2016.június 4. Sajtószemle

Keresztény civilizációhoz tartozó ember nem lehet muszlimellenes, ha megvan a jó szándék, akkor "békében tudunk élni a muszlim világ mellett, nem vele összekeveredve, hanem mellette" - hangzott a reggeli miniszterelnöki üzenet. Eközben Navracsics Tibor uniós biztos a Klubrádiónak cáfolta, hogy az Európai Bizottság kötelező kvótákat szabna meg Magyarországnak, illetve bármely ügyben is zsarolná.
http://nepszava.hu/cikk/1095962-vihar-elotti-csendet-erez-orban-viktor
 

Orbán nagyon fél – állítja a pszichológus
Az Orbán-rezsim bukása után kiderül, hogy Sancho Panza királyságában éltünk – mondja Dr. Varga Zoltán pszichológus, aki 50 éve foglalkozik pszichoterápiával. Szerinte a bukás pillanata bármikor eljöhet, valószínűleg olyan ok robbant majd, amire addig senki se gondolt.
http://www.168ora.hu/itthon/orban-nagyon-fel-allitja-pszichologus-146170.html
 

Több ezer embert zártak ki a közfoglalkoztatásból

Kilencven napig nem dolgozhat, aki nem vállalja el a felajánlott állást · Az elbocsátottakra is vonatkozik a tilalomAlig több mint egy év alatt 6500 embert zártak ki a közfoglalkoztatásból azért, mert nem fogadták el a nekik felajánlott munkát, illetve felmondtak korábbi munkahelyükön – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium tavaly vezette be a szigorításokat, amelynek értelmében három hónapig nem vállalhat közmunkát, aki a szabályok ellen vét. A törvény szerint gyakorlatilag bármilyen munkát el kell fogadnia az álláskeresőnek, a felajánlható munkaköröket ugyanis nem kötik iskolai végzettséghez, vagyis akár szemétszedésre is kötelezhetnek egy diplomást.
http://mno.hu/belfold/tobb-ezer-embert-zartak-ki-a-kozfoglalkoztatasbol-1345353
 

Megfúrták a kormányból Pintér szuper-titkosszolgálatát
Egy érdekes kormányzati belharc csúcsosodott ki a kormány terrorcsomagjának alakítása közben. Pintér Sándor belügyminiszter eredetileg létrehozott volna egy olyan titkosszolgálati csúcsszervezetet, amely minden titkos információt begyűjthet és kezelhet. A dolog nem tetszett Lázár Jánosnak és Simicskó Istvánnak, pénteken el is fogadtak egy módosítót, amely lényegében megfúrja Pintér elképzeléseit, mert kiheréli a szuper-titkosszolgálatot.
http://index.hu/belfold/2016/06/03/megfurtak_a_kormanybol_pinter_szuper-titkosszolgalatat/
 

Itt a fideszes megfejtés, miért borította a kormány a szemétbizniszt
A nonprofit hulladékszállításnak annyi, valójában a baráti nagyvállalkozók kapják meg az üzletágat. Ezt a következtetést vonta le Szentendre fideszes önkormányzata a rendszer gyors kormányzati átalakításából. Gyorsan el is kezdték a kiszervezés előkészítését. A nyertesek Garancsi István és Mészáros Lőrinc cégei lehetnek.
http://nol.hu/belfold/itt-a-fideszes-megfejtes-miert-boritotta-a-kormany-a-szemetbizniszt-1618121
 

Konténerek a nem létező táborokba?
A bevándorlási hivatal egy évre ötmillió forintért bérelt öt ujjlenyomat-olvasót Tavaly novemberben és idén januárban összesen 750 millió forint értékben írt alá szerződéseket konténerek beszerzésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, csakhogy jelenleg sem a jelzett nagyfai, sem a szentgotthárdi tábor nem működik – derül ki a hivatal lapunk által megismert idei első negyedéves szerződéseiből. A listán nemcsak százmilliós tételek, de több furcsának látszó beszerzés is szerepel.
http://mno.hu/belfold/kontenerek-a-nem-letezo-taborokba-1345382
 

Megdöbbent a Péterfy kórház igazgatója: “Mindenről a sajtóból értesültünk”
Csütörtökön derült ki a kormány átalakítási tervezete a főváros egészségügyi intézményrendszerére vonatkozóan. Bár egyelőre csupán tervezetről van szó, meglepő, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója semmit nem tudott a javaslatról.
http://24.hu/belfold/2016/06/03/megdobbent-a-peterfy-korhaz-igazgatoja-mindenrol-a-sajtobol-ertesultunk/
 

Az univerzális rákszérum kapujában vagyunk
Megnyílt az esély egy univerzális rákszérumra, miután a kutatók felfedezték, hogyan lehetséges áthuzalozni az immunsejteket, hogy azok bármilyen típusú betegséggel megküzdjenek. A Nature-ben megjelent tanulmánynak 26 szerzője van. A potenciális új terápia úgy működik, hogy a megfelelő genetikai kódot apró részecskékben juttatják be a szervezetbe
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2016/06/03/az_univerzalis_rakszerum_kapujaban_vagyunk/
 

Amikor nincs vesztenivaló - Kísérleti gyógyszerek a végstádiumban
...mostantól a végstádiumban lévő betegek számára lehetőség nyílik a még nem törzskönyvezett, patikákban sem kapható, úgynevezett kísérleti gyógyszerek kipróbálására.
http://www.vasarnapihirek.hu/friss/nincs_vesztenivalo
 

Törvényt sért a többhetes óvodai szünet
Sok helyen anélkül zárnak be nyáron óvodákat több hétre, hogy ügyeletről gondoskodnának a gyerekeknek, pedig a köznevelési törvény szerint a nevelési év nyáron is tart – értesült a Magyar Nemzet. Ráadásul több óvodában arra kérték az ősszel iskolát kezdő gyerekek szüleit, illetve a kisebb testvérekkel gyesen lévő anyukákat, hogy egész nyáron ne vigyék óvodába a gyereket. A jogsértést tapasztaló szülők több helyre is fordulhatnak.
http://mno.hu/belfold/torvenyt-sert-a-tobbhetes-ovodai-szunet-1345379
 

Készen vár a pesti szegénytemető, de hiába
Újabb 3 évvel készül elhalasztani a parlament a saját kezű sírásásról elhíresült új temetkezési forma, a szociális temetés bevezetését. Miközben évek óta tologatják egyre távolabb az indulás időpontját, a budapesti Új köztemetőben már előkészítették a két parcellát, ahová a legszegényebbeket lehetne majd temetni. Elköltöttek rá 179 millió forintot, és kiástak nagyjából 2000 holttestet a temető félreeső, bozóttal benőtt részén.
http://index.hu/belfold/2016/06/03/szocialis_temetes_szegeny_temeto_3_evig_nem_lesz_meg_onallo_sirasas/