2017, február 6 - 07:53 Sajtószemle

https://www.youtube.com/watch?v=cH2PH0auTUU

 

Meghalt Katona Kálmán volt miniszter

 

http://24.hu/kozelet/2017/02/05/meghalt-katona-kalman-volt-miniszter/

Ilyen az, amikor kétszázezer ember világít a levegőbe a korrupció ellen

 Megirigyelhették a román tüntetők a 2014 őszi magyar netadós tüntetés esztétikáját, ugyanis a szervezők felhívására a kétszázezresre becsülhető tömeg a levegőbe világított. Elég szép látvány:

http://444.hu/2017/02/05/ilyen-az-amikor-szazezer-ember-vilagit-a-levegobe-a-korrupcio-ellen

„Hívjuk ide a románokat!”

Hívjuk ide a románokat!” 

A szomszédban a héten zajlott hatalmas és sikeres tömegdemonstrációkra utaló keserű bekiabálás precízen leírja a vasárnap délutáni Tanítanék Mozgalom tüntetés hangulatát.

 

http://444.hu/2017/02/05/hivjuk-ide-a-romanokat

 

Százak álltak ki a civilek mellett a Kossuth téren

 

Nem hagyja magát a Tanítanék Mozgalom, lemondatnák a minisztert és kiállnak a civilek mellett.

Most mirajtunk a sor! – Tüntetés a civilek napján!

Ez lett a demonstráció címe, amit azzal indokoltak, hogy már csak a civilek jelentik az egyetlen féket-ellensúlyt a kormányzattal szemben, ezért támadják ezeket a szervezeteket, köztük a Tanítanékot is.

http://24.hu/kozelet/2017/02/05/szazak-alltak-ki-a-civilek-mellett-a-kossuth-teren/

 

EMMI: VISSZAUTASÍTOTTA A PÁRBESZÉDET A KORMÁNNYAL A TANÍTANÉK

 

A kormánypártok szerint a Tanítanék mozgalom vasárnapi budapesti tüntetése a legkevésbé sem az oktatás vagy a pedagógusok ügyét szolgálja, Soros György üzletember által pénzelt szervezetek vonulnak utcára. A mozgalom a Parlament előtt demonstrált a közoktatás megújításáért és a civil szervezetekért

 

http://magyaridok.hu/belfold/emmi-visszautasitotta-parbeszedet-kormannyal-tanitanek-1386562/

 

Visszavonja a román kormány az intézményesült lopást lehetővé tevő rendeletet

Vasárnap visszavonja a román kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé tette volna, hogy a 14 millió forint értéket el nem érő hivatali visszaélések, valamint a hűtlen kezelés esetén ne induljon büntetőeljárás. A rendelet miatt napok óta zajlanak tömegtüntetések országszerte, a tüntetők szerint az intézkedés célja egyértelműen az, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.

Sorin Grindeanu miniszterelnök azt mondta:

a rendelet visszavonásával az ország megosztottságát akarja elkerülni.

 

http://24.hu/kulfold/2017/02/04/visszavonja-a-roman-kormany-az-intezmenyesult-lopast-lehetove-tevo-rendeletet/

A tüntetők most már a miniszterelnök fejét követelik Romániában

 

Hiába hátrált meg a román kormány, és helyezte hatályon kívül a korrupciót könnyítő rendeletet, folytatódtak a tiltakozó megmozdulások vasárnap is.

 

http://index.hu/kulfold/2017/02/05/a_tuntetok_most_mar_a_miniszterelnok_fejet_kovetelik_romaniaban/

Ki az a királycsináló, akire Gyurcsány kiakadt?

 

Egy ellene irányuló rejtélyes baloldali cselszövésről tett említést Gyurcsány Ferenc az évértékelő beszédében. A DK vezetője szerint Botka László a háta mögött egyeztet a többi pártvezetővel, és egy királycsináló segíti. Az Index információja szerint Gyurcsány Lengyel László politológusra célzott, és egy Pénzügykutatónál tartott beszélgetésre, amire valóban nem hívták őt.

 

http://index.hu/belfold/2017/02/05/gyurcsany_baloldal_kiralycsinalo_belharc_beszolas/

Gyurcsány adott jobbra is, balra is - Fotók

A Demokratikus Koalíció elnöke 13. évértékelő beszédét tartotta. Így üzent Orbán Viktornak: Nem vezetőnek tartunk, hanem bűnözőnek, beteg embernek! A baloldali pártokat pedig titkos tárgyalásokkal vádolta.

Magyarország vezetője voltam, vagyok és maradok - jelentette ki, ezt azzal indokolva, hogy tisztességesebb, jobb, őszintébb ellenfelei többségénél, jobban látja hazája érdekeit és jobban képviseli, mint ők.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119757-gyurcsany-adott-jobbra-is-balra-is---fotok

Bukarestben néhány száz nyugdíjas tüntető kiállt a korrupciót legalizáló kormány mellett

 

A szociálliberális román kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze vasárnap kora délután a román elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kormány bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen tüntessen.

 

http://444.hu/2017/02/05/bukarestben-nehany-szaz-nyugdijas-tunteto-kiallt-a-korrupciot-legalizalo-kormany-mellett

Hatalmasat javult Magyarország megítélése az amerikai republikánusok körében

 A 25. legerősebb szövetégesnek tartanak minket. Csak meg ne tudják, mennyire teljesítjük a NATO-vállalásokat!

 

http://444.hu/2017/02/05/hatalmasat-javult-magyarorszag-megitelese-az-amerikai-republikanusok-koreben

 

Százezer felett az olimpiaellenes aláírásgyűjtés

 

110 ezer körül jár a Nolimpia nevű aláírásgyűjtés, aminek lényege, hogy helyi népszavazást írjanak ki a 2024-re tervezett budapest olimpia megrendezéséről. Az Indexnek Papp Gergő, a szervező Momentum Mozgalom sajtóreferense erősítette meg az adatokat.

A cél, hogy február 17-ére meglegyen a 138 ezer érvényes aláírás.

 

http://24.hu/kozelet/2017/02/05/szazezer-felett-az-olimpiaellenes-alairasgyujtes/

Hogyan marad ugyanannyi a netszámla az áfacsökkentés után?

 

Az egyik hazai internetszolgáltató ugyanannyival emelte az internet-szolgáltatás díját, mint amennyivel csökkent volna a havi számla összege az internet áfájának 27 százalékról 18-ra csökkentése után. A szolgáltató azzal védekezik, hogy stabilabb internetet nyújt és a sávszélességet is növelte.

 

http://hvg.hu/tudomany/20170205_Hogyan_marad_ugyanannyi_a_netszamla_az_afacsokkentes_utan

Bicskanyitogató mondatok

Horváth Csaba László, Magyar Nemzet

Hiába pereskedik évek óta több ezer nehéz helyzetbe került devizahiteles, úgy tűnik, a legnagyobb részük bizonyosan nem nyerhet a bankja ellen. Érveiket lesöprik, szerződésük érvényes marad, vagyonokat kell(ene) kifizetniük, esetleg a kilakoltatás vár rájuk. Ez a következtetés vonható le a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék tavalyi konferenciáján elhangzottakból. A bírók egymás közt kendőzetlen őszinteséggel beszéltek a devizahiteles-perek kimeneteléről. – Az adósok próbálkozásait ki tudjuk „lőni”. Csak a „kegyelemdöfést” adjuk meg. „Meggyógyítjuk” a hitelszerződéseket, akkor is, ha ez az adósok érdekeivel nem találkozik. Ezek – a pártatlan eljárásokat alapjaiban megkérdőjelező – kijelentések hangzottak el a konferencián, amelynek leiratát azután villámsebesen törölték a bíróság honlapjáról.

 

http://mno.hu/vezercikk/bicskanyitogato-mondatok-1384537

Lázár János találkozása Erzsike nénivel

Több mint háromszáz napig tüntetett szendvicsemberként a fia halála miatt elkeseredett asszony

Duttyán Andrásné története lehetne igazi népmese is. A pirkadatkor kelő Erzsike néni, a vidéki asszony addig járt a hatalmasok nyakára, amíg el nem érte, hogy a nagyurak foglalkozzanak vele. Lehetne a mai közéleti viszonyainkat alulnézetből bemutató szociodráma is a devizacsapdába került kisember reménytelennek tetsző harcáról. A történet fordulatokban és politikai tanulságokban gazdag, de hepiendjük csak a népmeséknek van.

 lakásfelújításra felvett hatmillió forintos hitel után maximum 13,2 millió forintot voltak hajlandók kifizetni a banknak, mert úgy látták, hogy ami e fölött lenne, az már szabályos uzsorakamatnak számít. A szóban forgó ingatlanban egyébként most Erzsike néni unokája és dédunokái laknak, elmondása szerint ennyit tudnak kifizetni úgy, hogy a gyerekek éjjel-nappal dolgoznak, ő pedig félretesz a nyugdíjából.

Úgyhogy amikor Erzsike néni fia meghalt, az asszony egy 1988-as, Állami Biztosítót reklámozó plakátból elkészítette első tábláját. Később kapott kartont egy könyvesboltból, majd valaki megajándékozta vízhatlan ponyvával, azokra is felkerültek a kormányt szószegéssel vádló szavak. A táblák gyorsan elkészültek, senki segítségét nem kérte hozzá az idős asszony. Külön figyelt rá, hogy alkoholos filcet használjon, hiszen a transzparenseknek esőállóknak kellett lenniük.

 Történt ugyanis, hogy Lázár János egy napon végigolvasta a szendvicsember üzeneteit. Elöl is, hátul is. És még ezek után is csókolommal köszönt a kiskunlacházi asszonynak. Hogy ez Erzsike néninek milyen sokat jelentett, azt jelzi, hogy felemelt mutatóujjal idézi fel a találkozást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nem állt meg itt: hamarosan leküldte államtitkárát, Csepreghy Nándort, akinek el is mondhatta, miért tüntet. Ám erről többet vendéglátónk nem beszélhet, csupán annyit, hogy Lázár és Csepreghy mellett van egy titokzatos harmadik személy is, akinek köszönheti, hogy rendeződött az ügye, és csak 13,2 millió forintig kell fizetnie családjának a több éve felvett hitel után. Erzsike néni meséje ezzel véget is ért. A többi devizahiteles szociodrámája viszont folytatódik.

 

http://mno.hu/hetvegimagazin/lazar-janos-talalkozasa-erzsike-nenivel-1384447

OLAF-jelentés - Demszkyt nem terheli felelősség?

Noha a húsz éven át főpolgármesterként tevékenykedő Demszky Gábor neve egyértelműen kapcsolódik a városfejlesztési beruházásokhoz, a volt városvezetőt sem jogi, sem politikai, sem pedig erkölcsi felelősség nem terheli a 4-es metró körüli korrupciós ügyekben – ezt a volt főpolgármester jogi képviseletét ellátó Magyar György mondta az ATV A nap híre című műsorában. Magyar György szerint ha történtek is visszaélések, akkor ezek olyan pénzügyi, számviteli jellegű visszaélések lehettek, amikben Demszky Gábornak személyesen semmiféle felelőssége nincs.

Az ügyvéd szerint Demszky mindössze három szerződést írt alá, ezek közül az egyik az állammal kötött szerződés volt, ebben a felek megegyeztek, hogy a beruházás költségeit 79 százalékban az állam, 21 százalékban a főváros állja. A másik egy a beruházáshoz szükséges hitelfelvételhez kapcsolódik, a harmadik Demszky által aláírt megállapodással pedig a főváros felhatalmazást adott a BKV-nak a teljes projekt önálló kivitelezésére – magyarázta az ügyvéd.

http://nepszava.hu/cikk/1119768-olaf-jelentes---demszkyt-nem-terheli-felelosseg

Félmilliárdos szovjet megszállás

Csaknem félmilliárd forintból épül obeliszk a Szabadság téren a „szovjet megszállás áldozatainak” emlékére. A történészek megosztottak. Szakály Sándor például támogatja a szoborállítást, Karsai Lászlónak viszont elege van az utóbbi évtizedek történelmi köztérszennyezéséből.

Ha eddig azt mondtuk, hogy politikai-történelmi értelemben követhetetlenül zavaros a Szabadság tér, akkor mit szóljunk most? A tervek szerint novemberben adják át a szovjet megszállási emlékművet, jelenleg az engedélyek beszerzése folyik.

http://nepszava.hu/cikk/1119812-felmilliardos-szovjet-megszallas

Nem állta a kritikát a MÚOSZ vezetője

Kivonult a filmkritikusok díjának átadó ünnepségéről Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) ügyvezető elnöke. Nem tetszett neki, hogy nyílt színen szembesítette korábbi nyilatkozatával Csákvári Géza, a felszámolt Népszabadság kulturális rovatának munkatársa.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119798-nem-allta-a-kritikat-a-muosz-vezetoje

Lovas István És az őrültség faktora?

Odáig jutottunk, hogy a háborúra uszítókat kötelező racionális politikusoknak a békére törekvőket végveszély hordozóknak bélyegezni?

Magyar Hírlap

Hihetetlen, de tény: immár csaknem hét év után nem a „populista”, „autoriter”, fél- és egész diktátor magyar miniszterelnök jelenti az Európai Unióra nézve a legnagyobb közvetlen veszélyt, hanem – az Iszlám Állam mellett és ebben a sorrendben – Donald Trump, Oroszország és Kína. 

Ezt az irdatlan és életveszélyes, konfliktusfokozó őrültséget nem más adta írásban, mint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Lengyelország korábbi „liberális-konzervatív” elnöke, amely jelzőnek a kínai édes-savanyú levesnél jóval kevesebb értelme van. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78969/Es_az_orultseg_faktora

Lassú elsötétítés – Kik nyírták ki a vidéki napilapokat?

Összesen 12 megyei napilap került októberben Mészáros Lőrinc közelébe. Szerkesztők és újságírók mondják el, milyen volt belülről a kormánypárti térfoglalás, és milyen okok vezettek addig, hogy a megyei sajtó mára nem a helyi hatalom kontrollja, hanem a barátja lett.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/lassu-elsotetites-102155

 

Schmidt Mária  A nyitott társadalom és a liberális forradalom

 

Ezt a címet a CEU (Central European University) rektorától kölcsönöztem. Mint ahogy az írás egy része is az ő előadásának ismertetésére vállalkozik, azzal a céllal, hogy a magyar nyilvánosság képet kapjon arról, milyen társadalom-átnevelő, átalakító szándék mentén tevékenykedik a Soros György által alapított és pénzelt Közép-Európai Egyetem, illetve a mögötte álló Open Society alapítvány, amelynek leágazásai behálózzák az egész világot és mindenhol beleszólást követelnek maguknak a politikai és gazdasági élet irányításába.

Soros György alapítványai számos helyen civil szervezetként azonosítják be magukat. Ez azonban félrevezető. Helyesebb rájuk a NGO kifejezést alkalmazni, ami annyit tesz: nem kormányzati szereplők, vagyis nem a működési területük kormányai pénzelik őket. Soros alapítványai ugyanakkor az elmúlt nyolc évben az USA külügyminisztériumának előretolt helyőrségeiként, fél-, ha nem teljesen hivatalos minőségben tevékenykedtek nálunk és máshol is. Valójában Soros György alapítványai olyan lobbiszervezetek, amelyek Soros György érdekei, elképzelései és szándékai mentén költik el azt a teméntelen pénzt, amit milliók ellen spekulálva, őket tönkretéve és kifosztva gyűjtögetett össze. A nyitottság apostolaként fellépő Sorostól és alkalmazottaitól elvárható lenne, hogy valódi céljait ne rejtse megtévesztő altruista jelszavak mögé, és ne állítsa be magát és az általa eltartottakat érdektelen civileknek, akik az átláthatóság, a korrupcióellenesség és az elnyomás megszűntetésének élharcosai. Tudnunk kell, hogy Soros a zsoldjában állókat a magyar fizetések sokszorosával tömi ki, a függetlenség bajnokaiként lépteti fel, miközben egyértelműen az alább részletezett politikai célok szolgálatába állítja őket. Azzal, hogy Soros és fizetett funkcionáriusai politikai és gazdasági célokat tűznek ki maguk elé, a világon semmi baj nincs. Ha csak az nem, hogy választásokon nem indulnak, és ezért semmilyen demokratikus legitimitással nem rendelkeznek, beszédhelyzetüket pedig az esetek döntő többségében rejtve hagyják.

Az új Lomonoszov egyetem

http://latoszogblog.hu/blog/a_nyitott_tarsadalom_es_a_liberalis_forradalom

Felforgatja a légteret a kínai lopakodó

 

Vadászgéprajongók kedvenc témája évek óta a kínai Chengdu J20 és az orosz Szuhoj PAK FA lopakodó vadász, amelyek azt ígérik, hogy felzárkóznak technikailag a legmodernebb amerikai harci gépek mellé. A téma év elején azzal robbant be a mainstream sajtóba, hogy úgy néz ki, a J20 elkészült, és az első darabok hadrendbe is álltak. Ezzel pedig nagyjából a Mig-29 óta először lehet feltenni a kérdést: biztos az amerikaiaké a legjobb haditechnika a légtérben?

 

http://index.hu/tech/2017/02/05/felforgatja_a_legteret_a_kinai_lopakodo/

Valakik iszonyúan jól járnak a vizes vb-vel

 Júliusban két nagyszabású sporteseményt is rendeznek Budapesten (illetve az agglomerációban lévő Mogyoródon): a hónap második felében a két hétig tartó vizes világbajnokságot, valamint a hónap utolsó hétvégéjén Forma-1-es futamot. Azt már régóta lehet sejteni, hogy ebben az időszakban (különösen akkor, amikor a két program között időbeni átfedés is van) hatalmas tolongás lesz a budapesti szálláshelyeken.

Most viszont már látszik is, hogy a szállásadók hogyan készülnek a rendezvényekre (amikre az uszodák még csak nyögvenyelősen, a Hajós uszoda átépítését például még csak a napokban kezdték el, holott már tavaly őszre tervezték): áremelésekkel. Méghozzá nem is akármilyen mértékűekkel.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/02/05/vizes_vb_forma1_budapesti_szallasok_2017_julius_airbnb/

Újabb Trump-kudarc: maradt felfüggesztve a beutazási tilalom

 A a San Francisco-i fellebbviteli bíróság elutasította a Trump-kormányzat indítványát a beutazási tilalom azonnali újra hatályba helyezésére, írja vasárnap a BBC.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szombaton fellebbezett Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy seattle-i szövetségi bíró rendelt el az előző nap, írja az MTI.

Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk

- jelentette ki Trump újságíróknak szombaton.

 

http://index.hu/kulfold/2017/02/05/trumpek_fellebbezett_a_beutazasi_tilalom_felfuggesztese_ellen/

Kitört a héten a sör- és pálinkaháború

Ez történt a gazdaságban az év 5. hetében

Vlagyimir Putyin itt járt nálunk a múlt héten, hallgatta, hogy szépeket mondunk az országáról, aztán felvetette, hogy a paksi bővítés teljes költségét meghiteleznék. Az is kiderült, hogy Tállai András halmozza az állásokat, de az adóhatóság szerint nincs baj azzal, hogy adótanácsadók fizetési listáján is szerepel. Az EU korrupcióellenes hivatala szerint viszont van baj, de nem ezzel, hanem a 4-es metró körüli zavaros ügyekkel. Mindeközben ráadásul pálinka- és sörfronton is harcban állnak a csapataink. Ez volt a héten a gazdaságban.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/02/05/hig/

A kormány nem fárad azzal, hogy érveljen az olimpia mellett

 

Mit tehet az, aki a népszavazást támogató aláírásgyűjtés miatt most ébred fel, és szeretne képbe kerülni, hogy milyen előnyei és kockázatai vannak, ha Budapest olimpiát rendezne?

Nem a kormany.hu-t ajánljuk legelső körben. Papíron ugye nem a kormány pályázik, hanem a Magyar Olimpiai Bizottság és a Fővárosi Önkormányzat, de ahhoz tényleg nagyon vastag falú dobozban kellett volna leélni az elmúlt pár évet, hogy Orbán Viktor sport- és olimpiarajongása meglepjen bárkit. A parlament kormánypárti többsége megszavazta az olimpiai pályázat támogatását, Orbán korábban – már a legelső ciklusa alatt is – többször nyilvánvalóvá tette, hogy mennyire szeretné, ha Budapesten olimpia lenne, és erre már most rengeteg pénz elfolyik.  

Ehhez képest a kormany.hu legfrissebb olimpiás bejegyzései nem adnak muníciót azoknak, akik érveket keresnek a budapesti olimpia mellett. 

http://444.hu/2017/02/05/a-kormany-nem-farad-azzal-hogy-erveljen-az-olimpia-mellett

Marine Le Pen forradalmat ígért Franciaországnak

A francia Nemzeti Front vezetője azzal az ígérettel indította a kampányát, ha megválasztják forradalom lesz, és megvédi a szavazóit a globalizációtól. Marine Le Pen beszélt arról is, hogy Franciaország ellenőrizni fogja a saját határait, a saját pénzét, és nem fogja hagyni, hogy a bevándorlók megváltoztassák az identitását.

 

http://444.hu/2017/02/05/marine-le-pen-forradalmat-igert-franciaorszagnak

Trump szerint az sem gond, ha Putyin egy gyilkos, mert az Egyesült Államok sem ártatlan

 A Fox News riportere szombaton kérdezte meg Donald Trumptól, mit gondol az orosz elnökről. Az amerikai elnök azt mondta, tiszteli Vlagyimir Putyint. Hozzátette, hogy egyébként sok más embert is tisztel, de ez még nem jelenti azt, hogy jól kijönnek majd egymással.

 

http://444.hu/2017/02/05/trump-szerint-az-sem-gond-ha-putyin-egy-gyilkos-mert-az-egyesult-allamok-sem-artatlan

 

A kormányközeli sajtó szenzációként tálalja az Index elleni végrehajtást

Habony lapja “óriási adósságról” ír, holott mindössze 30 ezer forintról van szó.

Péntek este írta meg Habony egyik lapja, a 888.hu, hogy “Óriási adóssága van az Indexnek, végrehajtást rendelt el a bíróság”. A kattintékony című irományban szerepel, hogy a végrehajtást a Fővárosi Önkormányzat kérte egy tartozás miatt, szerepel benne Spéder és Simicska neve is, az óriásinak nevezett adósság pontos összege azonban nem.

Forrásként viszont az emlékezetes körülmények között fideszesített Origo szerepel, gondoltuk talán ott több részlet van.

Valóban, ott már arról is írnak, hogy nemrégiben többen felmondtak a Simicska-féle HírTv-nél, illetve arról, hogy nem tudni, Simicska részeg volt-e, amikor árokba borult a Jaguárjával. Az Index adósságáról azonban semmi. Viszont hivatkozási alap a Ripost, na talán majd ott….. Nem, ott sem.

Szerencsére azonban a cégbírósági iratokban benne van az összeg,

https://vastagbor.atlatszo.hu/2017/02/04/a-kormanykozeli-sajto-szenzaciokent-talalja-az-index-elleni-vegrehajtast/

Kovács László Orbán Viktor Európa képe

Az immár második ciklusát töltő Orbán-kormány az elmúlt két évben számtalan alkalommal került szembe az Európai Unió értékrendjével, normáival, szabályaival. Különösen éles viták folytak a médiatörvényről, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásáról, a civil szervezetek szerepéről és általában a demokrácia lényegét jelentő, annak érvényesülését garantáló fékek és ellensúlyok lebontásáról. Többször is keményen bírálták Orbán Viktor kormányzását az Amerikai Egyesült Államok demokrata és republikánus vezető politikusai egyaránt. Keményen hangzó, de nem alaptalan állítás: Magyarország immár közel hét éve hivatalba lévő kormánya szembekerült a civilizáció értékrendjének számos elemével.

Orbán Viktor viszonya Európához már politikai pályája első szakaszában sem volt egyértelmű. Nem ellenezte Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz, de nem is volt a tagság elkötelezett híve. Az Antall kormány hivatali idejének utolsó évében, amikor valamennyi parlamenti párt támogatta a csatlakozási kérelem benyújtását, a Fidesz sem fordult ezzel szembe. Ám amikor a Horn kormány megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, Orbán Viktor elkezdte fékezni a folyamatot. Jelszava az volt, hogy „Európán kívül is van élet”.

http://nepszava.hu/cikk/1119654-orban-viktor-europa-kepe

Ötszáz feltételezett terrorista rendőrkézen

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet mintegy ötszáz feltételezett terroristáját vették őrizetbe vasárnap reggel Törökország-szerte végrehajtott rajtaütésekben a török hatóságok - jelentette a Dogan és az Anadolu török hírügynökség.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119782-otszaz-feltetelezett-terrorista-rendorkezen

Az Együtt valós alternatívát akar kínálni

Az Együtt valós, választható, pozitív alternatívát akar kínálni a 2018-as parlamenti választásokon - mondta Juhász Péter, a párt frissen megválasztott elnöke vasárnap, Budapesten.

Juhász Péter sajtótájékoztatón kifejtette: remélhetőleg olyan közösséget építenek fel, amely nemcsak átlépi a parlamenti küszöböt, hanem azt jóval túlteljesítve, meghatározó politikai tényezővé válik a következő években.

http://nepszava.hu/cikk/1119780-az-egyutt-valos-alternativat-akar-kinalni

Meghalt egy terézvárosi kilakoltatott

A budapesti Szent István kórházban szombat reggel meghalt Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott – jelentette a Magyar Szociális Fórum.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezője közölte, hogy a szervezet két éve viselte gondját a 71 éves korában meghalt, félig béna embernek, akit kilakoltatói júliusban bilincsbe verten hurcoltak el Izabella utcai önkormányzati lakásából a pomázi kórház pszichiátriájára, mert maradék erejéből ellenállt kilakoltatóinak.

Hüvelyes Lajost augusztustól elfekvőből-elfekvőbe szállították, és a Magyar Szociális Fórumon kívül senki sem törődött vele. Gondnok-gyámja még a nyugdíját sem folyósította neki.

http://nepszava.hu/cikk/1119750-meghalt-egy-terezvarosi-kilakoltatott

Avar János: Bannon elnök

 

A hang Trumpé, de a kéz Bannoné, mondhatjuk joggal biblikus stílusban, hiszen a hétvégi – főtanácsadójának nézeteit tükröző – döntéseivel az új elnök szinte ószövetségi csapást mért Amerika világpolitikai imázsára. Mindarra, amire az amerikai demokrácia és jogállam büszkén szokott hivatkozni, példát kívánván mutatni más országoknak. Sőt romokban a legendás amerikai hozzáértés mítosza is, mert a – kulcsminisztériumokat egyszerűen mellőző és aztán módosítgatott – kitiltási parancs elképesztő kalamajkákat okozott a repülőtereken.

Nem mintha ez Trumpékat zavarni látszana.

Bannon Trump hangján meg akarta üzenni a saját táboruknak, hogy tényleg eljött a hírportálján hirdetett reváns ideje: a fehérek a színeseken, a férfiak a nőkön, az alsóbb rétegek az eliten, a periféria a centrumon „torolja meg” vélt sérelmeit (és vezetnék le frusztráltságukat). Mármint azt, hogy az elmúlt félszázadban mások is részesedtek az általuk idealizált „fehér, keresztény Amerika” addigi előjogaiban.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/avar_janos_bannon_elnok

ORSZÁGRONTÓK

Baranyai Gábor Magyar Idők

Nincs tovább! Legalábbis ami a korrupciógyanús ügyektől csöpögő 4-es metróberuházás politikai felelősségi körét érinti. A 2010 előtti város- és országrontók részéről az elmúlt hetekben rengeteg felelősséghárító mellébeszélés hangzott el az OLAF-jelentés tartalma kapcsán. A leghangosabbak főleg a 2010 előtt a metróberuházással foglalkozó pártpolitikai illetékesek voltak. Hamukáltak meg nem valósult – na annak örült volna a főváros és az ország közönsége – dugódíjról, meg nem szüntetett – látszik, nem járnak tömegközlekedéssel az elvtársak/urak – 7-es buszcsaládról, a mostani városvezetés esetleges felelősségéről, a nagy pártok közötti, oldaltól független korrupciós pénzelosztásról. Nem jött be. Tizenkilencre lapot húzott a balliberális oldal, és most vesztettek. Ideje lenne a maradék lapokat is bedobni az asztalra, hadd lássuk, mijük van.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/orszagrontok-1382920/

LÁTNOK VOLT

Pilhál György Magyar Idők

Ma öt esztendeje halt meg Csurka István. Az író, dramaturg és politikus titulusai mellé én még hozzáteszem: látnok. Mert az volt. Aki rendszeresen olvasta politikai publicisztikáit (javarészt a Magyar Fórum hasábjain), az aligha kételkedhet ebben. Jövőbe látó írások voltak ezek.

Amit a rendszerváltás első éveitől haláláig megjósolt, papírra vetett, ma itt van köröttünk, kevés kivétellel hajszálpontosan. Csak a nevek változtak (néha még azok sem), minden ugyanaz: a folyamatok, a módszerek, a tendenciák… Legfőképp a következmények. A történelem ismétli önmagát, és Csurka István jól ismerte a történelmet, ahogyan az egy íróemberhez illő. 

 

http://magyaridok.hu/paca/latnok-volt-1381663/

A HARAG DIPLOMÁCIÁJA HAT ÉS FÉL MILLIÁRD DOLLÁRBA KERÜLT

Lentner Csaba Magyar Idők

Az Európai Unió által ránk erőltetett szankciók sokat ártottak Magyarország keleti nyitás gazdaságpolitikájának. Az orosz relációban visszaesett az exportunk. A magyar külügy számításai szerint 6,5 milliárd dollár a veszteség, vagyis 1900 milliárd forintos kárunk keletkezett – közvetlenül, mert ehhez még hozzá kell számítani az elmaradt hasznot is. Figyelembe kell venni a kár meghatározásánál, hogy az embargó következtében a dán, a német, a holland mezőgazdasági termelőknél ragadt élelmiszerek – utat keresve maguknak – jelentős részben Magyarországra áramlottak, és lenyomták a magyar termelői árakat.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/a-harag-diplomaciaja-hat-es-fel-milliard-dollarba-kerult-1381378/

Tényleg 6,5 milliárd dollárba fájnak nekünk az orosz szankciók?

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása kapcsán felélénkültek a viták arról, hogy mekkora károkat okoznak a magyar gazdaságnak az orosz szankciók. Miután megismertük a külgazdasági minisztérium (KKM) 6,5 milliárd dolláros becslését, illetve a számítás mögött álló részleteket, bemutattuk, hogy a veszteség valójában egy nagyságrenddel kisebb lehet. A kormány a becslése mögött álló indoklást el is engedte, de a számot nem: egy másik fajta megközelítéssel megint hasonló eredményre jutott. A számítás azonban hasonló hibákkal terhelt, mint korábban. De melyek is az orosz térség azon gazdasági specialitásai, amelyek közrejátszottak a külkereskedelmi kapcsolatok visszaesésében? 

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/tenyleg_65_milliard_dollarba_fajnak_nekunk_az_orosz_szankciok.5.243561.html

 

Sulyok Tamás: Fontos nyitni a közvélemény felé

AZ Ab elnöke a kompromisszumkészség és egymásra figyelés fontosságára hívta fel a figyelmet

MH/MTI – 2017.02.05. 10:51 

A kollektív bíráskodás titka a türelem, az egymásra figyelés és a kompromisszumkészség, ebben pedig az elnöknek kell élen járnia - mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) novemberben megválasztott elnöke az MTI-nek.

http://magyarhirlap.hu/cikk/78914/Sulyok_Tamas_Fontos_nyitni_a_kozvelemeny_fele

Maradványértékek: a nagy szíriai osztozkodás

 Befolyási övezetekre oszthatja fel Szíriát a tűzszünetről megállapodó Oroszország, Törökország és Irán, az USA pedig biztonsági zónákat hozna létre. A béke nem tűnik túl közelinek.

 

http://hvg.hu/vilag/201705__sziria_ujratoltve__orosz_diktatum__trump_otletel__maradvanyertekek

Kuvait nem zárta le a határait

 Kuvait cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a közel-keleti olajhatalom megtiltotta volna, hogy beutazzanak az országba több, főként muszlimok lakta állam polgárai. Az állítólagos intézkedést pedig még Donald Trump amerikai elnök is dicsérte. „

Okos” – írta Twitter üzenetében Trump azt követően, hogy egy jordániai híroldal azt jelentette, Kuvait megtiltotta, hogy szíriaiak, irakiak, irániak, pakisztániak és afganisztániak lépjenek az ország területére. „Határozottan cáfoljuk a tiltásról szóló hírt, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezen államok polgárainak nagy számú közösségei élnek Kuvaitban, s jogaikat senki sem csorbítja” – olvasható a sejkség külügyminisztériumának közleményében.

http://hvg.hu/vilag/20170205_Kuvait_nem_zarta_le_a_hatarait

A Jobbik nem állít államfőjelöltet - a többiek meg alkalmatlanok

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerint úgyis csak abból lehet államfőjelölt, "akinek Viktor engedi".

A Jobbik nem kíván államfőjelöltet állítani, mert azt szeretné, hogy közvetlenül a magyar emberek dönthessenek arról, ki méltó erre a posztra - mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Volner János a miniszterelnökre utalva kijelentette: Magyarországon ma csak abból lehet államfőjelölt, "akinek Viktor engedi".

http://hvg.hu/itthon/20170205_A_Jobbik_nem_allit_allamfojeloltet__a_tobbiek_meg_alkalmatlanok

Elég erős lett a Der Spiegel címlapja

Trump lefejezi az amerikai demokráciát.

A Der Spiegel német hetilap címlapján Donald Trump látható, amint éppen lefejezi az amerikai szabadságszobrot. A munka erős kritikát váltott ki világszerte. Klaus Brinkbaumer, a lap szerkesztője véleménycikket is közöl, amelyben kifejti, hogy Trump felülről akar puccsot végrehajtani és illiberális demokráciát akar kiépíteni.

http://hvg.hu/vilag/20170204_Eleg_eros_lett_a_Der_Spiegel_cimlapja

Hogy nézne az ki, ha Trump féldiktatúrát csinálna Amerikából?

Az illiberális modell: az Atlantic nagyszabású cikke szerint Orbán Viktor és a NER lehet az egyik mintája az amerikai demokrácia szétverésének.

2021-et írunk, Donald Trump a második ünnepélyes beiktatására készülődik. Első mandátuma alatt népszerű elnök volt. Az adócsökkentés és a kormányzati kiköltekezés megtette a hatását. Az egyetemi végzettséggel nem rendelkezők bérei nőttek, a növekvő infláció pedig csak most kezdi el éreztetni hatását.

A választók nagy része sejti, hogy Trump és családja sokkal gazdagabb lett, és ehhez politikai befolyásukat használták fel, de mivel - a korábbi elnökökkel szemben - Trump soha nem tette közzé az adóbevallását, ezért biztosat nem tudhatnak erről. Meg hát különben is, melyik politikus nem lop egy kicsit? – gondolja az istenadta nép. Pláne, miután a 2018-as kongresszusi választások előtt a WikiLeaks súlyos korrupciós ügyekről szivárogtatott ki információkat, méghozzá csakis demokrata képviselők környezetéből.

Amerika gyorsan alkalmazkodott. 

http://magyarnarancs.hu/het_cikke/illiberalis-amerika-102439

A csendőr letette a gumibotot

Ugrósdy Márton Amerika-szakértő Obama külpolitikájáról

Felelős-e a menekültválságért Obama? Mi lesz a legmaradandóbb a külpolitikájából? Hogyan hatott Putyinra a Fehér Ház új Közel-Kelet-stratégiája? A távozó elnök örökségét a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársával tekintettük át.

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/a-csendor-letette-a-gumibotot-102231

 

Ungváry Rudolf

Az önbecsapás újabb állomása

Lehet-e a Jobbikkal szövetkezni?

Néhányan nemrég bedobták a köztudatba, hogy a baloldalnak az Orbán-rendszer megdöntése érdekében össze kellene fognia a Jobbikkal. A Jobbik ezt úgy vágta vissza fél kézzel, hogy még jól be is tartott a „baloldalnak”, mondván: mivel tudják, hogy vesztesek, ezzel csupán a parlamenti férőhelyeiket próbálják biztosítani. Az MSZP a tőle megszokott, szellemtelen pártnyilatkozatok nyelvén közölt elutasítása ennél gyorsabban felejthető. Ennek ellenére érdemes a mélyére nézni a történteknek.

 

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/az-onbecsapas-ujabb-allomasa-102174

Évek óta könyörgünk egy háziorvosért, de senki nem jön ide

A magyar egészségügy egyik súlyos problémáját vizsgáltuk meg testközelből. Miért nincsenek háziorvosok a falvakban? És mégis miért csodálatos háziorvosnak lenni egy faluban?

 

„Őszintén, ki akarna idejönni?” – tárja szét a karját a 240 fős, Baranya megyei Ibafa polgármestere. Benes László kistelepülési vezetőként tud mit mondani a háziorvosi rendszer talán legnagyobb gondjáról. „Egyes számítások szerint 1500-2000 tajkártya a minimum, ennyi kell ahhoz, hogy a normatívából megérje fenntartani egy praxist. A mi körzetünkhöz tartozó négy településen összesen 700-750 ellátott van, szóba sem állnak velünk. Az előző orvosunk halála után a fia örökölte a praxist, de nem tudta eladni, így az visszaszállt az önkormányzatra. Ez még 2003-ban történt. Azóta helyettesítéssel oldjuk meg az ellátást, heti három nap, több órában Szigetvárról jár ki egy orvos. Sokáig igyekeztünk mindent megtenni, hogy újra saját orvosunk legyen: az önkormányzat épületébe költöztettük és felújítottuk a rendelőt, a szomszédos faluban szolgálati lakást biztosítottunk, és azt is eldöntöttük, hogy ingyen adnánk ki a praxist. De nincs jelentkező, mintha már nem is lenne megbecsült dolog egy falu orvosának lenni.”

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/evek-ota-konyorgunk-egy-haziorvosert-de-senki-nem-jon-ide-102440

Mellár Tamás: Magyarország ismét a rossz oldalra áll

 Magyarország ismét a rossz oldalra áll, amikor az USA-t követi, ahelyett, hogy a német, illetve a skandináv modellt választanánk. Nekünk is nagy pénzeket kellene az oktatásra, a kutatás-fejlesztésre fordítani - mondta Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár a Népszavának adott interjúban.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mellar_tamas_magyarorszag_ismet_a_rossz_oldalra_all.629180.html

Eljött a harakiri ideje Európa nagy válságában

A Nemzetközi Valutalapnak azonnal ki kellene szállnia Görögország hitelezéséből, hátra hagyva a kölcsönöket, amelyeket eddig nyújtott - követeli az IMF egyik volt vezetője. Az európaiak oldják meg a bajukat, ahogy tudják.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eljott_a_harakiri_ideje_europa_nagy_valsagaban.629116.html

Kiszállt a NAV a magyar milliárdos cégéhez - vége a patinás vállalatnak

Vége az Alexandrának – nyilatkozta a cégcsoportot érintő fizetésképtelen helyzetről a könyves birodalmat felépítő, egykori milliárdos Matyi Dezső. Az üzletember szerint átverték, a másik fél szerint ő volt szabálytalan. A Napi.hu értesülése szerint a NAV munkatársai kiszálltak a könyvkereskedő pécsi logisztikai központjához.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kiszallt_a_nav_a_magyar_milliardos_cegehez_vege_a_patinas_vallalatnak.629182.html

Mindent vissza? - Nagyot és furát fordul a Köki Terminál sorsa

A történetbe visszatér a nemrég Mészáros Lőrincnek szállodákat eladó Lesztinger Tamás, de van benne állami bank is, meg egy offshore cég, melynek egyik vezetője nemrég Ukrajnában is igen aktív volt.

Decemberben még csak annyi látszott, hogy valamire készülnek az öt éve csődbe ment kőbánya-kispesti bevásárlóközponttal. A Kökit birtokló cég felszámolója sokadik alkalommal hirdette meg a hatalmas épületegyüttest, amelyre 2009-2010-ben legalább 40 milliárd forintot költöttek a megálmodói, most viszont már csak 27 milliárdra taksálták, legalábbis ennyi volt a kikiáltási ára az árverésen.

Ezúttal azonban nem azért lett eredménytelen az árverés, mert nem volt jelentkező, hanem a hitelezők kérték a felszámolótól, hogy állítsa le az eljárást. A kérdés csak az volt: miért tették ez?

http://hvg.hu/gazdasag/20170205_Mindent_vissza__Nagyot_fordul_a_Koki_Terminal

Trump egy kereskedelmi világháborúba is beleállhat, hogy betartsa ígéretét

 

Donald Trump megválasztása óta ellentmondást nem tűrően halad afelé, hogy sokak számára leghajmeresztőbb választási ígéreteit is megvalósítsa. Épp ezért nem lehet kizárni azt, hogy az amerikai munkahelyek hazahozatalának érdekében nyíltan beleállna egy globális kereskedelmi háborúba. Bár gyengébb alkupozíciójú országokkal szemben működhet ez a nyomásgyakorlás, Kínával meggyűlhetne a baja az Egyesült Államoknak, ráadásul egy kínai ellenlépés pont azokat az amerikai államokat sújtaná a leginkább, ahol legnagyobb arányban nyerte Trump a választásokat - vélik a Commerzbank elemzői. 

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/trump_egy_kereskedelmi_vilaghaboruba_is_beleallhat_hogy_betartsa_igeretet.1.243540.html

Ismerd meg azokat, akik legyőzték Soros Györgyöt!

Kikerült a legfrissebb, 2016-os lista az elmúlt év legsikeresebb hedge fund menedzsereiről. A hét legsikeresebb befektetési nagyágyú összesen több mint 275 milliárd dollárnyi vagyont kezel, tavaly több mint 200 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, és további 10,6 milliárd dollárt zsebeltek be a befektetések hozamán, még úgy is, hogy Soros alapkezelője veszteséggel zárta 2016-ot.

 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/alapkezelok/ismerd_meg_azokat_akik_legyoztek_soros_gyorgyot.3.243481.html

 

„Csak a bosszú hajtja Simicskát” – Nagy Ervin sem megy többé a Hír TV-be

 

Csak a bosszú hajtja a Hír Tv-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet is magában foglaló médiabirodalom tulajdonosát, Simicska Lajost – nyilatkozta a Magyar Időknek Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egykori alelnöke, aki bejelentette: nem kíván szerepelni a jövőben a Hír TV műsoraiban. Korábban a Demokrata főszerkesztője, illetve főmunkatársa, Bencsik András és Szentesi Zöldi László is jelezte, nem mennek többé Simicska tévéjébe.

A Csörte című vitaműsorban tavaly augusztus óta szereplő Nagy Ervin levélben közölte felmondását a televízióval, a szakmai koncepciót nélkülöző műsorszerkezetre hivatkozva. A Hír Tv hangnemváltozása Nagy Ervin szerint nem pusztán a 180 fokos politikai fordulatban mutatkozik meg, hanem a tulajdonos bosszúszomjában, amely ideológiai elvek nélkül teremti meg a politikai értelmezés keretét. Szerinte jobbikos és szocialista politikusok egyaránt kapnak műsoridőt, ha megszólalásukkal a Fidesz–KDNP-t támadják. Példaként említette, hogy a műsort is megszakították, csak hogy élőben kapcsolják Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt Brüsszelből. A volt politikus úgy látja: főként a Jobbiknak vált jelentős fórumává a televízió.

 

http://pestisracok.hu/csak-bosszu-hajtja-simicskat-nagy-ervin-sem-megy-tobbe-hir-tv/

 

A történelem kezdete Markó Béla - a Transindex.ro portálról

 

"Egy olyan ország esetében, mint Magyarország, amelynek jelentős magyar közösségekkel kell számolnia a környező országokban, ebben a pillanatban két nemzetpolitikai tévút lehetséges. Az egyik a határok nélküli, eszméket, kulturális értékeket ide-oda áramoltató, polgárainak szabad közlekedését biztosító Európai Unió tagadása, a nemzetállami határok közé való bezárkózás tragikomédiája. A másik, a szörnyű történelmi előzményekre hivatkozva, a kollektív jogoktól való babonás félelem, annak az egyszerű igazságnak a meg nem értése, hogy lehetünk mindannyian szabadságunkhoz ragaszkodó, a másságot nem csak toleráló, de természetesnek tekintő egyének, miközben úgy tartozunk egy bizonyos közösséghez, hogy ennek a hovatartozásnak jogi kifejezést is akarunk adni. Tehát egyénként is, közösségként is szeretnénk egyenlők lenni más egyénekkel, illetve más közösségekkel Képtelenségnek tűnik, mégis igaz: a kollektív jogoktól rettegő, azokat integrálni képtelen liberális eszmeiség is hozzájárulhat a nemzetállam továbbéléséhez, ha másképpen nem, hát azáltal, hogy nem próbálja befolyásolni a nemzetről való gondolkodást. Holott a liberális értékekre nagy szükségünk lenne továbbra is, és bár nem hiszek a történelem végében, azt is jó lenne elkerülni, hogy tényleg elölről kezdődjék minden. Egyébként az esetleges félreértések eloszlatása végett: egyáltalán nem állunk jól az egyéni jogokkal sem Romániában, ismét időszerű itt is József Attila verse, a Levegőt!: „aktákba írják, miről álmodoztam”. Csak reménykedhetünk hát, hogy nem kell minden nemzedéknek azt sem saját bőrén megtapasztalnia, milyen a kizárólag „kollektív jogokon” (etnikum, osztály stb.) alapuló diktatúra, ahol zöldre festett fűben vagy leaszfaltozott krumpliföldön lépkedhet a zsarnok. Végtére is miért ne lehetne az egyén és a közösség szabadságjogait egyszerre érvényesíteni? És miért kell újra meg újra elfelejteni, hogy mindezeknek csakis együtt van értelmük? - a Transindex.ro portálról

 

http://welemeny.transindex.ro/?cikk=26441

A Sátánnal ijesztgetik a gyerekeket etika órán, ha az RTL híradót nézik

Megszokhattuk már, hogy a hithű fideszesek nem szeretik, ha valaki a pártjukat szidja. Az azonban még a mai napig meglepő, hogy az ideológiai nevelést már az iskolákban elkezdik a tanárok. Nem véletlen, hogy a kötelező erkölcstan- és hittanórák esetében olyan témákról esik szó, amelyek eltántorítják a tanulókat a gondolkodásra késztető hajlam bárminemű igényétől, esetleg a Fidesz-tanítástól távolabb eső témáktól.

Így történt ez egy budapesti egyházi iskolában is, ahol egy apuka beszámolója alapján a gyermek az alábbi párbeszéddel jött haza.

http://ellenszel.hu/2017/02/05/satannal-ijesztgetik-gyerekeket-etika-oran-ha-az-rtl-hiradot-nezik/

 

„Újra orosz megszállást akarnak?!” – „Putyin első számú ellensége” a Mandinernek

| Írta: Stumpf András

Azokban a pillanatokban, amikor Vlagyimir Putyin a Budapestre tartó gépen ült, a Mandiner az orosz elnök első számú ellenségét kapta telefonvégre. Bill Browder az egyik legsikeresebb befektetési bankárból lett emberi jogi aktivista, krimiszerű történetét a Vörös jelzés című könyvben írta meg. Browder a legfájóbb ponton találta el Putyint: a pénztárcájánál. Bár biztos benne, hogy az élete veszélyben van, Trump megválasztása után más országokban folytatja a harcot. Szerinte a szabadságunkkal játszunk, ha gazdasági érdekből a szankciók ellen vagyunk és cimborálunk Putyinnal.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170204_ujra_orosz_megszallast_akarnak_putyin_elso_szamu_ellensege_a_mandinernek

 

A BBC-n védte Trumpot Gorka Sebestyén

 

Az amerikai elnök magyar származású tanácsadója a BBC-n vitázott Trump tevékenységéről a kritikus kérdezőkkel.

 

http://mandiner.hu/cikk/20170204_a_bbc_n_vedte_trumpot_gorka_sebestyen

 

A Demokrata újságírója szerint mentálisan sérült, aki nem akar budapesti olimpiát

Ungváry Zsolt, a Demokrata újságírója Aláírók című cikkében egy rövid történetet mutat be.

A világ tele van mentálisan súlyosan sérült, a közösségre, annak értékeire és boldogulására komoly veszélyt jelentő alakokkal – magyarázta a főorvos. – Nagy problémája a pszichiátriának, hogy nem gyűjthetünk róluk anyagot. A személyiségi jogok és adatvédelmi korlátok miatt ezek az emberek észrevétlenek maradnak számunkra, és tovább mérgezik a környezetük, az ország levegőjét.

 

http://24.hu/belfold/2017/02/04/a-demokrata-ujsagiroja-szerint-mentalisan-serult-aki-nem-akar-olimpiat/