2016.június 13. Sajtószemle

Megállíthatatlanul épül a gazdasági kétharmad
Fényes jövő áll a kormányközeli üzletemberek vállalkozásai előtt: a Simicska Lajos kegyvesztése miatti űrt gyorsan betöltik. Persze nem önerőből, piaci alapon, és a nyereséget is gyorsan hazaviszik.
http://hvg.hu/itthon/201624__az_orbanrendszer_nyertesei__penzszivattyu__kivetelezettek__epulo_gazdasagi_ketharmad

Költözik a levéltár, de még nem tudják, hova
A kormány Várba költözése az Országos Levéltár épületének sorsát is megpecsételte. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell a hely, a levéltárnak el kell hagynia a
Szentháromság teret. Egyelőre ugyanakkor nem dőlt el, hol kötnek ki a felbecsülhetetlen értékű iratok. Most ideiglenesen három épülettömbbe osztják el a levéltári iratokat, 
amelyeknek biztosan nem tesz jót a kétszeri költöztetés
http://index.hu/belfold/2016/06/11/magyar_nemzeti_leveltar_kormanyzati_negyed_hauszmann-terv_orszagos_leveltar_kkdsz_hessz_andras_ter/

Szochokedvezmény: itt a válasz, mettől meddig lehet igénybe venni
Gyakran merül fel kérdésként a szociális hozzájárulási adóból (szocho) igénybe vehető kedvezményekkel kapcsolatban, hogy egészen pontosan mettől meddig lehet az
 adott kedvezményt, adott munkavállaló után alkalmazni. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – ezt tekintjük át. 
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Szochokedvezmeny_itt_a_valasz_mettol_meddig_R44QCA

Négy tévhit a közös tulajdonnal kapcsolatban 
A közös tulajdon a köztudatban is széles körben ismert fogalom, bár e fogalom tartalmával kapcsolatban már számos tévhit és félreértelmezés létezik. Sokak 
számára zavaros például a közös tulajdon osztatlan volta, és sok félreértés adódik az elővásárlási jogból, és a költségviselésből is. Szakértőnk bemutat 
néhányat ezek közül a tévhitek közül.
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/negy-tevhit-a-kozos-tulajdonnal-kapcsolatban/

Szuperbaktériumot találtak a riói strandok vizében
A kutatók 2013 és 2014 szeptembere között vettek vízmintákat öt riói strandon, de csak most végeztek a minták elemzésével. Minden mintában megtalálták
a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset.
http://index.hu/tudomany/2016/06/11/brazilia_szuperbakterium_olimpia/

Zikavírus: ledobták a pánikbombát
A közelmúltban 30 ország 150 tudósa kezdeményezte, hogy halasszák el az olimpiát a főként Dél-Amerikában dúló zikavírus miatt. A WHO szerint ez nem indokolt, és hasonlóképpen gondolkodnak a lapunknak nyilatkozó tudósok is. 
http://mno.hu/belfold/zikavirus-ledobtak-a-panikbombat-1346148

Van az a pénz, amiért Orbán tiszteli az iszlám világot 
Nagyon ígéretesen indul Orbán Viktor barátkozása az arab országokkal 2010 után, nem győzte dicsérni az iszlám kultúrát, ha vendégségbe ment vagy fogadott arab üzletembereket. 
A menekültválság pont nem hiányzott a nagy barátkozásnak, de a kettős beszéd sem okoz gondot a magyar miniszterelnöknek, ha üzleti kapcsolatokat kell építeni. 
Mit mond Orbán Viktor a muzulmánoknak az iszlámról, és mit az iszlámról, ha éppen nem arra jár. Kvíz!
http://444.hu/2016/06/11/van-az-a-penz-amiert-orban-tiszteli-az-iszlam-vilagot

Hatalmas városok romjait fedezték fel a kambodzsai dzsungel alatt
Az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb régészeti felfedezése lehet, amit hivatalosan csak hétfőn fognak bejelenteni kutatók, de a Guardian már szombaton lelőtte a poént.
E szerint több olyan középkori város romjait sikerült most megtalálni Kambodzsában, Angkor Wat templomváros közelében, melyek eddig ismeretlenek voltak a számunkra. 
http://444.hu/2016/06/11/hatalmas-varosok-romjait-fedeztek-fel-a-kambodzsai-dzsungel-alatt

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.