2017, június 17 - 06:38 Sajtószemle

A pénznek nincs szaga. Nagy kár, mert a jó szimatú nyomozó kutyák példamutató módon megvesztegethetetlenek.
https://mno.hu/marabu/nyom-nelkul-2403665
 

Ha nincs orvos, be kell zárni az SBO-t!

Ismét a minimumfeltételek átszabásával biztosítaná – az OTH utódaként – az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkársága a kellő számú és képzettségű személyzetet a sürgősségi ellátó helyeken, értesült a MedicalOnline.Inkább a minimumfeltételek meglétét kellene biztosítani, és azok betartását felügyelni – mondta megkeresésünkre dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke, aki szerint a vonatkozó rendelkezéseket már a korábbi években is sokat puhították, egy újabb lazítás a betegek biztonságos ellátását veszélyeztetné; a sürgősségi szakma nem mehet a jelenleg érvényes feltételrendszernél alább, ezért határozottan elutasítanak minden ilyen irányú rendeletmódosítást. 
http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/ha_nincs_orvos__be_kell_zarni_az_sbo_t
 

Majdnem félszáz törvényjavaslat a kormány őszi kínálata

Negyvenhat törvényjavaslatot tartalmaz a kormány őszi törvényalkotási programja, köztük például az adózás rendjéről szóló új jogszabályt.
https://mno.hu/belfold/majdnem-felszaz-torvenyjavaslat-a-kormany-oszi-kinalata-2403627

 

Nem nyilvános a kezdődő védőnői konzultáció
A jövő év elejére készül el a védőnőkkel folytatott konzultáció összegzése, a védőnőket leginkább a bérrendezés foglalkoztatja.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/nem_nyilvanos_a_kezdodo_vedonoi/239473/

 

„A fideszeseknek meg kell érteniük, hogy a helyzet változik”
Belekeveredett a Fidesz a kiélezett lengyel belpolitikai háborúba, ráadásul Európában egyre jobban tartanak a populista politikai erők előretörésétől, ezért is szavazhatták meg az Európai Parlamentben szűk egy hónapja, hogy az „uniós atombombát”, a 7. cikk aktiválását javasolják Magyarországgal szemben – erről beszélt a napokban több brüsszeli politikus is a Magyar Nemzetnek https://mno.hu/kulfold/a-fideszeseknek-meg-kell-erteniuk-hogy-a-helyzet-valtozik-2403415
 

Vécépapír már van, de a túlórapénz sokszor késik
Tegnap véget ért a 2016–2017-es tanév, vagyis a mai napon megkezdődik a nyári szünet közel 1,2 millió diák számára. A tanulók hetvenhét napon át élvezhetik a szabadságot.
https://mno.hu/belfold/vecepapir-mar-van-de-a-tulorapenz-sokszor-kesik-2403636
 

Gyermekjóllét: Magyarország a mezőny utolsó negyedében
Magyarország a gyermekek egészségét tekintve a rosszul teljesítő országok között van, a 30. helyen szerepel azon a 41 államot tartalmazó listán, amelyen az európai uniós és OECD-tagországok teljesítményét rangsorolták
https://mno.hu/belfold/gyermekjollet-magyarorszag-a-mezony-utolso-negyedeben-2403620
 

Többéves késéssel érkezik meg az élelmiszersegély
Bár a kormány azt ígérte, hogy már 2015 januárjában elindítja azt a nagyszabású élelmiszersegély-programot, amelynek elsődleges célcsoportjai a három év alatti, óvodába még nem járó csecsemők és kisgyermekek, valamint a mélyszegénységben élő várandós anyák, a valóságban csak idén nyáron szállítják ki az első élelmiszercsomagokat a rászorulóknak.
https://mno.hu/belfold/tobbeves-kesessel-erkezik-meg-az-elelmiszersegely-2403606

Mik maguk, ócska tanácshivatal? A közszolgáltatók tovább packáznak az emberekkel
Bürokráciacsökkentésben, emberközeli bánásmódban, átláthatóságban vagy csak racionalitásban nemcsak az államnak vannak restanciái.
A közszolgáltatókkal továbbra is értékes órákat pocsékolhatunk el az életünkből, ráadásul tévedni emberi dolog, de igazán összekutyulni
valamit számítógéppel lehet a leghatékonyabban. (Jegyzet.)
http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/mik-maguk-ocska-tanacshivatal-a-kozszolgaltatok-tovabb-packaznak-az-emberekkel-308639

Falufoci – Pető Péter: Kipróbáltam, és már nem tudtam lejönni a szerről
A falvak népéről szerzett tudásomat a futballnak köszönhetem – mondta a 168 Órának Pető Péter, a könyvhétre megjelent Leshatár című regény szerzője. Az ismert újságíró (jelenleg a 24.hu felelős szerkesztője) első szépirodalmi műve egy kamaszból épp felnőtté váló vidéki srác lab­­da­­rúgó-­játékvezetői karriertörténetét meséli el. Pető jól ismeri ezt a világot, csaknem egy évtizedig maga is futballbíráskodott. Falusi meccs, bunda, kocsmázás, szotyizás, piros lap, bíróköpködés – az Orbán Viktor számára is oly kedves és ismerős szubkultúrában járunk.
http://168ora.hu/falufoci-peto-peter-kiprobaltam-es-mar-nem-tudtam-lejonni-szerrol/

„Jönnek a csehszlovákok” – mindenkit megrázott az első futballmohácsunk
Komoly indulatokat kavart a magyar futballválogatott Andorra elleni történelmi veresége. Ebből a szomorú alkalomból fellapoztuk a Magyar Nemzet archívumát, és megnéztük, miképpen számoltunk be a magyar foci első „Mohácsáról”, a Csehszlovákia elleni 1969-es 1:4-ről. Mert bár az 1954-es berni vébédöntő elvesztése is azóta ható, komoly megrázkódtatás volt, mégis a marseille-i vereség volt az első óriási sokk – válogatottunk először maradt le világbajnokságról. Ezzel pedig „új fejezet kezdődött a magyar labdarúgás csúfságokkal teli történetében” – mint azt lapunk legendás rovatvezetője, Zsolt Róbert megfogalmazta 1988-as Sportpáholy című életrajzi könyvében.
https://mno.hu/eztirtaamagyarnemzet/jonnek-a-csehszlovakok-mindenkit-megrazott-az-elso-futballmohacsunk-2403223
 

Közszolgálat deluxe: kerüljön el minden dugót, segítünk!
Erre a hétvégére különösen igaz, hogy indulás előtt érdemes tájékozódni, mert sok helyen futhatunk bele meglepetésekbe. Teszünk egy kísérletet arra, hogy öt perc alatt képbe helyezzük, ha autóval, biciklivel vagy gyalog szeretne közlekedni Budapesten. Térképünkre csak a legzűrösebb helyeket pakoltukfel, és egy kicsit magunk ellen beszélünk, amikor azt mondjuk: használják az utazástervező alkalmazásokat is, megéri.
http://index.hu/belfold/budapest/2017/06/16/bkk_villamos_busz_hev_kozut_felujitas_kozlekedes_hetvege/