2016.június 6. Sajtószemle

Harminchétezer forintba kerül az a rabok által készített gyakorlóbakancs, ami egy készenléti rendőr szerint a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető taktikainak, és ez csak egy példa a sok közül. A Belügyminisztérium szerint ugyanakkor a rendőr vehet máshol jobb terméket, de azt is elismerték, hogy az egységes megjelenés érdekében a hivatásos állomány tagjainak a rendszeresített viseletet kell hordaniuk.
http://mno.hu/belfold/ocska-es-arcpiritoan-draga-a-rendori-egyenruha-1345073
 

Ínségízelítő: Szűk esztendők elébe néz az ország – a kormánynak hála
A mutyi és az uniós pénzek hiánya miatt leépítenek a nagy cégek - Aki fejleszt, az az emberi munkaerőt akarja kiváltani - Ha valamelyik ágazat nyereséges, azt a hatalom elfoglalja.
http://www.vasarnapihirek.hu/friss/insegizelito__unios_penzek_elapadasa_kiszarado_gazdasag
 

Rezsicsökkentés: leépítés a tűzoltóságoknál
Jelentősen, országszerte több mint 300 fővel csökkent a vonulós tűzoltók száma, és a készenlétben tartott tűzoltógépjárművek is kevesebben lesznek idén – írja a Lánglovagok.hu az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) állománytáblájának elemzését követően
http://www.168ora.hu/itthon/leepites-tuzoltosagoknal-146206.html
 

Kancellárok a kórházkasszánál - vak vezeti a bekötött szeműt?
Kancellárok tehetik rendbe az egészségügyet, de a megjelenésük nem ígérkezik fájdalommentesnek. Már jövőre tízmilliárdos megtakarítás vár rájuk, ami osztályok, kórházak átszervezését, akár bezárását is hozhatja. Utóbbi régóta téma, de a politika a népszerűségféltés okán rendszerint fél megtenni.
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/kancellarok-a-korhazkasszanal-vak-vezeti-a-bekotott-szemut-470899
 

Pintér nyerte a Lázár elleni belharcot
Egyetlen nap alatt elvérzett az az elképzelés, hogy a Pintér Sándor felügyelete alá tartozó, újonnan létrejövő titkosszolgálat – a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) – adatbázisára közvetlenül rálásson a miniszterelnök és a polgári hírszerzésért felelős miniszter, vagyis Lázár János is.
http://mno.hu/belfold/pinter-nyerte-a-lazar-elleni-belharcot-1345509
 

Átverte a PSZ-t a kormány, kimaradtak a javaslataik a köznevelési törvényből
Több olyan pontot is kihagyott a kormány a köznevelési törvényből, amelyekről korábban egyeztettek - közölte a Pedagógusok Szakszervezete.
http://hvg.hu/itthon/20160605_A_PSZt_atverte_oket_a_kormany_kimaradtak_a_javaslataik_a_koznevelesi_torvenybol
 

Pedagógusnap - Szembeköpik a tanárokat
Az időjárás is siratta a magyar oktatásügy helyzetét a vasárnapi pedagógusnapon, s bár a tanárokat minden köszönet megilletné, ünneplésre egyáltalán nem volt ok: a kormány a szakma véleményének negligálásával folytatja az oktatási rendszer átalakítását. Az új tanév sem ígér majd sok jót, a szeptembert rögtön iskolai dolgozók kirúgásával kezdik.
http://nepszava.hu/cikk/1096077-pedagogusnap---szembekopik-a-tanarokat
 

Külföldön hasznosul az ápolók tudása
Cser Ágnes: A néhány hónapos képzésen végzett szakápolók tudása meg sem közelíti azokét, akik a korábbi rendszerben tanultak Az egészségügyibér-tárgyalásokon nemcsak az érzékelhető és nagy léptékű szakdolgozói béremelésért küzdünk, hanem a képzési rendszer átalakításáért is, hiszen a kettő együtt felelős a mostanra kialakult súlyos munkaerőhiányért – mondta lapunknak Cser Ágnes szakszervezeti elnök, akit a már elindított ápolói képzés átalakításáról kérdeztünk.
http://magyarhirlap.hu/cikk/57504/Kulfoldon_hasznosul_az_apolok_tudasa
 

Hatalmas pakkot kapunk – egész héten ezt fogjuk emlegetni
Rengeteg mindent megtudunk jövő héten a magyar gazdaság állapotáról. Privátbankár-Árkosár felmérésünkből kiderül, hogyan alakulnak az árak a boltokban, de ezen kívül makronaptárban szerepel még a májusi inflációs és az áprilisi ipari termelési adatok is, de az idei első negyedéves bruttó hazai termék adat második becslése ismegjelenik. Napról napra: mire figyeljünk a jövő héten?
http://privatbankar.hu/makro/hatalmas-pakkot-kapunk-egesz-heten-ezt-fogjuk-emlegetni-294199
 

Árvaellátás a nyári szünet idején
A nyári iskolai szünet közeledtével sokak által feltett kérdés, hogy a tanulmányok folytatása alapján kapott árvaellátás hogyan kerül folyósításra a szünetben. A válasz különösen fontos olyan esetben, amikor a középiskolai tanulmányokat a felsőoktatási intézményben való tanulás követi, vagy a tanulói jogviszony valamilyen oknál fogva magántanulói státusszá alakul át.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/arvaellatas-a-nyari-szunet-idejen
 

Elutazol a nyáron? Hat repülőszabály, amit ne felejts el!
Nemsokára jön a nagy nyári szabadságolások ideje, sokan veszik a tengerpartokra vagy távoli vidékekre az irányt. Repülni nagy élmény, de könnyen pocsékká válhat, ha az utastársak nem veszik figyelembe az alapvető légi illemszabályokat. A Business Insider összegyűjtötte, hogy mi az, amit inkább ne tegyünk meg a repülőutakon.
http://privatbankar.hu/vasarlo/elutazol-a-nyaron-hat-repuloszabaly-amit-ne-felejts-el-294196
 

Holtában is spórol a magyar, lassan kuriózum lesz a koporsós temetés
A temetkezési törvény szerint mindenkit a végakarata szerint kell örök nyugalomra helyezni, amennyiben ez nem jelent aránytalan terhet a hozzátartozók,
illetve a temetésről gondoskodók számára.
http://24.hu/belfold/2016/06/05/holtaban-is-sporol-a-magyar-lassan-kuriozum-lesz-a-koporsos-temetes/
 

Kár, hogy lány? - A nemek és a klasszikus zene
Van-e esélyegyenlőség a klasszikus zenében? Milyen dolga van a női muzsikusoknak, zeneszerzőknek, karmestereknek, énekeseknek? A férfidominancia egyértelmű, de a helyzet nem olyan rossz.
http://magyarnarancs.hu/zene2/kar-hogy-lany-99343