2017, január 27 - 08:47 Sajtószemle

Bárhol kattintasz az 1944-ben készült fotókon, mindegyikből a 2014. évi valóság lesz. 
Ha megint kattintasz, a kép ismét a 1944-es állapotot mutatja !

http://interactive.guim.co.uk/embed/2014/apr/image-opacity-slider-master/index.html?ww2-dday

 

Varga Ferenc József: Romákat, koldusokat és droidokat nem szolgálunk ki!

 

Előttem egy szegényes öltözékű, kopott tokban vélhetőleg hegedűt hordozó aluljárómuzsikus tolta be az ajtót, míg mögöttem két trendi nőci jött be – táska nélkül. Egy melírszőke-szemüveg-vattakabát kombó és egy másik, még jelentéktelenebb külsejű fehérnép igyekezett be az “étterembe”. A bácsi előttem nem volt sem részeg, sem koszos, sem kellemetlen illatú, egyszerűen csak látszott rajta, hogy nem tud olyan jól gázt szerelni, hogy hirtelen összeszedje magát, s így maradt neki a hegedű. Melír Kata hirtelen megszólalt:

– Uram, ugye nem fog bemenni?

– Milyen jogon dönti el egy átlagnyunya (aki se nem rendőr, se nem közteres, se nem biztonsági őr), hogy én most bemehetek valahova vagy sem?

– Milyen jogon diszkriminál a McDonald’s?

– Honnan tudta a két puna, hogy a bácsi nem venne-e valamit? Vagy neki az csípőből tilos?

– És miért? A McDonald’s náci/soviniszta? Utálja a romát? Vagy csak a szegényt? Vagy mindkettőt? Meg még a többit, akiket felsoroltam?

– Ugye jól emlékszem, hogy a Blaha daráltpatkányozója volt az a “bolt”, ahová egy-két éve pár “négert” nem engedtek be?

– És kit zavart volna a bácsi? Mert engem ugyan biztosan nem azon a fél négyzetméteren, amit elfoglalt volna az igen tágas helyiségben.

 

A rendszerváltás óta nem sokminden változott errefelé, így illuzórikus lenne azt hinni, hogy 24-ig javul itt bármi is. De legyen nálunk Olimpia! Ott leszek majd egy kamerával, ahogy a hajmosást régóta negligáló, kolbászparfümös BKV-ellenőr brummogó hangon vegzál egy dél-koreai élsportolót. Ott leszek majd, ahogy a taxiban meg a vendéglőkben kicsit félreszámolnak egy svéd kalapácsvetőnek. És fel fogom venni, amikor egy amerikai kosarast nem engednek be a McDonald’sba, csak mert néger.

Olimpiát Budapestnek!

 

http://huppa.hu/varga-ferenc-jozsef-romakat-koldusokat-es-droidokat-nem-szolgalunk-ki/

 

Ukránokat hív Magyarországra a kormány dolgozni

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával 82 millió forintból jelennek meg hirdetések Ukrajnában, hogy ukránokkal tölthessék be a magyarországi álláshelyeket a hiányszakmákban. A pénz odaítéléséről személyesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntött.

 

http://hvg.hu/kkv/20170126_Mediakampanyt_inditunk_Ukrajnaban_hogy_jojjenek_ide_dolgozni

 

Századvég-elemző: Európa új vezetője Orbán Viktor

 

Orbán Viktor csütörtöki brüsszeli beszédét értékelte a Figyelő újdonsült szerkesztőbizottsági tagja, Lánczi Tamás. Szerinte a magyar miniszterelnök brüsszeli beszédével az oroszlán barlangjában ráncigálta meg az oroszlán bajszát. Eljött a politikai aratás ideje - mondta még Lánczi.

Lehet olyan hangokat hallani, hogy Európa új vezetője Orbán Viktor - mondta Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1-en csütörtök este.

http://hvg.hu/vilag/20170126_lanczi_tamas_orban_europa_uj_vezetoje

 

ORBÁN VIKTOR: AMIT TENNI FOGUNK, AZT ELLENEZNÉK A POLITIKAI TANÁCSADÓK

MTI, HIRADO.HU

 

Új időszak kopogtat Európa ajtaján – mondta Orbán Viktor, aki szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett. A miniszterelnök szerint van remény arra, hogy megreformálják az EU-t, és ideje komolyan venni az USA új elnökét.

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-amit-tenni-fogunk-azt-elleneznek-politikai-tanacsadok-1359640/

 

Orbán: Újra naggyá lehet tenni az Európai Uniót

 

Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz – mondta Brüsszelben a miniszterelnök.

A kormányfő a német konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott zártkörű rendezvényen szólalt föl csütörtökön, amelyre a sajtóból csak a közmédia volt hivatalos. Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán Viktor példaként említette a közös európai-ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek kudarcot vallottak.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/01/26/orban_ujra_naggya_lehet_tenni_az_europai_uniot/

 

Matolcsy Vajda Zitával utazott a legtöbbször - 10 millió forint közpénzért

 

Matolcsy György 36-szor utazott külföldre, mióta kinevezték a jegybank elnökének. Legtöbbször Vajda Zita nemzetközi titkár kísérte el, az a nő, akiről nemrég kiderült, hogy Matolcsy György új párja. Kettejük útjaira összesen tízmillió forintot költöttek az adófizetők.

Matolcsy György nem nyilatkozott a Híradónak, helyette a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya reagált: Vajda Zita a pozíciója miatt kísérte rendszeresen Matolcsy Györgyöt, az ő feladata volt ugyanis a bilaterális találkozók előkészítése, a szervezési feladatok ellátása.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170126_vajda_zita_matolcsy_kulfoldi_utak

 

Kihátrált Trump mögül az amerikai külügyminisztérium kemény magja

 

Benyújtotta lemondását az amerikai külügy több magas rangú vezetője, köztük az a Patrick Kennedy is, akit az új külügyminiszter, Rex Tillerson helyettesének néztek ki. Négyen lemondtak, ketten már korábban nyugdíjazták magukat. Ezzel feladták a leckét az új vezetésnek.

 

http://hvg.hu/vilag/20170126_amerikai_kulugy_tomeges_lemondas

 

Kínosan gyenge minőségű, ám jó drága bútorokat kap Orbán

 

Orbán Viktor dolgozószobáját Tisza István korábbi miniszterelnök közismerten puritán berendezésű, ma Debrecenben található dolgozószobai bútorainak másolataival alakítják ki” – vetette oda Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a HVG korábbi cikkére reagálva, amely a miniszterelnöki hivatal 4 milliárd forintos belsőépítészeti és egymilliárdos műtárgyvásárlási költségvetésének járt utána.

Nemcsak lapunkat, hanem az általunk megkérdezett bútortörténészeket, muzeológusokat, köztük a debreceni Déri Múzeum munkatársait is meglepte a közlés. Egyrészt azért, mert így még inkább érthetetlen, hogy miért kerül ilyen sokba a hivatal kicsinosítása, másrészt egyikük sem tudott olyan, Tisza Istvánhoz köthető bútorokról, amelyek a cívisvárosba kerültek.Amikor az M1 híradójában bemutatták az együttest, világossá vált, hogy miért. „Az sem kizárt, hogy egy helyi asztalosmester készítette a provinciális, nem tiszta stílusú, tömör tölgyfából készült bútorokat” – magyarázta a HVG kérdésére Somlai Tibor neves belsőépítész.

http://hvg.hu/kultura/20170126_kinosan_gyenge_minosegu_am_jo_draga_butorokat_kap_orban_viktor

 

Lemondatnák az első fokon elítélt terézvárosi MSZP-st

 

Lemondásra szólította fel a VI. kerületi képviselő-testület csütörtökön Hatvani Csaba szocialista önkormányzati képviselőt, mert a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az Andrássy úti ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos hűtlen kezelés miatt - közölte a terézvárosi önkormányzat.

 

http://hvg.hu/itthon/20170126_terezvaros_hatvani_csaba

 

Felkelők ezrei tették le a fegyvert Szíriában

MTI, 2017. január 26., csütörtök 17:07, frissítve: csütörtök 21:11 

 

Damaszkusz mellett 2600 lázadó tette le a fegyvert megbékélési egyezség keretében. Megfigyelők szerint a kormányerők besorozzák őket. Aszad elnök arról beszélt, a tűzszünet lehetővé teszi, hogy a terrorcsoportokra koncentráljanak. Közben az an-Núszra és Iszlám Állam is támadásba lendült.

 

http://mno.hu/kulfold/felkelok-ezrei-tettek-le-a-fegyvert-sziriaban-1383071

 

Eximbank - Újabb gyanúsított

Az agrárkamara főigazgatója is gyanúsított lett

Az Eximbank volt vezérigazgató-helyettesét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelenlegi főigazgatóját is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az állami pénzintézet ingatlanbérleti szerződése miatt indult büntetőeljárásban – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, Darabos Tamás panasszal élt az ügyészségen a gyanúsítással szemben, csakúgy, mint az eljárás másik két gyanúsítottja. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ugyanis Nátrán Rolandot, a bank volt vezérigazgatóját (egyben a gazdasági tárca korábbi helyettes államtitkárát), és Nobilis Kristóf nagyvállalkozót is gyanúsítottként hallgatta ki.

 

http://mno.hu/belfold/az-agrarkamara-foigazgatoja-is-gyanusitott-lett-1382937

 

Matolcsyék 12,6 millióért vettek függönyöket és karnisokat

Az MNB vezetői irodáiban 29 ablakra rendeltek új függönyöket és karnisokat, vagyis ablakonként 437 ezer forintot költöttek Matolcsyék tavaly év végén.

 

A Közbeszerzési Értesítő január 25-i száma szerint a jegybank szereti a szépet: a Szabadság tér 8-9. alatt található székház 3. és 4. emeleti vezetői irodáinak 29 nagyméretű ablakára vettek tavaly december 28-án új függönyöket és karnisokat.

A beszerzés értéke nettó 12.681.433 forint, vagyis ablakonként 437.290 forint közpénzbe kerül. Ez olcsóbb a tervezett költségnél, az MNB ugyanis előzetesen 16,9 millióra becsülte a vásárlást, ami ablakonként 582.758 forint lett volna.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/01/matolcsyek-126-millioert-vettek-fuggonyoket-es-karnisokat/

 

Úsznak a benzinben

A fideszes Vitányi István számolta el a legtöbb benzinköltést, 2 millió 136 ezer forintot tavaly - derült ki az Országgyűlés Hivatalának adataiból. 

A berettyóújfalui képviselőt a Jobbik nyíregyházi politikusa, Gyüre Csaba követi kétmillióval. A harmadik helyen pedig a tornyospálcai, MSZP-s Legény Zsolt áll 1,8 millióval. Vitányinak egy Honda CRV terepjárója van, ennek átlagfogyasztása és a tavalyi benzinárak alapján 83 ezer kilométert is megtehetett 2016-ban. A szintén fideszes Bíró Márk – aki bár hat éve képviselő, még egyszer sem szólalt fel a parlamentben – 2016-ban 1 millió 37 ezer forintot számolt el benzinre.

http://nepszava.hu/cikk/1118949-usznak-a-benzinben

 

Nagy ErvinBaloldali eszkimók

Mert nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – véli Hérakleitosz, az ókori bölcs

Magyar Hírlap

És igen, valóban minden változik! Ám van, ami ismétlődik; és gyakran megtörténik, kissé másképp ugyan, lehet más szereplőkkel, de a józan ész számára hasonló logikai séma szerint. Mint a miniszterelnökjelölt-válogatás a baloldalon…

Mintha az előző éveknél fontosabb pozíció várna rájuk, úgy marakodnak enyhén szólva is az igen bizonytalan hatalmi helyekért. Igaz, a legutóbbi választásokhoz képest sok minden átrendeződött, de a baloldal esélye nagyjából ugyanakkora most, mint akkor volt. Új emberek kaptak főszerepet, új témákkal esnek egymásnak a politikai közösségek, de a népszerűségük nem növekszik. Sőt! Tovább aprózódtak, önszántukból, szabadon, egy olyan választási rendszerben, amely sokkalta inkább az összefogásnak kedvezne. Ostoba szűklátókörűség lenne ez csupán? Esetleg hosszú távú helyezkedés? Az idő majd eldönti. Bár így folytatva talán még egyszer megpróbálhatnak belelépni ebben a folyóba… ám azután már a partról is el fogják őket zavarni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78108/Baloldali_eszkimok

 

Bencsik: Aki aláír az olimpiai népszavazásért, az hazaárulást követ el

 

Az Echo tévé Sajtóklub című műsorában beszélgettek a Momentum népszavazási kezdeményezéséről, Bencsik András Demokrata-főszerkesztő pedig kifejezetten készült egy mondattal.

"Ezerszer végiggondoltam, hogy elmondhatom-e, és úgy döntöttem, hogy elmondom, mert szerintem ez nagyon fontos" - vezette fel mondanivalóját Bencsik, aki tehát nem egy vita hevében, nem hirtelen jött dühből, hanem alapos, kiérlelt véleményként jelentette ki:

"Aki ezt aláírja, az hazaárulást követ el, ezt jó, ha tudja."

 

http://444.hu/2017/01/26/bencsik-aki-alar-az-olimpiai-nepszavazasert-az-hazaarulast-kovet-el

 

A minisztérium szavakat sem talál, ha a pénzégetésről kérdezzük

 

A félkészen hagyott kisteleki gyógyszállóról szóló filmünk forgatása előtt kíváncsiak lettünk volna, mit gondol a kormány arról, mégis ki vert át kit, amikor az állam egy olyan ötletre fizetett ki 822 millió forint uniós támogatást, amihez még a 30 százalékos önrész sem volt meg. Jó lett volna valamilyen magyarázatok kapni arra is, hogy  ha nem sikerült határidőre megépíteni, akkor a fantomépület miért szerepel a megvalósult projektek között.  Pont olyan közlékenyek voltak, mint amikor Rogán Antalt kérdeztük a helikopterezésről.

 

http://444.hu/2017/01/26/a-miniszterium-szavakat-sem-talal-ha-a-penzegetesrol-kerdezzuk

 

Símaszkban verték össze a közmunkásokat, rendőr adott tippeket hozzá

MEGDÖGLÖTÖK BÜDÖS CIGÁNYOK, HASRA MINDENKI!”

Ezt hallották először a patak forrásánál dolgozó közmunkások, mikor a símaszkot viselő emberek rájuk támadtak. A támadók nyolcan lehettek, a kezükben baseballütők, viperák, pajszerek, volt aki kést, gázspray-t és riasztópisztolyt is hozott.

A símaszkosok vezérét, Kristófot, akit az áldozatok hangja és tetoválása alapján rögtön azonosítottak, még aznap elfogták. Társait sosem taláták meg. Ő összesen három napot töltött rács mögött, 2016 májusában felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. 

Arra jutottak, hogy a cigányok összeverése nem volt rasszista bűncselekmény. 

Az eljárás során az is kiderült, hogy egy helyi nyomozó Facebook chaten adott tippeket a támadáshoz, amit aztán pár nappal később pont úgy követtek el, ahogy javasolta. Ő a mai napig a rendőrségen dolgozik, ugyanabban a beosztásban, mint korábban. Két hónappal a közmunkások szétverése után a Betyársereg nevű csoport tartott erődemonstrációt a településen, honlapjukon ünnepelték, hogy eltakarították az „antiszociális lényeket” a környékről.

 

http://tldr.444.hu/2017/01/26/simaszkban-vertek-ossze-a-kozmunkasokat-rendor-adott-tippeket-hozza

 

Az Orbán Ráhel-közeli Zsidai Roy vendégeinek ingyen parkolás jár a budai várban

Néhány hónapja már nem kell a pluszköltségek miatt aggódniuk a Budai Vár luxus éttermeiben az autóval érkező vendégeknek. Az I. kerületi önkormányzatnak köszönhetően azóta egyetlen fillér parkolási díj sem rakódik a húsz-harminc ezres számlájukra. Az intézkedés legnagyobb haszonélvezője Zsidai Roy várbeli étterembirodalma.

A sorompóval lezárt kapukon belül a parkolási díj jelenleg az első órában 520, utána óránként 630 forint.

De nem mindenkinek.

A Budavári Önkormányzat tavaly tavasszal mintha félretette volna a hosszabb távú célokat, és úgy módosított a parkolási szabályokon, hogy azok immár a legkevésbé sem az autóforgalom visszafogását irányozzák. A Nagy Gábor Tamás polgármester által jegyzett rendelettel az önkormányzat feljogosított egy sor, a Várnegyedben található vendéglátóhelyet és intézményt, hogy ezentúl

ingyen biztosíthassanak helyet a járművel érkező vendégeknek.

 

http://24.hu/belfold/2017/01/26/ingyenparkolassal-segiti-zsidai-roy-osszes-ettermet-az-i-kerulet/

 

Kemoterápiás kezelésre hozták Budapestre a négyéves kislányt, a rendőrök megbüntették az autót a szmogriadó miatt

 

A Budapesttől 180 kilométerre eső X. községből érkezett szerdán Budapestre egy házaspár a négyéves, leukémiás kislányukkal, a soros kezelésre - idézte fel a sztorit a 444-nek a fizikai munkásként egy agrárcégnél dolgozó anya ismerőse, akit az asszony felhatalmazott erre.

A gyereket hosszabb ideje kezelik, a kemoterápia miatt az immunrendszere legyengült, tömegközlekedéssel eleve nem is jöhettek volna, így a szmogriadó ellenére a család igen öreg, húsz év körüli Opel Astrájával érkeztek. Az autó a környezetvédelmi osztályba sorolása miatt a szmogriadó alatt nem közlekedhetett volna Budapesten.

Bár úgy érkeztek, hogy a kezelés után azonnal vihetik is haza a gyereket, kisebb komplikáció támadt, így a kislánynak végül maradnia kellett a kórházban. Az anya maradt vele, az apa pedig elindult hazafelé, ekkor intették le a rendőrök.

http://444.hu/2017/01/26/kemoterapias-kezelesre-hoztak-budapestre-a-negyeves-kislanyt-a-rendorok-megbuntettek-az-autot-a-szmogriado-miatt

 

ÖTKARIKÁS AMNÉZIA

Ch. Gáll András Magyar Idők

 

A minap a Blaha Lujza téri aluljáróban egy pultra lettem figyelmes, amelyet két-három bámészkodó állt körül. Egy fekete szakállas fiatalember rám szólt. „Nem akarja maga is aláírni?” Igen, a Momentum Mozgalom elnökével, Fekete-Győr Andrással hozott össze a jó (?) sorsom, aki a 2024-es olimpiai pályázat elleni népszavazáshoz gyűjtött aláírásokat. „Eszem ágában sincs”, vágtam rá csípőből, mire egy gúnyos mosolyt kaptam válaszként, továbbá egy, a bajusz alatt a társak felé elmormogott „Látjátok, esze ágában sincs…” megjegyzést.

Friss sajtóhír szerint már ötvenezer aláírás környékén tart a szigorúan politikamentes MoMo, ha így haladnak, még az sem kizárt, hogy átugorják a 138 ezres küszöböt. Jó helyen fogták meg a témát, a legalantasabb emberi ösztönre apellálnak, a zsugoriságra, a merjünk kicsik lenni mifelénk hagyományokkal rendelkező gondolatával. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/otkarikas-amnezia-1356373/

 

SZÁNALMAS CÍMLAPPAL SZÁLLT ORBÁNBA A HVG

 

Csépányi Balázs Magyar Idők

Közeledik a kampány.

Alacsonyan szállnak a botrányos HVG címlapok.

 

http://magyaridok.hu/belfold/szanalmas-cimlappal-szallt-orbanba-hvg-1359487/

 

A SOROS-BIRODALOM ÁLLAMFŐJELÖLTJE

AZ EÖTVÖS KÁROLY KÖZPOLITIKAI INTÉZET ELSŐ EMBERE MÖGÉ A BALLIBERÁLIS PÁRTOK IS FELSORAKOZTAK

Magyar Idők

 

A „civilek” kezdeményezésére Majtényi László beadta a derekát, elvállalta az államfőjelöltséget. Az olajozottan végrehajtott akció során a balliberális pártok többsége és a hozzájuk kötődő értelmiségiek villámgyorsan beálltak a jogtudós mögé, aki valójában a Soros-birodalom egyik legfontosabb magyarországi helytartója.

 

http://magyaridok.hu/belfold/soros-birodalom-allamfojeloltje-1357363/

 

Nézőpont: Gyurcsányt előzve éri be Vonát Botka László

 

Botka László a teljes felnőtt népesség és a baloldali szimpatizánsok körében is népszerűbb a kormányfő-jelöltek versenyében, mint Gyurcsány Ferenc – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. 

A teljes felnőtt népesség közel kétötöde (37 százalék) ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek. A kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a szóba jöhető jelölteket együttesen.

 

http://index.hu/belfold/2017/01/26/nezopont_gyurcsanyt_elozve_eri_be_vonat_botka_laszlo/

 

L. Simon László újítja meg a Figyelőt

 

Háromtagú szerkesztőbizottság újítja meg a Figyelőt. Mint arról már korábban beszámoltunk, a politikai hetilapot Schmidt Mária vásárolta meg még tavaly decemberben. A megújulásról szóló hír a Figyelő honlapján jelent meg.

·         Lánczi Tamás, politikai tanácsadó, a Századvég vezető elemzője, Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein közös cégének vezetője;

·         L. Simon László, aki tavaly nyárig kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár volt Lázár János irányítása alatt, és 2010 óta (jelenleg is) parlamenti képviselő a Fidesz frakciójában;

·         Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

 

http://index.hu/kultur/media/2017/01/26/figyelo_l_simon_laszlo_lanczi_tamas_tallai_gabor/

 

L. Simon: Nem független lapot akarunk csinálni

Horváth Csaba László, Magyar Nemzet

 

„nem független lapot akarunk csinálni”.

Sőt elmondta, ő nem is tud olyanról, hogy létezne pártsemleges lap ma Magyarországon [mi ismerünk ilyet – a szerk.]. Ha ilyen létezne – fűzte hozzá –, akkor valóban furcsa lenne, hogy egy értékrendileg annyira elkötelezett ember lenne a bizottságban, mint ő. Ugyanakkor szerinte az ő értékrendje érvényes, aminek helye van a lapban. Kérdésünkre elmondta azt is, akár kormánykritikus cikkeknek is lehet helyük a Figyelőben, egyben tagadta, hogy a lap kormánypárti lesz. „Nem lesz kormányszócső az újság” – jelentette ki.

http://mno.hu/belfold/l-simon-nem-fuggetlen-lapot-akarunk-csinalni-1383063

 

 

Megszólalt a volt CIA-s, aki kihallgatta Szaddámot

 

Méghozzá a Heti Válaszban. John Nixon egykori CIA-s Az elnök kikérdezése címmel írt könyvet, amivel most turnézik, ennek apropóján adott interjút a hetilapnak. 

Nixon elmeséli, hogyan került 1997-ben a CIA-hoz, milyen macera volt neki arabul tanulnia, de végül csak kikötött Irakban, ahol elemző lett. Majd, amikor 2003-ban elfogták Szaddám Huszeint, ő hallgatta ki. 

Az interjú érdekesebb részei:

 

http://index.hu/kulfold/2017/01/26/megszolalt_a_volt_cia-s_aki_kihallgatta_szaddamot/

 

Gyurgyák az Alexandra-ügyről: ez nem is földrengés, ez cunami

Itt a csőd: a fizetésképtelen Alexandra romba dönti a magyar könyvszakmát. Sorra zárnak be a boltok, a nagy cégek visszahívják könyveiket Matyi Dezső birodalmából. A helyzet a Librinek kedvez. Háttér a friss Heti Válaszban.

„Olyan ez, mint egy földrengés, vagy még inkább, mint egy cunami – mondja Gyurgyák János, az évek óta tartaléklángon üzemelő Osiris Kiadó vezetője. – Komoly kiadók tűnhetnek el, egzisztenciák mennek tönkre.” Hasonlóan vélekedik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének vezetése, amely a múlt héten válságtanácskozást tartott arról, mi a teendő. Tanácsos-e ismét megbékíteni a kiadókat az „elrabolt” tőkéje visszaszerzésében reménykedő Matyi Dezsővel, vagy a Matyi-birodalom mielőbbi felszámolását kellene sürgetni, hogy valaki tiszta lappal átvehesse az Alexandra-bolthálózatot? Nem jutottak dűlőre. A nagy cégek visszahívják könyveiket az Alexandrából, ami halálos ítélettel ér fel.

A csicsás, gagyi könyveken meggazdagodó pécsi fiatalember sokáig tűrte az irigységgel vegyes gúnyolódást, mígnem ügyes kiadóvásárlásaival visszavágott ellenfeleinek, ráadásul boltjai kedvelt irodalmi találkahelyek lettek. Ha Matyi ennyivel beéri, ma ő a magyar könyvszakma császára. Nem érte be. De nem történt volna komoly baj Matyival, aki sokszor kimászott már nehéz helyzetekből, ha időközben meg nem jelenik a nagy vetélytárs a piacon.

http://valasz.hu/kultura/gyurgyak-az-alexandra-ugyrol-ez-nem-is-foldrenges-ez-cunami-122290

 

„Udvari zsidónak” nevezi Köves Slomót a Mazsihisz elnöke a Magyar Narancsban

És akkor néhány idézet a Magyar Narancsban megjelent, „Az udvari zsidók és a látszat” című publicisztikából:

„Köves és szervezete közösségépítés helyett pártpolitizálást folytat.

„Antiszemitizmussal szembesülni nem a hászidok privilégiuma.”

„A zsidó közösségek nem szolgálhatnak pártokat.”

„(Az EMIH) rövidlátóan kiszolgáltatja a zsidó közösségi érdekvédelmet az ettől teljesen idegen politikai-taktikai érdekeknek.”

http://valasz.hu/itthon/udvari-zsidonak-nevezi-koves-slomot-a-mazsihisz-elnoke-a-magyar-narancsban-122291

 

Nem találja ki, hogy kivel szelfizett Orbán Viktor!

"Úton Brüsszelbe. Váratlan találkozó a Terminátorral" - posztolta ki a közösségi oldalára a kormányfő. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1118859-nem-talalja-ki-hogy-kivel-szelfizett-orban-viktor

 

A Népszava-ügy és a baloldal elárulása

 

A Népszabadság bezárását követően úgy tűnt, hogy ebből leginkább a Népszava fog profitálni. Új külsővel, új struktúrában, új vezetőkkel indul az ellenzéki olvasókért folyó versenyben. A héten azonban kiderült: sok minden változatlan marad, de kerül hozzá állami hirdetés. Volt, aki előre tudta, hogy így lesz. Orbán Viktornak hívják.

Orbán Viktor egy tavaly év végi, zárt körben lezajlott beszélgetésen utalást tett a Népszavára, azt mondta, ott most minden Németh Péter kezében van. Majd egy, a lap nehéz helyzetét taglaló felvetésre a kormányfő sejtelmesen úgy felelt, hogy jó sztorikat kell írni, és akkor jönnek a hirdetők is. Márpedig amit Orbán Viktor már akkor tudott Németh Péter pozícióiról, az szöges ellentétben állt azzal, amit a külvilág akkor tudott, és amire a lapot tulajdonló Geomédia, illetve a cég megbízásából Gál J. Zoltán készült.

http://hvg.hu/itthon/20170126_nepszava_baloldal_nemeth_peter_gal_j_zoltan_puch_laszlo

Németh Péter Népszavát hirdetünk

Találgatások középpontjába került a Népszava; vajon milyen háttéralkuk köttettek a lap tulajdonosváltásai közepette. Internetes portálok újságírói igyekeznek körbejárni a témát, és egymást is erősítve jutnak el odáig, hogy a 144. évébe lépett baloldali újság körül valami nincs rendben. Főként azért nem, mert egyes állítások szerint hamarosan állami hirdetések költöznek a hasábjaira, ami persze fényes bizonyítéka lészen annak, hogy politikai manipuláció tartja életben a sokat szenvedett Népszavát.

Természetesen az is okot ad a kombinációkra, hogy miért maradt a főszerkesztő az, aki eddig is volt, de ezt itt és most hadd ne minősítsem; ha az elmúlt másfél évtized Népszavája nem volt elegendő a politikai hovatartozás megállapítására, akkor ezt amúgy sem tudom pótolni ezeken a hasábokon. Meg hát nem is lenne ízléses.

a Népszava az marad, ami volt, olyan ellenzéki újság, amely minden nap fellép a jelenlegi, autoriter rendszer ellen. Amíg ez így van és amennyiben tőle függ, addig a főszerkesztő személye sem változik.

 

http://nepszava.hu/cikk/1118790-nepszavat-hirdetunk

 

Indulat is van a kormánnyal szemben a jobboldali értelmiségben

 

A Professzorok Batthyány Körének nevében adott interjút a Heti Válasznak Náray-Szabó Gábor kémikusprofesszor és Kollár Lajos sebészprofesszor. A téma az az országjelentésük, ami azért kapott médiavisszhangot, mert élesen bírálta a kormányzat bizonyos lépéseit, stílusát. Márpedig a 180 tagú PBK bevallottan jobboldali értelmiségieket tömörít.

Az interjúban elég sok mindenről szó van, íme a főbb állítások.

·         Kollár szerint az országjelentés nem támadás a kormány ellen, hanem jó szándékú véleménynyilvánítás.

·         Náray-Szabó szerint komolyan erodálja a politikát "a kormány ifjú titánjainak arroganciája". 

·         Az egészségügy szerintük nagyon rossz állapotban van. "Lehet rosszat mondani az oktatáspolitikára, de ott legalább elismerték az átszervezés fontosságát, megmozdult valami. Az egészségügyben csak tűzoltást látok" - mondta Kollár. 

·         Azzal mindketten tisztában vannak, hogy a nagy rendszerek átalakítása konfliktusokkal jár, de ahogy Náray-Szabó fogalmazott: "A Brüsszellel való harchoz is kell bátorság, de igazi bátorságra ehhez lenne szükség. A bukás nem eleve elrendelt."

·         Arról is beszélnek, hogy a jobboldali értelmiségnek is kezd elege lenni, bár nyilván nem ebben a stílusban fogalmazzák ezt meg, hanem sokkal diplomatikusabban: "Új véleményáramlatot tapasztalunk a köreinkben, fórumainkon, magánbeszélgetéseinkben. Olyanok között is, akik hagyományosan rokonszenvvel figyelik a kormány munkáját. (...) Olyanok is indulatosan fogalmaztak a kormány munkájával kapcsolatban, akik korábban kőkeményen kiálltak mellette" - ezt Náray-Szabó mondta. 

·         Nagyra értékelik Orbán Viktor válaszlevelét, de ahogy Náray-Szabó mondja, a kormányfő levele főleg a pontatlan megfogalmazásokra vonatkozik. Remélik, hogy a kormány majd egyeztet is velük az észrevételeikről.  

 

http://index.hu/belfold/2017/01/26/indulat_is_van_a_kormannyal_szemben_a_jobboldali_ertelmisegben/

Soros György a Zsugás, Obama az Árja, Merkel a Démon az újbudai fideszes önkormányzat folyosóján kifüggesztett morbid képzőművészeti tablón

Egészen különleges képzőművészeti alkotásra bukkant olvasónk az újbudai önkormányzat épületében, közelebbről a Városgazdálkodási Igazgatóság folyosóján, még közelebbről a 107-es szoba mellett.

http://444.hu/2017/01/25/soros-gyorgy-a-zsugas-obama-az-arja-merkel-a-demon-az-ujbudai-fideszes-onkormanyzat-folyosojan-kifuggesztett-kepzomuveszeti-tablon

ITTHON

OLAF-jelentés: február 28-ig várják Tarlós válaszát

AZ OLAF-jelentést azért adta át a kormány Tarlós István főpolgármesternek, hogy a főváros annak tudatában alakítsa ki álláspontját az ügyről - mondta Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség államtitkára. 

Csepreghy Nándor beszélt arról is, hogy az OLAF-jelentést a magyar kormány nem hozhatja nyilvánosságra, mivel az uniós testület nem oldotta fel annak titkosságát - a kabinet jelenleg írásos válaszra vár, hogy feloldható-e a dokumentum titkosítása. 

http://www.origo.hu/itthon/20170126-csepreghy-nandor-olaf-jelentes-korrupcio-alstom-tarlos-istvan-fovaros.html

Ujhelyi ismét az OLAF-hoz fordult

A kormány és az ügyészség egyetlen szavát sem hiszi Ujhelyi István, különböző közleményeikből ugyanis szerinte látszik, hogy „bűnös összejátszás van a papíron független nyomozóhatóság és a kabinet között”., Az MSZP alelnöke, EP-képviselője reagált így lapunknak arra, hogy a 4-es metró építésével kapcsolatos OLAF-jelentést továbbra sem akarják nyilvánosságra hozni, ehelyett a kabinet és az ügyészség össze-vissza beszél. A szocialista politikus szerint a tényeket akarják takargatni, azt, hogy nyilván fideszes érdekeltségek is érintettek az ügyben, ami az OLAF nyomozati anyagában szerepel.

http://nepszava.hu/cikk/1118875-ujhelyi-ismet-az-olaf-hoz-fordult

Odze György A főkonzul

Csiszár Jenő kinevezése a milánói főkonzulátus vezetőjének inkább mulatságos, mint bosszantó. Főkonzulnak lenni azonban Milánóban olyan munka, ami jelentős tapasztalatot és komoly munkabírást követel. Fontos gazdasági központ, tele nagynevű gyárakkal és intézményekkel, ott nem csak mókázni kell, azután ott az a sok arra járó, bajba került magyar állampolgár, az ő ügyeiket is intézni kell. Éppen a veronai baleset mutatott rá mindennél erőteljesebben a magyar diplomáciai kirendeltségek hatalmas felelősségére. Nagyon jól kell ismerni a nemzetközi jogszabályokat, az olasz társadalmi életet és magas fokon beszélni a nyelvüket. Hát ezeknek kellene Jenőnek megfelelnie. Hazafias cselekedeteiért nyilván mehetett volna valami távoli, csendesebb helyre, ám közismert, Olaszország iránt érzett szeretete miatt választotta Milánót, ez fontos szempont, de nem szabad meghatározónak lennie. Azzal, hogy a külügyi vezetés ezt támogatja, lényegében viccet csinál a diplomata-szakmából. Arra utal, hogy ez egy olyan munka, amire gyakorlatilag, ha van kellemes politikai háttere, mindenki alkalmas. Felesleges hosszú éveket eltölteni a Külügyminisztériumban, felesleges tapasztalatokat szerezni korábbi kiküldéseken. Legyél politikai kedvenc és megkapod ingyen.

http://odzegyorgy.blogspot.hu/2017/01/a-fokonzul.html?spref=fb

Meghökkentő magyar szegénységi adat érkezett

 

A legfrissebb statisztika szerint tavaly nagymértékben csökkent a szegénység Magyarországon.

Az Eurostat publikálni kezdte a 2016-os szegénységi statisztikákat, elsőként a magyar adat jelent meg. Eszerint 2016-ban a szegénység kockázatával és a társadalmi kirekesztődés veszélyével érintett emberek száma 2,54 millió volt hazánkban, a társadalom 26,3 százaléka.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_magyar_szegenysegi_adat_erkezett.628601.html

A magyar gazdaságra is veszélyes lehet az Audi-sztrájk - így látják külföldön

 

Az autógyár motorrészlegének ezerötszáz dolgozója tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot csütörtökön. A munkabeszüntetésről a Reuters is beszámolt, attól tartanak, hogy egy elhúzódó vita komolyan árthat a magyar gazdaságnak.

 http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_magyar_gazdasagra_is_veszelyes_lehet_az_audi-sztrajk_igy_latjak_kulfoldon.628600.html

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok - megvágták az Erzsébet-programot

 

Ellentétben a korábbi évekkel, az idén már nem lehet igényelni kedvezményes nyugdíjas fürdőbelépőket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál (MNÜA). Ezt a lehetőséget összevonták az üdülési pályázattal, amelynek viszont már tavaly lejárt a jelentkezési határideje.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/rossz_hirt_kaptak_a_nyugdijasok_megvagtak_az_erzsebet-programot.628588.html

MOST AKKOR GORKA SEBESTYÉN KÉM VAGY NEM KÉM?

 Gorka Sebestyén, aki az egész Medgyessy-bizottságot befolyásolni és irányítani akarta, a bizottság munkájának közepén egyik napról a másikra eltűnt. Ekkorra készült el a Nemzetbiztonsági Hivatal a szakértők átvilágításával, és Gorka fennakadta a rostán, mint brit kém. Az is felmerült, hogy nem csupán a briteknek dolgozik, hanem más titkoszolgálatoknak is kémkedik.

Ezt a tényt akkor nyilvánosságra hozták, Gorkától visszavonták a szakértői megbízását és talán a parlamenti belépőjét is. Gorka megtámadhatta volna az átvilágítás eredményét, akár pert is indíthatott volna, de nem tette, ahnem csendben úgy eltűnt, mint akit rajtakaptak valamin.

Akkor az egyöntetű vélemény alakult ki róla, hogy ez az ember egy szerencsavadász szélhámos, aki mindenhova befurakodik, hihetetlen meggyőpző erővel adja elő, hogy ő micsoda szakember, valójában a szélsőséges uszításon kívül nem ért semmihez. Ez a kép azóta sem változott róla azok között, akik egykor Budapesten ismerték. Politikai ambíciókat is táplált, de azkkal megbukott, így távozott Amerikába.

https://nepszava.us/blogs/news/most-akkor-gorka-sebestyen-kem-vagy-nem-kem

Hogyan érdemes hallgatni Donald Trump beszédeit az eljövendő négy évben

 

Theodore Roosevelt jut eszembe. Bár jó szónok volt, túláradó, mindig kíváncsi természete miatt valaki egyszer ezt mondta róla szeretetteljesen: “Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy az elnök körülbelül 6 éves.” Nyelvészeti szempontból a jelenlegi elnököt úgy hallgatom, mintha körülbelül 12 éves lenne. Így szinte mindig tökéletesen érthető.

A szerző a Columbia Egyetem angol nyelv- és összehasonlító irodalom professzora.

Megjelent: 2017. január 21.

https://mashol.net/2017/01/24/hogyan-erdemes-hallgatni-donald-trump-beszedeit-az-eljovendo-negy-evben/

Simicskó: A Magyar Honvédség erőin felül mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonára van szükség

 

A Figyelőnek adott interjúban jelentette ki a honvédelmi miniszter, hogy

"a Magyar Honvédség erőin felül mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonára van szükség."

Simicskó István leszögezte: nem tervezik a kötelező sorkatonaság visszaállítását. Jelenleg a Magyar Honvédség létszáma 30 ezer körüli, ezen felül van nagyjából 5500 önkéntes tartalékos. Simicskó szerint legalább 30 ezres haderőre van szükség, és emellett kell egy "valós képességekkel rendelkező", mintegy 20 ezer emberből álló tartalékos állomány. 

"Ez a minimális program, s e mellé kell a megfelelő haditechnika: légvédelem, légierő, tüzérség, páncélosok stb., hogy egy reális elrettentő erővel rendelkező, ütőképes honvédségünk legyen," 

mondta a miniszter.

http://444.hu/2017/01/26/simicsko-a-magyar-honvedseg-eroin-felul-mintegy-huszezer-onkentes-tartalekos-katonara-van-szukseg

A civilek menjenek oda az emberekhez, és mondják el, mire jók!

 

"Nekem, magyar állampolgárként ki kell lépnem a komfortzónámból, és el kell mondanom másoknak, hogy miért fontos ez az egész." Interjú a washingtoni székhelyű Nemzetközi Nonprofit Jogi Központ vezetőjével, Bullain Nildával.

http://444.hu/2017/01/26/a-civilek-menjenek-oda-az-emberekhez-es-mondjak-el-mire-jok

Trump nem kívánja az USA-ba hívni a mexikói elnököt

Donald Trump amerikai elnök azt üzente Enrique Pena Nieto mexikói államfőnek, hogy amennyiben Mexikó nem fizeti meg a határon épülő fal költségeit, akkor ne is látogasson az Egyesült Államokba.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170126_trump_nem_kivanja_az_usa_ba_hivni_a_mexikoi_elnokot

 

Az Alexandra esetleges összeomlása kiadókat, szerzőket temethet maga alá

L. Simon László

 

Az állam kétféleképpen segíthet: vagy részt vállal a kereskedelem újjászervezésében, vagy anyagilag és erkölcsileg támogatja azokat a szakmai befektetőket, akik az Alexandra romjain új kiskereskedelmi láncot alapítanának.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170126_l_simon_laszlo_az_alexandra_esetleges_osszeomlasa_kiadokat_szerzoket_temethet_maga_ala

 

L. Simon: Eljött az idő, hogy az állam bevonuljon a könyvpiacra

A kiselőadás végére kiderül, hogy L. Simon és a Fidesz rég megmondta, hogy nem működőképes a mostani rendszer, a megoldás pedig az lenne, ha 

törvényileg szabályoznák, hogy a könyvkereskedelmi cégek ne lehessnek kiadók tulajdonosai.

Ez azért erős mondás, mert a könyvpiac két legnagyobb szereplője, az Alexandra és a Libri a kiadásban és kereskedelemben egyaránt érdekelt. L. Simon arra nem tér ki, ez miért függ szorosan össze a Matyi-birodalom megroggyanásával, érvelése mégis hibátlan: szerinte ezek a vállalatok

 "nem csupán a piacot befolyásolják, hanem az irodalmi-szellemi élet pluralizmusát is veszélyeztetik."  

 

http://444.hu/2017/01/26/l-simon-eljott-az-ido-hogy-az-allam-bevonuljon-a-konyvpiacra

 

A hét horrorsztorija a 350 000 katonából álló Twitterbot-hadsereg

 

2017-ben nem hír, hogy az internet tele van (ro)botokkal, a közösségi média meg pláne. Számtalan felhasználónév mögött nem hús-vér ember áll, hanem csak egy gép. Ezek egy része többé-kevésbé ártatlan szerzet, egyszerűen csak linkeket publikál vagy reklámokat. Vannak azonban gonoszabb szerzetek is.

A sötét botokat sokmindenre lehet használni. Például el lehet adni őket olyan igazi felhasználóknak, akik szeretnének úgy csinálni, mintha sok követőjük lenne. Vagy ügyesen lehet velük manipulálni a közbeszédet, azt a látszatot keltve, mintha egy ügynek nagyon sok támogatója lenne.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az ilyen botok hatalmas tömegének irányításához elég lehet akár egyetlen egy ember is. 

Viszont az ilyen bothadseregek tetten érése, beazonosítása, leállítása szinte lehetetlen feladat - legalábbis máig nem nagyon sikerül ez se a Twitternek, se a Facebooknak. (Az másik kérdés, hogy ezek a növekedésorientált közösségi oldalak valójában mennyire érdekeltek a botok megfékezésében.)

 

http://444.hu/2017/01/26/a-het-horrorsztorija-a-350-000-katonabol-allo-twitterbot-hadsereg