2017, június 19 - 06:23 Sajtószemle

Sajnos egyre hosszabb az utóbbi évek legsúlyosabb brit tűzvészének veszteséglistája, és még nőhet az áldozatok száma.

 

http://24.hu/kulfold/2017/06/17/mar-majdnem-60-halottja-van-a-londoni-toronytuznek/

 

Enyedi Ildikó filmje nyerte a Sydneyi Filmfesztivál fődíját

 

http://24.hu/kultura/2017/06/18/enyedi-ildiko-filmje-nyerte-a-sydneyi-filmfesztival-fodijat/

 

Macron pártja abszolút többséget szerzett a francia választásokon

http://nepszava.hu/cikk/1132483-macron-partja-abszolut-tobbseget-szerzett-a-francia-valasztasokon

 

"A tiltakozás szintet lép" - tüntettek a Belvárosban

 

Néhány százan vesznek részt a Március 15. térre meghirdetett "találkozón", amelynek résztvevői a tiltakozás új módszereit dolgozzák ki, illetve mutatják be. A téren egy ellentüntető is feltűnt, megafonba kiabált.

Vasárnap este fél 6-kor tüntetés kezdődött a Március 15. téren. A megmozdulást az elmúlt hónapok tüntetéseinek szervezői hirdették meg Itt van a tettek ideje! címmel. A szervezők a leírás szerint a demonstrációt valójában találkozónak szánták. Azokat invitálták, akik úgy érzik, nem hatottak a tavaszi több tízezres tüntetések, és a társadalmi ellenállás új és hatékonyabb eszközeit keresik. A programleírás szerint a gyűlést beszélgetések, tanácskozások követik majd, ahol az ellenállás különböző módozatait dolgozzák ki a résztvevők.

 

http://hvg.hu/itthon/20170618_tuntetes_talalkozo_civilek_marcius_15_ter

 

Kövér: Magyarország nagy lépéseket tett meg az egészségügy területén

A magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Kelet-Közép-Európa és Kína egészségügyi minisztereinek budapesti találkozóján. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő új szervhez jutnak.

Kövér azt mondta, hasonlóan kiemelkedő Magyarország teljesítménye az orvosképzésben, a gyógyszergyártásban, a járványügyi ellátásban, vagy a természeti kincsként kezelt gyógyvizeink használatában.

Kitért arra, hogy a Kínával való párbeszédhez, egymás kölcsönös megértéséhez nagy segítséget jelent a keleti és a nyugati orvoslás évezredes tapasztalatának közelítése is. Ehhez fel kell ismerni, hogy a gyógyítás középpontjában végső soron mindig az ember áll, a technika pedig csak eszköz a gyógyítás folyamatában – fejtette ki.

http://24.hu/kozelet/2017/06/18/kover-magyarorszag-nagy-lepeseket-tett-meg-az-egeszsegugy-teruleten/

Sehol nem akarnak foglalkozni a magatehetetlen lánnyal

Klaudia akár meg is gyógyulhatna, ha megműtik, de nem találnak orvost, aki elvállalná.

Júliustól utcára kerülhet egy magatehetetlen 26 éves lány, mert egyetlen kórház vagy ápolási otthon sem akarja fogadni – számolt be az RTL Klub.

Ferencz Klaudia két éve lett rosszul, az orvosok először azt gondolták, pszichiátriai problémája van és azzal kezelték. Állapota viszont folyamatosan romlott, már járni is alig tudott, mire kiderült: Wilson-kóros, a szervezete nem bontja le a rezet, az felhalmozódott és nagyon súlyos idegrendszeri károkat okozott.

Klaudia barátai adományokat gyűjtöttek, a befolyt pénzből egy magán ápolási otthonban helyezték el. Ez havonta 180 ezer forintba kerül, azon felül 30-40 ezer forintba kerülnek a gyógyszerek. A pénz viszont ezzel a hónappal elfogy, a környéken pedig egyetlen kórház vagy állami intézmény sem vállalja Klaudia ápolását.

http://24.hu/belfold/2017/06/18/sehol-nem-akarnak-foglalkozni-a-magatehetetlen-lannyal/

Bukás lesz a letelepedésikötvény-üzlet vége

Lényegében megerősítette lapunk cikkét a kormányzati szerv, pedig cáfolni akarta. Arról van szó, hogy egy közel 400 milliárd forintos projekt esetében valóban jó eredmény-e az 1 milliárd forintos profit.

Úgy tűnik, a kormány is belátta, hogy nem lehet közgazdasági magyarázatot adni arra, hogy miért volt jó Magyarország szempontjából a letelepedésikötvény-program. A Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Államadósság Kezelő Központ ugyanis közleményben próbálta cáfolni lapunk szombaton megjelent cikkét. Az ÁKK szerint több mint 1 milliárd forint kamatmegtakarítást realizált el az állam tavaly év végéig a letelepedési államkötvényekkel. Lapunk számítása szerint a kötvényprogram abszolút bukás volt a költségvetés szempontjából.

https://mno.hu/gazdasag/bukas-lesz-a-letelepedesi-kotvenyuzlet-vege-2403862

Látszatfórum marad a köznevelési kerekasztal?

A kerekasztalt tavaly februárban alakította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miután egyre élesebbé váltak a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások. Sokan azzal kritizálták a szervezetet, hogy csak látszategyeztetésekre szolgál, így például a pedagógus-szakszervezetek nem is kívántak részt venni a munkájában. Ugyancsak bírálták a kerekasztalt amiatt, hogy az elmúlt közel másfél évben nem szabályozták a működését, így ajánlásaik elfogadása sem volt kötelező a döntéshozóknak. Úgy tűnik, ez utóbbi a jövőben sem fog változni, ugyanúgy „javaslattevő, véleményező, stratégiai tanácsadói tevékenységet végző” testület marad, amelynek egyik feladata az lesz, hogy „figyelemmel kísérje a köznevelés helyzetét, állást foglaljon a közneveléssel összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és stratégiai fejlesztési kérdésekben”. Emellett ugyancsak követnie kell „a köznevelés színvonalának alakulását”, illetve „a köznevelés fejlesztését szolgáló kutatási feladatokat kell kezdeményeznie”.

https://mno.hu/belfold/latszatforum-marad-a-koznevelesi-kerekasztal-2403906

Terrortámadás ért egy luxus üdülőhelyet

Támadás ért Maliban egy luxus üdülőhelyet vasárnap - adta hírül az afrikai ország belbiztonsági minisztériumának szóvivője. Elmondása szerint feltehetően dzsihadista fegyveresek rontottak a Kangaba nevű üdülőtelepre, és a harc órák óta tart, és még mindig nem ért véget. További  részletekkel nem szolgált a szóvivő. Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint terrorista túszdráma zajlik, és - egy ENSZ-tisztviselő közlése szerint - áldozatok is vannak: halottak és sebesültek egyaránt. Az AFP francia hírügynökség két halottról tud. Az üdülő Bamako mellett van, és kedvelt nyugati turisták körében. Az AFP francia hírügynökség szem- és fültanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy füst gomolyog és lövéseket hallani a helyszínen, amelyhez Mali katonákat vezényelt. Az AFP szerint csatlakoztak hozzájuk az országban állomásozó francia antidzsihadista erők is.

https://mno.hu/kulfold/terrortamadas-ert-egy-luxus-udulohelyet-2403921

Faggyas SándorA fal hosszú árnyéka

Álláspont. Az Európai Bizottság a folyamatos nyomásgyakorlás és a megosztási kísérletek ellenére a négy visegrádi ország egységes, szilárd kvótaellenes frontjával kénytelen szembenézni

Magyar Hírlap

http://magyarhirlap.hu/cikk/90829/A_fal_hosszu_arnyeka

Utolérte a román életszínvonal a magyart

Portfolio

Egy főre jutó GDP tekintetében a románok utolérték a horvátokat, az egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján pedig beérték a magyarokat. Így Magyarország 11 év alatt a harmadik helyről hátulról a harmadik helyre csúszott vissza. 

http://m.portfolio.hu/gazdasag/utolerte_a_roman_eletszinvonal_a_magyart.253843.html

Megdöbbentő, hányan hagynák még el Magyarországot

 

Nagyságrendileg 1,2 millió magyar tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. A fiataloknak csaknem 40 százaléka gondolkodik így egy friss kutatás szerint. Az alacsony fizetések és az Orbán-rendszer a legfontosabb hajtóerő.

 

http://hvg.hu/itthon/20170618_publicus_kutatas_kulfoldi_munkavallalas

 

Farkas Flórián újabb öt évig vezetheti a Lungo Dromot

 

Az ő felügyelete alá tartozott a romák munkához jutását támogató Híd a munka világába elnevezésű uniós program. 2015-ben azonban kiderült, néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Több kamu megyei irodát viszont megalapítottak, amelyekben roma önkormányzati képviselők több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg újabb öt évre elnöknek Farkas Flórián miniszterelnöki biztost a Lungo Drom. A romaszervezet kinyilvánította, hogy támogatják a korrány bevándorláspolitikáját. A Lungo Drom szerint külföldi munkaerő helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon.

Az ügyben a NAV  feljelentést tett  1,6 milliárd forint szabálytalan elköltése miatt.  Az ORÖ-nél történtek miatt már féltucat nyomozás zajlik    hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával. A z Országos Roma Önkormányzatnál történtek ügyében   az európai csalás elleni hivatal is vizsgálódik. Tavaly júniusban meghallgatásra hívták be Farkas Flóriánt az OLAF    budapesti koordinációs irodájába   , de a    miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg. 

A programról tavaly a Balog Zoltán által vezetett Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t.    A kormány azonban 2016 karácsonya előtt egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/17/farkas_florian_ujabb_ot_evig_vezetheti_a_lungo_dromot/

 

Plakátbotrány - Simicska nevetségesen olcsón adott felületet a Jobbiknak

Népszava-információ

A Jobbik által pénteken este kiadott közleményben szereplő adatok alapján a párt áprilisban és májusban egyaránt mintegy 27-27 millió forintért támadta köztéri plakátokon Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Habony Árpádot és Rogán Antalt. A Simicska Lajos tulajdonában álló reklámcégek ezek szerint a piaci ár töredékéért adták a plakáthelyeket. Még annál is sokkal olcsóbban, mint ahogyan korábban a Fidesznek, pedig a piac ismerői szerint az sem fedezte még az önköltséget sem.

Ha az ellenzék valamilyen formában lehetővé teszi a Simicska és a Jobbik közötti egészségtelen viszonyt célba vevő törvény elfogadását, azzal lemond az utcai kampány maradék lehetőségéről. Pedig a Fidesz óriási médiatúlsúlya miatt ez az egyik utolsó eszköz üzeneteik célba juttatására. Ha viszont marad a mostani helyzet, akkor a Jobbik Simicska segítségével „az életnagyságúnál is nagyobbnak” tűnhet, s a versenyhelyzet nem egyenlőtlen lesz, hanem szinte teljesen megszűnik. A cukiságkampányt nyilvánvalóan átmenetinek szánó, a szélsőjobboldali nézetekkel csak látszólag és úgy is csak részben szakító Jobbik a mostani kampányával máris előnybe került. A baloldalt az a veszély fenyegeti, hogy kiszorul a hadszíntérről, de legalábbis képtelen lesz szólni azokhoz, akik nem használnak aktívan internetet.

A hirdetési piacot domináló oligarcha és a kormány, a pénz és a politikai hatalom csatájának végső áldozata a választások tisztasága, és ezzel maga a demokrácia

http://nepszava.hu/cikk/1132390-plakatbotrany---simicska-nevetsegesen-olcson-adott-feluletet-a-jobbiknak

 

Felfedte titkát a Jobbik

Hirtelen megnyílt a Jobbik, és mégis közzétette eddig titkosan kezelt plakátkiadásait.

 

http://nepszava.hu/cikk/1132486-felfedte-titkat-a-jobbik

 

Az Emmi szerint az egészség megőrzése miatt épülnek stadionok országszerte

Ünnepélyes keretek között adták át szombat délután a Vas megyei Répcelakon a taotámogatással és önkormányzati forrásból 700 millió forintért felépült, 300 néző befogadására alkalmas Répce Sportcsarnokot.

Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy minél többen sportoljanak, megőrizzék egészségüket, a fiatalok pedig a sportban is kibontakoztathassák a tehetségüket.

http://24.hu/sport/2017/06/18/multifunkcionalis-csarnokot-adtak-at-repcelakon/

 

Hogy mik vannak! Valaki összekutyulta a Rogán fórumát is biztosító „Izom” Konrád és Töröcskei István cégeit

A Fideszhez közeli üzletember, Töröcskei István egyik cégének beszámolómellékletét töltötték fel a Rogán Antal csepeli fórumát is biztosító „Izom” Konrád vállalkozásának 2016-os beszámolójához.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/hogy-mik-vannak-torocskei-istvan-es-a-rogan-forumat-is-biztosito-izom-konrad-cegeit-valaki-osszekutyulta-104806

 

Több száz diákmunkás nem kapta meg a fizetését Czeglédy botránya miatt

 

Több ezer diákot érinthet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása: sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg. A károsultak - akiket a cég nem tájékoztat a részletekről - már azt fontolgatják, nem is veszik fel a soron következő műszakjaikat, mivel félnek, hogy sosem látnak pénzt belőle. Az I Love Diákmunka szerződött partnerei közt több nagy üzletlánc is van, akiket kényelmetlenül érinthet a hirtelen kieső munkaerő.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/06/18/tobb_szaz_diakmunkas_nem_kapta_meg_a_fizeteset_czegledy_botranya_miatt/

 

Botka első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz

Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz, a szocialisták azt szeretnék, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke a szombati választmányi ülés után. Hiller István azt ígérte, hogy a Botka-kormány egyik első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz.

 

http://nepszava.hu/cikk/1132398-botka-elso-intezkedese-a-lex-ceu-eltorlese-lesz

Lendvai Ildikó Önpuccsra készülnek?

Az utóbbi napokban a kormánysajtó kórusa azon rémüldözik, hogy őszre „erőszakos cselekmények” várhatók. Ami ellen természetesen fel kell lépni, a kormány nem hagyhatja, hogy az állampolgárok békéjét bármi fenyegesse. Ha a hatalmát tovább növeli, azt csakis a köznyugalom és a demokratikus rend megvédése érdekében teszi, mert ha valamit szeret, hát a demokráciát azt nagyon. Aki békét akar, az a kormány mellé áll. Már előre, nehogy késő legyen.

Nézzük az elmúlt két hét címeit a kormányvezérelt lapokból! Magyar Idők: „Gőzerővel zajlik a felkészítés az őszre tervezett kormányellenes akciókra”. Habony ingyen újságja, a Lokál: „Soros radikálisait már az őszi rendbontásra képzik ki titokban”. Gondola: „A liberális szélsőség új erőszakra készül”. 

http://nepszava.hu/cikk/1132314-onpuccsra-keszulnek

 

Vásárhelyi Mária

A feltört kígyótojás

ÉLET és Irodalom

 

És most, hogy a Jobbik potenciális szövetségesből első számú politikai ellenséggé lépett elő a Fidesz számára, jól látható, hogy a kormánypárt új, radikálisabb szélsőjobboldali szövetséges után néz. Nem lehet nem észrevenni a kormánypárti média kitüntető érdeklődését a közeljövőben a Betyárseregből, az Érpataki Modell Országos Hálózatából és az egyetemista fiatalok által alapított Identitászból alakuló mozgalom iránt, amely nyilvánvalóan a direkt erőszakra épülő, militáns hungarizmust fogja képviselni a politikai palettán, ami a kormánypárt reményei szerint egyrészt amortizálhatja a Jobbikot, másrészt tovább radikalizálja a jobboldalt, és segíthet abban, hogy a Fidesztől jobbra is legyen még párt a szélsőjobboldali politikai térfélen.

Az elmúlt két évtized története nemcsak arról szól, hogyan borult fel a politikai játéktér egyensúlya, és tolódott egyre erőteljesebben jobbszélre a politika Magyarországon, hanem arról is, hogy a demokratikus politikai erők és az értelmiség mennyire alulbecsülte a Fidesz radikalizálódásának társadalmi veszélyességét. Mindazért, ami történt, nemcsak a politikai osztályt terheli felelősség, hanem a hazai demokratikus közélet szereplőit is. Felelősek a konzervatív, jobboldali értelmiség tagjai, akik ugyan egy demokratikus Magyarország hívei, de Lukácsot parafrazeálva ezt az elkötelezettségüket felülírta az a meggyőződésük, hogy Magyarország számára „a legrosszabb jobboldali kormány is jobb, mint egy baloldali vagy liberális kormány”, vagy Márai szavaival élesebben fogalmazva a tudat, „hogy ő, mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „keresztény magyar úri ember”5, és ezért – akárcsak a harmincas években a jobboldali értelmiség – a legutóbbi időkig szó nélkül asszisztáltak a magyarországi demokratikus intézmények szétveréséhez, a szabadságjogok nyírbáláshoz, az autonómiák felszámolásához és a korrupció korábban soha nem látott burjánzásához. De felelősség terheli a baloldali-liberális elitet is, amelynek tagjaiból tragikus módon hiányzik az egészséges veszélyérzet, és talán szellemi restségből, talán túlzott kényelemszeretetből nem akarták észrevenni, hogyan terpeszkedett a fejünk fölé a Fidesz képében a szélsőjobboldali szörny.

 

http://www.es.hu/cikk/2017-06-16/vasarhelyi-maria/a-feltort-kigyotojas.html

 

Trump milliárdokkal tartozik hitelezőinek

Donald Trump jelentős összegekkel, összesen 315,6 millió dollárral - ez forintra átszámolva közel 87 milliárdot jelent - tartozik amerikai és külföldi hitelezőknek – ez derült ki a kormányzati etikai hivatal által nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából. 

 

https://nepszava.hu/cikk/1132428-trump-milliardokkal-tartozik-hitelezoinek

 

Seres László: A klíma piaca

 

"A klímavitát érdemes a tények talaján folytatni, nem pedig a morális pánik nyomása alatt" - javasolja a HVG munkatársa, aki szerint a globális felmelegedés ügyében a 3 százaléknyi "elhajló" hangját is érdemes meghallani.

Az amerikai elnöktől teljesen függetlenül is érdemes azonban végiggondolni: van-e racionális érv a kizárólag önkéntes vállalásokat összegyűjtő párizsi klímaegyezmény mellett? Van-e értelme ezermilliárd dollárokat költeni egy sokak által vitatott tudományos megalapozottságú egyezmény betartására, még akkor is, ha azt aláírásakor „történelmi jelentőségűnek” nevezték? Valószínűleg nincs.

 

http://hvg.hu/gazdasag/201724_a_klima_piaca

 

Michael Ignatieff: Szabad egyetem a populizmus korában

 

A Közép-Európai Egyetem elnöke vagyok. Egyetemünk ostrom alatt áll. A CEU a megmaradásáért küzd Budapesten, miután a magyar kormány olyan törvényt hozott, amely gyakorlatilag a bezáratását követeli meg. A CEU harca világszerte felkeltette a figyelmet. Több mint 650 egyetem, főiskola és szakmai szervezet ítélte el a kormányzat támadását, és nyolcvanezren vonultak végig Budapest utcáin az egyetem védelmében. Huszonnégy Nobel-díjas tudós is ügyünk mellé állt, június 22-én pedig egyikük, Mario Vargas Llosa vendégünk lesz egy konferencián, amelyen az akadémiai szabadság elleni globális támadásokat térképezzük fel.

Tudjuk, hogy nem mi vagyunk az egyetlen intézmény, amelynek kormányzati támadással kell szembenéznie. Törökországban egyetemeket zárnak be és professzorokat üldöznek. Szentpéterváron testvérintézményünket, az Európai Egyetemet folyamatos, rosszindulatú támadásokkal próbálják bezáratni.

 

Egyetlen adományozónak, Soros Györgynek köszönhetjük. Nála senki sem tett többet Magyarországért, és senkit sem gyaláztak még igazságtalanabbul. A CEU-ért folytatott csatározásban Soros György tiszteletben tartotta akadémiai szabadságunkat – szemben a magyar kormánnyal.

 

http://hvg.hu/velemeny/20170618_Szabad_egyetem_a_populizmus_koraban

 

Tiltakoztak, mégis felavattak egy újabb Horthy-szobrot

Felavatták Horthy Miklós egykori kormányzó újabb szobrát Budapesten, a III. kerületben. A Demokratikus Koalíció aktivistái tüntettek a szobor ellen, de hiába, egyre csak épül a Horthy-kultusz Magyarországon.

 

http://nepszava.hu/cikk/1132414-tiltakoztak-megis-felavattak-egy-ujabb-horthy-szobrot

Schmidt Mária A kaviárelit esete a népszuverenitással

Brüsszeli demokraták:  "Egy pillanatig sem tartja őket vissza a tény, hogy törekvésük mögött nincs semmiféle legitimáció, legalábbis nem olyan, aminek bármi köze lenne a népszuverenitás, a többségi demokrácia elveihez."

Európának a vasfüggönyön inneni fele nem született bele a jólétbe. Keményen megharcolt mindenéért, amije van. Sokat tanult a nagyhatalmak természetéről és megértette, hogy a saját érdekeiért neki kell kiállnia. Túl sokáig élt jelzős demokráciában, ezért jogot formál arra, hogy ezúttal jelző nélküliben élhessen. Azok, akik évtizedeken keresztül a népi demokrácia felsőbbrendűségéről papoltak neki, most a liberális demokrácia egyedüli üdvözítő voltáról akarják meggyőzni. Sokszor ugyanazok, ugyanolyan agresszíven és ellentmondást nem tűrően. Kiismertük őket. A kommunista diktatúra alatt megtanultuk, hogy a jelző valójában fosztóképző.

Kár tehát a gőzért.     

http://latoszogblog.hu/blog/a_kaviarelit_esete_a_nepszuverenitassal

 

AGGÓDNAK A JOBBIKBAN A SIMICSKÁVAL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS MIATT

MAGYAR IDŐK

Magyar Idők Online

 

A Magyar Idők értesülése szerint a Jobbik elnökségében komoly aggodalmat keltett, hogy Simicska Lajos cégei irreálisan alacsony áron biztosítanak reklámfelületet a pártnak. Ez ugyanis felvetheti az áfacsalás és a tiltott pártfinanszírozás gyanúját.

·         Jóval piaci ár alatt vette igénybe a hirdetőfelületeket a Jobbik

·         Ezzel tiltott pártfinanszírozás gyanúja is felmerülhet

·         A párt politikusai ellentmondó nyilatkozatokat tettek 

·         Nem tudni, hogy milyen forrásból fizették ki Simicska Lajos cégeit

·         Piaci becslések szerint a Jobbik plakátkampány értéke 2,5 milliárd forint

 

http://magyaridok.hu/belfold/aggodnak-jobbikban-simicskaval-kotott-megallapodas-miatt-1839328/

 

BRÜSSZELBEN KILÓG A LÓLÁB

Dr. Ádám Attila Magyar Idők

 

Az uniós kötelezettségszegési eljárás célja az, hogy abban az esetben, ha az Európai Bizottság (EB) megítélése szerint egy tagállam nem teljesíti az uniós szerződésekből vagy az azok alapján egy jogszerűen megalkotott uniós normából eredő valamely kötelezettségét, akkor az kikényszeríthető legyen.

Ennélfogva a rendeltetésszerű értelmét ennek az eljárásnak az adja, hogy az alkalmazásával az érintett uniós jogi szabály érvényesülését – akár az Európai Unió Bírósága előtti eljárás kezdeményezésével – a bizottság el tudja érni. A menekültek kényszeráthelyezéséről szóló tanácsi kvótarendelet végrehajtatására irányuló brüsszeli kötelezettségszegési eljárás időzítése ebből a szempontból érdekes kérdéseket vet fel.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/brusszelben-kilog-lolab-1829485/

 

TÁLLAI: AZ ADÓTRAFFIPAX NÖVELI A KÖNYVELT BEVÉTELT ÉS A LEGÁLIS FOGLALKOZTATÁST

MTI

 

Márciustól május végéig mintegy 120 előre bejelentett helyszínen végzett ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az adótraffipax nemcsak a nyugtaadás gyakoriságát és a könyvelt bevételt, de a bejelentett alkalmazottak számát is növelte – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője az MTI-t.

 

http://magyaridok.hu/belfold/tallai-az-adotraffipax-noveli-konyvelt-bevetelt-es-legalis-foglalkoztatast-1839991/

Kötter Tamás: A nyugati globalista elit elárulja a saját népét

Kötter Tamás élet közepi válságról, az erkölcsösség definíciójáról és a nők megbecsüléséről

Regényeivel megteremtette a „kapitalista realizmus” műfaját, új könyvében ismét azt a társadalmi réteget veszi szemügyre, amely már csak a fogyasztásban és az örök fiatalságban hisz, miközben végtelenül önző. Pedig, állítja Kötter Tamás író, Európa tényleg azé lesz, aki teleszüli.

 

https://mno.hu/hetvegimagazin/kotter-tamas-a-nyugati-globalista-elit-elarulja-a-sajat-nepet-2403653

 

„Ha 70 dzsihadista elindul, és 29 érkezik meg, hányan haltak mártírhalált?”

Emberpróbáló feladatra vállalkozott egy magyar fotós, aki a múlt évben eldöntötte, hogy fényképezőgépével végigköveti a Közel-Keleten dolgozó jezsuiták munkáját. Hölvényi Kristóf nemcsak az iszlamisták által elüldözött keresztényekkel találkozott Irakban, hanem a moszuli frontvonalat is felkereste.

 

https://mno.hu/f22/ha-70-dzsihadista-elindul-es-29-erkezik-meg-hanyan-haltak-martirhalalt-2403298

 

Amikor a jegyzőkönyvvezető kénytelen jelezni, mekkora baromság hangzott el a Parlamentben

A parlamentben az elmúlt egy évben fantasztikusan sok ökörség hagyta el a képviselők száját. Ezek nagy része akkor, amikor kb. 8-an ültek a teremben, az égvilágon senki nem követte a közvetítést. De itt vannak szerencsére a jegyzőkönyvek és a (Sic!)-kel könyörtelenkedő ismeretlen krónikások. 

Az teljesen világos, hogy oktatásban Kodály Zoltán országa vagyunk, nem Bolyai Jánosé. Az Országgyűlésben a humán szakosok vannak többségben. 

Itt vannak a díjazott mondatok

 

https://444.hu/2017/06/17/amikor-a-jegyzokonyvvezeto-kenytelen-jelezni-mekkora-baromsag-hangzott-el-a-parlamentben

 

Mészáros Lőrinc is hibázik – Bárándy Péter: Elég volt az üldöztetési biztosokból!

JÚNIUS 18. 07:10 - SZERZŐ: BARÁT JÓZSEF

Amit a pártok elszámoltatásként emlegettek az elmúlt évtizedekben, az esetek többségében politikai handabandának bizonyult. Elszámoltatási kormánybiztosok jöttek-mentek, de a hírbe hozottak ellen rendszerint vagy nem indult eljárás, vagy felmentették őket, ám így is derékba törték pályájukat, szenvedést zúdítottak családjukra. Bárándy Péter szerint a vélhetően manapság is megvalósuló bűncselekmények esetében az elkövetési károk, a va­­gyoni hátrányok olyan nagyok, hogy azok kizárják a gyors elévülést. Állítja: a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás rendes útján a visszaélések döntő része kezelhető lenne. A volt igazságügy-minisztert a napokban született furcsa ítéletről is kérdeztük. Az úgynevezett Sukoró-perben a Kúria harmadfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a nemzeti vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst, és az egykori értékesítési igazgatót, Császy Zsoltot.

 

http://168ora.hu/meszaros-lorinc-hibazik-barandy-peter-eleg-volt-az-uldoztetesi-biztosokbol/

Felcsúti harács – Nem enged a földekből Orbán köre

 

JÚNIUS 16. 11:38 - SZERZŐ: SZABÓ BRIGITTA

A Keresztapa című film hangulatát idézi az a szövevényes és belterjes világ, amely Bicske környékén épült ki, iskolapéldájaként annak, miként tud egy családi/gazdasági/politikai érdekközösség befolyás alá vonni egy egész kistérséget. Érdemes szemügyre venni, hogy e zárt kör tagjai milyen megoldásokkal jutnak elképzelhetetlen mennyiségű termőföldhöz, kül- és belterületi telkekhez, ipari területekhez, egyéb ingatlanokhoz, és hogyan sikerül valahogy mindig olyan fejlesztésbe fogniuk, amelyre éppen jár uniós vagy hazai támogatás. A szóban forgó térség falvainak neve ma már országszerte ismerősen cseng – különösen Felcsúté és Alcsútdobozé –, miként jól ismerjük a tulajdonosi kört is: az Orbán, Mészáros és Tiborcz családokat. Nagy kérdés, hogy a látványos és egyelőre ellenőrizetlen gyarapodás megállítható-e, illetve kormányváltás esetén visszaszerezhető-e az oligarchákhoz került vagyon. Az ellenzéki pártok abban egyetértenek, hogy ennek meg kell történnie, ám abban már eltér az álláspontjuk, hogy ezt különadókkal vagy elkobzással, netán bírósági eljárás keretében vagy új törvények megalkotásával lehet a leghatékonyabban megoldani.

 

http://168ora.hu/felcsuti-haracs-nem-enged-foldekbol-orban-kore/

 

Soros áll a Geszti Péter-féle ARC-plakátkiállítás mögött

ORIGO

 

Közzétették az idei ARC plakátkiállítás felhívását. Nyilvánvalóan nem véletlenül, az idei kiállítás címe: Vigyázat, civilek! Egyértelműen az elmúlt hetek vitáira utalnak, pontosabban arra, hogy a parlament törvényben kötelezte a civil szervezeteket az átlátható finanszírozásról. A felhívásban ez olvasható: „Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával". Vagyis Soros támogatásával. Az ARC-kiállítás Geszti Péterhez kapcsolódik.

 

http://www.origo.hu/itthon/20170617-soros-gyorgy-all-a-geszti-peter-fele-arc-plakatkiallitas-mogott.html

Orbán: A magyar hős különös fajta

2017. június 17. 23:48

Magyarország elsőként bizonyította be, hogy a megállíthatatlannak nevezett népvándorlás megállítható – jelentette ki Orbán Viktor szombaton a Hősök terén. A miniszterelnök szerint ugyanakkor mifelénk nem azokat hívják hősöknek, akik másokat leigáznak, hanem azokat, akik elég bátrak ahhoz, hogy saját kezükbe vegyék hazájuk sorsának irányítását.

http://mandiner.hu/cikk/20170617_orban_a_magyar_hos_kulonos_fajta

Elvett lehetőség

 Nyílt levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez a nemrég elfogadott Taigetosz-törvény miatt egy érintett végzős gimnazista. A diák szerint sértő és helytelen az az indoklás, amellyel a kormány megvonta a kedvezményeket speciális nevelési igényű gyerekektől. Markos Balázs gimnazista volt a vendégünk.

Egyenesen Kálmán Olgával

 

http://hirtv.hu/egyenesen/elvett-lehetoseg-1397384#

 

Avar János: Lázadás letörése

Szerző: Avar János | Megjelent a 2017. június 17.-i lapszámban

Brexit-nyitánnyal kezdődött a nacionalisták – Orbán elnevezésével – „lázadása”. És igazán stílszerű lenne, ha Brexit-fináléval érne is véget. Mármint brit visszakozással. Ahogy a magát, már látható nemzetgyűlési többsége tudatában, nyeregben érző Macron biztatta nyájasan londoni kormányfő vendégét az Élysée-palotában: az ajtó a kilépési alkudozás végéig nyitva áll. S magyar kollégájuk lelkendezése a Trump-beiktatás napjaiban mára tragikomikussá vált: Európa-szerte buktak a nacionalisták, az elhamarkodottan lovukra pattant Theresa May is lepot?- tyant, bár még kapaszkodik nyergébe, s az amerikai elnök személyét is elérte az „orosz botrány” vizsgálata. Orbán sovány vigasza, hogy januárban maga vetette oda: „a történelem fittyet hány a jóslatokra”. Az övére rekordgyorsasággal.

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/avar_janos_lazadas_letorese

 

Tamás Ervin: Timi

Nem tudom, miért nem szólnak Timikének, hogy hagyja már abba. Cilikét valószínűleg figyelmeztették, hogy húzódjon hátrébb a nyilvánosságtól, váljon üveggé, bár tevékenységének átláthatósága még nem tökéletes. Úgy látszik azonban, hogy Timike kaszinóágon közszereplő, a kaszinók világa pedig tele van csillámmal, örökké pörgő, mozgó alkalmatossággal, lételeme a feltűnés, a hívogató pompa, amely az idő és a szerencse frigyének varázsában mindenki számára elérhetővé válhat. Timinek, hogy kedves politológusunk tételét használjam, ezt a pillanatot kell uralnia, s közvetítenie követői felé. Lehet, hogy borzasztóan terhes számára a huszonnégy órás szolgálat, szeretne egy nádassal övezett stégen madárkákat bámulni, piacon fejhúst enni, cekkert cipelni. De neki ezt dobta ki a gép, amely a szó eredeti értelmében is lételemévé vált.

 

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/tamas_ervin_timi

Kertész Ákos Sándor Mária - A kórtermek fekete Jeanne d’Arcja

Sándor Mária a gyalázatos, néppusztító magyar egészségügy élő lelkiismerete. Fekete ruhája szimbólum. Feketében gyászolta a betegek tömegét, akiket a Hatalom és az egészségügyet irányító politikusok embertelensége elpusztított, pedig még élhettek volna. Feketében gyászolta a mérhetetlen kínokat szenvedőket, akiknek a szenvedéseit enyhíteni lehetett volna. Az ápolónők hagyományos öltözéke fehér, ő, a szabályt fölrúgó fekete ruhájában mégis lángolt, mint a fáklya. Fénye jelezte, hogy Sándor Mária nem alázatos, szolgalelkű alattvaló, hanem a szeretet, a humanizmus, az empátia nevében lázadó szabad lélek. Aki példát mutatva gyűjti a csapatát, a hozzá hasonlókat. És természetes, hogy nem a jól fizetett sztárorvosok lázadtak együtt vele, pedig ők, ha akarnák, tudhatnák mi van a műtőkön kívül a kórtermekben, a szenvedés és elhagyatottság csarnokaiban, az egészségügy poros, szeles utcáiban; nem, az alulfizetett ápolónők lázadtak, a szenvedőkkel közvetlen kapcsolatban állók, az egészségügy utcai népe, akiknek az elhivatottságukon és az elszántságukon kívül nem volt egyebük.

Amikor ez az asszony, az értelmes, nemes célokért vívott harc fekete ruhás Jeanne d’Arcja nem a máglyán végzi, hanem maga vágja föl az ereit, az a vég. Az maga a teljes kudarc.

Az a tragédia.

Megmentették, hál’isten. Én különben is azt vallom, minden egyes emberi élet egy teljes univerzummal ér föl.

http://nepszava.hu/cikk/1132303-sandor-maria---a-kortermek-fekete-jeanne-darcja

Pogátsa Zoltán Botka László kihívása

A szocialistáknak azonban nem elég a plakátkampány és a miniszterelnök-jelölt kinyilatkoztatása. Tartalmas választási programra is szükségük van, ahol megvalósítható és konkrét baloldali szakpolitikák mellett köteleződnek el, hogy a választóknak legyen mire és nem csak mi ellen szavazniuk. Ilyen lehet a progresszív adórendszer, precíz adósávokkal és kulcsokkal. Ilyen lehet az oligarchák elszámoltatásának, a korrupció visszaszorításának részletes programja. Ezekből kell finanszírozniuk a baloldali értékeket: az oktatást, az egészségügyet, az átképzést, a szocpolt, a közösségi közlekedést. Itt nem elégségesek az általánosságok, konkrét cselekvőképes terv kell, az orbáni nemzeti közösségérzés alternatívája egy igazságos, egyenlő, esélyteremtő jóléti állam formájában. Ebbe nem férnek bele a tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló demagóg bemondogatások, konkrét kiszámolt program kell!

 

http://nepszava.hu/cikk/1132290-botka-laszlo-kihivasa

Marosán György A megtévesztés új stratégiája

1953 karácsonya előtt az USA dohánygyárainak képviselői meglehetősen borús hangulatban találkoztak egy előkelő New York-i szállodában a kor első számú PR-cégének vezetőjével. Kiszivárgott, hogy kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatra. A média várhatóan felkapja a hírt, ami a dohányipar végét jelentheti. Ám John W. Hill PR-guru pofonegyszerű stratégiát javasolt: nem kell a tények cáfolatával bajlódni. Elegendő azt sulykolni: a vizsgálat nem szolgált egyértelmű bizonyítékkal. Az egyik kutatásnak ez, a másiknak más az eredménye. Egyébként is a ráknak sokféle oka lehet. A cégek számára a cáfolat sokba kerül, és nem is biztos, hogy a remélt eredményt hozza. Inkább a tagadhatatlan tényekről kell olyan benyomást kialakítani, hogy azok vitatott, nem kellően alátámasztott vélekedések.

Ezzel útjára indult az agnotology névvel jelölt megtévesztő stratégia, amelyet sikerei nyomán egyre szélesebb körben kezdtek alkalmazni a magukat fenyegetve érző iparágak és a hatalomvágyó politikusok. Miközben sok elemzés és írás született az emberiség létét fenyegető veszélyekről, kevesebb figyelem fordul a megfontoltságot és a józan ítélőképességet gyengítő politikai stratégiák hatására. Pedig ezek a – hol üzleti birodalmak, hol populista politikusok által alkalmazott - befolyásolási technikák sokkal pusztítóbb következményekre vezethetnek. Egyre több jele van annak, hogy a polgárok korábbi megfontoltsága – anélkül, hogy ennek tudatában lennének – fogyatkozni kezd, terjed a felelőtlenség.

http://nepszava.hu/cikk/1132289-a-megtevesztes-uj-strategiaja

 

 

A pusztuló turistaházak rejtélye

Az állami szervezet nem árulja el, mi lett kétmilliárd forinttal 

A kisgyóni turistacentrum a Fejér megyei természetjárás egyik legnépszerűbb központja volt, amíg az állami Nemzeti Sportközpontok (NSK) két éve birtokba nem vette a területet fejlesztés céljából. Azóta azonban csak pusztul a környék: mindent felver a gaz, az épületekről lelopták a fémrácsokat, nincs közvilágítás. Nem csak a bakonyi turistaházakkal akad gond: a 2013-ban meghirdetett Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program (TÖP) részeként öt szálláshelyet tervezett felújítani a kormány, ám a mai napig sehol nem történt egy kapavágás sem. A költségvetésből eddig 2,350 milliárd forintot biztosítottak a programra, valamint 2018-ban további egymilliárdot terveznek elkölteni, miközben az idei évre tervezett második ütem sem kezdődött még el.

https://mno.hu/belfold/a-pusztulo-turistahazak-rejtelye-2403762