2016.június 9. Sajtószemle

Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy súlyt adjanak béremelési követeléseiknek. Június 22-én 8 és 10 óra között fognak munkabeszüntetést tartani, amihez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott - közölte a szakszervezet elnöke.
http://index.hu/gazdasag/2016/06/08/sztrajkra_keszulnek_a_kozszolgak/
 

A bérígérgetés még nem emelés
A kormányzati ígérgetés ellenére az orvosi bérek emeléséről nemhogy megállapodás nincs, de a tárgyalások is szünetelnek a szakmai és érdekvédelmi szervezetek és az egészségügyi államtitkárság között. A szakdolgozók alapbérének rendezésére erősebb a hatalom szándéka, de a két csoportról csak együtt születhet döntés. Kérdés, hogy mikor.
http://nepszava.hu/cikk/1096430-a-berigergetes-meg-nem-emeles
 

Megállapodtak az egészségügyben dolgozók béremeléséről
Szerdán késő este zajló egyeztetésen az érdekvédők és a kormányzati tárgyalódelegációt vezető Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár megállapodott az egészségügyben dolgozók béremeléséről – tudta meg a Népszabadság.
http://nol.hu/belfold/breaking-megallapodtak-az-egeszsegugyben-dolgozok-beremeleserol-1618827
 

Kancellária-rendszert állíthatnak fel az egészségügyben
Megszűnne a kórházak gazdasági önállósága, tízmilliárdos megtakarítást várnának az intézkedéstől
Megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány az egészségügyi államtitkárság által javasolt változatot fogadja el szerdai ülésén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a kancellári rendszer a felsőoktatás területén bevált, jól működik, és reményeik szerint az egészségügyben is hasonló eredményeket tudnak majd elérni bevezetésével.
http://magyarhirlap.hu/cikk/57728/Kancellariarendszert_allithatnak_fel_az_egeszsegugyben
 

Már siratják a kórházukat a Péterfy ápolónői, kezdődik az ellenállás
Kitérnek a kormányülések a döntések elől, így a kancellárterv, az intézménybezárások, építések lehetősége idegessé teszi az egész rendszert. 
http://nol.hu/belfold/mar-siratjak-a-korhazukat-a-peterfy-apolonoi-kezdodik-az-ellenallas-1618829
 

Cafeteria: száműzik az öngondoskodást
Lemondott a kormány az irányított fogyasztás ösztönzésről a cafeteria rendszer átalakításával. Hosszabb távon sokba kerülhet a társadalomnak akár az önkéntes egészségpénztári, akár a nyugdíjpénztári befizetések ellehetetlenítése.
http://nepszava.hu/cikk/1096423-cafeteria-szamuzik-az-ongondoskodast
 

Indulhat a "lakáslottó", de mi az igazi cél?
Hosszú várakozás után megjelent a nemzeti otthonteremtési közösségről (nok) szóló törvény végrehajtási rendelete. A többnyire csak "lakáslottónak" nevezett konstrukció két célt szolgál, egy valóságosat - az új lakások számának gyarapodását -, és egy burkoltat, a többségében kereskedelmi banki hátterükkel eredményesen működő lakás-takarékpénztárak (ltp) konkurencia megteremtését, állami segédlettel.
http://nepszava.hu/cikk/1096434-indulhat-a-lakaslotto-de-mi-az-igazi-cel

 

A nem foglalkoztatható embereket is hadra fogná a kormány
A mentális, egészségügyi és szociális problémák miatt nem foglalkoztatható embereket is bevonná a közfoglalkoztatásba a kormány.
http://hvg.hu/itthon/20160607_A_nem_foglalkoztathato_embereket_is_hadra_fogna_a_kormany
 

Vérvétel biopszia helyett
Több millió életet menthetne meg, ha bevezetik, és a jövőben talán hazánkban is elérhetővé válik a Szilícium-völgyből indult legfrissebb tudományos újdonság, amelyet a napokban ismertettek az egyik legnagyobb rákkutató konferencián, Chicagóban, s amelynek jelentőségét megerősítette lapunknak a helyszínen lévő Peták István, a molekuláris rákdiagnosztikát végző Oncompass ­Medicine kutatási igazgatója is.
http://nol.hu/tud-tech/vervetel-biopszia-helyett-1618819
 

Hetekre elfogyott a tetanusz az országban
A sérülések kezelésénél fontos tetanusz-oltóanyagból több kórházban és gyógyszertárban is nagyon kevés van, mivel két hétig országos hiány volt. Pár napja viszont újraindult a terjesztés. Miután szóltunk, megsürgették a kiszállítást a Szent János Kórházba.
http://index.hu/belfold/2016/06/08/akadozik_a_tetanusz-ellatas_az_orszagban/
 

Meglepő, de sok nyugdíjat kapunk! Akár 20%-os csökkenés is jöhet

100-ból 110 ember meglepődne azon a tényen, hogy a magyar nyugdíjrendszerben túl sokat fizetnek ki a világ többi részéhez képest. Pedig a számok nem tévednek: az EU átlagánál 20%-kal, az OECD-nél 30%-kal magasabbak a nyugdíjak a fizetések arányában. Ennek ellenére mindenki kevésnek érzi, pedig ott a veszély, hogy a magyar nyugdíj csökkenjen. Elkerülhetetlen tehát, hogy mindenki gondoljon a nyugdíjas éveire.
http://www.bankmonitor.hu/cikk/meglepo-de-sok-nyugdijat-kapunk-akar-20-os-csokkenes-is-johet.htm

 

Tudjátok, mi van ezen a képen?
Egy EU-s pénzből épült bicikliút!
http://index.hu/kerekagy/2016/06/07/tudjatok_mi_van_ezen_a_kepen/
 

Tévéket adományozott volna a kórházaknak, ekkora pofonra nem számított
Nem várt reakciót kapott Ellenbacher Attila tévészerelő két kórháztól, amikor felajánlotta, nekik is javítana és adna néhány tévét. Teljesen ingyen. Az Országos Onkológiai Intézet és az ORFI is szívesen fogadott volna 48, illetve 40 tévét, ám az intézmények válaszlevelükben garanciát is kértek az ingyentévékre. A tévészerelő nem érti a dolgot.
http://index.hu/belfold/2016/06/08/teveket_adomanyozott_volna_a_korhazaknak_ekkora_pofonra_nem_szamitott/