2016.május 12. Sajtószemle

Ezermilliárdos megszorítások következnek

A Start munkaprogramra, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár alatti ellátásokra, valamint a családi pótlékra is kevesebb jut az ideinél a 2017-es büdzsében.
A költségvetési vita nyitányára megnéztük, hol spórol a kormány jövőre: itt az ezermilliárdos lefaragás.
http://www.vg.hu/gazdasag/ezermilliardos-megszoritasok-kovetkeznek-469914

Betegektől gyűjt műszerekre az érdi rendelőintézet
Próbálja menedzselni magát a pénzhiánnyal küzdő érdi rendelőintézet: tavaly alapítványt hoztak létre, a betegektől 700 ezer forintot sikerült összeszedni. Az intézményben kifüggesztett felhívásokban továbbra is adakozásra buzdítják a pácienseket, a 2010-ben uniós pénzből beszerzett és azóta is csúcsra járatott műszerek javítására ugyanis már nincs pénz.
http://hvg.hu/itthon/20160511_erdi_rendelointezet_penzhiany_betegek_adakozas

Lassacskán eltűnnek a háziorvosok
Visszafordíthatatlan folyamat: a szakértők szerint hamarosan több ezer praxis üresedik ki
Az állandó háziorvossal nem rendelkező, helyettesítéssel ellátott körzetek száma hat év alatt 90 százalékkal lett több, a Nyugat-Dunántúlon az emelkedés 3,5-szeres – derült ki a
KSH összefoglalójából. Mindeközben az ellátandó betegek száma nem csökken, a háziorvosok így egyre leterheltebbek, pedig többségük már most is a nyugdíjkorhatár közelében van. –
Sokan 3-4 településen is dolgoznak, de ha ők feladják, nincs, aki a helyükbe lépjen – mondta Selmeczi Kamill, az alapellátó orvosok szövetségének elnöke.
http://mno.hu/belfold/lassacskan-eltunnek-a-haziorvosok-1341768

A Klik „megszűnése”, és ami utána jön
Sűrű volt Palkovics László múlt hete. Miután Lázár János április 28-án a kormányinfón újra elővette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítását, az oktatási államtitkár végignyilatkozta a magyar sajtót arról, hogy mi várható. Ha nincs képben, vagy nem tudta követni az elhangzottakat, most segítünk.
http://mno.hu/belfold/a-klik-megszunese-es-ami-utana-jon-1341562

Nem enged a kormány a szakközépiskolák átalakításából
A kormány szerint teljese felesleges a PDSZ tiltakozása a szakgimnáziumokkal kapcsolatban, mert ugyan tényleg nem lesz fognak minden természettudományos tárgyat külön tanulni, ez jó célokat szolgál. A kormány hajthatatlan azzal kapcsolatban is, hogy az új rendszert még az idén bevezessék.
http://hvg.hu/itthon/20160511_Nem_enged_a_kormany_a_szakkozepiskolak_atalakitasabol

Ki kaphat több adómentes utazási költségtérítést? Üröm az örömben
Majdhogynem szenzációként söpört végig a hír, hogy jövőre jelentősen, csaknem hetven százalékkal emelkedik a munkába járáshoz adómentesen adható adómentes költségtérítés összege.
Ki jár jól, és ki jár rosszul – legalábbis az adótörvény-módosítási javaslat beterjesztett megfogalmazása szerint?
http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kinek_kap_tobb_adomentes_utazasi_koltsegter_C6DP3E

Méltányossági nyugdíj és nyugdíjemelés: vannak kizáró okok
Csak meghatározott ellátások állapíthatók meg és növelhetők méltányosságból az állami nyugdíjrendszerben. Ismertetjük a feltételeket és a kizáró okokat.
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_nyugdijemeles_segely_meltanyossagbo_687Q85

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek
Hemzsegnek a hibák a középiskolai kísérleti történelem tankönyvekben - hívja fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete. Hidas Gábor, az egylet tankönyvelemző
műhelyének térképésze az InfoRádiónak azt mondta, a javítások ellenére még mindig nagyon sok a súlyos pontatlanság.
http://inforadio.hu/belfold/2016/05/11/160511_bel1_1354_kiserleti_tortenelem_tankonyvek_hibak_int_si/

Stumpf: Ötszörösen alkotmánysértő a parlament
Az emberek többségénél a hatalom egyes húzásai kiverik a biztosítékot Stumpf István alkotmánybíró szerint. Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere a fülkeforradalom
huszárainak nevezte a 2010 után felálló hatalmi elitet, ugyanakkor megjegyzi, az ezredfordulón is volt már „egy Habony”. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kedd
esti közéleti beszélgetőestjén az is kiderült: Kövér Lászlóval mintha nem lenne túl jó barátságban. „Feketes.ggű lettem”
http://mno.hu/belfold/stumpf-istvan-otszorosen-alkotmanyserto-a-parlament-1341742

Kiszúrhat a traffipax a szívbetegekkel
Csongrád megye - Varga Antal szívműtéte miatt nem kapcsolja be a biztonsági övet, a taxisnak pedig nem kell. A szupertraffipax mindkettejüket látja, de a rendszer nem tudhatja, ki miért nem használ övet. Az ORFK szerint mindenki fellebbezhet az esetleges büntetés ellen.
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kiszurhat_a_traffipax_a_szivbetegekkel/2473992/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.