2017, november 15 - 08:17 Sajtószemle

Trükkök és praktikák a tudomány világában – egy professzor szubjektív vallomása a kutatás belső világáról

 

A tudomány civilizációnk legnagyobb vívmánya, mert olyan eszközt adott az emberiség kezébe, melynek révén megismerhetjük a világot, benne önmagunkat. A tudományt gyakran támadja a tudatlanság és a téveszmés gondolkodás, szakmai berkekben azonban ritkán tárgyalják nyilvánosan a hivatás árnyoldalait, ha mégis, akkor nem kerül terítékre a problémák teljes spektruma. Boldogkői Zsolt professzor egy többrészes írásban megpróbálkozik ezzel a feladattal, vállalva annak kockázatát, hogy sokak haragját magára vonja. Bemutatja, hogy a kutatók ugyanolyan „gyarlók”, mint más emberek, bármilyen ranggal és elismertséggel is rendelkezzenek, illetve hogy a tudomány maga számos buktatón keresztül találja meg a helyes utat. Vélemény.

 

http://hvg.hu/tudomany/20171113_modern_tudomany_belso_vilaga_kutatas_tanulmanyiras_publikaciok_phd_kepzes

 

Nagyon meredek jóslattal állt elő Stephen Hawking

 

Szó szerint pokollá válhat a Föld Stephen Hawking szerint a globális felmelegedés és a globalizáció nem kívánt hatásai miatt – habár mi ezt már aligha fogjuk megélni.

"a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva" (...) "addig fokozatosan romolhat a helyzet, így például már 50 év múlva sem lesz túl jó."

Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Stephen Hawking több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé. Szűk egy évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban emlegetett világvégét, idén májusban pedig azt mondta, az emberiségnek 100 éve van hátra (a Földön). Most egy újabb sötét jóslattal állt elő, ami ugyan hosszabb távú probléma, eddig azonban a legsúlyosabb.

http://hvg.hu/tudomany/20171113_stephen_hawking_vilagvege_apokalipszis_fold

 Egy utcapszichológus egyetlen mondatban megfejtette a magyar kormány lelkét

 

 

Éles szemű utcapszichológus mászkál a Margit-híd környékén, ráadásul ingyen analizál. Legutóbbi diagnózisát Iván fotózta le.

 

https://444.hu/2017/11/14/egy-utcapszichologus-egyetlen-mondatban-megfejtette-a-magyar-kormany-lelket

 

Szijjártó bekérette az amerikai ügyvivőt

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium újra bekérette az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, David Kostelancikot, miután kiderült, hogy a Trump-kormányzat közel 190 millió forinttal támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon, tudta meg az RTL Híradó.

A magyar külügyminisztérium a múlt héten még csak szokatlannak nevezte a lépést. "Tanulmányozzuk a szándékot és a célt, egyelőre nem kívánjuk kommentálni" – írták akkor. Az RTL Híradó szerint viszont a magyar külügy most ismét bekérette az amerikai ügyvivőt, Szijjártóék a csatornával azt közölték, hogy magyarázatot kértek az ügyvivőtől a magyar médiának szánt pénzről, a lépést ugyanis a választások előtti politikai beavatkozásnak tekintik.

Ugyanerről beszélt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője is a keddi sajtótájékozatóján, ahol azt mondta: "Ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg."

 

http://index.hu/belfold/2017/11/14/szijjarto_bekerette_az_amerikai_ugyvivot/

 

Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése

 

A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most ennél is nagyobb pofonra készül: több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok

 

http://24.hu/kozelet/2017/11/14/levegoben-log-az-osszes-unios-tamogatas-felfuggesztese/

 

Magyarországon dőlhet el az EU jövője

 

Ez EU költségvetésének nettó befizető tagállamai egyre inkább hajlanak arra, hogy jogállami követelményekkel bővítsék a következő hétéves költségvetés támogatásainak kifizetését. A lengyel és a magyar kormány demokráciadeficitjét unták meg, látva, hogy mindkét ország gazdasága a közös büdzsé köldökzsinórján lóg.

 

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyarorszagon_dolhet_el_az_eu_jovoje.651155.html

 

A BBC azt találgatja, ledobják-e az uniós „atombombát” Magyarországra és Lengyelországra

 

Az Európa illiberális demokráciáiként emlegetett Lengyelország és Magyarország a bírálatok szerint egyre távolodik a demokratikus értékektől, egyre több konfliktusa van az Európai Unióval mindkét tagállamnak, de kérdés, megérné-e a legsúlyosabb uniós szankciót alkalmazni velük szemben.

 

http://hvg.hu/vilag/20171114_a_bbc_azt_talalgatja_ledobjae_az_eu_az_atombombat_magyarorszagra_es_lengyelorszagra

 

A fideszesek szerint sem érdemelnek milliós fizetéseket a focisták – videó

 

Az érvelés szerint az MLSZ független, a politika nem tud beleszólni a fizetésekbe, a fociba ölt százmilliárdok azért jó célra mentek, a jövőben már csak jól kell focizni. Képviselőket kérdeztünk a magyar foci fényes sikereiről. Videó.

 

http://hvg.hu/itthon/20171114_a_fideszesek_szerint_sem_erdemelnek_millios_fizeteseket_a_focistak

 

Állami kétmilliárdból zárkózna fel egy magyar sportág a Nyugathoz

 

A régiós összefogás és a Visegrádi Négyek elérték a videojátékokat is, kiderült, hogyan talált egymásra az Egymillión a magyar e-sportért Egyesület és a kormány. Itt egy civil szervezet, akire partnerként tekintenek.

Ahogy megírtuk korábban, kétmilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar e-sportot, a feladat irányítója a Digitális Jólét Program, a másik oldalon pedig Magyarország legrégebbi és legnagyobb, alulról építkező e-sport-szervezete áll, egy saját ötlettel, amit – úgy néz ki – sikerre vittek.

Dénes Ferenc sportközgazdász korábbi feltevése az volt, hogy kétmilliárdos támogatás mellett célkitűzés lehet, hogy Magyarország Európa e-sport-nagyhatalma legyen. Kiderült, a szakember ráérzett. A

http://hvg.hu/itthon/20171114_Allami_ketmilliardbol_zarkozna_fel_egy_magyar_sportag_a_nyugathoz

 

A választáson 1 százalékot sem elérő pártok vezetőinek a saját vagyonukkal kell felelniük

 

A parlament döntött a kampányfinanszírozási törvény módosításával: ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson 1 százalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

 

https://444.hu/2017/11/14/a-valasztason-1-szazalekot-sem-elero-partok-vezetoinek-a-sajat-vagyonukkal-kell-felelniuk

 

Kormánymédiában migránsozott a röszkei fordítási botrány vádlottja

 

Elképesztő leleplezésekkel állt elő a kormányhoz hű média új menekültügyi szakértője: Katona Madga Nasrin, a közel-keleti nyelvek tolmácsa csak azt nem mondta el a Figyelőnek adott nagyinterjújában, hogy ő a fordítási botrány néven ismert ügy vádlottja. És egyébként büntetett előéletű. Korábban nyolc hónap börtönre ítéltek, két évre felfüggesztve, hamis vádért.

A menekültügyet tolmácsként ismerő, korábban Afganisztánban élő Katona Nasrin a Figyelő címlapsztorijában apokaliptikus képet festett a hazai menekülthelyzetről. Szavai szerint Magyarországon „a radikális iszlám mozgatja a szálakat”, saját szemével látta, hogy a Keletiben pakisztáni harcosok táboroztak katonai vezetőjük irányítása alatt, a civil szervezetek titokzatos „bomlasztó tevékenységet” végeznek a menekülttáborokban, és ráadásul pórázon rángatják a tolmácsokat, akik aztán a migránsok szószólóiként működnek a bíróságokon. Katona erős kritikával említi a tranzitzónában szívatott menekült család történetét is, amelyről lapunk írt cikket.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/14/roszkei_per_forditasi_botrany_katona_magda_nasrin_hamis_vad/

 

Schlecht Csaba: Magyarországnak jobb lenne, ha Vona lenne a miniszterelnök

 

Az első Orbán-kormány idején kirobbant Kaya Ibrahim-botrány után több mint egy évtizedig visszavonultan élő Schlecht Csabát nevezték ki kedden a Magyar Nemzet főszerkesztőjének. Villáminterjú.

 

http://24.hu/kozelet/2017/11/14/schlecht-csaba-magyarorszagnak-jobb-lenne-ha-vona-lenne-a-miniszterelnok/

 

GULYÁS GERGELY: BRÜSSZEL NEM TETT LE A CSŐDÖT MONDOTT KVÓTARENDSZERRŐL

MTI MAGYAR IDŐK

A teljes kudarc és a nyilvánvaló végrehajthatatlanság ellenére az Európai Unió nem tett le arról, hogy felső határ nélküli betelepítési kvótákat vezessen be – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

·         Aggasztó az uniós intézmények valóságtagadása

·         Törökországból 50 ezer ember betelepítését tennék lehetővé

·         Niedermüller Péter is támogatta a felső korlát nélküli betelepítési kvótákat

·         Guy Verhofstadtot egy szélsőséges, kirekesztést támogató és antidemokratikus politikusként tartják számon

·         A Jobbik esetén alappal fogalmazható meg „a Simicska Lajossal való nyílt összefonódás

·         A Momentum Soros György szervezeteinek érdekképviseletét látja el

 

·         http://magyaridok.hu/belfold/gulyas-gergely-brusszel-nem-tett-le-csodot-mondott-kvotarendszerrol-2454523/

 

Breaking - Döbbenetes levelet hozott nyilvánosságra Tvrtko - burtális vádak KERO ügyében

Kerényi Miklós Gábort előző nap, az ATV adásában már szembesítették a Tvrtko oldalán megjelent levélben szereplő történettel, KERO az adásban tagadta ezt. Korábban azonban a Lokálnak azt monda: lehet, hogy történt ilyen, de akkor az pedagógiai hiba volt.

Tvrtko most ezt tette közzé:

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/dobbenetes-levelet-hozott-nyilvanossagra-tvrtko/d56662g

 

"Gratulálok! Akkor mindenki intézze el!" - Orbán Viktor az atv.hu-nak a Tállai-ügyről

 

"Gratulálok!" "Akkor mindenki intézze el!" - mondta Orbán Viktor a parlamenti folyosón, amikor az ATV főmunkatársa arról kérdezte, hogy Tállai András elintézte a választókörzetének, hogy olcsóbb legyen a benzin.

Tállai András hétfőn az RTL Klubnak azt mondta, nem élt vissza hatalmával. 
"Én nem mint NAV-vezető jártam el, nem írtam levelet, mint NAV-vezető, nem hívtam fel a hivatalomból senkit. Elmondtam, hogy hogy történt: képviseltem az emberek érdekét. Tájékozódni szerettünk volna arról, hogy mi ennek az oka" - mondta a Híradóban. Tállai András szerint az üzemanyag-kereskedőknek csökkenteniük kellene az árakat ott, ahol szegényebb emberek élnek.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-gratulalok-akkor-mindenki-intezze-el-orban-viktor-az-atv-hu-nak-a-tallai-ugyrol/hirkereso

 

Miért mondta Kubatov a Fidesz-kongresszuson, hogy az MSZP kieshet a parlamentből?

 

Vészcsengő, jelzés a baloldalnak: ha kiesik az MSZP a parlamentből, a baloldalion visszatérhet a Gyurcsány-korszak – fideszes forrásunk szerint nem "rosszindulatból" mondta Kubatov a kiesős mondatot. Az MSZP gyengüléséből persze a Fidesz is profitálni akar, a kétharmad miatt. Orbán Viktor pedig már 2014 áprilisában megmondta: a baloldalt is magába foglaló nemzeti közösséget akar építeni.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-miert-mondta-kubatov-a-fidesz-kongresszuson-hogy-az-mszp-kieshet-a-parlamentbol

 

RED néven radikális mozgalmat indít Ujhelyi István, az MSZP korábbi alelnöke

 

Értesülésünk szerint Radikális Európai Demokraták (RED) néven új mozgalmat indít Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki néhány héttel ezelőtt az általa önsorsrontónak tartott ellenzéki stratégia kritikájaként lemondott az MSZP alelnöki tisztségéről. Forrásaink szerint Ujhelyi nem egy új, a jövő évi országgyűlési választáson induló pártot, hanem egy európai ügyekkel foglalkozó mozgalom elindítását jelenti be a mai napon.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-red-neven-radikalis-mozgalmat-indit-ujhelyi-istvan-az-mszp-korabbi-alelnoke

 

Ma Magyarországon életveszély minden műtét

 

Meg akarja úszni fertőzés nélkül? Irány Ausztria. Genny kórházban és közéletben. Vélemény.

http://24.hu/poszt-itt/2017/11/10/kerekgyarto-istvan/

Van, hogy a menekült keresi a legtöbb pénzt a magyar cégnél

Nehéz férfi munkaerőt találni, kemény fizikai munkára. Ezt Kovács Zoltán mondta, egy budapesti székhelyű, használt ruhákkal foglalkozó cég ügyvezetője. A cég megérezte az utóbbi évek munkaerőpiaci válságát: hiába keresnek munkásokat az üzembe, egyszerűen nem tudnak eleget fizetni.

2016-ban azonban gondoltak egyet, és elkezdtek nagyobb számban menekülteket felvenni. Korábban is csináltak már hasonlót, most azonban minden eddiginél jobban rá voltak szorulva. Csak félig jött be a számításuk: volt, aki szőrén-szálán eltűnt, más még ma is ott dolgozik.

A magyar gazdaság egyre jobban rá van szorulva a külföldi munkaerőre, bár ezt nem szívesen vallja be a kormány.

 

 

https://444.hu/2017/11/14/van-hogy-a-menekult-keresi-a-legtobb-penzt-a-magyar-cegnel

Nem hozta le Kovács Zoltán válaszcikkét a Washington Post, azt javasolták neki, inkább kommentelje oda az eredeti cikk alá

Kovács Zoltán kormányszóvivő angol nyelvű blogján panaszolta el, hogy a Washington Post nem volt hajlandó lehozni válaszcikkét. Kovács írásában Magyarország-ellenes véleménybuboréknak nevezi az amerikai lapot, felemlegeti, hogy mennyire nagy a sajtó felelőssége ezekben a hazugságokkal vészterhes időkben, és elmondja, sajnálja, hogy ez lett mára az egykor rangos lapból. 

A kormányszóvivő szerint jelenleg lehetetlen kiegyensúlyozott véleményt olvasni Magyarországról a lapban, a múlt héten például a WaPo két Magyarországot gyalázó írást is közölt. Az egyik cikkben a szerkesztőségi bizottságban is helyet foglaló Anne Applebaum gyakorlatilag mint újbolsevizmusról beszélt az Orbán-kormányról, majd pár nappal később egy másik cikk gyűlöletkeltéssel vádolta meg a magyar kormányt. 

https://444.hu/2017/11/14/nem-hozta-le-kovacs-zoltan-valaszcikket-a-washington-post-azt-javasoltak-neki-inkabb-kommentelje-oda-az-eredeti-cikk-ala

 

A kormányszóvivő lekommunistázta a Washington Postot

 

A kormányszóvivő szerint rendben van, hogy vannak, akik kritizálják a kormányt, de járna nekik a lehetőség, hogy reagáljanak. Véleménye szerint hasonló cenzúra működött a kommunista Magyarországon, ahol a sajtó csak a pártelőírásoknak megfelelő véleményeket hozta le.

 https://index.hu/kulfold/2017/11/14/kovacs_zoltan_washington_post/

 

Három szocialista is igennel szavazott a Czeglédyt elítélő országgyűlési javaslatra

 

Az Országgyűlés kedden határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről. A parlament 148 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el fideszes képviselők erről szóló indítványát.

Ez az indítvány gyakorlatilag Czeglédy bűnösségét mondja ki, amit három szocialista képviselő Molnár ZsoltTukacs István és Kiss László is megszavazott.

168 óra megkérdezte Molnár Zsoltot, miért nyomott igen gombot.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azt mondta,

a nagy hangzavarban véletlenül félrenyomott.

 

http://24.hu/belfold/2017/11/14/harom-szocialista-is-igennel-szavazott-a-czegledyt-elitelo-orszaggyulesi-javaslatra/

 

A világ leggazdagabb egyszázalékának akkora vagyona van, mint a legszegényebb 50 százaléknak összesen

Kedden jelent meg a svájci Credit Suisse tanulmánya, ami azt vizsgálta, hogyan áll a világ leggazdagabb embereinek vagyona a világ többi emberének megtakarításához képest. És azt találták, hogy a Föld lakosságának leggazdagabb 1 százaléka pont akkora vagyonnal rendelkezik, mint a legszegényebb 50 százalék, azaz 3,8 milliárd ember. 

A jelentés szerint a leggazdagabbak vagyona az elmúlt években jelentősen megnőtt: míg 2008-ban még csak az összvagyon 42,5 százalékát birtokolták, 2017-re ez 50,1 százalék lett.

Az évente megjelenő jelentés kitér arra is, hogy a leggazdagabb 1 százalék részesedése a válság óta folyamatosan nőtt, 2013-ban visszatért a 2000-es szintre, azóta pedig új csúcsot ért el. 

https://444.hu/2017/11/14/a-vilag-leggazdagabb-egyszazalekanak-akkora-vagyona-van-mint-a-legszegenyebb-50-szazaleknak-osszesen

Mi a baja Orbánnak a Nyugattal?

 

Orbán Viktor a vasárnapi kongresszusi beszédében már a Nyugat legyőzéséről beszélt. A nyugati világ elleni retorikája ugyanakkor nem újdonság. A kormányfő nyilatkozataiból próbáltuk összerakni, mikor és miért haragudott meg a Nyugatra. Az biztos, hogy a dologban a gazdasági válság erősen benne van, de az is, hogy Nyugaton nem lehet olyan hatalma egy vezető politikusnak, mint Oroszországban vagy Kínában.

http://index.hu/belfold/2017/11/14/orban_hanyatlo_nyugat/

 

3,6 százalékot nőtt a GDP

 

3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a bruttó hazai termék idén a harmadik negyedévben a KSH friss adatai alapján. Az előző negyedévhez mérten 0,8 százalékkal nőtt a GDP.

A harmadik negyedévben magasabb fokozatra kapcsolt a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/11/14/3_6_szazalekot_nott_a_gdp/

 

Törvénysértő volt Ahmed H ítéletének felfüggesztése

 

Törvénysértő volt, hogy jogerős ítélet helyett új eljárásra kötelezte a másod fokú bíróság az első fokú bíróságot a terrorizmus vádjával a szegedi bíróság elé állított Ahmed H ügyében - döntött a Kúria kedden.

A Kúriához a Legfőbb Ügyészség fordult a jogorvoslat a törvényesség érdekében eszközével. Ezzel a Legfőbb Ügyészség kezdeményezése ugyan igazolást nyert, de

a Kúria döntése nincs hatással Ahmed H októberben újra indult első fokú tárgyalására.

A budapesti tárgyaláson ugyanakkor Ahmed H is megjelent, de a terrorizmussal vádolt férfinak nem kellett megszólalnia az eljárásban, amelynek ítélethirdetésekor már nem is volt jelen.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/14/ahmed_h_kuria_ugyeszseg_jogorvoslati_kerelme/

 

Akkora a sofőrhiány a BKV-nál, hogy irodai dolgozókat beszélnek rá a vezetésre

 

A lap szerint azt, akinek van megfelelő jogosítványa és egészségügyileg is alkalmas, megpróbálják rábeszélni, hogy úgynevezett besegítő szerződéssel, megemelt óraszámban vezessen a főállása mellett.

 

http://index.hu/belfold/2017/11/14/akkora_a_soforhiany_a_bkv-nal_hogy_irodai_dolgozokat_beszelnek_ra_a_vezetesre/

 

ELLENZÉKVÁLTÓ HANGULAT

Gajdics Ottó Magyar Idők

 

Mindig jól szórakozom a balliberális matekon, amikor a megmondóembereik igyekeznek a saját javukra fordítani a közvélemény-kutatások számait. Azokra a bravúros logikai talajgyakorlatokra gondolok, amelyek eredményeképpen azt az adatot, miszerint a választópolgárok 47 százaléka Orbán Viktort akarja a következő ciklusban is kormányfőnek, úgy lehet előadni, hogy az emberek többsége leváltaná a jelenlegi kormányt.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ellenzekvalto-hangulat-2451280/

 

ALSTOM-BOTRÁNY: NÉGY SZEMÉLYT GYANÚSÍTANAK

Magyar Idők

 

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség az Alstom-ügyben – közölte hétfőn a nyomozó hatóság.

A főügyészség az M2 és M4 metróvonalakra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatos nyomozásban múlt pénteken gyanúsította meg az illetőt – mint bűnsegédet – gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A gyanúsítottat őrizetbe vették, lakóhelyén házkutatást tartottak.

Vallomást tett, a kényszerintézkedések és a gyanúsítás ellen panaszt nem jelentett be. A bíróság a kényszerintézkedés elrendelésének különös okait nem látta megalapozottnak. Az illető szabadlábon védekezhet.

http://magyaridok.hu/belfold/alstom-botrany-negy-szemelyt-gyanusitanak-2451454/

 

A JOBBIK III. RICHÁRDJA

VONA MAJD AZT FOGJA ÁLLÍTANI, HOGY ELÁRULTÁK, PEDIG CSAK ÖNMAGÁT ÉS A VÁLASZTÓIT CSAPTA BE

Varga-Bíró Tamás Magyar Idők

 

A Jobbik III. Richárdja 2018 tavaszán ki fog lovagolni a csatamezőre, hogy ott a választók akaratából elvérezzen. S utolsó szavai ezek lesznek majd: Árulás, árulás, árulás!

 

http://magyaridok.hu/velemeny/jobbik-iii-richardja-2422105/

 

BUCSELLA JÓZSEF TANÍTÁSA

AZ ELLENZÉK ÁLTALÁNOS MÉLYREPÜLÉSÉNEK OKÁT EGYETLEN SZÓVAL KI LEHET FEJEZNI: HITELTELENSÉG

Surján László Magyar Idők

 

Gyurcsány ostobaságot csinált, de ő maga nem ostoba. Ahogy mondják, 19-re lapot húzott. A célja nyilván nem más, mint hogy a legerősebb ellenzéki párt vezetőjeként uralja a 2018 utáni parlamenti csatákat. Ehhez a Jobbikot ki kell lökni a demokratikus pártok sorából, ami Kálmán Olga ide, Kálmán Olga oda, nem lesz nagyon nehéz, és ki kell várni az MSZP zsugorodását.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/bucsella-jozsef-tanitasa-2417824/

 

Így vágtak ki 175 fát az Etele úton, hogy helyet csináljanak az 1-es villamosnak

 

Hétfőn reggel nyolckor elkezdődött Kelenföldön az Etele úti fasor kivágása. Hónapok óta lehetett tudni, hogy eljön ez a pillanat, hiszen minden engedély megvolt már nemcsak a favágáshoz, de a teljes építkezéshez is: az 1-es villamos a most épülő szakasszal végre eléri a Kelenföldi pályaudvart. Ezt a célt nem is vitatja senki – a kivitelezés módját annál inkább. Videóriport.

 

https://atlatszo.hu/2017/11/14/igy-vagtak-ki-175-fat-az-etele-uton-hogy-helyet-csinaljanak-az-1-es-villamosnak/

 

12 milliárd forintos tenderben hirdetett eredményt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság

 

A főigazgatósághoz tartozó épületek karbantartására, javítására és üzemeltetésére kiírt tendert a B+N Referencia Zrt. nyerte el . 

Korábban a B+N Referencia Zrt tarolt a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft. közbeszerzési eljárásán, mert 11,5 milliárd forint értékben nyerte el a B+N épületek, épületrészek, építmények és külső területek takarítását Budapest nyugati részén, valamint a Dunántúl és Észak-Alföld régióban.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/11/12-milliard-forintos-tenderben-hirdetett-eredmenyt-a-kozbeszerzesi-es-ellatasi-foigazgatosag/

 

Lengyel tanácsra alakult meg a Fidesz

Holnap mutatják be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet gondozásában a minap megjelent, A múltból jelen, a jelenből jövő című könyvet. A kötet alcíme árulja el, hogy tulajdonképpen miről is van szó: „Széljegyzetek a magyar nemzeti demokrata ellenzék lengyel kapcsolataihoz a XX. század utolsó harmadában”. Igazi hiánypótló munkával lepte meg az olvasókat Szalai Attila, újságíró-politológus, aki 1970-tól 1990-ig Varsóban élt, majd 2005 és 2013 között a varsói magyar nagykövetségen felsővezetői posztokat töltött be, illetve a Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

 

http://valasz.hu/itthon/lengyel-tanacsra-alakult-meg-a-fidesz-126266

 

Lovász László: Bármelyikünk kifejthet egy Soros-tervet

Címlapinterjút közöl az MTA elnökével a Magyar Nemzet. Az amerikai állampolgársága miatt a Habony-féle fiatalos heccportál által nemzetbiztonsági kockázatnak minősített Lovász László ez ügyben „intelligensebb támadásra volt felkészülve”.

A CEU mellett annak idején nyilvánosan is kiálló elnök az is elárulja, szerinte létezik-e Soros-terv: „Bármelyikünk kifejthet egy ilyet. Hogy aztán az ő (Soros György) véleményének a súlyát mennyire erősíti gazdagsága, az más téma. Ugyanakkor nincs tényszerű információnk arról, hogy a véleménye közvetlen vagy közvetett befolyást gyakorolna az EU döntéseire.” 

 

http://valasz.hu/itthon/lovasz-laszlo-barmelyikunk-kifejthet-egy-soros-tervet-126272

 

Kornai János: Hatalmi piramis épül ki, tetején a legfőbb vezetővel

 

„Azt a rendszertípust, amelyik a demokrácia bizonyos formális jegyeit megtartja ugyan, de a hatalom nem leváltható, autokráciának nevezem” – mondja Kornai János közgazdász, aki Látlelet című könyvében pontos diagnózist ad a 2010 után kialakított politikai rendszerről.

"Bármilyen rendszerben élünk, óriási morális dilemmák merülnek fel, hogyan éljünk, hogyan maradjunk tisztességesek, hogyan segítsünk másokat, hogyan könnyítsünk a körülményeinken. Ez nem dupla vagy semmi játék: vagy sikerül a rendszert megváltoztatni, vagy nem, s az utóbbi esetben minden mindegy. Ellenkezőleg. Ha a fennálló rezsim elég tartósnak ígérkezik, akkor merül fel csak igazán, hogyan lehet, hogyan kell tisztességes emberként, demokrataként élni."

 

http://hvg.hu/itthon/201745__kornai_janos__amagyar_allapotokrol_u_kanyarrol_autokraciarol__veszjelzesek

 

Bencsik András leleplezte, miről szólnak VALÓJÁBAN a Jégkorszak-rajzfilmek

Miután Bencsik felemlegette a rajzfilmet, Bayer még bele is szólt, hogy szokott rajta röhögni, mire a Demokrata főszerkesztője is megjegyzi, hogy igen, nagyon jó rajzfilmekről van szó. De utána komolyabb hangra vált:

„Ha belegondolunk, az arról szól, hogy egy-egy állat nem a saját törzsével, saját fajtájával él együtt, hanem az elefánt, a tigris, a lajhár meg a mittudomén, ezek alkotnak, a másság egy életközösséget, és mennyivel jobb nekik így, mint másképpen.” 

 

https://444.hu/2017/11/14/bencsik-andras-leleplezte-mirol-szolnak-valojaban-a-jegkorszak-rajzfilmek

 

Putyin trollemlékműve a franciaországi II. János Pál pápa szobor

Orosz pénzből, a Kreml jóváhagyásával épült a franciaországi II. János Pál pápa szobor, amelyről el kell távolítani a keresztet. A Nyugattal információs hadviselésben álló orosz propaganda európai lerakatai a keresztény Európa “elképesztő önfeladásáról” (Szijjártó Péter) szónokolnak, a nemzetközivé duzzasztott botrány Moszkva újabb kísérlete lehet Európa megosztására. 

 

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2017/11/14/putyin-trollemlekmuve-a-franciaorszagi-ii-janos-pal-papa-szobor/

 

ELUTASÍTOTTÁK A HELSINKI BIZOTTSÁG KERESETÉT

MTI

Elutasította a Fővárosi Törvényszék kedden, megismételt elsőfokú eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság keresetét abban a személyiségi jogi perben, amelyet a VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté fideszes polgármester ellen indítottak egy Facebook-bejegyzése miatt, miután migránsok jelentek meg 2015 nyarán a józsefvárosi II. János Pál pápa téren. Az ítélet nem jogerős.

http://magyaridok.hu/belfold/elutasitottak-helsinki-bizottsag-keresetet-2454643/

 

Újságírók sem mehetnek már be a börtönökbe

Tovább távolodott a nyilvánosságtól a büntetés-végrehajtás: a civil szervezetek után újabban már kutatóktól és újságíróktól is megvonják a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerüljenek rabokkal.

A  börtön „bezárkózása” nemhogy segítené a szabaduló rabok visszailleszkedését a társadalomba, egyenesen hátráltatja azt – állítják érintett szakemberek. A hazai büntetés-végrehajtás mégis olykor mondvacsinált indokokkal tartja távol a szakembereket és a civileket a raboktól. A Népszavának nyilatkozott egy olyan doktorandusz hallgató, aki a börtönélethez szorosan kapcsolódó témában írja a disszertációját, empirikus kutatás nélkül viszont nem kaphat PhD-fokozatot. A pontos témát kérésére nem írjuk le, egyetemi tanárai már így is figyelmeztették: a jövőjét teszi kockára ebben a szakmában, ha szembemegy a központi akarattal.

http://nepszava.hu/cikk/1145546-ujsagirok-sem-mehetnek-mar-be-a-bortonokbe

 

Marosán György Bizonyítványosztás: Magyarország éves teljesítménye gyenge-közepes

 

A 2018-as választások előtt társadalmunkat a fejlődést meghatározó ágazatok leromlása, a minőségileg fontos területek eróziója jellemzi. Vélemény.

Képzeljünk el egy iskolát, ahol a nebulók teljesítményét rendszeresen kifüggesztik a hirdetőtáblára. Mostanában kerültek nyilvánosságra csemeténk és az osztálytársak elmúlt években elért eredményei. Az üzenőfüzetbe elmulasztottunk ugyan belenézni, de úgy érezzük, bár vannak aggodalmat keltő hírek, azért több a dicsekedni való. Valahogy így vannak a választópolgárok is. Közeledve a 2018-as választásokhoz, a szokásosnál érzékenyebben szemlélik a helyzetértékeléseket: alátámasztják-e vagy ellentmondanak saját előítéleteiknek. És a hírek kaotikusan sokfélék.

http://hvg.hu/gazdasag/20171113_Marosan_Magyarorszag_demokracia_piacgazdasag_versenykepesseg_teljestmny

 

Lezárult a békéscsabaiak Médiatanács elleni pere

 

A Médiatanács korábban Andy Vajna cégét hozta ki győztesnek, emiatt indult a testület ellen az eljárás.

Sokadjára találkoztak ma a bíróságon az Interax Kft., a békéscsabai 88,9 MHz-en 24 éve műsort sugárzó családi vállalkozás képviselői és a békéscsabaiak által beperelt Médiatanács jogi képviselői. A per keddi tárgyalása mindössze néhány perc alatt véget ért, a bíró ugyanis bejelentette, hogy úgy döntött, megszünteti a Mazán Zsolt vezette Interax által hónapokkal ezelőtt indított pert, amelynek célja az volt, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a Médiatanács jogellenesen nyilvánította győztesnek az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségében lévő Radio Plus Kft.-t a 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós frekvenciapályázaton. Mohay György bíró azzal indokolta a mai döntését, hogy a Médiatanács voltaképpen már kijavította a korábbi hibáját akkor, amikor az ügyben született korábbi határozatát megváltoztatva, a Radio Plus Kft.-nél a per ideje alatt történt ügyvezetőváltásra (Bakai Mátyás távozására) hivatkozva kizárta a Vajna-céget a pályázatból, és mégis hajlandó volt az Interax Kft.-t győztesnek nyilvánítani.

Mazán Zsolt, a békéscsabai Interax Kft. ügyvezetője a tárgyalóteremből kilépve felemásan értékelte a 24.hu-nak a fejleményeket. 

 

http://24.hu/media/2017/11/14/lezarult-a-bekescsabaiak-mediatanacs-elleni-pere/

 

Van, ahol már nagyon ciki fideszesnek lenni

Mindössze két apró részlet nem derül ki az EP-alelnöknek készülő Járóka Lívia brüsszeli kampányleveléből: hogy fideszes és hogy magyar. Van, ahol manapság ez nem veszi olyan jól ki magát...

az utóbbi hetekben felmerült, hogy mivel a CEU-ügy és a Soros-kampány nyomán végletekig megromlott a Fidesz és a Néppárt viszonya, esetleg a saját frakciója sem áll majd Járóka mellé, és inkább más nemzeti küldöttségből jelölnének egy képviselőt. Ám nem így történt, ami korántsem teszi egyértelművé az EP többségének támogatását, méghozzá egy „brüsszelező” Fidesz-képviselő javára.

Vélhetően ezt Járóka Lívia is tudja, ahogyan azt is, hogy 2014 óta is jelentősen romlott az Orbán-kormány és az annak döntéseit fenntartás nélkül végrehajtó Fidesz megítélése az uniós intézményekben. A tagállamok állampolgárai által közvetlenül választott EP tagjai pedig, mint az a különböző szavazásokból vagy akár csak a 7-es cikkely szerinti szankciókat megelőző, a magyarországi demokratikus rendszer átfogó vizsgálatát jelentő eljárás elindítására tett javaslatból is egyértelmű lehet, valóban nem nézi jó szemmel a magyar kormánypárt működését.

Vélhetően tehát mára Járóka Lívia számára egyértelmű: ma az Európai Parlamentben ciki fideszesnek lenni.

 

http://168ora.hu/itthon/van-ahol-mar-nagyon-ciki-fideszesnek-lenni-12470

Putyin Amerikában – így áll bosszút egy volt KGB-tiszt a Szovjetunió bukásáért

Egy dokumentumfilm szerint Vlagyimir Putyin közel harminc éve vár arra, hogy valamilyen módon bosszút álljon a Nyugaton a Szovjetunió széteséséért. Ennek a bosszúhadjáratnak az eddigi csúcspontja a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozás volt, de szakértők szerint nem valószínű, hogy az orosz elnök itt meg fog állni.

 

http://24.hu/kulfold/2017/11/14/putyin-amerikaban-igy-all-bosszut-egy-volt-kgb-tiszt-a-szovjetunio-bukasaert/

 

Stabil Fidesz-KDNP előny, de a többség elégedetlen

Csak a kormánypártiak szerint mennek jó irányba a dolgok – derül ki az IDEA intézet friss kutatásából, amelyet az ATV publikál. Ennek ellenére stabil a Fidesz-KDNP előnye. A kormánypártokat jócskán leszakadva a Jobbik követi, az MSZP pedig jelenleg 7 százalékon áll, és erősen jön fel rájuk a Demokratikus Koalíció.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-stabil-fidesz-kdnp-elony-de-a-tobbseg-elegedetlen

 

Ungár: A békaemberek miatt lemaradtunk a Soros-találkozóról

 

Ungár Péter cáfolta a Független Hírügynökség azon értesüléseit, miszerint Szél Bernadett, az LMP társelnöke felkereste Soros Györgyöt Brüsszelben, hogy pénzt kérjen a pártja számára. Ungár kiemelte: a brüsszeli magyaroknak tartottak fórumot.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-ungar-a-bekaemberek-miatt-lemaradtunk-a-soros-talalkozorol

 

Tállai: A matyó kultúra a világhírű, nem a benzinár csökkentés

 

Tállai András szerint inkább a világhírű matyó kultúrával kellene foglalkozni, nem a mezőkövesdi benzinár csökkentéssel - ezt az államtitkár azt követően mondta az atv.hu-nak adott villáminterjúban. Tállai András azzal indokolta a telefont, hogy a benzin ára 400 forint fölött volt akkor Mezőkövesden, amikor az országos átlag 360 és 370 forint között volt, és ezért már sokan reklamáltak a Mol-nál.

 

Államtitkár úr, mi a véleménye arról, hogy világhírnévre tett szert? A Bloomberg hírügynökség is foglalkozott azzal, hogy elintézte a mezőkövesdieknek egy telefonnal, hogy olcsóbb legyen a benzin.

 

Ez nyilvánvalóan egy ellenzéki újságírónak az ország lejáratására való törekvése. Azt üzenem neki, ha Mezőkövesdről ír, inkább írjon a matyó kultúráról, mert az valóban világhírű.

 

http://www.atv.hu/belfold/20171114-tallai-a-matyo-kultura-a-vilaghiru-nem-a-benzinar-csokkentes

 

Nigel Farage aggodalmát fejezte ki Soros György befolyása miatt

„Verhofstadt Soros György érdekében lobbizott”

MH/MTI – 2017.11.14. 18:24 

Aggodalmát fejezte ki Nigel Farage brit európai parlamenti (EP-) képviselő Soros György alapítványának gazdasági befolyása és amiatt, hogy a szervezet befolyásolja a nemzeti választásokat és népszavazásokat.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/103108/Nigel_Farage_aggodalmat_fejezte_ki_Soros_Gyorgy_befolyasa_miatt

 

Több mint egymillióan küldték vissza a konzultációs kérdőívet

November 24-ig lehet véleményt mondani

MH – 2017.11.14. 15:38 

Máris több mint egymillió polgár küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet - olvasható Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának Facebook-bejegyzésében.

http://magyarhirlap.hu/cikk/103091/Tobb_mint_egymillioan_kuldtek_vissza_a_konzultacios_kerdoivet

 

Bogár LászlóTrump diadala

Donald Trump és számos elődje amerikai elnökként arra kapott formális felhatalmazást, hogy uralomtechnikai szinten „leadminisztrálja”, amit a valóságos hatalom számára diktál

Magyar Hírlap

Az tehát egyértelműnek látszik, hogy a birodalmi Amerika feletti ellenőrzés történelmi visszavételének első kísérlete megbukott. Ám Donald Trump valószínűleg egész fél évszázados üzletemberi gyakorlata során nem tanult annyit és olyan intenzitással, mint elnöksége első éve során. Ha képesnek bizonyul a tanulságok levonására, s koherens stratégiára alapozva átgondoltabban és kitartó szívóssággal megpróbálja eredeti céljait valahogy mégis érvényre juttatni, akkor talán elindulhat a birodalmi és nemzetállam Amerika degeneratív viszonyának korrekciója. Hát, sok szerencsét, Mister President!

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/103140/Trump_diadala

 

Nagy OttóAz emberek szava

Álláspont. Tulajdonképpen már elültek azok a hullámok, amelyeket Gyurcsány Ferenc gerjesztett azzal, hogy bedobta legújabb nemzetmentő ötletét a politika tengerébe

Magyar Hírlap

Az állóvizet a kérdésben lévő „következményekért” érdemes felkavarni. Mert mi minden lapulhat Gyurcsány félelmei mögött, aki azt kiabálja, hogy legutóbb csak a határon túli magyarok szavazatával lett meg a Fidesz kétharmada? Például a gazdasági eredmények, amelyekhez kellett ez a többség? Az, hogy nincs hitelünk a valutaalapnál? Pontosabban lenne, de köszönjük, nem kérünk belőle, mert ezzel a szívességgel mindig megszorítások járnak. Esetleg az, hogy most először a rendszerváltozás óta prémiumot fizet ez a randa kormány a nyugdíjasoknak? Hogy az építőipar megint szárnyal, és még a GDP-adatok sem képesek lelombozni az embert? Ilyen dolgoktól bátran érdemes rettegni.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/103151/Az_emberek_szava

 

Mit tehetne az ellenzék, ha számolna a realitásokkal?

A jövő évi választásra készülve az ellenzéki stratégiaalkotás egyik alapvető eleme a győzelmi esélyek számbavétele. Van rá reális esély, hogy meg tudják dönteni az Orbán-rezsimet, vagy nincs? Ennek eldöntése nem mást jelent, mint a realitások fölmérését, melyből aztán – az igenlő vagy nemleges válasznak megfelelően – különböző stratégiák, különböző utak következnek. Ha van reális esély, akkor érdemes lehet többet kockáztatni: a kampányban magasra tenni a választás tétjét, belemenni az ekkor szokásos ígéretlicitbe, vagy akár kompromisszumokat is érdemes lehet kötni alapvetően nem annyira szimpatikus pártokkal, már amennyiben ez vezet el a győzelemhez.

Más a helyzet viszont, ha nincs reális esély, és ez már komoly fejtörést okoz, nemcsak a politikusnak, hanem az elemzőnek is: ha esélytelenségről kezd el beszélni, túl könnyen rásüthetik az önbeteljesítő jóslat bélyegét, mondván „ha ebből indulunk ki, akkor biztos veszítünk”. De ha tényleg nincs esély, akkor mindenképp veszítünk – csak ha a realitásokkal szemben győzelemre készülünk, akkor még pazaroljuk is az erőforrásainkat. Ha az ellenzék a helyzetből a legtöbbet akarja kihozni, számolnia kell a realitásokkal. A realitás pedig véleményem szerint ma az, hogy az ellenzéknek nincs tényleges esélye az Orbán-rezsim megdöntésére a 2018-as választásokon.

http://magyarnarancs.hu/republikon/mit-tehetne-az-ellenzek-ha-szamolna-a-realitasokkal-107628

 

Ügyészség: Nem segíti elő a prostitúciót a puncs.hu

Elutasították a Párbeszéd politikusának feljelentését.

 

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja még október 21-én jelentette fel a „sugar kapcsolatokat” kínáló puncs.hu portált a Fővárosi Főügyészségen kerítés, valamint prostitúció elősegítése bűncselekmény gyanúja alapján. Azt írta, „a portál szövegeit, hirdetéseit megvizsgálva egyértelműsíthető a prostitúcióra való felhívás, és ennek ellentételezésére az anyagi előnyök nyújtása.”

Megkérdeztem a főügyészség sajtóosztályát, hol tart most az ügy. Ezt válaszolták:

http://magyarnarancs.hu/belpol/ugyeszseg-nem-segiti-elo-a-prostituciot-a-puncshu-107624