2017, június 23 - 07:34 Sajtószemle

És azt a viccet ismerik, hogy szabad országban szabad ember azt az óriásplakátot nézegeti, amelyiket szabad?
https://mno.hu/marabu/plakatharc-2404478
 

Ezzel a javaslattal akarja a Fidesz–KDNP kikerülni a plakáttörvény kétharmados részeit
Az új – feles támogatást igénylő – javaslat szerint egy párt csak az előző év listaárain hirdethet, kedvezményeket csak közbeszerzéssel lehetne kapni, hatóság ellenőrzi majd a plakátokat, és amelyik párt megszegi a törvényt, komoly pénzbírságot kaphat, viszont az olyan szatellitszervezetekre, mint a CÖF, nem vonatkozik a Fidesz–KDNP javaslata.Ez a kormánypárti javaslat kerül holnap reggel a törvényalkotási bizottság asztalára. Ezzel tulajdonképpen beismeri a Fidesz–KDNP, hogy nem tudja biztosítani a rendkívüli ülésen sem a kétharmados támogatást az eredeti plakáttörvényhez.
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ezzel-a-javaslattal-akarja-a-fidesz-kdnp-kikerulni-a-plakattorveny-ketharmados-reszeit-1397860
 

Nyílt levél Gulyás Gergely, a Törvényalkotási bizottság elnöke részére
Nyomatékosan felhívom a figyelmét, hogy a Törvényalkotási bizottság MSZP Képviselőcsoportjához tartozó tagjai a bizottság 2017. június 23-i ülésének napirendjén szereplő javaslathoz módosítási szándék megfogalmazására irányuló kezdeményezést nem nyújtottak be.
http://nepszava.hu/cikk/1132872-nyilt-level-gulyas-gergely-a-torvenyalkotasi-bizottsag-elnoke-reszere
 

A betegágyról hívták szavazni a szerdán elhunyt Rubovszky Györgyöt
a kereszténydemokrata politikust tolószékkel vitték be, és oxigénpalackkal a kezében szavazott. Az ellenzéki képviselő szerint a szavazás után egyik párttársa sem segített a nehezen mozgó, nagybeteg Rubovszkynak, amikor elhagyta az üléstermet.
http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-betegagyrol-hivtak-szavazni-a-szerdan-elhunyt-rubovszky-gyorgyot-1397844

 

Anyja neve? – Na, ezt nem kérdezik többé a határon túli szavazóktól
Semjén Zsolt egy konferencián durrantotta ma az infót: tovább könnyítenék a határon túliak eddig is minden belföldi lakcímmel bíró magyarénál
egyszerűbb szavazását. Kiderítettük: nem úgy, amire sokan asszociáltak.
http://hvg.hu/itthon/20170621_Semjen_Zsolt_hataron_tuli_magyarok_szavazasa
 

Minden út Felcsútra vezet
A labdarúgó NB I újonca, a felcsúti Puskás Akadémia az átigazolási piac egyik legaktívabb szereplője. Irány a dobogó?
http://nepszava.hu/cikk/1132755-minden-ut-felcsutra-vezet
 

Ezekről döntött a kormány - nézze meg egy percben!

Az idén még nem kezdik el a szuperkórházak építését, de 700 milliárdot szánnak a fővárosi ellátóhelyek fejlesztésére. Lázár János ismét odaszúrt a közalkalmazottaknak - ezek voltak a csütörtöki kormányinfó legfontosabb bejelentései.
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezekrol_dontott_a_kormany_nezze_meg_egy_percben.642205.html

 

A Fidesz-jelenség elmúlt harminc éve
Se szeri, se száma a leírásoknak, amelyek Magyarországot tekintik a rendszerváltás utáni közel harminc év legnagyobb meglepetésének, amennyiben a „régió éllovasából” „váratlanul” a régió mostohagyermekévé vált. A nemrégiben Magyarországon járt neves holland politikatudós, Cas Mudde több fórumon is kemény kritikával illette a rendszerré vált Fidesz-jelenséget. Ebben a cikkben nem elégszem meg azzal, hogy a jelenről beszéljek, ehelyett a Fidesz történeti felemelkedését veszem szemügyre. Magyarország figyelemre méltó átalakulását ugyanis pusztán a jelenből nem tudjuk megérteni.
https://mno.hu/velemeny/a-fidesz-jelenseg-elmult-harminc-eve-2404306
 

Bérelőleget kérne munkáltatójától gondjai enyhítésére? Így kell adóznia
Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor a munkavállalónak nincs más lehetősége anyagi gondjai enyhítésére, mint előleget kérni a munkáltatótól a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt is sokan élnek ezzel a lehetőséggel.
http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Bereloleget_kerne_munkaltatojatol_anyagi_go_86GD8E
 

Patthelyzetek a munkaidőszabályokban
A munkaidőszabályok meglehetősen részletesek és bonyolultak, alkalmazásukat azonban nagyban megkönnyíti, hogy logikus, koherens rendszert képeznek. Néha azonban adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem lehet, vagy nem életszerű minden egyes előírást betartani. Az alábbiakban erre nézünk pár példát.
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/patthelyzetek-a-munkaidoszabalyokban
 

Szülés után egy nappal kiengednék az anyát és a babát
A szakember szerint az állami szektorban az a cél, hogy minél hamarabb felszabaduljanak az ágyak
https://mno.hu/belfold/szules-utan-egy-nappal-kiengednek-az-anyat-es-a-babat-2404456
 

Tbc-diagnózis: alacsony a bakteriológiai igazoltság
Teljesítettük a WHO által kitűzött célokat, és a tbc-ellátás szempontjából jók a hazai lehetőségek (kötelező BCG-oltás, gondozóhálózat, kontaktszűrések stb.), a tbc-fertőzöttek 66,05 százaléka felgyógyul a betegségéből 12 hónapon belül, az időkorláttól függetlenül a fertőzöttek gyógyulási aránya 75 százalék –olvasható a hazai egészségügyről szóló jelentésben, a MÉRTÉK-ben (a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése). Ez is jelzi, hogy bár javulnak a hazai adatok, a tbc most is kiemelt fontosságú közegészségügyi probléma.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/tbc_diagnozis_alacsony_a_bakteriologiai/239571/
 

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled
Már javában tart a vakáció, ilyenkor sok család készülődik hosszabb-rövidebb külföldi utazásra. Az indulás előtti hetekben azonban érdemes leellenőrizni az útlevelek érvényességét, hiszen a gyorsított eljárásban igényelt okmányokra a gatyánk is rámehet.
https://www.penzcentrum.hu/utazas/tizezreket_fizethetsz_ha_nem_csereled_le_az_utleveled.1056621.html
 

Kiment a divatból az eltartási szerződés
A magyarok szinte egyáltalán nem rendelkeznek tartási vagy életjáradéki szerződéssel, és nem is terveznek ilyet kötni – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő országos reprezentatív kutatásából. Az 50 felettiek körében végzett felmérés szerint e korosztály többsége havi 100 ezer forintot, vagy annál kisebb összeget várna  el életjáradékként ingatlanáért cserébe. A válaszadók közel fele ugyanakkor nincsen tisztában azzal, hogy pontosan milyen kötelező szolgáltatások járnának neki a tartási szerződés alapján. Magyarországon nemcsak e két, az időskori ellátásban fontos jogintézmény népszerűsége kiugróan alacsony, az idősotthon sem divat a magyarok körében, közel kétmillió hazai időskorú mindössze 3,1 százaléka él ilyen intézményben.
http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/kiment-a-divatbol-az-eltartasi-szerzodes/
 

Gettó mellé építik az olimpiai falut Győrben
Elégetett reklámújságok repkednek a győri Botond utca egyik társasházának vizeletszagú lépcsőházában, ahol szinte minden emeletre felírták feketével a falra: gettósztár. Az ideiglenesen itt állomásozó szovjet katonák egykori tiszti házából kialakított, lepusztult lakóházban járunk, ahol az egyik emeleti folyosón egy idős asszonnyal futunk össze. Őt kérdezzük arról, származik-e abból valami hasznuk, hogy meglehetősen lerobbant ingatlanjuk mellé húzták fel az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz (EYOF) tartozó „olimpiai falut”. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon mintegy 3600, 14 és 18 év közötti fiatal tíz sportágban, 130 versenyszámban méri össze erejét.
https://mno.hu/belfold/getto-melle-epitik-az-olimpiai-falut-gyorben-2404506