2017, április 19 - 06:39 Sajtószemle

Megkezdődött az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) feltöltése személyes adatainkkal. „Ezzel véget érhet az a gyakorlat, hogy a beteg viszi magával a leleteket egyik orvostól a másikig, ha nem akarja, hogy a kezelőorvos hiányos információk alapján döntsön a gyógykezeléséről” – mondta Tóth Mónika, a KPMG szenior menedzsere.
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/ezentul-nem-a-betegnek-kell-cipelnie-a-leleteit-487196
 

Már zajlik az EESZT-s adatvédelmi csikicsuki
Engedélyeznünk kell, vagy tiltanunk lehet az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférést az alapbeállításhoz képest.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/mar_zajlik_az_eeszt_s/238261/
 

Ez lesz az igazi apokalipszis, nem a CEU bezárása
Ha hihetünk a kormányzati nyilatkozatoknak, minden eddiginél durvábban rajzolja át a hatalom 2019-től a középiskolák hazai rendszerét. Központi felvételit kell majd írnia mindenkinek, és ezzel együtt maximalizálnák a gimnáziumi férőhelyek számát. Az újabb radikális változtatás már a mostani általános iskolások jó részét is érintheti.
http://hvg.hu/itthon/20170418_Ez_lesz_az_igazi_apokalipszis_nem_a_CEU
 

Húsvéti meglepetés: jöhetnek a képzettség nélküli tanárok
Drasztikusan romolhatnak a tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerekek esélyei, jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, és a pedagógusokat arra kényszerítenék, hogy gyógypedagógusi munkát is végezzenek. Fű alatt újabb jogszabály készül.
http://hvg.hu/itthon/20170418_Husveti_meglepetes_johetnek_a_kepzettseg_nelkuli_tanarok
 

Ügyes - Látszatreformok fednék a látszategyeztetést
Köznevelés-stratégiai Kerekasztal néven folytatja a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal, lényegi változás azonban sem a szervezet összetételében, sem működésében nem lesz - derült ki a lapunk birtokába jutott, az "egyes köznevelési szakmai testületekről" szóló előterjesztésből. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kerekasztalt továbbra sem lehet majd legitim egyeztetési fórumnak nevezni. Szakmai vitákra amúgy sem kíváncsi az a kormány, amely épp Húsvét ünnepnapjait jelöli ki egy gyerekek tízezreit érintő döntés véleményezésére.
http://nepszava.hu/cikk/1126928-ugyes---latszatreformok-fednek-a-latszategyeztetest
 

Lázár: "Mi soha nem szórjuk az adófizetők pénzét"
Az új költségvetésben növelni fogják a védelmi kiadásokat, beindítanák a magyar hadiipart, a kormány programja a "mindennapi patriotizmus", a külföldre költözők pedig szerinte rabszolgának mennek ki, míg itthon sokkal jobban élhetnének.
http://hvg.hu/gazdasag/20170418_Lazar_Mi_soha_nem_szorjuk_az_adofizetok_penzet
 

Megkapta az engedélyt a hivataltól: indul a nemzeti lakáslottó
Megbízható szervezőnek ismerte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central NOK Zrt.-t, ezzel hivatalosan is elindulhat az első magyar Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) szervezése. A vállalat korábban Poligrupo Hungária néven működött és fogyasztói csoportokat szervezett.
https://www.penzcentrum.hu/otthon/megkapta_az_engedelyt_a_hivataltol_indul_a_nemzeti_lakaslotto.1054779.html
 

Tudatosan terelik a betegeket a fizetős magánellátás felé
A kórházakban, pláne a fővárosban nehéz olyan szakorvost találni, akinek ne lenne magánpraxisa, és a magánrendelőkben sem akad sok olyan doktor, aki időnként ne bukkanna föl az állami szektorban. Messze nem a hálapénz kontra jól fizető magánrendelés kérdéskörről van szó.

https://mno.hu/belfold/tudatosan-terelik-a-betegeket-a-fizetos-maganellatas-fele-2394417

 

Néhány százan juthattak külföldi kezeléshez
Itthon még nem elérhető terápiák finanszírozását is kérelmezik a súlyos betegek
https://mno.hu/belfold/nehany-szazan-juthattak-kulfoldi-kezeleshez-2394963

 

Haldokló fiatal magyar orvos utolsó kívánságát teljesítették
Különös kérés érkezett néhány hete a Doktori Tanács elnökéhez. Arra kérték az egyetem vezetői, hogy tegye lehetővé gyorsított eljárásban PhD-disszertációja megvédését a patológiai doktori iskola egészségtudományi programja fiatal hallgatójának – számol be egy különös esetről a Semmelweis Egyetem honlapján Tímár József, a Doktori Tanács elnöke. A doktorandusz hallgató súlyos beteg, előrehaladott melanomában szenvedett, és utolsó kívánsága az volt, hogy megvédhesse disszertációját.
http://nepszava.hu/cikk/1126800-haldoklo-fiatal-magyar-orvos-utolso-kivansagat-teljesitettek
 

Daganatos megbetegedések: évi 80 ezer új beteget regisztrálnak
Az Eurostat tavalyi adatai szerint az uniós tagállamok között tüdőrákban és vastagbélrákban Magyarországon halnak meg a legtöbben.
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/daganatos-megbetegedesek-evi-80-ezer-uj-beteget-regisztralnak-486708
 

Nyugat-Magyarország lett Burgenland kiszolgáló személyzete
Miért nő a fű szebben Hegyeshalom után? Azért, mert a magyar kertész nyírja bagóért, és mire hazaér, már nem tudja rendbe tenni a sajátját. Gazdaságilag a is áll a vasfüggöny a nyugati határon.
http://hvg.hu/gazdasag/20170418_hatarmenti_riport_ausztria