2016.május 19. Sajtószemle

"A vidék halálát jelenti", hogy a települési polgármesteri hivatalok dolgozóinak évek óta nem emelik a bérét - írta közszolgálati dolgozók szakszervezete.
http://hvg.hu/gazdasag/20160518_onkormanyzati_sztrajk_junius_22
 

Jön a nyár: se klíma, se szerelő az agyonszabályozás miatt
Közeledik a nyári hőségriadók időszaka, és az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy már nem vásárolhat magának klímaberendezést minden
előkészítés nélkül. Ehhez ugyanis a boltban olyan igazolást kell bemutatni, amelyet regisztrált szerelő állított ki arról, hogy ő fogja elvégezni az üzembe helyezést.
Ha ilyen papír nincs, akkor nem adják oda a berendezést.
http://nol.hu/gazdasag/jon-a-nyar-se-klima-se-szerelo-a-burokratizalt-szabalyozas-miatt-1615933
 

Akik aknára futottak a csokkal
Óvatosnak kell lenni a bőkezűnek látszó lakásvásárlási támogatással (csok), különben olyan pofonokba futhatnak bele a fiatal párok, melyekre álmukban sem gondoltak volna.
Az első keserű tapasztalatok már fent vannak a neten.
http://hvg.hu/gazdasag/20160518_aknak_csok_karosultak_lakasvasarlas_allami_tamogatas
 

PDSZ: "Brutális nyíltsággal" int be a kormány a tanárok ügyének
A pedagógus-szakszervezet szinte szóhoz sem jut az után, hogy a kormány ismertette újabb iskolaállamosítási terveit. A szakszervzet úgy látja, a kormány nagyon
várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán "brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknek, esze ágában sincs az ország
valódi érdekeinek megfelelően átszervezni a közoktatást. Egy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom." Decentralizáció helyett további központosítás jön -
állapítja meg a PDSZ.
http://hvg.hu/itthon/20160518_PDSZ_kozlemeny_iskolaallamositas
 

Luxusfelszereltségű autók a kéményseprőknek
Vad számháború dúl a kéményseprő érdekvédelmi szervezetek és az új felettes szervük, a Katasztrófavédelem között arról, hány kéményseprő fog a nyártól dolgozni. Egy közbeszerzési
eljárás árulkodó számadatra enged következtetni. Akármennyi is a végső szám, igazi luxusautókkal furikáznak majd a kéményseprők.
http://hvg.hu/itthon/20160518_Luxusfelszereltsegu_autok_a_kemenyseproknek
 

Júliustól egyszerűbb lesz az élet
Mindenki számára kedvező jogszabályt fogadott el a napokban az Országgyűlés, mely júliustól könnyebbé teheti mind a magánszemélyek, mind pedig a
társaságok adminisztratív teendőit.
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/juliustol-egyszerubb-lesz-az-elet/
 

A kórházakban kezelt emberek több mint fele valójában alkoholista
Minden este lecsúszik egy-két sör a tévé előtt? Előfordul, hogy leissza magát? Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai rehabilitációs osztályának vezetője, a
Minnesota-modell egyik meghonosítója szerint ha a fentiek igazak önre, néhány év múlva könnyen kezelésre szorulhat. Milyen jelek utalnak arra, hogy valaki alkoholbeteg?
Kik a kóros ivók? 
http://vs.hu/kozelet/osszes/a-korhazakban-kezelt-emberek-tobb-mint-fele-valojaban-alkoholista-0518?
 

Váratlanul csap le a szörnyű betegség
A depresszió akár minden előjel nélkül, megmagyarázhatatlanul is lecsaphat. Milyen hormonális okai lehetnek ennek, mely életkorokban a leginkább jellemző?
http://www.otvenentul.hu/depresszio/94459
 

Gigantikus flódni nyerte a Néprajzi Múzeum tervpályázatát
Magyar terv nyerte meg a vitatott Liget Projekt egyik legnagyobb falatját, a Felvonulási tér közepe tájára, az 56-os emlékmű mellé tervezett Néprajzi Múzeum megismételt pályázatát.
http://444.hu/2016/05/17/gigantikus-flodni-nyerte-a-neprajzi-muzeum-tervpalyazatat
 

Orbán Disneylandje üresen fog állni
A felcsúti kisvasútnak kapóra jött, hogy az ország szempontjából kiemelt uniós fejlesztéssé vált, mert így nem kellett megindokolni, hogy mi értelme van, azaz semmilyen
hatástanulmány nem készült ez ügyben. Egyszerűen csak belőtték, hogy ha tele lennének a kocsik, akkor hány utasuk lenne vagy hogyha legalább félig, akkor hány. Utóbbiból
jött ki a napi 2560 fő pesszimista utasbecslés. Most még nyolcmilliárd forint közpénzért kibővítik. Csak sajnos ismét az ésszerűtlen, de drága tervet választotta az állam,
ezért nagy utasszám-növekedés ettől se lesz várható.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/18/felcsut_kisvasut_kemence_utasforgalom_alcsut_orban_meszaros_gyermekvasut/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.