2018, április 16 - 08:06 Sajtószemle

Így szólt az Örömóda a Parlamentnél

https://index.hu/belfold/2018/04/14/kezdodik_a_kormanyellenes_tuntetes_az_operanal/igy_szolt_az_oromoda_a_parlamentnel/

Hiperlátványos drónfelvétel készült a tüntetésről

A forradalom és erőszak elmaradt, cserébe békés, virágos megatüntetés lett az ellenzéki demonstrációból szombat délután és este. A szokás szerint oktogoni bulival végződő tiltakozás Kossuth téri részéről Kádár Bence készített drónfelvételt a magasból, amin hihetetlen látványos a hömpölygő tömeg, amit a szervezők 100 ezer fősre becsültek. Reméljük, nem lesz a készítőnek baja mindebből, ugyanis légtérzár volt érvényben a környéken a tüntetéskor.

https://24.hu/belfold/2018/04/15/hiperlatvanyos-dronfelvetel-keszult-a-tuntetesrol/

A világsajtóban a tegnapi budapesti tüntetés, az MTI viszont nem vesz tudomást róla

mfor.hu

Tegnap több tízezren vettek részt a Budepesten tartott,  "Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért" nevet viselő tüntetésen, amelyen  a felszólalók az Országház előtt a demokraták összefogását és egységet sürgettek a szabadságért, a demokráciáért, a jogállamért, a szabad sajtóért, valamint az ellenzéki pártok közös fellépésért a kormány leváltása érdekében. A világsajtó elég terjedelmesen számolt be az eseményről, és az MTI is lehozott egy tudósítást, mad Rogán Antal reagálását is hozta az állami hírügynökség. A világsajtó reakciójáról azonban az MTI már nem látta érdemesnek beszámolni.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-vilagsajtoban-a-tegnapi-budapesti-tuntetes-az-mti-viszont-nem-vesz-tudomast-rola.html

Virágot osztottak a rendőröknek az erőszakos ellenzéki tüntetők

A kormánymédia véres összecsapásokra készült, szombat délután mi mégis kimerészkedtünk a Mi vagyunk a többség című tüntetésre. Az ellenzékről, a vidéki szavazókról és tüntetések értelméről kérdeztük a habzó szájú menetelőket. Videó.

https://24.hu/belfold/2018/04/15/viragot-osztottak-a-rendoroknek-az-eroszakos-ellenzeki-tuntetok/

Így tüntettek: Tort ült a szánalmas nevetségesség és az antidemokrácia

ORIGO

Nem sikerült még megemésztenie a súlyos választási vereséget Soros György hazai szövetségeseinek, ezért elégedetlen embereket tüntetni hívtak. Hogy tovább tetézzék az alkalmatlanságukat, bejelentették, hogy új választásokat szeretnének. Hat nappal a valódi választás után, amikor óriási részvétel mellett a kormánypártok óriási győzelmet arattak. Miközben a Kossuth téri tüntetésen minden felszólaló névleg a demokrácia mellett állt, sikerült egy teljesen antidemokratikus és a nyugat-európai jogállami megoldásokkal szembe menniük. A demonstráció szervezőinek ezenkívül sok újat nem sikerült prezentálniuk, mivel ugyanazokat az üres frázisokat hallhattuk tőlük, amikkel 2010 óta próbálnak sikereket elérni. Egy célt azonban elértek. Együtt masírozott három totálisan megbukott pártvezér: Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor. Nem beszélve a nőverésbe belebukott Juhász Péterről, aki egy papírdobozzal császkált fel-alá és szokásához híven pénzt tarhált.

 

http://www.origo.hu/itthon/20180414-kossuth-ter-tuntetes-valasztasi-kudarc-ellenzek-bukas-antidemokratikus.html

Szégyelld magad, Marsi Anikó – transzparensszemle a tüntetésről

https://444.hu/2018/04/14/szegyelld-magad-marsi-aniko-transzparensszemle

ORBANIZED CRIME - még egy csomó erős transzparens a szombati tüntetésről

Czinkóczi Sanyi felszántotta a pályát az Opera és a Kossuth tér között és összeszedett egy szép nagy csomagot az erősebb transzparensek közül:

 

https://444.hu/2018/04/14/orbanized-crime-meg-egy-csomo-eros-transzparens-a-szombati-tuntetesrol

Rogán: Soros fizette a hétvégi tüntetést

Rogán Antal szerint a szombati tüntetést Soros György hálózata szervezte a milliárdos pénzéből, mert valójában ő az, aki nem tudja elfogadni a múlt heti választás eredményét. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az állami rádió reggeli műsorában politikai bolhacirkusznak nevezte a tiltakozásokat és hangsúlyozta: a kormány erős felhatalmazást kapott az EU, az ENSZ vagy épp Soros György törekvéseivel szemben.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/rogan-soros-fizette-a-hetvegi-tuntetest-2459638

Alig tért vissza, máris takaríthatják a piszkát: Rogánt helyesbítenie kellett az MTI-nek

Az MTI "véletlenül elírta", hogy mit is mondott Rogán, úgyhogy gyorsan beindult a helyesbítésgyár:

A reggeli megjelent közlemény (A miniszter ezért "politikai bolhacirkusznak" nevezte a tiltakozásokat és hangsúlyozta, hogy a kormány erős felhatalmazást kapott az EU, az ENSZ vagy épp Soros György törekvéseivel szemben.) helyett ugyanis pontosítva ezt gondolja Rogán:

"Tudom, hogy ezt az ellenzéki pártoknak nehéz elfogadni."

"Azok, akik csalást kiabálnak, olyan hibát nem fedeztek fel, ami alapján óvhattak volna, vagy éppen fordulhattak volna választási bizottságokhoz. Ez nem más, mint politikai bolhacirkusz" - jelentette ki Rogán Antal, hangsúlyozva, hogy semmennyivel több választási jogorvoslati eljárás és kezdeményezés nem történt, mint 4 éve vagy 8 éve, átlagosnak megfelelő mennyiségű volt. 
Hangsúlyozta, hogy a kormány erős felhatalmazást kapott az EU, az ENSZ vagy épp Soros György törekvéseivel szemben."

Ugye, mindjárt más.

http://magyarnarancs.hu/belpol/nem-is-ugy-volt-helyreigazitja-magat-az-mti-110629

 Újabb 4 évre vesztették el a reményt

HÍR TV

Dublinban, Londonban és Berlinben is szolidaritást vállaltak ott élő magyarok a budapesti tüntetőkkel.

A német fővárosban a résztvevők a Brandenburgi kapuhoz vonultak, amely a hidegháború jelképe volt a kettéosztott Németország időszakában. Ők is követelték a szavazatok újraszámolását, és a kormányzati propaganda beszüntetését. A Hír TV stábjának több résztvevő azt mondta, április 8-án újabb 4 évre vesztették el a reményt arra, hogy visszaköltözzenek Magyarországra.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/ujabb-4-evre-vesztettek-el-a-remenyt-2459628ű

Ezért nem ment fel Márki-Zay Péter a színpadra a tüntetésen

A hódmezővásárhelyi polgármester a 24.hu-nak azt mondta: a szombati tüntetésen kompromisszumos megoldás született, levelével és jelenlétével üzent az országnak, hogy egyetért a rendezvény céljával, azzal pedig, hogy nem maga mondta el beszédét a színpadon, a hódmezővásárhelyieknek üzent, első a város.

A polgármester azt mondta, kompromisszumos megoldás született. Segíteni akart a rendezvény fiatal, lelkes szervezőinek, üzenni akart a rendezvény résztvevőinek, ezért vállalta, hogy ír beszédet, ugyanakkor azért nem szerette volna maga elmondani azt, mert a hódmezővásárhelyieknek meg azt szerette volna megüzenni: első a város.

Erről közzé is tett egy bejegyzést Facebook-oldalán:

https://24.hu/belfold/2018/04/15/ezert-nem-ment-fel-marki-zay-peter-a-szinpadra-a-tuntetesen/

A NER fullasztó rendszere ellen tüntettek Pécsen és Debrecenben

Kormányellenes tüntetést tartottak vasárnap Pécsen és Debrecenben is. A NER fullasztó rendszere, a korrupció, az oligarchák, a gyűlöletbeszéd, a tudatos kormányzati hazudozás, a független sajtó leépítése, illetve a demokratikus jogrend elpusztítása ellen szólaltak fel.

A Talpra magyar, hív a szabadság elnevezésű demonstrációt egy a városban élő zenész lány szervezte, aki a választási kampányban videót készített Karácsony Gergellyel, az MSZP–P volt miniszterelnök-jelöltjével, majd ezt feltette a világhálóra – ennek következtében több koncertjét is lemondták.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-ner-fullaszto-rendszere-ellen-tuntettek-2459661

Hivatalosan is megvan a Fidesz-kétharmad

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

A szavazatszámlálás értelmében a 109 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, a DK 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1 kedvezményes mandátumhoz jutott (a fideszes Ritter Imre személyében).

Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott.

 

https://24.hu/belfold/2018/04/15/hivatalosan-is-megvan-a-fidesz-ketharmad/

Hiába tiltakozik Madocsa, akár az állam is elveheti a földeket

Nem akarnak kavicsbányát a község határában a Tolna megyei Madocsa lakói. A kitermelést tervező cég a paksi atomerőmű építkezéséhez szállítaná az alapanyagot. Azt üzenték az embereknek, ha nem ők, akkor az állam szerzi meg a gazdák földjeit.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/hiaba-tiltakozik-madocsa-akar-az-allam-is-elveheti-a-foldeket-2459644

Sallai Róbert Benedek búcsúzásképp még beleszáll Szél Bernadettékbe

 

Ahogy azt mi is megírtuk, Sallai Róbert Benedek, leköszönő LMP-s országgyűlési képviselő szombaton egy visszalépett képviselő etikai bizottsági meghallgatásán állítólag megpróbálta megütni az LMP országgyűlési képviselőjét és volt társelnökét, Hadházy Ákost, végül csak felborítani sikerült székestül Hadházyt, majd elviharzott a helyszínről. Később egy Facebook-posztban azt írta SRB, hogy nem ütötte meg, és egyébként is, Hadházy csak eljátszotta a nagy jelenetet.

A párt a történtek után azonnal megkezdte a párton kívüli jogi és a párton belüli fegyelmi eljárást Sallai R. Benedekkel szemben, sőt, Szél Bernadett, a párt elnöke felszólította Sallait, hogy azonnali hatállyal mondjon le a titkári pozíciójáról, mert elfogadhatatlan dolgot tett, és a párt tagja sem maradhat. Erre most vasárnap egy hosszabb Facebook-posztban reagált az egészre SRB, és egyben búcsúzott el a képviselői életétől. A posztban a vidéki élet szépségeit feltáró mondatokon túl vannak erős odaszólások is Szél Bernadettnek és Hadházynak.

TELEFONON HÍV AZ EGYIK CIMBORA: „NAGY A GÁZ, AGYRÁZKÓDÁS, ELÁJULÁS STB...“. A „FENÉT...“ HITETLENKEDEM, ISMERVÉN AZ IGAZSÁGOT, HOGY ATTÓL, AMI TÖRTÉNT BIZTOS NEM LELTÉK ILYENEK EZT A JÓRAVALÓ KORRUPCIÓÜLDÖZŐT.

 - írja Sallai a tegnapi napjáról, amikor kirobbant az egész ügy. Megtudjuk, a családja inkább valami rossz tréfaként fogja fel a történetet, édesanyja aggódik, de édesapja csak annyit mond, "minek köt bele egy Sallaiba...". De Sallai azt is állítja, több üzenetet kapott az LMP-ből, azt írták neki, "sokunk nevében tetted".

 

https://index.hu/belfold/2018/04/15/sallai_robert_benedek_bucsuzaskepp_meg_beleszall_szel_bernadettekbe/

Sallai Róbert Benedek kitálal – Szél asszonyság mégsem makulátlan?

 

Hadházy a fegyelmi eljárása elöl egy megjátszott színdarabba menekült, én meg ostoba módon segítettem neki. Dettin, akitől „lehet más a politika“ elvén pár alkalommal számon kértem a közpénzből létrehozott ruhatárát, a százezres fodrászszámlákat, a 20 milliós őt ünneplő nagygyűlést – és sorolhatnám, most már profi politikusként reagál: él a lehetőséggel, hogy távozzak azonnal a közéletből, mert kezdtek kínosak lenni számára is a kérdések, amiket most véletlenül nem Hadházy kérdez, mert őt is megválogatja, hol lásson visszaéléseket. Mikor barátja, Ungár Peti szexuális zaklatási ügye kirobbant tavaly, akkor az „össze kell zárnunk, ne engedjük a támadást“ politikája volt napirenden, most persze más a menüett.

 

https://varosikurir.hu/sallai-2/

Gyurcsányék 40 választókörzet eredményét támadják meg

 

A Demokratikus Koalíció vasárnap tartott sajtótájékoztatót a választással kapcsolatban, majd ezzel kapcsolatos közleményüket elküldték. Azt írják,

"40 VÁLASZTÓKÖRZET EREDMÉNYÉT TÁMADJUK MEG, EZEKBEN ÚJ VÁLASZTÁST KÖVETELÜNK!"

A közlemény szerint: "A DK az elmúlt héten folyamatosan gyűjtötte az információkat a visszaélésekről. Számos szavazókörben tapasztaltak szabálytalanságokat, például több szavazólap volt az urnákban, mint ahány szavazatot leadtak, emiatt megsemmisítették a szavazatok jelentős részét, de volt olyan szavazókör is, ahol tévesen rögzítették az eredményeket - mindkét jelenség elsősorban az ellenzéki pártokat és jelölteket sújtotta.

Azon túl, hogy a határon túliak névjegyzéke nem nyilvános, ezért a kettős állampolgárok akár többször is szavazhattak, több jelentés érkezett arról is, hogy egyes lakcímekre nagy számú, egyes esetekben több mint száz választó volt bejelentve nyilvánvalóan fiktív módon. 

 

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/15/gyurcsanyek_40_valasztokorzet_eredmenyet_tamadjak_meg/

 

A Fidesz-szavazó védelmében

Ungváry Krisztián

A Fideszre szavazók tömbjének vizsgálata elengedhetetlen az ellenzék kudarcának megértéséhez. Az ugyanis nem eleve elrendeltetett, hogy aki egyszer a Fideszre szavaz, az ettől kezdve élete végéig ezt az attitűdöt ápolja. Orbán Viktorral szemben gyakran felhozott vád, hogy csak a saját szavazótáborával hajlandó kommunikálni. Nem ugyanezt tette most az ellenzék is? Az, hogy létszámban egyáltalán nem tudott több választót megszólítani annak dacára, hogy a kormányzati botrányok már-már égbekiáltónak tűnnek, rendkívül elgondolkodtató. Április 8. legfontosabb tanulsága éppen annak kutatása volna, hogy vajon mi volt az, ami miatt az ellenzék politikai ajánlatai olyan sok ember esetében visszhangtalanok maradtak.

Ebből a szempontból nézve a belföldi Fidesz-szavazóknak legalább négy nagyobb csoportja különíthető el. Az első a szekta, amely a DK-szavazókhoz hasonlóan a pártvezért kritikátlanul követi és vallásos hittel csügg rajta. Az ilyen szavazók arányát nem könnyű megbecsülni, de legfeljebb néhány százezres létszámról lehet szó.

A második a rettegést keltő propaganda által befolyásolt, életszínvonala miatt az állami újraosztásra rendkívül ráutalt szavazók tömbje: ők minden bizonnyal jóval többen lehetnek, mint az első csoport.

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik egzisztenciális haszonélvezői a kormányzati sikkasztásnak és fosztogatásnak. Az ő létszámuk azonban biztos, hogy még a százezer főt sem éri el, így nem ők képezik a mérleg nyelvét.

Végül pedig vannak azok, akiket elér a független illetve ellenzéki média, de ennek ellenére is a Fideszt választották.

 

https://index.hu/velemeny/2018/04/14/a_fidesz-szavazo_vedelmeben/

 

KÍGYÓLEVES PRÍMSZÁMTÉSZTÁVAL

Bayer Zsolt Magyar Idők

A választás előtt Gyurcsány Ferenc (kígyóleves prímszámtésztával) közölte, hogy a jobboldal nem fogja elviselni a választási vereséget, utcai zavargásokat fog generálni, vér fog folyni, mert a jobboldal ilyen, meg az Orbán.

Aztán jött a választás, a jobboldal harmadszor is kétharmados győzelmet aratott, a vesztesek pedig képtelenek elviselni a választási vereséget, csalást kiáltanak és utcai zavargásokra készülnek. Azt mondják, most majd aztán megmutatják, úgy megmutatják, hogy haza se mennek többé az utcáról, a kétszázalékos párt(ocska) vezetője már a vereség éjszakáján bejelenti, hogy a rendszer nem fog fennmaradni 2022-ig, s míg mondja, míg mondják, nyírott szakállkájukban a semmi neszez.

Megannyi fekete lovag. Kezük-lábuk levágva, de még hisztiznek a földön, hogy álljunk meg, jöjjünk azonnal vissza, mert leharapják a fejünket. Szánalmas ez, de azért végtelenül idegesítő is. Végtelenül idegesítő, hogy újra és újra bebizonyosodik, a bolsevik örök és kiirthatatlan. Már maga a kifejezés s annak történelmi háttere csodálatos: többség, többségi.

https://magyaridok.hu/ahelyzet/kigyoleves-primszamtesztaval-2998540/

 

ELEMZŐ: AZ MSZP VÉGLEG ELVESZTETTE VÁLTÓPÁRTI STÁTUSZÁT

MTI MAGYAR IDŐK

Végleg elvesztette váltópárti státuszát az MSZP az országgyűlési választás eredménye szerint - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kifejtette, a pártnak tartalékai sincsenek, sem a szavazóbázist, sem a személyi vagy gondolati innovációt tekintve, ismét kívülről hívták miniszterelnök-jelöltjüket is Karácsony Gergely személyében.

A politológus szerint a kudarcot szenvedett politikusok közül Vona Gábornak, a Jobbik lemondott elnökének vannak a legjobb esélyei az ellenzéki oldal átalakulása után.

https://magyaridok.hu/belfold/elemzo-az-mszp-vegleg-elvesztette-valtoparti-statuszat-3002254/

MORVAI KISZTINA: A MOSTANI PAJTÁSOK KÖNNYGÁZÁT SZÍVTUK NYOLC ÉVEN ÁT

888.HU

Morvai Krisztina, az Európai Parlament független képviselője vasárnap közleményt adott ki, reagálva a szombati kormányellenes tüntetésekre.

„Mi maradjunk a Magyar és a Székely Himnusznál, zászlónál! Avagy: miért ne hallgassuk állva az EU ”himnuszát„? (Gondolatok a szombati tüntetés kapcsán)” című közleményében a politikus a következőket írta: „Gyomorforgató volt látni a Jobbik vezetőit és az új-jobbikosokat együtt vonulni a szemkilövető vezérekkel s a DK, az MSZP illetve az SZDSZ utódpártok tömegeivel az egyesült ellenzék szombati tüntetésén – azokon a budapesti utcákon, ahol a mostani pajtások (Gyurcsány, Bajnai) könnygázát szívtuk nyolc éven át a nemzeti ellenállásban”.

„Szánalmas volt hallgatni, hogy a demokráciát követelők nem ismerik el vereségüket, nem néznek magukba, hanem alig egy héttel csúfos kudarcuk után új választást követelnek. Számukra a demokrácia nyilván azt jelenti, hogy addig kell ismételni a választásokat, amíg nem ők nyernek. Sajátos demokrácia felfogás!” – írta az EP-képviselő.

https://magyaridok.hu/belfold/morvai-kisztina-ulve-lehet-maradni-az-eu-himnusz-hallatan-3002503/

Semjén Zsolt felesége a Fidesz győzelmi pódiumának örök szereplője

Csak nagyon kevesen vannak, akik Orbán Viktor mellett állva fürödhetnek a népszerűségben a választás éjszakáján, miközben a Fidesz elnöke elmondja győzelmi beszédét.  

De van valaki, aki mindig biztosan feljut a színpadra.

https://444.hu/2018/04/15/semjen-zsolt-felesege-a-fidesz-gyozelmi-podiumanak-orok-szereploje

A Pentagon szerint péntek óta hússzor annyi orosz troll garázdálkodik a neten

"2000 százalékkal nőtt az orosz trollok száma az elmúlt 24 órában" - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Dana White, az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon szóvivője. Elmondása szerint az orosz trollok a Szíriában amerikai-brit-francia együttműködésben végrehajtott csapás óta szaporodtak el.

Az orosz trollhadsereg a szokásos tevékenységeit végzi, álhíreket és megosztó tartalmakat közölt, hogy ezzel keltsen zavart a közvéleményben. Ennyiben nincs változás, amióta a világ felfigyelt az orosz trollhadseregre, azóta tudjuk, hogy ezeknek a fiókoknak a célja, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a közvélemény megosztottságából. Ben Sasse republikánus szenátor szerint az, hogy a szíriai csapás után elszaporodtak az orosz trollok, csak újabb példa arra, hogy "hogyan fognak kinézni a jövő háborúi", amelyekben már nem csupán a konkrét harci helyzetekben okoz zavart, ha csak részleges vagy téves információk nehezítik a döntéshozatalt. (Via Axios)

https://444.hu/2018/04/15/a-pentagon-szerint-pentek-ota-husszor-annyi-orosz-troll-garazdalkodik-a-neten

Tóta W.: Izzik a tűz, de ki szítsa, ma nincs

A színpad áll, a nép összegyűlt. Most a politikusokon a sor.

Együtt hallgatom az Örömódát egy csapat jobbikossal. Nem a vizslakölyökről azonosítom őket, hanem a Harcos-pólókról és a cakkos hadizászlókról. Pár méterre már az ellenzéki tüntetéseken megszokott balos nyugdíjasklub ácsorog, a másik irányban urbánus fiatalok Momentum-lufikkal. A magyar Himnusz már megvolt, most az Európai Unióé előtt tisztelgünk. Csattognak fölöttünk az árpádsávok, uniós és magyar zászlók.

Ez a műsor nem jött volna létre, ha nincs Orbán. Ezek az emberek nem álltak volna meg egymás mellett, ha rá nem ébrednek, hogy szükségük van egymásra. Másról sem szól ez a nap.

Egy hét alatt leesett a tantusz. Orbán a nyakunkon marad örökre az összes bűntársával, és egyenként tapossa ki belőlünk a szuszt, ha nem áll csatasorba vele szemben mindenki, akinek ez nem pálya. Elemi matek. Már majdnem mindenki érti - nem mintha ne lett volna érthető négy éve is.A következő adásban már ki kell vágni a magas C-t. Milliók várnak reményre és vezetőkre. Arra a színpadra sokaknak, együtt kell felmenni. Az utcán már nincsenek pártok, csak közös ellenállás

http://hvg.hu/itthon/20180415_Izzik_a_tuz_de_ki_szitsa_ma_nincs

Furcsa közleményben utasította el a Figyelő listázását a Professzorok Batthyány Köre

A kormánypárti kör attól tart, hogy rossz hírét keltik emiatt az országnak.

 

Elutasította el a Figyelőben megjelent, a Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteknél dolgozókat felsorolni hivatott listát a Professzorok Batthyány Körének elnöksége. A társaság szerint a listázás „alantas vállalkozás”, amelynek következményei lesznek, mert Magyarországon még mindig vannak olyanok, akik megijednek a „listába szedéstől”, még ha ezúttal erre szerintük nincs is okuk erre.

A kör szerint azért sem volt jó ötlet a Figyelő részéről a lista, mert ezt „úgy fogják szertekürtölni az egész világon, hogy Magyarországon az agresszív nacionalista oldalma nyomán, íme, máris úrrá lett a rettegés”.

http://hvg.hu/itthon/20180415_Furcsa_kozlemenyben_utasitotta_el_a_Figyelo_listazasat_a_Professzorok_Batthyany_Kore

 

Szavazatvásárlás, voksturizmus, megfélemlítés – választás a keleti végeken

Embereivel mintegy ezer szavazót szállított Ukrajnából Kilb József, az ukrajnai Tiszaújlak egykori polgármester, és nem ő volt az egyetlen hasonló “mozgósító”, legalábbis ez derül ki a HírTV Célpont című műsorának péntek esti adásából. A műsorból egy olyan szervezett hálózat képe rajzolódik ki, melynek feladata az volt, fiktív lakcímmel rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat szállítson a Fidesznek.

A Célpont már korábban beszámolt arról, hogyan szaporodnak akár 150 százalékkal a szavazásra jogosult fiktív lakók a határ menti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hátrányos helyzetű kisfalvakban. A stáb most beépült a szavazókat szállító kormánypárti hálózat emberei közé, hogy leleplezze, hogyan is él vissza az egyszerűsített honosítás intézményével a Fidesz.

“Én megmondtam nekik, hogy Tilki Attila a hármas, Fidesz, tizenhármas” – mondta a rejtett kamerák előtt a kocsijával hajnal óta ingázó, több száz embert mozgató férfi – “kezdem Sonkáddal, Sonkád, Kölcse, Milotára lemennek, már megbeszéltem Sanyival, Paládra leviszi őket Guriga.”

De nem csak a kettős állampolgárok utaztatása az egyetlen rendellenesség, amelyet feltártak a HírTV riporterei:

https://merce.hu/2018/04/14/szavazatvasarlas-voksturizmus-megfelemlites-valasztas-a-keleti-vegeken/

Lezsák Sándor játszótere lehet az új régészeti intézet

 

Régészeti stratégiát alkot és új régészeti intézetet alapít a kormány. Ismét fellendül a politikai célú múltépítés?

Két év múlva, amikor már nem ömlenek az uniós pénzek az országba, beszakadhat a régészeti infrastruktúra. Jelenleg ugyanis a főleg uniós forrásból megvalósított nagyberuházások helyszínén kötelezően elvégzendő, úgynevezett megelőző régészeti feltárások tartják magasan az archeológusok számát. Ráadásul a kormány tavaly ősszel úgy döntött, teljesen kizárja a magáncégeket ebből a jövedelmező üzletágból, és a megyei hatókörű múzeumokra bízza. Így a beruházások csökkenése után a fölös kapacitás foglalkoztatása is az állam gondja lesz.

http://hvg.hu/kultura/201815__laszlo_gyula_intezet__regeszet__lezsakbiznisz__talalt_penz

Pálffy Ilona: Más, helyi választási irodák nevében nem tudok nyilatkozni

Nem volt szándékos visszaélés a választáson, legfeljebb hibák fordulhattak elő. Akinek pedig kétségei vannak, kedd délutánig megtámadhatja az eredményeket – mondta lapunknak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője, aki szerint a csalásokról szóló hírek az emberek hangulatának gerjesztésére, idegesítésére szolgálnak.

http://nepszava.hu/cikk/1157591-palffy-ilona-mas-helyi-valasztasi-irodak-neveben-nem-tudok-nyilatkozni

„A kormányzás populista művészete”

Nagy hiba lenne Orbán leírni híveit. A kulcs a kommunikáció – véli Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem német származású politológia oktatója.

http://nepszava.hu/cikk/1157560-a-kormanyzas-populista-muveszete

Álságos lengyel változtatások

A lengyel parlament módosította ugyan a vitatott igazságügyi reformot, ám kérdés, hogy ez elég lesz-e az országgal szembeni uniós eljárás leállításához.

http://nepszava.hu/cikk/1157562-alsagos-lengyel-valtoztatasok

 

Per alatt Kertész Imre hagyatéka

A Schmidt–Kertész-szerződés

Kertész Imre özvegye tíz nappal a halála előtt, másfél oldalas szerződésben ajándékozta Schmidt Mária közalapítványának az író szerzői jogait és házi könyvtárát. A birtokunkba került szerződés bírósági eljárás tárgya, Kertész özvegyének örököse és Schmidt harcol a jogokért. A döntés az intézet sorsát is megpecsételheti.

A szerződés

http://magyarnarancs.hu/konyv/a-schmidtkertesz-szerzodes-110191

Mészáros Lőrincből már hivatalosan is Zuckerberg lesz: mától kötelező az EKR

Mától megszűnik a közbeszerzések papír alapú ügyintézése. Helyette már csak az un. Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) keresztül lehet közbeszerzési eljárásokat lebonyolítani.

Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzésben résztvevők, azaz az ajánlatkérők, ajánlattevők és a részvételi jelentkezők kizárólag ezen az elektronikus felületen érintkezhetnek: csak itt lehet majd ajánlatot benyújtani, hiánypótlást kérni és tenni, eredményeket közölni.

A rendszert igazából már január óta használják, a kötelező átállást azért halasztották máig, hogy a szereplők beletanulhassanak a felület használatába.

Csányi István mint az EKR-t működtető Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár korábban azt hangsúlyozta, hogy az elektronikus ügyintézés majd erősítheti az ajánlattevők közötti versenyt, mivel ezen keresztül a világ bármely részéről lehet ajánlatot küldeni.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-betuszavak-tamadasa-matol-kotelezo-az-ekr-110624

 

Szexoldalakon kartellezhettek az Orbán-rendszer csúcsvállalkozói

Az Európai Unió hírnevét sértő ügybe keveredett Garancsi István és Hernádi Zsolt, akikkel szemben felmerült a kartellezés gyanúja is. Annyi biztos, hogy az adófizetők pénze bánta a szexoldalak feltőkésítését.

https://24.hu/belfold/2018/04/12/szexoldal-kartell-garancsi-istvan-hernadi-zsolt-orban-viktor/

Őry Mariann Frans és George a valóság ellen

Álláspont. Szeretettel fogadja ma Soros urat Brüsszelben régi jó barátja, Frans Timmermans

Magyar Hírlap
A holland szociáldemokrata politikus nem akárki Brüsszelben, bár a tavalyi holland választásokon pártja brutális, csaknem húszszázalékos bukással, 5,7 százalékot ért el. Delegálásakor persze ez még nem így volt, és furcsa is lenne, ha a demokratikus legitimáció iránt ambivalens hozzáállást tanúsító Brüsszelt ez zavarná.

Mivel a bizottság a transzparencia iránt elkötelezett módon mondja a semmit, megtudtuk, hogy a két nagy gondolkodó Európa jövőjéről, a megosztottság felszámolásáról szokott beszélgetni. Ilyesmiről sokan szoktunk elmélkedni egy fröccs felett, csak azt nem jelentik be Brüsszelben, mert vajmi kevés befolyása van az európaiak életére. A két cimbora, Frans és George baráti beszélgetésének viszont igen. Bár a demokratikus legitimációjuk minderre azért legalábbis kérdéses.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/115728/Frans_es_George_a_valosag_ellen

Lovas István Budapest és Damaszkusz

Nyugati hatalmi körök gáztámadása két ország demokratikus döntése ellen

Magyar Hírlap

Nagyjából egy időben ért világrengető támadás két fővárost, annak két kormányát és az őket megválasztó népet. A támadók mindkét esetben a nyugati kormányok, kormánykörök, érdekcsoportok és az őket kiszolgáló média. Az ürügy mindkét esetben hamis vád. Damaszkuszba már ténylegesen belelőttek, Budapestbe virtuálisan, mindkettőt további virtuális nuk­leáris opciókkal fenyegetve. 
Nézzük a két hamis zászlós előzményekre hivatkozó támadást. 
A szíriai kormányt, elsősorban a nyugati kormányok és öbölbeli monarchiák által támogatott Fehér Sisakosok nevű „emberbaráti” szervezet bemondása alapján, azzal vádolták – nem először –, hogy vegyi támadást hajtott végre saját népe ellen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115721/Budapest_es_Damaszkusz

Putyin: Káoszhoz fog vezetni, ha a Nyugat folytatja a Szíria elleni támadásokat

Washington újabb szankciókat jelent be Oroszország ellen - Az orosz és az iráni elnök egyetért abban, hogy a szombati katonai akció ártott a konfliktus politikai rendezési esélyeinek - Macron: Franciaország nem indított háborút Aszad ellen

MH/MTI – 2018.04.15. 19:27 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint káoszhoz fog vezetni a nemzetközi kapcsolatokban, ha a Nyugat további támadásokat intéz Szíria ellen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/115684/Putyin_Kaoszhoz_fog_vezetni_ha_a_Nyugat_folytatja_a_Sziria_elleni_tamadasokat