2016.május 17. Sajtószemle

Nem bánjuk a túlórát, ha ez több fizetéssel jár
Bár jellemzően mindannyian túlórázunk, extra pénzért még többet is vállalnánk – derül ki a Randstad Award kutatásából. A magyar munkavállalók közül egyedül a
menedzsereknél elégedett a többség az időbeosztásával, őket még a jövedelem-kiegészítés vagy az előrelépési lehetőség sem bírná több munkára.
http://nepszava.hu/cikk/1094060-nem-banjuk-a-tulorat-ha-ez-tobb-fizetessel-jar

 

A határon túli magyarok miatt nem tudni, érvényes lesz-e a népszavazás?
A határon túliak körében semmilyen nyilvántartás nem regisztrálja, kinek van szavazati joga, csak azt, hogy ki regisztrálta magát a választói névjegyzékben.
Emiatt bizonytalan lehet, hogy hány választó kell a népszavazás érvényességéhez.
http://www.vg.hu/kozelet/politika/a-hataron-tuli-magyarok-miatt-nem-tudni-ervenyes-lesz-e-a-nepszavazas-470091

 

Az embereknek tudomásul kell venniük, mit akar a Fidesz, erre vannak az MNB-alapítványok
Ha valakinek kétségei lettek volna a Matolcsy György fémjelezte Magyar Nemzeti Bank közpénzből létrehozott alapítványainak céljait illetően,
annak nem kell többet várnia a mindent kielégítő magyarázatra. Lentner Csaba, az egyik alapítvány, a Pallasz Athéné Domus Scientae
kuratóriumi tagja ugyanis teljesen nyíltan kimondta, hogy minden egyetemen azt kell oktatni, és a társadalommal is el kell fogadtatni,
amit ő és Matolcsy gondol a világról, mert csak így nyerhet a Fidesz 2018-ban.A kinyilatkoztatás Bayer Zsolt Echo tévés műsorában,
a Mélymagyarban hangzott el, és a 444 szúrta ki.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/15/az_embereknek_tudomasul_kell_venniuk_mit_akar_a_fidesz_erre_vannak_az_mnb-alapitvanyok/

 

Most sem ússzák meg a kormányzati plakátok
A kormány demagóg plakátkampányainak talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a legjobbat hozzák ki azokból a felháborodott állampolgárokból,
akik nem hagyják szó nélkül, amikor az általuk befizetett adóforintokat a döntéshozók primitív propagandára költik.
http://444.hu/2016/05/16/most-sem-usszak-meg-a-kormanyzati-plakatok

 

Tömeges lehallgatás lehet a jövő slágere
Ki őrzi az őrzőket? 
Nagy vihar tombol a brit közéletben: kiperelt iratokból kiderült, hogy másfél-két évtizede válogatás nélkül szinte mindenkit megfigyeltek a titkosszolgálatok.
Szakértő szerint a magyar hírszerzés is bármikor képes lenne hasonlóra, és a jelek szerint a kormány sem biztos, hogy önmérsékletet gyakorolna.
http://mno.hu/belfold/tomeges-lehallgatas-lehet-a-jovo-slagere-1340579

 

Gyarmathy Éva: Mi a baj a kormány szakképzés elképzelésével?
legnagyobb baj, hogy időszerűtlen. Ha mondjuk, a legjobban sikerülne is, akkor is úgy járnánk, mint a gőzmozdonyépítéssel. A legmodernebb gőzmozdonyt („Száll 424-es …”)
mi magyarok építettük. Kár, hogy akkor már senki nem gőzmozdonyokat épített.
http://hivatlanul.com/gyarmathy-eva-mi-baj-kormany-szakkepzes-elkepzelesevel/

 

Pukliék üzenik: Nem nyaralhat nyugodtan a kormány
Újabb nagyszabású tüntetésre készülnek a tanárok, akik szerint nem vezettek eredményre a kormánnyal való tárgyalások. Azt mondják, a tervezett átalakítások
sok pedagógus zsebében kinyitották a bicskát, ezért ősszel minden eddiginél nagyobb megmozdulások várhatók.
http://www.atv.hu/belfold/20160513-pukliek-uzenik-nem-nyaralhat-nyugodtan-a-kormany

 

Semmit nem ér a PISA-teszt, ha a gyerek nem tanul meg gondolkodni
Hejőkeresztúron a többnyire hátrányos helyzetű diákok nagy része továbbtanul a módszerrel, amit Rachel Lotan oktatáskutató társaival a
hatvanas-hetvenes években fejlesztett ki. A modell lényege, hogy az órákon táblajátékokat használnak, és sok a csoportmunka és a pozitív megerősítés.
Azóta több magyar iskolában is átvették már. A PISA-tesztek túlhajszolása komoly fenyegetést jelenthet.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/16/rachel_lotan_iskola_befogado_oktatas/

 

Kipukkadt a magyar lufi?
Rég láttunk ilyen gyatra növekedési adatokat Magyarországon. A héten kezdődött a költségvetés parlamenti vitája, úgy néz ki, rengeteg helyen belenyúlhatnak a törvénybe. Csökkenti szigorát jövőre a NAV, Norbi kivonulhat a tőzsdéről, nyilvánosak végre a Panama-iratok. Lebukott egy nevetséges közbeszerzési kartell, a BKV leszerződik Habony közpénzzel kitömött, napilappá hizlalt bulvárújságjával. Itt a heti gazdasági összefoglaló!
http://index.hu/gazdasag/2016/05/15/kipukkadt_a_magyar_lufi/

 

Szupertraffipax: ezerből egy autós akadt fenn a rostán
Működése első hónapjában egymilliárd forintos bevételt hozhatott a mindentudó fix traffipax rendszer, amely 29 ezer gyorshajtót fülelt le. 
http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/szupertraffipax-ezerbol-egy-autos-akadt-fenn-a-rostan-470099

 

Százezrekbe kerülhet, ha biztosítás nélkül megy táborozni a gyerek
Kössenek a táborozni induló gyerekre pár száz forintos utasbiztosítást, különben százezrekbe kerülhet, ha valakit külföldön akár kisebb baleset ér –
figyelmeztet mindenkit a biztosítási szakértő.
http://nol.hu/belfold/szazezrekbe-kerulhet-ha-biztositas-nelkul-megy-taborozni-a-gyerek-1615751

 

A felújított 3-as metró: Uraim, vettünk valamit
Nagy az izgalom, hiszen a Metrovagonmas moszkvai üzemében a héten bemutatták a Budapestre szánt, felújított orosz metrószerelvények első darabját.
http://444.hu/2016/05/15/a-felujitott-3-as-metro-uraim-vettunk-valamit

 

Építkezik? Nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalék az áfa
Magánszemély építkezik, szeretne áfa-visszatérítést, a vállalkozót viszont köti az 5 százalékos számla kiállításának kötelezettsége. Eleget tehet-e a magánszemély kívánságának,
vagyis kiállíthat-e 27 százalékos áfát tartalmazó számlát? Bartha László adójogi szakjogász válaszol.
http://adozona.hu/afa/Epitkezik_Nem_mindegy_hogy_5_vagy_27_a_szaz_W2F0Q5

 

Amikor elszámolható napidíj, és amikor nem
A fizetendő napidíj összegéről érdeklődött olvasónk, kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.
http://adozona.hu/altalanos/Belfoldi_kikuldetesre_fizetendo_napidij_DLBFD2

 

“Kedves hölgyem, önnek 3 hónapja van hátra” – aranyat ér a segítség az utolsó időszakban
A hospice szolgáltatás nagy mértékben enyhítheti a gyógyíthatatlan betegek fájdalmát és félelmét. Mégis alig több, mint negyedük veszi igénybe, és a
kórházi férőhelyek száma sem elegendő. Interjú dr. Hegedűs Katalin hospice szakértővel.
http://24.hu/elet-stilus/2016/05/16/kedves-holgyem-3-honapja-van-hatra-aranyat-er-a-segitseg-az-utolso-idoszakban/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.