozták ki. Társadalompolitikai szempontból tökéletesen elhibázott elgondolás. Még hogy a legrászorultabbaknak kell leginkább a segítség? Hová jutnánk így! Különben is: soron kívül az jöhet, aki kimenekítési kötvényt vásárol. Úgyhogy nem a búvárok mennek le legelőbb, hanem a Tóni. A helyzetet különben sem kell olyan gyorsan megoldani. Minél tovább tart egy krízis, annál tovább játszhatja a kormány a megmentő szerepét. Addig érzi nyeregben magát, amíg aggodalomban tarthatja népét. 

Ha a magyar modellt alkalmaznák Thaiföldön, sosem vallanák be, hogy már nincs mitől félni.

 

http://www.nepszava.hu/3001569_magyar-modell-thaifoldre

 

Sebes György Viccek

Teljesen érthető a felcsútiak felháborodása, amiért két azonos nevű jelölt közül kerülhet ki augusztusban az új polgármester. A település jelenlegi vezetője - a miniszterelnök jó barátja, de nem strómanja -, Mészáros Lőrinc ugyanis névrokonát, Mészáros Lászlót szemelte ki utódául. Erre a Kétfarkú Kutya Párt talált egy másik Mészáros Lászlót, és őt indítja az időközi voksoláson. Egy helyi lakos gazembernek és bűnözőnek nevezte az újabb jelöltet, mert megtévesztéssel akar előnyt szerezni, vagy - ne adj' isten - hatalomra jutni. „Ha más nem, ki kell pofozni az ilyen hülyét" - mondta a nyilatkozó az Echo TV-nek. Vagyis annak a médiumnak, amely - véletlenül - Mészáros Lőrinc tulajdonában van. 

a hatalmon lévőknek mindent szabad (ld. Miskolc). Akár ilyen módszerekkel is  féken tarthatják a pimasz, még mindig működő és folyton próbálkozó ellenzéket. Ha meg a többiek teszik  ugyanezt, az felháborító és tilos (ld. Felcsút).  A másik ennél is messzebbre mutat. Jelzi, hogy az orbáni demokráciában mennyit ér bármilyen választás. Ezt már nemrég a józsefvárosi kampányban is láthattuk. Vicc az egész. Szomorú tréfa.

Beszélni viszont - egyelőre - még lehet róla.

 

http://www.nepszava.hu/3001570_viccek

EMELÉS

Gajdics Ottó Magyar Idők

Azt már láttuk, hogyan bántak el a dolgozó emberek jövedelmével a szocialisták és a liberálisok. Átélhettük a Bokros-csomagot, a „nem fog fájni” és a „fájni fog” kommunikációs trükkjeit, miközben nemes egyszerűséggel felkopott az állunk a megszorításoktól. Állt már előttünk kifordított zsebekkel egy milliárdos pojáca, aki a legundorítóbb cinizmussal tolta a képünkbe, hogy el lehet innen menni. Most nézzük, hogyan bánnak a saját jövedelmükkel!

Előrebocsátom, hogy szerintem az országgyűlési képviselők munkája nehéz és felelősségteljes. Egyáltalán nem értek egyet azokkal, akik egy fillért sem adnának nekik, mondván: veszekedjenek a saját kontójukra, ne közpénzből. Ez csak tekintélyes vagyoni cenzus esetén működne, de Gyurcsányt akkor sem úsznánk meg.

Az üresen tátongó padsorok sem feltétlenül közveszélyes munkakerülők után sóvárognak, a képviselőknek ugyanis nem csak a Parlament épülete a munkahelyük. Szóval maradjunk annyiban, hogy jár nekik fizetés. Még akkor is, ha egyikük-másikuk teljesítményét figyelve inkább vele fizettetnénk meg az idegrendszerünkben okozott kárt. Nincs jobb megoldás, az ilyeneket ne tessenek legközelebb megszavazni!

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/emeles-3293312/

 

LIBERÁLIS MACSKAZENE SÜKETEKNEK

Apáti Bence Magyar Idők

Egy magára valamit is adó úriember a legritkább esetben jut el addig a pontig, hogy olyan, ritka kellemetlen alakokkal foglalkozzon, mint Kerner Zsolt. Ha a nyájas olvasó nincs tisztában azzal, kicsoda is Kerner, azzal igazán semmi baj, de dolgozatom elolvasásához mégis szükség van pár szóra sem érdemes információra, amelyeket most készséggel meg is osztok eme igazán kivételes fiatalemberről. Kerner Zsolt a 24.hu mérsékelten tehetségtelen újságírója. Ez persze sok mindent megmagyaráz. Helyesbítek: mindent.

 

ellenzék nincs, ellenzéki újságírókból viszont túltermelés és túlkínálat van, úgyhogy maradnak nekünk a Kernerek, Hontok, Tóta W.-k meg a Kálmán Olgák. Kerner Zsolt, ha épp nem jobboldali újságírók megölésén röhögcsél, akkor az újságírás nehéz és fáradságos munkájába is bele szokott kóstolni. Olvashatatlanul hosszú, kínzóan unalmas, hazugságoktól és féligaz­ságoktól hemzsegő cikkeket szokott írni a haladás és a migránsbabusgató propaganda egyik legfontosabb csatahajóján, a 24.hu-n.

De legutóbbi, mondai és népmesei elemekben bővelkedő elbeszélésével szintet lépett a mi Zsoltunk.

Kerner eme alkotásában hosszan elemzi a líbiai partoknál kifogott, majd a mesés itáliai szigetekhez taxiztatott migránsok sanyarú sorsát, kifejti, hogy a menekültek szörnyűséges körülmények között kénytelenek átvészelni azt a csekély időt, amíg valamelyik NGO az óhazába szállítja őket.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/liberalis-macskazene-suketeknek-3284450/

 

Mintha tájékoztatás

A sokoldalú tájékoztatás látszatát keltő, ám valójában az ellenzéki kritikát hiteltelenítő szerkesztési gyakorlat az, ami megjelent az állami hírműsorokban. A Szúrópróba ezúttal a 2018. május 31-i állami híradókat vizsgálta.

 

https://mertek.atlatszo.hu/mintha-tajekoztatas/

 

A Simicska-birodalom kivéreztetése

Az idei év legnagyobb fejleménye a médiapiacon egyértelműen Simicska Lajos médiaportfóliójának szétesése. A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió bezárása, a Heti Válasz nyomtatott kiadásának megszüntetése és a portfólió maradékának értékesítése tovább csökkentette a média sokszínűségét Magyarországon.  A hír- és közéleti piac fontos szereplői tűntek el vagy kerültek új, vélhetően kormányközeli tulajdonba. Urbán Ágnes írása.

 

A Simicska-féle médiabirodalom felbomlása minimum két szinten értelmezhető. Az egyik a politikai szint, hiszen Simicska Lajos és Orbán Viktor 2015. februári konfliktusa óta sokan azt várták, hogy a választások előtt Simicska nyilvánosságra hoz olyan információkat, amelyek jelentősen csökkentik a miniszterelnök népszerűségét. Ma már tudjuk, hogy ez az ún. atombomba elmaradt, Simicska nem tudott, vagy nem akart semmi olyasmit megosztani a nyilvánossággal, amely alapjaiban rajzolta volna át Magyarország politikai térképét. Hogy pontosan miért is alakult ez így, annak megfejtését politikai elemzőkre bízom, mindenesetre az már egyértelműen kiderült, hogy Simicska Lajossal nem érdemes számolni a magyar politikai térben.

 

https://mertek.atlatszo.hu/a-simicska-birodalom-kivereztetese/

 

Moszkvában már nem beszélt Orbán a keleti veszélyről

 

A foci-vb és a paksi atomerőmű is terítéken volt, és a magyar kormányfő a Oroszország elleni szankciókat bírálta. A magyar miniszterelnök és az orosz elnök szeptember 18-án is találkozik.

 

http://nepszava.hu/3001640_moszkvaban-mar-nem-beszelt-orban-a-keleti-veszelyrol

 

Orbán moszkvai útja

Ara-Kovács Attila

„Egy ideje a kormány szándékaira többé-kevésbé rálátó szakértő források már rebesgetik, hogy Orbán Viktor valójában ki akar hátrálni az Oroszországgal megkötött paksi megállapodásból. E források utalnak arra is, hogy három oka is lenne erre…”

Orbán szokatlan kijelentésére, hogy a NATO és Európa számára Oroszország jelenti az egyik legfőbb veszélyt – és amivel néhány napja cikkben foglalkoztam –, gyorsan megjött Moszkva válasza.  Az orosz elnöki hivatal egyik alacsonyabb beosztású munkatársa jelentette be az eseményt, egyoldalúan, az összes diplomáciai szabály megszegve. A Reuters erről szóló jelentését olvasva mindenkiben az a benyomás erősödött meg, hogy a Kreml mintegy magához rendelte Orbánt. Hogy a színfalak mögött teljes egészében mi zajlik, ezt nehéz átlátni, de hogy a kapcsolatok eddigi menetét valami megakasztotta, azt biztosan jelzi a normálistól eltérő eljárás.

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2018/07/15/Orban-moszkvai-utja

 

Minek a formaság? Eljött az ideje, hogy parlamenti kontroll nélkül lehessen a haverokat kinevezni az állami cégek élére

Külső kontroll nélkül mentesítené a kormányt (minisztereket és a költségvetési szerveket ) a fideszes Győrffy Balázs képviselő (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke) javaslata, mely szerint a kormány jövőben egyedi határozatban jelölhetné ki, ki gyakorolhatja az állami cégek tulajdonosi jogait.

A módosító javaslat igen rövid, az sem derül ki belőle pontosan, hogy a jövőben mit jelentene a tulajdonosi jogok gyakorlása, de az sem, hogy ki és milyen feltételekkel vehetné át arra kijelölt személyként az állam eddigi szerepét.

http://magyarnarancs.hu/belpol/minek-a-formasag-eljott-az-ideje-hogy-parlamenti-kontroll-nelkul-lehessen-a-haverokat-kinevezni-az-allami-cegek-elere-112400

 

Trump félti Európát a migrációtól, és Magyarországgal példálózik

És indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

 

Trump nagy-britanniai látogatásán az elnöki gépen adott interjút az ITV tévécsatorna műsorvezetőjének, Piers Morgannak, ebből közölt vasárnap részleteket internetes felületén a Mail on Sunday című brit lap.

Az amerikai elnök többek között arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára.
„Nem fogok említést tenni egyes országokról, de kiválaszthat egyet, és láthatja, hogy ott mi történik. Egyes országok nem vesznek át (bevándorlókat). Őket tényleg megrója emiatt az Európai Unió. Vessen pillantást példának okáért Magyarországra. Ők nem akarják azt tenni, amit a többi ország közül egyesek tettek. Most ez egy nagyon komoly dolog, humanitárius alapon kéne tenni valamit, de azért ez megváltoztatja Európát. Ez komoly mértékben megváltoztatja Európát.”

Kérdésre Trump elmondta, hogy újra indul a 2020-as elnökválasztáson.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/trump-felti-europat-a-migraciotol-es-magyarorszaggal-peldalozik-112399

 

Brexit: Trump azt javasolta a Maynek, ne tárgyaljon, perelje be az EU-t

A brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brexitről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t. Donald Trump az Egyesült Királyságban tett hivatalos látogatása végén Theresa May kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén úgy fogalmazott, előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit kormányfő “túlságosan keménynek, talán brutálisnak is” találta.

https://zoom.hu/hir/2018/07/15/brexit-trump-azt-javasolta-a-maynek-ne-targyaljon-perelje-be-az-eu-t/

Határozott fellépésre van szükség a Soros-hálózat ellen

MTI2018.07.15. 13:33

A Fidesz szerint a Soros-hálózat"célja, hogy Magyarországot térdre kényszerítse, kormányát elmozdítsa a helyéről, ezért határozott fellépésre van szükség ellene.

Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója vasárnap Siófokon, sajtótájékoztatón

e lépések közé sorolta a nyilvánosságot, a törvényalkotást és a nemzetközi szintéren való küzdelmet.

A Soros-hálózat semmilyen eszköztől nem riad vissza céljai elérése érdekében, néhány hónappal ezelőtt derült ki: egyik szervezete magyarok tízezreinek munkahelyét veszélyeztette lobbitevékenységével Berlinben - mondta a politikus..

http://www.origo.hu/itthon/20180715-hatarozott-fellepesre-van-szukseg-a-soroshalozat-ellen-fidesz.html

Nem várt helyről kaptak támogatást a szakszervezetek a cafetéria rendszerének átalakítása elleni küzdelemhez

a költségvetés tervezetéről készült elemzésében a jegybank is megállapította, hogy a béren kívüli juttatások jelentős részének megadóztatása miatt negyedével csökkenhet az érintettek ebből származó éves nettó jövedelme. Ezzel szemben az MNB szerint az intézkedésnek a költségvetési egyenlegre gyakorolt hatása szinte elhanyagolható.

„A béren kívüli juttatások rendszerének átfogó átalakítása összességében közel semleges hatást gyakorolhat a költségvetésre” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési jelentés címet viselő dokumentumában. A jövő évi büdzsé tervezetének elemzésé során azt is megállapították: a szabályok változása miatt csökkenhet a foglalkoztatottak nettó jövedelme.

 

http://168ora.hu/penz/nem-vart-helyrol-kaptak-tamogatast-a-szakszervezetek-a-cafeteria-rendszerenek-atalakitasa-elleni-kuzdelemhez-152984

 

Amikor dől a dominó – Trump tervei és a magyar autógyártás

Egyelőre fenyegetések, ígérgetések, elszórt intézkedések formájában testesül meg az a kereskedelmi vita, amelyet Donald Trump elnök robbantott ki, mondván: meg akarja védeni az amerikai cégeket az országba áramló olcsó importtermékektől. Ha az Egyesült Államok valóban egyre szélesebb körben vezet be védővámokat, és ezekre Kína és az EU is szankciókkal válaszol, akkor ez az egész világkereskedelemre kihat, és súlyos következményekkel járhat. Az, hogy Amerika sérül, biztos. És Magyarország is, amely a világgazdaságnak legjobban kitett államok rangsorában a negyedik helyen áll. 2016-os adatok szerint a három autógyár, az Audi, a Mercedes és a Suzuki, valamint az alkatrészgyártás a magyar GDP öt százalékát teszi ki. Ha csak egy napra leállna e körben a termelés, azzal csaknem ötmilliárd forint esne ki a magyar GDP-ből. Ráadásul a járműipart hálószerűen szövik át az üzleti kapcsolatok. Ha egy autógyárral baj van, azt megérzi a műanyagipar, a textil- és a fémipar, vagyis a beszállítói kör is...

 

http://168ora.hu/penz/amikor-dol-a-domino-152821

 

Villanylöket Győrben – Az Audi nem fél, hogy Trump kibökné a kerekét

A jövő Győrben épül – ezt a közös szlogent használja a város önkormányzata, a helyi Széchenyi egyetem és az Audi Hungaria Zrt. A megyeszékhelyen senki sem hiszi, hogy Trump védővámjai ki tudják bökni a győri Audi kerekeit, de azt a helyi gazdasági elemzők nem tartják kizártnak, hogy a világcég óvatosan a fékre lép, és a féknyomok esetleg Győrben is látszanak majd.

 

http://168ora.hu/itthon/villanyloket-gyorben-az-audi-nem-fel-hogy-trump-kibokne-a-kereket-152822

 

Eörsi Mátyás: Szartenger

Az ellenzék egy szartenger! – tudhatta meg a nagyérdemű a sommásnak tűnő megállapítást. Ha a nyájas olvasó azt gondolja, hogy Bayer Zsolt hirdette menetrendszerű barátságtalan gondolatait az ellenzékről, akkor óriásit téved. Ezúttal a kormánnyal szemben álló értelmiségiek egyik ikonja, Schilling Árpád osztotta meg következtetését egy közérdekű kérdésről.

Feltétlenül jó hír, hogy ezzel a minősítéssel a kormánypárti és az ellenzéki értelmiségiek közötti ezidáig áthidalhatatlannak látszó falból egy tégla immár kiesett, s bár a nemzeti konszenzus a legtöbb kérdésben még a távoli jövőbe vész, örömteljes, hogy legalább ebben az egyben, nevezetesen az ellenzék minősítésében az egymással szemben álló felek közeledtek egymáshoz, tartalomban és stílusban egyaránt.

A durva stílus csábítása

Az iróniát félretéve szeretném beismerni, hogy amennyiben Schilling Árpád kevésbé keresetlenül fogalmaz, álláspontja aligha dönget végig a független médián. Ezt a szempontot maga Schilling Árpád is megfogalmazza: "Írtam volna azt, hogy »hát ez az ellenzék elég felelőtlen«? Vagy hogy »itt lenne már az ideje annak, hogy...«? Esetleg azt, hogy »de jó lenne, ha végre...«? Nekem elég volt ez a kamu, és nem találtam más kifejezést arra, amit művelnek. A »talán mégis jobb volna, ha« elmegy a fülük mellett. Ezt meghallották." Ebben az összefüggésben ködösítéssel éppenséggel nem vádolható ítélkezése érthetővé válik. Azt persze neki, és a hozzá hasonló más kritikusoknak is érdemes lenne végig gondolniuk, hogy a stílus durvasága vajon erősíti vagy inkább gyengíti a tartalmi mondanivalót.

 

a vitákat nem segíti, hanem akadályozza, ha az egyik álláspont képviselője a másikat "leszartengerezi". Túl a trágárságon, Magyarországon az értelmiségiek közötti vitákban is sajnálatosan rossz szokássá vált, hogy a mienkétől eltérő álláspont képviselőit morálisan is letaglózzuk. Ezzel azonban nem segítjük, hanem akadályozzuk a vitát és végső soron a tisztánlátást is. Ha ennek a következtetésnek a levonásában segítséget nyújtott Schilling Árpád dühösen odavetett gorombáskodása, már valamennyivel előbbre tartunk.

 

http://nepszava.hu/3001372_eorsi-matyas-szartenger

 

Horvátország szembenéz Orbán Viktor korrupt maffiakapcsolatával

Magyarországon most mindenki azt találgatja, miért és hogyan lehet ennyivel jobb a horvát futball, mint a magyar. Orbán Viktor szerint a horvát focisikerekben a magyarok is benne vannak egy kicsit. Utánanéztük és kiderült: a magyar miniszterelnök körének üzleti partnerei a horvát szurkolók által leggyűlöltebb korrupt futballmaffia tagjai, akiket néhány hete több éves börtönbüntetésre ítélt az eszéki bíróság.

 

Zdravko Mamić egy személyben testesített meg mindent, ami miatt a horvát futballszurkoló csak felemás érzéssel tudott szurkolni a nemzeti válogatottnak. Emlékeznek még a 2016-os franciaországi Európa bajnokság egyik legnagyobb botrányára? A cseh-horvát mérkőzésen történt, hogy a horvát ultrák egy része pirotechnikai eszközöket dobált a játéktérre, és egymással is összeverekedtek a lelátón. Mindenki azt találgatta, miért. De a horvát szurkolók miatt függesztették fel 2014-ben az olasz-horvát Eb-selejtező mérkőzést is. A visszavágó meccs előtt, 2015-ben egy horogkeresztet égettek a spliti stadion gyepébe. Apja halálának évfordulójára Boszniába utazó Mamićot két maszkos férfi támadta meg Tomiszlavgrádban.

 

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/07/14/horvatorszag-szembenez-orban-viktor-korrupt-maffiakapcsolataval/

 

„A vidék csak nyomokban tartalmaz ellenzéket”

Hétértékelő. Hazánk most régóta először nem volt rajta szégyenlistán, hiszen mi növeltük védelmi kiadásainkat, ellentétben Németországgal – mondta Boros Bánk Levente

Magyar Hírlap

Bukott politikusokból sikeres pártot még nem hoztak létre – reagált lapunknak Boros Bánk Levente arra a hírre, hogy Hadházy Ákos Botka Lászlóval akar új pártot alapítani. A Jobbik kapcsán rámutatott: még magukat sem tudják kormányozni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/123406/A_videk_csak_nyomokban_tartalmaz_ellenzeket

Őry Mariann Barátok és szövetségesek

Álláspont. A magyar kormány véleménye nemzetközi szinten számít. Ha ez az ellenzéknek nem tetszik, akkor is

Magyar Hírlap

Orbán Viktor a héten Izraelbe készül, hogy találkozzon Benjamin Netanjahuval. Tegnap Vlagyimir Putyinnal egyeztetett Moszkvában, de egyébként is sűrű heteket zár, hiszen járt Ankarában Erdogan elnök beiktatásán, Berlinben tárgyalt Angela Merkellel, részt vett a NATO-csúcson és a 16+1-escsúcstalálkozón Szófiában, ahol Li Ko-csiang kínai kormányfővel is belefért egy kétoldalú egyeztetés. Megvívta egy hosszú háború egyik csatáját visegrádi társaival a legutóbbi EU-csúcson, ahol Emmanuel Macronnal külön is beszélt, nagyszabású V4-Ausztria-csúccsal zárta a magyar visegrádi elnökséget – csak hogy néhány példát említsek.

Nem lenne feltétlenül szükségszerű mindezt kiemelni, de mégis szórakoztató végignézni a miniszterelnök naptárát, miközben az ellenzék egyre csak kárál, hogy a magyar kormány elszigetelődött, Orbán kivezeti Magyarországot Európából, ott kuporgunk a szégyenpadon, miközben Európa vezetői egymással kedélyeskednek. Ez persze nyilvánvalóan butaság, de nézzünk egy kicsit a vádak mögé. A visegrádi országok érdekérvényesítése, a kelet-közép-európai régió kilépése a számukra Nyugatról behatárolt szerepből nem olyasmi, aminek különösebben örülnek a „régi” tagállamok vezetői. Ez azt jelenti, hogy ha valaki megfelelően képviseli régiónk országainak érdekeit, azt nem mindenki fogja kedvelni. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/123402/Baratok_es_szovetsegesek

Ulicza Tamás Irodalomtalanítás

Ahonnan száműzni kell az előítéleteket, azok éppenséggel nem a régmúlt idők könyvei, hanem a valódi gondokhoz viszonyulásunk

Magyar Hírlap

A mai fiatal generációk tagjainak többsége Európában és Észak-Amerikában nem tudja, hogy mit jelent megvívni egy háborút. Nem tudja, mit jelent harcolni valamiért. Nem volt miért. Úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akik kétségbeesetten keresnek valamit, amiért megtehetik, és magukat mártírként vagy egy ügy szent harcosaként tüntethetik fel. És amikor rátalálnak erre, akkor akkora hévvel vetik bele magukat, hogy onnan már nincs visszaút a józan ész, a visszafogottság és az értelmes vita talajára, csakis az ideológiai háború jöhet szóba? Ebből is látszik, hogy a neoliberalizmus kitermelte a maga totalitárius ágát, csak még nehezen tudjuk nevén nevezni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/123396/Irodalomtalanitas