2016.május 13. Sajtószemle

Beveti a csodafegyvert a Fidesz, de ha nem vigyáz, óriásit bukhat

A menekültellenes népszavazás előtt soha nem látott gyűlöletkampány jöhet, soha nem látott pénzeket költenek majd. Erőfelmérés ez 2018 előtt, de ha nem mennek
el elegen népszavazni, akkor már két évvel az országgyűlési választás előtt térdre rogyhatnak a kormánypártok.
http://24.hu/belfold/2016/05/12/beveti-a-csodafegyvert-a-fidesz-de-ha-nem-vigyaz-oriasit-bukhat/

Bemutatták a magyar egészségügy legborzasztóbb fotóit
Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztató Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, önkéntes segédápoló és Sándor Mária fekete ruhás nővér az ápolók napján.
 Az eseményen bemutatták a magyar kórházakról beküldött fotókból készült mozgó kiállítást, a borzalmasabbnál borzalmasabb, a lepusztult kórházi állapotokat,
és az egyéni, kényszerszülte megoldásokat ábrázoló fényképeket.
http://24.hu/belfold/2016/05/12/bemutattak-a-magyar-egeszsegugy-legborzasztobb-fotoit/

Agyonhajszolt dolgozók, mint sakkfigurák? - Zavaros egészségügy
Követhetetlen helyekre eldugva, de talán megvan az ígért 166 milliárdos pluszforrás az egészségügy jövő évi finanszírozására, bár még mindig nem lehet pontosan tudni ki és mekkora béremelésre számíthat. Jövő év elején szűnhet meg az egészségbiztosító, a háttérintézmények ledózerolása azonban csak 32 milliárdot javít a költségvetésen. Az egyre nagyobb ápolóhiányt veszélyhelyzetben más városokból átirányított szakemberekkel oldaná meg a kormány, de lehet, hogy ezt az agyonhajszolt dolgozók már nem bírják el.
http://nepszava.hu/cikk/1093871-agyonhajszolt-dolgozok-mint-sakkfigurak---zavaros-egeszsegugy
 
Több ezer ágyat tesznek át az egészgégügyi ellátórendszerből
Még az idén 2200-3000 ágy kerülhet át az egészségügyiből a szociális ellátórendszerbe.
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/tobb-ezer-agyat-tesznek-at-az-egeszgegugyi-ellatorendszerbol-469998

10 fontos mondás a csütörtöki Kormányinfóról
Megtartotta a szokásos, csütörtöki Kormányinfót Lázár János, ahol Kovács Zoltán kormányszóvivővel együtt újra azt magyarázták, mit miért tesz a kormány. A sajtótájékoztatóról szóló percről-percre-tudósításunkat itt olvashatja.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/12/10_fontos_mondas_a_csutortoki_kormanyinforol/

“Ez az Orbán-kormány legveszélyesebb oktatáspolitikai intézkedése”
A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata szerint az eddigi szakközépiskolákat mostantól szakgimnáziumoknak hívnák, az eddigi szakiskolákat pedig szakközépiskoláknak
http://24.hu/belfold/2016/05/12/ez-az-orban-kormany-legveszelyesebb-oktataspolitikai-intezkedese/

Újabb tanártüntetés lesz egy hónap múlva
Tüntetést hirdetettt a Tanítanék mozgalom június 11-ére, a Várkert Bazár elé. A szakképzési rendszer szétverése ellen akrank tüntetni, mivel egy héttel ezelőt elküldték a rendszerszintű átalakításokat kérő véleményüket az NGM-nek, de az szerintük felháborító álíltásokkal és szimpla hazugságokkal reagált erre.
Az NGM nyilatkozata - félrevezetés és rossz megközelítés
http://index.hu/belfold/2016/05/12/ujabb_tanartuntetes_lesz_egy_honap_mulva/
http://tanitanek.com/CKP2/Info/TemaElemek/b6ac2c3c-4ef1-4d01-8353-4e5984d40647/9e9b3179-12c1-491b-8cd7-03a73f2de7f3

Tönkrevágnák az Orbán-kormány vakációját
„Minden erőnkkel küzdünk tovább a rendszerszintű ámokfutás ellen” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform szóvivője,
http://nol.hu/belfold/tonkrevagnak-az-orban-kormany-vakaciojat-1615381
 
Rekordot döntött tavaly a dolgozói szegénység
Ma már majdnem minden tizedik foglalkoztatott szegénységben él Magyarországon. A közmunka nem képes megoldani a helyzetet.
http://www.vg.hu/gazdasag/rekordot-dontott-tavaly-a-dolgozoi-szegenyseg-469954

50 ezerre bírságolhatják e-cigizésért
Jövő hét péntektől húszezertől ötvenezer forintig terjedő bírságra számíthatnak azok, akik a munkahelyükön vagy például játszótereken szívnak e-cigit - közölte az
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán az MTI-vel
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2016/05/11/50_ezerre_birsagolhatjak_e-cigizesert/

Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott ételek jelölése
Eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, mivel ezt sokan marketingeszközként használták. A júliusban életbelépő új szabályozás csak annyit enged, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.
http://www.origo.hu/itthon/20160513-eltunik-juliustol-diabeteszeseknek-ajanlott-etelek-jelolese.html

Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek
Éveink múlásával nő szabadságnapjaink száma is. De tudja-e, hogy kiknek és miért járnak plusz napok, például a fiataloknak, a szülőknek, az egészségkárosodást szenvedőknek, a veszélyeztetett munkahelyen dolgozóknak? Mennyi szabadság illeti meg az elvált szülőket, ha például 3 gyermeken osztoznak? Ki számít gyermeknek, szülőnek, fogyatékosnak? Válaszolunk a mindennapokban felmerülő kérdésekre, és tévhiteket is eloszlatunk.
http://adozona.hu/munkajog/Szamoljuk_a_szabadsagot__peldak_es_tevhitek_M9RN2E

Új illetékmentességek és kedvezmények még az idén
Sokat spórolhat, ha jól időzíti termőföld-, praxisvásárlási szerződéseit, lakással kapcsolatos vagy más ügyleteit. A kormány által az Országgyűléshez 2016. május 3-án T/10537. számon benyújtott törvényjavaslat számos illetékkönnyítést tartalmaz. Ezek – egyetlen kivételtől eltekintve – várhatóan a törvényjavaslat kihirdetését követő naptól lépnek hatályba.
http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Uj_illetekmentessegek_es_kedvezmenyek_leszn_3578WF

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.