2016.május 11. Sajtószemle

Minden negyedik magyar daganatok miatt halt meg tavaly, és közülük csak 22 százalék részesült speciális életvégi ellátásban, pedig elvileg minden érintett jogosult lenne erre térítésmentesen – közölte a Magyar Hospice Alapítvány.
http://www.origo.hu/itthon/20160510-rak-daganatos-megbetegedesek-hospice-alapitvany.html

 

Újabb leépítés jön az adóhivatalban?
Furcsán hangzik, de pont az életpályamodell bevezetése hozhatja el egy sor adóhivatali alkalmazott pályája végét. Ha ugyanis összevetjük a modellhez rendelt fizetéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövő évi költségvetésével, a beígért béreket csak elbocsátások árán lehet majd kifizetni.
http://mno.hu/gazdasag/ujabb-leepites-jon-az-adohivatalban-1341392

Tiltakoznak a kormánydöntés ellen
Korábbi főigazgatója szerint katasztrofális következményei lehetnek az OEP átszervezésének
Felháborodtak a szakértők azon a kormánydöntésen, mely szerint átszervezik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működését. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint átgondolatlan és hibás lépés az önállóság megszüntetése, mely komoly problémákat vet fel.
http://mno.hu/belfold/tiltakoznak-a-kormanydontes-ellen-1341563

Már fizetést sem kapnak a tanárok Mezőcsáton
Hónapokig nem fizették a járulékokat a dolgozók után a mezőcsáti iskolákban, amelyeket a Magyar Református Egyház működtet. Az RTL Híradónak nyilatkozó pedagógus szerint teljes a létbizonytalanság, ebben a hónapban már fizetést sem kaptak. A fenntartó annyit közölt: a csökkenő gyereklétszám mellett az oktatáspolitikai folyamatok is közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában – hangzott el a keddi hírműsorban. 
http://hvg.hu/itthon/20160510_mar_fizetest_sem_kapnak_a_tanarok_mezocsaton

Titkolózik a kormány, csütörtökön robbanhat a cafeteriabomba
A szakmai érdekképviseletek a kormánytól nem kaptak semmilyen írásos anyagot arról, hogy mit tervez a kabinet a cafeteriával jövőre. A kérdés azért izgat minden
érdekelt felet, munkáltatókat és munkavállalókat is, mert Orbán Viktor márciusban bejelentette a készpénzesítést, válaszul az Európai Bizottság döntésére,
amely a miniszterelnök szerint “szétzúzta” a magyar cafeteria-rendszert.
http://24.hu/fn/penzugy/2016/05/10/titkolozik-a-kormany-csutortokon-robbanhat-a-cafeteriabomba/

Durva röghöz kötést tervez a szakiskolákban a kormány
Nagy elánnal látott neki az EMMI a szakiskolai képzés átalakítására, amiből egy kiszivárgott köremailnek köszönhetően két dolog már most világos
A szakközépiskolásoktól elvennék a mobilitás lehetőségét, és a diákokat arra a pályára zárnák be, amit 13-14 évesen kiválasztottak
A kormány ebben a kérdésben sem kíváncsi a tanárok véleményére, éppen az ő véleményüket nem kérik ki
http://index.hu/belfold/2016/05/09/durva_roghoz_kotest_tervez_a_szakiskolakban_a_kormany/

Esélyük sincs a szegény roma gyerekeknek, hogy normális iskolába kerüljenek
Az elmúlt évtizedekben tömegesen küldték kisegítő iskolákba a roma fiatalokat a pedagógiai szakszolgálatok, mondván, hogy értelmi fogyatékosok, pedig egy részük egyáltalán nem az. Ezt idén márciustól már bírósági ítélet is kimondja. A fogyatékosnak mondott gyerekeknek kevesebbet tanítanak az iskolában, nem feltétlen tanulhatnak tovább ott, ahol akarnak, nagy eséllyel pedig felnőttkorukra munkanélküli lesz belőlük. A szüleiknek pedig jórészt fogalmuk sincs, mi történik a gyerekükkel
http://444.hu/2016/05/09/eselyuk-sincs-a-szegeny-roma-gyerekeknek-hogy-normalis-iskolaba-keruljenek

Legyen szuperkórház, vagy ne legyen? - ez itt a kérdés
Szükség van Budapesten kórházfejlesztésekre – egyelőre csak ebben van egyetértés. Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy lesz-e a fővárosi szuperkórház, vagy 3-4 súlyponti kórház fejlesztésével korszerűsítik az ellátórendszert.
http://inforadio.hu/belfold/2016/05/09/legyen_szuperkorhaz_vagy_ne_legyen_-_ez_itt_a_kerdes/

Elkerült egy pofont a kormány
Biztonságban a magánorvosok · Továbbra is kibújhatnak a számlaadás alól a lakásrendelők doktorai
Ekkora pofont valószínűleg már nem mert adni a kormány az egészségügynek – foglalta össze a helyzetet lapunknak Kincses Gyula egészségügyi szakértő. A gazdaság kifehérítését célzó intézkedés szerint szeptembertől ugyanis csak a plasztikai sebészeknek kell online pénztárgépet használniuk rendelőikben. A többi, magánpraxist üzemeltető orvos továbbra sem kötelezhető arra, hogy ilyen módon lépjen kapcsolatba az adóhivatallal, miközben évente több száz milliárd forint forgalmat bonyolítanak le adómentesen. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint külföldre kergetné az orvosokat az online pénztárgép, és az orvosbárók érdeke, hogy ne változzon a rendszer. A plasztikai sebészek felháborítónak tartják, ahogy tevékenységüket minősítik.
http://mno.hu/belfold/elkerult-egy-pofont-a-kormany-1341558

Tiltakozik a kormány terve ellen az orvosi kamara
A Magyar Orvosi Kamara határozottan visszautasítja azt a rendelettervezetet, amely szerint az idei évre juttatandó tízmilliárd forint egy részét csak pluszadminisztráció fejében kapnák meg a praxisok.
http://www.origo.hu/itthon/20160510-tiltakozik-a-kormany-terve-ellen-az-orvosi-kamara.html

Tarlós újabb csengő kormányzati sallert kapott
Tarlós jókora sallert kapott a kormánytól: a kormány átírta a főváros EIB hitelének feltételeit: nem lehet belőle 150 pótlóbuszt venni a 3-as metró felújításának idejére.
Mivel kevés a pénz, a főváros 150 helyett 110 új buszt vesz csak, a többit más vonalakról hozza át. Ezeken a vonalakon 20 éves kohószökevény buszok állnak
forgalomba metrópótló buszok pótlásaként.
http://index.hu/belfold/2016/05/10/tarlos_ujabb_csengo_kormanyzati_sallert_kapott/

Változnak a szochokedvezmények, s bővül is a kör az adócsomagban
A szociális hozzájárulási adóból (szocho) igénybe vehető kedvezményekre vonatkozó szabályok is változnak a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint. A javaslat szerint bővül az adókedvezmények köre.
http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Valtoznak_a_szochokedvezmenyek_s_bovul_is_a_KQFOQS

Mi a különbség a készenlét és az ügyelet között?
Míg az ügyelet esetében a munkáltató meghatározhatja a rendelkezésre állás helyét, addig a készenlét esetében a munkavállaló jogosult meghatározni a tartózkodási helyét
oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén munkavégzésre azonnal rendelkezésre tudjon állni.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/mi-a-kulonbseg-a-keszenlet-es-az-ugyelet-kozott

Több százezer munkavállaló lehet kárvallott
Megrövidítik a dolgozókat - Több százezer munkavállaló lehet kárvallottja a kormány munkaügyi intézkedéseinek. A készenléti szakmákban (például rendőr, tűzoltó, orvos, nővér, vasutas stb.) most jár a szombati „készenléti pótlék”. Ám a Vasutasok Szakszervezete szerint a kormány meg akarja szüntetni.
http://www.vasarnapihirek.hu/friss/megroviditik_a_dolgozokat

Búcsúzóul egy remek hír: Franciaországban akár egy év börtönt is kaphatnak a gyerekeiket posztoló szülők
A most felnövekvő gyerekek teljes generációja hatalmas hátránnyal fut neki az életnek. Míg mi, szerencsés öregek a Koloniál-szekrény alsó polcára rejtve biztonságban tudhatjuk gyerekkori pöcsmutogatós képeinket, a most születettek felnőve azzal szembesülhetnek majd, hogy szüleik
minden ismerősüket őrületbe kergetve ezerszámra osztották a képeket a cukimuki expocaklakókról a Facebookon.
http://444.hu/2016/05/09/bucsuzoul-egy-remek-hir-franciaorszagban-akar-egy-ev-bortont-is-kaphatnak-a-gyerekeiket-posztolo-szulok

Ilyen lett a felújított Széll Kálmán tér
sok évtizedes kuplerájnak ezennel vége, a felújított Széll Kálmán téren immár Tarlós István-i rend honol. A táj ebből adódóan persze nem lett sokkal barátságosabb egy rendező pályaudvarnál, de az idő ezen még javíthat némileg, avagy ronthat.
http://nol.hu/galeria/Ilyen_lett_a_felujitott_Szell_Kalman_ter
http://nol.hu/belfold/vege-a-kuplerajnak-a-moszkva-teren-vagy-csak-most-kezdodik-1615053

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.