2016.június 2. Sajtószemle

Az utóbbi idők hazai civil mozgalmai többek között azért vesztették el a lendületüket, mert előszeretettel kötnek választási megállapodást parlamentben lévő pártokkal. Európában eközben a sikeres civil mozgalmak az önálló párttá alakulás útját járják.
http://nepszava.hu/cikk/1095740-civilek-elveszett-a-lendulet
 

 

Félmilliárdot követelnek az egri kórháztól a dolgozók
Egyszerre 700 keresetet nyújtott be a visszatartott cafeteria miatt az egri Markhot Ferenc Kórház ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke szerdán a helyi bíróságon, a tét csaknem félmilliárd forint.
http://nepszava.hu/cikk/1095691-felmilliardot-kovetelnek-az-egri-korhaztol-a-dolgozok
 

 

Dupla fizetést ígért Balog az egészségügyi szakdolgozóknak
Csak 2019-ig kell rá várni.
http://24.hu/belfold/2016/06/01/dupla-fizetest-igert-balog-az-egeszsegugyi-szakdolgozoknak/
 

 

Gordiusz fehér köpenyben
Nem tudjuk, hogy a phrügiai Gordion városában, ahol a helyiek első királyuk legendás csomóját őrizték, hogyan és kinek a költségén gyógyították a betegeket. De már akkoriban is rendeltek orvosok. Az egészségügy finanszírozása akkor sem lehetett egyszerű, s azóta csak bonyolódott: nem lehet egyetlen kardcsapással szétvágni,
ahogy Nagy Sándor tette annak idején.
http://magyaridok.hu/velemeny/gordiusz-feher-kopenyben-689263/
 

 

Újabb tanulmány leplezi le a Paks II. körüli porhintést
A kormány szerint az ország érdekeit szolgálja a Paks II. beruházás, az ellenzék, a civil- és zöldszervezetek viszont szükségtelen pénzkidobásnak tartják, amivel ráadásul évtizedekre kiszolgáltatottá válik Magyarország Moszkvának. A Greenpeace most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint még a kormány megrendelte vizsgálat alapján sem jöhet ki végeredményként, hogy a paksi bővítés nyereséges lesz.
http://nepszava.hu/cikk/1095743-ujabb-tanulmany-leplezi-le-a-paks-ii-koruli-porhintest
 

 

Sejtették az önkormányzatok, hogy átveri őket a kormány
Több polgármester szerint nem szólt előre a kormány, hogy az iskolák államosítása nem lesz ingyen, de ez azért sejthető volt. Jön a szolidaritási hozzájárulás, amelyről Gémesi Györgynek a szocializmus jut eszébe.
http://hvg.hu/itthon/20160601_iskola_allamositas_onkormanyzatok_szolidaritasi_hozzajarulas
 

 

Bukás
Mire jók a mini Klikek?

Tovább kísérletezik a gyerekeken Orbán Viktor és kormánya: a jövőben az állam egyszerre lesz az iskolák működtetője és fenntartója. Ezt annak ellenére valósítják meg, hogy mára már nyilvánvalóvá vált, totális kudarc volt az önkormányzati iskolarendszer felszámolása. Sem a költségvetési, sem a személyi feltételei nem voltak meg egy állami mamut fenntartó létrehozásának. Ez ma már a számokon is látszik: a szegregáció és a korai iskolaelhagyók száma egyre nő. A kormány újra erőből és viharsebességgel nyomja le az érintettek torkán az újabb miniszterelnöki ötletet, az immár totális államosítást.
http://www.168ora.hu/itthon/klik-gemesi-gyorgy-kozoktatas-tanitanek-mozgalom-145809.html
 

 

Pokorni megint beszólt
Párton belül sincs egyetértést az Orbán-kormány legújabb tervével, hogy nemcsak minden önkormányzattól elveszik az iskoláját, de még meg is "adóztatják" a településeket és kerületeket. A kabinet ugyanis, úgy tűnik, épp az önkormányzatoktól elvont pénzből kívánja fedezni az államosított iskoláktól hiányzó összeget, amivel, csakúgy mint a totális államosítással már Pokorni Zoltán sem tud egyetérteni.
http://nepszava.hu/cikk/1095748-pokorni-megint-beszolt
 

 

Cafeteria: 100 milliárdos érdeke lehet a kormánynak Erzsébet megfojtása
Egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz az Erzsébet utalvány sorsa.
http://24.hu/fn/penzugy/2016/06/01/cafeteria-100-milliardos-erdeke-lehet-a-kormanynak-erzsebet-megfojtasa/
 

 

Hány komisszár tudja majd elszámoltatni Orbánékat?
Sikersztori vagy kudarc az elszámoltatás?
Egymás után születnek a felmentő vagy az ügyészség által reméltnél jóval enyhébb ítéletek az úgynevezett politikusi elszámoltatás keretében. Az akció – a 2002 után indított hadjárathoz hasonlóan – teljes kudarcnak tűnik, legalábbis jogi szempontból. Ugyanakkor politikailag az elszámoltatás mégis sikeres, mert a közvéleményt csak az ügyek kirobbantása érdekli, a jogerős felmentő ítéletekkel kevesen törődnek. Keller László lapunknak azt mondja: ma már tudja, két hónapnyi munka után fel kellett volna állnia az államtitkári székből. Papcsák Ferenc jól fizető MNB-felügyelőbizottsági elnöki posztot kapott, Budai Gyula a külügyi tárcánál miniszteri biztos – a Fidesz tehát „kifizeti” kádereit, noha az övék sem sikertörténet. Abban mégis mindenki egyetért: az Orbán-kormány bukását követően az eddigieknél is keményebb elszámoltatás jöhet.
http://www.168ora.hu/itthon/komisszarmerleg-145791.html
 

 

Mesés nyugdíjnövelés, amiről sokan nem tudnak
Mire jó a nyugdíj rögzítése, mitől előnyös a korhatárt betöltött, de továbbra is munkát vállalók számára? Példák segítségével ismertetjük.
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Meses_nyugdijnoveles_amirol_sokan_nem_tudna_JWAEKS
 

 

Földönkívüli vasat találtak Tutanhamon fáraó tőrjében
http://444.hu/2016/06/01/foldonkivuli-vasat-talaltak-tutanhamon-farao-torjeben