2017, január 30 - 09:33 Sajtószemle

http://radio.garden/

A jegy, erre az 5 perces show-ra 300.000 forintba kerül… nézd meg, hogy miért telik meg zsúfolásig a terem minden alkalommal!

 

A bűvészmutatványok nagyon napjainkban is nagyon népszerűek. Az alábbi videóban felülmúlhatatlan bűvészmutatványokat láthatsz. Ezúttal Hans Klok elhatározta, hogy felállít egy világrekordot, és mindössze 5 perc alatt 15 bűvészmutatványt mutat be a közönségnek.

https://www.buzzblog.eu/a-jegy-erre-az-5-perces-show-ra-300-000-forintba-kerul-nezd-meg-hogy-miert-telik-meg-zsufolasig-a-terem-minden-alkalommal/

Hogy lehet ezt feldolgozni?

Írta Dr. Szolnoki Nikolett

- ...hangzik el a kérdés számtalanszor a veronai buszbaleset kapcsán. És minden tragédia kapcsán, ahol gyerekekről, váratlanságról, kideríthetetlenségről van szó. A kérdés jogos, mégis megválaszolhatatlan, mert sajnos hibás.

Kezdjük az elején.

Miért mondom, hogy jogos, elkerülhetetlen a kérdés. Azért kérdezzük és azért ilyen sokszor, mert megnyugtató választ akarunk rá kapni. Méghozzá ilyet hogy: igen, fe fel lehet dolgozni, mégpedig így és így. Ez azért van, mert halál-tragédia kapcsán óhatatlanul magunkra gondolunk, arra nekünk hogy fájna, mi hogy bírkóznánk vele, mi mit csinálnánk. És azt akarjuk tudni, hogy igen kibírnánk. Biztosítékot akarunk, hogy igenis túlélhető. Hogy feldogozható lenne, ha a velünk történne. Hogy nem halnánk bele. Magunkat akarjuk a válasszal megnyugtatni. Ha neki sikerül, akkor nekem is fog. Mert megélem, hogy nem irányítom az életem. Hogy én is ki vagyok szolgáltatva a halálnak. A fájdalomnak. A megőrülésnek. A saját halálfélelmemnek. És túl akarom élni. Az elszakadásomat az élettől.  És te mondd meg, hogyan!

Azért megválaszolhatatlan, mert rossz kérdés. Ezért nincs rá válasz. Hiába keressük. Mert nem a választ nem tudjuk, a kérdés maga van rosszul feltéve. Azért rossz, mert azt sugallja, hogy egy véges, lázárható folyamat. Feldolgozni egy írásos anyagot lehet, leteszem a tollat és kész. Egy tekercsnyi vásznat, egy vekni tésztát, egy raklapnyi alapanyagot késztermékké. Egy eleje-vége feladatot.

 

http://medicinapenztar.hu/blog/a-specialista/2017/01/25/hogy-lehet-ezt-feldolgozni/

 

Már 80 ezer aláírás gyűlt össze az olimpiaellenes népszavazásra

 

Az olimpia ellen kampányoló Momentumnak és az akcióját támogató pártoknak több mint két hetük van még, hogy összeszedjék a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer hiteles aláírást.

 

http://hvg.hu/itthon/20170129_momentum_mozgalom_lmp_budapesti_olimpia_nepszavazas

 

Trumpék máris visszakoznak egy kicsit: a zöldkártyások kivételek

 

A Fehér Ház egyik vezető hivatalnoka, úgy tűnik, módosított Trump elnök pénteki rendeletének egyik kulcspontján, és azt mondta, hogy azoknak, akiknek zöld kártyájuk van, nem akadályozzák meg, hogy visszatérjenek az Egyesült Államokba.

 

http://hvg.hu/vilag/20170129_Trumpek_maris_visszakoznak_egy_kicsit_a_zoldkartyasok_kivetelek

 

Porrá zúzták Amerikában Trump beutazási tiltólistájának érveit

 

A világ egyik legbefolyásosabb politikai elemzőcsoportja, a Cato Intézet munkatársa tételesen cáfolta és nevetségessé tette a hét muszlim állammal szemben hozott elnöki intézkedés indokait. Az elemző ugyanakkor úgy látja, hogy a lista a jövőben bővülni fog, ez még csak a kezdet Donald Trump kirekesztő politikájában.

 

http://hvg.hu/vilag/20170129_donald_trump_beutazasi_tiltolista_cato_intezet_egyeslt_allamok_muszlim_orszagok

 

A sokszoros olimpiai bajnok is nekiment Trump muszlimellenes rendeletének

Mo Farah, minden idők egyik legeredményesebb futója a Facebookon írta le, mint gondol Donald Trump pénteken aláírt rendeletéről, amiben beutazási tilalommal sújtja 7 muszlim állam lakóit. A rendelet Farah-t is érinti, hiszen ő, bár brit állampolgár is, de Szomáliában született, és évek óta az Egyesült Államokban él. Trump rendelete pedig vonatkozik a szomáliaiakra is.

 

http://444.hu/2017/01/29/a-sokszoros-olimpiai-bajnok-is-nekiment-trump-muszlimellenes-rendeletenek

 

Az Amerikában élő iráni lány hazament meglátogatni a szüleit Teheránba, most viszont nem engedik vissza az Egyesült Államokba

 

Nazanin Zinouri Teheránban született és iráni állampolgár, de már hét éve az Egyesült Államokban él a dél-karolinai Clemsonban, ott dolgozik, ott élnek a barátai, ott az egész élete.

Mivel Clemson eléggé messze van Teherántól, Nazanin Zinouri általában csak évente egyszer látogatja meg a szüleit Iránban. Legutóbb január 20-án repült Teheránba, hogy találkozzon a családjával. Az elutazásakor még senki nem gondolta, hogy Donald Trump amerikai elnök olyan rendeletet ír majd alá, ami megváltoztatja az Egyesült Államokban élő irániak életét.

Ez pénteken meg is történt, Donald Trump elnöki rendelettel tiltotta meg a szíriai menekültek befogadását, és ideiglenes, 120 napos beutazási tilalmat vetett ki 7 muszlim ország állampolgáraira, köztük az irániakra is.

http://444.hu/2017/01/29/az-amerikaban-elo-irani-lany-hazament-meglatogatni-a-szuleit-teheranba-most-viszont-nem-engedik-vissza-az-egyesult-allamokba

 

Az Airbnb és a New York-i taxisok is bemutattak Trumpnak

 

Az Airbnb vezére ingyen lakásokat biztosít a pénteki elnöki rendelet károsultjainak, a New York-i taxis szakszervezet pedig egyetlen autóját sem küldi a JFK reptérre, miután két iraki utast vízumuk ellenére sem engedtek be az Egyesült Államokba - eleget téve Donald Trump pénteken aláírt elnöki rendeletének, amelynek egyes részeit azóta egy bíróság felfüggesztette.

 

http://hvg.hu/vilag/20170129_Erik_a_botrany_Trump_bevandorlasi_tilalma_miatt

 

Felfüggesztette a bíróság Trump rendeletét

 

Felfüggesztette a bíróság Donald Trump pénteki beutazási rendeletét amelyben 120 napra megtiltotta hét muszlim ország állampolgárainak a beutazást az USA-ba írja a BBC. A bíróság döntése értelmében nem utasíthatók ki azok a beutazók, akik az elnöki rendelet érvénybe lépésekor már úton voltak, de csak az amerikai repülőterekig juthattak.

Körülbelül kétszáz emberről lehet szó, mert sokakat már az Egyesült Államokba induló gépekre fel sem engedtek az érvényes beutazási, munkavállalási engedély ellenére sem.

http://168ora.hu/felfuggesztette-birosag-trump-rendeletet/

 

Orbán veszélyesnek tartja Európára, most mégis kancellárjelölt

 

Az Európai Parlament volt elnökét, Martin Schulzot pártjának, a német szociáldemokratáknak a választmánya egyhangú döntéssel tette meg kancellárjelöltnek és javasolta pártelnöknek. Orbán Viktor a napokban éppen Schulzot bírálta, mondván, nem értette meg az európai politika három fontos elemét, a vallást, a nemzetet és a piacot. A német politikus viszont azt vetette Orbán szemére, hogy az uniós pénzeket felveszi, viszont a terhekben nem osztozik.

 

http://hvg.hu/vilag/20170129_Orban_veszelyesnek_tartja_Europara_most_megis_kancellarjelolt

 

"Ott van a szégyen, amiért sok fiatalt hoztam be a szervezetbe" – itt járt a volt szkinhedvezér

 

A gyűlöletcsoportokhoz legtöbbször nem azért csatlakoznak a fiatalok, mert utálják a migránsokat, a feketéket, a zsidókat, hanem mert tartozni akarnak valahová – véli Christian Picciolini, aki korábban szkinhedvezérként volt ismert, ma pedig az ilyen csoportokból kilépőknek segít. Hogy csatlakozott tiniként a rasszista szervezetekhez? Miért hagyta el ezeket? Mit szól a menekültellenes magyar plakátkampányhoz? Budapesti előadásán jártunk.

 

http://hvg.hu/elet/20170127_hosoktere_beke_szkinhed_skinhead_picciolini_rasszizmus_gyulolet_menekult_plakatkampany

 

May kapcsolt, készül a brit össztűz Trumpra

Durván kritizálták Theresa Mayt saját párttársai a hétvégén, hogy nem lép fel keményen Donald Trump muszlimok beutazását korlátozó pénteki rendelete ellen. Eleinte csak annyira futotta tőle, hogy azt mondta, nem ért egyet a szabályozással. Gyorsabban kapcsolt azonban nála a kommunikációs krízishelyzetekben jártasabb Boris Johnson külügyminiszter, kijelentve, hogy megosztó és hibás, ha valakit nemzetisége alapján megbélyegeznek.

Eközben online aláírásgyűjtés is indult Trump tervezett nagy-britanniai látogatásának megakadályozására. A kezdeményező szerint a vulgárisan beszélő Trump nem méltó arra, hogy a királynő fogadja, II. Erzsébetre nézve pedig sértő volna, hogy kezet kell fognia egy nőgyűlölővel.

Érdekes, hogy a kezdeményezés leírásában szó sincs olyan kérdésekről, amelyek ügyében tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban, hogy tehát Trump idegengyűlöletből hozta a döntést. Ám tény, hogy egy nap alatt fél millióan írták alá a kezdeményezést. Az aláírók száma valós időben követhető a brit parlament honlapján. A törvényhozásnak mindenképp foglalkoznia kell az üggyel, mert az aláírások száma átlépte a 100 ezres limitet. 

 

http://mno.hu/kulfold/may-kapcsolt-keszul-a-brit-ossztuz-trumpra-1383467

 

"Szégyenletes" - kiakadt Trump menekültellenes rendeletétől London muszlim polgármestere

Kegyetlennek és szégyenletesnek" 

nevezte egy friss bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök menekültellenes rendeletét London muszlim polgármestere, Sadiq Khan. 

http://444.hu/2017/01/29/szegyenletes-kiakadt-trump-menekultellenes-rendeletetol-london-muszlim-polgarmestere

Orbán nem tartotta ígéretét: sokan kerültek az út szélére

 

A miniszterelnöki ígéret ellenére sok devizaadóson még mindig nem segítettek az állami intézkedések. A Látótér stábja beszélt olyan hitelessel, aki 15 milliós svájcifrank-hiteléből már 18 milliót visszafizetett, de még mindig 28 milliót követel tőle a bank. A szakértők szerint a pénzintézetek nevetséges rendezési ajánlatokat tesznek az adósoknak, akik a legrosszabb esetben utcára is kerülhetnek.

„A devizahitelek forintosításával egyszerre mentettük meg a devizahiteleseket és a bankrendszert” – mondta még 2015 márciusában Orbán Viktor.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-nem-tartotta-igeretet-sokan-kerultek-az-ut-szelere-1383414

Kacsoh Dániel Vedlési fázis

Álláspont. Egyvalami nem változik: Vona Gábor megint kormányzásra készül

Magyar Hírlap

Az ország jelenlegi helyzetében nem vagyunk hajlandó más célt kitűzni, csak a győzelmet, győzni akarunk és győzni fogunk – kezdte beszédét pártja 2010-es március 15-i ünnepségén Vona Gábor Jobbik-elnök. Azóta tudjuk, amit a lelkesen éljenző szimpatizánsok, köztük néhány száz zord tekintetű gárdista akkor még nem, hogy ez a biztosra vett választási győzelem sem 2010, sem 2014 tavaszán nem jött össze. És ha a mostani közvélemény-kutatások inkább apadó, mintsem bővülő Jobbik-táborról beszámoló adataira vetünk egy kósza pillantást, megkockáztathatjuk, alighanem jövőre sincs rá túl nagy sansza az immár kiskutyákkal és kiscicákkal fotózkodó pártelnöknek.

Sebaj. Bár nyilván tagadja, de a Jobbik lelkét adó-vevő politikus vigyázó szemeit alighanem már a 2022-es választásra veti. Nincs ezzel egyedül: ahogy Botka László önjelölt MSZP-s miniszterelnök-aspriáns minapi nyilatkozatát böngészi az ember, láthatja, sem a szocialisták, sem a rivális baloldali erők nem igazán akarnak és persze nem is tudnának választást nyerni, nemhogy aztán még kormányozni is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78333/Vedlesi_fazis

 

Hosszú Katinka és Cseh László vasárnap is nyert aranyérmet

 

A riói olimpián három aranyat szerző Hosszú – aki pénteken két számban (400 méter vegyes, 800 méter gyors), szombaton pedig háromban (200 méter gyors, 100 méter hát, 200 méter vegyes) nyert – a viadal harmadik napján 400 méter gyorson (4:10.00 perc) utasított mindenkit maga mögé, így összesen hat elsőséget gyűjtött Luxembourgban az esemény honlapja szerint.

 

http://24.hu/sport/2017/01/29/hosszu-katinka-es-cseh-laszlo-vasarnap-is-nyert-aranyermet/

 

Trükkös uniós kifizetések

Az uniós fejlesztési források felhasználásában Magyarország a visegrádi országok között az első helyen áll - dicsekedett a napokban Csepreghy Nándor, a kancellária miniszterhelyettese egy budapesti gazdasági konferencián. Ez az állítás azonban sántít, hiszen eddig csak elhanyagolható mértékű támogatás érkezett ténylegesen Magyarországra Brüsszelből, így a költségvetésnek kellett megelőlegezni a majdan befolyó uniós pénzeket.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119153-trukkos-unios-kifizetesek/

 

Kellemetlen pillanatok várnak Orbánra a lefojtott energiák városában

 

Nagyon rég történt olyan, ami hétfő délelőtt fog történni Szegeden: a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart egy nem a saját pártcsaládjába tartozó polgármesterrel.

Orbán Viktor a Modern Városok Program (MVP) keretében találkozik Botka Lászlóval, és milliárdos fejlesztéseket jelentenek majd be. Az MVP-t 2015 elején indította a kormány azzal a céllal, hogy a 23 megyei jogú városban nagyszabású fejlesztéseket valósítsanak meg: ennek keretében többnyire uszodák, közutak, ipari parkok épülnek. Hogy pontosan mi és hol, azt ebben a cikkünkben térképen is megmutattuk.

 

http://index.hu/belfold/2017/01/29/orban_viktor_botka_laszlo/

 

Zárt rendszer - A NER típusterméke: a Simonka-univerzum

Irányított Facebook-kommentelők, rokonok az érdekkörbe tartozó cégekben és alapítványban. Az utóbbi több mint 3 milliárd forint uniós támogatást kaszált 2015-ben, és az alapítványtól aztán jócskán kaptak megbízást a Simonka-univerzum cégei.

 

„Az EU nem azért adja a fejlesztési forrásokat, hogy abból néhány, a felső tízezerhez tartozó nagyvállalkozó kitömje a zsebét a csatlósai segítségével! Attól, hogy a gazdasági érdekcsoportok szolgálóiként tevékenykedő politikusok és bértollnokok inukat megfeszítve folytatják aljas rágalomhadjáratukat és aknamunkájukat, a tény az tény marad. Simi dolgozik, és nem hagyja, hogy újra lenyúljátok a pénzünket. Hajrá, Simi! Veled vagyunk!” – ilyen és hasonló hozzászólásokat kellett gyártania Simi, azaz Simonka György országgyűlési képviselő megbízottainak a politikus azon Facebook-posztjához, amelyben Simonka nekiment Gyula fideszes vezetésének. A Simonka Facebook-oldalán december elején közölt poszt kemény hangot ütött meg („tudom én, hogy a Gyula irányából fújó szelek hátterében egy jól körülhatárolható üzleti és politikai érdekkör áll, akiknek nem tetszik, hogy a dél-békésiek számára minden létező lehetőséget megpróbálok kiharcolni”), ám a netes huszárkodás után tíz nappal, karácsony előtt már tárgyalóasztalhoz invitálta Simonka a gyulai polgármestert, Görgényi Ernőt

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/zart-rendszer-102156

 

Elítélték a rolls-royce-os szocialista politikust, nem lesz Csíki Sör

 

Amióta nincs "ellenzékben" a jegybank, azóta látványos a gazdasági fejlődés Magyarországon, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte Európának többpólusúvá kell válnia, Matolcsy György pedig arról beszélt, hogy hidat kell építeni az Európai Unió és a Távol-Kelet között. Felfüggesztett börtönre ítélték az egykori rolls-royce-os szocialista alpolgármestert, Fürst Györgyöt. Drágább lett a tej, és a héten gyengült a forint. Az Eurostat adatai szerint jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon. Romániában betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását, Donald Trump pedig felmondta a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt. Ez volt a héten a gazdaságban.

 

http://www.origo.hu/gazdasag/20170128-ez-volt-a-gazdasagban-2017-4-heteben-osszefoglalo.html

 

Megoldódott a nagy wisconsini Skittles-rejtély

 

Január 17-én rószaszínbe borult egy wisconsini autóút. Egy teherató platójáról lehulló, Skittles márkájú cukorkák festették rózsaszínre, komolyan elgondolkoztatva a rejtélyekre fogékonyakat arról, hogy

vajon miért szállít valaki ennyi, a jelek szerint szín alapján levállogatott Skittlest?

A szokatlan baleset leleplezte az amerikai tehéntenyésztők egy eddig viszonylag jól őrzött titkát. 2012 óta akkora árrobbanás van a kukoricapiacon, hogy immár jobban megéri Skittles-cukorkával etetni a marhákat.

A cukorka bolti forgalomban is olcsóbb a kukoricánál, de a tehenészek még ennél is nagyobbat spórolhatnak azzal, hogy selejtes készleteket vásárolnak fel.

A legmeglepőbb a dologban, hogy a Skittles a jelek szerint

egészségesebb és környezetkímélőbb is a kukoricánál,

 

http://444.hu/2017/01/29/megoldodott-a-nagy-wisconsini-skittles-rejtely

 

Súlyos beteg Finkelstein, Orbán és Netanyahu csodatanácsadója

 

Arthur Jay Finkelstein, a világ egyik legbefolyásosabb politikai tanácsadója, Habony Árpád üzlettársa, Orbán Viktor és Benjamin Netanyahu kampányguruja halálos beteg. A National Review konzervatív magazinban tanítványa, Craig Shirley, Ronald Reagan életrajzírója, történész szinte nekrológszerű írásban méltatja Finkelstein eredményeit.

Elemzők szerint ő honosította meg az amerikai politikában a liberálisozást, amit később a demokrata tanácsadók egyszerűen csak „finkelthinkként” emlegettek. Jesse Helms (homofób és kirekesztő kirohanásairól is híres) észak-karolinai szenátor volt az első libsiző politikus a '70-es években, de később New York-i ügyfeleit – Alfonse D'Amatot és George Patakit – is vad liberálisozással segítette hatalomba.

Finkelstein többnyire az állásukat féltő, bevándorlásellenes fehér középosztályt próbálta megszólítani, de támadta a liberális adó-, egészségbiztosítási és társadalompolitikát is. A bűnbakképzés szerinte a politika alapvetése. Ez a politikai nyelv a 90-es évek második fele után már nem nagyon működött, ma viszont reneszánszát éli az Egyesült Államokban és Európában is.

Módszereiről, politikai nézeteiről maga mesélt részletesen egy hat évvel ezelőtti előadásban. Szerinte a modern kori választó apatikus, ezért elsősorban érzelmein, azokon belül is félelmei által megközelíthető.

http://444.hu/2017/01/29/sulyos-beteg-finkelstein-orban-es-netanyahu-csodatanacsadoja

Vörös vonalon innen és túl - Páros interjúnk Hadházy Ákossal és Juhász Péterrel

Szerző: F. Tóth Benedek 

Vannak közös céljaik, harcolnak a korrupció ellen, le akarják váltani az Orbán-kormányt. Mégis külön utakon járnak. Hadházy Ákos (1974) állatorvos, volt fideszes önkormányzati képviselő Szekszárdon, a trafikbotrány egyik leleplezője, a Fidesztől való távozása után az LMP-ben politizál, a párt társelnöke, országgyűlési képviselő. Juhász Péter (1971) aktivista, volt banki osztályvezető, a Kendermag Egyesület és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport alapítója, az Együtt alelnöke és elnökaspiránsa, Budapesten V. kerületi képviselő.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/voros_vonalon_innen_es_tul_hadhazy_juhasz_interju

 

Vesztes fair play - Emberséges gesztust kért a magyar küldöttség, de elutasították

Szerző: Gaál Tamás | Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

A magyar férfi kézilabda-válogatott a negyeddöntőig jutott a még zajló franciaországi világbajnokságon. A mieink ráadásul a nyolcaddöntőben a torna egyik legnagyobb meglepetését okozták azzal, hogy legyőzték az olimpiai bajnok Dániát. Ezt a sikert azonban finoman beárnyékolja egy gesztus, egy nemleges válasz.

 

A magyar küldöttség azt kérvényezte, hogy a múlt pénteki veronai busztragédia áldozatainak emlékére a mérkőzést egyperces gyászszünet előzze meg. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség ezt elutasította, amivel nem csak egy nemzetet sértett meg, de egyúttal a sport képviseletében fordított hátat az emberségességnek. Egy újabb eset, amikor a sportdiplomácia felülírja az erkölcsöt.

Most felelevenítünk néhány esetet, melyben a sport szellemisége az egész világ szeme láttára sérült. Sportolók, csapatok, nemzetek, akik hibák, tévedések, csalások áldozatai lettek.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/sport/vesztes_fair_play

 

Aki a Fideszt támogatja, sokkal elégedettebb - a bizonytalanok nagy tömege viszont egyre kevésbé

Szerző: Munkatársunktól | Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

Kopik az elégedetlenség. - Megmozdította Botka László színre lépése az MSZP 11-12 százalékos népszerűségét: a miniszterelnök-jelölt megtalálása nyomán 13 százalékra nőtt a szocialisták kedveltsége – ezt mutatja a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített Publicus-kutatás.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/publicus-vh__partpreferencia___2017_januar

Jogászszemmel: 'Ama nemes harcot megharcoltam...'

Szerző: Sándor Zsuzsa | Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

„…futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Az ügyész Pál apostol szavaival zárta perbeszédét a vörösiszapper másodfokú tárgyalásán. Pál ezeket a sorokat akkor írta, amikor Isten szolgálatában elvégzett sok év után házi őrizetben várta kivégzését.

Azért ne vonjunk le ebből végletes következtetéseket.

Az ügyészség némi módosítással továbbra is fenntartotta fellebbezését és a valamennyi vádlottat felmentő elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta. Mikor lehet egy ítéletet hatályon kívül helyezni? Például akkor, ha az elsőfokú bíróság megsérti a büntetőeljárási szabályokat.

Az ügyész 36 ilyen, úgynevezett relatív szabályszegést sorolt fel. Kifogásolta például, hogy a bíró egyes szakértőket fölöslegesen figyelmeztetett esküjükre (vagyis túl precíz volt), hogy késlekedve írták le a jegyzőkönyveket (némelyik 200 oldalnál is hosszabb volt), és a bíró késedelmesen foglalta írásba az ítéletet. Egy nem jogász is érzi, hogy ilyen és hasonló „hibák” miatt értelmetlen lenne elölről kezdeni mindent. Nem is lehet.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/jogaszszemmel_ama_nemes_harcot_megharcoltam

Gál J. Zoltán: Utolsó

 

Szerző: Gál J. Zoltán | Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

Magyarázattal tartozom. Mert bár ez a hasáb itt nem személyes ügyek megvitatására való, kivételesen úgy alakult, hogy az én ügyem önre is tartozik, sőt leginkább önre tartozik, Kedves Olvasó.

 

keselyűk is megjelentek a Népszava és a Vasárnapi Hírek körül. Ezúttal egy svájci-liechtensteini befektető mögé bújtak, de a takarásból egy idő után kilátszottak a Fidesz oligarchái, a Rogán–Habony–Tombor trió. A Fidesz és a kormány közvetlen befolyását az utolsó pillanatban sikerült elkerülni, a túléléshez szükséges tőkét új befektető biztosította. Róla sokan sokfélét mondtak már, de baloldali elkötelezettségét soha nem kérdőjelezték meg.

A befektetés azonban üzlet, nem keverendő össze a jótékonysággal. A lapkiadás pedig, miközben a kiadási oldalon bonyolult üzem, a bevételeket tekintve egyszerű: pénzt az olvasók vásárlásaiból, illetve hirdetésekből lehet keresni. Mivel a hirdetési piacra jó ideje rátehénkedett már az állam, nem csoda, hogy a Vasárnapi Hírek – a második legolvasottabb közéleti hetilap – hirdetési bevételei eddig szabad szemmel alig voltak láthatók. A fenntartható működéshez ennek (is) meg kell változnia. Ám ezt a kényszert a kormány saját befolyása növelésére használhatja, a ma létező viszonyok konzerválása érdekében. A kérdés az, talál-e ehhez önös érdekű, pozícióféltő partnereket a másik térfélen. Bár tudom, hogy nem illendő, ezen a ponton mégis magamat idézném, múlt heti írásom néhány sorát: „Mutatkoznak jelei, hogy (Orbán) sokféle – leginkább persze háttérben, titokban megkötött – alkura hajlandónak mutatkozik az ellenzékkel is, na, nem a Jobbikkal, hiszen az a saját szavazótáborát veszélyezteti, hanem a támogatottsági gettóba szorult baloldallal, annak vezető erejével, az MSZP-vel. Erre pedig az adósságcsapdában és mondanivaló-deficitben vergődő szocialisták elvben alkalmasak is, miközben magától értetődő, hogy a változás esélyét csakis ezen alkuk elutasítása kínálja.” Nem mindenki ért velem egyet abban, hogy az alkupolitika teljes elutasítása az egyetlen elvszerű hozzáállás. Akad, akinek éppen az alkupolitika nyújtja a változatlanság védelmét, az kínál pozíciót, ami akár egy (napilapos) főszerkesztőséget is megér. Nekem nem éri meg.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/gal_j_zoltan_utolso__szerk_velemeny_2017_04

Demszky Gábor: Nem vagyok benne

 

Szerző: Nagy B. György | Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

A kormány a 2018-as választásra készülve akár korrupciós kampánnyá dagaszthatja az M4-es ügyét - Miért nem hozza nyilvánosságra a kabinet a metróról szóló OLAF-jelentést? - Nem tagadja, hogy az 1998 és 2010 közötti időszakban háromszorosára nőttek az M4 költségei, de nem tudja, hogy 2010 és 2014 között hova lett több mint 82 milliárd – interjú Demszky Gábor volt főpolgármesterrel

 

– Felkészült rá, hogy elviszik vezetőszáron, kamerák kereszttüzében?

– Jól emlékszik, ez volt a 2010-es forgatókönyv. Akkor bevált. 2010-ben a Fidesz úgynevezett „amalgámos” technikával…

– …mivel?

– Ez a sztálinista időkből származó terminológia. Össze nem függő ügyeket egybegyúrtak, hogy azt lehessen mondani: az elkövetők bűnszövetségben dolgoztak. Ezt a technikát használták 2010-ben is, amikor egy tucatnyi fővárosi vezetőt és cégvezetőt vezetőszáron vittek el. Azzal gyanúsították meg néhányukat, hogy bűnszövetségben bűncselekményeket követtek el, megkárosítva a fővárost. Az ügyészség által vezényelt manőver célja az volt, hogy a városvezetés lejáratásával a Fidesz bevegye Budapestet – a fővárosiak szavazatára volt szükség kétharmados többséghez. A 2010-es vádak hamisságát azóta ítéletek sora igazolta: az ügyek többsége már az ügyészi szakban elhalt, más esetekben a bíróság mentette fel a vádlottakat. Nokiás doboz nem volt, már a vádiratban sem szerepelt, de a jogtörténetben tanítani fogják.

– Szóval akkor lélekben már edz egy hasonló procedúrára? Hiszen Lázár János nyilvánosan feljelentette önt, Atkári János és Horváth Csaba főpolgármesterhelyettesekkel együtt. A Miniszterelnökség vezetője az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) az M4-es projekt visszásságait feltáró jelentésére hivatkozva tett így.

– Az OLAF-jelentést nem fogják közzétenni. Az „igazság utáni” politika korában élünk. 

 

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/nem_vagyok_benne_demszky_metro_olimpia_interju

 

Chikán: A kormány már nem is szégyelli a korrupciót

 

Nem tudunk olimpiát rendezni súlyos veszteségek nélkül – mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere az atv.hu-nak adott interjúban.

Hibátlan kezdeményezés a Momentum-népszavazás, nem tudunk olimpiát rendezni súlyos veszteségek nélkül – mondja Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere az atv.hu-nak adott interjúban. Szerinte Orbán Viktor nem tudja Trumpot másolni. A Putyin vizit kapcsán a Corvinus professzora figyelmeztet: nem vagyunk alkupozícióban, az orosz pillanatnyi érdekek dominálnak. A történelmi fejlődésünk bázisa Nyugat-Európa, az nem megoldás, hogy az európai uniós integrációs kereteket Orbán Viktor szétrobbantsa.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170128-interju-chikan-attila

 

A MESE VÉGE

Sitkei Levente Magyar Idők

 

Hatalmas, színpadias üvöltéssel vette tudomásul egy lelkes fiatalember, hogy országa elnökét ezentúl Donald Trumpnak hívják. Vége lett a világnak, az ő világának, mostantól erősödő örvény fogja a mélybe húzni a békét, a barátságot, a szerelmet, a kicsi százszorszépeket a mezőn, a csipogó verebeket a dróton és a diétás kólát.

Ezerszer is le lehet vezetni papíron, hogy Magyarország elszigetelődött, de pont azok mondják ezt, akik nagyon szeretnék hinni, hogy ez így történt, vagy mert ezzel gyengítik Magyarországot, s így a riválisok előnybe kerülnek, vagy mert nem látnak tovább a kanyarnál, és szívesen szenvednek vérző szívvel párnáik között. De a történelem nem így működik.

A politikai modellek sose tartanak örökké, nincs olyan rendszer, amely fennmaradna, tökéletes volna; nem hangyák vagyunk, hanem emberek. A hatalmi tömbök szétesését követően az aprócska európai államok az egységben látták a lehetőséget, a közösség adta a siker receptjét. Nagyjából mostanra derült ki, hogy ez nem ugyanazt a gazdagságot adta mindenkinek, és egyáltalán nincs senki odaszögezve a székéhez, bármikor fel lehet állni és kinyújtózkodni, ha erre van szüksége valakinek.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-mese-vege-2-1364008/

 

TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ: A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉS MEGBUKOTT

MTI

 

Ha nem erősítik meg az Európai Unió külső határait, a bevándorlók áradata a tagországok közötti falak építéséhez vezethet – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a The Times of Malta című máltai napilapnak nyilatkozva.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/trocsanyi-laszlo-kotelezo-betelepites-megbukott-1366732/

 

Bírósági ítélet mondja ki: túlságosan beleragadt a nyelvünk Putyin alfelébe

Jogsértően tagadta meg a magyar bevándorlási hivatal az orosz ellenzékitől a menedékjogot.

 

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint másodszor is jogsértően tagadta meg a magyar bevándorlási hivatal Alekszij Torubarovtól a menedékjogot – áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Torubarov klasszikus orosz ellenzéki, a szovjet idők üldözöttjeinek tipikus örököse: civil aktivista, az Igaz Ügy párt tagja,

akit az orosz szolgálatok végigkergettek Közép-Európa számos országán.

Így „a magyar hatóság magatartása már csak azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert Torubarov üldöztetése mindenben megfelel a mostanában sokat emlegetett „igazi menekült” vagy „klasszikus politikai menekült” ügyekkel szembeni elvárásoknak. Volgovrádi vállalkozóként napi élménye volt a korrupció és belügyi szervek önkényeskedése, ez késztette közéleti állásfoglalásra és nyílt politizálásra. A kormánypártéval ellentétes politikai véleményt azonban az illiberális orosz állam üldözi. Torubarov például feljelentett egy magas rangú korrupt belügyest, mire hősünket tartóztatták le. Több büntetőeljárást is indítottak ellene. Világos lett előtte, menekülnie kell” – áll a Helsinki jelentésében, mely szerint a bíróság e héten született ítéletében szót ejt arról is, hogy a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal az orosz viszonyokat leíró országinformációkat „kirívóan okszerűtlenül mérlegelte”.

http://magyarnarancs.hu/belpol/birosagi-itelet-mondja-ki-tulsagosan-beleragadt-a-nyelvunk-putyin-alfelebe-102363

 

Több mint ötven jobbikos alapszervezet írt petíciót Vonának

 

Mégsem maradt el a Vona Gábornak ígért meglepetés a Jobbik elnökének szombati évértékelőjén. Azonban a várakozásokkal ellentétben a meglepetést nem a gárdisták „szállították” a szabadtéri tüntetésükkel, hanem az házon belülről érkezett. Az első információnk szerint huszonöten írták alá a tiltakozó ívet, ám kiderült: valójában több mint ötven szervezetről van szó.

A PestiSrácok.hu jobbikos forrásokból megtudta: nemcsak a Magyar Gárda utódszervezetei adtak át tegnap tiltakozó petíciót Vona Gábornak, hanem a párt belső köreiből is érkezett egy petíció a pártelnöknek. Ám ennek súlyát jelentősen növeli az a körülmény, hogy a dokumentumot több mint ötven aktív jobbikos alapszervezet vezetője írta alá a helyi tagság felhatalmazásával. A petíciót Vona Gábornak személyesen adta át évértékelő beszéde után az egyik tiltakozó alapszervezeti vezető. A PestiSrácok.hu úgy tudja, az irományban ez szerepelt:

Alulírottak, aktív jobbikos szervezetek NEM értünk egyet és nem támogatjuk Vona Gábor elnök úr politikai irányváltását, és nem támogatjuk a Jobbik baloldalra tolódó néppárttá válását.

 

http://pestisracok.hu/huszonot-jobbikos-alapszervezet-tiltakozik-vona-iranyvaltasa-ellen

 

Balázs Péter: Orbán és az unió reformja

 

A volt külügyminiszter írása Orbán Viktor javaslatairól.

Trump temetné az Európai Uniót (a NATO-val együtt), kampánystábja rendre azt tudakolta Európában: mikor s hogyan esik szét a szervezet a Brexit után. Igaz, addig csak Nigel Farage bohóctréfáiból ismerték az európai helyzetet. Theresa May most elmagyarázta Philadelphiában és Washingtonban, hogy az EU partnerként is fontos és hatalmas, a NATO-ra pedig erősen szükség lesz, Oroszországra is tekintettel. Orbán Viktor tapsolt Trump győzelmének, az EU-ról pedig újabb látleletet publikált. Ám a legfrissebb cikke és előadása inkább a vágyait tükrözi, semmint a realitást. A hamis diagnózisokból téves terápia következik, aminek naponta vagyunk tanúi.

http://hvg.hu/vilag/20170128_balazs_peter_orban_es_az_unio_reformja

 

"Elengünk van": Beszólt Szanyinak az olimpia ellenes mozgalmár

 

Kioktatta a Momentum Mozgalom elnöke Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselőt. Azt mondta: cselekvő politikusokra van szükség Magyarországon; nem olyanokra, akik sajtótájékoztatókat tartanak a NOlimpia kampány standjai előtt. A budapesti olimpia terve több eseményen is téma volt. További részletek a videóban.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170128-hoppa-kioktattak-szanyi-tibor-mszp-s-ep-kepviselot

 

Szanyi Tibor Csak annak lehet segíteni, aki hagyja!

 

A Mozgalom helyszínre és alkalomra felvonuló elnöke Fekete-Győr András arrogáns fellépése és a segítségnyújtáshoz való viszonyulása, nemcsak a képviselőt, hanem a többi jelenlévőt is meglepte. "Mélyen elszomorít, mikor valaki az általa kért támogatás mögött hátsó szándékokat feltételez. Így nehéz lesz bármit is elérni, mert csak annak lehet segíteni, aki azt hagyja is. Mindezek ellenére az aláírásgyűjtést a továbbiakban is segíteni fogom.”

 

http://mandiner.hu/cikk/20170129_szanyi_tibor_csak_annak_lehet_segiteni_aki_hagyja

Kerék-Bárczy Szabolcs Kivonulok a közéletből

 

eljutottam arra a pontra, amelyen túl már nem látom értelmét és lehetőségét a további közéleti szerepvállalásnak, mert a folytatás csak értékrendem komoly lejáratása és végzetes megalkuvások árán volna lehetséges.

Ugyanakkor az általam hirdetett paradigmaváltáshoz szükséges feltételek megteremtése az én és barátaim komoly erőfeszítései ellenére is csak részlegesen sikerült, amely így nem elégséges a további építkezéshez.

Be kell látnom és el kell fogadnom, hogy az emberek túlnyomó többsége, beleértve a volt és lehetséges elv-barátokat, vagy meg van elégedve a fennálló viszonyokkal, vagy kockázatosabbnak, netán kevésbé kívánatosnak tartja a küzdelmet egy új jövőért, mint amennyire – vonakodva és undorodva – megbékél a jelenlegivel. Mert ha nem így volna, már rég nem itt tartanánk. S tisztelem őket annyira, hogy ezt nem elítélően mondom, csupán tárgyilagosan megállapítom. Ma ez a helyzet, és még sokáig így is marad. Hogy meddig? Ki tudja.”

 

http://mandiner.hu/cikk/20170128_kerek_barczy_szabolcs_kivonulok_a_kozeletbol

 

Durva értesülést osztott meg Trumpról a Watergate-ügyet kirobbantó egyik újságíró

 

Carl Bernstein a CNN egyik esti műsorában arról beszélt, hogy vezetői körökben egyáltalán nem nyugodtak az amerikai republikánusok Trump miatt, hiába ő volt a párt elnökjelöltje.

Carl Bernstein állítása szerint az amerikai republikánusok rangidős tagjai és vezetői egymás között Donald Trump szellemi egészségének állapotáról vitatkoznak. A veterán újságíró a CNN szerda esti műsorában mindezt példanélkülinek nevezte. Tudomása szerint republikánus körökben nyíltan vitatkoznak arról, hogy a nemrég hivatalba lépett elnök alkalmas-e feladatai ellátására.

Bernstein azt mondta, hogy újságíró kollégákkal szokott egyeztetni arról, ki miről értesül, és másoktól is hallotta ugyanezt az információt Trumppal kapcsolatban.

http://hvg.hu/vilag/20170128_durva_ertesulest_osztott_meg_trumprol_a_watergate_ugyet_kirobbanto_egyik_ujsagiro

 

Csúnya meglepetést tartogatnak a kövekező hónapok

 

Egyre nagyobb az esélye egy újabb görög válságnak az athéni kormány és az IMF vitájában kialakult patthelyzet miatt - derült ki a francia pénzügyminiszter szavaiból. Úgy tűnik, hogy az országot hitelező eurótagállamok a rossz rendőr szerepét osztanák a Valutaalapra.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csunya_meglepetest_tartogatnak_a_kovekezo_honapok.628647.html

 

Tiltakoznak a Lukács-szobor eltávolítása ellen

Tiltakozik a Párbeszéd XIII. kerületi szervezete a Fővárosi Közgyűlés azon döntése ellen, amely a kerületi lakosok véleménye ellenére el akarja távolítani Lukács György világhírű filozófus szobrát a Szent István parkból.

 

https://nepszava.hu/cikk/1119160-tiltakoznak-a-lukacs-szobor-eltavolitasa-ellen

 

Vona-évértékelő - "Aki fél, az a Fidesz"

Vona Gábor szombat délután hetedik alkalommal tartotta meg évértékelő beszédét a Sport11 rendezvényközpontban. A Jobbik elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormányt egyedül a Jobbik képes leváltani, ezért nincs mitől félni, mert aki ma fél, az a Fidesz. Vona "új reformkor" igényét fogalmazta meg, és történelmi párhuzammal élve "földesurakat és helytartókat emlegetett, akikkel szemben ők képviselik a népet.

 

https://nepszava.hu/cikk/1119102-vona-evertekelo---aki-fel-az-a-fidesz

 

 

NYÍLT LEVÉL ÉLSPORTOLÓKHOZ

Dobják össze azt a párezer milliárdot, ami még több új stadionhoz kell!

 

Dobják össze azt a párezer milliárdot, ami még több új stadionhoz kell! Elvégre az Önök hobbijáról, mániájáról, megélhetéséről van szó. Amit mellesleg döntő részben ma is közpénzből finanszírozunk.

Mondhatják: milliókat lelkesít egy futam, egy csörte, egy meccs küzdelme.

Milliókat meg hidegen hagy.

De nem is a piszkos anyagiak a legfontosabbak ebben a játszmában, Az ember szívesen költ –akár erején felül – az örömre, az önbecsülésére, olyan nem egészen racionális ügyekre, amelyekben nem az észé a döntő érv. Jól van ez így: a kijelölt, vagy csak a szívünkben létező ünnepvárás segít megbirkóznunk a hétköznapok fullasztó gondjaival.

Tisztelt Olimpikonok! Nézzenek mélyen a saját lelkükbe! Mit tettek Önök azért, hogy a sport, a testmozgás örömének vidám seregszemléje legyen az öt földrész együvé tartozását jelképező, egymásba fonódó öt, különböző színű karika? Felhozhatják: egész életük arról szól, hogy egy tizedmásodperccel gyorsabbak legyenek, pár milliméterrel messzebbre dobjanak akármit a többieknél. Abban a pár percben, másfél órában, ami az olimpia elnevezésű, mára vásári ricsajjá züllött felhajtás forgatagában éppen Önökre jut.

http://gepnarancs.hu/2017/01/nyilt-level-elsportolokhoz/#