2018, július 10 - 07:47 Sajtószemle

A nyolcadik fiút is kihozták a barlangból

CNN és a Reuters információi szerint a nyolcadik fiú is elhagyta a thaiföldi barlangot. Az információt a Guardian forrásai is megerősítették. A fiatalt hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai. Állapotáról egyelőre nincs értesülés.

Így hétfőn összesen eddig négy fiút hoztak ki a barlangból, ugyanígy vasárnap is négy főt. Már csak négy fiú és az edző maradt a barlangban.

https://24.hu/kulfold/2018/07/09/thaifold-barlang-mentes-nyolc-fiu/

Több ezer ember látását adta vissza a magyar szemész, aki hároméves kora óta orvos akart lenni

Hogy mit fog csinálni élete utolsó 25 évében (miután betölti a 75-öt), még nem tudja, de a következő két évtizedről elég pontos elképzelései vannak, például még sok ezer embernek akarja visszaadni a látását a Ghána északi részén található Tamaléban. A magyar-amerikai kettős állampolgár Simon Judit öt éve él a nyugat-afrikai országban, önként vállalt küldetését teljesíti, betegségeket kezel és szemműtéteket hajt végre a világ egyik legelmaradottabb térségében. Töredékét keresi annak, mint korábban a New Jersey-i praxisában, mégis úgy érzi, végre megtalálta az útját.

http://168ora.hu/tudas/tobb-ezer-ember-latasat-adta-vissza-a-magyar-szemesz-aki-haromeves-kora-ota-orvos-akart-lenni-152598

Egyre kellemetlenebb dolgok derülnek ki a Brexit-kampány fő szponzorának eltitkolt orosz kapcsolatairól

Egyre több jel utal arra, hogy a Brexit melletti kampányra költött pénz egy jelentős része az orosz kormány jóvoltából érkezett, és így a britek kilépését az EU-ból Moszkvából mozdíthatták előre.

A kampány egyik kulcsszereplője Arron Banks brit üzletember volt, aki jelentős összegekkel támogatta a kilépés népszerűsítését, az általa életre hívott Leave.EU mozgalmon keresztül.

Már egy ideje vizsgálja a brit parlament is, hogy Banks-nek milyen orosz kapcsolatai lehettek a kampány idején. Korábban kiszivárgott dokumentumok alapján Banks elismerte, hogy egyetlen alkalommal együtt ebédelt az orosz nagykövettel. Aztán új dokumentum került elő, és bevallott egy második vagy egy harmadik találkozót is, mondván nem is emlékszik pontosan. A múlt héten a New York Times jött elő újabb dokumentummal, akkor elismerte, hogy négy találkozója is volt. De több nem. 

Az Observer most újabb bizonyítékokat mutatott be, és ezek alapján legalább 11 alkalommal találkozott a Brexit-kampány alatt Banks az orosz nagykövettel. 

https://444.hu/2018/07/08/egyre-kellemetlenebb-dolgok-derulnek-ki-a-brexit-kampany-fo-szponzoranak-eltitkolt-orosz-kapcsolatairol

Festőhengeres Schmidt Mária került a lemázolt Pruck Pál helyére

 

Kedden írtuk meg, hogy azután, hogy a bíróság végre kimondta, hogy az 1956-os plakátfotón nem a hihetetlen történeteivel kampányoló Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepel, ahelyett, hogy odaírták volna a nevét az őt ábrázoló falfestményre, inkább lefestették az egészet fehérre. 

Most Basky, pontosabban a Kétfarkú Kutyapárt lépett közbe, és a veszíteni képtelen Schmidt Máriát festették a helyére. Vagy talán stencil ez, a fotó alapján nekem nem egyértelmű.

https://444.hu/2018/07/09/festohengeres-schmidt-maria-kerult-a-lemazolt-pruck-pal-helyere

A Magyar Idők feljelentette, Orbán kirúgta a Balassi igazgatóját

A külügyminiszter előterjesztésére a kormányfő leváltotta Hammerstein Judit főigazgatót a Balassi Intézet éléről. Orbán Viktor ugyanakkor helyére a tárca helyettes államtitkárának Schőberl Márton Lászlótnevezte ki.

A kormányfő határozata szerint Hammerstein Juditot áthelyezik a Balassi Intézet éléről. Hammerstein Judit az első Orbán-kormány idején (1998-2002) a miniszterelnök, 2002 és 2006 között a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt.

2014-ben lett  a Balassi Intézet főigazgatója, előzőleg kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett.

PestiSrácok.hu információi szerint a főigazgató eltávolítása összefügg azzal, hogy korábban a Magyar Idők bírálta a Balassi Intézetet, amiért a magyar kultúra külföldi népszerűsítésekor túl nagy teret adott a balliberális művészeknek.

https://24.hu/belfold/2018/07/09/orban-levaltotta-egykori-fosajtosat/

Orbán és Putyin pávatánca

Magyarország idén még egy árva kopejkát sem hívott le a Paks 2.-beruházásra szánt orosz hitelből. A tavalyi fogadkozások ellenére ebben az évben nem kezdődött meg az építkezés. Szijjártó Péter külügyminiszter washingtoni látogatásán arról biztosította amerikai partnerét, hogy Magyarország már nem gördít akadályt a NATO-vezetők és az ukrán elnök találkozója elé. Vajon lazul a magyar–orosz együttműködés intenzitása? Vagy csak a pávatánc nagymesterei mutatnak be újabb lépéskombinációkat?

http://168ora.hu/kulfold/orban-es-putyin-pavatanca-152599       

Zárt elnökségi ülést tart az LMP a párt elleni „médiahadjárat” miatt

Vasárnap este egy olyan levél ment körbe az LMP-ben, amiben külön, zárt elnökségi ülés összehívását kezdeményezték

·         "az elmúlt napok történései"

·         "a kialakult helyzet"

·         illetve "az LMP ellen indított médiahadjárat" miatt.

A tervek szerint okokról, következményekről, de még cselekvési tervekről is szó lesz a hétfő délutáni ülésen. Még vasárnap érdeklődtünk a pártnál, egyelőre nem kaptunk választ. Azt kérdeztük, ők milyen történésekre gondoltak, általános álláspont-e a pártban, hogy ellenük médiahadjáratot indítottak, illetve, hogy konkrétan mit értenek ez alatt: kik indították, mikor, stb.

Frissítés: cikkünk megjelenése után reagált a párt a kérdéseinkre, a cikk végén olvashatják azt.

https://index.hu/belfold/2018/07/09/lmp_rendkivuli_ules_mediahadjarat/

Itt a Fidesz kampánystratégiájának 5 titkos pontja

Van egy kommunista vőfély, aki Somogyaszalótól, Újpesten át Józsefvárosig mindenhol elindul, ahol kamujelölteket keresnek. Schmuck Andor véletlenül kapott 21 szavazatot. 

Két időközi önkormányzati választást is tartottak vasárnap. Mindkettőt a Fidesz nyerte nagy fölénnyel, de nagyon alacsony részvétel mellett. Az eredmények arra jók, hogy rekonstruálni lehessen belőlük a Fidesz kampánystratégiáját.

Íme, itt van 5 pontban:

https://zarojel.hu/itt-a-fidesz-kampanystrategiajanak-5-titkos-pontja/

Elengedték az Amerikában bababörtönbe zárt 2 éves magyar kisfiút

Véget értek a több mint egy hónapig tartó megpróbáltatások annak a 2 éves magyar kisfiúnak a számára, akit azért szakítottak el szüleitől, mert azok illegálisan akartak átlépni a kanadai-amerikai határon – számolt be a Blikk. Leventét először egy , szüleiktől elszakított gyerekek számára fenntartott befogadóállomásra vitták, majd nevelőszülőkhöz került.

Leventét nővére vitte el vasárnap délután.

– Hosszas szervezkedés utan végre happy end-del ért véget ez a történet, a kicsi kint van, végre testvérével, Laurával. Örülök, hogy én is segíthettem ebben – mondta Rónai Péter, Laura ügyvédje, aki a Costa Concordia luxushajó magyar károsultjait is védte. Mint mondta, most azon fog dolgozni, hogy Levente még őrizetben lévő szülein is segítsen. Az ügy akkor ér teljesen a végére, ha a szülők is újra együtt lehetnek a gyermekkel – tette hozzá.

http://168ora.hu/kulfold/elengedtek-az-amerikaban-bababortonbe-zart-2-eves-magyar-kisfiut-152645

Meghalt az egyik áldozatbeteg, akinek szovjet fejlesztésű idegméreggel törtek az életére Nagy-Britanniában

Meghalt vasárnap este az egyik beteg, aki a múlt héten Angliában Novicsok típusú idegméreg-hatóanyaggal került érintkezésbe. Most már gyilkossági ügyben folyik a nyomozás - közölte a Scotland Yard.

Korábban Sajid Javid belügyminiszter belügyminiszter arról beszélt, hogy pontosan ugyanaz a hatóanyag okozta a múlt szombat óta kórházban kezelt két brit állampolgár - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - betegségét, mint amelytől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett. A két britet, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában kezelték. Mindkettőjüket válságos állapotban szállították be, vasárnap Dawn Sturgess szervezete adtafel a küzdelmet a szovjet fejlesztésű idegméreggel, a novicsokkal szemben.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a héten megállapította, hogy a Salisbury közelében, Amesbury városában élő két brit állampolgár betegségét is ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, amilyentől négy hónapja Szkripal és lánya is megbetegedett. 

http://168ora.hu/kulfold/meghalt-az-egyik-aldozatbeteg-akinek-szovjet-fejlesztesu-idegmereggel-tortek-az-eletere-nagy-britanniaban-152641

Elég volt a Nagy Imre-kultuszból!

TROMBITÁS KRISTÓF 
Mandiner

Amikor belügyminiszterként vagy legfőbb padlássöprőként működött, a joviális álca még senkit sem tévesztett meg.

A Népszava írta meg, hogy Nagy Imre budapesti szobrát elmozdíthatják jelenlegi helyéről, és visszakerülhet oda az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékműve. Nagyon helyes cselekedet lenne! Éppen eleget viseltük már, ahogy egy mesterségesen kialakított,

a semmiből létrehozott Nagy Imre-kultuszt toltak le a torkunkon, 

hősnek beállítva egy velejéig kommunista, hazaáruló és szó szerint nemzetvesztő, mérhetetlenül negatív alakot.

Rendben van, valami férfiasság megvillant benne a halál kapujában, nem kért kegyelmet és önként vállalta halált. Ezzel bűneiből valamennyit megváltott a saját lelkiismerete számára, de nekünk ehhez semmi közünk, mert nem emberként kell őt megítélnünk, mint ahogy működése során sem magánemberként járt el, hanem a politikai élet szereplőjeként. Nincs dolgunk az ő személyes, szellemi megfontolásaival, irrelevánsak pályaíve megítélésekor.

Nem beszélve arról, hogy amennyiben ez az utókor által belé plántált elhivatottság annyira munkálkodott benne, akkor mégis minek kért menedéket a jugoszláv nagykövetségen?

És mindettől elvonatkoztatva: 

Nagy Imre gonosztevő volt, de nem hülye.

http://mandiner.hu/cikk/20180709_trombitas_kristof_eleg_volt_a_nagy_imre_kultuszbol

Durván elszólta magát a fideszes politikus, emiatt még megütheti a bokáját

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Simonka György fideszes képviselő ellen, ugyanis a hivatalosan szinte nincstelen, egy kezességvállalás miatt 85 millió forinttal tartozó, végrehajtási eljárással terhelt kormánypárti politikus csúnyán elszólta magát arról, hogy milyen gazdasági érdekeltségei vannak.

Az LMP-ből nemrég kilépett Hadházy szokásos, Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján mutatott rá, hogy Simonka György Kardoskút önkormányzatának januári testületi ülésén vett részt és vallotta be, hogy jól menő cégei vannak. A fideszes országgyűlési képviselő a hivatalos jegyzőkönyv szerint azt mondta:

Pusztaottlakán vannak a családi vállalkozásaim, egész jó jövedelemmel, ezért egy kicsi falu lakosságának figyelembe vételével magas az adóbevétele.

Mindez azért érdekes – hívta fel a figyelmet Hadházy –, mert Simonka a nyilvánosság előtt mindig tagadta, hogy különböző gazdasági vállalkozásokban lenne érdekelt. Sőt, vagyonnyilatkozataiban sem szerepelnek azok a jó jövedelemmel működő cégek, amiket emlegetett. A fideszes politikus csupán egyetlen céges érdekeltségét tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-t.

https://24.hu/kozelet/2018/07/09/durvan-elszolta-magat-a-fideszes-politikus-emiatt-meg-megutheti-a-bokajat/

GROTESZK

Haraszti Gyula Magyar Idők

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin zsoldjában áll – harsogta az ellenzék a magyar kormányfő és az orosz elnök tavalyi találkozóját követően, és ez a szöveg visszatért az országgyűlési választás kampányában is. Ennek fényében is érdemes megvizsgálni, hogy miről is egyezett meg a napokban az ellenzék szerint „putyini zsoldban” álló magyar miniszterelnök és csapata Angela Merkel német kancellárral.

Orbán Viktor berlini találkozójának egyik legfontosabb megállapodása az volt, hogy Magyarország és Németország között az eddiginél is szorosabb védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre, ennek révén pedig egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Berlin támogatásával.

Egyelőre álljon itt Örkény István útmutatása! Tisztelt ellenzék! Szíveskedjenek terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lábuk közt hátratekinteni!

Aztán ha már mindenki a fejére esett, egyenesedjenek ki, és keserű könnyekkel sirassák el kedves halottaikat!

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/groteszk-3274889/

 

BERLINI MIGRÁNSKERINGŐ

A NÉMET POLITIKAI RENDSZER ADDIG MARAD STABIL, AMÍG NEM TÖRTÉNIK NAGYOBB TERRORCSELEKMÉNY

Botond Bálint Magyar Idők

A magyar sajtó tulajdonképpen képtelennek bizonyult megmutatni olvasóinak, hogy Angela Merkel álláspontja az európai lakosság etnikai összetételének erőszakos megváltoztatásának kérdésében mennyire csekély mértékben módosult a koalíciós válság következtében.

Ezért persze nem kárhoztathatunk senkit, mert a magyar nyelv nem képes követni a kifinomult nyugati politikai elit distink­ciós képességét. Ne irigyeljük ezt a képességet a liberálisoktól, csak arra jó, hogy a gondolkodás és a cselekvés illúzióját keltse, amikor nem történik semmi a fejükben, és bénultan merednek arra a valamire, ami az ideológiájuk szerint lehetetlen.

Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója kellett hozzá, pontosabban az azt követő sajtótájékoztató megtekintése, hogy megértsük: Merkelnek megmondták a tanácsadói, hogy a védelmi ipari megrendelések és együttműködések sokkal, de sokkal fontosabbak, mint néhány liberális bíró karrierje vagy a migrációszervező civilek hazaárulási jogosítványai.

https://magyaridok.hu/velemeny/berlini-migranskeringo-3269258/

 

MACRON A VISEGRÁDIAK ELLEN

AZ ELNÖK AZT SZERETNÉ, HOGY FRANCIAORSZÁG VEZETÉSÉVEL JÖJJÖN LÉTRE AZ ÚJ, FELÜLRŐL IRÁNYÍTOTT EU

Fricz Tamás Magyar Idők

„Egyetlen értéket sem vallok magaménak, amelyet Orbán Viktor képvisel” – mondta áprilisban a francia BFM TV-nek adott interjúban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Az őt faggató újságírók rákérdeztek még egyszer, hogy valóban egyetlen értéket sem? – mire az elnök megerősítette válaszát.

Ehhez kapcsolódik, hogy nemrég került nyilvánosságra Éric Fournier francia nagykövet titkos diplomáciai jegyzete, amelyben Orbán Viktor és kormánya védelmére kelt. Ebben többek között arról írt, hogy a magyar kormány populizmusáról szóló vádak csak fantazmagóriák, a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai, amelyek mögött magyarfóbia áll.

Macron egyszerre nacionalista és globalista, a Rothschild-ház embereként egy új, globális világrend híve, amelyben azonban Franciaország a maga nagyságának megfelelően vesz részt. E céljainak megfelelően meg akarja törni a közép- és kelet-európai államokat, amelyeket jó láthatóan lenéz és lekezel, bár néha igyekszik ügyelni a látszatra – nem sok sikerrel. Jól látja, hogy Magyarországot és Lengyelországot nem lehet megingatni, viszont úgy gondolja, hogy a cseheket és a szlovákokat a történelmi együttműködések szellemé­ben lehet irányítani és befolyásolni.

https://magyaridok.hu/velemeny/macron-a-visegradiak-ellen-3253820/

Emelkedhet a kata

2018. július 09. hétfő - 06:00 / piacesprofit.hu

Több lehetőséget is vizsgál a kamara a katával kapcsolatban, a legnagyobb esélye annak van, hogy a kata befizetésének emelését javasolják, párhuzamosan a kata összeghatárának emelésével - derül ki Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke FüHünek adott interjújából.

 

A kihívás ott van, hogy a Kata az egy olyan adónem, amely a korábbi bérszinthez van igazítva. Ahogy emelkedik a minimálbér, úgy értéktelenedik el a Kata után járó juttatás” – vázolta a Független Hírügynökségnek a változás szükségességét igazolandó Parragh.

Parragh szerint a kamara kettős szerepben van. Egyrészt felelősséggel viseltetik a vállalkozók iránt, másrészt azonban, ha az MKIK kezdeményezi a katával kapcsolatos változtatást, akkor a tagjai rá fognak haragudni. Szerinte olyan változat mellett kell letenni a voksukat, amellyel megmarad a kata egyszerűsége, ám közben emeli az utána járó juttatások szintjét is, hogy a mai katások később se lehetetlenüljenek el.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/emelkedhet-a-kata/

Józsefváros üzenete

Írta: Föld S. Péter

Józsefváros példája azt mutatja, hogy a Fidesz ma megállíthatatlanul megy előre. Nem Brüsszelt, hanem Orbánt kellene megállítani, de jelen helyzetben őt csak egy hozzá hasonló személyiség volna képes megfékezni. Olyan ember, aki ugyanolyan egyszerű, érthető – az sem baj, ha hazug – üzenetekkel szól az emberekhez.

A józsefvárosi polgármester-választás azt üzente, hogy Magyarország beteg. Tudással és demokráciával lehetne gyógyítani, finoman, testre szabottan adagolva. Kérdés persze, hogy a beteg hajlandó-e bevenni a gyógyszert.

http://fuhu.hu/jozsefvaros-uzenete/

Kudarcos rákprogramra épül az egészségügyi reform

Kásler Miklós rákkontroll-programjának sikereit a halálozási adatok szétszaggatják, hiszen hatalmas a lemaradásunk a nyugat-európai országok mögött. Ő mégis ennek mintájára hozna létre nemzeti programot minden betegségtípusra.

http://nepszava.hu/3000774_kudarcos-rakprogramra-epul-az-egeszsegugyi-reform

Orbán tárgyalási menetrendet diktált Merkeléknek

Az utóbbi időben „feszült, esetenként ingerült” volt a magyar-német viszony, és mindössze 531 olyan menekült van Németországban, aki Magyarországon regisztrált. Róluk nem akarunk megegyezni Berlinnel.

Már el is készült a Külügyminisztériumban Orbán Viktor három napos németországi látogatásának belső értékelése – értesült a Népszava. Ebből a tárgyalások olyan elemei is kiderültek, amikről a nyilvánosság előtt nem beszélt sem Orbán Viktor, sem Angela Merkel. Úgy tűnik például, hogy Orbán Viktor a négyszemközti megbeszéléseken még annál is határozottabb volt, mint amilyennek a nyilvánosság előtt mutatta magát. Horst Seehofernek például kijelentette, hogy Magyarország természetesen nyitott a tárgyalásokra a migrációról, de bármilyen kétoldalú megállapodás „csak a helyes sorrendiség alapján képzelhető el”. Vagyis, miután Magyarország nem közvetlen szomszédja Németországnak, Merkelnek először Sebastian Kurz osztrák kancellárral kellene megegyeznie, majd ennek fényében mi előbb az osztrákokkal tárgyalunk és csak aztán jönnek a németek. Seehofer ezt állítólag tudomásul vette. 
 
Az Angela Merkellel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban kiderült az is, hogy Petro Porosenko ukrán elnök külön is megkereste a német kancellárt, hogy lobbizzon nála a közelgő NATO-csúcstalálkozó előtt. Magyarország ugyanis a nyelvtörvény miatt konzekvensen blokkolja hónapok óta keleti szomszédunk integrációját a katonai szervezetbe, még a Kijevvel való tárgyalásokat is. Orbán Viktor ennek ellenére azt közölte, a magyar pozíció „elvi álláspont”, amit Merkel „tudomásul vett”. 

Szóba került a CEU és a Stop Soros is, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, a Velencei Bizottság ajánlásait „ajánlásként kezeljük” - vagyis semmilyen kötelezettséget nem eredeztet a magyar kormány ezekből.

http://nepszava.hu/3000748_orban-targyalasi-menetrendet-diktalt-merkeleknek

Káosz fenyegeti a brit kormányt, May is belebukhat

Theresa May számára nagy csapás David Davis lemondása: azt jelenti ugyanis, hogy nő a nyomás a toryk keményvonalas, a Brexitet minden áron támogató szárnya felől. A miniszter lelépése súlyos válságba sodorhatja az egész kormányt.

http://nepszava.hu/3000900_kaosz-fenyegeti-a-brit-kormanyt-may-is-belebukhat

Külföldi szolgálatok "mesélnek" a jobbikos KGBéla perében

Kovács Bélát, a Jobbik volt tagját, EP-képviselőt az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint uniós költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kedden kezdődik a pere.

A Jobbik volt politikusa 2012 októbere és 2014 februárja között többek között olyan kérdésekben informálta a GRU hírszerzőjét, mint:

·         az Oroszországot érintő, az Európai Közösségekre kihatással lévő energetikai tárgyalások részletei;

·         ártárgyalási stratégiák;

·         a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok háttere;

·         Moldávia uniós csatlakozásának folyamata;

·         az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolata;

·         a Déli Áramlattal kapcsolatos uniós álláspont;

·         az európai bankrendszer jövője vonatkozásában keletkezett adatok;

·         a 2014-ben esedékes európai parlamenti választások;

·         az Oroszországi Föderáció vonatkozásában felmerült Európai Unió vízummentességi kérdések;

·         az európai uniós csúcstalálkozó.

Kovács Béla tevékenységével aktívan segítette az orosz hírszerzés munkáját.

- írja a vádirat.

 

http://nepszava.hu/3000899_kulfoldi-szolgalatok-meselnek-a-jobbikos-kgbela-pereben

 

N. Kósa Judit Választási abszurd

Nemesnek, becsületesnek vagy épp korrektnek nem nevezhetjük, ezért tekintsük legalább abszurditás-történeti mérföldkőnek a tegnap lezajlott józsefvárosi időközi polgármester-választás kampányát. Mert mi másnak mondható, ha a polgárok adójából a közjó érdekében fenntartott önkormányzat minden lehetséges eszközzel elősegíteni igyekszik a kormánypárti jelölt győzelmét, miközben két kézzel nyomja a víz alá az ellenzéki aspiránst? Persze hívhatjuk ezt csalásnak, minthogy az is - de azért vegyük benne észre a megörökítésre érdemes abszurdot.

 

http://nepszava.hu/3000813_valasztasi-abszurd

 

Trump főműsoridőben állítja át a Legfelsőbb Bíróságot

 

Az Egyesült Államok legfontosabb igazságügyi testülete már most is inkább konzervatív, de most az elnök új tagot jelölhet, és nem is habozik, masszívan és hosszú időre átformálja a bíróságot.

 

A nézettség szempontjából legjobb tévés idősávban, washingtoni idő szerint este kilenckor jelenti be hétfőn (közép-európai idő szerint kedden hajnalban) Donald Trump, hogy ki a jelöltje az amerikai legfelsőbb bíróság megüresedett helyére. Az Egyesült Államok legfőbb igazságszolgáltatási testülete nem csupán egyes konkrét ügyek legfelső szintű fellebbviteli bíróságaként működik, hanem a klasszikus alkotmánybíróság szerepkörét is ellátja, tehát megállapíthatja, hogy ítéletek vagy döntések, törvények és egyéb előírások, szabályok összhangban állnak-e az alkotmánnyal. 

http://nepszava.hu/3000905_trump-fomusoridoben-allitja-at-a-legfelsobb-birosagot

Rejtély, hogy pontosan mire ment el a chipsadó

Egy év alatt 33 milliárdot szedtek be, de tételesen alig tíz millióval tudtak elszámolni.

http://nepszava.hu/3000854_rejtely-hogy-pontosan-mire-ment-el-a-chipsado

Veronai tragédia: El sem indulhatott volna a busz, olyan rossz állapotban volt

A szakértői vizsgálatok szerint illegális üzemanyagtartályt építettek be a buszba, bár ezt az üzemeltető cég vezetője tagadta korábban. Ha a hatóságok nem tesznek feljelentést a társaság ellen, a szülők azt ígérik, hogy ők teszik ezt meg.

http://hvg.hu/itthon/20180709_verona_tragedia_el_sem_indulhatott_volna_a_busz_olyan_rossz_allapotban_volt

Hát persze, hogy Orbán ott lesz török példaképe beiktatásán

Az orosz kormányfő és a szerb államfő is ott lesz, de vajon ki még?

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan államfő beiktatási ceremóniáján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az esti ünnepségre az eddigi bejelentések alapján számos ország vezetőjét várják, Oroszországot például a kormányfő, Dmitrij Medvegyev képviseli, Szerbiából pedig Aleksandar Vucic államfő utazik Ankarába.

http://hvg.hu/itthon/20180709_Hat_persze_hogy_Orban_ott_lesz_torok_peldakepe_beiktatasan

Gulyás Gergely kicsit kiakadt: Románia demokrácia, de nem jogállam

Bezzeg Magyarország...

"Az ókori Róma jogállam volt, de nem volt demokrácia. Románia ma demokrácia, de nem jogállam" – reagált a Bánffy-perben hozott ítéletre Gulyás Gergely.

Szerdán hozott ítéletet a Giurgiu megyei törvényszék, mely szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén lévő erdők, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. Az örökösök szerint a giurgiui törvényszék egy koncepciós per alapján kiadott 1952-es bírói ítéletet használt fel. A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint ugyanis Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Gulyás Gergely a lapnak azt mondta, nagyon szomorú folyamatként lehet tekinteni arra, ami a román igazságszolgáltatásnál az elmúlt években tapasztalható, és ennek egy fontos állomása a mostani ítélet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindez azzal kezdődött, hogy "egy korrupcióellenesnek nevezett, de valójában politikai célokra, köztük magyarok elleni inkvizícióra felhasznált ügyészség koncepciós eljárásokat indított a magyar közösség számos politikai vezetője ellen. Ezek a perek évek óta folynak, ma is tartanak, és már önmagában az eljárások sokak pályáját tették tönkre, és nehezítették sok helyen a magyar politikai közösségépítést".

http://magyarnarancs.hu/kulpol/gulyas-gergely-kicsit-kiakadt-romania-demokracia-de-nem-jogallam-112273

Salvini: Katonai műveletek hajóit is kitiltjuk az olasz kikötőkből

2018. július 9. 07:26

Miután „leállította" az NGO-k hajóit, ugyanezt kívánja tenni a Földközi-tengeren jelenleg aktív katonai műveletek hajóival, ha migránsokat mentenek – írta közösségi oldalán Matteo Salvini.

http://mandiner.hu/cikk/20180709_salvini_katonai_muveletek_hajoit_is_kitiltjuk_az_olasz_kikotokbol

NVI: Pálffy Ilona lemondott az egymilliós prémiumról

Amúgy elég sok kritika érte az NVI-t a választások lebonyolítása miatt. A leglátványosabb hiba kétségkívül az volt, hogy a voksolás napján összeomlott az informatikai rendszer, leállt az adatok frissítése, ráadásul, mint utóbb kiderült, erre lehetett számítani. A Zoom.hu erről itt írt részletesen:

https://zoom.hu/hir/2018/07/09/nvi-palffy-ilona-lemondott-az-egymillios-premiumrol/

Karafiáth: Meghalt a barátnőm, mert a magyar egészségügy a sorsára hagyta

.Az egyikük elesett és beverte a fejét, halálának oka kórházi fertőzés. A másikuk rákbeteg volt, megműtötték, halálának oka szintén kórházi fertőzés. Egyikük sem volt még ötven.

Velem a következő történt: pár hónapja bementem a rendelőintézetbe, jelentkeztem a betegfelvételen, miszerint fáj a fülem, szédülök, szeretnék időpontot. Jó, van, két és fél hónap múlvára. Huh, az nem most lesz, mondtam, fogalmam nincs, hol járok két és fél hónap múlva. Eloldalogtam. Aztán a fájdalom enyhült kicsit, próbáltam nem figyelni rá. Ám végül bedurrant a fejem. Vissza. Most öt hétre kaptam volna időpontot. Sírva fakadtam, hogy de hát nagyon fáj, és voltam már itt.

A válasz: „Erre vannak a magánrendelések.”

Eldurrant az agyam, pánikrohamot kaptam, zokogva, remegve botorkáltam ki, majd összeestem a rendelő előtt.Mindenki el mellettem, mintha ott se lennék. Egyedül a biztonsági őr jött ki, hozott egy pohár vizet, és részvéttel kérdezte, valami rossz diagnózist kaptam-e. Intettem a fejemmel, ő meg mondta, hogy nem állhat mellettem, megbüntetik, visszament. Hívtam az ügyeletet, ahol megkérdezték, vérzik-e a fülem, vagy ömlik-e belőle genny. Mert ha nincs semmi ilyesmi, akkor legyek szíves időpontot kérni, stb, stb… És nekem szerencsére csak a fülemmel volt gond, ráadásul máshol végül orvosolták a bajt.

De például a rákbeteg barátnőmnek magának kellett fizetnie az MR-t és a PET CT-t, nem kapott segítséget, a kötelező teljes körű tájékoztatásról meg ne is beszéljünk: mindennek magának kellett utánajárnia.És persze így is belehalt: félrekezelték, majd a sorsára hagyták.

https://24.hu/poszt-itt/2018/07/08/karafiath-meghalt-a-baratnom-mert-a-magyar-egeszsegugy-a-sorsara-hagyta/

Sokkal több magyar halt meg tavaly, mint azelőtt

Az unió országai közt csak Romániában és Bulgáriában magasabb a halálozási ráta, mint Magyarországon.

Egyre nagyobb az orvoshiány, közel 400 háziorvosi praxisban csak helyettesítés van, az ilyen praxisok száma 2,6-szorosára nőtt 2008 óta.

Az egészségügyi dolgozók átlagfizetése még 2017-ben sem érte el az országos átlagot.

Az orvosi egyetemek kevesebb magyar, általános orvost bocsátanak ki, mint amennyi külföldre tart. A külföldi hallgatók száma viszont nagyot nőtt.

Magyarország régiós összehasonlításban nem költ különösebben keveset az egészségügyre, de a legtöbbet költő országoknál sokkal-sokkal kevesebbet.

https://zoom.hu/hir/2018/07/09/sokkal-tobb-magyar-halt-meg-tavaly-mint-azelott/

Húszezer dollárért migránsozott Milo Yiannopoulos Schmidt Máriánál

Húszezer dollárt fizetett a Schmidt Mária-vezette közalapítvány az ismert szélsőjobbos troll, Milo Yiannopoulos májusi előadásáért – derült ki abból a közadat-igénylésből, amit a munkáspárti Vajnai Attila nyújtott be a közalapítványnak. A rendezvényre ezen felül is csaknem 15 millió forintot költöttünk. Illetve alighanem jóval többet, Schmidték válaszában nem lelni ugyanis Yiannopoluos és stábja repülőjegynek árát, pedig a szerződés szerint ezt is az alapítvány állta. Vajnai ezért perelni szándékszik.

Érdekli Önt a talán legmegosztóbb szélsőjobbos troll brit útlevélszáma és amerikai lakcíme? Nem mintha kizárólag csak ezért érdemes lenne végigböngészni Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke adatigénylésének iratait a Kimittudon – sokkal érdekesebbek a kifizetések számai.

Viszont Milo Yiannopoulos személyes adatainak megosztása annyiból mégis csak delikát, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány pénzért szolgáltatta ki a közadatokat. Egyebek mellett arra hivatkozva, hogy GDPR-szakértőt kell felfogadniuk, hogy megtudják, mik azok a szuperkényes információk, amik nem kerülhetnek nyilvánosságra.

A Yiannopoulos lakcíme hol ennek bizonyult, hol annak: a szerződésből kitakarták, de kifizetést igazoló államkincstári terhelési értesítőben simán ottmaradt.

https://blog.atlatszo.hu/2018/07/huszezer-dollarert-migransozott-milo-yiannopoulos-schmidt-marianal/

Több mint kétezer tanár hiányzik a tanévkezdéshez

Csak Budapesten ötszáznál is több pedagógust keresnek, több helyen bármilyen szakos tanárral beérnék, van olyan kistelepülés, ahonnan 14 pedagógus hiányzik. Drámai a helyzet.

https://24.hu/belfold/2018/07/09/tobb-mint-ketezer-tanar-hianyzik-a-tanevkezdeshez/

Megvan Boris Johnson utódja

A brit külügyminiszter hétfőn, a Brexit-ügyi tárca vezetőjének lemondása után adta vissza megbízatását a miniszterelnöknek. Estére megtalálták az utódját.

http://hvg.hu/vilag/20180709_megvan_boris_johnson_utodja

Ács polgármestere: A döntéseket már a félelem irányítja, lemondok!

A Komárom melletti település polgármestere korábban a rasszizmus miatt kilépett a Fideszből, most azt mondta: a települést hátrányok érik azért, mert kiállt a demokratikus értékek mellett, a hivatali rendszer döntéseit pedig már a félelem irányítja.

Most azt írja: elszomorítja, hogy a politikai támadások, az egyéni érdekek és sėrelmek tönkre tudják tenni egy fejlődő kisváros mindennapjait. Amikor egy települést hátrányok érnek azért, mert vezetője határozottan kiáll a demokratikus értékek mellett, és a hivatali rendszer döntéseit már a félelem légköre irányítja, nem a szakmaiság, az az ország elveszett ország. Ma Magyarországon a fortélyos félelem igazgat! - írja.

Lakatos korábban iskolaigazgató volt, most mondatait megerősíti azzal, hogy levelét már tanárként, és nem polgármesterként írta alá.

http://hvg.hu/itthon/20180709_Acs_polgarmestere_A_donteseket_mar_a_felelem_legkore_iranyitja_lemondok

Soros-ügynöközi a kormánymédia az akadémikust, aki már egy éve nem is az MTA-n dolgozik

Egy profilszerűen sorosozó névtelen blogra hivatkozva vonta támadás alá a kormánymédia az MTA egyik volt kutatóját és állítja be Soros ügynökének. Az Akadémia Jogtudományi Intézetének vezetőjeként hivatkoznak rá, csakhogy Jakab András már lassan egy éve nem is dolgozik semmilyen minőségében az MTA-n.

http://hvg.hu/itthon/20180709_Sorosugynokozi_a_kormanymedia_az_akademikust_csakhogy_mar_egy_eve_nem_is_az_MTAn_dolgozik

Aggodalom a szocialisták soraiban

Szanyi Tibor és Ujhelyi István vetélkedése a listavezetői posztért az EP-választás kapcsán többet árt a pártnak, mint amennyit hoz – vélik MSZP-s forrásaink

Magyar Hírlap

A Soros-szervezetektől és Had­há­zytól kölcsönvett népszavazási kezdeményezésektől várják a csodát a szocialisták. A hét végi időközi választások eredményei nyomán azonban a pártvezetés lelkesedése teljesen lefagyott – értesültünk.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122940/Aggodalom_a_szocialistak_soraiban

Kacsoh DánielLeszereplési kényszer

Álláspont. Nem túlzás azt mondani: padlón van az ellenzék. Nincs mondanivaló, nincs hitelesség, nincsenek arcok. Leszerepeltek. Sokadszor is

Magyar Hírlap

Most akkor mi van azzal, hogy Budapest leválna az országról, mert a suttyó vidék szavazta a nyakunkba újra a Fideszt, bezzeg az értelmiségi-européer-laza főváros felvilágosultabb ennél a diktatúrás bagázsnál? Jobbat érdemel – hallhattuk a ballib véleményvezérektől – akárcsak London, ahol mozgalom indult az Európai Unióban való különutas maradásért, némi Soros-ráhatással. És mi van azzal, hogy valójában „mi vagyunk a többség”, csak a putyini választási rendszer összefogásra kényszeríti az ellenzéket, ami szemétség, különösen, ha a pozícióra és mandátumra éhes szájakat be kell tömni? Illetve hol vannak a harmadik kétharmad nyomán felocsúdott százezrek, az állítólagos mélyszegénység miatt kiábrándultak, a forintgyengülésbe világvégét magyarázó balos közgazdászok tirádáitól megijedt tömegek? Hol?

http://magyarhirlap.hu/cikk/122936/Leszereplesi_kenyszer

Erdogan letette az államfői esküt

Törökországban elnöki rendszer lépett életbe

MH/MTI – 2018.07.09. 15:58 

 A június 24-én újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan hétfőn letette az államfői esküt a török parlamentben. Ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe az eddigi parlamentáris berendezkedés helyett.

A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre.
 

Az eskütételt követően Erdogan felkeresi Ankara szívében Mustafa Kemal Atatürknek, a Török Köztársaság megalapítójának a mauzóleumát. Ezután az államfői palotában egy ünnepélyes szertartás keretében lát hozzá elnöki feladataihoz. A nagyszabású ceremónián mások mellett több tucat ország államfője, valamint kormányfője is részt vesz.

Erdogan lovas díszkísérettel, illetve indulószó közepette érkezik a helyszínre, ahol 101 ágyúlövés köszönti őt. A rendezvényen ott lesz többet között Rumen Radev bolgár, Gjorge Ivanov macedón, Hashim Thaci koszovói, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök, továbbá Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja, illetve Nicolás Maduro venezuelai elnök is.

A kormányfők közül jelen lesz Orbán Viktor magyar, Dmitrij Medvegyev orosz, valamint Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök is. A fogadást követően Erdogan vacsorán látja vendégül a külföldi politikusokat. Az este végén Erdogan sajtótájékoztatón hirdeti ki a maga mellé választott alelnökeinek, illetve az elnöki kabinetnek, tehát a minisztereinek a névsorát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/122882/Erdogan_letette_az_allamfoi_eskut

 

Kertész Ákos írásai az Amerikai Népszavában

Kertész Ákos: 1914, július 28.

Ady víziója kozmikus rémlátomása arról szól, hogy íme, kirobbant egy példátlanul világméretű vérengzés, amelynek egyetlen résztvevője, egyetlen országa, nemzete sem tudott semmilyen morális indokot fölmutatni a gyilkosságokra. Ez nem fölszabadító háború, nem honvédő háború volt, hanem egyértelműen a világ újrafelosztásáért indított imperialista rablóháború. Minden csepp kiontott vér égrekiáltó, megbocsáthatatlan bűn volt az addig, ama különös nyáréjszakáig érvényes, a közemberi tisztességre épülő morál szerint.

Azon az éjszakán a morál kiszenvedett. Szabad lett megtenni mindent, amit csak el lehetett követni.

Azon a különös nyáréjszakán meghalt Európa, ami azóta létezik csak a kagyló héja igazgyöngy nélkül; tetszetős, de üres.

Addig bárki büszke lehetett, a nemzetére, attól kezdve a nacionalizmus a civilizált világ rákfenéje lett.

https://nepszava.us/kertesz-akos-1914-julius-28/

Kertész Ákos: Csirkegyár

A dualizmus, mint a gyalázat ideológiája

Dualizmus azt jelenti: kettősség. Én egy speciális kettősségről beszélek, amely sokak szerint az öntudattal, halhatatlan lélekkel rendelkező, isten képére teremtett EMBER, és a TERMÉSZET között áll fönn.

A történelem legnagyobb és legtömegesebb szenvedése a szemünk előtt zajlik, csak a dualizmus hamis eszméje mögé bújva nem nézünk oda.

Úgy is fogalmazhatnék: a történelem legnagyobb állatkínzása, de ha már én fogalmazok, hadd mondjam inkább azt: élőlény-kínzása. És azért nem nézünk oda, mert teljes mértékben felelősök vagyunk érte, sőt, teljes mértékben a haszonélvezői is vagyunk.
Ideje fölismernünk, hogy az állatok ipari léptékű tenyésztése nem csak ökológiai és etikai, hanem egyenesen politikai probléma is. Miért? Azt szokás mondani, hogy a modern embert, de különösen az identitását – és ezáltal nagy részben magát a modernitást is – az a fajta dualizmus hozta létre, amely azt föltételezte, hogy csakis az emberek rendelkeznek öntudattal.

https://nepszava.us/kertesz-akos-csirkegyar/

Kertész Ákos: A politika, mint vallás

Figyeld meg, mondta apám – a fölszabadulást követő alig három éves ajándék-demokrácia megfojtása után, Rákosi hatalom-átvételekor –, ezek mindenben az Egyházat utánozzák.

Apámnak ebben is igaza volt. Itt az internacionalizmus, ott a katolicizmus egyetemessége. Minden út Rómába vezet – minden út Moszkvába vezet. A főtitkár tévedhetetlen, akár a pápa. „Roma locuta, causa finita – Moszkva locuta…stb.) Itt a Párt az élcsapat, amott a papság. Az alapszervi párttitkár a plébános. Itt ideológia, ott teológia, dogmarendszer. Itt hősök, osztályharcosok, ott szentek, mártírok, És a harc is állandó: itt a tőkés világrend, ott a Sátán világrendje ellen… stb.

Mindkettő lényege a hit. (A marxizmus – tudjuk –, tudománynak indult, de a politikai gyakorlatban vallás lett belőle.)

Fontos! Diktatúráról beszélünk. Esetünkben a szovjet-bolsevista diktatúráról.

Miért lett a magyar vezér-demokrácia szinte első Európában, ahol a Vezér fölhabzsolta a demokráciát?

https://nepszava.us/kertesz-akos-a-politika-mint-vallas/