2016.június 16. Sajtószemle

Hová tűnt az MNB érmegyűjteménye?

Matolcsy György jegybankelnök különös fóbiáiról beszámolt már a Népszava. Egyebek mellett megírtuk, hogy megváltoztatta a Magyar Nemzeti Bank címét is, 
mert irtózik a 8-as számtól. Emellett a magántestőrséget is alapító elnök a „közönséges” civileket sem viseli el, ezért záratta be a látogatóközpontot. Hogy 
ennek anyaga hová tűnt, senki nem tudja, pedig milliárdos értékekről van szó. Jegybankelnöki kinevezését követően Matolcsy György egyik első intézkedése volt, hogy saját közeléből kitiltotta a civileket, sürgősen bezáratta a látogatóközpontot, sőt, az elnöki folyosót őrizteti, mert még a banki munkatársakat sem kívánja ott látni – értesült a Népszava.
http://nepszava.hu/cikk/1097067-hova-tunt-az-mnb-ermegyujtemenye

 

Vajnának nagy éve volt, de Csányi nyomába se ért

A magyar cégeknek a hónap elejéig kellett leadniuk éves pénzügyi jelentéseiket, amelyek ritka alkalmat jelentettek arra, hogy egy kicsit betekintsünk néhány, a kormányhoz 

elég közel álló üzletember üzleti ügyeibe.

http://index.hu/chart/2016/06/15/csanyi_meszaros_garancsi_simicska_vagyon_penz_bevetel_profit_kormanykozeli_oligarchak/

 

Közmunkások segítik a menekültáradattal birkozó hivatalt
Tempót váltott 2016-ra a magyar menekültügy: még a tavalyihoz képest is jóval kevesebb menedékkérőt fogad be az ország, pedig már akkor is Európa sereghajtója volt. Szinte minden menedékkérőtelutasítanak, az országból azonban a többségüket nem tudják kirakni. Eközben a BÁH már közmunkásokat is alkalmaz, hogy bírják a menekültáradatot.
http://abcug.hu/kozmunkasok-segitik-menekultaradattal-birkozo-hivatalt/
 

 

Halállista az egészségügyben - Fokozódik a káosz
A humántárca, ezen belül is az egészségügy megcsonkítását jelenti a minisztériumi háttérintézmények hétfőn megjelent halállistája - értékelik a döntést szakértők.
Közülük néhányan nem zárják ki, hogy az ágazat átalakítási terveihez ígért támogatás és a béremelések fedezetének fejében nyelte le az államtitkárság, hogy 
mindössze három intézményének önállósága maradhat meg. 
http://nepszava.hu/cikk/1097099-halallista-az-egeszsegugyben---fokozodik-a-kaosz

Meghozták a halálos ítéletet a magyar társadalom felett
A katasztrófavédelem megkezdte a kéményseprők felvételét, mert július 1-től az ország jelentős területén e szervezet végzi el a kémények ellenőrzését. 
A szakszervezetek és a szakmai érdekképviseletek közben népszavazást kezdeményeznek, illetve az ombudsmanhoz fordulnak, mert szeretnék elérni, 
hogy továbbra is évente vizsgálják meg a kéményeket.
http://nol.hu/belfold/meghoztak-a-halalos-iteletet-a-magyar-tarsadalom-felett-1619743

 

Nem ösztönöz munkára a gyed extra
Az utóbbi egy esztendőben mintegy tízezer fővel csökkent a gyermekgondozási ellátás mellett dolgozó szülők száma
Bár áttörést vártak tőle, szinte semmilyen eredményt nem hozott a nők foglalkoztatásában a gyed extra – derül ki a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adatokból. 
A munkabér mellett járó pluszpénz az utóbbi egy évben nemhogy nem ösztönözte munkába állásra a kisgyermekes édesanyákat, de még tízezer fővel nőtt is azoknak a 
száma, akik úgy döntöttek, hogy inkább otthon maradnak a gyermekükkel.
http://mno.hu/belfold/nem-osztonoz-munkara-a-gyed-extra-1347411

Magyar határnál a Zika-vírus

Szlovéniában nyilvántartásba vették az első Zika-vírussal fertőzött beteget – aki Rio de Janeiróban járt. Gondot jelenthet, hogy a véradásra jelentkezőket nem szűrik a kórokozóra.
Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat felkészült a vírus megjelenésére.
http://www.vasarnapihirek.hu/friss/magyar_hatarnal_a_zikavirus

A szívremegés kockázatát a fittség is csökkenti
A szív és a légzőszervek fittsége szoros kapcsolatban áll a pitvarfibrilláció (más néven pitvarremegés, amikor is a szív pitvarainak szabálytalan összehúzódásából eredő 
ritmuszavar alakul ki) kockázatának csökkenésével. Ezúttal egy középkorú, cukorbetegségben szenvedő, vagy magas vérnyomással küzdő férfiakat vizsgáló tanulmány
jutott erre a következtetésre.
http://szivderito.hu/hirek/sport/a-szivremeges-kockazatat-a-fittseg-is-csokkenti

 

Tudja, hogy mitől fáj a feje, ha sört iszik?
Ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan jóval olcsóbb alapanyagokat is használni lehessen,
melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre. És hogy ebből mi látszik? A csomagoláson erről semmi tájékoztatás nincs. Ami marad utána: az például a fejfájás.
http://hvg.hu/gazdasag/20160615_sor_ipari_enzimek_fejfajas_

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.