2016.május 31. Sajtószemle

A Magyarországon élőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy rákbetegségben haljanak meg. Az is tény, hogy itthon háromszor annyi lábat vágunk le, mint Nyugat-Európában.Ha ez az emberek szerint rendben van, maradjon így. De legalább tudják meg tőlünk, hogy mi várhat rájuk....nem értették, hogy ha az internetadó ellen tízezreket lehetett az utcára vinni, akkor egy ennél nagyságrendekkel jelentősebb ügyben miért hallgatnak az emberek.
http://nol.hu/belfold/kifakadtak-az-orvosok-az-ujraelesztes-talan-meg-segithet-az-egeszsegugyon-1617525
 

 

Fellázadtak a Kilik ellen a budapesti polgármesterek
Saját kormányuk ellen fordultak a fővárosi - többségében - fideszes polgármesterek. Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke ,illetve Hoffmann Tamás társelnök jegyezte közleményben a szervezet arról ad hírt, hogy nekik sem sikerült bejutniuk az Emberi Erőforrások Minisztériumába
http://nol.hu/belfold/visszakerik-iskolaikat-a-fovarosi-onkormanyzatok-1617535
 

 

Újabb sarcot vet ki a kormány az önkormányzatokra
adja hírül a Napi.hu.A módosítás szerint lesz új adó, az önkormányzatok támogatása jelentősen csökken, a sportra még több pénz jut.
http://nol.hu/gazdasag/ujabb-sarcot-vet-ki-a-kormany-az-onkormanyzatokra-1617313
 

 

Polt Péter újra várja Orbánt
Nemcsak Matolcsy György - súlyos korrupciós botrányban érintett - jegybankelnökkel találkozik szívesen Polt Péter, de ismét vendégül látja egy másik hatalmi ág, a végrehajtó hatalom vezetőjét is az Igazságügyi Palotában. Értesüléseink szerint ugyanis Orbán Viktor kormányfő újfent felszólal az ügyészség napja alakalmából,miután 2012-en épp ezen az eseményen mondta ki: a vádhatóság és a kabinet közötti kapcsolatot korábban jellemző, "kényszeredett távolságtartó magatartás ideje lezárult".Hogy mennyire, azt ügyek sora bizonyíthatja, melyek közül csak a legutóbbiakra hivatkozva követeli Polt azonnali távozását az MSZP.
http://nepszava.hu/cikk/1095521-polt-peter-ujra-varja-orbant
 

 

Kiborult a BME oktatója a hallgatók tudatlanságán, mégsem rájuk dühös
Az egyetem legendás fizika oktatója szerint a felsőoktatási rendszer arra kényszeríti az egyetemeket, hogy olyan tárgyat is tanítsanak a hallgatóknak, aminek nincs funkciója,így nem marad idő azokra, amire hatalmas szüksége lenne mindenkinek.
http://eduline.hu/felsooktatas/2016/5/30/Kiborult_a_BME_oktatoja_a_hallgatok_tudatla_IOJC0V
 

 

L. Simon László olyan nyitóbeszédet mondott, hogy több diplomata is lemondta a részvételét a Tatai Patara törökkori fesztiválon
A Kisalföld szerint a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár olyan beszédet mondott vasárnap a Tatai Patara törökkori fesztiválon –ami az 1597-es tatai várostromkor használt patara bevetésének első sikeres magyarországi kísérletét idézte fel több mint 400 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn,német, osztrák és olasz hagyományőrrel –, hogy több diplomáciai képviselet is lemondta részvételét.
http://444.hu/2016/05/30/l-simon-laszlo-olyan-nyitobeszedet-mondott-hogy-tobb-diplomata-is-lemondta-a-reszvetelet-a-tatai-patara-torokkori-fesztivalon
 

 

Kiderült, miért nem lesz sikeres Sándor Mária
Az elmúlt időszak hazai civil mozgalmai többek között azért vesztették el a lendületüket, mivel vezetőik sok esetben csak politikai ugródeszkaként akarják felhasználni a gyorsan jött népszerűségüket. Míg más európai országban a sikeres civil mozgalmak az önálló párttá alakulás útját járják, addig a magyarországi mozgalmak előszeretettel kötnek választási megállapodást parlamentben lévő pártokkal. Persze itthon is van kivétel.
http://www.origo.hu/itthon/20160527-civil-mozgalmak-partok-utcai-tuntetes-politika-orban-kormany-lmp.html
 

 

Munkaidőkeret: amit tudni kell a beosztásról, a távollétről, a túlóráról
A munkaidőkeret sokkal rugalmasabb munkaszervezést tesz lehetővé a munkáltatók számra, mint, ha az általnos munkarendben foglalkoztatná a dolgozóit. Bevezetéséről szabadon dönthet a munkáltató, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak. Cikkünkben példákon keresztül részletezzük egyebek mellett a keret tartamára, a túlórára, a hétvégi munkavégzésre, a biztosítandó pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket.
http://adozona.hu/munkajog/A_munkaltatok_jolly_jokere_amit_a_munkaidok_I6KGXJ
 

 

Nők 40 nyugdíj: hogyan számít a kereseti korlátnál az alkalmi bér?
Figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállaló esetében, s ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.
http://adozona.hu/munkajog/Nok_40_nyugdij_hogyan_szamit_a_kereseti_kor_5AFICT
 

 

Hová menjen a gyerek táborozni?
Ha válogatni kezdünk, akkor a napi négyezer forintos költséggel megoldható bentlakásos tábortól kezdve a kétszázezer forintért kínált egyhetes bécsi nyelvi táborig terjed a skála. Külön műfaj a vakációs nyelvi kurzus, itt a bölcsődés gyerektől az aggastyánig mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy válasszon. A fizetéssel valahogy nincs probléma, az interneten újabban minden megoldható, főleg, ha a gyerekről van szó.
http://nol.hu/belfold/hova-mehet-a-gyerek-taborozni-1617427