2016.június 8. Sajtószemle

Módosította az alaptörvényt kedden az Országgyűlés, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával.
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1455346-alaptorvenybe-foglalta-a-terrorveszelyhelyzetet-a-parlament
 

A posta újabb egyszeri juttatást ad dolgozóinak
A cégcsoport 2015-ben több mint 3 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ennek köszönhetően a 2016. évre érvényes bérmegállapodásban foglaltakon túl a bruttó 500 000 forint alatti alapbérrel rendelkező munkavállalók újabb egyszeri juttatásban részesülnek június 10-ig - közölte a Magyar Posta.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-posta-ujabb-egyszeri-juttatast-ad-dolgozoinak
 

Rengeteg magyar bukhatja az egészségbiztosítását!
Ha nem szokott orvoshoz járni könnyen bukhatja TB-jét! – Szinte senki nem tud erről a szabályról, ezért olyan veszélyes!
http://www.fullank.com/index.php/napiparaszt-2/4245-rengeteg-magyar-bukhatja-az-egeszsegbiztositasat
 

Sok a kérdőjel a lakáslottó körül
A kedden megjelent részletszabályok azt nem határozzák meg, hogy milyen gyakran kell sorsolásokat tartani: ezt minden esetben a szervező dönti el, neki kell meghatároznia ennek gyakoriságát
http://mno.hu/ingatlan/sok-a-kerdojel-a-lakaslotto-korul-1346004

Ilyen könnyen vége a családi adókedvezménynek
Sok szülő év elején nyilatkozatot tesz a munkáltatója felé, hogy gyermeke után adókedvezményt kíván érvényesíteni. Azonban sok esetben elfelejtik, hogy ha a gyerek sikerrel teljesített az érettségi vizsgán, akkor a jogosultság megváltozik és ennek kellemetlen következményei lehetnek.
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/leerettsegizett-a-gyerek-ez-lesz-a-csaladi-adokedvezmennyel/
 

Árvaellátás a nyári szünet idején
A nyári iskolai szünet közeledtével sokak által feltett kérdés, hogy a tanulmányok folytatása alapján kapott árvaellátás hogyan kerül folyósításra a szünetben. A válasz különösen fontos olyan esetben, amikor a középiskolai tanulmányokat a felsőoktatási intézményben való tanulás követi, vagy a tanulói jogviszony valamilyen oknál fogva magántanulói státusszá alakul át.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/arvaellatas-a-nyari-szunet-idejen
 

Tanévzáró tüntetések jönnek
http://nepszava.hu/cikk/1096319-tanevzaro-tuntetesek-jonnek
 

A kormány azt üzeni, a boldoguláshoz nem kell tanulni
Csak most kezdi vizsgálni az Emmi, hogy növelte-e a korai iskolaelhagyók számát az, hogy 2013-ban 16 évre csökkent a tankötelezettség felső korhatára. Pedig korábban már a KSH és az Európai Tanács is ezt jelezte. Egy OFI-s kutató pedig a tárca utolsó érvét is megcáfolja, és elmagyarázza, miért nem indok az, hogy más uniós országokban is megszokott a 16 éves korhatár. 
http://eduline.hu/kozoktatas/2016/6/8/Tankotelezettseg_KSH_Europai_Tanacs_PRMW9I#rss
 

Arcára fagyhat a mosoly kazáncserénél
Júliustól 50-200 ezer helyett 1,5-2 millió forintba is kerülhet a csere. A szakma a pályázatok helyett/mellett félmillió forint, alanyi jogon járó támogatást javasol.
http://www.hirado.hu/2016/06/06/arcara-fagyhat-a-mosoly-kazancserenel/
 

Kéménye van? Ön is veszélybe kerülhet
A kéményseprő-ipari szervezetek az iparági szakszervezetekkel egyetértésben elutasítják a kémények ellenőrzésének ritkítását, a biztonsági szint csökkentését, egyben üdvözlik a 2016. júniusi 2-i Kormányinfón elhangzott célt, miszerint az otthonok biztonsága érdekében a kormány biztosítani kívánja a kéményseprést a szakmailag indokolt gyakorisággal, térítésmentesen - közölték az érdekképviseletek közös közleményben.
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kemenye_van_on_is_veszelybe_kerulhet.615766.html
 

237 ezer magyart sodort szegénységbe az Orbán-kormány
Meglett a szociális ellátórendszer átalakításának a következménye Magyarországon. 2010 és 2015 között ugyanis 237 ezerrel lettek többen azok, akik még a szociális juttatások után is kitettek a szegénység kockázatának.
http://mfor.hu/cikkek/makro/237_ezer_magyart_sodort_szegenysegbe_az_Orban_kormany.html
 

Fogadjon örökbe egy lerobbant kórtermet
Nem vált ki cukiságcunamit Facebookon, de sok emberen segíthet, ha medvebocs helyett egy szegényes kórtermet vagy nővérszobát fogad örökbe. A Margit kórház az emberek segítségét is kéri az intézmény megújításához – most ajándék hűtőszekrénnyel vagy egy tisztasági festéssel bárki bekerülhet a támogatók virtuális csarnokába.
http://www.origo.hu/itthon/20160607-fogadjon-orokbe-egy-romos-kortermet.html
 

Megosztó a kórházátszervezés
Az érintettekkel senki sem egyeztetett az új tervekről · Hatástanulmányt követelnek
Hatalmas a fejetlenség a fővárosi kórházak kormány által tervezett átszervezése körül: a nemrég a Szent János kórház megújításáért 13 ezer aláírást gyűjtő, most a bezárás ellen tiltakozó civilek Balog Zoltán miniszterhez fordulnak, és hatástanulmányt készítenek. Az érintettek véleménye megoszlik a hivatalosan be sem jelentett tervekről, azonban az egyik kórház igazgatója és több fideszes önkormányzati vezető is egységesen állítja, velük senki nem egyeztetett, az új elképzelésekről csak a sajtóból értesültek.
http://mno.hu/belfold/megoszto-a-korhazatszervezes-1345908
 

Twitter-osztagot alapít a magyar rendőrség
NFIP Hungary néven lehet bekövetni azt a Twittert, amire az a 8 magyar rendőr fogja szolgáltatni a tartalmat, akiket a foci-EB-re küldenek majd. A rendőrségnél azt ígérik, hogy a helyszínről folyamatosan, első kézből tájékoztatják a kiutazó szurkolókat, egészen a magyar válogatott szereplésének végéig. Ebben pedig az a biztató, hogy a projektben a partnerük a mindig zseniális police.hu lesz.
http://444.hu/2016/06/06/twitter-osztagot-alapit-a-magyar-rendorseg