2017, február 3 - 07:41 Sajtószemle

Látszólag megingathatatlan a jó viszony Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között, ám a két vezető budapesti találkozója utáni sajtótájékoztató a feszültségeket is felszínre hozta. Sorba vettük, hol szorongathatta meg az orosz elnök a magyar kormányfőt.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20170202_putyin_orban_talalkozo_paks_gaz_szankciok

 

Füttykoncertet rendezett az Együtt Putyinnak és Orbánnak

 

http://hvg.hu/itthon/20170202_futtykoncertet_rendezett_az_egyutt

 

Ami tényleg alááshatja Trump és Putyin barátságát

 

Nem biztos, hogy tartósan felhőtlen marad az egymásnak kitartóan udvarló Vlagyimir Putyin és Donald Trump viszonya - mondta az e heti HVG-nek Rácz András, a Pázmány Péter Tudományegyetem adjunktusa.

Az amerikai elnök irányvonala több ponton sértheti Oroszország érdekeit: energiapolitikája várhatóan tovább csökkenti a fő orosz exportcikknek számító olaj árát.  A gazdasági érdekellentét mellett megmaradtak a geopolitikaiak is: Trump továbbfejlesztené a rakétavédelmi rendszert, és Szíria, Irán, illetve Izrael kérdésében sem egyeznek az álláspontok a szakértő szerint. A NATO Trump által áhított erősítése sem szolgálja Moszkva érdekeit.

http://hvg.hu/vilag/20170202_putyin_trump_kapcsolat_hvg

 

ORBÁN VIKTOR: SIKERES TÁRGYALÁSOKON VAGYUNK TÚL

MTI, HIRADO.HU

 

Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

·         Megbecsülendő a két ország közötti együttműködés, a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie

·         Megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról

·         Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig a tényleges kivitelezés is elindulhat

·         A magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut

·         Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken

·         Az orosz földgáz „mindig 100 százalékosan és megbízhatóan” meg fog érkezni a magyar piacra

 

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-sikeres-targyalasokon-vagyunk-tul-1379332/

 

Rákay Philip levélben gyalázza az újságírókat a ménesbirtok miatt

 

Rákay Philip terjedelmes levélben fejezte ki felháborodását az Indexnek és a többi újságnak, amelyik lehozta, hogy helyet kapott az állami kézbe került mezőhegyesi ménesbirtok igazgatóságában. 

A levélben leginkább a magyar újságírótársadalom szakmai színvonalán rugózik a volt köztévés intendáns és vezérigazgató-helyettes. Szerinte a pozíciójáról és a cég feltőkésítéséről szóló cikkeknek illett volna több szót szentelnie a ménesbirtok történelmi hagyományainak, illetve az ő kétségbevonhatatlan szakértelmének, amelyet "jelentős multivállalatok gazdaságstratégiai, valamint kommunikációs tanácsadójaként" szerzett.

 

http://index.hu/gazdasag/2017/02/02/rakay_philip_levele_az_indexnek_mezohegyes_menesbirtok/

 

Az új amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolja az ukrán harcok kiújulásáért

 

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt hozott szankciókat, amíg a Krímet vissza nem szolgáltatják Kijev fennhatósága alá.

Sajnálom, hogy első felszólalásom alkalmából el kell ítélnem Oroszország agresszív cselekedeteit

 

http://index.hu/kulfold/2017/02/03/az_uj_amerikai_ensz-nagykovet_oroszorszagot_vadolja_az_ukran_harcok_kiujulasaert/

Nagyszínpad

Stier Gábor, Magyar Nemzet

 

Miért ez a nagy összeborulás? Miért jár szinte haza már Budapestre az orosz elnök? Milyen ennek a különleges kapcsolatnak a jellege? A barátság vagy a pragmatizmus, az érdekek vagy az értékek kötik össze Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint? S melyiküknek fontosabbak a látványos személyes találkozók? Ezekre a kérdésekre keresi a választ immár évek óta minden februárban a hazai és a világsajtó. Félve, riogatva, aggodalmaskodón, orosz térnyerést, megosztást, gyarmatosítást, az értékek feladását emlegetve.

 

http://mno.hu/vezercikk/nagyszinpad-1384200

Gyurcsány: Most már Orbán lett Putyin pincsije

Putyin budapesti látogatását nem hagyták szó nélkül az ellenzéki pártok. A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. A szocialisták arra szólították fel Orbán Viktort, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el az orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van, az LMP pedig arról beszélt, Orbán Viktor gázért eladta az országot.

 

http://mno.hu/belfold/gyurcsany-most-mar-orban-lett-putyin-pincsije-1384165

Őry Mariann Ellenszélben

Álláspont. Csak előre! – röviden ez a lényege az idei Putyin–Orbán-találkozónak

Magyar Hírlap 

Csak előre! – röviden ez a lényege az idei Putyin–Orbán-találkozónak, amiből többen hiányolták a bombasztikus fejleményeket, pedig éppen az a lényeg, hogy az orosz államfő és a magyar miniszterelnök egyeztetése nem rendkívüli esemény, hanem többéves hagyomány. Putyin tartalmas, eredményes tárgyalásokról beszélt, Magyarországot megbízható, fontos partnernek nevezte Európában. Az orosz elnök szerint Moszkvának fontos a paksi bővítés, és biztosította a magyar partnerét, hogy mindenképpen eljut hazánkba a jövőben is az orosz gáz. Orbán Viktor is kiemelte az energiabiztonságot, világos, Magyarország és a térség számára ez létkérdés. A megállapodások elmondása szerint teljesültek, a munka tehát halad, Oroszországon és Magyarországon nem múlik sem Paks, sem a gázszállítás, sem a kereskedelem fellendítése, amit rosszul érintettek az uniós szankciók.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78751/Ellenszelben

Csizmadia László Eben guba

A magyarországi ellenzék arra sem képes, hogy létrehozzon egy új szemléletű közösséget, olyat, amelyik ténylegesen a néphez szól

Magyar Hírlap

Az országgyűlési választások előtt visszatérő jelenségként a pártok ismét felfedezik a civileket. Az ellenzéki pártoknak létfontosságú bizonyítani, hogy méltók voltak az adófizetőktől származó közpénzekre, amiből ma anélkül élnek jól, hogy gyarapítanák a nemzeti értékeket. 

A magyarországi ellenzék önmagával van elfoglalva. Egyetlen világosan megfogalmazott célja az Orbán-kormány megbuktatása. Bukott, színváltó politikusok időnként egymásba kapaszkodva körtáncot lejtenek, egy tapodtat sem haladnak azonban a közjó szolgálatának irányába. Brüsszelből koldulnak politikai és pénzügyi támogatást, kérik és elfogadják a Soros-féle zsoldosokat toborzó intézmények „adományait”.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/78750/Eben_guba

 

Elcsalták a 4-es metróra szánt pénz harmadát - Itt a jelentés

A 4-es metróval kapcsolatos visszaélésekről készült cikket a nemrég Schmidt Mária érdekeltségébe került Figyelőben, szerző feltüntetése nélkül tették közzé. Több forrásból is úgy tudjuk, hogy a cikk már jóval korábban megszületett, a lapvezetés mostanra döntött úgy, hogy kiengedik az anyagot. Ugyanakkor úgy hírlik, hogy a cikkhez egy olyan kiegészítés is készült, ami némileg szájbarágósan elmagyarázza, hogy konkrétan melyik MSZP-s politikus - köztünk lapunk tulajdonosa, Puch László - és SZDSZ-es személyes felelősségét veti fel az ügy. Úgy tudjuk, hogy míg a cikket teljes egészében a szerző jegyezte, addig a kiegészítés már nem a szerző munkája volt.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119609-elcsaltak-a-4-es-metrora-szant-penz-harmadat---itt-a-jelentes

Németh Péter Népsz...

Az új Népszava nem lesz mini-Népszabadság, de nem is marad a hagyományos értelemben vett Népszava. Az új csapat, egységes gárdaként, abban érdekelt, hogy kiszolgálja mindkét lap olvasótáborát, ugyanakkor utat találjon új előfizetőkhöz is. Abban érdekelt, és ezt be is fogja bizonyítani, hogy a XXI. század sem tudja nélkülözni a nyomtatott politikai napilapot. A Népszabadság és a Népszava kollektívájának közös erőfeszítéseit már napokon belül láthatja az olvasó, bár az még csak Népsz... lesz. De jön a nagy Népszava.

 

http://nepszava.hu/cikk/1119504-nepsz

 

Maradhat-e Budapesten a CEU? Orbán és Soros állítólag tárgyalt az egyetemről

 

Vajon elér-e a kormány Soros-finanszírozást élvező civilek elleni támadása a "koronaékszerig", a Közép-európai Egyetemig (CEU)? A Figyelő szerint találgatások övezik a kérdést, maradhat-e Budapesten a Soros-iskola.

Tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz – írta a Figyelő. A lap kereste ebben az ügyben a kormányfő sajtófőnökét, de nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

A CEU jövőbeli sorsáról szóló cikk szerint tavaly nyár óta sokat változott a világpolitikai helyzet, részben Donald Trump elnökké választásával, így a magyar kormány úgy gondolhatja, olyan támadásokat is megkockáztathat, amelyektől korábban visszariadt volna.

A kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet.

http://hvg.hu/itthon/20170202_ceu_orban

Lavrov megtekintette a 167 milliós Szijjártó-villát

 

Szergej Lavrov nem akárhol vacsorázott tegnap este: Szijjártó Péter fogadta szerény dunakeszi otthonában az orosz külügyminisztert, értesült a hvg.hu. Orbán Viktor előre megmondta, ilyen alkalmakra kell miniszterének 167 milliós házat vennie.

 

http://hvg.hu/itthon/20170202_lavrov_szijjarto_villa_vacsora

Rendőrök álltak Juhász Péterék útját az Alkotmány utcánál – videó

 

Hiába vette tudomásul korábban a rendőrség az Alkotmány utcába bejelentett Együtt-tüntetést, a rendőrök nem engedték be a lezárt területre csütörtök délelőtt az Együtt alelnökét.

 

http://hvg.hu/itthon/20170202_rendorok_alltak_juhasz_peterek_utjat_az_alkotmany_utcanal

Így még sosem látta a TEK főigazgatóját - Hajdu János akcióban, mielőtt Putyint védte

 

Hajdu János már akkor kiemelt személyek védelemével foglalkozott, amikor Orbán Viktor még farmerban koptatta parlament padjait, épphogy visszatérve a Soros-ösztöndíjon folytatott tanulmányairól. Vessen egy pillantást a 25 évvel ezelőtti terrorelhárítóra!

 

http://hvg.hu/itthon/20170202_Igy_meg_sosem_latta_a_TEK_foigazgatojat__Hajdu_Janos_akcioban

Az orosz egyházat is támogatja a magyar kormány

 

Közpénzből újítanak fel, illetve építenek ortodox templomokat – derült ki Putyin budapesti látogatásával csaknem egy időben.

 

http://hvg.hu/itthon/20170202_orosz_ortodox_egyhaz_tamogatasa

Orbán adja a díszletet Putyinnak

Az orosz elnök budapesti látogatásának legfontosabb célja, hogy az egész világ lássa, Vlagyimir Putyint nagy tisztelettel és barátsággal fogadják az Európai Unió és a NATO egyik tagállamában. Az orosz politika évek óta szívós munkával mindent megtesz azért, hogy ezt a két szervezetet gyengítse, és ezek gyengülésével annyit szerezzen vissza az egykori Szovjetunió hatalmából, amennyi csak lehetséges. E törekvéshez szövetségesekre van szüksége, olyanokra, akik belülről bomlasztják e szervezeteket.

Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb ilyen szövetségese Orbán Viktor magyar miniszterelnök lett. Ezért fogják ünnepelni egymást csütörtökön, Budapesten. 

Akárhány szerződést is írnak majd alá a két ország vezetői, a mostani látogatásnak nincs sok köze a kétoldalú kapcsolatokhoz. Nincs semmilyen nagy közös konkrét ügy, amit a fél orosz kormány idehurcolásával kellene átbeszélni. A paksi szerződést már aláírták, a munka megkezdéséhez az Európai Bizottság engedélyére várnak. A földgázszállításokról tavaly Moszkvában 2019-ig megállapodtak. 

Putyint alig fogadják Európában

 

http://444.hu/2017/02/02/orban-adja-a-diszletet-putyinnak

 

POLITIKAILAG FONTOS PUTYIN LÁTOGATÁSA

FELÉRTÉKELŐDIK HAZÁNK SZEREPE A NYUGATI–OROSZ EGYÜTTMŰKÖDÉS HELYREÁLLÍTÁSÁBAN

Kottász Zoltán Magyar Idők

 

– A magyar–orosz csúcstalálkozó magyar részről inkább gazdasági, orosz részről politikai szempontból fontos – mondta lapunknak Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. – Oroszországnak fontos, hogy Kelet-Közép-Európában, amely hagyományosan nem egy oroszbarát terület, legyen néhány olyan ország, amely az Európai Unió egységét megbontja.

E tekintetben Magyarország megértőbb, empatikusabb Oroszországgal, inkább törekszik a párbeszédre Oroszország és Európa között. Oroszországnak nyilván imponál az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök belülről kritizálja az Európai Uniót – véli a szakértő, aki szerint a kérdés csupán az: milyen gyakorlati haszna lehet mindennek Magyarország számára.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/politikailag-fontos-putyin-latogatasa-1375828/

Ha Magyarországon senki nem lop, és mindannyian beledobunk 17 000 forintot, jöhet az olimpia

A rendezvényt az utóbbi hetekben egyre aktívabb Eötvös József Csoport szervezte, akiket alapítóik alapján (Chikán Attila, Bod Péter Ákos, Sólyom László, hogy a legismertebb neveknél maradjunk), leginkább „bűnbánó fideszesek”-ként lehetne jellemezni. A főszereplők azonban nem ők, hanem a budapesti olimpiarendezés ellen és mellett érvelő felek voltak.

 

http://444.hu/2017/02/02/ha-magyarorszagon-senki-nem-lop-es-mindannyian-beledobunk-17-000-forintot-johet-az-olimpia

 

Felmondott a köztévénél Gundel Takács Gábor

 

Tíz év után betelt a pohár, és úgy döntött, eljön a köztévétől. Szakmai okokból. Hogy ez mit jelent, arról senki sem beszél, de nyilván köze van az utóbbi hónapok történéseihez

A hírt hozó Borsnak Gundel Takács nem akart nyilatkozni, de a bulvárlap úgy tudja, hogy nem anyagi természetű az oka a váltásnak. "Gundi" állítólag már régóta nem érezte jól magát a közmédiában, "túl sok lett a megalkuvás" egy ismerője szerint, szakmai okok vannak főleg a váltás mögött, de erről nyilvánosan nem fog beszélni, mert "nem az ő stílusa". 

A Bors azt is írja, hogy tavaly lecserélték a komplett stábot, mindenkit, akivel ő évek óta együtt dolgozott. Gundel Takács vezeti jelenleg a közmédia Maradj talpon! című vetélkedőjét. A bulvárlap úgy spekulál, hogy valamelyik sportcsatornánál köthet ki. 

http://444.hu/2017/02/02/felmondott-a-kozmedianal-gundel-takacs-gabor

 

KISZIVÁRGOTT AZ OLAF-JELENTÉS NÉHÁNY HÚSBAVÁGÓ RÉSZLETE

FIGYELŐ, INDEX.HU

Magyar Idők Online

 

A 4-es metró építésével kapcsolatos visszaélések döntő többsége az MSZP–SZDSZ kormány politikusaihoz, valamint Demszky Gáborhoz és köréhez kötődik – olvasható a Figyelőben.

·         A legsárosabb az Alstom és a Siemens lehet

·         59 milliárd forint uniós pénzt kell visszafizetni

·         A legfőbb kifogás: nem volt fővállalkozó

·         Jogi felelősségre vonhatják Demszkyt és Puchot

Figyelő mai számában hosszasan elemzi az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentését, a hivatal által feltárt 167 milliárdos visszaélés hátterét és érintettjeit.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/kiszivargott-az-olaf-jelentes-nehany-husbavago-reszlete-1377922/

 

Az OLAF metrójelentésének teljes nyilvánosságáért pereljük a Miniszterelnökséget

A négyes metróval kapcsolatos milliárdos korrupciós ügyek eredendően 2010 előttiek, ennek megfelelően a kormányzati megszólalók hetek óta hivatkozzák az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) máskor mélyen elhallgatott jelentését, sőt, a Figyelő mai száma már részleteket is közöl annak tartalmáról. Hogy a jelentés szövegét ilyen körülmények között miért nem tette a kormány eddig nyilvánossá, az számunkra is talány. Mindenesetre erre irányuló adatigénylésünk megtagadása miatt bepereltük a Miniszterelnökséget.

 

https://blog.atlatszo.hu/2017/02/az-olaf-metrojelentesenek-teljes-nyilvanossagaert-pereljuk-a-miniszterelnokseget/

 

A BANKBIZTONSÁGI FŐNÖK SEGÍTETT A VOLT SZOCIALISTA POLITIKUSNAK

Magyar Idők

 

Nem jelent meg Simon Gábor szerdai tárgyalásán a rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamás egykori élettársa, Horthy Andrea, aki azzal igyekezett kimenteni magát, hogy beteg édesanyját kell ápolnia Ausztriában. Vallomása azért lehetne érdekes, mert a vádirat szerint a volt szocialista elnökhelyettes Welsztől kapta az édesanyja leány­kori neve után Gabriel Derdak névre kiállított hamis bissau-guineai útlevelet, és az üzletember segítséget ígért neki külföldön rejtegetett vagyonának legalizálásához is.

Mivel az útlevéllel a MagNet Bankban nyitottak számlát, a bíróság meghallgatta a pénzintézet központi fiókjának vezetőjét és vezetőhelyettesét. Ők egybehangzóan állították, hogy az akkori bankbiztonsági főnöktől e-mailben kapták meg a számlanyitáshoz szükséges adatokat, és ő volt az is, aki bediktálta Gabriel Derdak útlevélszámát.

http://magyaridok.hu/belfold/bankbiztonsagi-fonok-segitett-volt-szocialista-politikusnak-1376347/

 

MIÉRT VAN SZÜKSÉGE PUTYINNAK ORBÁNRA?

 

Lovas István Magyar Idők

A fenti címmel az igen befolyásos amerikai Politico európai kiadásában Lili Bayer terjedelmes cikkben spekulál arról, hogy miért is találkozik holnap Budapesten Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

A cikk azzal indít, hogy a Kreml urának az EU egyik tagországában tett ritka látogatása „stratégiai elmozdulás” Moszkva uniós politikájában Trump beiktatását követően.

Az írás lényege: Putyin elnök Magyarország „euroszkeptikus elnökét” azért jön meglátogatni, mert benne egy potenciális szövetségest lát, aki az európai színpadon segíthet megszüntetni az Oroszország elleni szankciókat.

A Kreml számára, szögezi le a cikk, a látogatásnak jelképes és politikai értéke van.

„Putyin meg akarja mutatni az orosz nyilvánosságnak otthon, hogy Oroszország világhatalom

 

http://magyaridok.hu/belfold/miert-van-szuksege-putyinnak-orbanra-1375906/

Csaba László: „Pénzszórásból nem lesz fejlődés”

„Nem látni, miből tudná az ország megduplázni a tavalyi kétszázalékos gazdasági növekedést” – mondja Csaba László. A közgazdász szerint sikert csak az az ország érhet el, amely nem költ látszólag céltalanul, amikor a gazdasági helyzet épp kedvező. 

– A konzervatív gondolkodók Eötvös József csoportjának januári találkozóján bírálta azokat, akik négyszázalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak az idei évre. Ön szerint jó, ha 2-2,5 százalék meglesz. Miért pesszimista?

– Inkább az a kérdés, hogy akik 4-4,5 százalékos növekedésről ábrándoznak, mire alapozzák ezt. 2016-ban két százalék volt a magyar gazdaság növekedése. A beruházási aktivitás – miután tavaly már az állam sem épített szinte semmit – még jobban visszacsúszott, az építőipari termelés is visszaesett. Az esetleges konjunktúra sem jön jókor, hiszen egyre több ágazatban van munkaerőhiány.

Magyarország exportvezérelt gazdaság, de a kivitelünk alig nő. Ennek magyarázata persze az, hogy fő felvevőpiacunk, az Európai Unió is stagnál, a keleti és déli nyitás pedig inkább csak a szavak, semmint hatalmas megrendelések szintjén létezik. 

http://valasz.hu/uzlet/csaba-laszlo-penzszorasbol-nem-lesz-fejlodes-122385

 

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

 

Koordinált, több frontos támadással számolt le Vlagyimír Putyin orosz elnök az oroszországi civil szervezetek ma már több mint egyharmadával és az azokat támogató külföldi alapítványok egy részével harmadik elnöksége idején. Ezt az öt, jól irányzott csapást mutatjuk be cikkünkben, amelyek következtében a megmaradt oroszországi civil szervezetek állandó fizikai, anyagi és szervezeti fenyegetettségben vegetálnak. Ezt a meccset Putyin nyerte, a magyar kormánypártok pedig, legalábbis irányát tekintve, valami hasonlóra készülhetnek az idei évben.

 

https://atlatszo.hu/2017/02/02/eljen-a-megbonthatatlan-magyar-szovjet-baratsag-igy-szamolt-le-putyin-elnok-a-kulfoldi-ugynokszervezetekkel/

 

Tanuljunk adományozni – L. Ritók Nóra az Átlátszó Szocioblogon

A szegénységgel arányosan nő a szolidaritás az emberekben, de az adományozási kultúránk zavaros képet mutat.

Mélyszegénységben élő családok és gyerekek esélyteremtésével foglalkozó civil szervezet az Igazgyöngy Alapítvány, melynek a vezetője vagyok. 1999 óta dolgozunk az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben, a Berettyóújfalui Járás falvaiban. Korábban csak az oktatásban, nyolc éve a szociális munka területén is próbálkozunk változást generálni a leszakadó társadalmi csoportok életesélyeinek javításáért. Komplex modellfejlesztésünknek része a kríziskezelés is, amit különböző típusú támogatások segítségével végzünk.

Sokat tanultunk ez idő alatt az adományozásról. Mindkét oldal helyzetét, szándékát, hibalehetőségeit megismertük már. Látjuk a jó szándékot, az elvárásokat, megtapasztaltuk ennek az egésznek a vadhajtásait is. Tagjai vagyunk civil hálózatoknak, van képünk az országos lefedettségről is. Üdvözítő, hogy a szegénységgel arányosan nő a szolidaritás is az emberekben, ám az is világosan látszik, hogy az adományozási kultúránk mennyire zavaros képet mutat.

https://szocio.atlatszo.hu/2017/02/02/tanuljunk-adomanyozni-l-ritok-nora-az-atlatszo-szocioblogon/

 

Megszólalt a guru: Trumpnak mennie kell

 

Megszólalt az az elemző, aki tavaly szeptemberben, amikor mindenki azt várta, hogy a demokrata Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást, megjósolta Donald Trump győzelmét. Úgy véli, hogy az új elnököt saját pártja, a republikánusok elitje el fogják mozdítani a hatalomból.

Allan Lichtman történész professzor, aki az elmúlt 32 évben pontosan megjósolta minden elnökválasztás eredményét, beleértve Donald Trump elnökjelölt bombameglepetést okozó tavalyi győzelmét is, új előrejelzéssel állt elő - írta az Antimedia hírportál. Megkérdezték tőle, elmozdítják-e a hatalomból Trumpot közjogi felelősségrevonással (impeachment)?

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megszolalt_a_guru_trumpnak_mennie_kell.628871.html

 

Rohamtempóra kapcsol a kormány - kapitális pénzszórás jön

 

Az új EU-s támogatási ciklus az idővel való versenyfutásról fog szólni - ezt, a valaha volt legnagyobb egyhavi támogatás-kifizetéssel, már demonstrálta is a kormány tavaly decemberben. De mire számítsanak a mezei kkv-k, hogyan alkalmazkodjanak ehhez a túlfűtött helyzethez? A Napi.hu utánanézett, hogy a pályázati tanácsadó szakmában hogyan látják az előttünk álló időszakot.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rohamtempora_kapcsol_a_kormany_kapitalis_penzszoras_jon.628951.html

Kétezer embert küldhetnek el a NAV-tól

Már most is több ezer revizor hiányzik az adóhatóság rendszeréből – Tállai András kinevezése óta tart az elvándorlás

dén újabb, akár kétezer fős leépítés is várható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – tudta meg lapunk. Információink szerint ez leginkább azzal indokolható, hogy 2017-ben a költségvetési törvény alapján mintegy 50 millió forinttal kevesebb jut bérekre, miközben a tavaly bevezetett életpályamodell csak 2016 második felében, tehát fél évre hétmilliárdos többletkiadást jelentett. További ötmilliárd forinttal kevesebb pénz jut az úgynevezett mozgó bérre, amit akkor kaphatnak a NAV-osok, ha sikerül beszedniük a költségvetésben előírtakat.

http://mno.hu/gazdasag/ketezer-embert-kuldhetnek-el-a-nav-tol-1384045

Nincs egyedül az orosz nyitással Orbán

Az osztrákok is intenzíven erősítik az orosz kapcsolatokat. Egymással verseng ebben a hatalom és az ellenzék. Bécs nem ért egyet a szankciókkal sem, ugyanakkor Budapesthez hasonlóan nem vétóz a meghosszabbításukkor.

 

http://mno.hu/kulfold/nincs-egyedul-az-orosz-nyitassal-orban-1384090

Szijjártó: A szankciók megszűnése lenne a legjobb

Még szorosabbra fűzik Magyarország és Oroszország nehézipari fejlesztési együttműködését a technológia-intenzív ágazatokat illetően – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel tartott megbeszélését követően Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy elsősorban harmadik piaci tendereken magyar és orosz vállalatokat közös részvételre és fejlesztésekre ösztönöznek.

 

http://mno.hu/kulfold/szijjarto-a-szankciok-megszunese-lenne-a-legjobb-1384083

Végzettség nélkül került a hivatal élére

Semmilyen szakképzéssel vagy felnőttképzéssel kapcsolatos végzettsége vagy korábbi szakmai tapasztalata nincs a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezetőjének, Kanzsalics Eszternek – legalábbis ez derül ki a főigazgató önéletrajzából. A dokumentum azt követően jelent meg az NSZFH honlapján a napokban, hogy lapunk két héttel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordult az állami háttérintézmény fenntartójához, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM), miután a tárca azt korábbi kérdésünkre nem volt hajlandó kiadni. Érdeklődésünk oka az volt, hogy mint korábban megírtuk, értesüléseink szerint legalább 36-40 munkatárs hagyta ott a háttérintézményt az utóbbi hónapokban. 

 

http://mno.hu/belfold/vegzettseg-nelkul-kerult-a-hivatal-elere-1384027

Mészáros Lőrincéknél kihízták a régit – Új iskolát kap Felcsút, 65 milliót már kaptak rá

Ha szűkös a iskola, lesz új. Víztorony? Nem gond! Ha pénz kell, lesz az is. Egy falu biztos van az országban, ahol úgy mennek a dolgok, mint egy normális helyen: ez Felcsút.

 

Egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott a faluban található „víztorony áthelyezésére és az infrastruktúra fejlesztésére”. Mint megtudtuk, a víztorony áthelyezésére azért van szükség, mert annak a helyére terveznek egy iskolát. Információink szerint a határozatban megnevezett infrastruktúra-fejlesztés is a víztoronnyal kapcsolatos munkálatokra vonatkozik, ebbe a vízvezeték-átalakítás, villamoshálózat-bővítés, az áthelyezés időtartamára az ideiglenes távközlési torony felállítása, a telek megközelítését biztosító útszakaszok felújítása tartozik bele.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/valahol-konnyen-megy-uj-iskola-lesz-felcsuton-meszarosek-mar-65-milliot-kaptak-is-ra-elore-102408

 

Tisztújítás az LMP-ben

Egy furcsa párt belügyei

Az, hogy egy hét éve alakult párt szombaton immár a 37. kongresszusát tartotta – a Fidesz 1989 óta 26-ot tudott le, az LMP-nél alig valamivel idősebb Jobbik pedig 14-et –, jól szimbolizálja az LMP működési nehézségét. A nyugati zöldektől importált bázisdemokrácia lassú és körülményes döntéshozatali rendszert eredményezett: mindenki beleszól mindenbe, a tagok megkapják erre a lehetőséget még akkor is, ha speciel fogalmuk sincs az adott témakörről. Mindez parttalan vitákat eredményez és azt, hogy a szervezeti töketlenkedés miatt rendre az LMP arcainak kell elvinni a balhét. Mindeközben a társelnököknek jószerivel szavuk sem lehet abban, hogy kikkel akarnának együtt dolgozni. Erre utalt Schiffer András is nemrég a hvg.hu-nak: „Ha vissza lehetne fordítani az idő kerekét, akkor ez a bázisdemokrata nevű idiotizmus számomra töréspont lenne. Mert az, hogy egy pártban szitokszó legyen az informális befolyás, a hatalomkoncentráció meg az instrumentális kapcsolatépítés, az paródia. Lehet finnyáskodni, de ezek nélkül egy garázscéget sem lehet irányítani!”

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/egy-furcsa-part-belugyei-102235

El sem tudja képzelni, hány külföldi szélsőjobbos él Budapesten úgy, mint Marci Hevesen

Az egyik legnagyobb vad fogadta lapunkat.

 

Nyomtatott kiadásunk „Nyugati szélsőjobbosok Magyarországon” felzetű riportjának készítője abban a szerencsében részesült, hogy egy hosszú beszélgetés erejéig fogadta őt Daniel Friberg, a nemzetközi szélsőjobb Budapesten élő svéd vezéralakja. Az alábbi szemelvényeket kedvcsinálónak szánjuk, bár az ennél is izgalmasabb részeket benne hagytuk az újságosoknál már kapható print számban.

„Rögtön kiszúrtalak. A hosszú göndör haj és az öltöny hiánya már messziről nyilvánvalóvá tette, hogy baloldali vagy” – mondja üdvözlésképpen Daniel Friberg, amikor egy belvárosi ötcsillagos szálloda bejáratánál találkozunk.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/el-sem-tudja-kepzelni-hany-kulfoldi-szelsojobbos-el-budapesten-ugy-mint-marci-hevesen-102416

Tovább lehet verni az asszonyt: megint elkaszálták az isztambuli egyezményt

Hiába demonstráltak nőjogi szervezetek, a kormánynak nem sürgős a családon belüli erőszak megfékezése.

Több nőjogi szervezet, többek között a Nőkért Egyesület, az Angyalhír, a Patent Egyesület, és a NANE Egyesület is demonstrált reggel a Parlament előtt, az Igazságügyi Bizottság ugyanis a mai ülésén tárgyalta, hogy a parlament elé kerül e az isztambuli egyezmény ratifikálása. Erre azonban továbbra is várni kell.

Még nem teremtődtek meg a feltételek

Az isztambuli egyezményt Magyarország 2014-ben írta alá, célja többek között az, hogy védje a nőket az erőszakkal szemben és felszámolja a nőkkel szembeni megkülönböztetést. Vas Imre, a bizottság egyik fideszes tagja közölte, még nem teremtődtek meg a feltételek ahhoz, hogy Magyarország ratifikálni tudja az egyezményt, de ők az utóbbi két és fél évben ezen dolgoztak.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/elkaszaltak_az_isztambuli_egyezmenyt

A magyarok jobban szeretik Putyint, mint Merkelt

 

A csütörtökön Budapestre látogató Putyin népszerűsége jóval elmarad a legkedveltebb Ferenc pápához és Obamához képest, de előzi Merkelt, Junckert és Trumpot, miközben nagyon megosztja a magyar közvéleményt. Putyint más keménykezű vezetőkhöz hasonlóan inkább a jobboldaliak, a a kompromisszumkésznek mutatkozó vezetőket a baloldaliak kedvelik jobban. A világvezetőinek magyarországi népszerűségét vizsgáltuk a Závecz Research friss közvélemény-kutatásában.

 

http://index.hu/belfold/2017/02/02/putyint_jobban_szeretik_a_magyarok_merkelnel_de_nagyon_megoszto/

Trump rácsapta a telefont az ausztrál kormányfőre

 

Folytatja sajátos stílusú elnökségét Donald Trump amerikai elnök. Ezúttal az a szenzáció, hogy telefonon beszélt vasárnap Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel, nem akárhogyan. A beszélgetés elvileg egyórás lett volna, de kiabálásba torkollott, a végén pedig Trump lecsapta a telefont. A Washington Post szerint ez is remek példa arra, hogy Trump nem csak a politikai ellenfeleivel vagy éppen a sajtóval, de ha úgy adódik, akár az Egyesült Államok szövetségeseivel is bunkón tud viselkedni. 

 

http://index.hu/kulfold/2017/02/02/trump_racsapta_a_telefont_az_ausztral_kormanyfore/

Az eltitkolt Igazság az oroszokról és Putyinról

 

Nincs is semmi baj az oroszokkal, ők már rég nem kommunisták, Putyin pedig nagyszerű vezető! Nézze meg, hogy Bayer Zsolt, Nógrádi György, Orbán Viktor, na meg a kormány egész szellemi holdudvara hogy odavan az oroszokért.

 

http://index.hu/video/2017/02/02/putyin_latogatas_teve_orban_nogradi_bayer_magyarorszag_szereti_oroszorszagot/

 

Magyar Bálint Egyenes beszéd videó

Strómanokon keresztül gazdagodik a kormányfő, mert a bűnszervezetként működő állam kiválasztja magának azokat a szereplőket, akiket aztán oligarchává emel, hogy így csapolja meg a közösségi vagyont – szögezte le Magyar Bálint.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170201-magyar-balint

 

Kovács Zoltán Egyenes beszéd videó

 

A kiszámítható és stabil kapcsolatrendszer jellemzi a magyar-orosz kapcsolatokat, ami fontos érték, mert például segítheti Magyarországot olyan időszakban, amikor esetleg nem lesznek olyan kiegyensúlyozottak a kapcsolatok – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

 

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170201-kovacs-z

 

Washington elárulta: Két éven belül felépül a határfal

 

Két éven belül felépül a fal az amerikai-mexikói határon - szögezte le John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter szerda este a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában.

"A falat először ott húzzuk fel, ahol a legnagyobb szükség van rá", majd kiegészítjük a hiányzó szakaszokkal - mondta a nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok. Donald Trump amerikai elnök január 26-án írt alá elnöki rendeletet arról, hogy fizikai akadállyal kívánja biztosítani az Egyesült Államok 3200 kilométer hosszú déli határát. Trump korábban többször  jelezte, hogy Mexikóval fizettetné meg az illegális bevándorlás megakadályozására szolgáló fal építési költségeit, ami tovább rontott a két szomszéd amúgy is feszült viszonyán.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20170202-washington-elarulta-ket-even-belul-felepul-a-hatarfal

 

Biztos a Lőrinc gazdagodott” – Járókelők Orbán és Gyurcsány vagyonnyilatkozatáról

 

Február elseje óta ismerhető meg a képviselők 2017-es vagyonnyilatkozata. Ezek alapján Orbán Viktor szegényebb lett, hiszen levesebb pénz van a számláján, mint egy évvel korábban. A leadott nyilatkozatok alapján Gyurcsány Ferencnek változott a legnagyobb mértékben a vagyoni helyzete a parlamenti képviselettel rendelkező pártvezetők között, ő ugyanis egymilliárdos osztalékot vett fel 2016-ban.

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170201-jarokelok-orban-es-gyurcsany-vagyonnyilatkozatarol

 

A putyini Oroszország esete a muszlimokkal

 

Nem kevesen szeretnék Vlagyimir Putyin a fehér, keresztény Európa védelmezőjének látni. Ez azonban a vágyálmok kivetítése.

 

A magyar és európai konzervatív oldal egy részében komoly félreértések élnek Vlagyimir Putyinnak az iszlámhoz és muszlimokhoz fűződő viszonyáról.

A migrációs válság nyomán nem kevesen szeretnék az orosz elnököt a fehér, keresztény Európa védelmezőjének látni. Mindez azonban nem több vágyálmok kivetítésénél és erőltetett analógiáknál.

Íme, 10 tény a fenti elképzelések árnyalására:

http://mandiner.hu/cikk/20170131_sayfo_omar_a_putyini_oroszorszag_esete_a_muszlimokkal