2016, november 19 - 06:13 Sajtószemle

Balog Zoltán éves meghallgatásán elmondta: a kormány szerdai ülésén elfogadott programot a Miniszterelnökséggel közösen dolgozták ki,
és a Kárpát-medence minden magyar lakta közösségét érinti majd, magában foglalva óvodák építését és felújítását is. A miniszter hozzátette:
a program első üteme az egyházi kézben lévő intézményekre terjed ki.  A kormány arról is döntött, hogy a kárpátaljai főiskola működését
segítendő tanuszodát és tornatermet építenek, illetve a kabinet átvállalja a kárpátaljai magyar közösség védőoltásának költségeit – mondta Balog Zoltán.
http://www.gondola.hu/cikkek/103247-17_milliardos_Karpat-medencei_ovodafejlesztesi_program_indul.html
 

Egy ceruzájuk volt, azt meg már elhegyezték
Vannak olyan magyar iskolák, ahol a gyerekeknek idén még nem tartottak rajz és technika órát, mert nincs pénz hurkapálcára, ragasztóra, zsírkrétára.
És hiába kaptak szeptember elején ceruzát a szüleiktől, a sok hegyezéstől mára már fogni is alig tudják. Egy alapítvány nyár óta gyűjt a
legszegényebbeknek tanszereket, mi pedig elkísértük őket három kis faluba, amikor kiosztották az új tolltartókat és füzeteket.
http://abcug.hu/egy-ceruzajuk-volt-azt-meg-mar-elhegyeztek/
 

A politikailag megosztott társadalom elszegényedik
Mennyire bízunk egymásban, a politikában, honfitársainkban és az idegenekben? Hogyan hat mindez az életünkre? – ilyen súlyos kérdéseket boncolgatott csütörtökön az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának konferenciája Budapesten. A kutatók munkájukban a European Social Survey (ESS) Európa-szerte több mint húsz országban elvégzett felméréseire támaszkodtak, és már a megnyitóban megígérték: kellemetlen tények következnek.
http://mno.hu/belfold/a-politikailag-megosztott-tarsadalom-elszegenyedik-1372156

 

3,5 milliárdból épít Magyar Házakat Kárpátalján a kormány
A Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányhatározat 132,1 millió forintos költségvetési forrást biztosít a kárpáraljai magyar színészek,
médiamunkások, közművelődési és könyvtéri dolgozók 2017-es támogatására és a kárpátaljai magyar önkormányzati dolgozók szakmai fejlődésére.
http://444.hu/2016/11/17/35-milliardbol-epit-magyar-hazakat-karpataljan-a-kormany
 

Üveges pisivel, vécépapírhalommal várták Tarlóst
Szombaton van a vécé világnapja, ami nem vicc, hanem halálosan komoly, főleg az e szempontból kétségbeejtően elmaradott Budapesten. Kreatív performansszal és nagyon szépen összerakott minikiállítással hívták fel a figyelmet a civilek a pártokon, kormányokon, ideológiákon átívelő nemzeti ügyre: a pisi- és kakiproblémára.
http://24.hu/kozelet/2016/11/18/uveges-pisivel-vecepapirhalommal-vartak-tarlost/
 

Adóparadicsomi állapotok Magyarországon

Panama-iratok, Luxleaks, HSBC-ügy – az elmúlt években folyamatosan az egyes személyek és vállalatok adómegnemfizetési gyakorlatával kapcsolatos
 botrányoktól volt hangos a sajtó, így pedig egyre nagyobb szerepet kapott az adózásról szóló vita, valamint a rendszer megváltoztatásának sürgőssége is.
Az egyeztetések folynak, megoldás azonban még nincs. Eközben a magyar miniszterelnök bejelentette a társasági adó csökkentését, ami Pogátsa Zoltán
közgazdász szerint azt jelzi: Magyarország is adóparadicsommá kíván válni.
http://mno.hu/gazdasag/adoparadicsomi-allapotok-magyarorszagon-1372123
 

Szorult helyzetben a munkaadók
Kedd reggel ismét tárgyalnak az adókról és a bérekről. Csúszhat az adótörvények módosítása.Járulékterheket mérsékelnének a munkáltatók.
A jelenlegi formájában a munkáltatók biztosan nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást – ezt mondta lapunknak a
Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülése után Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára reményét fejezte ki, hogy a kedd reggelre tervezett újabb megbeszélésen sikerül egyezségre jutni a munkáltatói járulékok csökkentésének mértékében. Arra a felvetésre, hogy aznap már szavaz a parlament az egyes adótörvények módosításáról, azaz a változtatásokat nem tudják átvezetni, Dávid Ferenc azt mondta, ha lesz megállapodás, akkor legfeljebb néhány napot csúszik a zárószavazás, ez már csak technikai kérdés.
http://mno.hu/belfold/szorult-helyzetben-a-munkaadok-1372129

 

Öregszik a börtöntársadalom, egyre nehezebb a javítás

Túl sokan vannak börtönben Magyarországon, ami megnehezíti a fogvatartottak visszavezetését a társadalomba – mondta lapunknak
Vig Dávid kriminológus. Az ELTE Kriminológia Tanszékének adjunktusát annak kapcsán kérdeztük, hogy a Büntetés-végrehajtás
Országos Parancsnoksága (BVOP) a közelmúltban tette közzé Börtönstatisztikai Szemle című kiadványát.
http://mno.hu/belfold/oregszik-a-bortontarsadalom-egyre-nehezebb-a-javitas-1371849
 

Rémálommá vált borsószemek
„Jó napot! Arról szeretnék röviden mesélni, milyen szerepet játszik a civil társadalom a demokrácia építésében és megerősítésében.
Civil társadalom alatt minden olyan csoportot, szervezetet és intézményt értve, amely az államtól függetlenül, önkéntes alapon működik,
valamint legalább bizonyos mértékig önmagát táplálja és tartja fent.
http://168ora.hu/remalomma-valt-borsoszemek/
 

“Beledöglünk az alkoholba, kormányzatunk pedig még támogatja is”
Majdnem egymillió ember szenved alkoholizmusban Magyarországon, mégsem látszik, hogy a kormány bármit is tenne ezért, hogy ez a szám csökkenjen.
A Száraz November elnevezésű akció alulról szerveződve próbálja mértékletességre nevelni a magyar alkoholfogyasztókat.
http://hvg.hu/itthon/20161116_szaraz_november_alkoholstrategia_alkoholizmus_alkoholfogyasztas_kek_pont_alapitvany
 

Az orvosok előtt is szégyellik betegségüket a férfiak

Minden ötödik férfi az orvosok előtt is szégyenkezik, ha aranyérről vagy nemi szervet érintő bajokról kell beszélnie, a nők 12 százaléka pedig úgy gondolja:
egy férfinak orvosi segítség nélkül is ki kell bírnia bizonyos betegségeket – derült ki az NRC piackutató 18–59 év közötti magyarok körében készült, 1200 fős felméréséből.
http://mno.hu/belfold/az-orvosok-elott-is-szegyellik-betegseguket-a-ferfiak-1372009

 

Korunk pestisének tartják - milliókat öl meg ez a betegség
Azt gondolja, hogy csak tüdőrákot vagy szájüregi rákot okozhat a cigi? Téved! Az aktív dohányosok idővel mindkét lábukat elveszíthetik.
http://www.hirado.hu/2016/11/17/korunk-pestisenek-tartjak-milliokat-ol-meg-ez-a-betegseg/