2017, június 20 - 10:47 Sajtószemle

Parancs, értettük! A következő utasítás életbelépéséig Magyarország büszke és erős európai ország!
https://mno.hu/marabu/ria-ria-2403956

 

Budaörs lázadása: beperelték az államot, hogy ne kelljen fizetniük még az elvett iskolák után is
Az egyik leggazdagabb magyar település kártérítést követel egy adónak látszó, de nem annak nevezett fizetési kötelezettsége miatt. A per bőven túlmutat a város által vitatott 2,1 milliárd forinton, a tét arról is szól, hogy polgári perben lehet-e kártérítést szerezni az államtól azért, mert aránytalanul nagy kárt okozó törvényt hozott. Az állam ügyvédei szerint ilyen nem lehetséges.
https://444.hu/2017/06/19/budaors-lazadasa-bepereltek-az-allamot-hogy-ne-kelljen-fizetniuk-meg-az-elvett-iskolak-utan-is
 

Vendégorvosok nélkül összeomlana az ellátás a Balatonon
„Vendégorvosokkal” tudják csak ellátni nyáron a a balatoni betegforgalmat a siófoki kórházban, melynek a betegforgalma a három nyári hónapban a háromszorosa az őszi-tavaszi hónapokénak. Ezen a nyáron legalább 20 „légiós” doktort várnak a hazai kórházakból, Debrecentől Tatabányán át Zalaegerszegig.
http://nepszava.hu/cikk/1132546-vendegorvosok-nelkul-osszeomlana-az-ellatas-a-balatonon
 

A VIP az, ha egyáltalán bejutsz a kórházba
Az MSZP képviselőjének száz kilométert kellett utaznia, hogy kezeltetni tudjon egy fülgyulladást, a PM vezetője pedig végignézte, ahogy egy nővér intubál egy beteget a felkészületlen orvos helyett. Ellenzéki politikusok beszélgettek arról, miért rossz a magyar egészségügy, és mit érdemes tenni vele. Egy ápoló például már Pozsonyban is duplaannyit keres, mint Budapesten.
https://abcug.hu/vip-az-ha-egyaltalan-bejutsz-korhazba/
 

Óránként 45 ezret fizetett ki a tanároknak a Klik
Nettó 45 ezer forintos órabért fizetett ki a Klik tanárok továbbképzéséért - írta meg az Átlátszó. Ezért a 35 óráért összesen 1 593 900 forintot kapott az előadó, Uzsalyné Pécsi Rita.
http://nepszava.hu/cikk/1132550-orankent-45-ezret-fizetett-ki-a-tanaroknak-a-klik
 

Egy sokkoló diagram tökéletesen megmutatja, hogyan tette tönkre a kormány az oktatást
Igy veszik el a gyerekek jövőjét.
http://magyarnarancs.hu/belpol/egy-sokkolo-diagram-tokeletesen-megmutatja-hogyan-tette-tonkre-a-kormany-az-oktatast-104831

 

Ab: elfogadott és elutasított panaszok

Dübörögnek a vélt vagy valós felháborodást ecsetelő alkotmányjogi panaszok, hengerelnek a bírósági döntések ellen lázadó indítványok. Összeállításunk fontos szempontja: eredetiben olvashatók az emlékezésre vagy feledésre méltó legfrissebb alkotmánybírósági döntések.
https://gondola.hu/cikkek/106050-Ab__elfogadott_es_elutasitott_panaszok.html
 

Vége a TEK-es trükközéseknek
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint vége lehet annak a gyakorlatnak, hogy a rendőrség és a TEK ellehetetlenít tüntetéseket. A Kúria ugyanis kimondta: védett személy jelenléte, illetve a biztonsága miatt elrendelt területlezárás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a területen nem lehet tüntetni.
http://nepszava.hu/cikk/1132538-vege-a-tek-es-trukkozeseknek
 

A Fidesz biztos abban, hogy az Alkotmánybíróság nem kaszálja el a lex CEU-t
– Majd biztos, alaposan megvizsgálják, mielőtt átengedik a törvényt, azért, hogy ne mondhassák róluk, nem megfontolt döntést hoztak – ezzel az elszólásszerű mondattal reagált egy fideszes képviselő, volt kormánytag arra a kérdésünkre, hogy szerinte mi lesz a sorsa a lex CEU-nak, illetve annak a jogi szakvéleménynek, melyet Sólyom László mellett Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán egyetemi tanárok és MTA-doktorok jegyeznek. (A képviselő azért nem vállalta nevét, mert hivatalos nyilatkozattételre nem kapott felhatalmazást.)
https://mno.hu/belfold/a-fidesz-biztos-abban-hogy-az-alkotmanybirosag-nem-kaszalja-el-a-lex-ceu-t-2403977
 

Jogszabályfigyelő 2017 – 24. hét
Alábbi cikkünkben a 2017/88-92. számú Magyar Közlönyök újdonságai és a készülő jogszabálytervezetek közül válogattunk.
http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/jogszabalyfigyelo-2017-24-het

 

Idősgondozás: szakmai megállapodás a teendőkről
Konszenzusos szándéknyilatkozat: meggyőződésük, hogy egyetlen család sem maradhat szakmai támogatás nélkül.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/idosgondozas_szakmai_megallapodas_a_teendokrol/239521/
 

Újraszabályozza a kormány a kötelező nyugdíjazást

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/19/ujraszabalyozza_a_kormany_a_kotelezo_nyugdijazast/
 

Annyira kevés az orvos, hogy nem engedik őket nyugdíjba
Annyira kevés a szakember az egészségügyben, hogy az elmúlt a bevezetése óta eltelt elmúlt négy évben 5400 nyugdíjaskorú orvos, ápoló kapott mentességet a „munka vagy nyugdíj” szabály alól, írja a Magyar Idők. A lap szerint az ágazat egyre súlyosabb munkaerőhiánya miatt az ágazat érdekképviselői és vezetői is szükségesnek tartanák az intézkedés felülvizsgálatát.
http://index.hu/belfold/2017/06/19/annyira_keves_az_orvos_hogy_senki_nem_mehet_nyugdijba/
 

Pénzbeli ellátások: júliustól csak elektronikusan igényelhetik a foglalkoztatók
Korábbi tervek szerint a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók már idén január 1-jétől csak elektronikus úton igényelhettek volna pénzbeli ellátásokat, ez a határidő kitolódott 2017. második felére, azaz 2017. július 1-jére. Alábbi cikkünkben a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók elektronikus ügyintézéséhez szükséges tennivalókat ismertetjük, kitérve arra, hogy a nyomtatványokat melyik kormányhivatalhoz kell benyújtani.
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Penzbeli_ellatasok_juliustol_csak_elektroni_ODJRIH
 

Nagyon rossz ötlet beengedni gyermekeinket a köztéri szökőkutakba
Az utóbbi években az ország minden pontján feltűnt medence nélküli szökőkutak szinte hívogatnak egy ártatlannak tűnő, üdítő sétára a habok között. Tényleg csábító a csobogó vízbe lépni a tikkasztó melegben, pláne ha látjuk, hogy sokan mások is vígan pancsolnak körülöttünk. De higgyük el, mindenkinek jobb, ha nem tesszük meg a döntő lépéseket. Azt pedig, hogy a gyerekeinket beengedjük, legjobb azonnal elfelejteni.
https://mno.hu/eletmod/nagyon-rossz-otlet-beengedni-gyermekeinket-a-kozteri-szokokutakba-2403322
 

Egyre gya­ko­ribb a la­ká­sok­ban a bogár, ami ve­szé­lye­sebb az ege­rek­nél is!
Egyre töb­ben ta­lál­koz­nak ott­hon a csu­pán sze­zám­mag nagy­ságú, barna színű, pán­cé­los kop­ra­bo­gár­ral. Mé­rete olyan kicsi, hogy sza­bad szem­mel aligha ál­la­pít­ható meg, hogy vele van dol­gunk.
https://ripost.hu/cikk-egyre-gyakoribb-a-lakasokban-a-bogar-ami-veszelyesebb-az-egereknel-is/?source=hirkereso
 

Gázszer FC: Mészáros Lőrinc 11 fős szupercsapata
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester megállíthatatlan vagyonosodásáról szólt az elmúlt egy-két év a hazai vállalati szférában. Orbán Viktor földije és barátja a politika és a gazdaság határán építheti birodalmát: bankok, építőipar, foci, média, izocukor, búzakeményítő, mangalica, ásványvíz, és így tovább, és így tovább. De vajon hogy néz ki a mindennapokban egy ilyen konglomerátum irányítása? Ki halmozza fel, vezeti és ki koordinálja össze ezeket a cégeket?
http://index.hu/gazdasag/2017/06/19/gazszer_sc_-_meszaros_lorinc_11_fos_szupercsapata/