2017, január 28 - 07:37 Sajtószemle

Amatőrként játszik főszerepet egy az állampolgárságáért küzdő menekült mindennapjait bemutató filmben, karakterét saját élményeiből építette fel. Civilben a villamost vezeti, amúgy közgazdászdiplomája van és bármi történjék, marad Magyarországon.

 

http://magyarnarancs.hu/film2/wilson-a-tukorkepem-dr-cake-baly-marcelo-az-allampolgar-cimszereploje-102344

 

A Salk Intézet kutatói Istent játszanak

Ember-disznó hibrid élőlényt hoztak létre

 

Olyan genetikai mozaikot hoztak létre kaliforniai tudósok egy életképes embrióban (pontosabban kimérában), amely emberi és disznó géneket ötvöz. Ez elég nagy áttörés, mivel két, ilyen nagy távolságban lévő faj génjeit még nem tudták sikeresen kombinálni.

elég sok az etikai probléma ezzel a kutatással. Például, akár véletlenül is létrejöhetnek emberhez hasonló agyú állatok vagy bizarr élőlények, akik rossz esetben mondjuk összedönthetik az ökoszisztémát, ha kiszabadulnak a laboratóriumból.

Eredetiben itt lehet megnézni, mit írtak a tudósok. (GuardianWiredCell)

http://444.hu/2017/01/26/ember-diszno-hibrid-elolenyt-hoztak-letre

 

Videó: két biztonsági őr veri a férfit a kettes metrón

A többi utas a megtámadott ember segítségére sietett, hiába fenyegetőztek az őrök. A BKV is reagált.

 

Jobban jársz, ha leszállsz - mondja az egyik biztonsági őr, aztán a társával együtt ütni kezdi az utast. A történteket az olvasónk által beküldött videófelvétel, illetve két szemtanú elmondása alapján tudjuk rekonstruálni.

http://magyarnarancs.hu/lokal/bkv-veres-102358

 

Budapest nem adja fel: csomó órát ragasztottak fel a Moszkva téri óra oszlopára

 

Péntek délután előre bejelentett akció keretében többen is órákkal jelentek meg az elátkozott Moszkva téri digitális óránál, és ezeket felragasztották az oszlopra. Olvasónk, László küldött képet a térről: 

 

http://444.hu/2017/01/27/budapest-nem-adja-fel-csomo-orat-ragasztottak-fel-a-moszkva-teri-ora-oszlopara

 

Élet és Irodalom

Christopher Adam

MONTREALI KALAND, 1976

„A montreali olimpia pont annyira nem termelhet veszteséget, mint ahogyan egy férfi nem szülhet gyereket” – hangzott el Jean Drapeau montreali polgármester hírhedt deklarációja az 1976-os olimpia előtt, amelynek 1,5 milliárd dolláros adósságát a francia többségű kanadai metropolisz harminc éven át – egészen 2006-ig – törlesztette. Drapeau a nagy kanadai és québeci nemzetépítő generációhoz tartozott. Gigantikus állami fejlesztések jellemezték csaknem három évtizedig tartó polgármesterségét. Metróhálózatot épített Montrealban, felépült a Place des Arts kultúrpalota, a város megszervezte az 1967-es Világkiállítást, és Dra­peau polgármesterként létrehozta 1968-ban Kanada első lottóját, amelyet nemes egyszerűséggel „önkéntes adónak” hívtak a kezdeti években.

Sok szempontból Drapeau nevéhez fűződik Montreal mai napig ikonikus – bár eléggé kopott – megalomán infrastruktúrája. A montrealiak azonban generációkon átívelő traumaként élték meg a félresikerült olimpiát. Pedig a XXI. századi budapesti polgárnak is ismerősen cseng az, amit Drapeau anno magabiztosan megígért: az 1976-os montreali olimpia kimondottan takarékos és olcsó lesz. A másik Drapeau-kezdeményezés szintén ismerős felhang lehet a mai magyar állampolgár számára: 1954 után körülbelül 30 ezer egészséges fát vágtak ki a város legfontosabb parkjában – a Mont-Royal-hegyen – azért, mert Drapeau le akart számolni a homoszexuálisok, a szerinte megrontott erkölcsű emberek és a bűnözők fák mögött történő „botrányos” tetteivel. Az önkormányzati kezdeményezést franciául „les coups de la moralité”-nek nevezték, a lekopasztatott parkot pedig évekig Kopasz-hegynek becézték a helyiek.

De mi is történt a montreali olimpia körül, amely végül 1,5 milliárd dolláros adósságot eredményezett?

http://www.es.hu/cikk/2017-01-27/christopher-adam/montreali-kaland-1976.html

 

Egyelőre békés a viszony Donald Trump és Theresa May között

 

Donald Trump mindenkivel jó viszont igyekszik kialakítani: Theresa May-t a Fehér Házban fogadta, és békülni kezdett a mexikói elnökkel is.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok „különleges kapcsolatát” hirdette fehér házi sajtótájékoztatóján Donald Trump és Theresa May. A különlegesség jele az, hogy a brit kormányfő volt az egy hete beiktatott amerikai elnök első külföldi vendége, Trump persze azt is megemlítette, hogy anyja Skóciában született. May pedig tolmácsolta neki II. Erzsébet királynő meghívását az Egyesült Királyságba.

A viszony egyelőre valóban békésnek tűnik, bár a brit miniszterelnök korábban arról beszélt, megmondja, ha valamiben nem értenek egyet. Most azonban csak ennyit mondott egy ezt firtató kérdésre: "biztosan lesznek majd dolgok, amiben nem értünk egyet".

http://hvg.hu/vilag/20170127_Egyelore_bekes_a_viszony_Donald_Trump_es_Theresa_May_kozott

 

Parti Nagy Lajos gyűjtötte, Bajnai Gordon adta az aláírását

 

Az író az Örkény Színház előtt kapcsolódott be az olimpiaellenes mozgalom aláírásgyűjtésébe.

 

http://hvg.hu/itthon/20170127_Parti_Nagy_Lajos_gyujtotte_Bajnai_Gordon_adta_az_alairasat

 

A tolmácsok nem tudják, mit kezdjenek Trump bunkó stílusával

 

Kibuktak a tolmácsok és fordítók az új amerikai elnökre, akinek olyan kicsi a szókincse és olyan összefüggéstelenül beszél, hogy azt szinte lehetetlen hitelesen visszaadni.

Óriási gondot okoz a tolmácsoknak és fordítóknak Donald Trump amerikai elnök beszédeinek hiteles visszaadása – írja összeállításában a SBS ausztrál portál.

A lap cikkében idézi egy francia tolmács-fordítónak a Slate.fr oldalon megjelent cikkét, amelyben arról ír, hogy milyen nehéz lefordítani valakinek a beszédét, aki ennyire rosszul beszél, mint Trump, aki összefüggéstelen mondatokat mond, kontextustól függetlenül szegényes a szókincse, és néha egy-egy szót vagy kifejezést ismételget.

http://hvg.hu/vilag/20170127_A_tolmacsok_nem_tudjak_mit_kezdjenek_Trump_bunko_stilusaval

 

Kedves mađarski hatóságok, fogjátok el nekünk Hernádi Zsoltot! Hvala!

 

Folytatódik Horvátország talán legnagyobb gumicsontrágása, a Hernádi Zsolt Mol-vezér elleni eljárás. Az MTI péntek délutáni híre szerint az újabb fejlemény az, hogy a zágrábi megyei bíróság peren kívüli tanácsa pénteken úgy döntött: közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldi el a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen kiadott európai elfogatóparancsot,

Az elfogatóparancsot még 2015. december 15-én, vagyis már több mint egy éve kiadták, ám az alapján eddig nem történt semmilyen eljárás. A zágrábi bíróság közleménye szerint ők a horvát belügyminisztériumtól tudták ezt meg, és legott Budapesthez fordultak. Tehették ezt azért, mert az unió mindenre gondol: még 2002 júniusában megszületett a csodás nevű,

az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásról szóló kerethatározat,

ami kellő jogalap arra, hogy a horvát bírák a magyar igazságügyi szerveket hozzák mozgásba. Vagy legalábbis megpróbálják, mint magyar kamaszok a mobillal kamerázását az adriai FKK-strandokon.

Na de hogy is jutottunk el idáig?

 

http://index.hu/gazdasag/2017/01/27/hernadi_zsolt_mol_ina_elfogatoparancs/ű

 

Adószakértő: Fafejű a NAV

 

 

Tízmillió forintot ajánlott fel Angyal József annak, aki a NAV sorvezetőjével kitölti a személyi jövedelemadó-bevallását.

Az adószakértő a Hír TV reggeli műsorában azt mondta: az útmutatással a hatóság félrevezeti az adózókat. Szerinte a családi adókedvezmény területén várhatóak a legnagyobb problémák.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/adoszakerto-fafeju-a-nav-1383147

 

Rejtély, ki fizethette ki az Orbán-rokonok tartozását

MNO

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) nem árulta el, hogy ki fizette vissza azt a 3 milliárd forintot, amellyel eredetileg a Cider Alma Kft. tartozott az állami cégnek.

A 444.hu nyomán a Magyar Nemzet is megírta, hogy több mint 3 milliárd forintnyi kölcsönt adott a külügyi tárca felügyelete alatt működő MNKH a kormányfő rokonaihoz köthető cégcsoportnak. Az élelmiszer- és konzervkereskedelemmel foglalkozó Cider Alma Kft. összesen 3,2 milliárd forinttal tartozott az állami cégnek. Jóval a határidő lejárta után is csak 280 milliót fizetett vissza.

A kft. egy egész cégcsoportot fog össze, melyben több fontos pozíciója van Orbán Viktor sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát pedig a miniszterelnök unokaöccse vezeti. Még konkrétabban: a kormányfő felesége, Lévai Anikó testvérének, Lévai Gizellának az egyik fia is feltűnik a cégcsoportban: Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatát.

http://mno.hu/gazdasag/rejtely-ki-fizethette-ki-az-orban-rokonok-tartozasat-1383204

 

Úgy védte a kormány kulturális pénzszórását Ungvári Tamás, hogy közben elhallgatta, hogy a saját könyveinek kiadására is jutott ebből a pénzből

Ungvári a beszélgetés során többféle érvet is bedob, egyrészt, hogy a könyvek szent dolgok, nem szabad az ilyesmit ahhoz mérni, hogy nincs tüzelő, majd megvédi azt az elképzelést is, hogy négymilliárd forint megy el Orbán dolgozószobájának kialakítására. 

A beszélgetés még január 9-én zajlott, az Átlátszó pedig csak január 23-án írta meg, hogy Ungvári könyveire is elmegy 27 millió forint, ezért a műsorvezető Rónai Egon nem tudhatott még erről, Ungvári pedig valamiért ezt nem tartotta fontosnak megemlíteni. 

 

http://444.hu/2017/01/27/ugy-vedte-a-kormany-kulturalis-penzszorasat-ungvari-tamas-hogy-kozben-elhallgatta-hogy-a-sajat-konyveinek-kiadasara-is-jutott-ebbol-a-penzbol

 

Új ipari forradalom jön

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret kap a gazdasági életben és megváltoztatja a foglalkoztatás, a munka minőségét. Felforgathatja a világ gazdasági rendjét, mivel egyes országok, főleg Kína, készek teljes gőzzel belevetni magukat ebbe a negyedik ipari forradalomba, míg Franciaország és Nagy-Britannia óvatosabban közelíti meg a kérdést.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119027-uj-ipari-forradalom-jon

 

Lelkészlaktól a Vogue-ig: Theresa May-portré

Molnár Csaba, Magyar Nemzet

 

A miniszterelnök May, bár a világ a brexit szavazás után tanulta meg a nevét, Nagy-Britanniában évtizedek óta ismert figura. Pedig gyermekkorában senki nem gondolta volna, hogy a politikai pályára lép. Egy sussexi lelkész lányaként született, és tanulmányait nem a drága, elitképző magánintézményekben folytatta, hanem állami iskolákban. Később – már közelítve a későbbi társadalmi emelkedés felé – ösztöndíjat nyert az Oxfordi Egyetemre, ahol 1977-ben szerzett földrajzból diplomát. Ennek ellenére rögtön diplomázása után a pénzügyi szektorban helyezkedett el. Először a Bank of England egyik kirendeltségén dolgozott, majd a pénzforgalmat ellenőrző hivatal, az Association for Payment Clearing Services főtanácsadója lett, és ezt a pozícióját egészen 1997-ig megtartotta.

 

http://mno.hu/kulfold/lelkeszlaktol-a-vouge-ig-theresa-may-portre-1383295

 

Amikor a méret a lényeg

Ebben a nagy stadionépítős, olimpiára pályázós – és ezért a világ minden pénzét elköltős – világban akadt egy szurkolótábor, amelyik olyasmiért szállt harcba, ami a közhangulatot figyelembe véve szinte csodaszámba megy. A Vasas szurkolói azért emelték fel a hangjukat, hogy az új Illovszky Rudolf Stadion jóval nagyobb legyen a tervezettnél: ötezres helyett nyolcezres aréna épüljön Angyalföldön.

Nehezen érthető ez a mai világban, hiszen az eddig felépült új stadionokban konganak az ürességtől a lelátók a magyar bajnoki meccseken: még a Ferencváros sem képes a feléig megtölteni a Groupama Arénát, míg a többi új stadionban a félházat sem sikerült soha elérni, mérettől függetlenül. A kárörvendők máris mondhatták, minek ide az a sok stadion milliárdokért, amikor ez sem a nézőszámon, sem a magyar futball színvonalán nem sokat emel.

De nézzük, mi is a helyzet Angyalföldön. 

http://mno.hu/velemeny/amikor-a-meret-a-lenyeg-1383146

 

Permanens forradalom

Gazda Albert,  Magyar Nemzet

A kommunizmus bukásakor eszünkbe sem jutott, hogy egyszerűen nem kapunk másik rendszert ahelyett, amit megsemmisítettünk. Azt hittük, hogy miután kitört a szabadság és a többpártrendszer, minden világos lesz. Jön a piacgazdaság, a fejlődés, a verseny. Európa leszünk, Nyugat, tejjel-mézzel folyó Kánaán. Gazdasági, morális és politikai értelemben is. Félve és óvatosan fogalmazok így: klasszikus liberális-plurális demokrácia. Ahol az egyik jön, a másik megy, kinek mi a dolga. Mikor mit kíván a választók aktuális többsége.

Nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Persze hogyan is juthatott volna eszünkbe, hogy bár forradalmat nem tetszettünk csinálni, a forradalmi helyzet állandósulhat.

http://mno.hu/gkozep/permanens-forradalom-1383091

 

Gárdistagyűrű lesz a Jobbik évadnyitóján

Megírt programmal csörtet a nekik nem tetsző cél felé – írták Vona Gábornak

Bán Károly Magyar Hírlap 

Ma tartja évadnyitó rendezvényét a Jobbik, amelyen Vona Gábor elnök évértékelőt is tart. A helyszínre tüntetést hirdetett a Magyar Gárda Országos Elhárítás volt parancsnoka. És visszakérik a pártelnöktől azt a gárdamellényt, amelyben Vona 2010-ben parlamenti esküjét letette.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78238/Gardistagyuru_lesz_a_Jobbik_evadnyitojan

 

Faggyas SándorVédőpajzs

Magyar Hírlap

Álláspont. Keresztényüldözés. Sokáig azt hittük, ez a fogalom már csak a történelemkönyvekben létezik

 A keresztény Magyarországot erős hite és központi európai helye arra predesztinálta, hogy évszázadokig a kereszténység védőpajzsa legyen. Bár Hérakleitosz óta tudjuk, nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, időnként a történelmi helyzetek és szerepek megismétlődhetnek. Ha a sors megint ránk, magyarokra osztja a keresztények védelmének szerepét, nem futhatunk el előle. Ami tőlünk telik, tegyük meg.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78236/Vedopajzs

 

Lesöpörték a Népszabadság volt dolgozóinak kérését

Nem adja a Népszabadság névhasználati jogát az újságot bedöntő Mediaworks – írja a Magyar Nemzet. A kiadó új vezetője indoklás nélkül utasította el az újság volt dolgozóinak kérését.

A Mediaworks korábban azt írta, hogy nem akar semmit sem kezdeni a lappal, így elméletileg nem lett volna akadálya a név és a kiadási jogok átadásának.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/lesoportek-a-nepszabadsag-volt-dolgozoinak-kereset-1383137

 

Kétszer is megjátszotta az izsáki polgármester a vadászházstiklit

 

Mondok József izsáki fideszes polgármesterről két napja derült ki, hogy szálláshely címén épített egy vadászházat EU-s pénzből, majd beköltözött oda. Mi pedig megtaláltuk a másik vendégházát is, amit még több uniós forrásból épített egy másik faluban, az irodája mellé. És erre sem mondhatni, hogy nagyon töri magát, hogy bárkinek szállásként kiadja.

 

http://index.hu/belfold/2017/01/27/karadi_vadaszhaz_mondok_izsak_eu-s_penz/

 

Nem kaptak pénzt a kormánytól, bezár a csepeli cigány holokausztközpont

 

A központot még 2014-ben hozták létre, de most hiába kértek támogatást a kormánytól.

Forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ - közölte a központot létrehozó Roma Polgári Tömörülés elnöke pénteken az MTI-vel, miután a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak a csepeli intézményben.

 

http://hvg.hu/itthon/20170127_Nem_kaptak_penzt_a_kormanytol_bezar_a_csepeli_cigany_holokausztkozpont

 

380 - 3 arányban fogadta el az orosz parlament a családon belüli erőszak dekriminalizálását

 

Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma pénteken elfogadta a családon belüli erőszak büntethetőségét enyhítő törvénymódosítást.

A harmadik, végső olvasásban 380 szavazattal 3 ellenében elfogadott módosítás értelmében az először előforduló családon belüli bántalmazás szabálysértéssé minősül, ha a bántalmazás nem okoz komoly testi sérülést. A szabálysértést pedig egy 15 napos fogva tartással vagy pénzbírsággal büntetnék.

 

http://444.hu/2017/01/27/380-3-aranyban-fogadta-el-az-orosz-parlament-a-csaladon-beluli-eroszak-dekriminalizalasat

 

Ne bántsátok Csiszár Jenőt, oktalanok!

Magyarország teljesen méltó főkonzulja lesz.

 

Kiakadtak Csiszár Jenő kinevezésén a magyar diplomaták De biztos, hogy nincs rosszabb választás a veterán médiabohócnál?

„Értetlenül áll a magyar diplomácia: főkonzulnak nevezték ki az eddig csak médiaszerepléseivel kitűnt Csiszár Jenőt” - írja a Bors, mi meg azt nem értjük, hogy miért.

És miért éppen most?

Talán nem tűnt fel eddig, hogy

a magyar diplomácia első emberét már évek óta Szijjártó Péternek hívják,

akinek az első dolga volt, hogy a teremfocista haverjait bevigye a külügybe.

Különben meg ne mondja senki, hogy Csiszár nem alkalmasabb milánói főkonzulnak, mint Pálffy István ír nagykövetnek.

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/ne-bantsatok-csiszar-jenot-oktalanok-102359

  

 

Az adójáért harcba szálló férfi azt kéri támogatóitól, ne dobják össze a büntetését

A legtöbben a személyes Facebook-oldalamon írtak üzenetet, ebből több száz volt. A személyes üzenetek kivétel nélkül pozitívak voltak. És érzésre valahogy olyan... nagyon mélyről feltörőek. Elsősorban a "na végre valaki kimondta"-vezérmotívum köszönt vissza, és sokan kérdezték, hol lehet csatlakozni hozzám kérdés is. Elgondolkodtató viszont, hogy hányan fejezték ki aggodalmukat ismeretlenül is miattam, sokan pedig elmondták, a saját biztonságuk miatt nem mernének hasonlóba kezdeni."

A sok megkeresés miatt Szentesi Kálmán a Facebook-oldalán nyilvánosra állított egy posztot. Ebben megköszöni a támogatást és az érdeklődést, de leír valami mást is.

http://444.hu/2017/01/27/az-adojaert-harcba-szallo-ferfi-azt-keri-tamogatoitol-ne-dobjak-ossze-a-bunteteset

 

Lakást, fuvart és jogi segítséget is felajánlottak a leukémiás kislányuk kezelése miatt a szmogriadó szabályait megsértő családnak

 

Megható volt az olvasóközönség reakciója a 444 két cikkére, amiket a négyéves kislányukat kemoterápiás kezelésre hozó család autójának rendőri megbüntetéséről írtunk.

 

http://444.hu/2017/01/27/lakast-fuvart-es-jogi-segitseget-is-felajanlottak-a-leukemias-kislanyuk-kezelese-miatt-a-szmogriado-szabalyait-megserto-csaladnak

 

Az NNI nyomoz a 4-es metróval kapcsolatos szerződések ügyében

 

A Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a 4-es metró beruházásával kapcsolatos szerződések nyomozásával a Fővárosi Főügyészség. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt folyik – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

 

http://www.ma.hu/belfold/296064/Az_NNI_nyomoz_a_4es_metroval_kapcsolatos_szerzodesek_ugyeben

 

Újabb jelentkező akadt a baloldalon a miniszterelnök-jelöltségre

 

Lattmann Tamás is indulna a baloldali miniszterelnök-jelöltségért.

A nemzetközi jogász az Indexnek azt mondta, megunta, hogy mindenki csak beszél a lehetséges jelöltekről, ezért úgy döntött, bejelentkezik a pozícióra. A portálnak azt is mondta, akár a szocialista Botka Lászlóval is megküzdene

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ujabb-jelentkezo-van-a-baloldalon-a-miniszterelnok-jeloltsegre-1383149

A NATO nyugdíjas tábornoka gúnyt űz Magyarországból

A héten jelent meg magyarul Sir Richard Shirreff nyugdíjas brit tábornok regénye, a 2014-es leszerelése után írt, és angolul tavaly májusban kiadott 2017: Háború Oroszországgal című. A háborús történet egy olyan utópia, ami egy évvel a megírása után játszódik, és amiben, ahogy a címe is elárulja, kitör a háború Oroszország és NATO között. A harc színhelye Európa.

Shirreff különösen rossz véleménnyel van az oroszokkal együttműködő NATO-tagokról. A regényben a görög és a magyar kormány többször is szinte árulóként, de legalábbis az oroszok ügynökeként jelenik meg. A sztori szerint a görögöket kölcsönökkel, a magyarokat pedig valamilyen atomerőművel kapcsolatos megállapodással tartja a markában Putyin. 

A regényben a NATO-hoz rendelt magyar nagykövet konkrétan egy idióta, aki még angolul sem tud rendesen, és azt is egy cetliről olvassa fel dadogva, hogy „egyetértek a görög kollégával”. 

http://444.hu/2017/01/27/a-nato-nyugdijas-tabornoka-gunyt-uz-magyarorszagbol

 

Lendvai Ildikó Szmájli

Egy északkelet-magyarországi faluban dolgozott a rendőr, és itt élt egy cimborája is, akivel közös edzéseken haverkodtak össze. A cimbora hosszú évek jó viszonya után konfliktusba keveredett egy cigány családdal. A rendőr a facebookon baráti tanáccsal szolgált: „Törjük össze őket. Beöltözünk fekete ruhába, maszkot a fejre, és gyorsan lerendezzük. 1 percbe se telik. Baseball ütő elég lesz. Kéztörés, oszt cső. Azt sem tudják, kik voltak.” És mivel az önzetlen segítőkészség e tanúbizonysága után igen elégedett lett önmagával, az üzenet végén szmájlival búcsúzott.

Volt is min mosolyogni. Rendőri tanácsot ilyen pontosan még nem követtek. A cimbora hamarjában derék bajtársakat (a gyanúk szerint gárdistákat) hívott. Mindnyájan fekete ruhát és maszkot húztak - ha egyszer a szakember ezt javallja! -, és a nyolc hős férfiú az előírás szerint az ütőkkel és feszítővasakkal felfegyverkezve rárontott a hét cigányból álló közmunkás brigádra. Hármat futni engedtek, de a szóban forgó családból az apát, a fiát és két rokonukat „összetörték”, ahogy a fb-üzenetben állt. „Megdöglötök, büdös cigányok”. „Rátok lesz gyújtva a ház”, „Kinyírunk”- ordították. Az apának a kezét, a fiúnak a lábát törték el. Neki a fülét is le akarták vágni, de mivel odakapott, az ujjait szúrta át a kés.

http://nepszava.hu/cikk/1119001-szmajli

Az egyik utas bokán rúgta a Kennedy reptér muszlim dolgozóját, mert abban bízott, hogy Trump úgyis eltünteti őket az országból

New Yorkban letartóztattak egy 57 éves, massachusettsi férfit, aki azt mondta a John F. Kennedy nemzetközi reptér egyik muszlim dolgozójának, hogy „itt van Trump, ő majd eltüntet titeket”, és nem engedte a nőnek, hogy elhagyja az irodáját. Állítólag bokán is rúgta a hidzsábot viselő nőt.

A zaklatást még azután sem hagyta abban, hogy egy harmadik személy közbeavatkozására a nő ki tudott szabadulni az irodából. Ezután a férfi követte, és térdre borulva a muszlimok imádkozási szokásain viccelődött. A férfi gyűlöletbűncselekmény miatt akár négy évet is kaphat. (

http://444.hu/2017/01/27/az-egyik-utas-bokan-rugta-a-kenendy-repter-muszlim-dolgozojat-mert-abban-bizott-hogy-trump-ugyis-eltunteti-oket-az-orszagbol

A külügy szerint Csiszár Jenő a széles kapcsolati tőkéjének köszönheti, hogy főkonzul lehet

Az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, így teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények javításában” - válaszolta a külügyminisztérium a Borsnak arra a kérdésre, hogy milyen szempontok alapján választották ki pont a műsorvezetőt milánói főkonzulnak

Csiszár Jenő korábban egyébként élt Olaszországban és pár éve egy főzőműsora is volt a TV Paprikán, amiben különböző olasz városokban próbáltak ki különböző olasz ételeket.

http://444.hu/2017/01/27/a-kulugy-szerint-csiszar-jeno-a-szeles-kapcsolati-tokejenek-koszonheti-hogy-fokonzul-lehet

Rétvári szerint világelsők leszünk a kereszténymentésben

Miután Szily László kollégánkat pénteken reggel kiüldözték a kersztényüldözésről szóló konferenciáról, a megmaradt közönségnek Rétvári Bence elárulta, hogy

Magyarország a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni.

http://444.hu/2017/01/27/retvari-szerint-vilagelsok-leszunk-a-keresztenymentesben

 

Az EMMI 5 milliárd forintot fizetett a Pallas Athéné Egyetem PPP-szerződésének megszüntetéséért

 

Tavaly decemberben jelentette be Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy az EMMI 12 egyetem összesen 29 milliárd forintnyi, PPP-projektből adódó kötelezettségét fizeti ki egy összegben. A Matolcsy György jegybankelnök kedvenc egyetemének, a Pallas Athéné Egyetemnek juttatott 5,3 milliárdos támogatás bőven az átlag fölött van, de önmagában is groteszk, hogy a koldus fizeti az úr hobbiját.

 

https://atlatszo.hu/2017/01/27/az-emmi-5-milliard-forintot-fizetett-a-pallas-athene-egyetem-ppp-szerzodesenek-megszunteteseert/

 

Bizalmasai segítették ki Kertész Balázst – Rogán haverja már nem összeférhetetlen

Ügyvédkedhet Rogán Antal kedvenc jogásza, a svájci luxuslakása és ködös belvárosi találkozói révén elhíresült Kertész Balázs. A jogász megszüntette az eddigi összeférhetetlenséget: nem csak az ügyvezetést adta át tanácsadó cégében, de a tulajdonrésztől is megvált.

Nagyon messzire nem került Kertésztől a Monavis Consulting Kft. Tavaly december 10-i szerződéssel az üzletrészt az eddigi társtulajdonosnak, Fürstner József fogorvosnak értékesítette. A vételárról mindössze annyi szerepel a cégbíróságra benyújtott szerződésben, hogy „kölcsönösen kialkudott”, és hogy Fürstnernek január közepéig kellett kifizetnie.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/01/bizalmasai-segitettek-ki-kertesz-balazst-rogan-haverja-mar-nem-osszeferhetetlen/

A világot jelentő fapadok, avagy a Budapest Airport speciális fejlődése

A világ nagy repterein is helyet követelnek a fapados légitársaságok, a Malév-csőd után rájuk alapozó Budapest Airport üzleti modellje így megelőzhette a korát. Persze a sikerhez kell egy erős, a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló „hazai” cég is, a WizzAir.

 

http://valasz.hu/uzlet/a-vilagot-jelento-fapadok-avagy-a-budapest-airport-specialis-fejlodese-122311

Amerikai magyarok levele Trumpnak: erősebb NATO-t, kevesebb kioktatást!

Kevesebb beleszólást a belügyekbe, erősebb NATO-t, az USA-val kapcsolatos kételyek eloszlatását – többek között ezeket kéri az új amerikai vezetéstől az Amerikai–Magyar Szövetség (The American Hungarian Federation). Az Ifj. Koszorús Ferenc elnök és Nagy. L. Ákos által aláírt – a Válasz.hu-nak is elküldött – levelet alább ismertetjük.

 

http://valasz.hu/vilag/amerikai-magyarok-levele-trumpnak-erosebb-nato-t-kevesebb-kioktatast-122310

Egyetlen mondat az oroszokról, ami Orbánnak is létfontosságú

Theresa May brit konzervatív kormányfő az USA-ba érkezett, és csütörtökön délután meg is tartotta első nagyszabású beszédét Philadelphiában, a republikánus törvényhozók helyi tanácskozásán. A mai (pénteki) Trump-találkozó „előhangjaként” nagyon fontos, hogy figyeljünk erre a beszédre, annak is egy mondatára.

„Bízz, de azért győződj meg az igazadról.” Angolul “trust but verify” – nem spontán szólam, komoly történelmi és diplomáciai előzménye van.

A “trust but verify” ugyanis az ellenféltől került Reagan retorikai eszköztárába: régi orosz mondás ez, eredetiben Доверяй, но проверяй (Doverjáj, no proverjáj), amire Suzanne Massie tanácsadó hívta fel az amerikai elnök figyelmét a hidegháború idején.

 

http://valasz.hu/vilag/egyetlen-mondat-az-oroszokrol-ami-orbannak-is-letfontossagu-122309

 

OMBUDSMANBÓL LIBERÁLIS MEGMONDÓEMBER

MAJTÉNYI LÁSZLÓ MÁR 2001-BEN IS KORMÁNYT VÁLTOTT VOLNA

Magyar Idők

 

Bár támogatói szerint Majtényi László köztársasági elnökként valamennyi magyar állampolgár képviseletére alkalmas, a volt adatvédelmi biztos és a Soros-birodalomhoz tartozó Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetőjének életpályája ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

 

http://magyaridok.hu/belfold/ombudsmanbol-liberalis-megmondoember-1359490/

 

A SOROS-LISTA

Gajdics Ottó Magyar Idők

 

Most van vége a világnak. A modern demokrácia bölcsője, legnagyobb exportőre, más országok társadalmi berendezkedésének tántoríthatatlan kritikusa többé nem tartozik a legtökéletesebb demokráciák közé.

Az Economist Intelligence Unit nevű elemzőcég legutóbbi felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államok lecsúszott azon páriák közé, ahová Magyarország is tartozik Csehország, Lengyelország, Szlovákia vagy éppen Olaszország, Görögország társaságában. A lesajnáltak csoportja valahogy úgy jellemezhető, hogy demokrácia van ugyan ezekben az országokban, jobb a helyzet, mint mondjuk Észak-Koreában, de a vizsgált kritériumok mindegyikében hiányosságokat, hibákat észlelt a neves szervezet.

Hármat érdemes megjegyezni a szempontok közül

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-soros-lista-1360816/

 

LAPÁTON LUKÁCS

Pilhál György Magyar Idők

 

Most, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, eltávolítja Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból, komoly összegbe fogadnék: a következő napokban szenvedélyes demonstrációk helyszíne lesz a néhai bolsevik entellektüel újlipótvárosi emlékhelye.

Olyasmi, mint néhány éve a Kossuth tér volt, ahonnét akkor a bronzba öntött Károlyi Mihály grófnak kellett mennie. Valószínűleg ugyanaz az összeszokott csapat szervezi majd a partit, mint anno, talán a program is hasonló lesz: szónoklatok, fáklyás jajongás, diktatúrázás, vesszenorbánozás, miegyéb. (Gondolom, a Szabadság téri „németemlékműves” ügyeletről is átvonul majd a kemény mag. Mécs Imre bácsi Fruzsina nénistül biztosan – talán a gyerekeket is hozzák… Bár az ifjú Jancsika most épp a budapesti olimpia ellen agitál valamelyik aluljáróban.)

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/lapaton-lukacs-1361026/

 

HAZÁNK OÁZIS LETT EURÓPÁBAN

Megyeri Dávid Magyar Idők

 

Mi sem szemlélteti jobban, hogy a hazai turizmus egyik csúcsot dönti a másik után, mint hogy a média ellenzéki alapállású része apatikussá vált, és negatív álhírek barkácsolásával sem próbálkozik e terület támadásával. Belefáradtak a küzdelembe, amellyel a sok búza közt a kevés ocsút igyekeztek többségnek beállítani. Mára végérvényesen kiderült: az elijesztő propaganda kontraproduktív volt, mivel kíváncsibbá tette a külföldieket hazánk iránt. Már szinte unalmas sorolni a szuperlatívuszokat, amelyekkel az ágazat vezető állami szervezete, a a Magyar Turisztikai Ügynökség előrukkolt mostanság. 

http://magyaridok.hu/gazdasag/hazank-oazis-lett-europaban-1359340/

Navracsics: A kultúra az európai identitás motorja

Az európai identitás motorja, a gazdasági fejlődés talán legfontosabb tényezője Navracscics Tibor szerint a kultúra. Az Európai Bizottság területért felelő biztosa szerint meg kell tanulnunk megvédeni európai kulturális örökségünket, e nélkül irányt tévesztünk a gyorsan változó világban.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170127_navracsics_a_kultura_az_europai_identitas_motorja

 

Mráz: A momentumosok Los Angeles ügynökei

 

Mráz Ágoston Sámuel szerint elképzelhető, hogy a NOlimpia-kampányt Los Angeles vagy Párizs finanszírozza. Gajdics Ottó szerint nem legitim álláspont ellenezni az olimpiát.

A NOlimpia-kampány és a Momentum Mozgalom volt a téma többek között az Echo TV Angard című műsorában, ahol Mráz Ágoston Sámuel, Gajdics Ottó, Tóth Csaba és Böcskei Balázs vitatkoztak a témáról. 

 

http://mandiner.hu/cikk/20170126_mraz_a_momentumosok_los_angeles_ugynokei

 

Interjú

„Nyolc év Magyar Bálint után”

Palkovics László oktatási államtitkár a romló PISA-eredményekről

Nem kell sokkot kapni a PISA-tesztek lesújtó eredményétől, a hanyatló tendencia nem a 2010 utáni oktatási reform következménye – véli Palkovics László. Az új alaptantervhez és az átalakított Klikhez nagy reményeket fűz.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/nyolc-ev-magyar-balint-utan-101916

Függetlenül a hírértéktől – A kormánypárti megyei sajtó a mindennapokban

Érdekelheti a Békés megyei polgárokat az, hogy miként működik a kormánypárt a közvetlen környezetükben? Nyilván nem, legalábbis a megyei hírlap szerint.

 

Mit és miért tekint hírnek, miről számol be, mely eseményekre megy el, s mindezek nyomán, miről tájékoztatja olvasóit, nézőit, hallgatóit a sajtó? Nem naivitásból kell újra és újra feltenni ezt az alapkérdést. Mert ha nem ezt tesszük, az annyit jelent, mint belenyugodni, nem tiltakozni, nem ellenállni.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/fuggetlenul-a-hirertektol-a-kormanyparti-megyei-sajto-a-mindennapokban-102343

Nulla forintért átadott ócskavasért fizet 10 millió forintot a fideszes önkormányzat

A közpénzégetés új formáját találták fel Komlón. Ha ereklyének hívunk egy rozsdás fémkereket, azért már ki lehet egy kisebb vagyont fizetni.

Eszmei értékekkel is bíró, egyedi értéket képviselő gyűjteményegyüttesről van szó – ezt mondja a magyarnarancs.hu-nak Polics József, Komló fideszes polgármestere, amikor a legfrissebb komlói ügy kapcsán keressük. Ami arról szól, hogy a baranyai város súlyos összeget fizet egy „gyűjteményegyüttesért”. És akkor most mutatunk pár darabot ebből az „együttesből”, íme:

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/nulla-forintert-atadott-ocskavasert-es-mas-targyakert-fizet-10-millio-forintot-a-fideszes-onkormanyzat-102327

Ceglédi: Hangosabban, demokraták!

 

Ma csak azok dolgoznak a baloldal és a liberalizmus újjászervezésén, akik e célra dedikált, önálló politikai közösségeket, pártokat építenek. Vélemény.

Régi paradoxona a magyar politikának: az igazán gyűlölettel teli, magukat viccesen demokratáknak hívók (lásd még a másik oldalról: „Béke”-menet, nyugdíjak „megmentése”) egyszerre hordják el mindenféle gazembernek az ellenzék más szereplőit, hogy ugyanekkor a legszorosabb, önfeladó összefogósdira kiabálják fel őket. Az elmúlt hetek artikulálatlan üvöltése is erről szólt – de most elmondom, miért örülök ennek, és miért lehet pozitív végkicsengése a legújabb őrjöngésüknek.

Kezdődött azzal, hogy a magyar politikai élet benkelacibácsija, az MSZP megint hozta a formáját. Bár tavaly nyáron jól odaégette a Botkáját, fél év elteltével mégis föltálalná. Kapargatja az elszenesedett részeket. Lacipecsenye. Kiderült, hogy nincs más a hűtőben. A többinek lejárt a szavatossága, átcsomagolva, kiforralva, sok ecettel se jó. Arra persze nincs válaszunk, hogy a tavaly június óta tartó totojázáshoz minek kellett kirúgni az előző elnököt, hiszen ennyire Tóbiás is tudott volna produkálni... Oké, a pompás Hiller-interjúk a kormány propagandalapjaiban talán nem lennének. Vagy de.Egy biztos: a madárlátta Botka újrahasznosítása hihetetlen felzúdulást okozott a „demokraták” körében – és ez hasznos düh. Szeretném, ha még magasabbra csapnának az indulatok. Annál jobbat ma nem lehet tenni egy ellenzéki párttal, mint amikor az összefogósdi tálibok fatvát mondanak rá, kiátkozzák a Másodjára Biztosan Sokkal Jobb Lesz Összefogásból.

http://hvg.hu/velemeny/20170127_Cegledi_Hangosabban_demokratak

 

Felháborító szegénység: nincs kiút a nyomorból

- SZERZŐ: SÁNDOR ZSUZSANNA

Amióta a KSH a hazai szegénység mérésében felhagyott a létminimum-számításokkal, a kormány sikerpropagandát folytat: radikálisan sikerült csökkenteni a hazai szegénységet, a közmunkaprogrammal pedig sosem látott mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma. Más kutatások viszont azt bizonyítják: drámaian erősödik a dolgozói szegénység, s 2015-ben a társadalomnak még mindig 41,5 százaléka élt olyan háztartásban, amelyben a nettó bevétel nem érte el a létminimum összegét. A hazai lakhatási szegénység felszámolásában, a hajléktalanság megelőzésében rengeteget segítene a szociálisbérlakás-programok indítása. Csak Budapesten legalább hatvanezer lakás áll üresen. Lehet, hogy valójában politikai érdek a nyomor fenntartása?

 

http://168ora.hu/botranyos-szegenyseg-nincs-kiut-nyomorbol/

 

Ijesztő ítélet született egy plakátrongáló ügyében

 

A rendőr közhatalmat gyakorló személy, és e minőségénél fogva neki tűrnie kell a kritikát, ezért amikor őt rendőri minőségében kritizálják, nem lehet a kritizálót büntetőjogilag felelősségre vonni. Tehát amikor a menekültellenes plakátok megrongálása miatt ágyából kirángatták Kaszás Zsoltot, aki azt mondta a rendőrökre, hogy „Orbán kutyái”, nekik azt tűrniük kellett volna. Erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a konkrét bírósági döntés kapcsán.

 

http://168ora.hu/ijeszto-itelet-szuletett-egy-plakatrongalo-ugyeben/

 

Miközben Trumpot ünneplik, megkezdődött a menekülés

 

A legnagyobb amerikai bankok vezetői közül jó néhányan szorgosan adják el saját bankjuk részvényeit, miközben hangosan ünneplik Trump győzelmét. Soha nem adtak még el ennyit az évnek ebben az időszakában, mint most.

 

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/mikozben_trumpot_unneplik_megkezdodott_a_menekules.628431.html

 

A magyar adótrükkön borultak ki a svájciak

 

A svájciak hamarosan társasági adóreformról szavaznak, melynek alapvető kérdése az ország versenyelőnyének megtartása. A multinacionális cégek adóoptimalizációs játékának viszont már Svájc is áldozatul esett a közelmúltban, amelyben Magyarország is fontos szereplővé vált. A jelek szerint az alpesi ország nemcsak pénzben, hanem munkahelyekben is nagy árat fizetett az adótrükkért - pedig "csak" egy bevett gyakorlatról van szó.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_magyar_adotrukkon_borultak_ki_a_svajciak.628430.html

Mihail Gorbacsov: Készülhetünk a háborúra

Világunk manapság hatalmas problémákkal küzd. A politikai döntéshozók teljesen zavarodottnak és tanácstalannak tűnnek – osztotta meg félelmeit Mihail Gorbacsov.

A Szovjetunió egykori elnökének gondolatmenetét a Time közölte.

"A legnagyobb gond jelenleg a fegyverkezési verseny, azt kell mondjam, hogy ez túl veszélyes. Európába is egyre több tankot, katonai egységet küldenek. Mindeközben rengeteg állam azzal küzd, hogy egyáltalán el tudja látni polgárait azzal a minimummal, amely az alapvető élethez szükséges. És eközben a katonai kiadások? Egyre csak növekszenek. Pusztító fegyverek gyártására könnyen találnak pénzt, méghozzá olyanokéra, amelyek tömegek kiirtására is képesek. Úgy néz ki, a világ háborúra rendezkedik be

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/mihail-gorbacsov-keszulhetunk-a-haborura/4cqzvny

 

A valódi civilek igenis részt vehetnek a közpolitikában – mondta a Polbeatben ifj. Lomnici Zoltán

rthető a mosdatlan szájú LMP-s politikusok kiáltozása, hiszen rámutattam arra, hogy volt idő, amikor külföldről, Soros Györgyéktől kaphattak pénzt, holott ezt pártoknál világosan tiltja a törvény – mondta ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője a PestiSrácok.hu Polbeat című vitaműsorában, a Revolution 56 Sörözőben. Az alkotmányjogász Schiffer András ügyvéd, volt LMP-s politikus egy héttel korábban szintén a Polbeatben elmondott állításaira és korábbi szócsatájukra reagált így.

 

http://pestisracok.hu/valodi-civilek-igenis-reszt-vehetnek-kozpolitikaban-mondta-polbeatben-ifj-lomnici-zoltan/

 

Miért jön Putyin Budapestre?

|

Ara-Kovács Attila

 

Putyin érdekei egybevágnak Orbán személyes ambícióival, hogy ez utóbbi a magyar valóságot maga mögött hagyva európai szinten folytassa karrierjét. Olyan megkerülhetetlen politikusaként, akinek a nevéhez bátran köthető az eurázsiai együttműködés és integráció terve a 20. században már katasztrófákhoz vezető nemzetállam kultuszával egyetemben.

 

http://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2017/01/27/Miert-jon-Putyin-Budapestre

 

Matyi Dezső: Átvertek, és a karácsonyi bevételt is ellopnák

 

Pénteken közleményt adott ki Matyi Dezső, a befuccsolás határán egyensúlyozó Alexandra könyvesbolt-lánc főnöke. Matyi ezt megelőzően csak szórványosan, illetve a jogi képviselőjén keresztül nyilatkozott az ügyben a médiának, most viszont részletesen kifejti az álláspontját az Alexandra körüli óriási kavarásról, amelyben értelmezése szerint ő csak áldozat. 

 

http://index.hu/gazdasag/2017/01/27/matyi_dezso_atvertek_es_a_karacsonyi_bevetelt_is_ellopnak/

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) Országos Elnöksége úgy értékeli, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások életét a gazdasági szabályzók és a vállalkozási környezet tekintetében több pozitív változás is könnyebbé tette az elmúlt években.

 

A kkv-k és a nagyvállalatok megítélésében azonban változatlanul kettősség uralkodik – a hazai kkv-k rovására. A szektoron belül különösen igaz ez a mikrovállalkozásokra. Sem a kormányzat, sem a társadalom nem kezeli őket a nemzetgazdaságban betöltött szerepüknek megfelelően, pedig a kkv-k állítják elő a bruttó hazai össztermék felét, a foglalkoztatottság tekintetében pedig 70% feletti a részesedésük. A kkv-k túlnyomó többsége csak hazai székhellyel és telephellyel rendelkezik, tevékenységét Magyarországon végzi, magyar tulajdonban áll, profitját itthon realizálja és itthon is költi el, fekteti be.

 

http://www.iparosujsag.hu/hireink/1802-iposz-2017-legyen-a-mikro-es-kisvallalkozasok-eve