2016.május 15. Sajtószemle

Segítségnyújtás: elfogytak a férőhelyek

A szociális szférában csak alig néhány területen lehetett fejleszteni, május elejére mindenhol kimerültek a kapacitások
Idén csupán a fogyatékkal élők otthoni ápolását és szállítását segítő támogató szolgáltatások, valamint a szenvedélybetegeknek és a pszichiátriai betegeknek biztosított közösségi alapellátások esetében bővíthették az államilag finanszírozott férőhelyeket a szociális szolgáltatók, a többi területen – így például a szociális étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban vagy az ápolást, gondozást nyújtó intézményekben – egyetlen támogatott új férőhelyet sem lehetett létrehozni.
http://mno.hu/belfold/segitsegnyujtas-elfogytak-a-ferohelyek-1342298

Surányi György az MNB-ről: a célok és eszközök megválasztása nem szolgálta az ország gazdasági érdekeit
Surányi György szerint azonban a jelenlegi növekedés lassú leszakadáshoz vezet.
http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/14/suranyi-gyorgy-az-mnb-rol-a-celok-es-eszkozok-megvalasztasa-nem-szolgalta-az-orszag-gazdasagi-erdekeit/

Befuccsolt a képgyűjtemény átjátszása
A médianyilvánosság megtette a hatását: az MKB Bank kénytelen volt visszavonni ajánlatát, hogy az MNB hírhedtté vált hat Pallas Athéné alapítványainak eladja a hazai alkotóktól származó - elsősorban festményekből álló - gyűjteményét. Az alapítványok kuratóriumi üléseinek jegyzőkönyvéből világosan kiderült, az eladó és az egyik vevő ugyanaz lett volna: Balogh Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke is. Az alapítványok a becsült értékénél két és félszer drágábban vették volna a képeket.
http://nepszava.hu/cikk/1093837-befuccsolt-a-kepgyujtemeny-atjatszasa

Adókedvezményt kap a magyar kastélyok népe
Épített környezetünk maga a múltunk, ez mutatja meg az érdeklődő utókornak, hogyan is éltünk. A védett, a műemlék épületek anyagi és szellemi, esetenként már-már spirituális értéket is képviselnek. Az új nemzeti burzsoázia, de nevezhetjük egyszerűbben is, a miniszterelnök családja és szűkebb környezete, történelmi tudatunk után, célkeresztbe vette épített múltunkat is, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a friss hír, hogy Mészáros Lőrinc az alcsúti Habsburg-kastély egy részét szállodává alakítja.
http://www.168ora.hu/buxa/milliokat-kaszalhatnak-csokosok-145493.html

Egyre többet bukik az ország a Rogán-féle letelepedési kötvényen
Áprilisban 714 darab 50 ezer eurónyi (összesen 11,2 milliárd forintnyi) Rogán-féle letelepedési kötvényt adott el a magyar állam, írja a Világgazdaság. Ez nagyjából újabb 119 unión kívüli kérelmezőt jelezhet, akik a kiárusított magyar papírokkal szabadon utazgathatnak az EU-ban a családtagjaikkal együtt.
http://www.168ora.hu/itthon/egyre-tobbet-bukunk-rogan-fele-letelepedesi-kotvenyen-145528.html

Százmilliókat adott a kormány fogászatoknak, amelyek nem is léteznek
Vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium azokat a szerződéseket, amikben olyan fogászatok kaptak több százmilliós támogatásokat, amelyekről sejteni lehet, hogy soha nem működtek.
http://24.hu/fn/gazdasag/2016/05/14/szazmilliokat-adott-a-kormany-fogaszatoknak-amelyek-nem-is-leteznek/

Lánczi András megideologizálja, hogy most eljött a Fidesz ideje a lopásban
Lánczi szerint a Fidesz csak klientúrát épít, egy nemzeti vagyonos réteget, a gonosz ellenzék pedig ezt a nemes célt nevezi korrupciónak.Lánczi itt csak azt fejeltette el, hogy
a nemzeti klientúraépítést önmagában senki nem nevezi korrupciónak. Azt nevezik csak korrupciónak az emberek, amikor a nemzeti klientúraépítés a legalapvetőbb
 erkölcsi szabályok és a törvények megsértésével történik. Például nem korrupció támogatni a magyar világítástechnikai cégeket. Az viszont már korrupció,
ha egyetlen magyar világítástechnikai céggel kivételeznek, a cég kedvéért jogszabályokat alakítanak át, és ráadásul a végén még az is kiderül, hogy ez az
adott cég nem is tudta mindenhol becsülettel megcsinálni a rábízott munkát.
http://444.hu/2016/05/14/lanczi-andras-megideologizalja-hogy-most-eljott-a-fidesz-ideje-a-lopasban

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa az alternatív iskolák miatt
Tetszés szerint alakítható gumiszabállyal dönthetne a kormány az alternatív iskolák sorsáról, ezzel olyan többletszolgáltatásokat várhatna el tőlük, amelyeket nem tudnak teljesíteni.
http://hvg.hu/itthon/20160514_alternativ_iskolak_oktatasi_jogok_biztosa_waldorf_akg

Kinyírják az alternatív és alapítványi iskolákat, köztük a Waldorfot
Az új kerettanterv szerint nem térhetnek el a Waldorf és más alternatív iskolák a központilag meghatározottól, csak akkor, ha "pluszszolgáltatást" nyújtanak. Ezzel értelmüket veszítenék az alternatív iskolák, de a magán szakképző iskolák is a végüket járják.
http://eduline.hu/kozoktatas/2016/5/13/Kinyirjak_az_alternativ_es_alapitvanyi_isko_U14CC3

Újratermelni a nyomort - Fiatalkorúak a közfoglalkoztatásban
Több ezer olyan fiatalkorú dolgozik közmunkásként, akik 16 évesen, sok esetben végzettség nélkül kikerülve az iskolából jobb híján beleragadnak a közfoglalkoztatás rendszerébe. A kormány programjai kevéssé hatékonyak, az ellenzék törvényjavaslatát pedig elkaszálták. 
http://magyarnarancs.hu/riport/ujratermelni-a-nyomort-99143

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.