2017, június 16 - 13:32 Sajtószemle

2016. november 20-án a Grenfell Action Group lakossági csoport egy blogbejegyzésben a lakók nevében fejezte ki aggodalmát az épület biztonságával kapcsolatban.

A renoválást követően közzétett írásban megjegyezték, hogy

csak egy katasztrofális esemény világít majd rá a veszélyes életkörülményekre és vet véget az egészségügyi és biztonsági jogszabályok figyelmen kívül hagyásának.

 

http://24.hu/kulfold/2017/06/15/londoni-tuzvesz-megjosoltak-a-katasztrofat/

 

 

Bob Dylan plagizálta a Nobel-beszédét?

 

A Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között. A Slate elemzése szerint Bob Dylan plagizálhatta a Nobel-díj átvételéhez írt beszédét.

Ha igaz, Dylan a SparkNotes online platform szövegeit használhatta fel. A Slate feltárta a hasonlóságokat az internetes oldalon szereplő Moby Dickkel kapcsolatos szöveg és Dylan beszéde között, amelyben a költő és dalszerző három könyvről szól, amik a legnagyobb hatással voltak a pályafutására.

 

http://index.hu/kultur/2017/06/14/bob_dylan_plagizalta_a_nobel-beszedet/

 

Elsöpörték az elsőfokú ítéletet, új eljárás lesz Ahmed H. ügyében

 

A férfit tavaly novemberben ítélték el,  tíz év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény elkövetésének bűntettéért.

Hatályon kívül az elsőfokú döntést és új eljárást folytatnak le a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyében. Az ítélőtábla elrendelte, hogy az ügyet az elsőfokú bíróság más tanácsa tárgyalja.

A tanácselnök indoklásában azt mondta, az elsőfokú bíróság olyan eljárási szabályt nem sértett, ami lényeges hatással lett volna az eljárásra, vagy hatályon kívül helyezés oka lenne.  A tényállás felderítésének az első fok szintén eleget tett, nagy számú bizonyítékot szerzett be, amelyek részben ellentmondásosak, részben egymást erősítőek, részben semlegesek. Az elsőfokú bíróság kötelessége a bizonyítékok értékelése és mérlegelése. Ennek során szabadon járhat el, bármely bizonyítékot elfogadhat vagy elutasíthat ezen tevékenységéről az ítélet indokolásában azonban számot kell adnia.

Az elsőfokú bíróságnak el kellett volna döntenie,hogy a dobálással a vádlott a határon való átjutást, illetve az angol nyelvű tolmács biztosítását akarta-e elérni, vagy attól függetlenül, az adott helyzetben és pillanatban csak egy indulati cselekmény volt, mint arról a vádlott maga is vallott.  Ezeket a körülményeket azonban az elsőfok nem értékelte

 

http://24.hu/belfold/2017/06/15/kiradiroztak-az-elsofoku-dontest-uj-eljaras-lesz-ahmed-h-ugyeben/

 

Kormányinfó

 

Lázár szisztematikus német lejáratást sejt a magyarok ellen

·         Magyarország nem fogad be migránsokat, hiába akarja az Európai Bizottság nyomás alá helyezni a kormányt a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással.

·         A német oknyomozók állítását, miszerint a magyar rendőrök megakadályozhatták volna a halálkamionos tragédiát, Lázár lejáratásnak tartja a magyar kormány migránspolitikája miatt.

·         Elkerülhetetlen a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálata. Lázár szerint a bankok helyett az államnak kellene bonyolítania a támogatás folyósítását.

·         Július elsejétől Magyarország veszi át a V4-es elnökséget, a tervek szerint áttekintik, hogy mit jelent a V4-es államok számára a következő években az EU. 

·         A kormányinfót nem közvetítette élőben a kormany.hu és a köztévé, rekord gyorsan véget is ért, másfél óráig tartott.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/15/lazar_janos_kormanyinfo_92_tajekoztatoja/

A Brexit atyja Orbánnak: Ki kellene lépniük

"Megismétlem: ki kellene lépniük, ha szuverén állam akarnak lenni" - nyilatkozta a Magyar Időknek Nigel Farage, akit világszerte a Brexit legfőbb arcaként emlegetnek, alighanem egészen más szavakkal.

A brit EP-képviselő nem csak messziről buzdítja a számára rendkívül rokonszenves magyar politikust, de bölcs szavait bizonyára nagy örömmel megosztaná négyszemközt is vele néhány jól irányzott very well kíséretében, mert mint az az interjúban elhangzik, Mr. Farage nagyon szívesen találkozna, nem csak futólag, de amúgy rendesen is e "hazájában nagy népszerűségnek örvendő politikussal".

A Muppet Show EU-ügyekkel foglalkozó munkatársa bizonyára már jelezte a központnak, hogy készítsék a bábokat az esemény élményszerű megörökítése céljából.

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/a-brexit-atyja-orbannak-ki-kellene-lepnuk-104766

 

Döntött az MLSZ: Storck kap még egy esélyt

A német szakembernek csütörtökön kellett beszámolót tartani a szövetség elnöksége előtt. Felajánlotta a lemondását, de nem fogadták el azt.

 

http://24.hu/sport/foci/2017/06/15/dontott-az-mlsz-storck-kap-meg-egy-eselyt/

 

Most már a jobbikos szerződéseket vizsgálják az adóellenőrök Simicska plakátcégénél

 

 néhány nappal a Mahir Cityposter Kft. irodáiban lezajlott fegyveres adónyomozói akció után csütörtökön újabb, több fős adóellenőr csoport szállt ki Simicska Lajos érdekeltségéhez.

A NAV-osok ezúttal minden 2016. január 1. és 2017. május 31. közötti szerződést és elszámolást ellenőriznek. Megbízó levelük szerint most az adókötelezettség általános ellenőrzésére érkeztek, jóllehet a múlt héten az előző nyomozócsapat egy hosszabb időszak dokumentációját már elvitte magával.

Információink szerint a vizsgálatot az úgynevezett last minunte szerződések áttekintésével kezdték. Ezek azok a megállapodások, amelyek a maradvány plakáthelyek kiadására vonatkoznak, és ilyen szerződést kötött a cég a Jobbikkal is a Fidesz prominenseit lopással vádoló plakátkampányára.

 

http://24.hu/belfold/2017/06/15/most-mar-a-jobbikos-szerzodeseket-vizsgaljak-az-adoellenorok-simicska-plakatcegenel/

 

Hende Csaba: Mintha pucér lennék, olyan

 

Piros teniszpólóban ült be a Parlamentbe a volt honvédelmi miniszter. Kérdeztük tőle, mi ellen demonstrál így. Nagyinterjú viharos lemondásról, korrupcióról, gumibotos asszonyokról és bajszokról, félpénzen vett biztonságról és háborúról, Orbánról, Vonáról, Dávid Ibolyáról, Fórumról és Fideszről, polgári körökről és elcsábulásról.

Aki a párton belül szembeszegül a miniszterelnökkel, örökre, vagy majdnem örökre elássa magát, lásd például Ángyán professzor, Illés Zoltán, Mádi László esetét. Önnel hogyhogy maradt a jó viszony?

Nem tudom, honnan veszi, hogy szembeszegültem.

Ezt írja a sajtó, erről beszélnek a Fidesz-frakcióban.

Butaság.

Az sem igaz, hogy azon a kerítéses ülésen élesen kritizálta önt Orbán?

A honvédség teljesítményét kritizálta.

http://24.hu/kozelet/2017/06/15/hende-csaba-mintha-pucer-lennek-olyan/

Merkel nem bánja a kvótaeljárást

 

Az Európai Bizottság „azt teszi, amit felelősségi körében meg kell tennie” – mondta a Magyarország elleni eljárásról, ami azért indult, mert nem veszünk át 1294 menedékkérőt.

 

Elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen kvótaügyben

A lengyelekkel és a csehekkel közösen ülünk a szégyenpadon, de ők már ajánlottak fel helyeket menekülteknek.Tovább

Nincs kivetnivaló abban, hogy az Európai Bizottság Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárást indított a rendkívüli kvóta miatt, mondta Angela Merkel. A többek között magyar ellenszavazattal, de a kellő többséggel elfogadott jogerős intézkedéssel 1294 menedékkérőt kellene átvennünk Olaszországból és Görögországból. Erre a kormány nem hajlandó, így már hosszú ideje borítékolható volt a kötelezettségszegési eljárás, amelynek a vége pénzbüntetés lehet.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2017/06/15/merkel_nem_banja_a_kvotaeljarast/

 

Szerbiának nyíltan homoszexuális miniszterelnöke lett

 

Ana Brnabic közigazgatási és helyi önkormányzati minisztert, egy párton kívüli politikust kért fel kormányalakításra Aleksandar Vucic szerbállamfő csütörtökön Belgrádban - közölte az MTI. Ana Brnabic nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem első nyíltan leszbikus kormányfője is lesz.

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/15/szerbia_nyiltan_homoszexualis_miniszterelnokot_valasztott/

 

Áder visszadobott egy törvényt, Kövér máris reagált

Áder János megfontolásra visszaküldte a plakáttörvényt az Országgyűlésnek - közölte az MTI. A köztársasági elnök azt írta, a törvénnyel nem ért egyet, ezért él az Alaptörvényben biztosított jogkörével, és észrevételei közlésével megfontolásra visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök szerint a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

Kövér László nem volt rest

Azon frissben reagált az ősfideszes házelnök. A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament - jelentette ki az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában. Szerinte a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény, így a köztársasági elnök nyilván nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé, és a frakció nem adja fel a tervét, hogy összegyűjtse a kétharmados támogatást - közölte.

A plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron

http://nepszava.hu/cikk/1132254-ader-visszadobott-egy-torvenyt-kover-maris-reagalt

2021-ig Jordán Tamás lesz a Weöres Sándor Színház direktora

 

Jordán Tamást, a teátrum alapító igazgatóját választotta meg a Weöres Sándor Színház (WSSZ) igazgatójának csütörtökön Szombathely közgyűlése.

 

A megismételt színházigazgatói pályázatra egyedül a jelenlegi direktor adott be pályázatot, melyet 2017. június 7-én a színház szakmai bizottság egyhangúlag támogatott.

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön tartózkodás és ellenszavazat nélkül választotta meg Jordán Tamást a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

 

http://hvg.hu/kultura/20170615_2021ig_Jordan_Tamas_lesz_a_Weores_Sandor_Szinhaz_direktora

 

Előzetesbe kerültek Czeglédyék

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményben jelezte, hogy amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek. Botka mindazonáltal felkérte az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki a vádakat, a párt vezetését pedig arra kérte, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV műsorában bár helyesnek nevezte Botka döntését, azt állította, hogy Czeglédyt azért vitte el a NAV, mert "legkeményebb, leghatározottabb szocialista ügyvéd", aki perek százait nyerte a Fidesz ellen. 

 A szombathelyi közgyűlés MSZP-DK-Együtt-Éljen Szombathely! alkotta frakciója kiáll Czeglédy Csaba frakcióvezető mellett, bízik az ártatlanságában és alaptalannak tartja meggyanúsítását - jelentette ki Ipkovich György.  Szombathely volt szocialista polgármestere közölte: abban az ügyben, amely miatt a frakcióvezetőt kedden különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vették, már három éve folyik közigazgatási eljárás, de eddig egyetlen elmarasztaló határozat sem született, a mostani hirtelen őrizetbe vételt éppen ezért koncepciózusnak tartják. 

https://nepszava.hu/cikk/1132231-elozetesbe-kerultek-czegledyek

Korompay CsillaÖnvédelem

Militarizálni akarja a gyerekeket a kormány – így szól a legújabb hisztériaszlogen

Magyar Hírlap

Militarizálni akarja a gyerekeket a kormány – így szól a legújabb hisztériaszlogen, amelynek alapja annyi, hogy a jövőben kerettantervi lehetőséget kapnának az iskolák a dzsúdó és a sportlövészet beemelésére a mindennapos testnevelésbe. Még egyszer: kerettantervi lehetőségről van szó. Tehát ha egy iskolában van erre igény, továbbá megfelelő hely, eszköz és oktató, akkor a diákok – természetesen szüleik hozzájárulásával – választhatnák a dzsúdót vagy a lövészetet a hagyományos testnevelésórák egy része helyett. A szakszervezetek és egyéb „szakértők” szövegértelmezési képességét és hozzáértését is komolyan megkérdőjelező tiltakozás – a menza egészségesebbé tételét kísérő purparlé után – ismét csak azt igazolja: gőzük sincs arról, mi az, ami a fiatalok javát szolgálja. A dzsúdónak ugyanis számtalan kedvező hatása van a gyerekekre – kitartás, sportszerűség, esni, küzdeni és veszíteni tudás stb. –, az pedig bizonyos, hogy nem teszi őket agresszívabbá, sőt, segít levezetni a feszültséget, a frusztrációt. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/90639/Onvedelem

 

Magyar néppárti képviselő: Nem erkölcsös Orbán migrációs politikája

Csáky Pál szerint „sokkal okosabban” is viselkedhetett volna a menekültkvótákat teljesen elutasító Magyarország, Csehország és Lengyelország.

A pozsonyi Új Szó szlovákiai európai parlamenti képviselőket kérdezett arról, mit gondolnak a Magyarország, Lengyelország, Csehország ellen a héten indított kötelezettségszegési eljárásról. Mint fogalmaztak, „míg Szlovákia dicséretben részesült a bizottságtól, amiért javaslatokat tett a menekültválság megoldására, és amiért több száz menekültet ideiglenesen átvett Ausztriától, illetve tizenhatot befogadott, addig a visegrádi négyek maradék három országa ellen eljárás indult”.

 

https://mno.hu/kulfold/magyar-nepparti-kepviselo-nem-erkolcsos-orban-migracios-politikaja-2403567

 

Szimpátiavoks vagy egyszerű Kubatov-lista?

Szimpátiaszavazást hirdetett Eger jobboldali polgármestere a készülő M25-ös gyorsforgalmi út melletti kiállásként. A voksolás előzménye és módja miatt sokak szerint elképzelhető: a véleménynyilvánítás valójában csak ürügy az egri "Kubatov-lista" összeállításához.

A Népszava elsők között számolt be arról, hogy az eredeti ár négyszeresére duzzadt költségvetésű beruházás egyes szakasza felesleges és pazarló, ráadásul Füzesabony környékén gazdákat vág el a földjeiktől. Megírtuk azt is: érthetetlen, hogy miért kellett Füzesabony és Kál között egy új le- és felhajtót betervezni az M3-as sztrádára, hiszen a már meglévő kihajtóktól is el lehetett volna vezetni Eger felé az M25-öst. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kérdésünkre elismerte: a hatósági helyszíni szemlén és a közmeghallgatáson is felmerült az érintett területek megközelíthetőségének felülvizsgálata, ám szerintük az nem indokolt, mert a gazdáknak a jelenlegi állapothoz képest maximum egy-két kilométeres kerülőutat kell tenniük, s megközelíthetetlen terület nem marad. Az utóbbi napokban politikai hecckampány tört ki az elkerülő út miatt. Az egri Fidesz és a Fidelitas tagjai a Jobbikot vádolták azzal, hogy önös érdekből akarják a nyomvonal megváltoztatását, mert az új nyomvonal a füzesabonyi városi elnökük földjét érintené, s a kisajátításkor így ő pénzhez jutna. A Jobbik azonnal hazugsággal vádolta meg a Fideszt, mert ennek az állításnak az ellenkezője igaz: nem a módosított, hanem a korábbi nyomvonal vágná ketté a Tóth István tulajdonában lévő földeket.

http://nepszava.hu/cikk/1132209-szimpatiavoks-vagy-egyszeru-kubatov-lista

 

Németh Szilárd megüzente az EU-nak: Semmit nem tudtok tenni a civiltörvény ellen!

Németh Szilárd ma sem tagadta meg önmagát, hiszen a „köztévé” (LOL) reggeli műsorában arról beszélt, hogy a kedden megszavazott civiltörvényt valójában 1,7 millió ember támogatta, mivel a nemzeti konzultáción az emberek 99 százaléka szavazott erre. A „hablaty, hamuka és duma” nagymestere arról is beszélt, hogy a törvény jogilag megalapozott, az alkotmány kívánalmait teljesíti, úgyhogy jogi úton semmit se tud tenni ellene az Európai Bizottság (EB). Amúgy pedig: bevándorlók, Soros, Soros és Soros!

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/nemeth-szilard-meguzente-az-eu-nak-semmit-nem-tudtok-tenni-a-civiltorveny-ellen-104775

 

Semmelweis Ignác országa: Kórházaknak lehet kézfertőtlenítőt felajánlani

Elsőre meglepő, de amúgy a magyar egészségügyet tökéletesen jellemző kezdeményezést indított a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) – írta meg elsőként az Index. Szavazással lehet ugyanis eldönteni, melyik kórház kapjon 100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt, ami, ismerve a magyar kórházak állapotát, óriási segítséget fog jelenteni az intézményeknek, ahol sok esetben a betegeknek vagy a hozzátartozóiknak arra sincs lehetőségük, hogy rendesen megmossák a kezüket. És mindez Semmelweis Ignác országában történik.

 

http://magyarnarancs.hu/feketelyuk/semmelweis-ignac-orszaga-korhazaknak-lehet-kezfertotlenitot-felajanlani-104774

 

Orbán főtanácsadója beszólt Lázárnak

 

Hegedűs szerint ő tanácsolta Orbánnak a közmunkaprogramot és a minimálbér-emelést, és elégedett is ezek megvalósításával. Ám akad olyan javaslata, amely még nem valósult meg, és ezekért – arra lehet következtetni a szavából – Lázár János minisztert teszi felelőssé.

Például a leghátrányosabb helyzetű járások számára kitalált „fapados uszodák” programról azt mondta Hegedűs, hogy négy évvel ezelőtt 3 milliárd forintot biztosított erre a kormány. Ám nem épülnek az uszodák azóta sem, amit Hegedűs egyszerűen Lázár Jánosra ken:

szomorú, hogy a végrehajtásért felelős minisztérium miatt a programot máig nem sikerült megvalósítani.

A riporteri kérdést, hogy a Miniszterelnökségről van-e szó, megerősíti Hegedűs.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/15/hegedus_zsuzsa_orban_fotanacsadoja_beszolt_lazarnak/

Nyomozást indított Trump ellen a különleges ügyész

 

Robert Mueller, a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész vizsgálatot indított Donald Trump amerikai elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával, írja a Washington Post kormányzati körökből származó információk alapján.

A washingtoni lap öt anonim forrást idézve írta: a hírszerzés három szervezetének vezetője, illetve volt vezetője fogadta el, hogy találkozzék Robert Muellerrel. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) direktora, Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és Richard Ledgett, az NSA volt igazgató-helyettese állítólag a hét elején egyezett bele, hogy Mueller munkatársai meghallgassák őket.

A The Washington Post szerint nem új keletű a vizsgálat, amely arra irányul, hogy kiderítse: megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást Donald Trump. Az ügy James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának május 9-i elbocsátása óta napirenden van.

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/15/nyomozast_inditott_trump_ellen_a_kulonleges_ugyesz/

 

Havi félmilliót keres Polt Péter 24 éves lánya Matolcsy jegybankjában

Ráadásul a jelek arra utalnak, hogy a jogi igazgatóságon dolgozó, idén 24 éves Polt Petrának a jegybank lehet az első, jogászi végzettséget megkövetelő munkahelye a jogi egyetem elvégzése után.

Akkor az MNB nem árulta el, mennyit keres Polt Petra, csak annyit közöltek, hogy a munkakörre irányadó bérezésben részesül. Ezért közérdekű adatigényléssel kikértük az MNB-től az információt. A válasz szerint Polt Petra havi bruttó 500 ezer forint munkabért kap. Ezt fejeli meg – a többi jegybanki munkavállalóhoz hasonlóan – évi 495 ezer forint béren kívüli juttatás, ezt leosztva havi szintre kicsivel több 40 ezer forint jön ki.

http://24.hu/kozelet/2017/06/15/havi-50040-ezer-forintot-kap-polt-peter-24-eves-lanya-matolcsy-jegybankjaban/

 

SMS-ben győzködte a Fidesz az MSZP-t, hogy segítse őket a szavazásban

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő arról beszélt a HírTV Egyenesen c. műsorában, hogy többféle módon, például SMS-ben is győzködték a fideszesek az ellenzéki képviselőket, hogy ne menjenek be gombot nyomni a plakáttörvény szavazásakor.

Én magam tudok konkrétan több olyan politikusról, akit megkerestek a Fidesz részéről, és hát próbálták arra biztatni, hogy legalább ne menjen be szavazni.
Melyik pártból?
Akár a mienkből is, mi teljes létszámmal ott voltunk természetesen, és nemmel szavaztunk.
Fideszes politikusok próbáltak többek között szocialista politikusokat győzködni arról, hogy…?
Úgy, ahogy tetszik mondani, én olvastam konkrétan ilyen SMS-t, mutatta egy kollégám, képviselőtársam.

De SMS-t nem mutatott.

http://24.hu/belfold/2017/06/15/sms-ben-gyozkodte-a-fidesz-az-mszp-t-hogy-segitse-oket-a-szavazasban/

 

Seres: A belső ellenség

 

Hogy mire jó ez az egész? A hadiállapot fenntartására, természetesen. Vélemény.

Ha valaki tudni akarja, kb. hová vezethet egy ilyen út, amely mellett most a magyar vezetés elkötelezte magát, nézzen körül, elsősorban Oroszországban és Törökországban. De Ön kicsit is magyar érzelmű, talán érdekelni fogja, miket mondott négy éve Victor Ponta román miniszterelnök nemzeti hősünkről: "Tőkés László a románellenes érdekeket képviseli, és azok pénzelik őt, akik Románia lejáratásában érdekeltek.(...) Úgy vélekedett, idegen érdekek szolgálatát bizonyítja az, hogy Tőkés László 'rendszeresen támadja' Romániát és a romániai magyarság legitim képviselőit." Hát nem ismerős ez a szöveg? Dehogynem. Akit bármilyen okból nem akarunk, az nem a nemzetünk része, külföldi, idegen érdekek finanszírozzák, ez utóbbi egyenlő a haza-, ill. nemzetárulással, és a bizonyíték az, hogy az illető rendszeresen teszi, amit tesz.

A rezsim egyelőre nem lépett a civil szféra "eltakarításának" némethszilárdi-lenini útjára, de az első lépéseket már teszegeti afelé. 

http://hvg.hu/itthon/20170615_Civiltorveny_illiberalis_demokracia_ellensegkep_paranoia_putyinizacio

Orbán demokráciája már a fideszeseknek is sok

 

Gyenge hármas alát adnak a magyar választók a demokrácia itthoni működésére. A tanulatlanokon és az időseken kívül még a fideszesek a legelégedettebbek, de náluk is egy teljes jegyben kifejezhető a hazai demokráciával kapcsolatos hiányérzet. Az Index és a Závecz Reserch reprezentatív közvélemény-kutatása arról, hogy mennyire demokratikus Magyarország az emberek szerint.

 

http://index.hu/belfold/2017/06/15/demokracia_magyarorszagon_harmas_ala_ala/

Nemcsak a budavári polgármester, a szülei is önkormányzati lakásban élnek

 

Nemcsak a budavári polgármesternek van az önkormányzattól hiperolcsón bérelt lakása a Várban, de Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei is itt élnek. Méghozzá abban a lakásban, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a korábbi feleség cége bérli. A polgármester szerint ez teljesen szabályos, a cég nyerte el az önkormányzattól a bérletet, de utána a szülei "bérlőtársak" lettek. Bent jártunk a műemléki házban, amelyet az önkormányzat százmilliókból újított fel.

 

http://hvg.hu/itthon/20170615_a_budavari_polgarmester_szulei_laknak_a_volt_feleseg_cegenek_berbe_adott_lakasban

Béremelés: kellemetlen meglepetéssel indulhat az új tanév sok tanárnak

 

Egy törvénymódosítás alapján tanárok maradhatnak ki a beígért 3,5 százalékos béremelésből, ha az intézményvezető úgy dönt, hogy alulteljesítettek.

Balog Zoltán szakminiszter pedagógusnapi köszöntőjében 3,5 százalékos béremelést ígért a tanároknak, és Palkovics László oktatási államtitkár is szeptemberi béremelésről beszélt. De jött egy jogszabálymódosítás, amelynek értelmében

lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől.

A szeptember 1-jén életbe lépő módosító lehetővé teszi, hogy az intézményvezetők teljesítményalapon oszthassák el a pluszpénzt a pedagógusok között. Így lehetséges, hogy egyeseknek a vártnál nagyobb mértékben, másoknak pedig egyáltalán nem nő a fizetése. A béremelés egyébként a még 2012-ben elfogadott pedagógus-életpályamodell alapján jár a tanároknak.

http://hvg.hu/itthon/20170615_pedagogus_beremeles_van_aki_kimarad

Andy Vajna újabb mozicsatornát indít, amit Romániában jegyeztetett be

 

A 24 órás műsort szolgáltató adó programjában külföldi iflmek szerepelnek majd, akció, vígjáték, kaland, dráma és horror is lesz a repertoárban. A Moziverzum induló költségvetése 900 ezer euró (körülbelül 275 millió forint), amit reklámbevételekből finanszíroznak majd. Vajna a TV2 csoport más induló csatornáit sem itthon jegyeztette be.

 

http://hvg.hu/kultura/20170615_Andy_Vajna_ujabb_mozicsatornat_indit_amt_Romaniaban_jegyeztetett_be

Simicska Lajos kollégistaként átment az üvegajtón

 

Előtte nincs akadály, mondta, majd bement a bezárt ajtón keresztül a budaörsi kollégiumba - elevenítette fel a történetet Fodor Gábor volt fideszes poltiikus az RTL Klub házon kívül című műsorában. Volt még pár hasonló csemege a műsorban.

Az egész adást Simicska Lajos üzletember, médiatulajdnosnak szentelte az RTL Klub Házon kívül című műsora, Simicskát viszont nem sikerült megszólaltani. Simicska múltjával kapcsolatban érdemi új információ nem hangzott el, inkább csak érdekes sztorik a kollégiumi illetve katonai évekből.

 

http://hvg.hu/itthon/20170614_Simicska_orban_rtl

Újabb részletek derültek ki az őrizetbe vett MSZP-s ügyéről

 

A gyanú szerint Czeglédy Csaba, aki egy – a többi között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését.

A bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte

az ügyészség szerint. A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett, Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint nem végeztek érdemi tevékenységet, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett, szombathelyi székhelyű cég mentesüljön a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek nem vallották be a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket, vagy ha ez meg is történt, az adót nem fizették meg. Kicsoda Czeglédy? Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Ő volt az, aki 2013-ban, a helyi MSZP frakcióvezetőként felvételt adott át a hatóságoknak állítása szerint arról, hogy Lazáry Viktor, a város fideszes alpolgármestere kokaint fogyaszt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást, de Lazáry végül nem bizonyult bűnösnek az említett vádban.

Czeglédy Facebook-oldalán egy ízben érdekes belsős beszélgetés zajlott egy másik témában, melynek során "drogos pesti firkászokat" emlegetett, a "világ balfaszainak" nevezte a parlamentben ülő MSZP-seket, miközben Török Zsolt akkori MSZP-szóvivő "álcivil liberoszervezeteket" emlegetett, megelőzve ezzel a korát.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170615_czegledy_csaba_elozetes_ujabb_reszletek_csalas

 

A britek többségének gőze sincs a kis észak-ír pártról, ami hirtelen a londoni politika középpontjába került

·          

·         Mióta May bejelentette, hogy a Democratic Unionist Party támogatásával fog kormányozni, a legkeresettebb kifejezés a Google-ben az, hogy mi is az a Democratic Unionist Party. Pedig fontos: még az észak-ír béke is veszélybe kerülhet.

 

https://444.hu/2017/06/15/a-britek-tobbsegenek-goze-sincs-a-kis-eszak-ir-partrol-ami-hirtelen-a-londoni-politika-kozeppontjaba-kerult

Orbán emberei betörtek a legnagyobb földesurak közé, 1,2 milliárd forint agrártámogatást zsebeltek be tavaly

Földbirtokosként is a legnagyobbak közé kerültek Orbán Viktor felcsúti emberei, a Mészáros és a Flier család – derül ki a K-Monitor területalapú támogatásokról írt összegzéséből.

Összesen 642,8 milliárd forint agrártámogatást osztottak ki tavaly Magyarországon; ennek 83 százaléka jön uniós forrásból, szemben a tavalyi 78 százalékkal. A teljes támogatási összeg 75 százaléka, tehát 486 milliárd forint ment a nagybirtokosoknak, azaz a támogatási összeg alapján számolt felső tíz százaléknak.

https://444.hu/2017/06/15/orban-emberei-betortek-a-legnagyobb-foldesurak-koze-12-milliard-forint-agrartamogatast-zsebeltek-be-tavaly

Fegyvert akart szerezni a Teréz körúti robbantó

Elárulta indítékait lapunknak a rendőrökre támadó P. László

Magyar Hírlap

Rendőrpisztolyokat akart szerezni, ezért támadott szeptemberben két járőrre - közölte lapunkkal a Teréz körúti robbantó. P. László a nyomozóknak eddigi kihallgatásain nem beszélt indítékairól, azokról kizárólag a Magyar Hírlapnak számolt be.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90517/Fegyvert_akart_szerezni_a_Terez_koruti_robbanto

 

A KIDOBOTT PÉNZ

Gajdics Ottó Magyar Idők

Nem ment át. A jelenlévők kétharmadának kellett volna úgy döntenie a parlamentben, hogy megakadályozzák a törvény erejével a burkolt pártfinanszírozást, egyben átláthatóbbá teszik a kampánypénzek útját. A valószínű ellenérdekeltség, a kóros méreteket öltő Orbán-fóbia és a sértett gőgből fakadó bosszúvágy ismét egy akolba terelte a szedett-vetett parlamenti ellenzék valamennyi résztvevőjét a Jobbiktól a gyurcsányis­tákig. Ismét összenőtt, ami összetartozik. Pedig mire a szavazás időpontja eljött, alapos gyanúja vetődött fel a költségvetési csalás elnevezésű bűncselekménynek. Lett volna mitől elhatárolódnia a máskor oly kényes korrupcióvadászoknak, de ki tudja, miért, inkább a bűnsegéd szerepével volt kedvük kacérkodni.

Mintha észre sem vették volna, hogy amikorra a jobbikos kültéri képregénysorozat épp a csúcspontjához ért, fegyveres adónyomozók lepték el a párttal és vezetőjével tulajdonosi szinten szimpatizáló plakátcégek irodáit. 

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-kidobott-penz-1826662/

 

EGY MÁSIK AURÓRA

Pilhál György Magyar Idők

Kiverte a járásából Juhász Péter Együtt-elnököt, hogy a rendőrség a napokban drograzziát tartott – volt képe drograzziát tartani – az Aurórához címzett, VIII. kerületi elvarázsolt kastélyban. „A rendőrségi közlemény azzal magyarázza ezt a szégyenteljes akciót – írta közösségi oldalán a kendermagos ember –, hogy a tucatnyi kormánykritikus civil szervezetnek is otthont adó helyen drogozni szoktak.” Holott „több mint 100 ember átvizsgálása, motozása után 15-tel szemben kezdeményeztek eljárást. Vagyis a résztvevők alig 15 százalékáról feltételezik, hogy fogyasztó lehet.” Ez pedig Juhász értelmezésében szinte semmi, hiszen Magyarországon százezrek kokszolnak, 350 ezer hétvégi drogfogyasztónk van…

A füttyművészt legjobban az bosszantotta, hogy pont egy emlékezetesnek ígérkező estén macerálták őket. Akkor, amikor a kender ipari hasznosításáról szerveztek beszélgetést. 

 

http://magyaridok.hu/paca/egy-masik-aurora-1825414/

 

MAGYAR MINISZTERELNÖKÖK MÁRTÍROMSÁGA

Ircsik Vilmos Magyar Idők

Lássuk csak, mivel is vádolják a magyar kormányfőt a budapesti Országgyűlésben, az Európai Parlamentben, a baloldali és liberális újságokban, televíziókban, rádiók­ban, utcai tüntetéseken, földön, vízen, levegőben, magyarul és az Európai Unió valamennyi fontosabb nyelvén! Gyengébb idegzetűeknek részletekben javallt a bűnlajstrom, mert egyszerre fogyasztva megárthat. A „vád tanúi” egyébként ismert személyek, akikre azonban most nem kívánunk külön kitérni.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/magyar-miniszterelnokok-martiromsaga-1796605/

Fiatal magyar művész hackelte meg a Chekpoint Charlie-t

Miután Obama elnök még januárban megkegyelmezett neki, május 17-én szabadon engedték Chelsea Manninget, aki az amerikai hadsereg munkatársaként 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez. Ezek között voltak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók.Hét évet töltött börtönben, és közben férfiból nővé operáltatta magát.

Szabadulásának előestéjén titokzatos valakik Manning fotójával takarták le a híres turistalátványosság, a Checkpoint Charlie ikonikus fotóját, amelyen egy amerikai katona képe látható. A Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelőnél látható installáció amúgy Frank Thiel alkotása. Az akció elég nagy visszhangot keltett Németországban. Miután a dpa hírügynökség cikket írt róla, a hír megjelent a legolvasottabb német lapokban, sok egyéb mellett a Bild, a Süddeutsche Zeitung, a Focus, a Morgenpost és Welt oldalain, de a kép eljutott a vezető norvég napilapba, a Dagbladetbe, sőt egy brazil portálra is, ahol egyenesen azt írták, hogy azért jó Berlinben élni, mert ilyen dolgok történhetnek. A világ egyik legnagyobb fotóügynöksége, az EPA képét még az MTI is lehozta a Fotótárában, a dpa cikkében pedig megszólal az emlékhelyért felelős múzeumigazgató is, de se ő, se más nem tudta, ki az akció szerzője, vagy hogy miért történt, ami történt. A megoldás az, hogy a szerző Eörtzen Nagy Gergely, aki nemrég végzett a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán, és aki három segítőjével - Demeter Dáviddal, Kovács Kristóffal és Wahorn Matzaával - együttműködve húzta fel Manning fotóját az éj leple alatt. Az akció a Hackpoint Chelsea címet kapta - lásd Eörtzen honlapját.

 

http://magyarnarancs.hu/kepzomuveszet/fiatal-magyar-muvesz-hackelte-meg-a-chekpoint-charlie-t-104761

Kiderült, miért tiltották ki a Toroczkaival és a Betyársereggel flörtölő brit szélsőjobbosokat Magyarországról

Extremista- és paramilitáris-stoppot szeretnének a magyar hatóságok.

A TEK részéről Dr. Bodnár Zsolt főigazgató-helyettes tartott részletes tájékoztatót a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén arról, hogy mi is áll a két kitiltás mögött. Szél Bernadettel az ülés után beszéltünk, ám az LMP társelnöke jelezte, nincs felhatalmazva arra, hogy részletekbe menően beszéljen arról, mi hangzott el az ülésen.

Azt azonban elmondhatta Szél, hogy a tájékoztatás szerint a kiutasítás mögött az a szándék húzódott meg a hatóságok részéről, hogy megakadályozzák a nyugatról keletre áramló szélsőségeseket, illetve azok térnyerését Magyarországon.

Ez a mondat elsőre talán sovány információnak tűnik, ám pár dolog mégis kiderül belőle.

Például most ismerte el először egy nemzetbiztonságért felelős szerv hivatalosan, hogy igenis aggasztó, ha sok nyugati szélsőjobboldali települ Magyarországra. És most lett hivatalos az is, hogy mindezt a magyar kormány sem akarja, ezért pedig határozott lépésekre is képes.

http://magyarnarancs.hu/belpol/kiderult-miert-tiltottak-ki-a-toroczkaival-es-a-betyarsereggel-flortolo-brit-szelsojobbosokat-magyarorszagrol-104763

Mi van már itt? A Fidesz által támogatott szervezet ekézi Rogánékat?

(A Lex-csicskaként köztudatba vonult jogszabály szerint a pártok nem plakátozgathattak volna kedvükre a kampányidőszakon kívül, és a plakáthelyek kibérlésekor nem kaphattak volna kedvezményt a nyilvános listaárakhoz képest. Ami nagyon gyanúsan a Jobbik „Ők lopnak” című országos plakátkampányára érkezett jogalkotói válasznak tűnt már az első pillanattól kezdve.)

Jött tehát Kovács István, egyenesen az Alapjogokért Központ éléről a köztelevízió stúdiójába ma reggel, hogy elmagyarázza:

A pártok által kihelyezett plakátoknak nincsen politikai haszna, hiszen az emberek nem feltétlenül szeretnének politikával foglalkozni kampányidőszakon kívül. És még azt is: vannak olyan vélemények, amelyek szerint a plakát az elmúlt század terméke és napjainkra kicsi a mozgósító ereje. Na, meg azt: ezen politikai plakátok meggyőző ereje nem túl nagy.

http://valasz.hu/itthon/mi-van-mar-itt-a-fidesz-altal-tamogatott-szervezet-ekezi-roganekat-124271

 

KÖRZETI ELNÖKCSERÉK A FIDESZBEN

Borsodi Attila

Több helyen változott és változik a fideszes választókerületi elnökök személye, így már nem a büntetőeljárás alá vont Mengyi Roland áll Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os körzetének élén.

 

http://magyaridok.hu/belfold/korzeti-elnokcserek-fideszben-1826911/

A Fidesz és a „lumpenprolik”: szitokszóból célcsoport

„Hirtelen a Fidesz egyik legfőbb célcsoportjává vált az a társaság, amelyet korábban a választási regisztráció révén még távol akartak tartani a szavazófülkéktől.”

Hirtelen a Fidesz egyik legfőbb célcsoportjává vált az a társaság, amelyet korábban a választási regisztráció révén még távol akartak tartani a szavazófülkéktől. Habony Árpád és köre lett a bulvárfelelős. A kereskedelmi tévék és a társasági magazinok korlátok közé szorításánál hirtelen fontosabbá vált a megszerzésük. A folyamat roppant sikeres; a Fidesz holdudvaráé a TV2, a Ripost, a Lokál, az Origo – a 888.hu pedig hadat üzen a bulvárosított politikai üzenetektől, a celebesített közélettől és az újságírótlanított médiumoktól vért hányó konzervatív kritikusoknak.

Szitokszó tekintetében tehát a finnyás értelmiségi lett az új lumpenproli. Mivel nem sikerült a tömegeket felfelé nivellálni, gondolkodáshoz segíteni, inkább az egész jobboldalt lerántják a bulvárba. Bármi áron. Hatalmi szempontból ennél tökéletesebb megoldás persze nincs. Csak nem biztos, hogy egykor ezért akartunk rendszert váltani.   

http://valasz.hu/publi/a-fidesz-es-a-lumpenprolik-szitokszobol-celcsoport-124235

630 millióért ad tanácsot a Századvég az NFM-nek

A szerződés hivatalos neve “Nagymintás Társadalom Kutatás három nevesített témában 2017″.

Az EU-s közbeszerzési értesítő június 15-i számában jelent meg a Századvég-csoport újabb kormányzati megbízása.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyedüli ajánlattevőként nyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetmény nélküli tenderét. A május 18-án aláírt szerződés értéke nettó 629.921.259 forint.

A feladat egész pontosan: “Szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok elvégzése kiegészítő szolgáltatás keretében (Nagymintás Társadalom Kutatás három nevesített témában 2017.)”

A három nevesített téma:

– Egyéni és társadalmi jövőkép

– Vallásosság és annak megítélése

– Kultúra és fogyasztás

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/06/630-millioert-ad-tanacsot-a-szazadveg-az-nfm-nek/

 

Zöld utat kaptak Vargáék - Nagy pénzeső jön decemberben?

 

A Költségvetési Tanács (KT) – ahogy az várható volt – megadta formális felhatalmazását a 2017-es költségvetés módosításra és a 2018-as költségvetés elfogadáshoz. A KT azt javasolja, hogy a kormány még az idén fizessen ki néhány nagyobb kiadást, amit 2018-ra tervez – így tehermentesítve a jövő évi költségvetés egyenlegét.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/zold_utat_kaptak_vargaek_nagy_penzeso_jon_decemberben.641353.html

 

Bundát gyanítanak az andorrai vereség mögött

 

Szokatlanul sokan fogadtak arra, hogy az andorrai megveri a magyar labdarúgó válogatottat. Összesen 106,5 milliót nyertek azok, akik 22-szeres szorzó mellett tettek a hazai győzelemre, a Szerencsejáték Zrt. pedig nem lépett ez ellen - számolta ki a Fortunaweb.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/bundat_gyanitanak_az_andorrai_vereseg_mogott.641371.html

 

Pintér elismerte: lehallgatták a halálkamion embercsempészeit, késett a fordítás

 

A belügyminiszter elismerte, hogy a magyar hatóságok birtokában voltak azok a lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyek időbeni fordításával meg lehetett volna akadályozni két évvel ezelőtt 71 menekült halálát egy magyar rendszámú hűtőkamionban. Pintér Sándor azt mondta: a magyar rendőrség kiválóan végezte a munkáját, ugyanis emiatt kerültek kézre az elkövetők - számolt be az InfoRádió.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/pinter_elismerte_lehallgattak_a_halalkamion_embercsempeszeit_kesett_a_forditas.641399.html

Kisemmizettek - Törlik a dolgozni képteleneket

Hónapok óta jogtalanul törölnek a kormányhivatalok az álláskeresők nyilvántartásából betegeket, akik így elesnek még a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is.

A munka alapú társadalom orbáni álmából - 2018-ra feleslegessé válnak Magyarországon a segélyek - mára annyi maradt, hogy a kormányhivatalok verejtékezve próbálnak megszabadulni mindenkitől, akinek pénzt kellene adni, hogy legalább kenyeret tudjon venni. Hónapok óta keringenek a hírek, hogy a járási hivatalok sorozatosan törlik az álláskeresők listájából az egészségi vagy szociális állapotuk miatt dolgozni képtelen embereket. A parlament Házbizottsága a héten elutasította, hogy sürgősséggel tárgyalják az LMP-nek az álláskeresőként nyilvántartott, de valójában munkaképtelen emberek védelméről szóló javaslatát. Szakértők szerint nem kizárt, hogy csak időt akart nyerni a kabinet, hogy maga oldhassa fel az általa teremtett jogi ellentmondást, amivel potenciálisan 132 ezer ember legminimálisabb megélhetését sodorta veszélybe.

 

http://nepszava.hu/cikk/1132124-kisemmizettek---torlik-a-dolgozni-kepteleneket

Sebes György A látszat (is) csal

Mindig azt hisszük, hogy a rendszer olyan szintre ért, aminél már nincs lejjebb. Ám ők folyton jelzik, hogy igenis van. Minden ócska kampányra megtalálják a maguk emberét - hol egy Szilárdot, hol egy (KDNP-s) Hollikot - és a jobb sorsra érdemes (?) Kósa Lajos is állandóan kapható egy-egy húzós mondatra.

Orbán Viktorral szólva, ne a szavakat figyeljék - hanem azt, ami mögöttük van, az érdekeket és a célokat.

http://nepszava.hu/cikk/1132116-a-latszat-is-csal

„Orbán veszélyesebb a magyarokra, mint eddig bármikor” – Cas Mudde szerint nem szabad megtűrni egy illiberális rendszert

JÚNIUS 15. 06:30 - SZERZŐ: BARÁT JÓZSEF

Orbán Viktor romboló hatást gyakorol az egész Európai Unióra, ő a nemzetközi kapcsolatok egyik fontos veszélyforrása – ezt gondolja a szélsőjobboldal és a populizmus egyik legnagyobb hatású elemzője, a Hollandiában született, de az Egyesült Államokban élő Cas Mudde professzor. Sokat elárul, hogy a szélsőjobboldal 2015-ös megerősödéséről ­szóló amerikai előadókörútján tartott prezentációját két ember portréjával indította: Donald Trump és ­Orbán Viktor képével. Interjú

– Olyan fontos személynek tartja Orbán Viktort, hogy őt még az ameri­­kaiak­­nak is ismerniük kell?

– Orbán az Európai Unión belül épít illiberális demokráciát, itt lép fel a jogállamiság, a fékek és ellensúlyok rendszere, a kisebbségek jogai ellen. Nem lenne különösebben érdekes politikus, ha az integráción kívül mesterkedne. Ám egy olyan projekten belül hozott létre a nyugati értékrendnek ellentmondó rendszert, amelyet éppen azért alapítottak, hogy megakadályozza ilyen államok kiépítését.

http://168ora.hu/orban-illiberalizmus-eu-demokracia-magyarorszag-cas-mudde-interju/

Vásárhelyi Mária: Disznófejű Nagyúr

J

Én nem lennék egészen nyugodt Orbán Viktor helyében. És nem pusztán azért, mert a hála nem politikai kategória.

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek rendre kétségei támadnak afelől, hogy a világ legtehetségesebb gázszerelője által néhány év alatt felhalmozott százmilliárdos vagyon haszonélvezője valóban kizárólag Mészáros Lőrinc lesz-e. Mert akármilyen jó ember is a mi miniszterelnökünk, mégis nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy nem csupán az önzetlen baráti szeretet vezérelte akkor, amikor néhány év alatt állami megrendelésekkel kistafírozott multimilliárdost csinált felcsúti barátjából.

Bár semmi konkrét bizonyítékunk nincs erre, mégis érdemes eljátszadozni a gondolattal, hogy mi van, ha Orbán Viktor – feltéve, de meg nem engedve – arra számít, hogy a bálába hordott milliárdokból egyszer majd, ha miniszterelnökként kitelik az ideje, az ő családjának is csurran-cseppen.

http://168ora.hu/vasarhelyi-maria-disznofeju-nagyur/

Szorul a hurok, Spédert több mint egymilliárdos hűtlen kezeléssel is vádolják

 

Bennfentes kereskedelem, tőkebefektetési csalás és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya Spéder Zoltán egykor Fidesz-közeli oligarcha érdekeltségei ellen – derül ki abból a válaszból, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész adott Szakács László MSZP-s képviselőnek az ügyben.

A három szálon futó nyomozásban Spéderrel szemben felvetődött, hogy

·         bennfentes információ felhasználásával saját részvény megvásárlására kötött tőzsdei ügyleteket,

·         amivel tiltott piacbefolyásolásra tett kísérletet (mások tőkebefektetési szándékát befolyásolta),

·         és két esetben is a valódi érték feletti áron, több mint 500 millió forintért vásárolt üzletrészt, illetve részvénytulajdont.

 

http://168ora.hu/szorul-hurok-spedert-tobb-mint-egymilliardos-hutlen-kezelessel-vadoljak/

 

A MI ADÓFORINTJAINKBÓL FINANSZÍROZZA A FIDESZ AZ ELNYOMÁSUNKAT!

Kettős Mérce

A héten az Index arról írt, hogy a Ripost nevű, Habony Árpád tulajdonában álló bulvárújság hirdetési bevételeinek 97%-át teszik ki az állami cégek és a kormány hirdetései. Korábban a Pestisrácok főszerkesztője mondta el, hogy bevételeik több 70-80%-a érkezik állami hirdetésekből, az adófizetők pénzéből. Míg a kormánypárt a Népszabadság bezárásakor piaci viszonyokra hivatkozott (azóta kiderült, hogy tavaly a bezárás ellenére nyereséges volt a Népszabadság Zrt.), saját propaganda termékeinél még csak nem is ügyel arra, hogy megéljenek a piacról. A kérdés persze az, hogyan lehet ezen változtatni. Nyilván mi elsőre azt mondjuk, hogy támogatni kell az olyan független projekteket, mint amilyen a Kettős Mérce is, hogy ki kell állni a megtámadott médiumok mellett. De fontos az is, hogy minél több emberrel értessük meg a rendszer működését, hogy hívjuk fel annak a figyelmét, akik ezekről az oldalakról oszt meg tartalmakat, hogy milyen rendszert támogat ezzel.

Végső soron pedig politikai választ lehet adni 2018-ban, csak hát éppen ezt a politikai választ, a kormány leváltását nehezíti meg ennek a szisztémának a működése. De bármilyen ijesztő is ez a rendszer, nem legyőzhetetlen.

http://kettosmerce.blog.hu/2017/06/15/a_mi_adoforintjainkbol_finanszirozza_a_fidesz_az_elnyomasunkat

 

Origo

Nézze meg az új Illetékes Elvtárst!

Amikor a Momentum "elnöke" éppen nem szerkesztőségbe tör be, ostobaságokat beszél. A nyugdíjasok 80 éves korukig dolgozzanak, aztán takarítsanak.

 

http://www.origo.hu/itthon/20170615-fekete-gyor-momentum-nyolcadik-kerulet-nyugdijasok-kocsmak.html

A MAGYAR ÚSZÓSZÖVETSÉG KIRÚGTA A PEDOFÍLIÁVAL MEGVÁDOLT EDZŐT

 

A Magyar Úszószövetség csütörtökön közlemény útján tudatta, hogy szerződést bontott a kiskorú veszélyeztetésével vádolt úszóedzővel, Tóth Ramónnal, mert etikai vétséget követett el azzal, hogy jó erkölcsbe ütköző képeket készített magáról. A BRFK arról tájékoztatta a MÚSZ-t, hogy bűncselekmény hiányában elutasította a Tóth Ramón ellen tett feljelentést.

 

http://www.origo.hu/sport/egyeni/20170615-magyar-uszoszovetseg-toth-ramon-szerzodesbntas.html

Putyin kész menedéket adni az FBI volt vezetőjének

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Tizenötödször cseveg a néppel élő adásban Vlagyimir Putyin. Idén a szokásosnál később kerül a négyórás műsorra, ahol a nagypolitikától a polgárok ügyes-bajos dolgain át a magánéletéig mindenről kérdezik az orosz elnököt, 2 millió sms-ben, telefonon, az ország számos pontjáról csoportosan bejelentkezve vagy a stúdióban ülve. 

 

http://index.hu/kulfold/2017/06/15/putyin_egyenes_vonal_oroszorszag/

Európa és Trump

Ara-Kovács Attila

 

„Megfontoltabb és eredményesebb lehet az a taktika, amit akár a csehek és szlovákok vagy a lengyelek és románok választottak. E kormányok magatartását ugyanis nem a Trumphoz, hanem az Amerikához fűződő viszony határozta meg korábban is, akárcsak most.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2017/06/15/Europa-es-Trump

 

Élet és Irodalom

Váncsa István

Virsli, párizsi

 

Ha húst kell tenni a felvágottba, akkor az árak az egekbe szöknek, a közönségnek erre pénze nincs. Mellesleg ebben akad némi igazság, ha ugyanis hús az alapanyag, akkor a végtermék bajosan lehet olcsóbb, mint a hús. Az első világháború előtti utolsó békeévben a pesti polgár, ha jót akart, közvetlenül Prágából rendelte a prágai sonkát, kilónként két koronáért, és a párizsit is, kilónként kettő húszért. A háború után, 1920 áprilisában a marha apróhús kilója hetvenhat korona volt, a borjúhús eleje nyolcvan korona, a kolbász hetvennyolc, a szalámi nyolcvankettő, a virsli pedig nyolcvannégy. Négy évvel később a borjú eleje tizenegyezer korona, a sertéscomb tizenötezer, a virsli, párizsi, szafaládé tizennyolcezer. Mint látjuk, a pénz értéke közben némiképp változott, de a virsli, párizsi, szafaládé mindig a skála tetején foglalt helyet, nem pedig legalul.

Hogy most mért fordítva van, azt az érdeklődő olvasó valószínűleg tudja, de ha nem tudná, a húsipar egyik fontos szereplője a Magyar Időknek elmagyarázta. 

http://www.es.hu/cikk/2017-06-09/vancsa-istvan/virsli-parizsi.html