2018, december 6 - 07:33 Sajtószemle

Leszakadt a plafon egy szolnoki gimnáziumban, a lyuk javítás helyett karácsonyi díszítést kapott

„Gyorsaság, kitűnő problémamegoldás, biztonság. Akár iskolánk mottója is lehetne”

– írta egy szolnoki olvasónk, aki elküldött egy rövid videót, ami a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban készült, és az látható rajta, hogy az iskolát elérte „a karácsonyi hangulat, a leszakadt plafon kitámasztására szolgált rudat immáron karácsonyi girlandok díszítik”.

https://444.hu/2018/12/05/leszakadt-a-plafon-egy-szolnoki-gimnaziumban-a-lyuk-javitas-helyett-karacsonyi-diszitest-kapott

Orbán kivonta a szabályok alól a kormányzati médiaalapítványt, nem lesz versenyjogi vizsgálat

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat értelmében a kormány  nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az augusztusban életre hívott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) történt felajánlásokat, és ezzel saját kezűleg kivonta a versenyjogi szabályok alól minden idők legnagyobb értékű médiapiaci üzletét. 

A múlt héten, néhány óra alatt lezajlott felajánlások nyomán a KESMA-hoz tartozik a komplett megyei lappiac, a Hír TV, az Echo TV, az Origo.hu kiadóvállalata, a Magyar Idők, az Opus Press, a Bors, a Nemzeti Sport, a Lokál, a Figyelő, a Ripost, számos rádióállomás, összesen pedig több mint 450 (az atlatszo.hu kalkulációja szerint összesen 476) médium.

A tranzakció a médiapiac egésze, és különösen annak egyes ágazatai esetében nyilvánvaló, hogy túlzott befolyás összpontosul ezáltal az alapítvány kezében (amit egyébként Orbán Viktor régi harcostársa és a kormánypárt média szinte örökös szakmai vezetője, Liszkay Gábor felügyel, oldalán Bajkai István jelenlegi, és Varga István volt fideszes képviselővel.)

A nemzetstratégiai minősítéssel viszont az így létrejött médiakonglomerátumot sem a versenyhivatal, sem a médiahatóság nem kell vizsgálja. Az indoklásban egyetlen szó áll: közérdek. 

https://444.hu/2018/12/05/orban-nemzetstrategiai-jelentoseguve-minositette-a-kormanyzati-mediaalapitvanyt-nem-lesz-versenyjogi-vizsgalat

Kövér: Magyarországon nagyobb mértékben érvényesül a sajtó színessége mint a remek nyugati demokráciákban

A Magyar Katolikus Rádiónak adott mélyinterjút szerdán az Országgyűlés elnöke, Kövér László, akit alaposan megmozgattak a mikrofon mögött, a mindennapi politika (migráció, bevándorlás stb.) mellett szokás szerint az elmélyültebb, ideologikus témákról (bevándorláspártiak, liberálisok, hülyeségbeszélők) is kérdezték. 

https://444.hu/2018/12/05/kover-magyarorszagon-nagyobb-mertekben-ervenyesul-a-sajto-szinessege-mint-a-remek-nyugati-demokraciakban

A kormány és Gulyás Gergely mondja majd meg, mit lehet a Balaton partján

A javaslat benyújtását nem előzte meg társadalmi egyeztetés, ami önmagában még nem jelenti azt, hogy a kormánynak kevésbé lenne fontos a Balaton és környéke, de a változásokból egyelőre arra lehet következtetni, hogy nehéz időszak vár az ország legnagyobb tavára.

amit eddig törvény határozott meg, azokról a jövőben kormány-, illetve miniszteri rendeletek döntenek.

A területfejlesztésért felelős miniszter, tehát Gulyás Gergely állapítja meg majd rendeletben a vízparti területek, így a kempingek, strandok, zöldterületek, kikötők, parti sétányok lehatárolását, és ő rendelkezik a vízparti területek közcélú használatára vonatkozó szabályozásról is. A vízparti területek konkrét beépítési szabályait kormányrendelet határozza majd meg, vagyis a megengedett rendeltetést és a megengedett beépítési sűrűséget, az építési telkeken pedig a megengedett legnagyobb beépítettséget, illetve beépítési magasságot és a legkisebb zöldfelület arányt.

https://24.hu/belfold/2018/12/05/balaton-balaton-torveny-modositas/

Kiderült, kinek adták sokmilliárdos vagyonukat a NER-oligarchák

Rendkívül nagyvonalú üzletemberek játszanak a kormányzati térfélen: úgy ajánlották fel a kormányzati kiadók tulajdonosai az összesen több tízmilliárd forintra tehető cégeikben megtestesülő vagyont a nemrég létrejött médiabirodalomnak, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak, hogy egy fityinget sem kaptak, ráadásul semmilyen jog nem illeti meg őket cserébe. 

Ez derül ki az alapítvány alapító okiratából, amelyet a 24.hu a Kaposvári Törvényszéken átnézett. Az iratanyag azért Kaposváron lelhető fel, mert az alapítvány székhelye a Somogy megyei Balatonföldváron, a médiabirodalom központi figurájának tekintett Liszkay Gábor nyaralójában van.

Az alapítvány nyitott, ezért „ahhoz belföldi és külföldi természetes személyek egyaránt csatlakozhatnak”, mégpedig a vagyon felajánlásával. Ez történt meg a múlt héten bejelentett felajánlások alkalmával. Az utóbb csatlakozó-adományozó az idevágó jogszabály alapján kaphatna alapítói jogot, ám a dokumentum ezt kizárja: „A csatlakozó az alapítói vagy egyéb jogok gyakorlására nem jogosult.”

Az alapító okirat szerint „az Alapító és a csatlakozó az Alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó az Alapítvány és a csatlakozó jogutódjára is.”

https://24.hu/belfold/2018/12/05/kiderult-kinek-adtak-sokmilliardos-vagyonukat-a-ner-oligarchak/

Csaba László: Mentségem, hogy nem ismerem személyesen Habony urat

A CEU ügye modellezi, hogyan folyik a döntéshozatal a mai Magyarországon: a bolha fülén lévő pattanással kezdtek játszani, és sikerült kihívniuk maguk ellen az egész világot – mondta lapunknak adott interjújában Csaba László. A Közép-európai Egyetem professzora, az MTA doktora szerint a miniszterelnökhöz alig jut el megalapozott szakmai visszacsatolás, a kormány pedig úgy viselkedik, mint egy kamasz: beül az autóba, kétszázötvennel száguld, senkitől és semmitől sem fél.

– A fél világ megmozdult a CEU ­miatt.

– Soha nem gondoltam volna, hogy ekkora visszhangja lesz annak, ami a CEU-val történik, és nemzetközi szinten ilyen egyértelmű tudományos és politikai kiállás történik mellettünk. Persze a társadalomtudományban nem szokatlan, hogy a nem szándékolt hatások vannak túlsúlyban.

– Lázár János világosan megmondta, a kormánynak Soros Györggyel van problémája, az egyetem járulékos veszteség.

– Ezt feltételeztem én is, de jó tudni, mert így világos, hogy koncepciós per folyik. Most kaptam egy anyagot az akkreditációs bizottságtól, amelyben alá vannak húzva azok a kérdések, amelyekben pótolnia, teljesítenie kell a CEU-nak. Tűzvédelemi szabály szintű ügyekről van szó, egyértelmű, hogy nem tartalmi gondok vannak. Ráadásul a CEU tizenöt éve azért küzd, hogy magyar egyetem lehessen. Elfogadja a magyar egyetemi és akadémiai szféra, hogy tanárainknak legyen meg a magyar kinevezésük, menjenek át ugyanazokon a szűrőkön, mint a magyar egyetemeken oktatók. Nem mondom, hogy sikertörténet, de elértünk eredményeket. Az elmúlt években több oktatónk szerzett akadémiai doktori címet, külföldi kollégákat is elfogadtak magyar egyetemi tanárnak. Különösen Pálinkás József és Lovász László MTA-elnöksége idején volt jelentősebb a közeledés.

https://168ora.hu/itthon/csaba-laszlo-mentsegem-hogy-nem-ismerem-szemelyesen-habony-urat-11108

Barátocskám, te nem is migráns vagy, hanem cigány

„Ez a mi országunk, és mi nem akarunk itt migránsokat! Érted? Hordjátok el magatokat Magyarországról!” Így förmedt rá egy jól öltözött hölgy Similyre, a CEU Indiából érkezett PhD-hallgatójára egy bevásárlóközpontban. Ez különösen fájdalmas volt számára, mert a nővel már többször barátságosan elbeszélgettek. Most azonban Simily hordta a kitűzőjét, amely hirdette: a CEU-val vagyok. Hogyan tudja kezelni a helyzetet? „Ezt nekem nem kell kezelnem. Ez egy aljas politikai játszma, amihez nekem nincs semmi közöm.” Ezt mondta a fiatal tudós a 168 Órának a Hate Speech Monologues esten, az egyetem gyűlöletbeszédről szóló rendezvényén.

https://168ora.hu/itthon/baratocskam-te-nem-is-migrans-vagy-hanem-cigany-160139

"Ha Orbán Viktor csak az erőből ért, erőt fogunk mutatni" - Párizst csinálna Budapestből az MSZP és a Párbeszéd

A rabszolgatörvény parlamenti vitájának megismétlését követelik, és a tüntetések mellett egy népszavazás lehetősége is felmerült az MSZP és a Párbeszéd sajtótájékoztatóján. És kiderült, hogy a két párt politikusai sárga mellényben vonulnak majd.

https://nepszava.hu/3017484_ha-orban-viktor-csak-az-erobol-ert-erot-fogunk-mutatni-parizst-csinalna-budapestbol-az-mszp-es-a-parbeszed

Orbánék megünnepelnék a lenézett rendszerváltást

Baka F. Zoltán mfor.hu

Egy volt MDF-es politikus, Kónya Imre ad tanácsokat 10,8 millióért.

A Fidesz-kormánynak elég ambivalens a viszonya a rendszerváltáshoz, a szellemi holdudvarban mostanában egyre gyakrabban veszik át azt a narratívát, hogy az 1989-1990-es fordulat hiányos maradt, sem a gazdasági, sem a társadalmi átalakulás nem hozta el a várt eredményt. Ebben az interjúban is érthetővé válik, miért gondol úgy a jobboldal a 30 évvel ezelőtt történtekre úgy, mint egy befejezetlen történetre.

Ám a jelenlegi politikai vezetés viszonyát azokhoz az időkhöz az is meghatározza, hogy több tagja tevékenyen részt vett a közéletben a rendszerváltás idején, majd az új parlamentbe jutva ellenzéki, de aktív politikai szereplőként vállalt felelősséget az átalakulás levezénylésében.

Nem meglepő tehát, hogy a kurzusnak valamiképpen meg kell emlékeznie a közel 30 évvel ezelőtt történtekről. Erre szolgálna az emlékév, melynek előkészítése már zajlik.

https://mfor.hu/cikkek/makro/orbanek-megunnepelnek-a-lenezett-rendszervaltast.html

Csodálatos elszólást produkált az Echo Tv műsorvezetője

„Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a vezetőm.”

Utána persze rögtön kijavította magát, pedig nem is kellett volna.

https://444.hu/2018/12/05/csodalatos-elszolast-produkalt-az-echo-tv-musorvezetoje

Az orosz fejlesztési bank beköltözik Budapestre

Miközben a CEU szedelőzködik, egy lépéssel ismét közelebb kerültünk Oroszországhoz: a Nemzetközi Beruházási Bank Moszkából hozzánk teszi át székhelyét.

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelye a magyar fővárosba költözik – tájékoztatott Varga Mihály a pénzintézet kormányzótanácsának december 4-i ülésén egyhangúlag meghozott döntéséről, amely egyúttal felhatalmazást adott a bank elnökének az erről szóló megállapodás aláírására.

A bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ két-három éven belül települ Magyarországra.

Mint Varga hangsúlyozta, a, magyar piacon már eddig is aktív bank közvetlen jelenléte tovább bővíti a magyar vállalatok rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat, erősíti Budapest közép-európai pénzügyi központi szerepét – a költözés pedig javítja a bank megítélését is, „javulhat (...) beágyazottsága az Európai Unió gazdasági rendszerébe”.

 

https://nepszava.hu/3017493_az-orosz-fejlesztesi-bank-bekoltozik-budapestre

 

Kártérítési pert indíthat a CEU

Nem tartja kizártnak a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt. Enyedi Zsolt lapunknak azt mondta: most, hogy ténylegesen is megkezdik a CEU amerikai akkreditációjú képzéseinek áthelyezését Bécsbe, egyre kézzelfoghatóbbá válnak majd a költözéssel járó anyagi hátrányok is.

 

https://nepszava.hu/3017426_karteritesi-pert-indithat-a-ceu

 

Hargitai Miklós Történelmi lecke

Bécs ünnepel. Teljes joggal: megszerezték Közép-Európa egyik legjobb egyetemét. Sőt még csak meg sem kellett szerezniük, elegendő volt nem elhajolniuk előle. Ezzel szemben Budapest (a jóérzésű, a magyar jövőről valami értelmeset gondoló embereket értve e név alatt) magában búsong, hivatalosan pedig hallgat. 

2018 nyarán az osztrák kormány bejelentette, hogy bevezeti a 12 órás munkanapot. A hírre azonnal százezres tömegtüntetések kezdődtek, a hatalom pedig egyezkedni kezdett a szakszervezetekkel. Amiről végül megállapodtak, azt Kósa Lajos még a közmédia értő közreműködésével sem tudná kormányzati győzelemként interpretálni. 12 órás munkanap szeptember óta tényleg létezik, de 4 napos munkahét jár hozzá (nem 6 vagy 7 napos, mint nálunk). A törvény szövege szerint „a munkavállaló jogosult indokolás nélkül a napi tizedik, illetve illetve a heti ötvenedik óra utáni túlóra teljesítését visszautasítani, és ennek kapcsán felmondási védelem illeti meg”. A túlórára pedig pótlék jár, amit a bérrel együtt kell kifizetni. 

A történelmet a véletlenek helyett legtöbbször az emberek ostoba vagy bölcs döntései formálják. Simán lehet, hogy az osztrákok a hülyék (és ráadásul még a CEU-t is jól rájuk sóztuk), de a múlt arra tanít, hogy végül többnyire ők szoktak jobban járni.

 

https://nepszava.hu/3017462_tortenelmi-lecke

A kínai elnyomásexport

A magyar nyilvánosság nem értesült róla, de november 19-én Budapestre látogatott Kuo Seng-Ku (Guo Shengkun) kínai politikus, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja, egykori rendőrminiszter, ma a párt Központi Politikai és Jogi Ügyek Bizottságának vezetője. Kuót magyar oldalról fogadta Kövér László és Pintér Sándor is. Gazdasági témák mellett Kuo arról beszélt, hogy hazája szívesen fűzné szorosabbra Magyarországgal a biztonságpolitikai és rendőrségi együttműködést. A magyar belügyminiszter és a magyar országgyűlés elnöke pedig biztosították arról, hogy ezt ők is szeretnék.

Bukás helyett terjeszkedés

„Kína a saját autokráciáját exportálja” - nyilatkozta néhány nappal a magyar-kínai biztonságpolitikai csúcstalálkozó előtt Marco Rubio, az egyik legbefolyásosabb amerikai republikánus szenátor. Rubio nem Magyarországot figyelmeztette, csak felhívta a világ figyelmét arra az egyre aggasztóbb jelenségre, hogy a mára szinte totális megfigyelőállammá váló, egyúttal pedig külpolitikailag egyre aktívabb Kína rájött arra, hogy számtalan egyéb terméke mellett magát az elnyomást is egyre több helyen tudja eladni.

https://444.hu/2018/12/05/a-kinai-elnyomasexport

Rendkívüli hír: A győri Audi-dolgozók buszokkal jönnek a szombati tüntetésre a rabszolgatörvény ellen

Beszámoltunk róla: nagyszabású tüntetés készül december 8-ra a Munka Törvénykönyvének módosítása ellen.

rabszolgatörvényként elhíresült módosító javaslat brutális terheket rakna a dolgozókra, erről itt írtunk bővebben.

Bár a törvényt beterjesztő Kósa Lajos korábban enyhítést ígért, végül mégis érdemi módosítás nélkül került a javaslatcsomag a Parlament illetékes bizottsága elé.

Magyar Szakszervezeti Szövetég ezért szombatra tüntetést hirdetett, melyhez azóta a DK és a Hallgatói Szakszervezet is csatlakozott.

Kedden a Audi Hungária Független Szakszervezet is bejelentette csatlakozását.

Az Audi gyár dolgozóit szombaton reggel 7:30-tól induló buszokkal szállítják Győrből Budapestre – derül ki a szakszervezet közösségi oldalára kitett felhívásból.

Ide tesszük nagyban:

http://nyugatifeny.hu/2018/12/04/a-gyori-audi-dolgozok-buszokkal-jonnek-a-szombati-tuntetesre-a-rabszolgatorveny-ellen

Zárolták a Kósa Lajost lóvá tevő csengeri háziasszony vagyonát

“Zárolták minden vagyonát, földön, vízen, levegőben” – mondta a milliárdos csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gáborné ügyében a bíróság által nemrég elrendelt bűnügyi zárlatról a Zoom.hu kérdésére az asszony ügyvédje. Helmeczy László szerint a vagyonzár azt jelenti, védence nem rendelkezhet szabadon az egyébként javarészt már korábban a nyomozók által lefoglalt vagyontárgyak felett, amelyek közt van ékszer és készpénz is.

Házkutatás és elmeorvosi vizsgálat

Az ügyvéd elmondta azt is, fellebbezett a bűnügyi zárlatot elrendelő bírói végzés ellen, mivel a vagyonelemek egy részét még januárban foglalták le, akkor pedig még élt Sz. Gáborné férje (aki február végén lett öngyilkos), így az ügyvéd szerint azok az ingóságok a házassági vagyonközösség részét képezik, vagyis értékük fele “visszajár”, hiszen a néhai férj örököseit illeti meg. Az asszonynak voltak üzleti vállalkozásai is, ám azok mind bedőltek, míg ő Svájcban kiadatási őrizetben volt.

https://zoom.hu/hir/2018/12/05/zaroltak-a-csengeri-orokosno-vagyonat-gyerekei-hazat-atkutattak/

Több milliárd forintot bukott a főváros a bedőlt elektronikus jegyrendszeren

Nagyjából ezt kommunikálja Tarlós István főpolgármester múlt hét csütörtök óta, mióta tudható, november végén a BKK felmondta a német fővállalkozóval kötött elektronikus jegyrendszer szerződését, és ezzel az utóbbi évek egyik legfontosabb, legdrágább budapesti beruházása bedőlt

A főpolgármester és helyettese azt is kommunikálta, hogy semmit sem tudtak arról, hogy a BKK évek óta csúszó projektje veszélyben van, de Tarlós az álláspontját végül pénteken kénytelen volt az Echo Tv-ben módosítani - pár órával azután, hogy a 444 megírta, elképzelhetetlen, hogy a főpolgármestert ne tájékoztatták volna havonta a fejleményekről, és elismerte, hogy mégiscsak tudott arról, hogy köhigcsél a projekt.

A továbbikban a főpolgármesternek azt az állítását igyekszünk tételesen cáfolni, hogy a fővárost nem érte kár. Már hogyne érte volna! 

https://444.hu/2018/12/05/tobb-milliard-forintot-bukott-a-fovaros-a-bedolt-elektronikus-jegyrendszeren

Trump Macront gúnyolja, miután a francia kormány meghátrált a tüntetőkkel szemben

Örülök, hogy Macron barátom és a tüntetők is arra jutottak, amire én már két éve rájöttem

- írja Donald Trump a Twitteren, miután a francia kormány bejelentette, fél évre elhalasztják a dízeladó bevezetését. 

https://444.hu/2018/12/05/trump-macront-gunyolja-miutan-a-francia-kormany-meghatralt-a-tuntetokkel-szemben

BRÜSSZEL A RÉGI MOSZKVA

Bayer Zsolt Magyar Idők

Most Brüsszel a mi hajdani Moszkvánk. És minden meg van magyarázva. Az EP nem szavazta meg a migránsvízumot? Semmi baj, elvtársak, majd a LIBE-bizottság eljár Fernando López Aguilar (Alekszej Koszigin) elvtárs útmutatása szerint. „Nem volt elég idő szavazni”, ráadásul számos elvtárs kivette a szavazókártyáját, úgyhogy megismételjük a szavazást, elvtársak, s ha kell, addig szavazunk, ameddig csak szükséges, majd mi megmutatjuk a fasisztáknak, hogy hol lakik az Úristen (ja! azt nem! Úristen nincsen, elvtársak, és aki ilyesmire hivatkozik, amúgy is kirekesztő, mert nem veszi figyelembe a muszlim elvtársak és Allah elvtárs érzékenységét).

És nekiállnak, és majd megszavazzák! És majd bárhol beadhatják végre a vízumkérelmüket a migráns elvtársak, és vizsgálat nélkül meg is kapják, mert csak a fasiszták akarják itten megvédeni a nemzetüket meg a nemzetállamot, az internacionalista elvtársak ezt nem hagyhatják, éppen ezért, ha kell, akkor be is vonulnak a renitens nacionalisták és fasiszták életébe. Egyelőre még nem tankokkal, az ma már idejétmúlt, az új elvtársak pénzzel vonulnak be.

Előkészítésképpen Soros György elvtárs (Leonyid Brezsnyev) iránymutató, irányadó látogatást tesz a brüsszeli elvtársaknál. Frans Timmermans elvtárs (Erich Honecker) megérti az idők szavát, továbbá Leonyid Soros elvtárs iránymutatását, és magáévá teszi a javaslatot, amely szerint a renitens, lázadozó, végső soron és mindenekelőtt persze fasiszta országoktól (Magyarország, Csehország, Lengyelország, ’56, ’68, 80) el kell venni a támogatásokat (kohéziós alap), és oda kell adni Leonyid Soros elvtárs internacionalista „civil” szervezeteinek.

 

https://magyaridok.hu/ahelyzet/brusszel-a-regi-moszkva-3734972/

A JOBBIK SZEMBEKÖPTE ÖNMAGÁT

A PIAC AZ EGYÉNI HASZONSZERZÉSRŐL SZÓL, A POLITIKÁT VISZONT A KÖZÉRDEK KÉPVISELETE VEZÉRLI

Fricz Tamás Magyar Idők

 

A Jobbik zuhanórepülésben van: egy novemberi felmérés szerint több százezer (!) szavazót veszített el az áprilisi parlamenti választások óta. Akkor a listás szavazatok több mint 19 százalékát szerezték meg, ami mintegy 1,1 millió választót jelentett. Bő fél évvel később viszont az összes megkérdezettnek a 8, a biztosan szavazóknak pedig a 13 százaléka szavazna a pártra (lásd a ZRI Závecz Research Intézet felmérését). A Jobbik fél év alatt középpártból közeledik a kispárt-státus felé.

Szávay István zsidó nővel szembeni – mondjuk így – megnyilvánulása semmi más, mint a párt eredeti korszakának torz, Sneider Tamásék számára nyilván roppant kínos visszatüremkedése. Szávay igazolta a széles körben elterjedt szállóigémet, hogy ez már nem egy következmények nélküli ország, hiszen ő levonta a következtetést és visszalépett a frakcióvezetői pozíciójából, majd lemondott képviselői mandátumáról is. A legitimitást erősen megkérdőjelező előre leosztott tisztújítás szintén tovább ront a párt megítélésén, ez azonban mind csupán közjáték; a legfontosabb, hogy a Jobbik szembeköpte önmagát, s ennek rájuk nézve romboló következményei lesznek.

https://magyaridok.hu/velemeny/a-jobbik-szembekopte-onmagat-3728822/

KÖVÉR LÁSZLÓ: SOHA NEM VOLT NAGYOBB SZÜKSÉG AZ ÖSSZEFOGÁSRA, MINT MOST

MTI Magyar Idők

Soha nem volt nagyobb szükség az összefogásra, mint napjainkban, minden eddiginél komolyabb próbatétel jöhet, „Európa felett ismét viharfelhők gyülekeznek” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán az Országházban.

A Megbékélés és fejlődés – a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulója címmel megrendezett konferencián köszöntőjében a házelnök kiemelte: a liberális történetfilozófia művelőinek várakozásaival szemben a történelem mégsem ért véget. A kérdés csak az, hogy „mi, közép-európai nemzetek szerepelünk-e benne a jövőben saját jogunkon, saját nyelvünkkel és kultúránkkal” – vetette fel.

A házelnök azt mondta: ilyen időkben a szomszédjával nem lehet rosszban az ember. Még akkor sem, ha vannak vitás kérdéseink, s ezek között vannak súlyos kérdések is – tette hozzá.

Felidézte: „mi, magyarok és horvátok az elmúlt nyolc évszázadban voltunk egy államban, voltunk külön államban; voltunk barátságban, voltunk ellenségek; voltunk változó szövetségekben, hol azonos oldalon, hol ellenfelekként”.

https://magyaridok.hu/belfold/kover-laszlo-soha-nem-volt-nagyobb-szukseg-az-osszefogasra-mint-most-3736613/

SZIJJÁRTÓ PÉTER: MAGYARORSZÁG NÖVELI AFGANISZTÁNI ÉS KOSZOVÓI SZEREPVÁLLALÁSÁT

MTI Magyar Idők

Magyarország megerősítette Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak tett korábbi ígéretét, amely szerint a hamarosan lejáró ciprusi ENSZ-misszióból felszabaduló kapacitás jelentős részét a NATO számára, koszovói és afganisztáni szerepvállalásának fokozására ajánlja fel – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

https://magyaridok.hu/kulfold/szijjarto-peter-magyarorszag-noveli-afganisztani-es-koszovoi-szerepvallalasat-3737177/

Mérő László: Az egyetemgyilkos 2.

Amikor tavaly áprilisban a CEU-ügy kipattant, Orbán Viktort nemes egyszerűséggel egyetemgyilkosnak neveztem. Azóta a véleményem csak annyit változott, hogy most már egy jelzőt is hozzáteszek: cinikus egyetemgyilkos.

Orbán Viktor olyan szélkakas, amelyik mindig arra fordul, amerre holnap fog fújni a szél. Erre jogosan büszke, hiszen ezt kitalálni valóban nagy kunszt. Eközben maga sem veszi észre, hogy egy ilyen szélkakas pontosan ugyanannyiszor változtat irányt, mint egy hagyományos, és ezért ugyanannyira elviselhetetlen az állandó heves mozgása és következetlensége. Ez még akkor is így van, ha valóban mindig eltalálja a holnapi szélirányt.

Ráadásul Orbán időnként fájdalmasan nem találja el a holnapi szélirányt. Ez mostani témánkat annyiban érinti, hogy kérdés, valóban jól eltalálta-e, hogy az USA szemet fog hunyni a CEU cinikus elüldözése fölött. Magyarként inkább azt szeretném, hogy hunyjon, és ne bosszulja meg rajtunk az őt ért sérelmet, akkor se, ha ezzel megint Orbán húz be egy pontot. Orbán cinikus rombolását nekünk kell megállítani, és nem valamiféle külső erőnek. De sajnos azon sem csodálkoznék, ha az USA ezt egy szövetségese árulásának venné és így is kezelné.

Kicsit sajnálom, hogy bizonyos világszínvonalú szakértelmeket ezentúl nem a saját városomban tudok könnyedén elérni, hanem 240 kilométert kell utaznom érte. Ami önmagában nem a világ vége, egy debreceni kollégának is nagyjából ennyit kell utaznia, ha egy ELTE-oktatóval akar konzultálni. Az ilyesmi fölött könnyen napirendre térünk, és a szakmai kapcsolatok természetesen megmaradnak.

Ami fölött nehezebb átsiklani, az a tudat, hogy ilyesmi megtörténhetett és a jövőben is bármikor megtörténhet. Orbán Viktor egyetemgyilkos az ígéreteit, az éppen aktuális céljait ezentúl mondja inkább a falnak. Abban gyorsabban terjed a hang.

https://hvg.hu/itthon/20181205_mero_laszlo_egyetemgyilkos_2_ceu_orban

Tarlós: Ha engem bábnak mondanak, hogy jellemzik a többi fideszes politikust?

Miért lenne ismét főpolgármester? Miért zárná le éjszakára az aluljárókat? Mit gondol ellenfeleiről? Tarlós István a HVG-nek adott interjújában válaszolt ezekre a kérdésekre.

Budapest szempontjából nem tartja nagy veszteségnek Tarlós István a CEU elköltözését, nem is tett semmit az ügyben. A HVG-nek adott interjújában mondta ezt a főpolgármester, aki beszélt arról is, valójában mivel vette rá Orbán Viktor arra, hogy indujon ismét a főpolgármesteri posztért. Sorolta az ígéreteket, amiket kapott, kezdve a főváros nagyobb beleszólási jogától a Budpestet érintő ügyekbe, egészen a konkrét projektekig.

https://hvg.hu/itthon/20181205_Tarlos_Ha_engem_babnak_mondanak_hogy_jellemzik_a_tobbi_fideszes_politikust

Fidesz-KDNP: Gyurcsány és a szocialisták mindig csak elvettek a családoktól

Szerző Prokontra

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták mindig csak elvettek a családoktól – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen bemutatott egy Ők szavaztak a magyar családok ellen feliratú, MSZP-s és DK-s politikusokat ábrázoló tablót. A kereszténydemokrata képviselő úgy fogalmazott: az MSZP és a DK meghatározó politikusai kormányon és ellenzékben egyaránt a családok ellen szavaztak.

Most a családvédelmi nemzeti konzultációt támadják – folytatta a szóvivő -, sőt “egyes képviselők odáig mennek, hogy nyíltan összetépik a konzultációs ívet, ahogy ezt a szocialista Bangóné Borbély Ildikó tette”. Mások pedig nyíltan kimondják – “ahogy ezt a Gyurcsány-párti Bauer Tamás is tette” -, hogy ők Magyarország jövőjét a migránsokban képzelik el, és nem a magyar családok támogatásában – jegyezte meg.

https://prokontra.hu/fidesz-kdnp-gyurcsany-es-a-szocialistak-mindig-csak-elvettek-a-csaladoktol/

Európai Bizottság: Az illegális migránsok száma a válság előtti szintre esett vissza

Az EB jelentése kiemelte, hogy az uniónak hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy a migrációt kezelje.

Az Európai Unió (EU) partnerországokkal folytatott együttműködése elmélyült, a külső határok védelme javult, az illegális migránsok száma a migrációs válság előtti szintre esett vissza - közölte az Európai Bizottság az európai migrációs stratégia végrehajtása terén elért eredményekről kedden közzétett jelentéséből.

A jelentés kiemelte, hogy az uniónak hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy területén a migrációt kezelje. A szöveg szerint az EU által alkalmazott átfogó megközelítés a főbb területeken eredményesnek bizonyult, ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség gyakorlati szinten az unión kívül és belül egyaránt. Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak pedig gyorsan véghez kell vinniük az uniós menekültügyi rendszer reformját.

A dokumentum szerint kiemelten fontos, hogy még a jövő év tavaszán esedékes európai parlamenti választások előtt elfogadják azt az öt - kvalifikációs irányelvre, befogadási feltételekre, Európai Uniós Menekültügyi Ügynökségre, Eurodac-rendeletre, valamint uniós áttelepítési keretre vonatkozó - javaslatot, amelyek tekintetében egyetértés uralkodik.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/europai-bizottsag-az-illegalis-migransok-szama-a-valsag-elotti-szintre-esett-vissza-115546

Szakértő cáfolta Simon Gábort

A salzburgi ügyészség csalás és pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást az MSZP volt elnökhelyettesével szemben

Magyar Hírlap

Vélelmezhetően nem Magyarországról származik a Simon Gábor külföldi bankszámlákon tárolt, forintban kifejezve több százmillióban mérhető vagyona – derült ki abból a szakértői véleményből, amelyet a volt szocialista politikus büntetőperében ismertetett a Fővárosi Törvényszék bírája a szerdai tárgyaláson.

Az MSZP egykori elnökhelyettese a per során azt állította, hogy a svájci, majd később osztrák bankszámlákon lévő euró- és dollárszázezrei magyarországi megtakarításaiból, cégei nyereségéből, illetve ingatlaneladásokból származnak, vagyis már adózott jövedelmekből. Mint ismert, Simonnal szemben az ügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása, egy bissau-guinea-i hamis útlevél miatt emelt vádat, a vádirat szerint 130 millió forint adót titkolt el az expolitikus. Simon védekezését nem igazolta a szerdai tárgyalás iratismertetése – ezt állapította meg a büntetőügyben kirendelt szakértő.

http://magyarhirlap.hu/cikk/135375/Szakerto_cafolta_Simon_Gabort

Szalai Attila Afrikáról, advent idején

Az európai vezetők álszentségének lényege, hogy nyitottságot hirdetnek a migránsoknak, miközben az elődeik által, még gyarmatosítóként létrehozott rendszert konzerválják

Magyar Hírlap

Afrikában jelenleg 1,3 milliárd ember él. A földrész lélekszáma 2050-re meghaladja a két és fél milliárdot, 2100-ra pedig ötmil­liárdra növekedhet. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik földlakó afrikai lesz. Vagy legalábbis afrikai származású, ha figyelembe vesszük a migrációt – könnyen lehet, hogy ezeknek az embereknek a fele, de akár kétharmada is elvándorol északra. Napjainkban minden jel erre mutat. Az ENSZ előrejelzései szerint az immár három éve megindult intenzív ki-, illetve bevándorlás nemsokára kicsiny csermelynek fog számítani, összevetve azzal a folyammal, ami a következő negyedszázadban várható. Különböző felmérések arra utalnak, hogy mintegy ötven–hatvan millió afrikai tulajdonképpen csomagol, vagy egyenesen már a batyuján ül, útra készen.

Tomasz Wróblewski, a vezető jobboldali lengyel publicisták egyike figyelemre méltó, terjedelmes elemzést adott közre a Dorze­czy című jobboldali társadalmi-politikai hetilap egyik legutóbbi számában. Érdemes követnünk gondolatmenetét.

http://magyarhirlap.hu/cikk/135358/Afrikarol_advent_idejen

Amerikai szenátorok szerint nem kérdés, hogy a szaúdi trónörökös áll az újságíró meggyilkolásának hátterében

A külügyi bizottság republikánus vezetője szerint egy bírósági tárgyaláson "30 perc alatt" elítélnék gyilkosságért Mohamed bin Szalmánt.

A szenátorok azt követően nyilatkoztak az amerikai sajtó munkatársainak, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kedden zárt körű tájékoztatót tartott a szenátus külügyi bizottsága, továbbá hírszerzési bizottsága tagjainak.

Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus vezetője úgy fogalmazott: egy bírósági tárgyaláson "30 perc alatt" elítélnék gyilkosságért Mohamed bin Szalmánt. "Meg sem fordul a fejemben, hogy nem a trónörökös rendelte el a gyilkosságot" - mondta. Hozzátette, hogy szerinte a herceget mindvégig tájékoztatták a helyzetről.

"Szándékosan vaknak kellene lenni, hogy ne azt a következtetést vonjuk le, a gyilkosságot MBS irányítása alatt álló emberek tervezték és követték el" - Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor fogalmazott így, az amerikai politikai életben MBS-ként emlegetett Mohamed bin Szalmán trónörökösre utalva. Graham "őrültnek" és "veszélyesnek" nevezte a herceget.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/amerikai-szenatorok-szerint-nem-kerdes-hogy-a-szaudi-tronorokos-all-az-ujsagiro-meggyilkolasanak-hattereben-115549

Az egyetemek és a katedrapolitizálás

origo G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke és a 888.hu főszerkesztője és Fűrész Gábor, szociológus írása.

Az előadóteremben, ahol az ember szemben ül a hallgatóival, ott nekik nincs szavuk, ott a tanár beszél. Felelőtlenségnek tartom, ha az oktató kihasználja azt a körülményt, hogy a hallgatóknak előmenetelük végett látogatniuk kell kollégiumát, ahol senki sem száll vele szembe bírálóan, s ahelyett, hogy feladata szerint hasznukra lenne ismereteivel és tudományos tapasztalataival, személyes politikai felfogásának bélyegét nyomja rájuk. (...) A prófétának és a demagógnak megmondatott: »Menj ki az utcára és szólj nyilvánosan.« Vagyis oda, ahol lehetséges a bírálat.”

A fenti mondatok akár ma is elhangozhattak volna, jelen idejüket csak a régies nyelvezet teszi idézőjelbe. Valójában Max Weber mondja mindezt száz évvel ezelőtt, 1917-ben a Tudomány mint hivatás című előadásában.

Amikor a politika és az ideológia beszüremkedik a tudományos piacra, az mindig az ismeretek versenyének korlátozásával jár, és megbénítja a tudományt. Ez történik ma a humántudományok esetében.

 A gender studies, a whiteness studies, a feminizmus stb. nem tudomány, hanem politikai argumentáció, ami legitim gyakorlat, de Weber szavaival élve, az utcára valók, nem pedig a katedrára.

Ha azonban politikai állítások segítségével felfüggesztjük a tudományos diskurzus autonómiáját, és azt mondjuk, hogy az emlős és a hüllő közötti különbségtétel nem megismerést célzó fogalmi elhatárolás, csak azt a célt szolgálja, hogy korlátozza a vízilovakat abban, hogy hüllőként is élhessék az életüket, akkor a gyereket is kiöntjük a vízzel együtt. Azaz idézőjelbe tesszük magát a tudományt.

Ezt teszi például a gender studies.

A tudományban tehát nincs helye a politikának. A tudomány nem jobb- vagy baloldali. Se egyiknek, se másiknak nincs helye a katedrán. Aki ezt nem érti, az nem való a katedrára. S ezen a ponton keletkezik az egyetemek saját autonómiájukért viselt felelőssége. Az egyetemeknek is őrködniük kell, hogy ez így legyen.

http://www.origo.hu/itthon/20181204-az-egyetemek-es-a-katedrapolitizalas-furesz-gabor-es-g-fodor-gabor-irasa-az-origonak.html?pIdx=1

Elfoglalta román ellenzék a házelnöki pulpitust, hogy leváltsák a parlament korrupt elnökét

Botrányba fulladt a román országgyűlés alsóházának szerdai ülése, miután az ellenzéki képviselők a kormánypárti szociáldemokrata (PSD) Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alsóházi alelnök menesztésére tett javaslatát az érintettek nem tűzték napirendre – írja a Román Nemzeti Hírügynökség, az Agerpres.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan azt is igényelte, hogy mivel a javaslat az alsóházi alelnököt is érinti, ezért a szavazást ne ő, hanem Marilen Pirtea liberális párti alelnök vezesse le, illetve a biztonság kedvéért a szavazás kézfelemeléssel történjen, mivel

„számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az elektronikus szavazórendszer a képviselőház vezetőségének rendelkezései szerint működik”

https://merce.hu/2018/12/05/elfoglalta-roman-ellenzek-a-hazelnoki-pulpitust-hogy-levaltsak-a-roman-parlament-korrupt-elnoket

Hekkerek behatoltak az amerikai republikánus képviselőházi bizottság elektronikus rendszerébe a 2018-as félidős választások idején

Ismeretlen hekkerek behatoltak az amerikai republikánusok képviselőházi bizottságának (NRCC) számítógépes rendszerébe a 2018-os félidős választások idején – jelentette be Ian Prior, a bizottság szóvivője kedden.

“A bizottság kiberbiztonsága kiváló, és amint értesült a támadásról, azonnal jelentette a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amely jelenleg is nyomozást folytat az ügyben” – olvasható a szóvivő által kiadott közleményben. Ian Prior ugyanakkor hozzátette: a nyomozás érdekében további részletekkel nem szolgálnak.

 

https://prokontra.hu/hekkerek-behatoltak-az-amerikai-republikanus-kepviselohazi-bizottsag-elektronikus-rendszerebe-a-2018-as-felidos-valasztasok-idejen/

A hatalom a CEU kiebrudalásával egyidejűleg hihetetlen jobboldali erőteret hoz létre a sajtóban

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

·         A világ nem győz tiltakozni a jobboldali média fideszesítése ellen, de csak a borsót hányja a falra

·         A szélsőséges osztrák alkancellár a CEU ügyében is teljesen egy követ fúj Orbán Viktorral, bár nyelvi leleményként ő legalább bevetette a vándoregyetem vádját

·         A régi idők iránti áhítatot lovagolják meg napjaink konzervatív forradalmárai, ám a Magyarországot leszámítva sehol sincs többségük, hogy törvényesen keresztül vigyenek radikális változásokat

 

https://b1.blog.hu/2018/12/05/a_hatalom_a_ceu_kiebrudalasaval_egyidejuleg_hihetetlen_jobboldali_eroteret_hoz_letre_a_sajtoban#more14433930

 

Politico: Magyarország autokráciába hajlik

Tízéves mélyponton a véleménynyilvánítás és az információ szabadsága világszerte, derül ki egy friss kutatásból, amit a Politico idéz.

Az Article 19 nevű jogvédő szervezet felmérése szerint a hanyatlás hátterében a szabad sajtó leépítése és az „erős vezetők” politikája áll. Kiemelik, 2017-ben 78 újságírót és 312 jogvédőt öltek meg világszerte, és 326 újságírót börtönöztek be.

A jelentés szerint Magyarország egyre autokratikusabb országgá válik.

Felidézik a civiltörvényt, a kormánybarát média lejárató cikkeit, illetve a vidéki lappiac teljes bekebelezését.

Megemlítik azt is, hogy globális szinten a szólásszabadság évtizedek óta hanyatlik, de az elmúlt három évben kifejezett lejtőre került Európában, a lengyeleknél már kritikus a helyzet, mivel az ország független újságírói megfélemlítésben élnek, az állami média pedig szoros kormányzati kontroll alatt áll.

https://hvg.hu/itthon/20181205_Politico_Magyarorszag_autokraciaba_hajlik

Ángyán-jelentés: Hajdú-Biharban a baloldali zöldbáróknak is jutott föld

Hajdú-Biharban 90 éves, idősotthonban élő is vásárolt földet a három évvel ezelőtti árveréseken. Itt is a nagybirtokok terebélyesedtek, ráadásul az európai földárakhoz képest jóval alacsonyabb áron. Ángyán József szerint igencsak jó befektetés lehet a liciteken szerzett föld, ha a földforgalmi törvény elleni kötelezettségszegési eljárás után, a földpiac liberalizációjával kiegyenlítődnek a földárak.

Polgármesterek, azok feleségei, családjai vásárolták fel Hajdú-Bihar megye legjobb földjeit Ángyán József szerint. A 2012-ben lemondott államtitkár évek óta gyűjti és dolgozza fel munkatársaival az állami földpályázatok és az azt követő földárverések eredményeit. Az elemzések a magyar birokszerkezet teljes átalakulásának dokumentumai, amely lényegében a második Orbán-kormány alatt vette kezdetét, és ha igaza van Raskó György agrárközgazdásznak, akkor éppen a jelenlegi törvényalkotói munka végeztével le is zárul. Ángyán József professzor az állami földek elkótyavetyélésében a vidék kisemmizését látja. Jelentést készített már hét megyéről, a nyolcadikat Hajdú-Bihar megye átrendeződéséről készítette.

https://hvg.hu/gazdasag/20181205_Ujabb_Angyan_foldjelentes_HajduBiharban_jutott_fold_a_baloldali_zoldbaroknak_is

Puch László milliárdos összeget kapott Mészáros Lőrinc cégétől

Milliárdos összeget kapott Puch László, az MSZP volt pénztárosa a Szabad Föld eladásáért Mészáros Lőrinc cégétől – tudta meg a HVG a szocialista politikushoz közel álló forrástól. Az erről szóló cikk az e heti HVG-ben olvasható

 hetekben kialakult fideszes médiamonstrum lenyelte a Szabad Földet. Ehhez a vidéki Magyarország hetilapját előbb meg kellett vásárolni Puch Lászlótól. Az MSZP volt pénztárnoka nem ajándékozta el tulajdonát, mint a fideszes oligarchák. Az üzletről maga az értintett nem akart nyilatkozni, a pontos ár pedig üzleti titoknak számít, a HVG azonban megtudta, hogy milliárdos összeget kapott Puch a Mészáros-cégtől. Az pedig már a nonszensz kategóriája, hogy a felcsúti Zuckerberg súlyos pénzen vett friss szerzeményét azonnal el is ajándékozta.

Szabad Föld ugyanis a közbülső állomásról már ingyen, „felajánlással” került át a fideszes médiaholdingba. Ezen a körülményen forrásunk is jót nevet, hiszen ki az, aki ennyi pénzt ad, hogy utána egy percre se tudja szerzeményét magáénak. Állítólag Puchnak nem árulták el, hogy ez lesz a hetilap sorsa, ő nem is Mészárossal tárgyalt.

Puch húzása sokakat megdöbbentett, szocialista körökben is. „Szégyen” – kommentálta egy nem Puch oldalán álló politikus, de még a köréhez soroltak sem értettek egyet az eladással. Bár állítólag a Szabad Föld példányszáma csökkent, és a postai előfizetések miatt a hatalomnak „kitett” volt a konstrukció, egy szocialista beszélgetőtársunk szerint nem anyagi oka volt annak, hogy Puch eladta a lapot, hanem politikai. „Most szóltak, hogy adja oda” – mondta, de ugyanezt fogalmazta meg több, nemcsak szocialista körből származó nyilatkozónk is.

https://hvg.hu/itthon/20181205_Puch_Laszlo_milliardos_osszeget_kapott_Meszaros_Lorinc_cegetol

Jaksity György: Ilyen fejlettségű ország nem engedheti meg magának azt, ami az egészségügyben van

Magyarország használta fel a legrosszabbul az uniós forrásokat – mondja lapunknak adott interjújában Jaksity György. A Concorde igazgatóságának elnökével beszélgettünk a magyar gazdaság állapotáról, a tragikus helyzetben lévő egészségügyről és Európa jövőjéről is.

Mi vagyunk Európa utolsó reménysége?

Milyen értelemben?

Gazdaságilag. Az uniós átlag kétszerese a magyar növekedés.

Ez egy választási év. Emiatt jól láthatóan és érthető módon meghajtották az uniós pénzek lehívását és felhasználását, aminek jelentős a hatása a gazdasági növekedésre. Ezen kívül továbbra is fennáll a történelem során ritkán látható kedvező környezet. Nullás kamatszint mellett, beömlő uniós pénzekkel, ilyen kellemes világpiaci környezetben nagyjából ennyivel tud nőni egy a miénkhez hasonló ország. Ehhez hozzá kell tenni, hogy előtte egy évtized kiesett: a 2000-es évek közepétől 2015-16-ig Magyarország lényegileg stagnált, a tavalyi, dollárban mért GDP 139 milliárd dollár volt, szemben a 2008-as 158 milliárddal, és az a gyanúm, hogy az idén dollárban csökkent, de legalábbis stagnál a magyar GDP. Vagyis van mit behozni az elveszett évtizedből, noha egy kicsit már behoztunk abból, ami egy évtized alatt kiesett részben a világgazdasági válság, részben a rossz gazdaságpolitikai lépések sorozata miatt.

Meddig tarthatnak ezek a jó évek?

Valószínűleg nem sokáig, mert ha az amerikai ciklust nézzük, akkor már tíz éve tart a fellendülés

https://24.hu/belfold/2018/12/05/jaksity-gyorgy-interju/

"Álljatok ki magatokért!", üzeni a CEU rektora a magyaroknak

Magyar Narancs: Azt mondta, hogy a CEU elüldözése szomorú nap Magyarország és a magyar felsőoktatás számára. Visszafordíthatatlannak látja a károkat?

Michael Ignatieff: A CEU elleni támadás a teljes magyar felsőoktatásnak károkat okoz. Ezért mondtuk mindvégig, hogy nemcsak magunkért, hanem az összes magyar intézményért harcolunk. Nézzük a kontextust! A kancellári rendszer minden egyetemen növelte a kormány pénzügyi és politikai befolyását. A gender szak betiltása elsősorban nem a téma miatt jelentős, hanem mert a kormány, és nem a független akkreditációs bizottság döntheti el, mit lehet és mit nem lehet tanítani Magyarországon. A tudományt övező politikai környezet fenyegető, a Tudományos Akadémia függetlenségét megtámadták, a Stop Soros-törvény miatt bizonytalan, hogy egyáltalán törvényes-e migrációs tanulmányokat oktatni. Bízom benne, hogy a károk nem visszafordíthatatlanok. Ha az EU luxembourgi bírósága később jogsértőnek találja a lex CEU-t, remélem, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja és végrehajtja a döntést.

https://magyarnarancs.hu/belpol/alljatok-ki-magatokert-uzeni-a-ceu-rektora-a-magyaroknak-115585

Öt százalék felett nőtt a magyar gazdaság

A bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta az az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt – jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

https://zoom.hu/hir/2018/12/05/ot-szazalek-felett-nott-a-magyar-gazdasag

Nagy taps tört ki a német–magyar fórumon, amikor az Orbán-kormány államtitkárát számon kérték a CEU elüldözése miatt

Ifjúsági fórumot rendezett Magyarország és Németország, ahol előkerült az elüldözött egyetem ügye is.

„Aki a több Európa eszményét elutasítja, nem jól látja a világot” – hangzott el az Andrássy Gyula Egyetemen kedden délután megrendezett Német–Magyar Ifjúsági Fórumon. A német–magyar kapcsolatok tavaly gödörbe jutottak, a Magyar Nemzet akkor arról írt, hogy a magyar külpolitika egyik legfontosabb fóruma, a Német–Magyar Fórum el is maradt a kormány politikája miatt. Az ifjúsági fórum ugyan kevésbé jelentős, de idén itt is érdekes dolgok hangzottak el. Érdekes azonban, hogy a Népszava tegnap arról írt, hogy a magyar részről egy miniszter és egy államtitkár is visszamondta a részvételt a fórumon, egy olyan „Fidesz-rendezvényre” hivatkozva, amiről senkinek semmilyen információja nincs.

Bár a fórum témája nem ez volt, meglepő lett volna, ha nem kerül elő a CEU ügye, az egyetem ugyanis tegnap bejelentette, hogy a kormány miatt kénytelen Bécsbe költözni. Hiller István a beszélgetés közben egy pillanatra elkérte a mikrofont, és azt mondta, hogy egyetért Menczer Tamással abban, hogy Európában a biztonság a legfontosabb.  „A kritikus gondolatok biztonsága is fontos ugyanakkor, és ma azt látjuk, hogy a magyar kormány beavatkozik az akadémiai szabadságba. Ez nem egyszerűen skandalum és botrány, hanem őrület, ez nem normális! Tudom, hogy a téma nem ez, de ha szabadságról és biztonságról is beszélünk, akkor erről is kell beszélnünk” – mondta a szocialista politikus, mire kétszer is taps tört ki a teremben.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nagy-taps-tort-ki-a-nemetmagyar-forumon-amikor-az-orban-kormany-allamtitkarat-szamon-kertek-a-ceu-eluldozese-miatt-115542

Kiadta a feladatot a Fidesz, a képviselők megpróbálták megoldani

Hogy a legsikeresebb, azt csak azért nem lehet előre kijelenteni, mert az eddigiek is nagyszerűek voltak, de biztosan nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar történelem EGYIK legsikeresebb nemzeti konzultációja zajlik éppen. 

A fideszes képviselőkön biztosan nem fog múlni. Többek egy belső hangra hallgatva egyszerre mutatták be a napokban, hogy éppen most írják alá a majdnem egy hónapja postára adott kérdőíveket. Mit lehet tenni, ha Font Sándorékhoz például a politikus szerint csak háromhetes késéssel hozta meg a posta? Mi lesz így a karácsonyi ajándékokkal? 

https://444.hu/2018/12/05/kiadta-a-feladatot-a-fidesz-a-kepviselok-megprobaltak-megoldani