2017, június 24 - 07:19 Sajtószemle

írta: Janguli

Az agykutatóból művésszé lett Greg Dunn és Brian Edwards fizikus különleges maratási technika segítségével készítettek rajzokat az agy különféle területeiről. 

http://tudomany.blog.hu/2017/06/14/kaprazatos_uj_kepek_az_agyrol

 

Nyolc kényelmetlen kérdés, amit Orbán Viktornak kezelnie kellett

Zavarja, hogy az apja cége állami beruházásokhoz szállít anyagot? Érdemes volt ennyi pénzt ölni a fociba? Különb a civileknél, akik polgári engedetlenséget választottak? A kormányfő ezekre is mondott most valamit.

Nagyon ritkán lehet szabadon kérdezni Orbán Viktor miniszterelnököt, hiszen interjút csak lojális szerkesztőségeknek ad, és ritka sajtótájékoztatóin is korlátozott számú, általában válogatott kérdésekre válaszol csupán. Ezért különleges alkalmak a brüsszeli EU-s csúcsok, amelyek után előfordul, hogy hosszabban is az újságírók rendelkezésére áll. Így történt ez most péntek délután is, amikor bő fél órán fogadta a kérdéseket. 

A legizgalmasabb kérdések és válaszok közül válogattunk az alábbiakban, a párbeszédek szöveghűek, de az olvashatóság kedvéért szerkesztettek:

https://444.hu/2017/06/23/nyolc-kenyelmetlen-kerdes-amit-orban-viktornak-kezelnie-kellett

 

Helyretette Orbánt, Merkel kiállt mellette

Mint emlékezetes, Orbán Viktor kijelentette, hogy a francia vezető nagyon fiatal, most vesz részt először uniós csúcson, ám a rajtja nem túl kedvező, mert azt gondolta, hogy indulásként bele kell rúgnia a kelet-európai országokba. Csakhogy a dolgok nem így működnek. Ehhez képest a német kancellár szerint fontos, hogy Macron újból tisztázta: nem lehet belemarkolni a közös alapokba, ha valaki nem veszi komolyan a játékszabályokat. Majd még azt is hozzátette, hogy a németek és a franciák teljesen ugyanúgy vélekednek ebben a kérdésben. Ez nem fenyegetés akar lenni – emelte ki -, de meg kell mondani, amikor nem tetszik, ahogyan a dolgok alakulnak. Merthogy az EU a közös értékeken alapszik és rá lehet kérdezni az elvek betartására.

 

http://pestibulvar.hu/2017/06/23/helyretette-orbant-merkel-kiallt-mellette/

 

A volt német államfő 1956-ot idézve olvasott be Orbán illiberális álmának

Kifejezetten politikai beszédet tartott Joachim Gauck volt német köztársasági elnök Budapesten, amikor átvette a CEU Nyílt Társadalom díját. Szerinte a magyarok liberalizmusának és demokrácia iránti elkötelezettségének volt példája 1956 és 1989, valamint a liberális demokrácia egyedüli rendszerként tud megoldást ajánlani a jövő számára.

Mivel a nyílt társadalomért jár a díj a magyar fővárosban, ezért elgondolkodott Gauck a történelmen. Magyarország liberális, demokratikus tradíciójának része 1956, ahogy mondja. A forradalomra még személyesen emlékszik, ahogy arra is, mennyire drukkolt kelet-németként. Olyan követeléseket hallhatott, amelyekről a szovjet befolyásosi övezetben addig beszélni sem volt szabad.

http://hvg.hu/itthon/20170623_A_volt_nemet_allamfo_1956ot_idezve_olvasott_be_Orban_illiberalis_almanak

„Lebutított” plakáttörvényt fogadott el a parlament

A szocialisták által be sem nyújtott kétharmados javaslatok is a parlament elé kerültek, a kormánypárti képviselők meg is szavazták, de nem voltak elegen.

http://24.hu/kozelet/2017/06/23/plakattorveny-hulyet-csinalhat-az-ellenzekbol-a-fidesz/

Alkotmányjogászok: Durván alkotmányellenes a Fidesz mai "feles" lex csicskája

 

Az Alkotmány VIII. cikkelyének 4. bekezdése szerint a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályozáson csak kétharmaddal lehet változtatni, feles többséggel nem, akkor sem, ha ezt a városképvédelmi törvény módosításába teszik - az atv.hunak ezt mondták alkotmányjogászok arról, higy a Fidesz ma a parlament rendkívüli ülésnapján mindenképpen szeretné áterőltetni valahogy a "lex csicskát".

http://www.atv.hu/belfold/20170623-alkotmanyjogaszok-durvan-alkotmanyellenes-a-fidesz-mai-feles-lex-csicskaja

„Ezt még a fideszes Alkotmánybíróság sem nyelheti be”

 

„Egészen elképesztő mélységekbe jutott a fideszes parlamenti többség: a Simicska Lajossal szembeni gyűlölet, a kapkodás, a gátlástalanság és a felkészületlenség eredője egy döbbenetes jogalkotási korcs lett” – írja blogján a jogi kérdésekben az ATV-n is gyakran megszólaló, a fővárossal szemben a Simicska Lajos által tulajdonolt Mahirt képviselő Magyar György és Magyar Gábor, akik szerint „a pénteki teljesítmény nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy a jogállamiság nélkül a jog nem más, mint a politika szolgálóleánya”.

http://www.atv.hu/belfold/20170623-ezt-meg-a-fideszes-alkotmanybirosag-sem-nyelheti-be

 

Lattmann Tamás: Lábszagú politika, amit a kormánypártok műveltek plakátügyben

A szakértő szerint formális szempontból megoldható az egyszerű parlamenti többséggel átvitt módosítás, de az Alkotmánybíróságról elvileg vissza kell pattanjon. A plakáttörvény ugyanis a pártok gazdálkodását is érinti, a szabályozást ezért csak kétharmados többséggel lehetne megváltoztatni, ezzel pedig a Fidesz nem rendelkezik, és nem is számíthattak az ellenzék támogatására.

https://mno.hu/belfold/lattmann-tamas-labszagu-politika-amit-a-kormanypartok-muveltek-2404711

 

„Magyarország történetének egyik legnagyobb tömeggyilkosa” – Karsai László Horthy Miklósról

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának csütörtök esti adásában Karsai László történészprofesszor igen kemény szavakkal illette Horthy Miklós kormányzót, aki szerinte „rendkívül közepes szellemi képességű ember” volt. „Horthy nem zsidómentő. Horthy tömeggyilkosok cinkosa, az egyik legnagyobb tömeggyilkos a magyar történelemben” – fogalmazott. Karsai ugyanakkor élesen bírálta Szakály Sándor és a „gerinctelen embernek” becézett Schmidt Mária Fidesz-közeli történészt, valamint Kövér László politikust is. Utóbbi szerinte „a Jobbik kulturális politikájának a megvalósítója”.

http://hu.budapestbeacon.com/civil-ugyek/magyarorszag-tortenetenek-egyik-legnagyobb-tomeggyilkosa-karsai-laszlo-horthy-miklosrol/

Szerencsés KárolyA Macron-kód

Jól tesszük itt Európában, ha figyelünk Franciaországra! Mintha az utóbbi negyedszázadban kissé megfeledkeztünk volna erről

Magyar Hírlap

Akkor rajzoljunk óriásplakátra „vadonatúj civil” politikai erőt, ismeretlen, tiszta arcokat, nem politikusokat! „Romantikus hazafiakat.” A lényeg, hogy a Pénz korlátlan hatalma érvényesüljön. Ez a Macron-kód. Jelentkező lesz bőven. Ambiciózus fiatalok, többre vágyó, hivatásukban is sikeres szakemberek, társadalmi nemek közti vonzásban megrészegülő nők és férfiak, markukat tartó „vezető értelmiségiek”, frusztrált természetvédők, furcsa, „ki-ki keresse meg a párját” kockás ingesek, békaemberek, talán még egy menedékkérő marslakó is. Ezt a franciák nagyon megették. 

De a franciákra mégis figyelni kell! Párizsban már új szelek fújnak. Abban a városban, ahol minden történés felnövekszik, mert felfoghatatlan kulturális tükröződés sugározza szerte a világba a fényeit. Már csak az a kérdés, igaz-e, hogy Franciaország sohasem őszintén az, ami!

http://magyarhirlap.hu/cikk/91287/A_Macronkod

Orbán: A francia elnökkel való barátságunk férfiasan kezdődött

 

Kölcsönös tiszteletet ígért egymásnak a francia elnök és a magyar miniszterelnök, de a viták nem tűnnek el maguktól.

„A francia elnökkel való barátságunk, az férfiasan kezdődött, ebben semmilyen meglepetés nincsen – mondta Orbán Viktor pénteken a megbeszélés után, amelyet a visegrádi országok vezetői Emmanuel Macronnal tartottak. – Arra jutottunk a végén, és ezt szó szerint elmondta a francia elnök és én is, hogy az együttműködésünknek az alapja a kölcsönös tisztelet, és erre mindkét fél számíthat a jövőben. Ki is jelöltük azokat a kérdéseket, amelyekben ebből kiindulva pragmatikus megállapodásokat hozhatunk majd.”

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/06/23/a_menekult-ugyet_nem_nezi_el_nekunk_macron_es_merkel_sem/

Nem bízik Orbán Viktor a britek Brexit-javaslatában

 

Óvatossággal kell kezelni a britek legújabb javaslatát a szigetországban élő uniós állampolgárok státuszával kapcsolatban – mondta Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére a brüsszeli EU-csúcs után. Theresa May a találkozó első napjának a végén, a vacsora közben vezette elő tervét, amely szerint azok, akik legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, letelepedéshez kapnak jogot. Az öt év valamikor a Brexit elindítása, vagyis 2017. március 29-e után és a kilépés előtt jár be – az egyelőre nem derült ki, mikor is.

A magyar miniszterelnök azonban egy újabb problémára is felhívta a figyelmet: méghozzá arra, hogy nem derült ki "May előzetes gesztusából", hogy mi lesz azokkal, akiknél ez az öt év nem jár le.

http://hvg.hu/gazdasag/20170623_Orban_Brusszel

 

Mészáros Lőrinc vizét osztogatják a pályaudvarokon

Az ingyen osztogatott vizet a MÁV veszi Mészáros Lőrinc egyik cégétől.

Mint az még tavaly kiderült, a MÁV Mészáros Lőrinc egyik cégével, a Vivenvíz Kft.-vel szerződött ásványvíz szállítására.

http://hvg.hu/gazdasag/20170623_Meszaros_Lorinc_vizet_osztogatjak_a_palyaudvarokon

“Nyilvánvalóan ez most nem a törvények szerint történik”

A Fidesz pénteken elfogadta a plakáttörvény lebutított verzióját. Azért lebutítottat, mert az eredeti törvényhez kétharmad lenne szükséges, ami jelenleg a Fidesznek nincs meg. Egyszer már megpróbálták a törvényt elfogadni, de nem sikerült. 

Másodszorra viszont nem is estek neki, hanem egyszerűen kivették belőle a kétharmadot igénylő részeket, feles törvényt alkottak. De ez azért kérdéses, mert a plakátok tiltását a Fidesz a pártfinanszírozással magyarázta. Erről viszont csak kétharmaddal lehetne szavazni, így a kormánypárt elég komoly ellentmondásba keveredett.

Arról kérdeztük őket a parlamentben, hogyan tudják ezt az ellentmondást megmagyarázni.

http://24.hu/belfold/2017/06/23/nyilvanvaloan-ez-most-nem-a-torvenyek-szerint-tortenik/

 

Darabokra hullott az örökségvédelmi rendszer

Miközben olyan látványberuházásokra, mint a Liget-projekt és a Budavári Palota rekonstrukciója több százmilliárd forint megy el, a kulturális örökség védelmére alig fordít figyelmet a kormány, vagy ha fordít is, hatékonyan titkolja. A szakterületért felelős Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a bürokráciacsökkentés miatt 2017. január 1-vel megszűnt, a feladatait átvevő Miniszterelnökség (és a Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft.) pedig csak akkor tájékoztatja a közvéleményt az örökségvédelem helyzetéről, ha már elkerülhetetlen a botrány – és akkor sem mindig a valóságot tárják a közönség elé. Hivatalos válaszok híján szakemberekhez fordultunk segítségért, mondanának véleményt a magára hagyott területről. Mi történik a gigaberuházások árnyékában? Valóban az örökségvédelem módszeres leépítése zajlik, és veszélyben a kulturális kincs, vagy a központ megszüntetése egy jól átgondolt koncepció része?

https://mno.hu/grund/darabokra-hullott-az-oroksegvedelmi-rendszer-2404751

 

Döntött a Kúria: Tarsoly Csabának nem kell visszamennie a börtönbe

Lesöpörte az ügyész fellebbezését a Kúria, így házi őrizetben maradhat az egykori Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba – tudta meg a hvg.hu.

A csalással és sikkasztással vádolt Quaestor-vezért a nyomozók 2015. március 26-án vették őrizetbe, több mint két héttel a brókercég 200 milliárd forintos kárt okozó bedőlése után. A Quaestor 250 milliárd forint kifizetetlen adósságot hagyott maga után, amiből 160 milliárd forintnyi szabálytalanul kibocsátott lakossági kötvény volt.

http://hvg.hu/itthon/20170623_Dontott_a_Kuria_Tarsoly_Csabanak_nem_kell_visszamennie_a_bortonbe

 

Soros jobbkeze üzeni: A CEU minden diákja hálás lehet az Orbán-kormánynak

Fodor Éva rektorhelyettes magyarul köszöntötte a Közép-európai Egyetem végzős diákjait, majd az intézmény igazgatósági tanácsának elnöke angolul mondott hálát a hallgatóknak és a CEU-t támogató minden magyar polgárnak, a tavasszal mutatott összetartó harcáért.

Amikor eljöttek Budapestre keresni, akkor még talán keresniük kellett, mi az a CEU és hol van. Orbánék miatt most mindenki tudja a világon, hogy mit képvisel az intézmény. Amikor a diákok kiakasztják a diplomájukat a falra, akkor nem csak a tudásukra lehetnek büszke, hanem arra a függetlenségi harcra is, amit az akadémiai szabadságért megvívtak. Nincsen idén fontosabb diplomaosztó a világon, mint amit a CEU-n tartanak ma– mondta Botstein, aki Soros Györgyöt követte a tanács elnöki székében. A legnagyobb tapsot talán a Budapesten élő menekülteknek nyújtott nyílt program végzősei kapták.

http://hvg.hu/itthon/20170623_Soros_jobbkeze_uzeni_A_CEU_minden_diakja_halas_lehet_az_Orbankormanynak

Vesztett az állam Budaörssel szemben

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerős döntése értelmében az államnak vissza kell fizetnie a budaörsi önkormányzat számlájára mintegy 765 millió forint szolidaritási hozzájárulást.

A törvényszék álláspontja szerint a szolidaritási hozzájárulás intézménye nem jogellenes, az alkalmazása azonban az volt. A bíróság szerint ugyanis alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan szabályozás, amelyben az állam az önkormányzatokat saját bevételeik terhére kötelezi közteherviselésre, mint ebben az esetben.

A budaörsi önkormányzattól az állam 2,125 milliárd forintot kívánt elvonni a közoktatás államosításával kapcsolatban bevezetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén.

http://hvg.hu/gazdasag/20170623_vesztett_az_allam_budaorssel_szemben

 

Rogán felesége dönthet a helikopterezésről

Többségi részesedést szerzett a Rogán család már legendásnak mondható helikopterezését leszervező cégben Rogán Antal felesége. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek tavaly októberben okozott nehéz perceket, hogy a Népszabadság megírta, és fényképekkel is bizonyította: családjával együtt helikopterrel utazott egy esküvőre. A tárcavezető először letagadta az akkori becslések szerint 1,5-2 millió forintos luxusutat, később pedig, amikor a bizonyító erejű fotó is előkerült, sikeres üzletasszony feleségét emlegette, akinek cége állítólag egy barterszerződés keretében szerezte a járművet.

https://mno.hu/belfold/rogan-felesege-donthet-a-helikopterezesrol-2404628

Havi 7 milliót keres Orbán fő vagyonkezelője

Szivek Norbert két és fél éve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és igazgatósági tagja. Jelenlegi alapbére vezérigazgatóként havi bruttó 5 millió forint. Ebben a béren kívül adható juttatások, illetve az esetleges prémium nincs benne.

Szivek azonban főállása mellett számos kiemelt jelentőségű gazdasági társaságnál tölt be valamilyen tisztséget. Tagja az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, valamint a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatóságának éppúgy, mint a Richter Gedeon Nyrt. és a Panrusgáz igazgatóságának. Ezek mellett a Mol felügyelőbizottsági tagja.

Mindezekért busás tiszteletdíjat kap vagyonkezelői fizetése mellé. Az alábbiakban összeszedtük, összesen mennyit.

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/06/23/havi-7-milliot-keres-orban-fo-vagyonkezeloje/

Óriási bukta lesz a vizes-vb anyagilag- döbbenetes jegybevételek

 

A jegyek fele már elkelt a bevétel 381 millió forint. A rendezés teljes költsége 150 milliárd forint lesz.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oriasi_bukta_lesz_a_vizes-vb_anyagilag.642329.html

Foglyul ejtett emberek a metróban, a BKV az oroszokat fenyegeti

Megint lerobbant egy felújított metrószerelvény a reggeli csúcsforgalomban. A fogságba került utasok között volt lapunk egyik olvasója, aki arról számolt be, hogy miután a metrókocsi ajtaja nem nyílt ki a Nyugati pályaudvarnál, a vezető körülbelül percenként bemondta, hogy türelmet kér, majd 10 perces várakozás után közölte, hogy nem működik a vezérlés. Olvasónk elcsípett egy mondatot arról is, hogy a szerelvény hátra fog tolatni, ám erre nem került sor. A vezető azt is bemondta, hogy végig fog menni a vonaton, és talán mechanikusan meg tudja oldani a kiszállást. A BKV-nak elege lett, kötbérrel fenyegetnek Úgy tűnik, a péntek délelőtti meghibásodás már az utolsó utáni  csepp volt a BKV Zrt. poharában is: a szervezet közleményében jelezte, hogy azonnali intézkedést követel a felújítást végző orosz Metrovagonmas vállalattól, és az állandósuló problémák miatt 800 millió forintos kötbérigénnyel fordultak az az MVM felé – ezt csak akkor nem érvényesítik, ha gyártó napokon belül normalizálni tudja a helyzetet.

https://mno.hu/belfold/foglyul-ejtett-emberek-a-metroban-az-ellenzek-tarlos-fejet-koveteli-2404667

Fogy a levegő pártjában Botka László körül

Érezhetően nő az elégedetlenség az MSZP-n belül, ahogyan az is egyre szembetűnőbb, hogy a szűk egy hónapja még jelentős többséggel miniszterelnök-jelöltnek választott Botka László körül lényegében elfogyott a levegő. A Magyar Nemzet szocialista forrásai egyöntetűen azt állították, hogy Szeged polgármesterének stratégiája, az összes többi baloldali párttal vállalt konfliktusa tarthatatlanná vált, de a személyi döntései is felháborodáshoz vezettek. Mindezt ráadásul úgy, hogy az MSZP támogatottsága kevesebb mint egy évvel a választások előtt egyáltalán nem indult emelkedésnek.

 

https://mno.hu/belfold/fogy-a-levego-partjaban-botka-laszlo-korul-2404627

 

Először reagált Észak-Korea a fogvatartott amerikai halálára

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták Otto Warmbiert vagy kegyetlenül bántak volna a fiatal amerikai férfival, aki pár nappal azután halt meg a héten, hogy éber kómában szállították haza a kommunista diktatúrából - derül ki az észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentéséből.

http://24.hu/kulfold/2017/06/23/eloszor-reagalt-eszak-korea-a-fogvatartott-amerikai-halalara/

A hárommillió koldus és Horthy, a kivételes államférfi tündöklése

Radnóti Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök úr egyes-egyedül a magyar népet felejtette ki valahogy a beszédéből és nekem, a hitközségi rabbitestület elnökének hiányérzetem van emiatt.

Igazán kár, hogy pont ilyen jeles alkalmat hagyott ki Orbán Viktor beszédíró stábja, hogy pont akkor ment el mindenki nyaralni a világ végére, ahol se térerő nincs, se wifi, amikor átadták a felújított Klebelsberg-kastélyt. Bárkit is kért meg miniszterelnök úr, hogy gyorsan dobjon össze valamit az ünnepélyes avatásra, szeretnénk vele tudatni, hogy az illető csúnyán becsapta. Mert azért az az igazság, hogy a beszéd állításaival szemben mégiscsak felvethető egy és más, ami beárnyékolhatja Horthy kormányzó úr őfőméltósága (vitéz, nagybányai satöbbi-satöbbi) kivételes államférfiúi nagyságát. Mondanék néhány példát, ha nem zavarja meg az ünnepélyes hangulatot.

Á, nem a zsidók, hagyjuk most a zsidókat, azt a néhány százezret, akiket törvényekkel löktek ki a magyar nemzetből, az egyenjogú polgárok közösségéből, aztán deportálták és jórészt megölték őket. Ugyan ez sem zsidóprobléma, hanem mindannyiunké, de ne tegyünk úgy, mintha a zsidókon kívül mindenkinek ajándék lett volna az élet Horthy Magyarországán.

http://24.hu/poszt-itt/2017/06/23/a-harommillio-koldus-es-horthy-a-kiveteles-allamferfi-tundoklese/

KDNP: A MIGRÁCIÓ AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJA

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a képviselőcsoport nevében vett búcsút Rubovszky Györgytől. Ezt követően arról beszélt, hogy az ország legnagyobb problémája a migráció, amivel kapcsolatban a KDNP két fontos elvet tart szem előtt az üldözöttek segítését és az önvédelem kötelességét. Hozzátette: a kormány sokat tesz az üldözött közel-keleti keresztények támogatásáért, ugyanakkor megvédi a nemzetet és a családokat. Úgy vélte: Ferenc pápa lelkipásztorként, az egyes ember védelmében megfogalmazott szavai és a magyar kormány intézkedései, amelyekkel egy tömeg ellen védekezik, különböznek egymástól, de megférnek egymás mellett.

http://magyaridok.hu/belfold/kdnp-migracio-az-orszag-legnagyobb-problemaja-1864138/

 

„SZINTE MINDENKI VÁDLOTT VAGY GYANÚSÍTOTT”

MTI

A költségvetési csalás miatt előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba „az MSZP és Botka László titkos pártpénztárnoka” – jelentette ki Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője pénteken Szegeden.

·         Milliárdok vándoroltak Czeglédyhez

·         Szabó Bálint szerint maffia irányítja Szegedet, és Botka László a keresztapa

·         Szeged tele van korrupciós ügyekkel

Szabó Bálint a szegedi közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, a gyanú szerint milliárdok vándoroltak Botka László ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához.

http://magyaridok.hu/belfold/szabo-balint-szerint-czegledy-csaba-az-mszp-titkos-partpenztarnoka-1863244/

A FEJÜKRE NŐTT BOTKA

Pilhál György Magyar Idők

 

Ijedtséggel fűszerezett felháborodás tapasztalható mostanában a szocialista vezérkar köreiben: lehet, hogy túl nagy hatalmat adtak miniszterelnök-jelöltjük kezébe?

A minap azon füstölögtek, hogy a kedden megalakult országos választási bizottság elfogadta: a párt szervezeteivel és pénzügyei­vel kapcsolatos döntésekhez a jövőben Botka László jóváhagyása is kell. Többen kifakadtak, mondván: ez ellentétes az alapszabállyal; országos intézmény létrehozásáról csak az országos párttanács dönthet. (Ráadásul Botka nem is tagja ennek a tanácsnak.) Korábban sokan azért húzták a szájukat, mert a szegedi polgármester a miniszterelnök-jelöltségéért cserébe vétójogot követelt az egyéni jelöltek kiválasztásában és az országos lista felállításában. Kétségtelen: a déltengeri, egzotikus politikus lassan egyeduralmat alakít ki magának. Dörzsölt ember.

http://magyaridok.hu/paca/fejukre-nott-botka-1858789/

 

Nincs koncepció az oktatásban – Vekerdy Tamás a Mandinernek

„A mai magyar oktatásban nincs koncepció. Gróf Klebelsberg Kunónak volt” – mondja Vekerdy Tamás a Mandinernek. A neves pszichológus szerint Nyugat-Európában már mindenhol tudják, hogy a jövő iskolájában két dolog lesz fontos: a kreatív gondolkodás és a kritikai érzék. Vekerdy szerint mi gyűlöljük mind a kettőt. Úgy látja: a magyar iskolákban a kreativitást hadoválásnak, a kritikai érzéket pedig szemtelenségnek hívják. Nagyinterjúnk.

http://mandiner.hu/cikk/20170622_vekerdy_tamas_interju_magyar_oktatas_mandiner

Mészáros: Egyszerűen csak megszűnt a kapcsolatom Simicskával videó

 

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a veszprémi kéziklub. Ezzel párhuzamosan Simicska Lajos páholybérletét nem hosszabbították meg. Megkérdeztük a felcsúti polgármestert most milyen a viszonya Simicskával.

 

http://index.hu/video/2017/06/23/meszaros_lorinc_veszprem_simicska_lajos_kezilabda

 

 

Ungváry Krisztián: Stumpf András hamis látszatot kelt

Stumpf András

 

Terjedelmes írásra sarkallta múlt heti szösszenetem Ungváry Krisztiánt. A történész ijesztő, bírósági keresetekre hajazó szóhasználata ne tévessze meg a kedves olvasót! Ungváry jó arc volt, nekem küldte el az írást, nem máshol kezdett kioktatni. Ilyenkor úgy illik, hogy válaszcikkét teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzam. Így is teszek. Aztán röviden válaszolok. 

Először tehát Ungváry sorai következnek.

http://valasz.hu/itthon/ungvary-krisztian-stumpf-andras-hamis-latszatot-kelt-124386

 

Jön a 11 milliárdos Föld, ötmilliós magyarsággal

 

Hátborzongató forgatókönyvet vázolt az ENSZ. Ha nagyon igyekszünk, akár ötmilliósak is maradhatunk a századfordulóra. 

Már hét év múlva, a világ már 2024-ben is egészen másként fog kinézni, mint ma.

1.      A legnépesebb ország addigra már nem Kína, hanem India lesz.

2.      Az Egyesült Államok 2050-re lecsúszik a világ harmadik helyéről és Afrika jelenleg is legnépesebb állama, Nigéria veszi át a helyét.

3.      A századfordulón a világon a jelenlegi 7,6 milliárd helyett 11 milliárd ember él majd, Magyarország viszont ötmilliósra zsugorodik.

Mármint akkor, ha sikerül a jelenlegi 1,49-ről 1,7-re feltornáznunk a teljes termékenységi mutatót (vagyis azt, hogy egy nő átlagosan hány gyereknek ad élete során életet). Mindez jól érzékelteti, hogyan válik a demográfia, vagyis a népesedési folyamatokat, így a bevándorlást is elemző tudományág eredményeinek alkalmazása stratégiai fontosságúvá. 

 

http://valasz.hu/itthon/jon-a-11-milliardos-fold-otmillios-magyarsaggal-124383

 

Mi állhat Fodor Gábor Bogár László-i fordulata mögött?

 

Mikbe bele nem fut az ember törvényjavaslatok olvasgatása közben! Ezt nézzék!

„A nagy nemzetközi vállalatok – a hatalmas tőkeerejükre támaszkodva, a biztos pénzügyi hátterükkel együtt is – a magyar beszállítók felé teljesített lassú átutalással nehezítik a náluk jóval gyengébb lábakon álló magyar gazdálkodó szervezetek helyzetét.”

Azt hiszi a nyájas olvasó, valami jobbikos törvénymódosító ötletből idézek? Netán a globalizációkritikus LMP díszgazdája, Sallai Róbert Benedek adott be irományt?

Dehogy!

Fenti sorok az internacionalista-szabadpiacista-univerzálisemberijogista Liberálisok egyetlen parlamenti képviselőjének, egyúttal elnökének törvénymódosító javaslatából származnak!

Fodor Gábor azt indítványozza, hogy 30 napnál ne lehessen tovább húzni a számlák kiegyenlítését, magyarán a Tecsó se tehesse meg, hogy három hónapig ül a beszállító pénzén, aki meg csak újabb három hónap után fizet a gazdának.

De vajon mi állhat Fodor Bogár László-i fordulata mögött?

http://valasz.hu/itthon/mi-allhat-fodor-gabor-bogar-laszlo-i-fordulata-mogott-124393

 

MSZP: Meddig tűrnek a Budapestiek?

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

Meddig tűrik a budapestiek, hogy Tarlós István főpolgármester emberkísérleteket folytasson az életveszélyes 3-as metróval? Meddig tartható még, hogy aranyáron szállított működésképtelen ócskavasak közlekedjenek a 3-as metró vonalán? Mi a magyarázata annak, hogy Tarlós naponta 500 ezer utas életét veszélyezteti az életveszélyes alagutakban? Miért hazudik Tarlós a szerelvények állapotáról? Miért nem a budapestieknek tett esküjéhez hűséges Tarlós, miért Orbán Viktornak pitizik?

 

http://nepszava.hu/cikk/1132890-mszp-meddig-turnek-a-budapestiek

 

A program publikálása után egy nappal, furcsa indokkal kipenderítették a Momentumot a szolnoki kempingből, ahová fesztivált szerveztek volna

A közalapítvány június 19-én, pont egy nappal a program publikálása és a reklámkampány beindulása, és egy nappal a jegyértékesítés tervezett kezdete előtt jelezte, hogy az előleg elmaradása miatt fel kell bontaniuk a szerződést. A momentumosok azt mondták, ők ezután rögtön, sűrű elnézéskérésekkel kísérve jelezték a szállásnak, hogy akkor most azonnal utalják az előleget, de a közalapítványnak az már nem kellett, mert szerintük a februári szerződés az elmaradás miatt már semmis.

A Momentum erre új szerződést akart kötni ugyanarra az időpontra, de a közalapítványtól azt válaszolták nekik, hogy erre nincs lehetőség, nagyon sajnálják a fesztiváljukat, de keressenek neki más helyet.

https://444.hu/2017/06/23/a-program-publikalasa-utan-egy-nappal-furcsa-indokkal-kipenderitettek-a-momentumot-a-szolnoki-kempingbol-ahova-fesztivalt-szerveztek-volna

 

Pitiség extra: jelöletlen reklámcikkben tolja a saját ásványvizét a saját lapjában Mészáros Lőrinc

 

Vannak dolgok, amik politikától, világnézettől, sőt egy lap profiljától függetlenül is az egész sajtóban cikinek számítanak. A ciki legcikibbje az, amikor egy sajtótermék (x)-es megjelölés nélkül, saját tartalomnak álcázva közöl reklámcikket. Ez az olvasók - egyébként jogszabályokba is ütköző - átverése.

 

https://444.hu/2017/06/23/pitiseg-extra-jeloletlen-reklamcikkben-tolja-a-sajat-asvanyvizet-a-sajat-lapjaban-meszaros-lorinc

 

Előrelátó: új országos roma szervezetet alapított Farkas Flórián

A Lungo Drom székhelyére jegyeztette be új, országos roma szervezetét Farkas Flórián, írja a Romnet. A Fidesz padsoraiban ülő képviselő beláthatta, hogy egyre fogy számára a levegő a Lungo Dromban: többen indultak ellene a tisztújításon, voltak, akik még büntetőfeljelentéseket is tettek ellene. A Romnet szerint Farkas 

kongresszusi felhatalmazás nélkül, titokban írta alá a Lungo Drom nevében a Fidesszel a választási szövetséget,

ami sokaknak nem tetszett. Új szervezetében, a Roma Integrációért Országos Szövetségben az alapítóokirat szerint 2021.08.31-ig biztosan Farkas elnököl. A hivatalos iratok szerint az egyesület célja többek közt, 

"a magyarországi roma közösség, valamint a tagság képviselete. A magyarországi roma társadalom, valamint a hátrányos helyzetben lévő nem roma lakosság érdekeinek kifejezésre juttatása, felzárkózásának elősegítése. Ennek körében a magyarországi roma nemzetiség érdekeinek képviselete, a romák társadalmi integrációs céljainak megvalósítása, a roma nemzetiségi közügyek előmozdítása."

Tehát kiválóan alkalmas különböző programokra, fejlesztésekre szánt uniós források lehívására.  

https://444.hu/2017/06/23/elorelato-uj-orszagos-roma-szervezetet-alapitott-farkas-florian

 

Hivatalos! - A Scotland Yard tudja a londoni tűzvész okát

 

A Scotland Yard pénteki tájékoztatása szerint egy zárlatos hűtőszekrény okozta a múlt heti londoni tűzvészt, amelyben a rendőrség becslései alapján 79-en vesztették életüket.

A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.  Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

 

http://nepszava.hu/cikk/1132900-hivatalos---a-scotland-yard-tudja-a-londoni-tuzvesz-okat

 

Sebes György Ki a főnök?

Még ilyet: Botka László bekeményített. És kezébe vette az irányítást. Elsőnek a plakáttörvény ügyében - utána bizonyára még sokszor - egységet követel pártjától. Most ezen csámcsog a hatalom médiája és sajtója. Hiába van elnök, meg frakcióvezető, a miniszterelnök-jelölt dönt mindenről. Ez felháborító. Hol itt a demokrácia?

Az MSZP példát vehetne a Fideszről. Ahol rend van. Ha például a miniszterelnök elutazik valahova - konkrétan Brüsszelbe -, akkor majd a frakcióvezető megmondja neki, haza kell-e térnie egy kulcsfontosságú szavazásra (a plakáttörvényről). Legalábbis ezt közölte a kormányfő sajtófőnöke kedden. És azóta izgulhatott mindenki, mit mond majd Kósa Lajos. Csütörtökre kiderült. Azt javasolta, ne jöjjön vissza idő előtt, mert az ország érdekét képviseli Brüsszelben, s ez van olyan fontos, mint az itthoni voksolás. Igaz, volt egy kis ellentmondás a szavakban, mert Havasi Bertalan úgy fogalmazott, főnöke a frakcióvezető "utasításának" megfelelően jár majd el, míg Kósa ajánlatról beszélt.

http://nepszava.hu/cikk/1132816-ki-a-fonok

 

Révész Sándor: Visszasírok

Ért valamit, amit itt 2010 óta leromboltak, vagy nem? Ha nem, akkor ez nem is egy kártékony kormány, minek leváltani? Csak azt pusztították el, ami pusztulásra méltó. Csókoljuk a dolgos kezüket. Ha viszont ért valamit, amit 2010 óta leromboltak, ha olyan sokat ért, hogy annyira indokolt átkozni és leváltani a kormányt, ahogy az ellenzék hajtogatja, akkor miért nem kell az nekik? Akkor miért mantrázza szinte valamennyi ellenzéki párt, a neonáci Jobbiktól a Momentumon, a Párbeszéden és az LMP-n át az MSZP-ig, hogy nem akarja visszahozni a 2010 előtti világot?

http://hvg.hu/itthon/20170623_Revesz_Sandor_ellenzek_rendszerkritika_baloldal_liberalis_demokracia

 

Huszár Ágnes Élet és Irodalom

KISZÁMOLTÁK

Tizenötmilliós hiány miatt került veszélybe a Középiskolai Matematikai Lapok megjelenése. Az igényes iskolákban hiányozni fog: feladatait tehetségfejlesztésére használják. A KÖMA 1893 óta rendez pontversenyeket gimnazistáknak. Olyan tehetségeket indított el a magasabb matematika meghódításának útján, mint Kármán Tódor, Erdős Pál, Fejér Lipót.

A kormányzat egyébként nem sajnálja a pénzt a közoktatástól. Jövőre 27 milliárdot szán az iskolai lőterek kialakítására. Hogy ebből mennyi jut egy településre, egy iskolára, hovatovább nem lesz gimnazista, aki képes lenne kiszámolni.

http://www.es.hu/cikk/2017-06-23/huszar-agnes/kiszamoltak.html

 

Ferenc pápa: Jobb ateistának lenni, mint képmutató katolikusnak

Ferenc pápa a rezidenciáján tartott reggeli miséjéhez fűzött néhány előre nem megírt, rögtönzött megjegyzést. „Botrány, hogy valaki egy dolgot mond, és mást cselekszik. Ez köpönyegforgatás” – érvelt. Így folytatta: „Vannak, akik gyakran hangoztatják: »nagyon katolikus vagyok, mindig járok misére, ehhez és ehhez a szervezethez tartozom«, pedig valójában ezt kellene mondaniuk: »nem élek keresztényi életet, nem adok méltányos bért az alkalmazottaimnak, kizsákmányolom az embereket, feketén üzletelek, pénzt mosok, kettős életet élek«.”

 

https://mno.hu/kulfold/ferenc-papa-jobb-ateistanak-lenni-mint-kepmutato-katolikusnak-1387353

 

Az Origónak nem ciki "Simicska őrkutyájáról" koppintani

 

A Tumblren mutatott rá valaki, milyen sok párhuzamosság fedezhető fel az Index és az Origo mai metrótudósítása között.

http://hvg.hu/itthon/20170623_origo_index_kopipeszt

Publikálni kell az OLAF-jelentéseket

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint nyilvánosságra kell hozni minden OLAF-jelentést - írja az Együtt közleményében. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1132832-publikalni-kell-az-olaf-jelenteseket

 

Szelényi Zsuzsa lemondott és kilépett az Együttből

 

Újabb vezető távozik Bajnai Gordon egykori pártjából, az Együttből. Pápa Levente alelnök után ezúttal Szelényi Zsuzsa parlamenti képviselő, elnökségi tag jelentette be a Facebookon, hogy lemond az elnökségi tagságról és kilép a pártból. A parlamenti mandátumáról nem esett szó, így azt feltehetően megőrzi.

Szelényi azt mondta, hogy hosszú és nehéz döntés volt. Eddig folyamatosan azon dolgozott, hogy létrejöjjön egy "újszerű, centrista mozgalom", az Együttben fő szószólója volt ennek az iránynak.

Ám Juhász Péter vezetésével nem ezt az irányt követi a párt.

 

Szelényi arra célozhat, hogy az Együtt a héten saját javaslatokkal állt elő, és közölte, hogy ha a Fidesz megszavazza (ennek közel nulla volt az esélye), akkor szavaznak együtt a kormánypárttal. Értelemszerűen akkor Szelényinek igennel kellett volna szavaznia.

 

jó ideje nem tudok lelkesedni az Együtt akcionalista megnyilvánulásaiért. Idegen tőlem a botrányszerű politizálás

 

http://index.hu/belfold/2017/06/23/szelenyi_zsuzsa_lemondott_es_kilepett_az_egyuttbol/

 

TÁRSADALMI PÁRBESZÉDET INDÍTANAK A PSZICHOLÓGUSOK LEENDŐ KAMARÁJÁRÓL

KÖTELEZŐVÉ TENNÉK A NYILVÁNTARTÁST, HOGY KISZŰRHESSÉK A SARLATÁNOKAT

Haiman Éva

A kormány július első hetében társadalmi párbeszédet indít, hogy felmérje: a szakmához és a kormányhoz hasonlóan a társadalom is szükségesnek tartja-e a fellépést az álpszichológusok ellen. Amennyiben a válasz pozitív lesz, a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt, és azt követően már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – értesült a Magyar Idők.

 

http://magyaridok.hu/belfold/tarsadalmi-parbeszedet-inditanak-pszichologusok-leendo-kamarajarol-1859542/

 

Ön szerint miért kell nemzeti konzultációt indítani a pszichológus kamaráról?

Olyan kérdések várhatók, hogy vajon "a közvélemény támogatja-e a kamarai tagságot, a kötelező nyilvántartást, illetve a kamara által kidolgozott etikai szabályok betartatását a pszichológusokkal." Illetve hogy "felelősségre kell-e vonni azokat, akik képesítés nélkül, megtévesztő módon, álpszichológusként tevékenykednek".

Kíváncsian várjuk, vajon ezúttal milyen plakátkampány támogatja meg a nemzeti konzultációt.

http://magyarnarancs.hu/belpol/on-szerint-kell-e-kamaraba-tomorulnie-a-pszichologusoknak-104907

Így égetünk százmilliókat Magyarországon: a beígért napelemgyár sehol, csak a gaz nő

Csodálatos történet arról, hogyan veszett kárba 400 millió forintnyi uniós támogatás.

Szinte teljesen belepi a gaz a komlói ipari parkban álló üzemet. A félkész gyárat kutya őrzi, nem mintha bárki be akarna menni a területre: az épület teljesen üres. Pedig évek óta komoly munkának kellene itt folyni – már ha minden úgy alakul, ahogy azt első tulajdonosai megálmodták.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/igy-egetunk-el-szazmilliokat-magyarorszagon-a-beigert-napelemgyar-sehol-csak-a-gaz-no-104905

 

Szó sincs nyári festésről, a Jahn Ferenc Kórház dolgozói tényleg az IKEA-t választották

 

Az egészségügyért felelős államtitkár álhírnek nevezte, hogy az ápolók és nővérek felmondása miatt be kellett zárni a dél-pesti kórház egyik belgyógyászati osztályát, szerinte csupán a betervezett felújítások folynak. A hvg.hu azonban úgy tudja, szó sincs nyári festésről, a problémás osztályra tényleg lakat került. Úgy tudjuk, az az értesülés is igaz, miszerint a dolgozók inkább a svéd bútoráruházat választják, mint hogy az egészségügyben robotoljanak.

 

http://hvg.hu/itthon/20170622_del_pesti_jahn_ferenc_korhaz_ikea

 

Kovács Horthyról: Itt az ideje kiégetni a beégetett torz, marxista felfogást

 

Orbán Viktor azért nem jön haza szavazni pénteken, mert a törvénytervezetet a Fidesz-KDNP-n kívül egy párt sem támogatja – mondta Kovács Zoltán az Egyenes Beszédben Rónai Egon kérdésére válaszolva. A kormányszóvivő szerint ebben az esetben pártok ügyéről van szó, így a frakcióvezető útmutatása a mérvadó.

 

http://www.atv.hu/belfold/20170622-kovacs-zoltan

 

Tamás Ervin: El akarnak veszejteni

 

A hatalom megtartása élet és halál kérdésévé válik.

Be vagyok kerítve, el akarnak veszejteni – fakadt ki április végén Győrben összegyűlt idős híveinek a miniszterelnök. Vegyük ezt komolyan, mert valószínűleg időnként tényleg ezt érzi, s ez – ellentétben másokkal – még keményebb tettekre sarkallja. A meglepően személyes vallomás azt tudatosítja táborában, hogy ő és a haza egyet jelent, a háború pedig ­odáig fajult, hogy nemzetének védelme közben akár el is eshet a harcmezőn. Ne hagyjuk! – jajdulnak fel az őt éljenzők, akik felfogják: ha őt védik, magukat is óvják minden illegális behatolótól, rosszakarótól. Nyilván a ma már nem özönvízszerűen érkező migránsokon kívül Brüsszelre és Soros Györgyre gondol Orbán Viktor, de

az érintettek köre tetszés szerint kiterjeszthető bárkire és bármire, hiszen a kormányzópárt folyamatosan és pókhálószerűen szövi össze potenciális ellenfeleit, kritikusait a két fő gonosszal, elég egyetlen rossz szó vagy mozdulat – és idegen hatalmak bábujává válik pártpolitikus, civil aktivista, sajtómunkás.

http://168ora.hu/tamas-ervin-el-akarnak-veszejteni/

 

Propagandisták a sajtószabadságról – A Fidesz Magyarországa, vidéki csatajelenetekkel

 

Nemcsak arról szól ez az írás, hogy mire számíthat a NER kritikusa, hanem arról is, mire késztet embereket a hatalomféltés.

 Nemrégiben időközi választást tartottak az egyik gyulai önkormányzati választókerületben. A Fidesz számára több mint presztízsszempont volt, hogy újból az ő jelöltje győzzön. Ezért meg is tettek mindent, végül sikerrel. E történetnek csak a végét, annak is csak a Gyulai Hírlapra vonatkozó részét mondom el.
Amikor az ellenzéki szervezetek a voksolás előtt néhány nappal úgy döntöttek, hogy külön-külön visszaléptetik két jelöltjüket egy harmadik, magát civilnek nevező aspiráns javára, akkor újból megmutatkozott a Gyulai Hírlap és vezetőjének „elfogulatlansága”, „pártatlansága”, „függetlensége”. Ebben szerepet játszhatott, hogy a gyulai Fidesz-szervezet tényleg tartott attól, hogy ezt a képviselői helyet elveszíthetik. Mocsár-Pörjés József nem kevesebb mint 5 (!), jegyzetnek nevezett gyűlöletbonbont engedett el. Hármat online, míg kettőt a hetilap nyomtatott számában – egyazon számban kettőt is. Itt nem csupán a mennyiség, hanem a „minőség” is fontos. „Sunyiságról”, „aljasságról”, „cselszövésről”, „félelemről” és „koporsószögekről” vizionált.
Vagyis egy közpénzből megjelent pártpropaganda-kiadvány így „védte meg az önkormányzati tulajdonossal”, a Fidesszel szemben a szép alapelvekben lefektetett sajtószabadságot. 

 

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/propagandistak-a-sajtoszabadsagrol-a-fidesz-magyarorszaga-videki-csatajelenetekkel-104918

 

Esterházy Péter Emlékpark nyílik

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának részeként.

Civilek, művészek és vállalatok fogtak össze, hogy a kórház beruházásaként új helyre költöző onkológiai centrumban a betegeket és hozzátartozóikat méltó körülmények között fogadják. Barátságos környezet, légkondicionált kezelők, internet, számítógépek szolgálják a betegeket, s egyedülálló kortárs galéria is nyílt az onkológián.

 

http://www.litera.hu/hirek/esterhazy-peter-emlekpark-nyilik-az-egyesitett-szent-istvan-es-szent-laszlo-korhazban

 

Horváth Miklós

Lemondott történész: Schmidt Mária nem mondott igazat

http://www.atv.hu/videok/video-20170623-horvath-miklos

 

NFM: kivonták az új metrókocsikat a forgalomból, a BKV szerint már jövőhéten visszatérhetnek

A sorozatos meghibásodások miatt döntés született: kivonják a forgalomból a 3-as metró vonalán a felújított szerelvényeket. Ezzel egyidőben típusengedély felülvizsgálati eljárás is indul. Mindez azt jelenti, hogy további intézkedésig nem járnak az orosz Metrowagonmash által korszerűsített kocsik. A BKV is reagált a fejleményekre, közleményükben azt írták: az átvizsgálás után az első, felújított szerelvény már jövő héten közlekedhet. 

http://www.origo.hu/itthon/20170623-dontott-a-nemzeti-fejlesztesi-miniszterium-a-meghibasodasok-miatt-kivonjak-az-uj-metrokat.html