2017, június 26 - 08:58 Sajtószemle

Nem sok választotta el mostanában az internetes forradalmárt, Jeff Bezost, hogy a világ leggazdagabb embere legyen. Az Amazon.com alapítójának vagyonát most 85 milliárd dollárra becsli a Forbes, amivel a harmadik a világ milliárdosainak listáján. A technológia szerelmese, a Google legelső befektetői között volt és a szenvedélye az űrutazás. 

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/a_milliardos_akitol_mara_szinte_mindenki_felti_az_uzletet.1.254591.html

 

Elhányták magukat az emberek a 1984-színdarabtól

 

Bemutatták a Broadway-n az 1984 című darabot, amiben Olivia Wilde, Tom Sturridge és Reed Birney is főszerepet kapott. A színdarab olyan durva lett, hogy a közönségből többen elhányták magukat, vagy épp le lettek tartóztatva

A könyvben válogatott kínzásokon keresztül minden tapasztalható, ami csak képes kiborítani az embereket, a színdarabban pedig a színészek mindezt meg is elevenítették. Egyik-másik kínzást ábrázoló jelenet miatt a közönség ordibálni, sikítozni és hányni kezdett, néhányuk annyira elborult, hogy rendőrt kellett hívni miatta.

http://index.hu/kultur/2017/06/24/okadnak_az_emberek_a_1984-szindarabtol/

Polt surranópályán sem lett professzor, az ELTE tanárai megtorpedózták

Egyetemi magántanár lehetett volna a legfőbb ügyész, csak így nevezhetik profnak. De a Kari Tanácsot megosztotta a javaslat.

A dolog valószínűleg nem kevés vitát szült, ugyanis 14-en szavaztak mellette, 13-an ellene, 3-an pedig érvénytelen szavazatot adtak le. Hozzá kell tenni, hogy a többi szavazásnál, ahol másoknak más címekről szavaztak, mindenhol egyhangú volt a szavazás, csak ebben az esetben nem.

http://24.hu/kozelet/2017/06/24/polt-surranopalyan-sem-lett-professzor-az-elte-tanarai-megtorpedoztak/

CEU - Orbánék küldöttje is leckét kapott

Altusz Kristóf aligha ezért utazott Amerikába- jegyzi meg a hvg.hu annak kapcsán, hogy a kiküldetés nem kimondottan a várakozásoknak megfelelően alakult. A magyar kormány küldöttje azért ment New Yorkba, mert az új felsőoktatási törvény (lex CEU)  előírja, hogy a tengerentúli egyetemek magyarországi működését bilaterális megállapodás garantálja. A CEU közleményben reagált a történtekre. Majd ugyenezt tette a KKM sajtósa is. 

http://nepszava.hu/cikk/1132983-ceu---orbanek-kuldottje-is-lecket-kapott

 A külügy közleményben teszi helyre New York állam kormányzóját

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke szerint nem kell a New York állam kormányzójával a Közép-Európai Egyetemről (CEU) folytatott tárgyalásokon megvédeni a magyarországi tanszabadságot, mert azt senki nem veszélyezteti.

 

http://hvg.hu/itthon/20170624_A_kulugy_kozlemenyben_teszi_helyre_New_York_allam_kormanyzojat

 

Orbán Viktorral támadta ellenfeleit a német szocdemek vezetője

 

Új problémái vannak a demokratikus, felvilágosult és toleráns Európának, amelyért a CDU egykori elnöke, Helmut Kohl néhai kancellár küzdött, mert EU-n belüli kormányok, például az Orbán Viktor vezette magyar kormány és a lengyel kormány megkérdőjelezi a toleranciát és a világ iránti nyitottságot, ezt mondta  Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke, kancellárjelöltje pártja vasárnapi dortmundi kongresszusán.

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/25/orban_viktorral_tamadta_ellenfeleit_a_nemet_szocdemek_vezetoje/

 

Orbán visszavette a népszerűségi lista vezetését Botkától

 

A Fidesz és a Jobbik támogatottsága egyformán 1-1 százalékpontot nőtt az elmúlt egy hónap alatt, erre jutott a Publicus Intézet legutóbbi, a Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatása. A reprezentatív felmérésben június 8 és 13 között kérdeztek meg 1008 embert a pártokról és egyes politikusokról.

A Fidesz most 26 százalékon áll. A második helyet 14 százalékkal az MSZP tartja, amelynek a támogatottsága nem változott mostanában. A Jobbik a maga 1 százalékpontos emelkedésével most 11 százalékos támogatottsággal bír. A Publicus mérései szerint a Jobbik támogatottsága egy éve nem mozdul a 10-11 százalékos sávból, és a párt támogatóinak (szemben a Fidesz és az MSZP szimpatizánsaival) aktivitása alacsony.

Ha most vasárnap lennének a választások, a megkérdezett emberek 3-3 százaléka választaná az LMP-t és a DK-t. Utánuk 2 százalékkal a Momentum Egyesület, majd 1 százalékkal a Kétfarkú jönne. Az 1 százalékot sem érné el a Publicus szerint az Együtt, a Párbeszéd és az MLP. A bizonytalanok aránya 2 százalékponttal csökkent, így most 39 százalék.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/25/publicus_kozvelemeny_kutatas_part_nepszeruseg/

 

Toroczkai menekültek kényszerítésével büszkélkedik, rajongói lincshangulatban

 

Toroczkai László ijesztő fotókkal sokkol a Facebookon. A képek szerint az általa alapított mezőőrség illegális határátlépőket arra kényszerített, hogy feküdjenek le a földre.

 

http://hvg.hu/itthon/20170625_Toroczkai_menekultek_kenyszeritesevel_buszkelkedik_rajongoi_lincshangulatban

 

A metró után a HÉV-vel is baj van: a fonódó miatt repedezik az alagút

 

Új repedések alakultak ki a Margit híd és a Batthyány tér közötti alagútban a fonódó villamosok okozta megterhelés miatt. Mindkét kötött pályás vonalra sebességkorlátozást vezettek be.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170626_hev_alagut_fonodo_para

 

Semjén és a külhoni szavazatok: "Tudatos választási csalás"

A határontúli magyarok szavazati jogának további adminisztratív megkönnyítésével foglalkozik Semjén Zsolt, amit a szocialista Ujhelyi István ismét felhasznál arra, hogy egyik legfontosabb témájáról beszéljen drasztikus szavakkal: a külföldre költözött magyarok voksolásának tudatos akadályozásáról.

 

http://hvg.hu/itthon/20170625_Semjen_es_a_kulhoni_szavazatok_Tudatos_valasztasi_csalas

 

Orbán Viktor személyesen győzködött egy letelepedési kötvényeket közvetítő ügynököt, hogy jövőre újraindul a program

Orbán Viktor személyesen győzködte egy közvetítőcég ügynökét, hogy a kormány csak átmenetileg szünetelteti a letelepedési kötvények forgalmazását, a választások után viszont újraindul a biznisz – hangzott el a HírTv Célpont nevű műsorában. Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet újságírója arról is beszélt, a letelepedési kötvények forgalmazói százszor akkora haszonra tesznek szerint, mint a normális állampapírokat értékesítő átlagos piaci szereplők, akiket a kormány egyébként jellemzően démonizálni szokott.

A Célpont elkapta magát Orbánt is, hogy mondja el, hogy is van ez. A következő párbeszéd hangzik el a műsorban:

 

https://444.hu/2017/06/25/orban-viktor-szemelyesen-gyozkodott-egy-letelepedesi-kotvenyeket-kozvetito-ugynokot-hogy-jovore-ujraindul-a-program

 

Újra pályán a Fidelitas

Új nemzedék. Böröcz László: Az elbizonytalanodottak támogatását is visszanyerhetjük 2018-ban, mert valós teljesítmény az elmúlt évtizedben csak a kormánypártok mögött volt

Magyar Hírlap

Újraválasztásának alkalmából a Fidelitas terveiről, a Fidesszel való kapcsolatukról, és az internet áfájának csökkentésére vonatkozó elképzelésről kérdeztük Böröcz Lászlót. A pártelnökkel az egyetemi politizálásról és arról is beszélgettünk, hogyan értékeli a Nógrád megyei Fidelitas munkáját.

http://magyarhirlap.hu/cikk/91393/Ujra_palyan_a_Fidelitas

 

Nagy ErvinA tehetetlen ellenzék bosszúja

A választási rendszer megváltoztatására tett összellenzéki erőfeszítés nem más, mint izzadságszagú pótcselekvés

Magyar Hírlap

Átlátszó, hamiskásan csengő, hiteltelen politikai blöff és jókora marhaság. Ugyanakkor alattomos módszer is egyben. Már ha tényleg sikerül belopni az egyébként komolytalan aggályokat a köztudatba.

A magyar választási rendszer azóta arányos, amióta az egypártrendszer megszűnt létezni. Arányos volt a születésekor, arányos volt 1990-es premierjén, de arányos maradt kisebb-nagyobb módosítások után is, amikor újra és újra lehetőséget biztosított minden politikai közösség számára a hatalomba kerülésre. Ahogy arányos ma is; sőt: sokkal egyszerűbb és átláthatóbb, mint ez idáig bármikor. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy nálunk is, egyéni és listás képviselőhelyekből van összegyúrva, és az úgynevezett „többgyőzteses elvet” követi. Akár a német szisztéma, amely mindig is példaértékű volt a törvényalkotók szemében, szemben a francia vagy a brit rendszerrel.

http://magyarhirlap.hu/cikk/91391/A_tehetetlen_ellenzek_bosszuja

 

Év végére a Molé lesz Orbán gázvezetéke

A Mol megveszi az államtól az eredetileg is általa tervezett magyar-szlovák gázvezetéket. A hat éves kerülőhöz Orbán Viktor ingatag oligarchikus háttérmutyija vezetett, amivel az adófizetők több milliárdja égett el.

http://nepszava.hu/cikk/1133035-ev-vegere-a-mole-lesz-orban-gazvezeteke

 

„Ne kiabáljanak előre csalást a pártok”

Elsősorban a választópolgárok részéről van szükség közbizalomra, és azt valamennyi pártnak fel kellene végre fognia, hogy ez nekik is érdekük - állítja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona azt javasolja a pártoknak, hogy ne kiabáljanak jó előre csalást, hanem üljenek be a bizottságokba, és figyeljenek. Az NVI megkezdte a felkészülést a jövő évi országgyűlési választásokra.

http://nepszava.hu/cikk/1132937-ne-kiabaljanak-elore-csalast-a-partok

 

Kétmilliárd forintot küld a magyar kormány Erdélybe

 

A nagyváradi püspöki palotát újítják fel belőle.

Ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be vasárnap. A támogatást a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül folyósítják.

A nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében Balog kifejtette: Nagyváradon Szent László személye jelenti az „alfát”, a kiindulópontot. Felidézte azt a legendát, amely szerint Szent László holttestét a nagy meleg miatt a katonák nem akarták Nagyváradra elvinni, Fehérváron akarták eltemetni. Ám egy éjjel az uralkodó holttestét szállító szekér – a legenda szerint lovak és hajtók nélkül – elhagyta Fehérvárt és hazatért Nagyváradra. A miniszter szerint a magyaroknak is így kell megtalálniuk az utat egymás felé.

http://24.hu/kozelet/2017/06/25/ketmilliard-forintot-kuld-a-magyar-kormany-erdelybe/

 

Putyin végre megmondta, hogyan kell újságot írni

 

A legfontosabb, hogy senkinek sem szabad kellemetlenséget okozni.

Gyerektáborba látogatott Vlagyimir Putyin a 2014 óta orosz megszállás alatt álló ukrajnai Krím-félszigeten.

Az AP hírügynökség a TASZSZ tudósítása alapján arról számolt be, hogy az orosz elnök beszélgetett egy gyermekkel, aki újságíró szeretne lenni. Putyin azt mondta neki, hogy az újságíróknak azt kell a leginkább szem előtt tartaniuk, hogy ne okozzanak kellemetlenséget azoknak, akikről cikkeik és tévériportjaik szólnak.

Az újságíróknak mindent meg kell tenniük azért, hogy ne legyenek támadóak azokkal szemben, akikről tudósítanak – fogalmazta meg nagyszerű gondolatait Vlagyimir Putyin, akinek uralma alatt drasztikusan csökkent a független sajtóorgánumok száma, és több újságírót megöltek. A Riporterek Határok Nélkül idei rangsorában Oroszország a 148. helyen áll 180 ország között, ami a sajtószabadság helyzetét illeti. (AP)

http://24.hu/kulfold/2017/06/25/putyin-vegre-megmondta-hogyan-kell-ujsagot-irni/

 

127 milliárdnál tart már az úszóvébé költségvetése, és még hol a vége?

Összegyűjtöttük az összes elérhető szerződést, és még durvább számokat kaptunk, mint gondoltuk. Hogyan lett a 14 milliárdos tervekből 127 milliárd kiadás, és kik és mire költötték?

 

https://444.hu/2017/06/25/127-milliardnal-tart-mar-az-uszovebe-koltsegvetese-es-meg-hol-a-vege

 

Gabriel García Márquez: Kádár úgy néz ki, mint aki vasárnaponként az állatkertbe jár, és mogyorót dobál az elefántoknak

Az 1956-os forradalom leverése utáni év augusztus 20-án Kádár János több mint százezer ember előtt elmondta a híres kisújszállási beszédét, amivel a szovjeteket behívó főtitkár – a május 1-i Hősök terei beszéde után újra – demonstrálni akarta a hatalmas hazai támogatottságát.

A hallgatóság között, a moszkvai Világifjúsági Találkozóról érkező delegációban több külföldi tudósító is volt, egyikük az akkor 30 éves, kolumbiai újságíró, Gabriel García Márquez. A későbbi Nobel-díjas író akkori, a keleti blokkban (Kelet-Németországban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, a Szovjetunióban és Magyarországon) tett útjáról szóló riportjait összegyűjtő, magyarul nemrég megjelent Utazás Kelet-Európában című könyvben erről is írt.

 

https://444.hu/2017/06/25/gabriel-garcia-marquez-kadar-ugy-nez-ki-mint-aki-vasarnaponkent-az-allatkertbe-jar-es-mogyorot-dobal-az-elefantoknak

 

Schwarzenegger és Macron együtt szólt be Trumpnak

 

A francia elnök újabb lehetőséget használt ki, hogy kritizálja Donald Trump klímaváltozást figyelembe nem vévő politkáját. Ezúttal Arnold Schwarzenegger oldalán tűnt fel egy twitter üzenetben, ahol ismé elhnagzik a "Make the planet great again" jelmondat, Trump választási szlogenjének parafrázisa.

 

http://hvg.hu/vilag/20170624_Schwarzenegger_es_Macron_egyutt_szolt_be_Trumpnak

 

Annyira kevés az orvos a jászberényi kórházban, hogy részlegesen osztályokat zárnak be

A kórházban csak úgy tudják biztosítani a dolgozók számára a nyári szabadságok kiadását, ha közben csökkentett ágylétszám mellett működnek az osztályok. A belgyógyászat főorvosa pedig kimerültségre hivatkozva adta vissza osztályvezetői megbízatását.

A megbízott igazgató szerint a vidéki kórházakban az orvos-, nővér és asszisztens létszám is kritikus állapotban van.  A kórházban júliusban és augusztusban a krónikus osztályon 24, a belgyógyászaton 18-20, a rehabilitációs osztályon pedig 15 ágy működése szünetel.

http://24.hu/belfold/2017/06/24/annyira-keves-az-orvos-a-jaszberenyi-korhazban-hogy-reszlegesen-osztalyok-mukodeset-szuneteltetik/

Hosszú Katinka: a csík húzza a repülőt

Obligát a kérdés: mi az új álom, amelynek megvalósulásáért a tőlük megszokott konok kitartással elkezdtek dolgozni? Mi a közlemény valódi célja? Miért kell nagyon is komolyan vegye a FINA az üzenetet?

Hosszú levelében egyértelmű tenisz példát hoz. Az ATP 1972-ben alakult. A lényeg és ez kell felkiáltójelként villogjon a FINA vezérkar fejében; 1990-ben ez a társaság vált az év férfi tenisztornák (ATP World Tour) szervezőjévé.

A Hosszú-Tusup páros – mint fentebb taglaltuk – mindet elért már, csak egy valamit nem. Nemzetközi sportpolitika, sportdiplomácia terén súlytalanok. De ha nekik sikerül egységbe tömöríteni a világ úszóit, sikerül a teniszezőktől ellesett példával megalakítaniuk mondjuk ASP, azaz Association of Swimming Professionals névre keresztelt saját szervezetüket, amely idővel saját kezébe veheti egy, a földet átölelő világkupa sorozat szervezését, lebonyolítását a szponzorációtól a közvetítési jogdíjakon keresztül, az komoly kihívás.

„6,8 milliárd. A FINA állítása szerint ennyiszer kapcsoltak oda a tévénézők a kazanyi világbajnoksággal kapcsolatos tévés közvetítésekre. Ugyanazok, akik ezzel a félelmetes számmal büszkélkednek, azt mondják a szemünkbe, hogy az úszás egy amatőr sport, nincs benne üzlet.”

Hosszú Katinka és Shane Tusup láthatóan úgy gondolja: van. Sokkal nagyobb, mint amekkorát a FINA vezetése kihoz belőle. A közlemény valós üzenete: “a világkupa éveken belül a sportág legfontosabb sorozata lehet, de az új kiírás megfojtja a sorozatot, ráadásul súlyos önellentmondásban van önmagával.” Továbbgondolva: ha már nem vagytok hajlandóak meghallgatni, a jelen legjobb női úszónőjének érdekeit szem előtt tartani, hát csinálunk mi magunknak egy versenysorozatot.

A közlemény alapján úgy tűnik, eljött az idő, hogy a gyakorló üzletemberek, pályafutásuk után is nagyban, világméretű vállalkozásban gondolkodjanak. Létrehozzanak és élére élére álljanak egy új szervezetnek, és akár egy független versenysorozatnak.

http://24.hu/sport/2017/06/24/hosszu-katinka-a-csik-huzza-a-repulot/

 

GYÁRFÁS: KÖTELESSÉGÜNK JÓ VISZONYT ÁPOLNI A FINA-VAL

 

 

Gyárfás Tamás szerint Magyarországnak mint házigazdának változatlanul törekednie kell arra, hogy fennmaradjanak a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA vezetőivel ápolt jó kapcsolatok.

A magyar sportdiplomata, a nemzetközi szövetség alelnöke jelezte, hogy rövidesen sorra érkeznek majd a FINA vezető képviselői a Budapesten és Balatonfüreden július második felében zajló világbajnokságra.

A vendéglátónak a jó viszony fenntartása "egyébként kötelessége, de közvetlen érdekünk is, hiszen július 17-én itt születik döntés a 2022-es és 2024-es rövidpályás vb helyszínéről is"

 

http://www.origo.hu/sport/vizesvb/2017/20170623-fina-vizes-vb-2017-gyarfas-tamas-jo-viszony.html?tags=all&tag=fina2017

„Nagy szemfényvesztés”

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár Paksról, érdekkörökről és a rezsicsökkentésről

A paksi bővítés után nőni fog a villamos energia ára, és általában is drágulnak az energiahordozók, ami a hazai piaci verseny kiiktatásának a következménye. A NER oligarchiái megtalálják a számításukat, a propaganda pedig tovább kábítja a lakosságot a rezsiharc fantasztikus eredményeivel.

http://magyarnarancs.hu/belpol/nagy-szemfenyvesztes-104585

Inkább nem tartják meg az MMA-tól nyert pénzt a POSZT független díjazottjai

 

Azt mondják, nekik a szabadság jelenti a függetlenséget, ezért inkább alapítványoknak adják a pénzt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyert díjukhoz kaptak Fekete György Magyar Művészeti Akadémiájától. A független színházi szcénához tartozó Proton Színház díjazott alkotói, Wéber Kata, Ágh Márton, és Boronkay Soma a kormányközeli MMA által felajánlott összeget olyan rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel, „melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik”.

 

http://index.hu/kultur/2017/06/24/inkabb_nem_tartjak_meg_az_mma-tol_nyert_penzt_a_poszt_fuggetlen_dijazottjai

 

Soha többé nem leszünk otthon

 

A román vezetés elsüllyesztette az erdélyi kis falut, Bözödújfalut, de most, közel 30 év után újra a felszínre került. Beszéltünk az elkergetett lakosokkal és megnéztük, mi maradt a faluból. 

 

http://index.hu/video/2017/06/24/bozodujfalu_elarasztott_elsullyedt_erdely/

 

Nagy N. Péter: Lesz-e Macronunk?

 

Érzékelhető reményt ad a változást akaróknak
Magyarországon Emmanuel Macron sikere. Ha
Franciaországban, egy nagyon kiérlelt pártrendszerben
megtörténhetett, hogy a semmiből jött
egy ember és a ráció nevében felforgatott mindent,
ami a politikában régi, miért ne eshetne meg ez
nálunk is? És valóban, Soós Eszter Petronella, az egyik legismertebb
Franciaország-szakértő egy éve még ezt mondta: Visszafogottan és
óvatosan közelítem a Macron-mániát. Egyrészt emlékszem a 2006
környéki Royal-mániára meg arra, hogy mi lett a vége. Másrészt azt
is tudom, hogy Franciaországban senkiből nem lesz elnök, akiből egy
nagy párt nem akar elnököt csinálni. És egyelőre nem látom Macron
mozgásait és erejét a Szocialista Párton belül.
És mégis. És nem a Szocialista Párttal.

De már történt rá kísérlet.

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/nagy_n_peter_lesze_macronunk

 

Ahmed türelmes ember

Szerző: K. P. | Megjelent a 2017. június 17.-i lapszámban

- Orbán Viktor mindenképp elítéli, tökmindegy, mit mond a bíróság 
- Az első fok csak a terhelő tényeket és bizonyítékokat vette figyelembe 
- Bárándy Péter nem akar bírói elfogultságra gondolni – így áll Ahmed H. ügye

 

https://www.vasarnapihirek.hu/friss/ahmed_turelmes_ember

 

KUTYÁK, VONÁK, ÖLEK

Bayer Zsolt Magyar Idők

 

Vona ölében kölyökvizslák, Lajos ölében Vonák. Perverz miniatúra a kora 21. századból. Mert a Lajos vett magának egy pártot. Azért kellett újat vennie, mert a régit nem tudta megvenni, pedig nagyon akarta. Úgyhogy Lajos megvette Vonát.

Ugyanis Vona megvehető. Lajos pedig a megvehetőket szereti. Ezért szereti Lajos Csintalant, aki elárulta az MSZP-t, aztán a Fideszt is – sovány vigasz most már, hogy annak idején néhányan hisztiztünk Csintalan beengedése miatt, mert azt mondtuk, ha elárulta a sajátjait, bennünket is el fog. És Vona? Vona először Csurkát árulta el, most pedig a saját pártját. El is magyarázta: „Én adtam ennek a pártnak a lelkét, és én is veszem el.” Ekkora egóval csak pszichopaták bírnak!

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/kutyak-vonak-olek-1864783/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS VILÁGSZERTE BRAND LETT

MTI

A visegrádi országok együttműködése az unión belül a legszorosabb és leghatékonyabb, és mára világszerte branddé vált – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának.

 

http://magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-visegradi-egyuttmukodes-vilagszerte-brand-lett-1868854/

 

KÖNYVHETI ELŐÍTÉLETEK ÉS TANULSÁGOK

Ircsik Vilmos Magyar Idők

 

Az egy húron pendülő három szónok, a néhány éve született hagyományt követve, fittyet hányt arra az egyszerű tényre, hogy egy közel kilencvenéves múltra visszatekintő össznemzeti, össztársadalmi ünnepen vannak, amelynek közönsége politikai meggyőződés dolgában minden emberi számítás szerint fele-fele arányban oszlik meg.

Így hát, aki egy ilyen eseményen politikai hecckampányt folytat, az egyrészről rossz üzletember, mert potenciális vevőket riaszt el, másrészről halvány fogalma sincs a demokrácia lényegéről, mert rájuk erőszakolva a véleményét, potenciális olvasókkal akaszt tengelyt.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/konyvheti-eloiteletek-es-tanulsagok-1853539/

 

„Ha az érdeke úgy hozza, Orbán Viktor kivezeti az országot az Unióból”

Szerintem Orbán Viktor nem akar semmilyen kontrollt maga fölött, így inkább vállalná, hogy a perifériára sodródik az ország. Neki az a legfontosabb, hogy vezéri álmai megvalósítását minél szabadabban végezhesse. Interjú Urbán Lászlóval

 Látja bármi jelét, hogy „kitörés” készül?
– Nem, egyelőre semmit. Még nincs akkora igény a változtatásra a jelek szerint. Én abban bízom, hogy ha majd egyszer lesz, azt békésen meg lehet tenni. De a kormány nemcsak a választási rendszert alakította át, hanem olyan hatalmas állami forrásokat csoportosított át magánvagyonná – amiről Lánczi András maga mondta, hogy nem korrupció, hanem a rendszer lényege –, hogy az okkal szül elégedetlenséget. Ha majd egyszer az uniós pénzek beáramlása nem teszi lehetővé, hogy mindenki úgy érezze, legalább kicsit javul a helyzete, akkor születhet meg a tömeges igény a radikális változásra.

 

https://mno.hu/nagyinterju_magazinban/urban-laszlo-szerint-ha-az-erdeke-ugy-hozza-orban-kivezeti-az-orszagot-az-uniobol-2404721

 

Parragh László: Nekem nem lehet gesztust tenni

○ Az iparkamara elnöke szerint Brüsszelnek nem áll érdekében a magyar gazdaság versenyképességét erősíteni

Egy nemzet akkor tud felemelkedni, ha értelmisége, vállalkozói az adott országhoz kötődnek. Hogy ennek felépítése milyen technikákkal történjen, azon lehet vitatkozni – így válaszolt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke lapunknak adott interjújában arra, hogy belefér-e a polgári Magyarország eszményébe például Mészáros Lőrinc gazdagodása. Az MKIK vezetője arról is beszélt, nem hívná meg villásreggelire a Magyarországon átvonuló migránsokat; a felesége monetáris tanácsba történő kinevezése az ország szempontjából is jó döntés volt, a szakképzés átalakításának értékeléséről pedig még a kormányzattal is vitában állnak.

 

https://mno.hu/belfold/parragh-laszlo-nekem-nem-lehet-gesztust-tenni-2404815

 

Hír Tv-ATV: rivalizálás vagy koalíció?

nem lehet nem fölfigyelni még valamire, ami ezt a modellt a Hír TV-ben még hihetőbbé próbálja tenni, és aktuális politikai perspektívába helyezi. A vitaműsorok résztvevői között szép számmal akadnak baloldali, szabadelvű véleményformálók. Köztük van például Kovács Zoltán, Horn Gábor, Hont András. Igaz, az ATV is biztosít átjárási lehetőséget a konzervatív oldal képviselőinek, elsősorban talán Stumpf Andrásnak és Zárug Péter Farkasnak.

Mindez azt sejteti, hogy a két csatorna ma mintha egyfajta koalícióban működne egymás mellett. És ezt a benyomást erősítette meg Kálmán Olga „átigazolása”. Lényegében arról van szó, hogy az ATV emblematikus műsora, sztárjával, hangütésével, legfontosabb kellékeivel együtt, majdnem azonos címen a Hír TV-n jelenik meg. Miközben az Egyenes beszéd is tovább él, Rónai Egon és Mészáros Antónia műsorvezetésével. Mellékes, milyen manőverek zajlottak a háttérben. A néző szempontjából a két adás nem rivalizál egymással, hanem összeölelkezik. Ülünk a tévé előtt, nézzük az Egyenes beszédet, és ha nem érdekes, átkapcsolunk az Egyenesen-re. És fordítva.

A többi közéleti műsornál is könnyen létrejön hasonló összekapcsolódás. 

http://nepszava.hu/cikk/1132854-hir-tv-atv-rivalizalas-vagy-koalicio

Lendvai Ildikó Horthy belovagolt a Fideszbe

Nincs jó véleményem Horthyról, de ezt még ő sem érdemelte. Beléptették a Fideszbe. Nem tudni, hogy ismét fehér lovon lovagolt-e a bűnös Budapest irányába, mindenesetre Hidegkútnál leszállították a magas lóról, azért ne képzelje, hogy nincs nála nagyobb főnök. Mert van. Aki is váratlan ideológiai kanyarral a nevére vette Horthyt, a hidegkúti Klebelsberg-kastély avatásán „kivételes államférfiúnak” kiáltotta ki. Majdnem olyannak, mint ő maga. Nemzetmentésben, országépítésben mindenesetre kollégák. A miniszterelnök szónoklata szerint Horthyék mutatták meg, hogy „fel lehet állni a padlóról, fel lehet építeni egy erős országot.” Külön kiemelésre került, hogy Horthy idején tornatermek épültek. Ma inkább lőterek és stadionok, de nemzetmentésre ezek is beválnak. Bár Horthyt azért nehéz szotyolát köpködve elképzelni a lelátón Bethlennel.

Nagy kár, hogy a nemzetmentés végül nem sikerült annyira jól. Mármint Horthynak, a miniszterelnökét még nem tudjuk. 

https://nepszava.hu/cikk/1132920-horthy-belovagolt-a-fideszbe

 

75 milliárdért újít fel 31 kilométernyi vasutat Mészáros Lőrinc

 

Mészároséknak 60 km/h sebességű és 225 kN tengelyterhelésű közlekedésre alkalmas pályát kell kiépíteniük a nem egészen 32 kilométeres szakaszon és korszerűsíteniük kell a vasútállomások teljes vágányhálózatát is.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy 55 centi magasságú állomási peronokat kell építeniük, aluljárókat, lifteket és biztosítaniuk kell az akadálymentes közlekedést is. Lesz dolguk a térvilágítással is, zajvédő falakkal, parkolókkal, buszmegállókkal.

A projekt eredetileg becsült értéke 69,1 milliárd volt, de Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végül Mészárosék 74,9 milliárdos ajánlatát fogadta el.

http://24.hu/kozelet/2017/06/25/75-milliardert-epithet-31-kilometer-sint-meszaros-lorinc/

 

Mi igaz a migránsfalvakból? Így fordította félre a 888, ettől parázik a kormány

 

"Magyarország visszautasítja a migránsfalvak létrehozását" – harsogja a Miniszterelnökség a mai kormányinfóról szóló beszámoló címében. Lázár Jánosék tehát új harc lehetőségét találták meg, bár ha jobban megfigyelik, ki és mi ezúttal az ellenfél, talán maguk sem érezték volna reakciójukat az ügy súlyával arányosnak. De legalább most nőügyekkel foglalkoznak.

http://hvg.hu/itthon/20170622_Keller_vegszavaz

 

Magyar úszókat és Gyárfás Tamást is fogadta Ferenc pápa

2017. június 24. 19:35

Az európai úszószövetség (LEN) 260 fős nemzetközi delegációját fogadta szombaton Ferenc pápa a Vatikánban. A küldöttségnek tagja volt Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna, akik érmeket szereztek a napokban rendezett római úszóversenyen, valamint Gyárfás Tamás is, mint a LEN kincstárnoka.

http://mandiner.hu/cikk/20170624_magyar_uszokat_es_gyarfas_tamast_is_fogadta_ferenc_pa

 

Para-Kovács Imre: Piszkos Freud közbelép

Amerikai Népszava

Ha megismerjük Horthyt, az embert, Horthyt, a költőt, nem fogunk bedőlni a liberális történelemfelfogás kufárjainak, nem leszünk előítéleteink fogságában vergődő kommunista csökevények, hanem felismerjük benne a magyar jövő prófétáját, a kivételes államférfit, akiről példát vehetünk.

Végezetül álljanak itt hallhatatlan sorai, amit értelmezhetünk útmutatásnak is mindennapjainkban, amennyiben elbizonytalanodunk vezetőinkben:

Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. – Így végzed hát te is, –
súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. –
Der springt noch auf, – hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.

http://nepszava.us/para-kovacs-imre-piszkos-freud-kozbelep/

 

Az Unió nem elégedett May ajánlatával, az EU polgárok meg nem hisznek benne

Theresa May ajánlata az EU állampolgárok garantálása kapcsán vegyes fogadtatásban részesült mind az EU vezetők, mind a bevándorlók részéről. Egy-két reakció igencsak meglepő…

 

https://zarojel.hu/az-unio-nem-elegedett-may-ajanlataval-eu-polgarok-nem-hisznek/