2016.június 3. Sajtószemle

Hiába próbált mindenkit meggyőzni Pintér Sándor a keddi nemzetbiztonság meghallgatásán, hogy a mindenható titkosszolgálatáról szóló terveire a kormány már rábólintott, és még Lázár Jánost sem zavarta különösebben, hogy kirántják az Információs Hivatal feletti irányítást a kezéből másnap este egy olyan kormánypárti módosító landolt a törvényalkotási bizottság asztalán, teljesen értelmetlenné teheti a TIBEK létrehozását.
http://444.hu/2016/06/02/cafatokra-szedte-a-kormany-pinter-mindenhato-titkosszolgalatat
 

Börtöncégektől rendeli a kormány a műtéti eszközöket
A kormány döntésének értelmében a magyar kórházakba bizonyos műtéti eszközökből csak olyanokat lehet szállítani, amelyeket a jövőben börtönökben gyártanak, vagy legalábbis a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó cégek állítanak elő. Az Orvostechnikai Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük a fogvatartottak foglalkoztatása mögé bújtatva komoly piacszerzés és monopolizáció zajlik. Erről a Klubrádió Esti gyors című műsorában beszélt a szövetség főtitkára.
http://www.168ora.hu/itthon/bortoncegekre-bizza-kormany-muteti-eszkozoket-146118.html
 

Kipakolt egy volt operátor: éhbérért dolgoznak a segélyhívó központban
A szombathelyi 112-es segélyhívó központban dolgozó volt operátor elmondása szerint alig kapnak pénzt, egy műszakban nagyon kevesen dolgoznak, és a rossz munkakörülmények miatt egyre többen hagyják ott a munkájukat. Az ORFK szerint ez nem igaz, de az alacsony fizetéseket nem cáfolták.
http://hvg.hu/itthon/20160602_Kipakolt_egy_volt_operator_ehberert_dolgoznak_a_segelyhivo_kozpontban
 

Újranyitná a kormány a Lipótmezőt
Két nagy kórházat - a Szent Jánost és a Péterfyt - bezárnának, az OPNI-t viszont újranyitnák az új kormányzati kórházi koncepció szerint. Eközben háromnagy egészségügyi centrumot hoznának létre a fővárosban - derül ki egy kormányzati javaslatból.
http://hvg.hu/itthon/20160603_lipot_ujranyitas_kjanos_korhaz_peterfy_korhaz_bezaras_korhazi_koncepcio
 

Így tervez a kormány: nyit a Lipót, de bezár a Péterfy
http://nol.hu/belfold/igy-tervez-a-kormany-nyit-a-lipot-bezar-a-peterfy-1618033
 

Plágium miatt hullottak fejek és állt le az évkönyvkiadás Vitézy múzeumában
Más munkáiból összeollózott írás jelent meg a Közlekedési Múzeum évkönyvében az intézmény egyik muzeológusának neve alatt. Ezt az eredeti szerző vette észre, és szólt Vitézy Dávid főigazgatónak. A múzeum megállapította a plágiumot, és két ember távozott az intézményből. Aki sajátjaként adta le az írást, az maradhatott. 
http://index.hu/belfold/2016/06/03/plagium_vitezy/
 

Itt a készpénzes cafeteria
A foglalkoztató a juttatott összeg 1,19-szere után fizeti meg az szja-t és a 14%-os ehot. A magáncégeknél 450 ezer forint volna a kedvezményes éves cafetériajuttatás felső határa, ebből százer forint lenne készpénz
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/itt-a-keszpenzes-cafeteria
 

Antiszegregáció: tettek helyett szavak
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek oktatási szegregációja miatt. A döntés már jó két éve a levegőben volt, ezért valójában csak az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt érhette váratlanul. Szakemberek régóta beszélnek arról: ha a magyar kormány nem lép fel az intézményesült rasszizmus ellen, akkor annak újabb uniós eljárás lesz a következménye. Lett is. Lapunk azt is megtudta: a leghátrányosabb helyzetű fiatalok tanulását és mentortanáraik munkáját segítő Útravaló Ösztöndíjprogramot a kormány államiról uniós finanszírozásúra állítja át, ami szembegy az uniós támogatáspolitika alapvető elveivel. Ráadásul az átmenet miatt ebben a tanévben senki nem kapott pénzt.
http://www.168ora.hu/itthon/kotelezettsegszegesi-eljaras-szegregacio-europai-bizottsag-emmi-balog-zoltan-aary-tamas-lajos-utravalo-osztondijprogram-146043.html
 

Olyan sérülékeny a gazdaságunk, hogy itt még a szellő is vihart kavar
Modellváltás egy autógyárban? Akkor nekünk annyi. Átmenetileg kicsit kevesebb pénz jön Brüsszelből? Akkor is. De ilyenkor legalább jobban látszik, hogy mireképes a magyar gazdaság e két fontos pillér nélkül. Sajnos nem sokra, még regionális összehasonlításban sem.
http://hvg.hu/gazdasag/20160603_serulekeny_a_magyar_gazdasag_audi_autoipar_export_gdp_oecd_elemzes
 

A munka díjazására vonatkozó adatok nyilvántartása
Az alábbiakban a Személyes adatok kezelése a munkaviszonyban c. könyvből közlünk részletet, melyből megtudhatja, hogy a munkabér elszámolása érdekében milyen adatkezelési műveleteket szükséges elvégezni.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-munka-dijazasara-vonatkozo-adatok-nyilvantartasa
 

Egyre kevesebb a véradó
Miközben egyre nő azok száma, akik kizárólag vérplazmát adnak, a véradók száma folyamatosan csökken Magyarországon.
http://www.origo.hu/itthon/20160603-folyamatosan-csokken-varadok-szama-magyarorszagon.html