2017, január 31 - 07:35 Sajtószemle

Piros Zsombor 17 évesen megnyerte a 2017-es Australian Open junior bajnoki címét. A torna történetének első magyar bajnokával készült interjúban szóba került egy különleges hobbi, volt némi varázslat, és az is kiderült, hogy mi a teendő, ha mélyponton van a teniszező. Amikor pedig a fociról kérdeztünk, kaptunk egy szentségtörő választ.

 

Orbán tudomásul veszi, ha az emberek maguk akarnak dönteni az olimpiarendezésről

szegedi sajtótájékoztató

A miniszterelnök a szegedi sajtótájékoztatóján csak tőmondatokban volt hajlandó válaszolni az olimpiai elleni népszavazásról szóló kérdésekre. Azt mondta, az olimpia elleni népszavazásról csak az aláírásgyűjtés után fog nyilatkozni, de tudomásul veszi, ha az emberek ebben a formában akarják eldönteni, hogy kell-e nekik az olimpiarendezés.

Mivel Orbán Viktor az egyik utolsó ellenzéki vezetésű városban, Szegeden kezdte a hetet, ahol ráadásul pont Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelölte fogadta, érdekesnek ígérkezett, meg tudják-e beszélni, mennyi fejlesztési pénzt kap a következő években a város. Mindketten igyekeztek úgy tenni, mintha egyébként teljesen normális lenne a párbeszéd a kormányoldal és az ellenzék között. 

Csak Botka László kezdte egy finom odaszúrással Szeged fejlesztési terveinek bemutatását. A polgármester Orbán Viktor mellett állva megjegyezte, hogy 

Szegednek nem csak az Európai Unió pénze a fontos, hanem az értékei is, ezért egy igazságos fejlesztési tervet dolgoztak ki. 

http://444.hu/2017/01/30/orban-tudomasul-veszi-ha-az-emberek-maguk-akarnak-donteni-az-olimpiarendezesrol

 

Orbán: Nem lehet nyuszisággal vádolni

Orbán Viktor az utolsó nagy baloldali vidéki fészekbe, Szegedre látogatott

percről percre

 

http://index.hu/belfold/2017/01/30/orban_botka_szeged_sajtotajekoztato/

 

Nem várt helyről kapott kemény kritikát Orbán Viktor

 

Orbán Viktort hallgatni a múlt heti Lámfalussy Konferencián "kétes megtiszteltetés" volt, az elhangzottak pedig különösen hiteltelennek hatnak annak fényében, hogy Magyarország az európai integráció egyik legnagyobb nyertese - nagyjából ez a vélemény olvasható ki Erik F. Nielsen, az UniCredit vezető elemzőjének szokásos heti értekezéséből. A konferencia szervezői valószínűleg nem számítottak rá, hogy az egyik résztvevő ilyen élesen kritizálja majd a miniszterelnök beszédét. 

Nielsen rögtön úgy kezdi véleményét, hogy az a "kétes megtiszteltetés" érte, hogy hallhatta Orbán Viktort, ahogy az Európai Unió végnapjait vizionálta.

Szóvá teszi, hogy a magyar miniszterelnök Donald Trumpra hivatkozva a nemzeti önérdek előtérbe helyezéséről beszélt, miközben Magyarország óriási haszonélvezője az EU-s támogatásoknak, emellett pedig a francia-német védelmi együttműködés létrejöttét sürgette, aminek szintén mi lehetnénk az egyik legnagyobb kedvezményezettjei.

Hogy mindez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy minden népnek saját magát kéne előtérbe helyeznie?

Valóban nem túl logikus.

- hangzik el a válasz.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_vart_helyrol_kapott_kemeny_kritikat_orban_viktor.5.243250.html

Az orosz állami médiában '56-ból vezetik le, hogy meg kell védeniük Trumpot

Olyan írás jelent meg az orosz állami Sputnik News oldalán, hogy a sokat tapasztalt Oroszország-tudósítók is csak a fejüket fogják a propaganda új szintjét látva. Why Only Russian Journalists Can Be Trusted in America Right Now, vagyis Miért csak az orosz újságírókban lehet megbízni most Amerikában, teszi fel a kérdést a Sputnik blogposztjának címe, a szövegben pedig 1956 is előkerül. 

 

http://444.hu/2017/01/30/az-orosz-allami-mediaban-56-bol-vezetik-le-hogy-meg-kell-vedeniuk-trumpot

 

Palkovics: A PISA-felméréseken azok a diákok szerepeltek rosszul, akik rossz családból jöttek

 

A PISA-felméréseken azok a diákok szerepeltek rosszul, akiknek a családjában nem a tanulás az első; az új Nemzeti alaptantervbe már egy életvitel tantárgy is bekerülhet – mondja Palkovics László a hvg.hu-nak adott interjúban. Az oktatási államtitkár tisztázta, miért távozott a Klik vezetője, illetve azt is, mit gondol a Németországot kocaként ábrázoló tankönyvről és arról, hogy csökkenteni kellene-e a tornaórák számát.

 

http://hvg.hu/itthon/20170130_palkovics_laszlo_interju_klik_tanitanek_pisa_felmeres_emmi?s=hk

 

Tárki: Fidesz-fölény, emelkedik a Jobbik

 

A Fidesz–KDNP változatlanul 33 százalékkal vezeti a mezőnyt a teljes népesség körében, míg a pártot választani tudók között 52 százalékon áll. A Jobbik ugyanezekben a felmérésekben 13, illetve 17 százalékot teljesít.

A teljes népesség 9 százaléka szavazna az MSZP-re, a pártválasztók körében ez 15 százalékra elég. A DK-t a magyar választók 4 százaléka választaná, hasonló az LMP támogatottsága is. A többiek mélyen a parlamenti küszöb alatt mozognak.

http://hvg.hu/itthon/20170130_Tarki_Fideszfoleny_emelkedik_a_Jobbik

 

A Magyar Idők a nagy álcivilezés közben véletlenül leleplezte a Békemenet szervezőit

 

Ki is szervezte a békemeneteket? Ugye, hogy a teljesen civil CÖF? A kormánypárti napilap nem pont így tudja.

Például a 2012-es melegfelvonulást Majtényi László nyitotta meg, és arra is felhasználta az eseményt, hogy a kormány által szervezett békemenetet kritizálja.

De hát nem is a kormány szervezte ezeket az óriási megmozdulásokat, hanem a teljesen, nevében is civil CÖF! Amelynek a támogatási forrásai körül ugyan volt némi kavar, de hát azt mindenki tudja, hogy nem ők itt az álcivilek. (Az idézett mondat egyébként egészen mostanáig így szerepel a Magyar Idők-cikk online verziójában.)

http://hvg.hu/itthon/20170130_alcivilezes_baki_cof_bekemenet_kormany

 

Trump lökheti meg a budapesti olimpia ügyét

 

Los Angeles esélyei csökkennek a rasszista politika miatt.

 

http://hvg.hu/itthon/20170130_Trump_lokheti_meg_a_budapesti_olimpia_ugyet

 

Lehet, hogy uniós állampolgárokat is érint Trump beutazási tilalma

Brüsszelben is nekiestek a rendeleteknek.

 

Az Európai Bizottság tanulmányozza Donald Trump amerikai elnök rendeleteit, hogy kiderüljön, vonatkoznak-e azokra, akik a beutazási tilalom által érintett valamelyik ország és az Európai Unió kettős állampolgárai - közölte hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

"A helyzet nem egyértelmű" - mondta a szóvivő. A bizottság és partnerintézményei jogi szempontok szerint vizsgálják meg, hogy a meghozott amerikai intézkedés milyen hatással lehet az Európai Unió polgáraira. Hozzátette, a bizottság biztosítani fogja, hogy ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az unió polgárait.

http://hvg.hu/vilag/20170130_Lehet_hogy_unios_allampolgarokat_is_erint_Trump_beutazasi_tilalma

 

Jogerősen felmentették a megvádolt szocialista képviselőt

 

Jogerősen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatával, írja az MTI.

A vád szerint Hiszékeny Dezső - aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő - 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

 

http://index.hu/belfold/2017/01/30/jogerosen_felmentettek_a_megvadolt_szocialista_kepviselot/

 

A Fidesz a bíróságnál is jobban tudja, ki a bűnös

 

Felháborító a Hiszékeny Dezső szocialista politikus ügyében hozott ítélet, közölte a Fidesz.

http://index.hu/belfold/2017/01/30/hiszekeny_dezso_felmentes_itelet_fidesz/

 

Nettó kétmilliárdért jönnek az újabb kormányzati plakátok

 

A kormány.hu-n közzétették a Rogán-minisztérium szerződéseit. Egyelőre ebben az évben csak egy keretszerződés indult el, de azt rögtön az év harmadik munkanapján, nettó kétmilliárdért.

A december 15-ig tartó feladat neve hivatalosan úgy szól, hogy

Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 2.

A győztes pedig a New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Lounge Design Szolgáltató Kft.

 

http://index.hu/belfold/2017/01/30/netto_ketmilliardert_jonnek_az_ujabb_kormanyzati_plakatok/

Vigyázat, indul a nagy nemzeti lakáslottó

 

Nyilvános tagtoborzásra még tudomásunk szerint nem került sor, szegény érdeklődőket azonban, úgy tűnik, már elkezdték maguk köré gyűjteni azok a vállalkozók, akik a tavaly március óta fogalmi szinten már létező nemzeti otthonteremtési közösség (nok) intézményében fantáziát látnak. Kiderült: a havi akár 10-40 ezer forintos szervezői díj mellett a lakás-takarékpénztárakra jellemző 1%-os kezdeti díjjal is számolhatnak, akik ilyenbe belépnek. Azt pedig, hogy melyik közösségi tag mikor fog lakáshoz jutni, a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan sorsolás vagy licit dönti el. 

 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/vigyazat_indul_a_nagy_nemzeti_lakaslotto.4.243251.html

Trump miatt ütötték a tőzsdéket

Mérsékelt mínuszban kezdték a napot a tőzsdék Nyugat-Európában, azonban a délelőtti órákban tovább romlott a hangulat, a nap második felében már az összes főbb részvényindex komolyabb esést mutatott. Úgy tűnik a befektetők elkezdtek kiábrándulni Trump kormányzásából. 

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/trump_miatt_utottek_a_tozsdeket.3.243236.html

Kikelt magából Mark Zuckerberg a bevándorlási rendelet miatt

Az első sokk után, amit Donald Trump bevándorlási rendelete okozott, végül csak szóhoz jutottak a technológia szektor vezetői. A hétvége folyamán főként a közösségi média-felületeken adtak hangot ellenérzéseiknek, hiszen a technológiai cégeket különösen érzékenyen érinti, ha több muzulmán ország állampolgárainak beutazását tiltják meg. 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/kikelt_magabol_mark_zuckerberg_a_bevandorlasi_rendelet_miatt.4.243261.html

 

Szijjártó Putyin propagandatévéjében sorosozta a magyar civilszervez

 

Egyelőre nem tudni, miről is tárgyal majd csütörtökön Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor éves találkozójukon, de a megszokáson kívül talán némi igény mutatkozik a civil szervezetek megrendszabályozásának megtárgyalására.

Szijjártó Péter a magyar részt most felmondta Putyin propagandatévéjének, a Russia Todaynek. 

„Senki sem választotta meg ezeket a szervezeteket arra a feladatra, hogy képviseljék az emberek érdekeit” 

- mondta el a világ nem pc-felének, mit is kell gondolni ezekről a szervezetekről.

http://444.hu/2017/01/30/szijjarto-putyin-propagandatevejeben-sorosozta-a-magyar-civilszervezeteket

Lovas István Emberi jogok és biztonság

Kit érdekel a szelektíven védett marginális jogok primátusa az élettel szemben?

Magyar Hírlap

Milliók tüntetnek világszerte, attól tartva, hogy Donald J. Trump amerikai elnök emberi jogokat sért vagy fog sérteni.

Vessünk akkor egy alaposabb pillantást arra, hogy ezek az emberjogi aktivisták eddig milyen teljesítményt nyújtottak, és hogy indítékaik valóban az aggodalom kifejeződését tükrözik-e az emberi jogok megsértése miatt.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78418/Emberi_jogok_es_biztonsag

Nagy Ervin Vona, a lélekkufár

Azokat a politikusokat, akik úgy gondolták magukról, hogy egy közösség lelkét ők adják és veszik, mindig elzavarták

Magyar Hírlap

A Jobbik lelkét nem Vona adta, hanem egy közösség teremtette meg, amelyet a pártelnök most ver szét.

A politikai messianizmus merész, ugyanakkor veszélyes műfaj. Egy személy abban való hite, hogy a körülötte lévő világot ő fogja a helyes és egyetlen igaz útra vezérelni – vakmerő vélemény. Egy közösséget bizonyára lehetséges ezzel rövid távon motiválni, de tartósan összetartani, erre politikai hatalmat építeni lehetetlen küldetés. Legfeljebb erőszakkal, mint a kommunisták vagy a nácik… De erre most szerencsére senki sem készül.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78417/Vona_a_lelekkufar

 

Mégsem fütyülhetik ki Putyint?

Nem engedné a Terrorelhárítási Központ (TEK) az Együttnek, hogy február másodikán kifütyülje Vlagyimir Putyint. Aznapra ugyanis személy- és létesítménybiztosítási intézkedésként le fogják zárni az Alkotmány utcát, ahová a párt a tüntetését szervezi.

A pártelnök leszögezte, "mi mindenképpen ott leszünk, akkor is, ha vízágyúkkal próbálnak megakadályozni ebben". A párt csütörtökön az Orbán-Putyin-szövetség elleni tiltakozásul rendezne füttykoncertet, mert szerintük Magyarország szövetségese és jövője Európa, "nem pedig az elnyomó, putyini Oroszország". Ezzel szemben a kormányfő még jobban kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak, s a magyar nemzeti érdekekkel ellentétben Európával szembe vezeti hazánkat. Az Együtt szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán szorgalmasan tanulja Putyintól az illiberális kormányzást, a civilek vegzálását, a sajtószabadság korlátozását, a lopást, a családi vagyon gyarapítását. Az Együtt február 10-én a kormányfő évértékelőjének időpontjára is szervez hasonló füttykoncertet a Várkert Bazárhoz.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119284-megsem-futyulhetik-ki-putyint

 

Belebukik botrányaiba Erdő Péter húga

Eltávolították Fülöpné Erdő Máriát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola éléről - értesült lapunk. A vezetőváltást még nem jelentették be, de a híreket a Váci Egyházmegye megerősítette a Népszavának. A rektor leváltásának okát egyelőre nem indokolták hivatalosan, ám valószínű, hogy az elmúlt évek sorozatos botrányai - amelyekről lapunk rendszeresen beszámolt - miatt kell távoznia, amelyekkel sokat ártott a főiskolának.

http://nepszava.hu/cikk/1119302-belebukik-botranyaiba-erdo-peter-huga

 

Harrach Péter nem indul többször

A Fidesz országos elnöksége hamarosan véglegesíti a 2018-as országgyűlési választás egyéni jelöltjeinek listáját. A legmagasabb posztot érintő változás várhatóan az lesz, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője, Harrach Péter nem indul többet a Pest megyei 4. választókerületben, Vácon. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1119263-harrach-peter-nem-indul-tobbszor

 

Csetényi Csaba: Álmomban se gondoltam, hogy a lakcímkártyám híresebb lesz, mint én magam

 

Wartburggal szállított kiflit lakótelepi kilincsekre, étterméből kommandósokkal veretett ki gengsztereket, uzsorástól vett fel hitelt Xénia lázra, huszonhárom évesen a Westel egyik vezetője lett, majd kommunikációs céget alapított. Dolgozott balos és jobbos kormánynak, utóbbitól milliárdos megrendeléseket kap, vállalkozása óriásplakátolta tele az országot Orbán migránsellenes kampányával. A sajtóban főleg azzal szerepel, hogy ő Rogán Antal szomszédja a Pasa parkban. Nagyinterjú karrierről és nyomorról, politikáról és korrupcióról.

 

http://24.hu/kozelet/2017/01/30/csetenyi-csaba-almomban-se-gondoltam-hogy-a-lakcimkartyam-hiresebb-lesz-mint-en-magam/

 

„Az egész utca celebnek hív, és megkaptam a takarítónői állást”

Karácsony előtt nyitott Zuglóban a Tükörkép Műhely. A szociális szépségszalonba elsősorban azokat a munkanélkülieket várják, akik állásinterjúra készülve szeretnének megnyerő külsőre szert tenni. Ám nemcsak ezért, hanem jó szóért, törődésért is járnak ide az emberek. Aki érzi, hogy figyelnek rá, az könnyebben kapaszkodik ki a gödör mélyéről. Tudja ezt Rózsa Magdolna szociális munkás, fodrász-kozmetikus is, aki a haj, a köröm, a bőr mellett a lelket is ápolja.

 

http://mno.hu/eletmod/az-egesz-utca-celebnek-hiv-es-megkaptam-a-takaritonoi-allast-1383614

Az antipolitika korlátai

A Tanítanék mozgalom pályaíve a 2010 utáni rendszerbontó kísérletekét idézi

Böcskei Balázs Magyar Nemzet

Az indulásakor hangsúlyozottan szakmai mozgalomként induló Tanítanék esetében a rendszerváltás előtti ellenzéki politikai gondolkodásra jellemző „antipolitikai” szemléletmód érhető tetten. A hazai civilek – beleértve a Tanítanékot is – permanens kudarca ez utóbbi megtörhetetlenségében rejlik. Az antipolitika eszméjének egyik következménye, hogy az érintettek „kívülről” próbálják érvényesíteni meghatározott követeléseiket. E gyakorlat mentén viszont nagyon nehéz egyrészt eredményesnek lenni, másrészt tömegbázist építeni. Olyan „költségek” megfizetését várják el ugyanis az állampolgároktól, amelyeket azok nem képesek teljesíteni – és ez igaz az egyébként elsődleges célcsoportként tételezett pedagógusokra is.

 

http://mno.hu/velemeny/az-antipolitika-korlatai-1383503

 

Kilenc napot bírt ki Obama, beszólt Trumpnak

 

Obama amúgy ígéretet tett, hogy hagy egy kis időt Trumpnak kibontakozni, nem fogja addig kritizálni a lépéseit. Kilenc nap után mégis megtette ezt. Trump kormányzata egyébként Obama azon régi döntését citálta, hogy hat hónapig nem léphettek be irakiak az országba. Obama azonban sose diszkriminált vallás alapján.

Amikor a 2015-ös párizsi merénylete után egyes republikánusok azt akarták elérni, hogy csak a szíriai keresztényeket engedjék be az Államokba, Obama ezt “szégyenletesnek” nevezte.

Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára Obama nyilatkozata után azt mondta, az a szégyen most, hogy embereknek okoznak kényelmetlenséget. Ezzel a reptereken a tiltakozások miatt kialakult káoszra utalt.

http://24.hu/kulfold/2017/01/30/kilenc-napot-birt-ki-obama-beszolt-trumpnak/

Lövöldözés a mecsetben: 6 halott, 8 sebesült Quebec Cityben

Egyelőre nem tudni, kik és miért nyitottak tüzet egy kanadai muszlim templomban.  Mohamed Yangui, a québeci muszlim kultúrközpont vezetője azt nyilatkozta, hogy öten haltak meg a mecset férfiaknak fenntartott szárnyában kirobbant lövöldözésben, és attól tart, hogy fiúgyerekek is vannak az áldozatok között. Több sebesültet kórházba szállítottak. Annyit árult még el, hogy 60-100 hívő tartózkodott az épületben az események, vagyis az esti ima idején. A rendőrség az áldozatok számát nem erősítette meg, azt azonban igen, hogy két gyanúsítottat letartóztattak a helyszínen. Amerikai híradók szerint az áldozatok száma minimum öt, de akár jóval több is lehet.

UPDATE: A legfrissebb értesülések szerint a lövöldözésnek hat halálos áldozata van, nyolcan megsebesültek. 

http://444.hu/2017/01/30/lovoldozes-a-mecsetben-legalabb-5-ember-meghalt-quebec-cityben

Börtönőrök verhettek halálra egy rabot – Csak erős idegzetűeknek

Bakancstalp nyoma is volt a börtönőrök által megvert rab arcán

 

Bakanccsal tiporták az arcát, összesen 43 ütés és rúgás nyomát találták meg annak a rabnak a holttestén, akit a gyanú szerint három börtönőr vert halálra még novemberben egy fővárosi börtönben. Az áldozat fia hétfőn délután mutatta meg a Kékfénynek az apja sérüléseiről készült boncolási jegyzőkönyvet. A családot képviselő ügyvéd szerint, ha egy civil öl hasonlóképpen, akkor biztos, hogy különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt ítélik el.

http://www.hirado.hu/2017/01/29/bortonorok-vertek-halalra-egy-rabot-csak-eros-idegzetueknek

 KÉT IDŐPONT

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Az éppen ötödik arcbőrét elhasználó pártelnök úr szerint most már új reformkorra van szükség, és mindent, de mindent elölről kell kezdeni és másképpen kell csinálni. „Se helytartók, se földesurak” – jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon Vona elnök úr, amiből már most tudhatjuk, hogy legkésőbb júniusban az lesz az új jelszó, hogy „Helytartók is és földesurak is!”. Vona elnök úr nagyszabású jövőképében immáron egyetlen dolog tűnik állandónak, az, hogy „hidakat kell építeni ember és ember közé”. Mai tudásunk szerint annyi lesz itt a híd, hogy már-már az akadálytalan közlekedés rovására fog menni a hidak száma. De legalább tudható, hogy tíz hónap múlva tovább fog egyszerűsödni a jelszó, méghozzá e szerint: „Egy helytartó és egy földesúr!”
S hogy az ki lenne? Az is nagyon hamar kiderülne.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ket-idopont-1367542/

 

KERÉK-BÁRCZY SÁTORFÁJA

Pilhál György Magyar Idők

 

Nem látom értelmét a további szerepvállalásnak, kivonulok a közéletből – tájékoztatta a nemzetet minapi Facebook-üzenetében Kerék-Bárczy Szabolcs. Ha engem kérdez, én már korábban javasoltam volna, de így is örvendetes a hír. Bingó! Az indoklással, miszerint a magyar átlagember még nem eléggé érett felfogni a kerékbárczyzmus nagyszerűségét, vitatkoznék ugyan, de nem ez itt a fontos. A lényeg maga a csupasz, mellbevágó hír ezen a dermesztő januári napon: Kerék-Bárczy Szabolcs politikus, képviselő, közíró és gondolkodó távozik a politikából!

MDF, Fidesz, újra MDF, Bokros-MoMa, Gyurcsány-DK stb.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/kerek-barczy-satorfaja-1367113/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: MARTIN SCHULZ A MÚLT EMBERE, HIBÁS POLITIKÁT KÉPVISEL

MTI

Martin Schulz a múlt embere, azt a politikát képviseli, amely a jelen problémáit okozta – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a német politikus előző napi beszédére, amelyet azt követően mondott, hogy a szociáldemokrata párt kancellárjelöltjévé választották.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/szijjarto-peter-martin-schulz-mult-embere-hibas-politikat-kepvisel-1368604/

 

Zárt tárgyalást rendeltek el Tarsoly Csaba MNB elleni perében

 

Tarsoly Csaba felperes kérésére hétfőn üzleti titokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a közigazgatási perben, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatának bírósági felülvizsgálatára indított a volt Quaestor-vezér. A bíróság a felperes kérésére megtiltotta a kép- és hangfelvétel készítését is. A jegybank 20 millió forintra bírságolta Tarsoly Csabát, egyebek mellett azért, mert az általa irányított társaság, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. az MNB szerint jogsértő módon kezelte az ügyfelek pénzét és valótlan adatszolgáltatást nyújtott a felügyelet felé.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170130-zart-targyalast-rendeltek-el-tarsoly-csaba-mnb-elleni-pereben

ÚJ HŐS TŰNT FEL AZ ENGEDETLEN POLGÁROK SORAIBAN

444.HU, ABOUT.ME

Magyar Idők Online

A 444.hu megtalálta Kálmánt, akiről nagy anyag készült, videóval. Kálmán ugyanis visszakéri a NAV-tól a munkáltatója által befizetett adójának egy részét. Kálmán ugyanis nem akarja, hogy keresetének a törvények szerint a magyar államot megillető része valóban a magyar államé legyen. Kálmán híveket toborozna maga mellé, és arra buzdítja leendő követőit, hogy ők se akarják, hogy adójuk a magyar államé legyen.

 

http://magyaridok.hu/belfold/uj-hos-tunt-fel-az-engedetlen-polgarok-soraiban-1354081/

 

Gy. Németh: Csepreghy 76 milliárdról, Tarlós 59 milliárdról beszél

 

Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa betekintést fog kérni az OLAF-jelentésbe Tarlós Istvántól. Szerinte a Fidesznek is van takargatnivalója, ezért nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat.

A DK képviselője irritáló dolognak tartja, hogy három névről beszélnek, miközben mind a három említett kijelentette, hogy őket nem hallgatta meg az OLAF. Hozzátette: a Fidesznek egy dolga lenne, hozza nyilvánosságra a jelentést.

„Csepreghy Nándor 76 milliárd visszafizetendő pénzről beszélt. Tarlós István a metróigazgatóság hivatkozva 59 milliárdról beszélt. Kérdezem én, hogy kerülhetett ez a jelentés a DBR metróigazgatósághoz? Amikor ezt velük kiszámoltatta, akkor még Tarlósnál sem volt ott a jelentés”, mondta a DK politikusa.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170130-gy-nemeth-csepreghy-76-milliardrol-tarlos-59-milliardrol-beszel

 

Német pénzügyminiszter: Hiba volt a migránsok beengedése

 

Németország hibát követett el a nyitott ajtók politikájával a német pénzügyminiszter szerint. A politikus egy interjúban nevezte hibának a több mint egy millió bevándorló beengedését az országba.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20170129-nemet-penzugyminiszter-hiba-volt-a-migransok-beengedese

Az embereknek Andy Vajna és Rogán Antal jut eszébe az adóelkerülésről

Erkölcstelennek tartják az adóelkerülést az emberek, de végeredményben az a fontos, hogy legyenek új munkahelyek – ez az egyik tanulsága annak a frissen készült kutatásnak, amelyet a Demnet készített. A kormánytól és az adóhatóságtól azonban hatékonyabb fellépést várnak, és az offshore cégek tulajdonosait is szívesen megismernék.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/01/az-embereknek-andy-vajna-es-rogan-antal-jut-eszebe-az-adoelkerulesrol/

Na, mi volt az első film, amit Trump levetíttetett a Fehér Házban?

 

A hétvége Donald Trump muszlimellenes rendeletétől volt hangos – még Hollywoodban is, ahol többek közt azért aggódtak, mert a tiltólista miatt az iráni Asghar Farhadi sem vehet részt a február 26-i Oscar-gálán, ahol Az ügyfél című filmjével jelöltként szerepelne.

Trump azonban nem hagyta, hogy mindez kedvét szegje, és a Fehér Ház bejelentette, hogy vasárnap délután 3-kor privát filmvetítést tartanak Washingtonban az elnök, illetve családja és barátai számára. A választott alkotás: Szenilla nyomában. A bejelentést követően az animációs film címszereplőjének hangja, Ellen DeGeneres két tweetet is megosztott. Az első szerint Amerika azért nagyszerű, mert rengeteg ember bevándorolt, és nem annak ellenére.

http://hvg.hu/kultura/20170130_Na_mi_volt_az_elso_film_amit_Trump_levetittetett_a_Feher_Hazban

Így működik a hamis műszakiztatás Magyarországon

 

Megbukott egy 20 főből álló brigád - okmányirodai alkalmazottak, kapcsolattartók – akik mintegy 650 járművet vizsgáztattak le anélkül, hogy a járműveket bárki látta volna.

http://hvg.hu/cegauto/20170130_okmanyiroda_hamisitas_vademeles

Hont András Hím vessző áruló kérdőjel

 

Nyelvlecke önkéntes illemtanároknak és hazaárulózó zsurnalisztáknak.

Furcsán bánunk bizonyos szavakkal. Néha a legköznapibb dolgok kimondását is szemérmesen kerüljük, másszor viszont valóban súlyos állításokkal dobálózunk meglepően könnyedén. Itt van például a fa… Inkább kezdem máshonnan.

Bencsik ugyanis – igen férfias módon, a hatalom háta mögül kikandikálva – bűncselekmény elkövetésével vádolt másokat. Kár, hogy ezt nem hatóság előtt tette, hanem csak egy zugtévében, mert így nem meríti ki a hamis vád törvényi tényállását. Rágalmazásnak azért még megteszi; csak az a baj, hogy a szabad szólás jogi korlátozását általában, és a konkrét esetben is messzemenőkig helytelenítem, még akkor is, ha a delikvens irtózatos faszságokat beszél.

 

http://hvg.hu/velemeny/20170130_him_vesszo_arulo_kerdojel_hont_bencsik_olimpia_hazaarulas

Hiába kérik, nem vonják vissza Trump londoni meghívását

 

Pedig a petíciót már közel egymillióan aláírták.

A brit miniszterelnöki hivatal hétfői tájékoztatása szerint London nem vonja vissza Donald Trump amerikai elnök meghívását. Trump meghívása ellen számos brit politikus is szót emelt, miután az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muszlim többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap "szégyenteljesnek és kegyetlennek" minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását. A londoni polgármester szerint addig nem szabad "vörös szőnyeggel fogadni" Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak. Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője is.

http://hvg.hu/vilag/20170130_Hiaba_kerik_nem_vonjak_vissza_Trump_londoni_meghivasat

Közéletünk tüdőrákja  | Írta: Stumpf András

Mielőbbi gyógyulást kívánok Arthur J. Finkelsteinnek, és ezt kívánom a hazai politikai kommunikációnak is. Jó lenne hinni, hogy sem Finkelstein, sem pedig közéletünk tüdőrákja nem visszafordíthatatlan.

Hm. Működhet... És ami működik, ami sikert hoz – az jó. Ami nem – az rossz. Ilyen egyszerű ma a politikai etika.

S hogy ilyen egyszerűvé vált, abban a nagybeteg, 72. évében járó kampánygurunak, Orbán Viktor tanácsadójának, Habony Árpád üzlettársának is jelentős szerepe van. Abban, hogy Magyarországon is a démonizálás, a lejáratás, az ellenségképzés lett a politikai kommunikáció majdnem kizárólagos iránya mára. Mielőtt azonban teljesen Finkelstein, Habony és Orbán nyakába varrnánk ezeket az állapotokat, emlékezzünk meg kicsit Ron Werberről is. Meg Gyurcsány Ferencről. 

Nem, nem azért, hogy meglegyen most is, ami mindig „lényegesebb”, azaz: „a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál”. Nem alkalmazni akarom a Habony-módszert – csupán felhívni a figyelmet arra, hogy kialakulása és térhódítása nem néhány gonosz, beteg lélek sötét vágyának megvalósulása volt. Hanem egy helyzetre adott reakció. Arra a helyzetre, amelyet a már akkor is az MSZP-s hátországban szervezkedő Gyurcsány Ferenc teremtett az országban 2002-ben.

http://mandiner.hu/cikk/20170130_stumpf_andras_kozeletunk_tudorakja

Böcskei Balázs Lukács György és a városi tér - Egy befejezhetetlen küzdelem

Lukács szobrának nem egy üres vagy árnyékos udvaron kell állnia, hanem egy olyan térben, amelyben állva, abban haladva, megüt a remény, hogy lehetséges a baloldali világelgondolás.

„Ami a lényeg: a baloldaliaknak egy dolguk van, látható helyet keresni Lukács szobrának. Ha az úgy jár, mint a Károlyi-szobor, azaz hogy egy magánterület kertjében „privatizálódjon” és felejtődjön, akkor lényegében azok győztek, akiknek céljuk az volt, hogy Károlyi kiemelődjön a városi térből, a magyar politikai gondolkodásból, a politikai emlékezetből. A tér ugyanis politika, a városi tér politikai emlékezet (helyszíne). Lukács György szobrának ezek után, és főleg ezek után, nyilvános térben kell lennie. Láthatóvá, hozzáférhetővé kell tenni szobrát és emlékezetét, láthatatlansága intellektuális fegyverletétel lenne, hozzájárulás az elbujtatáshoz, egy indokolatlan szégyen magunkra vállalása. Lukács szobrának tehát nem egy üres vagy árnyékos udvaron kell állnia, hanem egy olyan térben, amelyben állva, abban haladva, megüt a remény, hogy lehetséges a baloldali világelgondolás.

http://mandiner.hu/cikk/20170130_bocskei_balazs_lukacs_gyorgy_es_a_varosi_ter_egy_befejezhetetlen_kuzdelem

„Kun származású ember vagyok” - Kálomista Gábor portréja

A magyar filmgyártás meghatározó figurája, de a kultúra más területein és a sportéletben is jelentős befolyást szerzett. Volt lelkes téeszes, vadászboltvezető, Cseh Tamás menedzsere és kormányközeli megmondóember. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi; és olyan bukások, mint a Veszettek. Simicska ismerőse, Orbán Viktor lelkes híve, a közmédia fő beszállítója. Hogyan lett az agrármérnök végzettségű, egykori balatoni vállalkozó negyedszázad alatt az, aki?

http://magyarnarancs.hu/belpol/kun-szarmazasu-ember-vagyok-102083

Példátlan beavatkozás készül - a magyar kormány a végső pillanatban lép

 

A létszámhiány hatalmas gondot okozhat az állami cégeknél és akár az ellátás is veszélybe kerülhet, ha nem történik meg a bérek rendezése. Mostanra a kormány is tudatosította ezt a problémát és zárt ajtók mögött, egy sok tízmilliárd forintos bértámogatási csomagról egyeztet a szociális partnerekkel. Már februárban megállapodás jöhet.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/peldatlan_beavatkozas_keszul_a_magyar_kormany_a_vegso_pillanatban_lep.628677.html

Orbán háborúba lépett - ezt látják külföldön

 

Bár a korábbiaknál is hevesebb támadások érik a budapesti kormánykörökből Soros Györgyöt, a magyar származású üzletember alapítványa nem adja fel a nyílt társadalomért folytatott harcát - legalábbis addig, amíg képes lesz erre.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban_haboruba_lepett_ezt_latjak_kulfoldon.628779.html