2017, október 13 - 07:59 Sajtószemle

Megkezdődött a háború Szíria felosztásáért

 

Még hogyha hátat is fordítunk, el tudjuk-e kerülni a konzekvenciákat? Nem. Ha mi nem megyünk Szíriába, Szíria jön el hozzánk

 

Erdoğan külföldön is elkezdett rendet rakni, nem is akárhogy

Törökország a belföldi tisztogatásokkal párhuzamosan belekavar a szíriai káoszba. Öt éve halogatott hadjáratot indított, NATO-szövetségeseit is összezavarva.Tovább

– elmélkedett Recep Tayyip Erdoğan még tavaly, majd kihasított a törökök által támogatott milíciák számára egy határ menti övezetet, mellyel nemcsak katonai hídfőhöz jutott, hanem éket is vert a kurd kantonok közé. Erdoğan akkor még csak a lábfejét támasztotta be az ajtónyílásba, rá ne csapják véletlenül a szíriai ajtót. A hétvégén azonban már belépett az ajtón, és mélyen az ország belsejében sorakoztatta fel harckocsijait, hogy átkarolja a kurdokat, és egy egész kormányzóságnyi szír területet vonjon ellenőrzése alá.

 

http://index.hu/kulfold/2017/10/12/idlib_sziria_torokorszag_al-kaida_tahrir_as-sam/

 

Drámai fotók a kaliforniai bozóttűz pusztításáról

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította helyi idő szerint kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. A mostani tűzvészt Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbbként tartják számon. Szívszorító képek érkeznek Amerikából porig égett otthonokról, borászatokról, a hatalmas tűz kíméletlen pusztításáról.

 

http://valasz.hu/vilag/dramai-fotok-a-kaliforniai-bozottuz-pusztitasarol-125836

 

Az állam nagyvonalúan lemondott Andy Vajna 1,7 milliárd adóforintjáról

 

Kétszázalékos adókulccsal mesés körülmények között virágzik a kaszinóbiznisz Andy Vajnának egészen 2024-ig és ki tudja még meddig. Az adóoptimalizációra az NGM is engedélyt adott.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20171012_Az_allam_nagyvonaluan_lemondott_Andy_Vajna_17_milliard_adoforintjarol

 

Tényleg létezik egy Soros-terv, és joggal félhet tőle minden politikus

 

A részben Soros György által finanszírozott Full Fact olyan szoftvert fejlesztett, amely képes valós időben megmutatni, ha a médiában valaki nem mond igazat. Nem csoda hát, hogy vannak pártok, melyek úgy gondolják: ezt nem szabad szó nélkül hagyni. Az eszközt már tesztelik a briteknél, angol nyelven már novembertől jöhet az éles üzem.

 

http://hvg.hu/tudomany/20171012_full_fact_alhirek_kiszurese_kamu_tenyek_ellenorzese_soros_terv

 

Deutsch Tamás elismerte, „kis csibészséggel” többször is kitölthető a Soros-konzultáció

 

A Hír Tv Célpont című műsora nemrég letesztelte a 7,2 milliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció internetes felületét. Ekkor derült ki, hogy egy óra alatt egy ember, akár nyolcvanszor is visszaküldheti a hét kérdésre adott válaszát.

A Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás a Hír Tv kérdésére ma elismerte, a „magyaros csibészség és magyaros virtus” megtalálhatja a lehetőséget arra, hogy kijátssza a rendszert. De csak akkor, ha valaki direkt huncutkodni akar, mondta.

http://24.hu/belfold/2017/10/12/deutsch-tamas-elismerte-kis-csibeszseggel-tobbszor-is-kitoltheto-a-soros-konzultacio/

 

Megjöttek az álturisták, akik kifaggatnak minket a Soros-tervről

Rejtett kamerával kíváncsiskodtunk, hogy mi a magyarok véleménye a legújabb kormányplakátokról. Hogyan magyarázná el egy turistának a Soros-tervet? Ahogy a nyári plakátkampánynál, most is turistaként kérdeztünk embereket a konzultációs Soros-plakátokról. Magyar felírattal

 http://index.hu/video/2017/10/12/turista_soros_terv_plakat_propaganda/

 ORBÁN VIKTOR: A KERESZTÉNYSÉG A LEGÜLDÖZÖTTEBB VALLÁS A VILÁGON

 

HIRADO.HU, MTI

Magyar Idők Online

Kifinomult és rafinált módszerekkel dolgoznak a keresztényüldözök, amely módszer igazságtalan, diszkriminatív és fájdalmas, de elviselhető – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről – Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című budapesti konferencián elmondott köszöntőbeszédében. A kormányfő szerint Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba, Magyarország azonban azt vallja: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Közölte: Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését.

 

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-keresztenyseg-leguldozottebb-vallas-vilagon-2330992/

 

Kilométerekről bűzlik a pályázat, amit Orbán védett a parlamentben

 

Megszereztük a pályázatok bontási jegyzőkönyveit, amikből tényleg a Hadházy által leírtak látszanak.

A GE tehát mindkét pályázaton több mint 700 millióval olcsóbb ajánlatot tett, és az aneszteziológiai munkaállomások bontási dokumentációja szerint annál a pályázatnál még érdemi minőségi különbség sem volt a GE, a NovelMedix és a Med & Trade Co ajánlata között. A GE ezért is fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hiszen úgy ítélték meg, hogy ők tették a legversenyképesebb ajánlatokat, mégis szabályozási eszközökkel ütötték el őket a győzelemtől.

 

https://444.hu/2017/10/12/kilometerekrol-buzlik-a-palyazat-amit-orban-vedett-a-parlamentben

 

Újabb egészségügyi közbeszerzést függesztettek fel

 

 

Az LMP társelnöke arról beszélt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által kiírt pályázat résztvevőiknek 16 kórházba kellett volna hatféle laborgépet szállítaniuk, ám ez nehezen megvalósítható a potenciális pályázók számára: a laborgép fogalma nagyon tág, ezért nincs olyan gyártó, amelyik egyszerre gyártaná az összeset. A politikus hasonlata szerint olyan ez, mintha egy közbeszerzést "közlekedési eszközökre" írna ki a kormány, de ebben egyszerre kérne ajánlatot személyautókra, teherautókra, repülőgépekre, kishajókra és villanymozdonyokra.

Az állam így a kiírással kikényszeríti, hogy az értékesítési láncba kapcsolódjon be egy úgynevezett "csomagolócég", amelyiknek nincs más feladata, csak összevásárolja a gépeket, majd azokat továbbadja úgy, hogy rárakta a saját haszonkulcsát .

 

http://index.hu/gazdasag/2017/10/12/ujabb_egeszsegugyi_kozbeszerzest_fuggesztettek_fel/

 

Ilyen, mikor nem a "jószerencse", hanem a piac határozza meg Mészáros cégének sikerét

 

Újabb történelmi csúcson zárt a BUX, de Mészáros Lőrinc és Schmidt Mária nem örülhet annyira.

http://hvg.hu/gazdasag/20171012_Meszaros_schmidt_bux

 

Duplán verték át a tanárokat

A kormány sosem látott emelésről beszél, miközben a pedagógusok fizetésének reálértéke alig üti meg a tíz évvel korábbi szintet. A szakszervezet szerint becsapták az oktatókat.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142955-duplan-vertek-at-a-tanarokat

 

Polt Péter, az érinthetetlen - Megtagadták a népszavazást

Megtagadta a legfőbb ügyésszel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).   Az NVB szerint a Momentum Mozgalom, illetve a Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő által benyújtott kérdések tiltott tárgykörbe - az Országgyűlés szervezetalakítási és személyi hatáskörébe - ütköznek, ezért nem lehet róluk népszavazást tartani - informál az MTI.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142950-polt-peter-az-erinthetetlen---megtagadtak-a-nepszavazast

 

Új földesurak a tokaji borvidéken

Legfeljebb tíz forintot fizet kilónként a szőlőért az állami kereskedőház. A helyiek földmutyit sejtenek, de a síráson kívül nem sokat tehetnek.

 

http://nepszava.hu/cikk/1142897-uj-foldesurak-a-tokaji-borvideken

 

Szörényi hisz a Soros-tervben, de elege van a plakátokból

 

A Kossuth-díjas művész egyetért a plakátok üzenetével, de zavarja a jelenlétük. Szerinte van egy világmegváltó terv, amire Soros zsebében lapul a pénz.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171012-szorenyi-hisz-a-soros-tervben-de-elege-van-a-plakatokbol

 

Tanárhiány: Van olyan középiskola, ahol idén még nem volt matematika óra

 

Egy Nógrád megyei iskola pedig hat hét alatt négy informatikatanárt fogyasztott el, akik közalkalmazottként még a pedagógusi bérnél is kevesebbet kaptak.

egy ceglédi középiskolában van olyan osztály, ahol idén még nem volt matematika- és angolóra, mert nincs tanár.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171012-tanarhiany-van-olyan-kozepiskola-ahol-iden-meg-nem-volt-matematika-ora

 

A Jobbik feljelentette Sorost, hogy kiderüljön, van-e Soros-terv

Az MTI szerint Mirkóczki azt mondta:

 

amennyiben a rendőrség mégsem rendeli el a nyomozást, a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is papírja lesz arról, hogy amit tesznek, az egy hatalmas agymosás, egy hatalmas hazugság.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/12/a_jobbik_feljelentette_sorost_hogy_kideruljon_van-e_soros-terv/

 

Deutsch Tamás feljelentette Gyurcsányékat az EU-nál

 

Meglepőt húzott Deutsch Tamás, mivel közölte: feljelenti az EU-nál Gyurcsányékat. A fideszes EP-képviselő az unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz kíván fordulni beadványával – számolt be az MTI.

Az érvelése annyi, hogy Gyurcsányék cége, az Altus a korábbi években nyert uniós projekteket. Idén pedig adott kölcsön Czeglédy Csaba cégének, majd teljesen más ügyben Czeglédy büntetőeljárás alá került adócsalás és más vádak miatt. Korábban Czeglédy jogászként képviselte az Altust is bizonyos meg nem nevezett ügyekben.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/10/12/deutsch_tamas_feljelentette_gyurcsanyekat_az_eu-nal/

 

Közös ellenzéki tüntetés körvonalazódik október 23-án

 

Gulyás Márton aktivista a Közös Ország Mozgalom nevében most tüntetést hirdetett, és csütörtökön kiküldött közleménye szerint a legtöbb párt már rábólintott a közös fellépésre.

Nyolc ellenzéki párt – Demokratikus Koalíció, Együtt, Liberálisok, Lehet Más a Politika (egyeztetés alatt), Modern Magyarország Mozgalom, Momentum Mozgalom, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért – és a civil szféra prominensei közös demonstráción követelik az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását.

Két dolog rögtön szemet szúrhat. Egyrészt hogy a Jobbik véletlenül sincs a felsoroltak között, illetve hogy az LMP egyeztetés alatt van, vagyis Szél Bernadették még nem mondtak igent a közösködésre.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/12/kozos_ellenzeki_tuntetes_korvonalazodik_oktober_23-an/

 

Nem vesz részt az LMP és a Momentum az október 23-i összellenzéki tüntetésen

 

Hadházy Ákos, a párt társelnöke az ATV-ben bejelentette, hogy végül nem vesznek részt az eseményen.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/12/nem_vesz_reszt_az_lmp_az_oktober_23-i_osszellenzeki_tuntetesen/

 

 

Molnár Gyula szurkol, hogy ne nőjön Szél Bernadett népszerűsége

 

Önkritikus, ám optimista hangvételű interjút adott a Heti Válasznak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke a Botka László visszalépése után előállt helyzetéről, és a jövő évi választások esélyeiről beszélt. Az interjú legérdekesebb része pedig az volt, hogy feltűnően sokat ostorozta Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

Molnár azzal indokolta, hogy az MSZP nem áll Szél Bernadett mögé, hogy

Szél nem rendelkezik még csak azokkal az előnyökkel sem, amelyek Botka Lászlóban megvoltak.

 

http://index.hu/belfold/2017/10/12/molnar_gyula_szurkol_hogy_ne_nojon_szel_bernadett_nepszerusege/

 

Nem csak az MSZP szenved: szerte Európában bukásra áll a baloldal

2017 már eddig is a mérsékelt baloldal fekete éve volt, s hol van még a vége? Berlin után Bécs és Prága lehetnek a következő vereségek helyszínei.

 

http://valasz.hu/vilag/nem-csak-az-mszp-szenved-egesz-europaban-bukasra-all-van-a-baloldal-125891

 

A lelkész, a főrabbi és a püspök válaszai a menekültválságról

Milyen az, amikor a kormány kéri az egyházakat, hogy segítsenek az elismert menekültek befogadásában? A lelkész, a főrabbi és a püspök válasza.

Sosem gondoltam volna, hogy egy jobboldali lap újságírójaként, római katolikusként egyszer a Mazsihisz székházában fogok beszélgetést moderálni, ahol egymással évszázadokig harcoló történelmi vallások képviselői a legnagyobb egyetértésben beszélgetnek a jelenlegi helyzetről. Vagyis arról, hogy miközben a kormány megoldotta a határ őrizetét, szervezett formába terelte a bevándorlók érkezését és a menekültkérelmek elbírálását, a felheccelt lakosság szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni azzal az évi 400 emberrel sem, akinek a szigorú magyar hatóságok megadják a menekült vagy oltalmazotti státuszt. 

http://valasz.hu/itthon/a-lelkesz-a-forabbi-es-a-puspok-valaszai-a-menekultvalsagrol-125890

 

Félt visszatérni Őcsénybe a panziós, de semmit sem bánt meg – videó

 

Miután a helyiek kiutálták a menekülteket a faluból, nagyjából két hétig Fenyvesi Zoltán sem volt Őcsényben. Vele tartottunk, amikor először ment vissza a panzióba. Az a terve, hogy higgadtan megbeszéli a falubeliekkel, ki mit rontott el, ő ugyanis Őcsényben képzeli el a jövőt.

 

http://hvg.hu/itthon/20171012_Felt_visszaterni_Ocsenybe_a_panzios_de_semmit_sem_bant_meg__video

 

A Origo Filmklub teljes stábja felmondott

tt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt.

2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vallanánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy „Kóla, popcorn és migránspropaganda” című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk […] Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni.
A teljes nyilatkozat itt olvasható.

Az aláírók alapján az ötfős stáb minden tagja távozik.

http://valasz.hu/itthon/a-origo-filmklub-teljes-stabja-felmondott-125885

 

Hogyan ragasztotta át értelmesre a kormány gyűlöletplakátját ez a szolnoki lakos

Plakáthackerünket „rettenet mód idegesítette” ez a hangulatkeltés, az „oszlopon lógó szir-szarokat” szíve szerint leszaggatta volna, amikor meglátta,

„de inkább elvetettem az ilyen mértékű rombolást".

Úgyhogy

„kis méregetés következett, majd a javítás.”

Ehhez mindössze 7 A3-as lapot kellett kinyomtatnia, fogott némi kétoldalú ragasztót, és perceken belül sikerült is értelmessé varázsolnia az óriásplakátot. És hogy Szolnoknak mekkora szüksége van egy ilyen öntevékeny közéleti grafikusra? Hát

https://444.hu/2017/10/12/hogyan-ragasztotta-at-ertelmesre-a-kormany-gyuloletplakatjat-ez-a-szolnoki-lakos

 

„Elmegyek Afrikába, és azt hallom, hogy miért őket oktatjuk, mikor a magyarországi helyzettel sem tudunk mit kezdeni."

 

Nagyon-nagyon sokszor járnak magyarországi ügyek az asztalomon. A menekültek jogai az európai értékekben gyökereznek, Magyarország pedig pont az Európai Unió tagjaként lett az egész menekültügyi rendszer lebontásának az élharcosa, már csak ezért is a megkülönböztetett figyelem.”

Ezt Salil Shetty, az Amnesty international nevű civil szervezet főtitkára mondta, aki szerdán este a CEU-n tartott előadást, utána pedig a 444-nek adott interjút. Arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek kulcsszerepe van abban, hogy az illiberálisnak nevezett hozzáállás terjed az Európai Unióban. Szerinte a lengyel változásoknál direktben tetten érhető Orbán hatása, ők egyértelműen a magyar miniszterelnöktől vettek át megoldásokat.

https://444.hu/2017/10/12/elmegyek-afrikaba-es-azt-hallom-hogy-miert-oket-oktatjuk-mikor-a-magyarorszagi-helyzettel-sem-tudunk-mit-kezdeni

 

„Ha tovább folyik az antiszemita és idegenellenes uszítás, akkor el fogunk érkezni a kristályéjszakához”

budapestbeacon.hu

Az őcsényi félpogrommal kapcsolatos kijelentései miatt „Orbán Viktor Goebbels színvonalára süllyedt” – mondja Karsai László. A Szegedi Egyetem történészprofesszorát a történtek a kristályéjszakára emlékeztetik. A Soá-kutató úgy jósol: a cigányok – mint a legszegényebbek és a legvédtelenebbek – inkább fognak pogromok áldozatául esni, mint a zsidók.

 

http://hu.budapestbeacon.com/egyeb/ha-tovabb-folyik-az-antiszemita-es-idegenellenes-uszitas-akkor-el-fogunk-erkezni-kristalyejszakahoz/

 

Kövér László hivatala letiltatta egy blog logóját

 

A Kossuth tér felújítása óta már nem lehet csak úgy bárkinek használnia vizuális elemként a Parlament épületét. Most épp egy tematikus blognak kellett beadnia a derekát.

 

http://hvg.hu/kkv/20171012_Kover_Laszlo_hivatala_letiltatta_egy_blog_logojat

 

Orbán Viktor a frontvonalban teszteli háromharmados népszerűségű kedvencét

 

Hihetetlennek tűnő jelenségbe: egy összpárti, mondhatni szivárványkoalíciós Gulyás Gergely fan clubba botlottunk a parlamentben, amikor nekiláttunk, hogy megrajzoljuk a Fidesz új frakcióvezetőjének portréját. A 36 éves politikus múlt héttől száztizennégy, nála zömmel idősebb képviselőt irányít. Pályája 7 év alatt ívelt fel a Fideszben, de párttársai szerint ez még nem a vége. Sikertörténet Ceaușescu-kivégzéstől a pacalos galuskáig.

 

Az új frakcióvezető – ahogy arra fentebb már röviden utaltunk – az ellenzék körében is szinte példátlannak mondható népszerűségnek örvend: „Nagyon intelligens”, „hihetetlen jól vág az esze, tájékozott és felkészült”, „szakmailag és emberileg is maximálisan korrekt” – ezt mind a kormánypártokat amúgy zsigerből utáló MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők mondták róla – méghozzá úgy, hogy később sem tettek mellé egyetlen negatív jelzőt sem.

„A fideszesek azon szűk csoportjához tartozik, akikkel szót lehet érteni és normális viszonyt lehet kialakítani. Ha a Fidesz vezetése ilyen emberekből állna, kevesebb gondja lenne az országnak”

– jellemezte például Gulyást az MSZP-s Bárándy Gergely, aki a parlament törvényalkotási bizottságának alelnökeként vívott vele hétről hétre politikai csörtéket.

http://hvg.hu/itthon/20171012_gulyas_gergely_portre

 

Mémeth Szilárd - Németh-mémek minden mennyiségben

 

Németh Szilárd-mémversenyt hirdetett a Hírcsárda, az internet népe pedig nem volt rest.

Németh Szilárd a Trónok harcában, az Abbey roadon, a két World Trade Centerben, pengeélen, a határon, a Gellért-hegyen - RezsiSzilárd minden mennyiségben a Hírcsárda mémversenyén. Az álhíroldal a széttárt karú Németh-fotóval kért és kapott mémeket.

Itt lehet ezeket megtekinteni.

http://hvg.hu/elet/20171012_Memeth_Szilard__Nemethmemek_minden_mennyisegben

 

Mindent egy lapra tett fel az eladósodott Csíki Sör?

 

Nincs jó helyzetben a kormány kedvenc sörgyára, az eladósodás üteme gyorsabb, mint a forgalomnövekedésé. A cég 19-re húzott lapot, hamarosan kiderül, jól tette-e. A Csíki sör tagad mindent, szerinte jók a tendenciák.

 

http://hvg.hu/kkv/20171012_Mindent_egy_lapra_tett_fel_az_eladosodott_Csiki_Sor

 

Egy volt telesportos is érintett a legújabb újbudai telekbotrányban

 

Gondosan titkolt nyílt pályázat, az arra jelentkező cégek között személyi összefonódások, strómanszerű megoldások – úgy fest, az állam megint nem járt túl jól, amikor megvált egy értékes ingatlanától.

http://hvg.hu/gazdasag/20171012_Egy_volt_telesportos_is_erintett_a_legujabb_ujbudai_telekbotranyban

 

A TAKARÓ ÉS A NYÚJTÓZÁS

Jakubász Tamás Magyar Idők

 

Az élet egyik legnagyobb talánya minden bizonnyal az, hogyan is fogjunk hozzá az olyan dolgokhoz, amelyek az átlagosnál nagyobb erőfeszítést követelnek meg tőlünk, s első látásra talán túl is mutatnak képességeinken. Az ilyen helyzetek buktatók sokaságát tartogathatják, így a vágyott diadal mellett számolni kell a megsemmisítő lebőgés lehetőségével is. Bizonyára sokat tudna erről mesélni az MSZP frissen levitézlett miniszterelnök-jelöltje: Botka Lászlóra olyannyira nagy volt a rá álmodott választási kampánykabát, hogy fél évvel a voksolás előtt elbukott.

A szegedi polgármestert persze nem elegáns egymagában emlegetni, a baloldal megannyi szereplője bizonyította már ugyanis, hogy nem tud megfelelni az elvárásoknak. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/takaro-es-nyujtozas-2329438/

 

A GÖNCZ-SZOBOR MARGÓJÁRA

Csépányi Balázs Magyar Idők

 

Felavatták Göncz Árpád mellszobrát az Óbudai Egyetem parkban. Beszédet mondott Gönczöl Katalin egykori ombudsman és Bojár Gábor üzletember, közreműködtek: Koncz Zsuzsa, Bródy János és Jordán Tamás. Az eseményen ott volt mások mellett Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere, Kósáné Kovács Magda volt MSZP-s képviselő, Görgey Gábor író, Mécs Imre volt szabad demokrata és szocialista politikus, Majtényi LászlóFekete-Győr András