2016. október 12-én elindul az Anno Filmklub

Politikatörténeti Alapítvány hírlevele

Kedves Barátunk!

 

Örömmel értesítjük, hogy 2016. október 12-én elindul Anno Filmklubunk újabb évada. Ebben - az I. világháborút, majd annak következményeit vizsgáló korábbi sorozatainkat folytatva - ezúttal a második világháborúval foglalkozunk.

Megszoktuk, hogy akciófilmek esetében a második részek mindig véresebbek, és ez sajnos így volt a világháborúk esetében is. Az első világháborút lezáró „békék” csak húsz évre szóló fegyverszünetet jelentettek, az 1939-ben kitört második világháború pedig a világtörténelem addigi legvéresebb fegyveres konfliktusa lett, amely a népirtásaival, a koncentrációs táboraival és az atombombával széles körben véget vetett a haladásba vagy a történelem értelmébe vetett hitnek. Hadd idézzük föl csak Akira Kuroszava esőbe és egy Isten nélküli világba kivetett hőseinek beszélgetését A vihar kapujában című 1950-es posztapokaliptikus opuszból. Sokaknak azonban éppen hogy visszaadta a hitét a második világháború, hiszen az utólag visszatekintve a világtörténelem legnagyobb eposza is volt, amelyben mégiscsak a „jók” győztek.  „A tűz újra felemelkedik kárhozottjával” – írta Rimbaud az Egy évad a pokolban című látomásos füzérében.

A Politikatörténeti Intézet ANNO Filmklubjának idei évadában valóban a pokolba invitáljuk Önöket, amikor a világégés legkülönbözőbb filmes reprezentációit vetítjük. Bejárjuk a második világháború nyugati operettfrontját éppúgy, mint a keleti front totális háborúját, a fogolytáborokba zárt férfiak tetvektől hemzsegő barakkjait és a magányosan otthon maradt asszonyok talán nem is annyira kihűlt hálószobáit egyaránt. Számot vetünk azzal is, hogy a vesztes országok milyen különböző módokon próbálták meg feldolgozni múltjukat az őrületbe vakarózó borzas tengeralattjáró-legénység bemutatásán át a gyújtóbombáktól hajléktalanná vált gombszemű kisgyerekek rajzfilmes megjelenítéséig, és azon is elmélkedünk majd, hogy a naturalista vagy a szürrealista holocaustfilmek adják-e vissza jobban az egykor történt borzalmak felfoghatatlanságát. Végül még azzal a gondolattal is eljátszunk, mi lett volna, ha a Harmadik Birodalom nyeri meg a világháborút, vajon ma mindenkinek a Volkswagen jutna eszébe Hitler Németországáról a holocaust helyett?

A teljes évad programjáért kattintson ide...

ANNO Filmklub – A II. világháború

1. vetítés - 2016. október 12. (szerda) 17.00

 

Szeretettel meghívjuk Önt az idei évad első vetítésére, amelyen egy - talán Ön által is - jól ismert, klasszikus alkotást elemezve, meghívott előadónk segítségével számos olyan problémát bontunk ki, amelyek majd az egész programot végigkísérik.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a program a megszokottnál korábban kezdődik!

 

 

Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

Ken Annakin: A halál 50 órája

(színes, szinkronizált, amerikai háborús filmdráma, 167 perc, 1965)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: LASKA PÁL forgatókönyvíró

 

 

Az Anno Filmklub 2016-2017-es évadáról bővebben:
a teljes program

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!

 

A film ajánlója:

1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyiüket behajózzák - hazafelé. Kiley ezredes az egyetlen, aki német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak.

A filmről bővebben itt olvashat.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.