2016.június 5. Sajtószemle

A Városliget beépítésével és a budai Vár átalakításával kapcsolatban is kritikusak azok a közszereplők, akik most rövid interjúkban is elmondják, mit gondolnak az átalakításokról. A tiltakozó értelmiségiek lapunk rendelkezésére bocsátották a videókat, amelyekben aggályaikat osztják meg a változásokkal kapcsolatban.
http://mno.hu/belfold/nincs-kiraly-a-galeria-helye-a-varban-van-1345443
 

Vitatott a börtöncégek részvétele a műtéti eszközök készítésében
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem ellenőrzi a büntetés-végrehajtás által előállított termékek minőségét, származási helyét, gyártói felelősségét - közölte a szervezet. Az Orvostechnikai Szövetség elnöke korábban azt mondta, meg kellene szüntetni a büntetés-végrehajtási intézetek részvételét az egészségügyi közbeszerzésekben.
http://www.origo.hu/itthon/20160603-egeszsegugy-bortonceg-steril-eszkozok-allami-egeszsegugyi-ellato-kozpont.html
 

Lehet, hogy mégis elhalasztják az olimpiát a zika-vírus miatt?

A WHO néhány napja még azt állította, nem kell elhalasztani az olimpiát, most viszont már nem ezt mondja.
http://www.ma.hu/olimpiahirek.hu/282745/Lehet_hogy_megis_elhalasztjak_az_olimpiat_a_zikavirus_miatt
 

A nyugdíjakról - kritikus szemmel
Óriási felháborodás és tiltakozás követte, a jövő évre tervezett, az inflációnak mértékéhez igazított 0,9 százalékos nyugdíjemelést. A nagy felháborodáshoz vélhetően az is hozzájárul, hogy olyan alacsony a hivatalosan bejelentett infláció, hogy a 0,9 százalék semminek tűnik. 10 százalékos infláció esetén 10 százalékos nyugdíjemelés nem váltott volna ki ekkora elégedetlenséget, pedig a helyzet akkor sem lenne jobb.
http://nepszava.hu/cikk/1095868-a-nyugdijakrol---kritikus-szemmel

 

A jövőben sokkal nehezebb lesz rendesen felöltözni a munkába
A férfi páncélja az öltöny, a katona pedig páncélban jár dolgozni. Az erőltetett hasonlat kedvéért most tekintsünk el attól, hogy páncélja egyébként a páncél korában is csak a nagyon gazdagoknak volt, ha egyáltalán elmentek katonáskodni. Olyan, mintha a felső tízezer most úgy menne háborúzni, hogy előre vesz magának egy vadászrepülőgépet.Most, hogy túl vagyunk ezen a kellemetlen hasonlaton, rátérhetünk arra, hogy egyre kevesebb munkahelyen létezik dress code, és arra, hogy mi köze van ehhez a liberalizmusnak (mindenhez van köze, a liberalizmus olyan, mint Soros György).
http://24.hu/kultura/2016/06/01/a-jovoben-sokkal-nehezebb-lesz-rendesen-feloltozni-a-munkaba/
 

Óriásit ástak az első országos sírásóversenyen
Hosszú Gyulának láttad a hantjait? Küldött neked is képeket? Az már homokvár. Én meg már attól boldog vagyok, ha szépen el van gereblyézve- ismeretlen sírásó, Debrecen, 2016.06.03.
http://index.hu/belfold/2016/06/03/debreceni_sirasoverseny_hantolas_sirasok/
 

Ugye, ön sem akar az utcán meghalni a közöny miatt?

A Hősök Tere kezdeményezés az országot uraló közöny és apátia ellen tenne. Most az újságírók a saját bőrükön tapasztalhatták ennek jelentőségét, viszont találkozhattak Philip Zimbardóval.
http://hvg.hu/itthon/20160604_philip_zimbardo_hosok_tere_kozony
 

Zseniális műveltségi teszt: felismeri a világ leghíresebb embereit?
Vajon képekről felismeri a világ leghíresebb történelmi személyiségeit?
http://faktor.hu/faktor-zsenialis-muveltsegi-teszt-felismeri-a-vilag-leghiresebb-embereit
 

Meglepő eredményt hozott a verebek 12 évig tartó megfigyelése
A hím verebek képesek megítélni, hogy párjuk hűséges-e hozzájuk és, ha nem így áll a helyzet, akkor kevesebb élelmet adnak a fészkükben lévő fiókáknak - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a The American Naturalist című folyóirat közölt.
http://hvg.hu/vilag/20160601_feltekeny_verebek