2017, június 16 - 13:30 Sajtószemle

„Nem engedhető meg, hogy az államfő cselekedeteit a saját korlátolt alattvalói elméjük mértékével vizsgálják” (Rochow porosz rendőrminiszter)
https://mno.hu/marabu/civilek-es-alattvalok-2403472
 

Felállítja az ülnököket az új törvény
Az ülnök nem hivatásos bíró; az elsőfokú bírói tanácsban általában egy hivatásos és két laikus bíró vesz részt.
http://nepszava.hu/cikk/1132224-felallitja-az-ulnokoket-az-uj-torveny
 

Az Ákr. mint általános szabályrendszer
A Ket. úgy értelmezte az általánosságot, hogy mindenre szabályt alkotott, és attól lesz általános, hogy minden részletet lefed benne. De hiába állítanak ki kétmillió személyi igazolványt, amely az összes hatósági ügyhöz képest nagyon nagy szám, ettől még a személyigazolvány kiállításának szabályai nem lesznek általánosak.
http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/az-akr-mint-altalanos-szabalyrendszer
 

Megoldják a problémákat a bérnővérek?
A Heti Válasz mások mellett Hegedűs Zsuzsával, a miniszterelnök szociológus főtanácsadójával készített interjút, a Figyelőben pedig arról is olvashatnak, hogy hogyan próbálják kezelni az egészségügyi intézmények az ápolónők hiányát.
http://inforadio.hu/belfold/2017/06/15/megoldjak_a_problemakat_a_bernoverek/
 

Mit okoz a plakáttörvény bukása?
Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint meglepő, hogy elbukott parlamenti végszavazásán a kétharmados támogatást igénylő, úgynevezett plakáttörvény, amely kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak. http://inforadio.hu/belfold/2017/06/14/mit_okoz_a_plakattorveny_bukasa/
 

Kellemetlen meglepetés érheti a tanárokat szeptemberben: nem mindenkinek emelkedik a bére
Hiába ígért 3,5 százalékos béremelést a tanároknak pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől.
http://eduline.hu/kozoktatas/2017/6/15/differencialt_pedagogus_berelemeles_SI5H5R
 

Hiába reméltek több diákot a szakképzésben
Mélyponton vannak a szakgimnáziumok úgynevezett betöltöttségi adatai. Ezzel szemben még soha annyi férőhelyet nem sikerült feltölteni az elit intézményként számon tartott 6 és 8 évfolyamos gimnáziumoknak az elmúlt hét évben, mint idén az általános felvételi eljárás után. Mindez az Oktatási Hivatal lapunk által összesített legfrissebb adataiból derül ki. Az eredmény nem meglepő, hiszen mint korábban beszámoltunk róla, 2017-ben rekordmennyiségű diák írt felvételit az intézményekbe.
https://mno.hu/belfold/hiaba-remeltek-tobb-diakot-a-szakkepzesben-2403448
 

„Fogalmuk sincs, mi megy a világban” – Vekerdy Tamás keményen nekimegy Orbánék oktatáspolitikájának
„Működő közoktatás nélkül nincs jövő” – mondta Vekerdy Tamás tegnap az ATV-ben. A gyerekpszichológus az Egyenes beszédben a jelentős felháborodást kiváltó Taigetosz-törvényről beszélt, és azt mondta, a legnagyobb tehetségek, Picasso, Stephen Hawking sem tudott egyből megtanulni olvasni: „Mi azt mondanánk, értelmi fogyatékos volt. Nem: csak zseni volt.”
http://magyarnarancs.hu/belpol/fogalmuk-sincs-mi-megy-a-vilagban-vekerdy-tamas-kemenyen-nekimegy-orbanek-oktataspolitikajanak-104768
 

Most eldöntheti, melyik kórház kapjon kézfertőtlenítőt
Kétszázezer forint értékben ajánlott fel százliternyi alkoholos kézfertőtlenítőt valamelyik fővárosi kórháznak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz).
https://mno.hu/belfold/most-eldontheti-melyik-korhaz-kapjon-kezfertotlenitot-2403462
 

Nem látja a gyerek a monitort, de miből vegyek szemüveget?
Több tízezer forintba kerül, és akár a továbbtanulás is múlhat rajta, mégis alig kapnak támogatást azok, akiknek szemüvegre van szükségük. A szegény gyerekekről sokszor ki sem derül, hogy nem látnak jól, legfeljebb beültetik őket az első padba, ahol aztán egész nap fáj a fejük. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Látszerész Szövetség ezért járni kezdte a falvakat, hogy megvizsgálják a rászoruló gyerekeket, és ingyen szemüveget adjanak azoknak, akiknek szükségük van rá.
https://abcug.hu/nem-latja-a-gyerek-a-monitort-de-mibol-vegyek-szemuveget/
 

Emmi: nem Hosszú a lényeg a csillebérci történetben
Sportőrület a köbön: nem Hosszú Katinka úszókomplexuma épül Csillebércen, hanem egy a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok közül, amelyet három követ biztosan, de akár még további négy is elképzelhető. Az akadémia állami tulajdonban marad, most dolgozzák ki az üzemeltetés és fenntartás részleteit. Ez következik tehát a stadionépítések befejezése után.
http://hvg.hu/itthon/20170615_Emmi_nem_Hosszu_a_lenyeg_a_csilleberci_tortenetben

 

Egy mozdulattal baltázták el Budapest legnagyobb lehetőségét
Képzelje maga elé a frissen felújított pesti rakpartot. Ahol eddig parkoló autók álltak, vagy bokros dzsungel terpeszkedett, ott most kellemes park  húzódik a Dunával párhuzamosan.Jól képzelje el ezt az idillt, mert Budapest vezetése mindebből semmit sem tudott megvalósítani. Ha kimegy az
Árpád híd és a Margit híd közti, frissen felújított szakaszhoz, akkor lekövezett, árnyéktalan sivataggal szembesül.
http://index.hu/belfold/2017/06/14/budapest_uszo_vilagbajnoksag_setany_duna-part_tarlos_istvan_fomterv/#
 

Erre nagyon figyeljen, ha levelet adna fel a postán!

Újabb szabályozást hozott a Magyar Posta, ami a levelek feladását illeti: ma már nem lehet akkora levelet küldeni, ami nem fér be a postaláda nyílásán. Így bizonyos interneten rendelt nagyobb termékeket már kizárólag csomagként lehet feladni. A Pénzcentrum megkereste a Postát, hogyan alakították a rendszert, és melyek a legfontosabb tudnivalók.
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/erre_nagyon_figyeljen_ha_levelet_adna_fel_a_postan.641451.html